evlendikten sonra kimlik değiştirmeme cezası / Nüfus Cüzdanı İşlemleri

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirmeme Cezası

evlendikten sonra kimlik değiştirmeme cezası

Evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemlerini anlattığımız bu yazımız Nüfus Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu usul ve esaslara göre anlatılmış olup,  yılı için yapmanız gereken bütün adımları anlatmaktadır. Evlendikten sonra kimlik değiştirme süresinden de bahsettiğimiz bu yazımızda bilmeniz gereken bir çok detayı mevzuata uygun olarak bu yazımızda anlattık. 

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirmek Zorunda mıyım?

Evlendikten sonra kimlik değiştirme yeni kimlik kartı kullanan kişiler ile eski nüfus cüzdanı kullanan kişiler için farklıdır. 

  • T.C. Kimlik Kartı olan kişilerde durum farklıdır: Erkeklerin soyadı değişikliği söz konusu olmadığı için ve yeni kimlik kartlarında medeni hal bilgisi yazmadığı için erkeklerin değişim yapmasına gerek yoktur. 
  • Ancak T.C. Kimlik Kartı kullanan bayanlarda soyadı değişikliği durumunda kimliklerini yenilemesi gerekir. 
  • Nüfus cüzdanı kullanan kişilerin kadın yada erkek olsun kimlik bilgileri değiştiği için her durumda nüfus cüzdanlarını değiştirerek yeni kimlik alması zorunludur. 

Nüfus Cüzdanı Kullananların Durumu  

Nüfus cüzdanını henüz değiştirmeyip kullanmaya devam edenler her durumda evlilik sonrası kimliklerini yenilemeye gitmek zorundadır. Evlilik akdinden sonra ( nikahın kıyılması ile birlikte) her iki çiftinde nüfus kayıt bilgileri değişmektedir. Erkek tarafında Medeni Durum bilgisi sadece "evli" olarak değişmekle birlikte, kadın tarafında "nüfusa kayıtlı olduğu yer, aile kütüğü ve soyadı değişikliği" gibi  bir çok değişiklik söz konusudur.  Bankacılık ve diğer bütün resmi işlemlerinizde sorun yaşamamak için zaman kaybetmeden kimliğinizi değiştirmeniz gereklidir. 

Yeni Kimlik Kartı Kullananların Durumu:

Yeni kimlik kartı kullanan kişilerde ise erkeklerin kimliklerini değiştirme zorunluluğu yok. Kadınlarda ise soyadı değişikliği varsa eğer kimliklerini yenilemek zorundalar. 

İlginizi Çekecek Makalemiz: 

funduszeue.info

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme Süresi Ne Kadar?

Nikah işlemi sonrası kimlik değiştirme zorunluluğuna dair mevzuatta bir açıklama yapılmamıştır. Dolayısıyla evlenen çiftlerin kimlik yenileme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bankacılık işlemleri, seçimlerde oy kullanma, okul kaydı yenileme, tapu işlemleri gibi resmi işlemlerde sorun yaşamamak için zaman kaybetmeden müracaat etmeniz gereklidir. 

Nikah Sonrası Kimlik Bilgileri Ne Kadar Sürede Yenilenir?

Bu başlıkta  evlenen çiftlerin Nüfus bilgilerinin sistemde güncelleme süresini cevapladık. Evlenen çiftlerin değişim için müracaat süresini alt başlıkta cevapladık.  

  • Nikah işlemini kıyan makam ( Belediye yada Müftülük) 10 iş günü içinde nikah akdinizi 2 nüsha halinde nikahın kıyıldığı ilçe Nüfus Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.
  • Bu süre maksimum 10  iş günüdür.  Yani nikahın kıyıldığı makam isterse aynı gün (1. gününde), isterse de gününde nikahınızı Nüfus Müdürlüğüne bildirmekle mükelleftir. güne sarkma durumu olamaz. 
  • Nüfus Müdürlüğü ise kendilerine ulaşan nikah evraklarını sisteme girerek bütün nüfus bilgilerinizi güncellemekle mükelleftir. 

Evlendikten Sonra Kimliğini Yenilemek İçin Nüfus Müdürlüğüne Ne Zaman Gitmeliyim?

Öncelikle e Devlet sisteminden girerek nikahınızın sisteme işlendiğini kontrol etmenizi öneririm.  Bunun sebebi nikahınızı kıyan Belediye yada Müftülüğün evraklarınızı Nüfus Müdürlüğüne ulaştırması ve memurlar tarafından bu evrakların sisteme işlenmesi gereklidir.  Randevu alıp gittiğinizde evliliğiniz sisteme işlenmemiş ise boşuna gitmiş olabilirsiniz. 

Evlilik sonrası kimlik değiştirme randevu işlemi için muhakkak bu sayfadan bilgi alınız: 

funduszeue.info

Evlilik Sonrası Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Evlilik Sonrası kimlik değişim ücreti  37,5 TL'dir. Bu ücreti anlaşmalı bankalara yatırmanız gereklidir. 

Anlaşmalı bankalar yada internetten yatırma işlemleri için en doğru bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz: 

funduszeue.info

Evlilik Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Öncelikle nikahınızı kıyan makamın (belediye yada müftülük) nikah evraklarınızı nüfus müdürlüğüne iletmiş olmalıdır. .
  • 1 adet Biyometrik Fotoğraf
  • Eski nüfus cüzdanlarınız yada kimlik karlarınız. 
  • Evlilik cüzdanınız (şart değil). 

Evlilik Nedeniyle Kimliğimi Değiştirmek İçin Nereye Başvurmalıyım?

İstediğiniz Nüfus Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.  

Kısaca evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemleri için Nüfus Müdürlüklerine randevu alarak başvuru yapmak zorundasınız. Erkeklerin kimlik değiştirmesi zorunlu değildir. Ancak Nüfus Cüzdanı kullanan kişiler her durumda değişiklik işlemini yapmak zorundadır. Evlendikten sonra kimlik değiştirme süresi ise yaklaşık 10 gün sonra gitmenizi tavsiye ederim.  

Nikah İşlemi Sonrası Kimlik Değişimimi Yapmama Cezası Ne Kadar?

Evlilik sonrası kimliğini değiştirmeyen kişilere herhangi bir ceza durumu söz konusu değildir. 

EVLİLİK İŞLEMLERİ HAKKINDA OKUMANIZ GEREKEN DİĞER YAZILARIMIZ: 

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

Kimlik değiştirmeme cezası ne kadar?

İçindekiler:

  1. Kimlik değiştirmeme cezası ne kadar?
  2. Evlendikten kac gun sonra kimlik degisir?
  3. Evlendikten sonra soyadı ne zaman değişir?
  4. Evlilik sonrası kimlik yenileme ücreti nereye yatırılır?
  5. Nüfus cüzdanları ne zamana kadar değişmeli?
  6. Evlendikten sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?
  7. Yeni kimliklerde medeni hali nerede yazıyor?
  8. Yeni kimlik ücreti nereye ödenir?
  9. Eski Nufus Cüzdanı ne zamana kadar geçerli?

Kimlik değiştirmeme cezası ne kadar?

Nüfus cüzdanı veya kimlikkartının kaybedilmesi durumun idari para cezasıverilmektedir. Bu ceza miktarı yılı için aşağıdaki gibidir; Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 30,00 TL. Türkiye Cumhuriyeti kimlikkartı kayıp bedeli 60,00 TL.

Evlendikten kac gun sonra kimlik degisir?

Evlendikten Sonra KimlikDeğiştirme Süresi Kanun koyucunun belirlemiş olduğu bu süre içerisinde, kimlikdeğişikliği yapılmazsa cezai para uygulaması yapılır. Resmi nikâh sonrasında, yapılması gereken kimlikdeğişikliği nikâh sonrasındaki ilk 30 güniçerisinde yapılmalıdır.

Evlendikten sonra soyadı ne zaman değişir?

Evlendiktensonra soyadıdeğişikliği nedeniyle kimliğini yenileyecek kadınların en çok sorduğu sorulardan biri de nikahtan sonra kimlik değiştirme süresinin olup olmadığıdır. Evlendiktensonraki 10 gün içinde, kadının soyadıdeğişikliği, nüfus kayıtlarına otomatik olarak yansır.

Evlilik sonrası kimlik yenileme ücreti nereye yatırılır?

Evliliknedeniyle kimlik yenileme ücretiise kimlik yenileme ücretiile aynı olarak 30 Türk Lirası şeklinde belirlenmiştir. Evlilik sonrası kimlik yenilemeharcınızı da yine anlaşmalı bankalar, ATM'ler, PTT'ler ve internet bankacılığı üzerinden yatırabilirsiniz.

Nüfus cüzdanları ne zamana kadar değişmeli?

başlarında "yeni kimlik süresi uzatıldı mı" sorusu yine gündeme gelmişti. Kimlik yenileme son tarih Nüfusve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık tarihine kadar devam edecek.

Evlendikten sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır? Gelin adayının bir talebi ve beyanının bulunmaması halinde eşlerinin soyadınıalıyor. Kendi soyadınıkullanmak isteyen gelin adayları, müracaat anında kayıt masasından temin edecekleri soyadıdilekçesini doldurarak bunu beyan etmelidir.

Yeni kimliklerde medeni hali nerede yazıyor?

Vatandaşların bir dönem kullandığı kimliklerin ön ve arka yüzünde yer alan "medeni hal", "kan grubu", "bağlı bulunduğu il-ilçe", "doğum yeri", "veriliş nedeni", "aile sıra no" ve "cilt no" gibi gibi bilgiler yeniçipli kimliklerdeyer almıyor.

Yeni kimlik ücreti nereye ödenir?

PTT şubelerinden ödeme yapma. İstediğiniz PTT şubesine giderek T.C. kimliknumaranız yardımıyla yeni kimlik parayatırma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Eski Nufus Cüzdanı ne zamana kadar geçerli?

Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.” Yapılan bu açıklamaya göre, eski nüfus cüzdanlarınınkullanımının yılınakadar devam edeceği anlaşılmaktadır. İçişleri Bakanlığı Nüfusve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü; kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili haberler hakkında açıklama yaptı.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme ve Diğer İşlemler (Madde Madde)

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme ve Diğer İşlemler (Madde Madde); Evlilik yapan kişilerin kimlik işlemleri ile ilgili yapması gerekenleri tek tek açıkladık. Evlilik Nüfusa Ne Zaman İşlenir? Evlendikten Sonra Kimlik Nasıl Değiştirilir? Yurt Dışında Evlenen Türk Vatandaşlarının Yapması Gerekenler Nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda&#;

Evlilik nedeniyle kimlik yenileme sevdiğiniz insanla hayatınızı birleştirdiğiniz o güzel günün ardından yapmanız gereken işlemlerin başında gelir. Çünkü evlendikten eşlerinin soyadını almayı tercih eden kadınların resmi belgelerde soyadlarının düzenlenmesi gerekir. Ayrıca evlendikten sonra büyük ihtimalle ev adresiniz de değişeceği için adresinizin yer aldığı resmi belgelerin de aynı şekilde düzenlenmesi lazım.

Bunun yanında nikahtan sonra çalışılan kuruma teslim edilmesi gereken evraklar da var. Bağlı olunan aile sağlığı merkezi, banka hesapları da evlilik sonrası değişebilecek şeylerden. Yani evlenince kimlik değiştirme dışında da halledilmesi gereken önemli konular var. Elbette bunlar tatlı telaşlar. Ama ihmal etmemek ve çok zaman kaybetmeden söz konusu işlemleri başlatmak lazım. Aksi takdirde bazı yaptırımlara maruz kalınabilir. 

Dediğimiz gibi evlilik sebebiyle kimlik yenileme bu tür işlemlerin başında geliyor. Fakat yapılacak iş listesi aslında biraz daha uzun. Biz bu yazımızda nikahtan sonra kimlik, pasaport ve ehliyet gibi değiştirilmesi gereken belgeler ve bu süreçte yapılması gereken diğer tüm işlemler üzerinde duracağız. Böylece siz de nikahtan sonra yapılması gerekenler hakkındaki her detayı öğrenmiş olacaksınız. Şimdi ilk olarak yazıda açıklayacağımız konuların bir listesini çıkaralım:

  • Nikah sonrası işlemler arasında neler var?
  • Bu işlemlere ne zaman başlanmalı? 
  • Evlilikten sonra kimlik değiştirme işlemleri nasıl yapılır?
  • Yeni kimlikler evlenince değişecek mi?
  • Evlendikten sonra erkek kimlik değiştirir mi?
  • Nikahtan sonra kimlik değişimi süresi kısıtlı mı?
  • Evlendikten sonra kimlik değiştirilmezse ne olur?
  • Evlilik nedeniyle pasaport yenileme nasıl yapılır?
  • Ehliyet soyadı değişikliği nasıl yapılır?
  • Evlendikten sonra ikametgah değişikliği nasıl yapılır?
  • Evlendikten sonra aile hekimi nasıl değiştirilir?
  • Nikahtan sonra bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır?
  • Evlendikten sonra iş yerine verilecek evraklar nelerdir?
  • Yabancı biriyle evlendikten sonra neler yapılması gerekir?
  • Yurt dışında evlenen Türk vatandaşlarının yapması gereken işlemler nelerdir?

Gördüğünüz gibi listemiz uzun. Sizlere evlilik sonrası işlemleri hakkında oldukça detaylı bilgiler vereceğiz. Şimdi hemen yapılması gereken şeyler hakkında genel bir bilgi vererek yazımıza başlayalım.

Evlilikten Sonra Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Evlendikten sonra yapılacak işlemler genel olarak resmi makamlara değişen medeni hal, kimlik ve konaklama bilgileriyle ilgili bilgi vermeyi kapsıyor. Bunun dışında şirketler çalışanlarından evlendikten sonra birkaç belge talep edebiliyorlar.
Evlilik sonrasında yapılması gerekenleri işlemleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Kimlik değiştirme
  • Pasaport yenileme
  • Ehliyet değiştirme
  • İkametgah değişikliği
  • Aile hekimi değişikliği
  • İş yerine gerekli belgeleri iletme

Yukarıda verilen liste evlenen bütün vatandaşların yapması gereken işlemleri içeriyor. Bunun dışında dileyen çiftler evlendikten sonra banka hesaplarını değiştirebilir veya ortak hesap açabilirler. Ayrıca yabancı biriyle evlenen veya nikah işlemlerini yurt dışında yapan vatandaşların yukarıda verilenlere ek olarak konsolosluk kanalına iletmesi gereken belgeler de bulunuyor.

Genel hatlarıyla konuya giriş yaptık. Şimdi saydığımız tüm bu işlemlere ne zaman başlamak gerekir, ona bakalım. 

Evlilik Nüfusa Ne Zaman İşlenir?

Evlilikle ilgili işlemlere başlamadan önce biraz beklemekte fayda vardır. Çünkü nikah kıyıldıktan sonra evlilikle ilgili tüm evraklar toplanarak nüfus müdürlüğüne gönderilir ve burada soyadı ve medeni hal gibi değişen bilgileriniz veri tabanında güncellenir. Söz konusu bilgiler nüfus müdürlüğünün veri tabanında değişmeden herhangi bir kimlik belgesi üzerinde değişiklik yapmak mümkün değildir.

Evlilikle ilgili evraklar nikahı kıyan makam tarafından 2 nüsha halinde nüfus müdürlüğüne gönderilir. Bu işlem için ilgili makama tanınan resmi süre 10 gündür. Yani nikah akdiniz imzalar atıldıktan sonra en geç 10 gün içerisinde ilgili yerlere ulaşır ve böylece evlilik nüfusa işlenir.

Ne kadar süre beklememiz gerektiğini de öğrendik. Şimdi sırayla bu süreçte yapılacak işlemlere bakalım. 

1. Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme

Evlilik sonrasında her iki tarafın da medeni hali değişir. Bu durum önceden evlilik nedeniyle kimlik değiştirme işleminin hemen yapılmasını gerektiriyordu. Fakat yeni çipli kimliklere geçişle bu süreçte de değişiklikler oldu. 

Yeni kimliklere geçiş, erkeklerin evlilik sonrasında kimlik değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Yani artık evlenen erkeklerin nüfusa giderek kimliklerini değiştirmesi gerekmiyor. Çünkü erkeklerde evlendikten sonra çipli kimlik üzerinde yer alan hiçbir bilgi değişmiyor. Sadece medeni hal bilgisinde farklılık oluyor. O da çip içerisinde yer alan bir bilgi ve evlilik nüfusa bildirildiğinde otomatik olarak medeni hal bilgisi değişiyor.

Fakat kadınlar için aynı şey geçerli değil. Daha doğrusu evlendikten sonra soyadı değiştirme işlemini gerçekleştirerek, eşinin soyadını almak isteyen kadınlar için durum erkeklerden daha farklı bir şekilde işliyor. Bilindiği gibi günümüzde kadınlar kendi soyadlarını kullanma hakkına sahipler. Fakat birçok kadın eşinin soyadını almayı tercih ediyor. Bu durum da kadınların evlilik sonrası kimlik değiştirme için birtakım başvurular yapmasını gerektiriyor.

Evlilik sonrası kimlik değişimi konusunu açıkladık. Şimdi evlendikten sonra kimliğini değiştirmesi gereken kadınların neler yapacağına bakalım. 

Evlendikten Sonra Kimlik Nasıl Değiştirilir?

Önceleri oldukça sancılı ve bol belgeli bir süreç olan kimlik değiştirme, artık devlet kurumlarının ortak veri tabanı kullanması sebebiyle kolaylaştı.

  • Evlilik sonrası kimlik değiştirme randevu alarak yapılıyor. Daha sonrasında nüfus müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
  • Randevuyu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden oluşturabilirsiniz.Bunun için bölüm sonunda verilen linke tıklamanız yeterli olacaktır.
  • Dilerseniz Alo çağrı hattını alarak da kimlik değiştirme randevusu alabilirsiniz.

Evlilik nedeniyle kimlikteki soyadı değişikliği için gerekli belgeler şu şekilde:

  • En az altı ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi kimliğinizi gösteren bir belge

Eğer daha önce çipli kimlik kartına başvurmadıysanız ilk defa çipli kimlik kartı alıyorsanız parmak ve avuç içi iziniz kaydedilir. yılı için belirlenen yeni kimlik kartının ücreti 83 TL&#;dir, önceki kimliğinizi kaybettiyseniz bu ücret TL olur.Ödemeyi anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapabilirsiniz. İsterseniz Gelir İdaresine bağlı İnteraktif Vergi Daire üzerinden kredi kartı ile de yeni kimlik ücretini ödeyebilirsiniz. İlgili siteye bağlanmak için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.

Başvuru tamamlandıktan sonra yeni kimliğiniz adresinize gönderilecektir. Bu işlem yaklaşık olarak gün sürmektedir. Yeni kimlik başvurusunda bulunduğunuz andan itibaren eski kimliğiniz geçerliliğini kaybeder. Yeni kimliğiniz gelene kadar ehliyet, pasaport gibi belgeleri kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ya da başvuru esnasında görevlilere geçici kimlik kartı istediğinizi belirterek bu belgenin düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.

Evlendikten sonra kimlik nasıl değiştirilir, kimlik değiştirmek için ne gerekli, ne kadar ücret ödenir gibi sorulara yanıt verdik. Şimdi kimlik değişimi yapmazsak bir sıkıntı oluşuyor mu, ona bakalım.

Kimlik değiştirme randevusu almak için TIKLAYINIZ!

İnteraktif Vergi Bankası resmi internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirmezsek Ne Olur?

Eskiden evlilikten sonraki 30 gün içerisinde kimlik değiştirilmezse ceza ödenmesi gerekiyordu. Fakat artık kimliklerde medeni hal hanesi olmadığı için nikah sonrası kimlik yenileme zorunluluğu kalktı. Bu nedenle çiftlerin evlendikten sonra kimliklerini değiştirmemeleri herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

Elbette bu noktada soyadını değiştirmek için kimliği değiştirmenin şart olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu değişim içinse belirlenmiş bir zaman dilimi yok. Yani dilediğiniz zaman değişen soyadınız için yeni kimlik çıkarma başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Kimlik değiştirme üzerine uzun uzun konuştuk. Şimdi pasaport işlemlerine gelelim. 

Kimlik Yenileme İşlemleri

2. Evlendikten Sonra Pasaport Değiştirme

Soyadı değişimi yapmayı tercih eden kadınların, tıpkı kimlikleri gibi, pasaportlarını da yenilemeleri gerekiyor. Bu durum özellikle evlendikten kısa bir süre sonra yurt dışına çıkmayı planlayan kadınlar için önem arz ediyor. Çünkü kimliğini değiştiren bir kadın pasaport soyadı değişikliği için gerekli işlemleri yapmazsa, kimlik bilgilerinde tutarsızlık oluşuyor ve bu da yurt dışına çıkarken problem yaratabiliyor.

Peki, evlilik nedeniyle pasaport nasıl değiştirilir; şimdi de ona bakalım. 

Evlendikten Sonra Pasaport Nasıl Değiştirilir?

Pasaport çıkarma işlemi için bölüm sonunda verilen linkten randevu alıp, randevu saatinden en az yarım saat önce gerekli belgelerinizle birlikte nüfus müdürlüğünde olmanız gerekiyor. Dilerseniz randevu için Alo hattını da arayabilirsiniz. Önceden emniyet müdürlüklerine bağlı olan pasaport birimi artık nüfus müdürlükleri bünyesinde işlem yapıyor.

Evlilik sonrasında pasaport değiştirmek için gereken belgeler ise şu şekilde:

  • Nüfus cüzdanı, ehliyet gibi kimliğinizi belirten bir belge
  • 2 biyometrik fotoğraf
  • Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair bankadan alınan dekont
  • Varsa önceden eski pasaportun aslı

Kullanılacak fotoğrafın en fazla 6 ay içerisinde çekilmiş olması ve siz olduğunuzun net bir şekilde belli olması pasaport değişikliğinde çok daha önemlidir.

yılı için geçerli olan pasaport ücretleri ila TL arasında tercih ettiğiniz süreye göre değişiyor. Pasaport defter bedeli ise sabit, TL.

Bu noktada önemli bir detaydan bahsetmekte fayda var. Bilindiği gibi pasaport çıkarırken bir pasaport harcı bir de defter ücreti ödeniyor. Pasaport harcı söz konusu belgenin geçerlilik süresine göre belirlenirken, defter fiyatı sabit tutuluyor. Ve eğer pasaportun süresi bitmeden defter biterse ya da pasaport hasar görürse yalnızca defter ücreti ödenerek yeni pasaporta geçilebiliyor. Bu durumda eğer süresi olan bir pasaportunuz varsa sadece defter harcını ödeyerek değişim yapabilirsiniz. 

Pasaportunuzu en fazla 10 yıl süreyle alabileceğinizi unutmayın. Eğer bu süreçte kimlik bilgilerinizde herhangi bir değişiklik olursa pasaportunuzu tekrar değiştirmeniz gerekir.

Pasaport işlemleri de bitti. Şimdi evlilik sonrası ehliyet değiştirme süresi, ücreti ve işlemleri hakkında konuşalım.

Pasaport değiştirme randevusu almak için TIKLAYINIZ!

Pasaport Yenileme İşlemleri

3. Evlendikten Sonra Ehliyet Değiştirme

Evliliğin ardından soyadı değişen kadınların ehliyetlerini de yenilemeleri gerekiyor. Bunun için öncelikle nüfus müdürlüğünden randevu almakta fayda var.Böylece işlerinizi daha hızlı halledebilirsiniz. Randevu işlemini aşağıdaki linkten gerçekleştirebilirsiniz.

Evlilik sonrasında ehliyet değiştirmek için gereken belgeler:

  • Eski ehliyetiniz
  • Kimlik, pasaport gibi kimliğinizi belirtir bir belge
  • Sürücü sağlık raporu
  • Evlilik nedeniyle ehliyet yenileme ücreti toplam 15 TL&#;yi ödediğinize dair banka dekontu (13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payı)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunuzu belirten bir belge

Ehliyet değişimi için yapılması gerekenler de bu şekilde. Sırada ikametgah taşıma işlemleri var. 

Ehliyet yenileme randevusu almak için TIKLAYINIZ!

Ehliyet Yenileme İşlemleri

4. Evlendikten Sonra İkametgah Değişikliği

Herhangi bir sebepten dolayı gerçekleşen ikametgah değişikliğinin resmi kurumlara bildirilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu sebeple evlendikten sonra eviniz değiştiyse ikametgah adresi değiştirme işlemlerini tamamlamanız gerekir. Eğer ikametgah değişikliğini 20 gün içerisinde yapmazsanız TL idari para cezasına tabi tutulursunuz.

İkametgah değişikliği bağlı olunan nüfus müdürlüğüne gidilerek ya da e-Devlet üzerinden yapılabilir. Nüfus müdürlüğüne direkt giderek yapacağınız başvurularda istenen belgeler şu şekildedir:

  • Adınıza ve yeni adresinize göre kesilmiş elektrik, doğal gaz, su faturası ya da sözleşmesi.
  • Kimliğinizin doğrulanması için nüfus cüzdanınız.
  • Eğer yeni evin kontratı ve faturaları eşinizin adınaysa, işlemlerinizi yapabilmeniz için nüfus müdürlüğüne eşinizle beraber gitmeniz gerekmektedir.

E-devlet üzerinde ikametgah değişikliği için PTT&#;den alınan e-Devlet şifresi ne yazık ki yeterli değil. Sisteme giriş yaptıktan sonra internet üzerinden ikametgah değişikliği yapabilmek için e-imzaya da ihtiyacınız var. E-imzayı dilerseniz bu hizmeti sağlayan özel firmalardan ya da PTT&#;den edinebilirsiniz. Hatta bazı GSM operatörleri de bu hizmeti veriyor.

Evlilik sonrası ikametgah değişimi önemli bir adım. Bu adımı çok geç olmadan tamamlamaya özen göstermelisiniz. Şimdi ikametgah değişikliğine bağlı olan bir başka işlemi konuşalım. 

5. Evlendikten Sonra Aile Hekimi Değiştirme

Eğer ikametgahınız başka bir ilçeye geçtiyse aile hekiminizin de değişmesi gerekiyor.

  • Bunun için ikametgah değişikliği işlemlerini tamamladıktan sonra yeni adresinize en yakın aile hekimliğine başvurarak yeni aile hekiminizi öğrenebilirsiniz.
  • Bu noktada ikametgah değişikliğinizin sisteme geçip geçmediğini kontrol etmek için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bunun için bölüm sonunda verilen linke tıklayarak sisteme giriş yapmanız yeterli olacaktır. Ayrıca buradan herhangi bir resmi iş için e-imzalı ikametgah belgesi de alabilirsiniz.

Resmi kurumlarla işlemler bu şekilde. Şimdi biraz da şahsi işlemleriniz hakkında konuşalım. Evlendikten sonra banka kartları ve bilgileri değişmeli mi, ona bakalım.

İkametgah sorgulama için TIKLAYINIZ!

6. Evlendikten Sonra Banka Bilgilerini Değiştirme

Eşinin soyadını kullanmayı tercih eden kadınların evlendikten sonra banka bilgilerini değiştirmesi öneriliyor. Çünkü tutarsız kimlik bilgileri zaman içerisinde ciddi sorunlara yol açabiliyor.

  • Banka bilgilerini bugün çoğu bankanın kullanmakta olduğu online bankacılık servislerinden güncelleyebilirsiniz.
  • Eğer bankanız size böyle bir imkan tanımıyorsa, müşteri hizmet hattını arayarak bilgilerinizi güncellemek istediğinizi belirtin. Yetkili kişi sizi ilgili birime yönlendirecektir.

Soyadı değişen kadınlar üzerinde isimleri yer alan banka ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini de yenilemelidirler. Eğer soyadınızı tamamen değiştirmek yerine eşinizin soyadını isminizin sonuna ekliyorsanız sadece veri tabanındaki bilgilerinizin değiştirilmesi yeterlidir, kartlarınızın değişmesine gerek kalmaz.

Bankada yapılacak işlemler bu şekilde. Sırada çalışılan yere teslim edilmesi gereken belgeler var. 

7. Evlendikten Sonra İş yerine Teslim Edilmesi Gereken Evraklar Nelerdir?

Evlendikten sonra soyadı ve ikameti değişen kişilerin çalıştığı kurum veya kuruluşlara birkaç belge vermesi gerekiyor. Bu belgeler kimi zaman çalışılan iş yerine göre değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak yeni evlenen bireylerden istenilen evraklar şu şekildedir:

  • Evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Kimlik belgesi
  • Adres değişikliği formu
  • Asgari geçim indirimi belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu soyadı değişikliği belgesi

Bu belgeleri ve varsa şirket tarafından istenilen ekstra evraklarla birlikte çalıştığınız kurumun ilgili departmanına teslim edebilirsiniz. Onlar işlemlerinizi tamamlayacaklardır.

Buraya kadar Türkiye&#;de evlenen iki Türk vatandaşının yapması gerekenleri açıkladık. Şimdi bir yabancı ile evlenen Türk vatandaşlarının izlemesi gereken adımlara bakalım.

Peki, Yabancı İle Evlendikten Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çiftlerden birinin Türk, diğerinin yabancı uyruklu olması durumunda evlilik işlemleri biraz farklı ilerler. Bu noktada önemli olan yabancı uyruklu olan kişinin Türkiye’de oturma izni olup olmamasıdır.
Eğer söz konusu tarafın oturma izni yoksa, nikah işlemlerinden sonra evlilik ile hak kazanılan 3 yıllık ikamet süresini kullanılabilmesi için başvuruların tamamlanması gerekir. Söz konusu işlemler için çiftlerin ikisinden de birtakım belgeler istenir.

Yabancı uyruklu bireyin sunması gereken belgeler:

  • İkamet izin formu (yabancı şubeden alınabilir)
  • Pasaportun aslı ve fotokopisi
  • 4 adet son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Evlilik cüzdanı

Türk vatandaşından istenilen belgeler:

  • Kimlik belgesi
  • Sağlık sigortası
  • Gelir belgesi
  • Yerleşim yeri belgesi (ikametgah belgesi)
  • Adli sicil kaydı

Bütün belgeleri eksiksiz olarak yabancı şubeye teslim ettiğinizde işlemleriniz başlatılacaktır. Bu noktada süreçle ilgili yetkililerden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Son olarak yurt dışında evlenen Türk vatandaşlarının neler yapması gerektiğini anlatalım.

Gizli / Özel Numaradan Arayan Kişi Bulunabilir mi?

Yurt Dışında Evlenen Türk Vatandaşlarının Yapması Gerekenler Nelerdir?

Bazen çiftler nikahlarını yurt dışında kıymayı tercih edebiliyorlar. Hatta son dönemde yurt dışında evlenmek oldukça popüler diyebiliriz. Eğer siz de sevdiğiniz kişiyle başka bir ülke sınırları içerisinde dünya evine girmek istiyorsanız, tercih ettiğiniz ülkedeki konsolosluğa başvurarak nikah kıyabilirsiniz. Konsolosluk sizden nikah için aşağıda sıralanan belgeleri isteyecektir:

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Pasaportun aslı ve fotokopisi
  • Nüfus müdürlüğünden alınan uluslararası doğum kayıt örneği
  • Nüfus müdürlüğünden alınan evlendirme ehliyet belgesi
  • 4 adet fotoğraf
  • Harç ücreti

Listenin sonunda yer alan harç ücreti nikahın kıyılacağı ülkeye göre değişiklik gösterir. Bunun için en sağlıklı bilgiyi evlenmeyi planladığınız ülkedeki Türkiye’deki büyükelçiliğinden öğrenebilirsiniz.

Bu evrakları Türkiye’den ayrılmadan önce gerekli şekilde onaylatırsanız, yurt dışında evlenirken bir problem yaşamazsınız.

Yurt dışında evlenen Türk vatandaşlarının ülkeye döndükten sonra ayrıca yapmaları gereken bir işlem funduszeue.infoa sadece nikahı Türkiye’de kıyılan çiftler gibi yukarıdaki bölümlerde verilen evrak ve bilgilendirme işlemlerini tamamlamalıdırlar.

Evlilik sonrasında yapılması gereken işlemler hakkında uzun uzun konuştuk. Şimdi kısa bir özet yaparak anlattıklarımızı toparlayalım:

  • Evlilik sonrasında kimlik, pasaport, ehliyet gibi şahsi belgelerin; ikametgah adresinin, aile hekiminin ve banka bilgilerinin değişmesi gerekebilir.
  • Evlendikten sonra gerçekleşen değişikliklerin iş yerine de bildirilmesi gerekir.
  • Kimlik bilgilerinin yer aldığı belgelerin değişim sebebi soyadı değişikliğidir. Bu nedenle erkeklerin bu belgeleri değiştirmesine gerek yoktur. Eşinin soyadının yanında kendi kızlık soyadını kullanan kadınlar da kimlik belgelerini değiştirmek zorunda değildir.
  • Evlilik sonrasında adres değiştirse ikametgah değişimi de yapılmalıdır. Aksi halde ceza uygulanır. 
  • Değişen ikamete göre aile hekimi de değiştirilir. 
  • İş yerine verilen evraklar SGK soyadı değişimi için gereklidir. 
  • Kimlik belgelerinin değişimi için randevu alınarak nüfus müdürlüklerine başvurulabilir.
  • Yurt dışında evlenen ya da bir yabancı ile evlenen Türklerin yapması gereken birkaç farklı işlem daha vardır. 

Sizce evlendikten sonra yapılması gereken çok işlem var mı? Bu adımları pratik buluyor musunuz? Yorumlar kısmından konu ile alakalı düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Facebook sayfamızı takip ederek yazılarımızdan anında haberdar olabilirsiniz. İletişim sayfamızı ya da herhangi bir yazı altındaki yorumlar kısmını kullanarak görüş ve önerilerinizi iletebilirsiniz. 

SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

Biyometrik Fotoğraf Nedir? 

Yeni Kimlik Çipinde Hangi Bilgiler Var? 

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirmek Zorunlu mudur?

Kimlik Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

PTT şubelerine yatırılır.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası