kara fatma hakkında bilgi / Kara Fatma kimdir? Kara Fatma hayat hikayesi

Kara Fatma Hakkında Bilgi

kara fatma hakkında bilgi

kaynağı değiştir]

kaynağı değiştir]

’de doğdu. Kayıtlarla doğrulanmamış olmakla birlikte doğum yerinin Erzurum olduğu düşünülür.[1] Erzurum'un Ergemansur köyünden (bugünkü Çayköy) İbrahim Yahya'nın kızıdır. Nüfus kayıtlarında adı "Mahi" olarak geçer ancak kendisi ve çevresi "Fatma" adını kullanmıştır.[1]

Derviş lakaplı Subay Ahmet Bey ile evlendi. Edirne'de görev yapan eşi ile Balkan Savaşı’nda yer aldı. I. Dünya Savaşı’nda eşi Kafkas Cephesi’ne giderken Edirne'de kaldı. Kendi ailesinden on civarında kadını örgütleyerek Edirne'de çarpıştı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey’in Sarıkamış’ta can verdiği haberini aldıktan sonra eşinin memleketi Van'a gitti. Erzurum Kongresi sırasında kardeşi Mehmet Çavuş'la birlikte teşkilat için kişi topladı.

Mustafa Kemal ile görüşmesi[değiştir kaynağı değiştir]

Milis Müfreze Komutanı olarak onbaşı rütbesiyle Batı cephesinde görevlendirildi ve aldığı talimat üzerine İstanbul'a giderek Topkapılı Pir Mehmet ve Laz Tahsin ile birlikte on beş kişilik bir çete kurdu. Birlikte İzmit'e giderek çeteyi genişlettiler. Van'dan gelen kardeşi de kişilik çetesiyle kendilerine katıldı. Zamanla emrinde erkek, 43 kadından oluşan bir birlik doğdu. Bu birlik ile Rum ve Ermeni çeteleri ve eşkıyalarla savaştı. İzmit'in düşmanlardan kurtarıldığı 28 Haziran 'e kadar İzmit'te kaldı.

İzmit cephesinden sonra İznik cephesinde görev aldı. kişiyi aşkın birliği ile I. İnönü Muharebesi, II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde çarpıştı. Teğmen rütbesini Sakarya Savaşı sonrasında aldı. Hatıralarında aktardığına göre Ankara'da Rusya Sefaretinin düzenlediği 1 Mayıs 'deki Bahar Bayramı kutlamalarına davet edilmiş olan Kara Fatma, Semyon Aralov'un bulunduğu bu kutlamada düzenlenen silah atma yarışmasında birinci gelmişti. Bunun üzerine davetlilerden Mustafa Kemal Paşa kendisine hem gümüş bir sigara tabakası hediye etmiş hem de rütbesini teğmenliğe (mülazim-i evvel) yükseltmiştir.[1] Kara Fatma, yurt dışı basının da ilgisini çekmiş; teğmenliğe yükselmesi "Orduda Savaşan Türk Kadını Teğmenliğe Yükseldi" (Fighting Turkish Woman made Lieutenant in Army) başlığıyla New York Times gazetesine haber olmuştur.[3]

Büyük Taarruz’un ilk günlerinde General Trikupis’in birliğine esir düştüyse de, kaçarak yeniden müfrezesinin başına geçti; Büyük Taaruz'un zaferle sonuçlanmasının ardından müfrezesiyle Bursa'ya geçerek Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşunda rol oynadı. Mudanya Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Erzurum'a döndü.

Savaştan sonra[değiştir

Kara Fatma Kimdir? Kara Fatma Nerede Savaştı, Milli Mücadelede Ne Yaptı ve Kaç Yaşında Öldü?

Kara Fatma kimdir sorusu araştırılırken söz konusu şahsın Kurtuluş Savaşı'nda yaptığı kahramanlıkların üzerinde durulmalıdır. Kara Fatma hikayesi ve Kara Fatma Milli Mücadele'de ne yapmıştır soruları herkes tarafından araştırılır. Kara Fatma kaç yaşında öldü ve kara fatma hayatı araştırmaları için tarih kitaplarını kısaca karıştırmanız yeterli olacaktır. Fatma Seher Erden hangi şehirde mücadele etti ve nerede savaştı sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Kara Fatma Kimdir?

Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları aarsında ilk sıralarda yer alan büyük şahsiyetlerden biridir. Söz konusu şahsın asıl adı Fatma Seher Erden'dir. Kara Fatma senesinde Erzurum'da dünyaya gelmiştir. Kocası Ahmet Bey subay olup Balkan Savaşlarında aktif görev almıştır. Kara Fatma eşi ile birlilkte Kafkas Cephesinde savaşmıştır. Eşi Sarıkamış'ta şehit olunca Kara Fatma da memleketi Erzurum'a gelmiştir.

yılında Atatürk ile bizzat görüşebilmek için Sivas'a gelen Kara Fatma Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görev almıştır. Bizzat Atatürk'ten talimat alan Kara Fatma İstanbul'a dönerek adam ve silah kaçırma görevlerinde bulunmuştur. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi ile İzmir'e gelen Kara Fatma aynı zamanda 1 ve 2. İnönü Savaşlarına, Sakarya ve Dumlupınar Muharebelerine katılmıştır.

Kara Fatma Milli Mücadele'de Ne Yapmıştır?

Büyük Taarruz'un ilk döneminde Yunanlılara esir düşen Kara Fatma, tutulduğu zindandan kaçarak tekrar orduya katılmıştır. Aynı zamanda Bursa'nın Yunan işgalinden kurtulmasında büyük rol oynamıştır.

Milli Mücadele'nin başlangıcında çavuş rütbesi verilen Kara Fatma, savaşının son döneminde üsteğmen rütbesine terfi ettirilmiştir. Savaştan sonra emekli edilen Kara Fatma, bu görevden kendisine bağlanan emekli maaşını kabul etmeyerek bu maaşı Kızılay'a bağışlamıştır.

Fatma Seher Erden senesinin 2 Temmuz günü 67 yaşında iken vefat etmiştir. Milli Mücadele kahramanı bu büyük kadının mezarı Kasımpaşa'da yer alan Kulaksız Mezarlığı'ndadır.

Kara Fatma, Milli Mücadele döneminde ön plana çıkmış kahramanlardan sadece birisidir. Kendisi gibi büyük fedakarlıklar yapan kahramanlar sayesinde bugünkü bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ortaya çıkmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası