banyodan sonra kaşınma neden olur / Kaşıntı Deyip Geçmeyin! | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Banyodan Sonra Kaşınma Neden Olur

banyodan sonra kaşınma neden olur

Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Kaşıntı yaşam kalitesini bozan önemli bir semptomdur. Kaşıntı akut olabileceği gibi kronik seyirli olabilir. Hastalarda uyku bozukluğu ve depresif psikiyatrik hastalıklara neden olabilir. Kaşıntı deride sinirleri uyararak kaşıntıya neden olabilen histamin ve diğer maddelerin salınımı ile gelişir. Deride başlayan uyarı sinir yolu ile beyinde ilgili merkezlere iletilerek kaşınma hissinin oluşmasına neden olur. Asetilkolin kaşıntıya neden olabilen bir nörotransmitterdir.

Bazen vücutta kaşıntı sorunun nedeni basit bir böcek ya da sinek ısırığı bazen de bir deterjan olabilir. Bu tip kaşıntılar genellikle kısa bir süre sonra azalarak yok olur. Bazı kaşıntılar ise uzun sürerek kişinin yaşam kalitesini etkiler. Bu tip kaşıntılarda doktora gitmek gerekir çünkü vücutta kaşıntı önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Her yaşta görülebilir ancak yaş ilerledikçe sıklığı artar. 80 yaş üstü hastaların yüzde 20’sini etkiler.

Vücutta kaşıntı nedenleri genellikle şunlardır:

  • Besin, böcek ısırmaları, polenler ve bazı ilaçlara gösterilen alerjik tepkiler
  • Egzama, sedef hastalığı ve kuru cilt gibi deri rahatsızlıkları
  • Tahriş edici kimyasallar, kozmetik ürünler ve diğer ürünler
  • Kıl kurdu, uyuz, baş ve vücut biti gibi parazitler
  • Hamilelik
  • Karaciğer, böbrek ve tiroit hastalıkları
  • Bazı kanser türleri ve kanser tedavileri
  • Diyabet ve zona gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar

“Kaşıntı neden olur?” diye düşünüldüğünde yukarıda sayılan nedenler yaygın olarak kabul edilir. Kaşıntı önemsenmese de ciddi hastalıkların nedeni olabilir. Kişisel bakıma rağmen 2 haftadan uzun süren kaşıntı varsa, bu kaşıntı sizi günlük rutinlerinizi yapmayacak hale getirip uyutmuyorsa, aniden geliyorsa ve yok oluyorsa, kilo kaybı, ateş gibi sorunlar da eşlik ediyorsa mutlaka dermatoloji uzmanına gitmek gerekir. Vücutta kaşıntıya neden olan hastalıklar şöyle sıralanabilir:


Deri Hastalıkları

Derinin kuruması kaşıntı gelişiminde önemli bir nedendir. Kuru hava, aşırı banyo yapma alışkanlığı deride kurumaya neden olabilir. Çocukluk döneminde başlayan ve yıllarca devam edebilen atopik egzama kaşıntılı, tekrarlayan bir deri hastalığı. Bu nedenle küçükken ‘geçti’ diye bakılan atopik egzama, yetişkinlik ve yaşlılık döneminde de sık sık kişinin karşısına çıkabilir. Çocukluk çağında sık görülen atopik egzamada deri kuru, kalınlaşmış ve asetilkoline duyarlılığı artmıştır. Hücre içerisinde üretilen prostaglandinler, histamin ve diğer sitokinler kaşıntının şiddetini artırırlar. Sinir uçlarındaki P maddesi terbezleri ve kan damarlarında daha yoğun bir şekilde bulunur, nörojenik inflamasyona neden olabilir. Histamin ile birlikte mast hücrelerinden salgılanan kimaz, triptaz, lökotrien ve interlökinler kaşıntıya neden olabilir.

Deriye temas eden alerjenler, deterjanlar ve viral deri hastalıkları kaşıntıya neden olabilir.

Uyuz hastalığı uyuz parazitinin neden olduğu kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Hastalığa neden olan parazit genellikle deri temasıyla (sarcoptes scabiei hominis akarı) bulaşır.

Pandemi dönemimde uyuz hastalığı tüm dünyada artış göstermiştir. Ülkemizde aynı dönemlere ait çok merkezli çalışmalarda pandemi öncesi uyuz olgularının arttığı rapor edilmiştir. Uyuz artış nedenleri arasında sosyal yaşam koşullarının olumsuzluğu, göçler, kalabalık yaşam alanları önemli etkenlerdir. 

Vücut yüzeyinde derinin yüzeyel tabakasında yaşamaya başlayan parazit kendisi ve salgılarına karşı gelişen immün reaksiyon, bulaştan genellikle günler-haftalar sonra, kaşıntı ve kabarcıklar oluşturarak özellikle gece uyumayı engelleyen düzeyde kaşıntı oluşturur.

Tedavi edilmeyen olgular yakın temasın olduğu eş ve çocuklara rahatlıkla bulaşabilir.

Uyuz genellikle temel olarak yakın deri teması ile bulaşır; aynı yatağı paylaşma veya uyuz olan birinin yatağında uyumak, daha az sıklıkta ortak kullanılan giysi ve havlularla bulaşabilir. Cinsel temas ile uyuzun bulaşması sıktır. Uyuz paraziti taşıyan biriyle kısa süreli kol teması sonucu uyuz bulaşması olası değildir. Uyuz parazitinin bulaşması için daha uzun süreli temas gereklidir.

Düzenli günlük yıkanma alışkanlığı olan hastalarda deride parazit sayısı az olduğundan hastanın kaşıntısına rağmen tanısını koymakta zor alabilir. Bu tür hastaların bulaştırıcılıkları çok daha az olur.

Mantar hastalıkları yerleştikleri deri bölgelerinde lokal kaşıntıya neden olur. Mantar hastalığının neden olduğu kaşıntı kasık (kasık mantarı), ayakta (ayak mantarı) veya diğer vücut bölgelerinde lokal kaşıntıya neden olur.

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya neden olabilir. Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar. Kaşıntı en çok sırasıyla primer biliyer siroz, hepatit C virüsü ve hepatit B virüsü enfeksiyonlarında görülür.

Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı;

  • En sık sırt bölgesinde görülür.
  • Gündüz geceden daha şiddetlidir.
  • Kış aylarında şiddetlenir.
  • Kaşıntı giderci ilaçlar etkili değildir.

Kaşınan hastalarda hipertansiyon yaygınlığı düşüktür. Kolestatik karaciğer hastalığında kaşıntı şiddetli bir semptomdur. Akşam saatlerinde pik yapar. El içi ayak tabanında kaşıntı temel bulgu olup bazen tüm vücutta yaygın görülebilir.

Diyabet

Diyabet hastalarının önemli bir kısmında kaşıntı gelişir. Bazı olgularda kaşıntı diyabet tanısı konulmadan önce başlayabilir. Diyabet deriyi kuruturken kaşıntıya neden olur. Kan şeker düzeylerinin normal sınırlara gelmesi ile kaşıntı azalır ya da kaybolur. Deri mantar ve bakteriyel enfeksiyonları diyabete eşlik edebilir. Tekrarlayan ve tedaviye dirençli mantar enfeksiyonlarında mutlaka diyabetin araştırılması gerekir.

Tiroit Hastalıkları

Kaşıntı tiroit hastalıklarına eşlik edebilir. Tiroit antikorları kaşıntının önemli nedenidir. Hiper ve hipotroidi kaşıntıya neden olabilir. Tiroit hastalıklarının tedavi edilmesi ile olguların çoğunda belirgin iyileşme gelişir.

Böbrek Hastalıkları

Kronik böbrek hastalığı ve diyaliz olgularının yüzde 90’ında kaşıntı gelişir. Diyaliz hastalarında en önemli neden; deri kuruluğu ile birlikte kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesinin bozulması. Kan üre düzeyindeki artış kaşıntının önemli nedenlerinden birini oluşturur.

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir lifleri ve beyin hücrelerinde meydana gelen hasar deride kızarıklık olmadan kaşıntıya neden olur. Kaşıntı birden fazla sinirsel hasara neden olan hastalıklarla ilişkili olabilir. Bazen MS (multiple skleroz) ve beyin tümörü de kaşıntı oluşturabilir. Felç veya inme denilen beyin kanamalarından sonra nörojenik (nöropatik) kaşıntı gelişebilir. Herpes enfeksiyonuna bağlı gelişen herpes zoster enfeksiyonu sonrası kaşıntı gelişebilir.

Sinirsel Kaşıntı Belirtileri Nelerdir?

Nöropatik kaşıntı normal kaşıntıdan farklı hissedilebilir. Sinirsel kaşıntı, kaşıntı hissi ya da iğne batma hissi yaratabilir ve bu his çok şiddetli olabilir. Kaşımak tabloyu kötüleştirebilir. Sinirsel kaşıntı belirtileri şunlardır:

  • Yanma
  • Islaklık
  • Elektriklenme
  • Ağrı
  • Uyuşma
  • Çok üşüme
  • Cildin karıncalanması ve ürperme
  • Cilt hassasiyetinde artış veya azalış

Psikiyatrik Nedenler

Kaşıntı birden fazla psikiyatrik hastalıkla birlikte görülür. Kronik kaşıntılı hastaların yüzde 70’inde demans (bunama), şizofreni, kişisel bozukluklar, primer depresif hastalık ve davranış bozuklukları gibi en az bir hastalık ile birliktelik gözlenir. Ancak kaşıntının bu hastalıkların nedeni ya da sonucu olup olmadığı hala tartışılıyor.

Kanser

Bazı kan hastalıklarının ilk bulgularından biri kaşıntı olabilirken, deri lenfomasının en önemli belirtilerinden birini oluşturur. Hodgkin lenfoması şiddetli kaşıntı ile başlayabilir. Kanser hastalıkları ile ilişkili kaşıntı tedaviye dirençli olur veya yeterli yanıt vermez. Polistemi vera olgularının yüzde ’inde kaşıntı gelişebilir. Erişkin dönemde başlayan egzamalar löseminin başlangıç bulguları olabilir.

İlaçlara Bağlı Gelişen Kaşıntı

İlaca bağlı gelişen kaşıntı etken maddeye ve/veya ilaç yapımında kullanılan yardımcı maddelere karşı gelişebilir. Kullanılan bazı ilaçlar karaciğer, böbrek fonksiyonlarını bozarak dolaylı olarak kaşıntıya neden olurlar. Hiperyertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar; ARBs (anjiotensin reseptör blokerleri), ACE (anjiyotensin konverting enzim) inhibitörleri vekalsiyum kanal blokerleri kaşıntı oluşturabilirler.

Kaşıntı; amiodaron (kalp ritim bozukluğu tedavisi), tiklopidin (pıhtılaşma önleyici ilaç), bazı antibiyotikler (makrolidler, karbapenemler vb.) ve psikotrop ilaçların (antidepresan ve nöroleptikler) kullanımına bağlı gelişebilir. Statinler, anti mikrobiyal ilaçlar, kemoterapötik ajanlar, fenitoin gibi ilaçların kullanımına bağlı olarak deride kaşıntı ve kızarıklık gelişebilir.

Çocukluk Çağı Hastalıkları

“Vücutta kaşıntı neden olur?” sorusu çocukluk çağında yaşanan hastalıklara da bağlıdır. Suçiçeği, kızamık ve kızamıkçık gibi çocukluk çağı hastalıkları vücutta kaşıntı, kızarıklık, kabarcık veya döküntü yaratır.

AIDS

Uzun süren kaşıntının nedenlerinden biri de HIV (Human Immunodeficiency Virüs). AIDS hastalığının sebebi olan bu virüste kaşıntı, döküntülerle birlikte gelebilir ve ağrılı olabilir.

Gece Kaşıntısı Neden Olur?

Kaşıntılar geceleri şiddetini artırabilir. Ancak bazı tür kaşıntılar geceleri ortaya çıkar. Gece artan kaşıntı; deri ve parazit enfeksiyonları, yatak ve örtülerin tahriş edici etkisine bağlı gelişebilir.

Hangi Tip Kaşıntı Hangi Hastalığa İşaret Eder?

  • Kaşıntıya; çok su içme ve çok idrara çıkma eşlik ediyorsa diyabetin habercisi olabilir.
  • Kasıkta başlayan ve kızarıklığın eşlik ettiği kaşıntılarda mantar hastalığı düşünülmeli.
  • Anal bölgede daha yoğun hissedilen kaşıntıda parazit ve hemoroit araştırılmalı.
  • Kaşıntıya anksiyete, çarpıntı veya saçlarda seyrelme eşlik ediyorsa hipertiroidi bulgusu olabilir.
  • Kaşıntıya eşlik eden halsizlik ve yorgunluk hipotiroidi bulgusu olabilir.
  • Kaşıntı ile birlikte deride ve gözlerde sararma, karın ağrısı ve şişkinlik, idrar renginde koyulaşma karaciğer hastalığına bağlı olabilir.
  • Kilo kaybı, deri renginin koyulaşmasına eşlik eden kaşıntılarda kanser araştırılmalı.

Vücutta Kaşıntı Nasıl Geçer?

Vücutta kaşıntı ve kızarıklık için öncelikle vücutta kaşıntı sebeplerinin araştırılması gerekir. Deri hastalığına bağlı gelişen kaşıntılarda deri lezyonları ile neden olan hastalığı tanımak mümkündür. Deride kaşıntıya neden olabilecek hastalık lezyonu olmayan hastalar sistemik hastalıklar açısından hasta ayrıntılı araştırılmalıdır. Kaşıntının ne zaman başladığı oldukça önemlidir. Çevresel faktörlerdeki değişim, kullanılan ilaçlar, gıdalar, deterjanlar ve alerjenlerle ilişkili olup olmadığı araştırılmalıdır. Teşhis konduktan sonra tedavi uygulanır. Ancak tüm vücutta kaşıntı hissedildiği zaman şunlar uygulanabilir:

  • Soğuk kompres uygulamak
  • Nemlendirici losyonlar sürmek
  • Ilık duş almak
  • Anti-histaminik ilaçlar almak
  • Kaşımaktan kaçınmak
  • Cildi tahriş edici kıyafetler giymemek
  • Yüksek ısı ve nemden kaçınmak

Vücuttaki Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta kaşıntının nedenleri belirlendikten sonra tedavi başlar. Dermatoloji uzmanı ile başlayan tedavi süresince hastalık kaynaklı kaşıntılarda uzmanlarla birlikte konsültasyonlar yapılabilir. Örneğin diyabet hastalarının doktorlarının da bu sürece dahil olması sağlıklı bir izlem açısından önemlidir. Tedavi sürecinde kortikosteroid ve anti-histamin kremler ve merhemler verilebilir. Bazı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar da verilebilir. Topikal bazı kremler de rahatlama sağlayabilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da tedavinin bir parçası olabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

banyo sonrası kaşıntısı

  • yoğun olarak bacak nahiyesinde kendini gösteren iflah olmaz, kendini bilmez bir kaşıntı çeşidi. her gözeneğe iğne saplama isteğini beraberinde getiren bu kaşıntıyla banyo yapma sıklığı arasındaki bağıntının*isviçreli bilim adamlarınca irdelenmesini sabırsızlıkla bekliyorum. her gün yıkansan her gün kaşınıyo be kardeşim.

  • sabun yerine dus jeli ve banyo sonrasinda nemlendirici krem kullanarak azaltilabilen sinir bozucu kasinti.

  • 20 puanlık uzman sorusudur, cevabı henuz verilememiştir, verilene kadar da kaşınanlar kendilerini çatallayabilirler. denenmiş bir metoddur.

  • suyun kireç oranı ile ilgil olabilecek durumdur.
    ancak bazen aşırı yağmurlu havalarda bile yağmur damlalarının bacaklara direk temasıyla bile cereyan eden hadisedir.

  • efendim bu daha ziyade body buildingci kardeslerimizde gorulen bir durumdur. cikarlar banyodan, bornoz ile daha kurulanmadan islak islak gecerler aynanin karsisina, isik islak vucuda carptiginda kaslar daha bir belirgin gorulur. baktikca kasilirlar, kasildikca bakarlar. insanin kendini sevmesi ayri bir durum tabi.
    ayrica (bkz: patrick bateman)

  • ilacı keselenmektir.

  • suyun cildi kurutma durumundan kaynaklanan (cildin gerilmesi dolayısıyla) kaşıntıbanyo sonrası, krem, nemlendirici gibi şeylerle kolaylıkla önüne geçilebilecek durum.

  • deneme yanılma yöntemiyle kaynağını bulmaya çalıştığım lanet kaşıntı. en büyük zevklerimden biri olan banyo yapmaktan soğutacak beni.

  • abidik gubidik kokulu banyo jeli kullanmaktan kaynaklanan bir cesit alerji olabilir. icine hangi kimyasal maddeleri dolduruyolar belli degil. eucerin cozmus olayi. eucerin kokusuz dus yagi kullaninca kasinti masinti kalmiyo.

  • (bkz: polisitemia vera)

  • Sa&#; Dipleri Neden Kaşınır Ve Acır? Boyadan Ve Duştan Sonra Ensedeki Sa&#; Diplerinin Kaşınmasının Nedenleri

    Haberin Devamı

    Saç derisi kaşıntısı, günlük yaşamda sıkça karşılaşılan problemlerden birisidir. Bu durum sağlığın beraberinde sosyal hayatı da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Saç derisinde hissedilebilen kaşıntı pek çok nedene bağlı olmaktadır. 

    Saç Diplerindeki Kaşıntı ve Acı Neden Olur?

     Saç diplerindeki acıma ve ağrının en belirgin olan belirtilerinden bir tanesi saç nezlesi olma durumudur. Genel olarak saç nezlesi, saç dipleri içerisinde görülen yanma, saç diplerinin acıması veya saç dökülmesi gibi problemleri yanında getirebilmektedir. Bu sebeple saç diplerinde kaşıntı ve acıma şikâyetiniz var ise altta yatan sebebi mutlaka araştırılması gerekmektedir. 

     Günlük hayatta sık sık karşılaşılan kaşıntı kimi zaman olduğundan daha fazla kişiyi rahatsız etmektedir ve aynı zamanda da saç derisine zarar verebilmektedir. Saç derisinde kızarıklık, kaşıntı ve dökülme gibi durumların mevcut ise ilk olarak uzman bir doktora görünmek faydalı olacaktır. Saç derisinde meydana gelen kaşıntının sebebi mantar veya bit olabilmektedir. Özellikle sağlıksız beslenme, yetersiz bir saç hijyeni, stres veya terleme saç kaşıntısının temel sebepleri içerisinde yer almaktadır. 

    Haberin Devamı

    Boyadan ve Duştan Sonra Ensedeki Saç Diplerinin Kaşınmasının Nedenleri Nelerdir?

     Boyadan ve duştan sonra ense bölgesinde kaşınma görülebilmektedir. Bu rahatsız edici bir durumdur ve çok sayıda sebebi olabilmektedir. Saç diplerinde yanma neden olur?

     Ensedeki saç diplerinde meydana gelen yanma ve kaşıntı saç derisi üzerinde meydana gelen enfeksiyonel durumlardan ve mantarlardan meydana gelebilmektedir. Saç derisi üzerinde kaşıntı ve yanma durumunun ortaya çıkmasına neden olan başlıca faktörler şu şekilde sıralanmaktadır: 

    Şampuanlar 

    Saçların sıkı bir biçimde toplanması 

    Saç boyaları 

    Saç nezlesi 

    Şeklinde sıralanmaktadır. Şampuanlar özellikle ense diplerindeki kaşıntının ve saç derisinde görülen yanmanın meydana gelmesinin en belirgin sebebi olarak görülmektedir. Kullanılmakta olan şampuanlar deri üzerinde alerjiye neden olabilmektedir. İçerisinde çok miktarda kimyasal bulunan saç boyaları da saç derisinin kimyasal dengesinin kaybolmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple saç derisindeki yağ dengesi değişmektedir. Yağ dengesinin değişmesi ile beraber saç derisinde çeşit çeşit hastalıklar meydana gelebilmektedir. Saçların devamlı sıkı bir biçimde toplanması, saç derisinde acıma durumunu ortaya çıkarabilmektedir. Bu sebeple devamlı saçların çoğunlukla serbest bırakılması saç diplerinin hava almasına yardımcı olacaktır. 

    Haberin Devamı

    Saç Derisinde Görülen Acıma ve Kaşıntı Nasıl Geçer?

     Saç derisindeki kaşıntıyı ve kızarıklığı giderebilmek için evde kolay bir şekilde uygulanabilecek metotları bulunmaktadır. Bu metotlardan ilki karbonat yöntemidir. Karbonat yüksek bir alkali içeriği ile beraber saç derisinin pH düzeyini dengeleyip, saç derisi üzerindeki kaşıntıyı gidermektedir. Bunun için bir yemek kaşığı karbonatın üzerine biraz su ekleyip karıştırılır ve macun kıvamına getirilir. Bu karışım saç diplerine uygulanır. 

     10 dakika boyunca bekletilir ve ardından saç şampuan ile yıkanarak durulanır. Bir başka yöntem ise elma sirkesi yöntemidir. Elma sirkesi saç derisindeki kaşıntısı için bir hayli etkilidir. Mantar, bakteri ve kepeği önleyerek saçın bakımını yapmaktadır. Beş yemek kaşığı suyla bir tatlı kaşığı sirke karıştırılır. Saçı şampuanlanarak yıkanır. Daha sonra ise başa sirkeli su karışımı sürülür. 5 ile 10 dakika boyunca karışım saç üzerinde bekletilir. Daha sonra ise saç güzel bir şekilde durulanır.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası