boynumun sağ tarafında şişlik var / Tiroit, gırtlak kanseri gibi baş boyun kanserlerinin 6 belirtisi - Acıbadem Hayat

Boynumun Sağ Tarafında Şişlik Var

boynumun sağ tarafında şişlik var

AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI OKUMADAN BU ALANA GÖNDERİ YAPMAYINIZ :

  • Soru-Cevap yazma: Başka bir ziyaretçinin alanına cevap şeklinde yeni bir soru yazmayınız. Kendi sağlık sorunlarınızla ilgili soru sormak için BURAYA TIKLAYINIZ. Kendi sorularınız ile ilgili konularda yeni bir soru başlığı oluşturmayınız, var olan soru başlığınıza cevap olarak eklemeler yapabilirsiniz.
  • Gerekli bilgiler: Şikayetlerinizin neler olduğunu, bunların özelliklerini, ne kadar süredir var olduğunu, başka sağlık sorunlarınız olup olmadığını, daha önce hekime başvurduysanız neler yapıldığını detaylı açıklamalı ve somut bir soru sormalısınız. "Niçin oluyor?, niçin geçmiyor?" gibi yanıtı belirsiz sorular sormayınız. Bu bir forum ortamı da değildir, şikayet ve sohbet amaçlı, durum bildirir mesajlar göndermeyiniz.
  • Şu isteklere yanıt veremiyoruz: BT, MR, ultrasonografi gibi görüntüleme raporlarının yorumlanması, şikayetlerden veya fotoğraflardan teşhis tahmini, tedavi ve ilaç adı önerilmesi, başka hekimlerin önerdiği tedaviler hakkında görüş istenmesi, tıbbi işlemlerin maliyeti, uzmanlık alanı dışındaki konular.
  • Kişisel bilgiler: Adınız ve soyadınız, dosya ekleyerek gönderdiğiniz fotoğraflar ve belgeler sorduğunuz soru ile birlikte görünür olacaktır. Bunu arzu etmiyorsanız kimliğinizi ortaya koyar nitelikte içerik kullanmamanız veya kimlik bilgilerinizi gizlemeniz önerilir.
  • Soruların yanıtlanma süresi birkaç günü bulabilir. Acil sağlık sorunlarınız için Acil Çağrı Merkezi'ni arayınız.

Hocam merhabalar. Yaklaşık 2 ay önce çok uzun zamandır (yaklaşık 1 yıldır) çene altımda bulunan, dışarıdan belli olmayan ama çene kemiğimin arkasında fasulyeden biraz büyük tanelere benzeyen lenf nodlarına baktırmak için doktora gitmiştim. Doktor bunların olabileceğini, enfeksiyon sonucu bazen lenf nodlarının bu boyutlarda kaldığını ve inmediğini söylemişti. İçimin rahat etmesi için boynuma ultrason ile bakılmasını istemiştim. Ultrasonu çeken hekim boynumda çok küçük lenf nodları olduğunu fakat risk seviyesinde olmadığını söylemişti. Bu sebepten raporda her şey normal yazıyor. Fakat kısa bir süredir boynumda, köprücük kemiğimin az yukarısında sağ tarafta bir şişlik var gibi geliyor. Sizce boynumda anormal bir durum var mı yoksa ben mi çok fazla kafaya takıyorum? Açıkçası uzun süredir geçmeyen lenf nodları aklıma &#;lenfoma olabilir miyim?&#; sorusunu getiriyor ve bir türlü rahat olamıyorum. Beni biraz aydınlatırsanız sevinirim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyor, iyi günler diliyorum.

Boyunun üst kısımlarındaki bir lenf bezine büyük diyebilmek ve nedenini incelemek için cm&#;den büyük olması kriteri aranır. Büyüklükleri ve sayıları artan lenf bezlerinin varlığında bunun nedeninin araştırılması gerekir.

Köprücük kemiğiniz üzerindeki lenf bezi büyümesi yeni ortaya çıkan bir bulgu olduğuna göre araştırılması gerekir. Fotoğraftan anormal bir durum olup olmadığını anlayamam. İşaretlediğiniz bölgede elle normal olmayan bir oluşum bulunup bulunmadığına bakılmalıdır, yani muayene olmalısınız. Daha sonra ultrasonografi veya başka bir görüntüleme yöntemiyle de inceleme gerekebilir.

Geçmiş olsun dilerim.
Prof. Dr. İrfan Yorulmaz

 

 

Cevabınız için çok teşekkür ederim. En kısa sürede tekrar muayene olacağım. Aklıma takılan küçük bir soru var onu da cevaplarsanız çok sevinirim. Son zamanlarda vücudumda, özellikle ellerimde çeşitli benler çıkmaya başladı. Nokta şeklinde çok küçükler. Acaba bunların lenfoma ile bir ilgisi olabilir mi? Üstte de belirttiğim gibi çok takıntılı bir insanım maalesef.

Benler lenfoma belirtisi değildir ama, onları da bir deri hastalıkları uzmanının değerlendirmesi gerekir.

3 sonuç gösteriliyor

Cevabınız

Boyun kitleleri yani boyunun her iki tarafında ani olarak beliren şişlikler her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. arasındaki çocuk yaş grubunda genellikle doğumsal ve enfeksiyona bağlı iyi huylu kitleler görülürken, erişkin grupta ise kitlelerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının, ileri görüntüleme yöntemleri ile kontrolü büyük önem taşıyor. Medstar Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanları, boyun kitlelerinin tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli

Boyun kitleleri sınıflandırılırken daha çok boyundaki yerleşim yeri, iyi veya kötü huylu olup olmaması kriterleri göz önüne alınmaktadır. Muayenede kitlenin hareketliliği, hassasiyeti, yerleşimi, sertliği ve üzerindeki cildin kızarık olup olmaması önemlidir. Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir. Kitlenin türünün belirlenmesi için kan tahlilleri, boyun ultrasonografisi, tomografi veya MR’ı değerlendirilir, gereklilik halinde biyopsi yapılır.

Lenf büyümesi enfeksiyon kaynaklı olabilir

Çocuk yaş grubunda en sık enfeksiyon nedeni ile lenf nodunun büyümesiyle karşılaşılır. Bunlar boyun ve baş bölgesindeki herhangi bir enfeksiyondan sonra belirginleşir ve enfeksiyonun tedavisi ile hızla geriler. Boynun orta bölümünde yer alan kitleler genellikle  tiroglossal duktus kistidir, yani doğumsal kitlelerdir. Troit bezinin anne karnında hareketi sonrası oluşan ve kapanması gereken tüp şeklindeki boşluğun iltihaplanmasından kaynaklanır. Bu kitle dil kökü ile bağlantılı olduğundan dil hareketi ile yukarı aşağı hareket eder.

Kitle anne karnında da gelişebilir

Boynun yan tarafında olan ve anne karnında kapanması gereken açıklıkların tam kapanmaması sonucu gelişen kistik yapılar “brankiyal kleft” olarak adlandırılır. Dört farklı seviyede olabilen bu kist yapılarının en sık görüleni Tip 2’dir. Tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle bu oluşumlar şişer ve boyun kitlesi oluşturur. Her dört tipte de ameliyatla bu dokuların temizlenmesi gerekir.

Yenidoğan dönemi kistlerine dikkat!

Hemanjiomlar, yeni doğanlarda baş boyun bölgesinde en sık tespit edilen iyi huylu damarsal kökenli kitlelerdir. Mavi kırmızı renkli üzerine basmakla solan kitlelerdir. Doğumdan sonra fark edilir ve ilk 1 sene içinde büyüme olur.  sene arasında stabil seyreder 5 yaş civarı ise kısmen küçülür. Tedavide cerrahi, lazer veya kortizon uygulanabilir.

Tükürük bezinde görülebilir

Sialoadenit ve sialolitiazis büyük tükürük bezlerinin büyümesi ve enfeksiyonudur. Çoğunlukla vücudun sıvı ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda tükürük salgısının koyulaşması ile birlikte kanalın tıkanması çeşitli enfeksiyonlara neden olur. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar sonrası tükürük bezinde taş oluşabilir ve tükürük bezinin hacmi artar. Çoğunlukla uygun tedavi ve sıvı alımının artırılması ile bu sorunlar giderilir. Medikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi tercih edilebilir.

İğneli biyopsi uygulanabilir

Tiroid nodülleri ve tiroid kanserleri boynun orta bölgesindeki kitlelerin büyük bir kısmını içerir. Tükürük bezi kanserleri ise kulak kepçesinin önünde ve çene altındaki tükürük bezlerinden kaynaklanır ve genellikle ileri yaş kanserleridir. Tanısında ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR kullanılır. Saptanan kitlelerden iğne ile biyopsi uygulanabilir. Tedavide cerrahi seçenek önceliklidir.

Gece terliyor ve zayıflıyorsanız…

Boyunda kitle oluşumu ile kendini gösterebilen lenfomalar, lenfoid dokulardan kaynaklanan kötü huylu tümörlerdir. Boyun bölgesinde lenfoid doku yoğunluğundan dolayı sıklıkla bu bölgede tespit edilir. Hodgkin lenfoma genellikle 20’li yaşların sonunda görülür. Non Hodgkin lenfoma ise yaş arası ortaya çıkar. Ateş, gece terlemesi, zayıflama gibi belirtiler görülebilir. Tanıda lenf nodu biyopsisi gereklidir. Boyundaki lenf nodlarına yayılım yapmış kanserler, boyunda şişlik oluşturur. Bu; hastalarda baş boyun ve akciğerlerde bir tümöre ait yayılım olabileceği bir kanserin ilk belirtisi de olabilir. Kırk yaş üzerinde boyunda kitle tespit edilirse akla kötü huylu tümör olup olmadığı gelmelidir. Bu durumda tanı için iğne ile biyopsi uygulanmalıdır.

Boyun b&#;lgesindeki şişlikler neyin habercisi

Haberin Devamı

Kabakulak: Çene ucuyla kulakların arasında şişlik varsa; bu duruma düşük ateş, kulak ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik ediyorsa bu belirteler ışığında kabakulaktan söz etmek mümkündür. Kabakulak geçiren birisiyle temas etmiş olmak ve aşı yaptırmamış olmak da kabakulağın nedenleri arasında yer alır.

Kızamıkçık: Kendinizde veya çocuğunuzda boyun arkasındaki bezlerde şişme var ve birkaç gün içinde vücudunuz pembe bir döküntüyle kaplandı. Bu genelde hafif bir hastalıktır, ama başkalarına, özellikle de hamile kadınlara bulaştırmamak önemlidir.

Bademcik İltihabi: Çocuğunuz boğazının şişmesinden şikayet ediyor ve katı yiyecek yemek istemiyor. Boynunun yan tarafındaki bezlerde ise şişlik bulunuyor. Bu durumda kendi kendine tedavi yöntemleriyle onu rahatlatabilirsiniz. Çocuk 48 saat içinde iyileşmez ve başka belirtiler gündeme gelirse, mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.

Kendiniz ne yapabilirsiniz?

Çok rahatsızsanız, ihtiyaç olduğu ölçüde (bir havluyu sıcak suya batırıp) sıcak kompres yapın ve aspirin, asetaminofen veya ibuprofen alın. Hassasiyet ve ağrı genelde birkaç gün içinde geçer, şişin inmesi ise birkaç haftayı bulur. Geçmez, daha kötü olur ve bezler şişerse mutlaka bir uzmana başvurun. Zira tüm bunlar bir kabakulak hastalığının şikayetleri ise dalağınızı yoran faaliyet ve sporlardan kaçınılmalıdır. Çünkü dalak büyüyebilir ve yırtılabilir.

Haberin Devamı

Sorununuz ciddi olabilir!

Boyun bölgesindeki ve vücudun bazı bölgelerindeki şişliklerle kitleler virüs ve bakteri kaynaklı olabilir. Virüs ve bakterilere maruz kalmak ise olağan bir durum olduğu için önlemek hemen hemen olanaksızdır. Kabakulak ve kızamıkçık gibi hastalıklar ise ancak aşıyla önlenebilir. Bu durumda kendinizin ve çocuklarınızın mutlaka aşı olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra, boyun bölgesindeki bu şişlikler bazı ciddi hastalık ve problemlerin de işareti olabilir. Bu hastalıklar arasında; Streptokoklu boğaz, Ciltte tahriş, Kronik Yorgunluk Sendromu Difteri, Diş Apsesi, HIV Enfeksiyonu, Lösemi, Hodgkin Lenfomu, Meme kanseri, Boyun kanseri ve diğer kanser türleri olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası