bursa yıldırım beyazıt cami / YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ - 15 TEMMUZ İLKOKULU

Bursa Yıldırım Beyazıt Cami

bursa yıldırım beyazıt cami

YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ

YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ

"Ulu Şehir Bursa'yı Tanıyoruz" projesi kapsamında öğrencilerimiz gözünden ve objektiflerinden Bursa'nın önemli mekanlarını tanımaya hazır mısınız?

Okulumuz bünyesinde dördüncü sınıf şubelerimiz tarafından başarılı bir şekilde yürütülmekte olan "Ulu Şehir Bursa'yı Tanıyoruz" projesi kapsamında öğrencilerimiz çalışmalarını tamamlamaya başladı. Proje kapsamında yaşadığımız şehir Bursa'nın tarihi, turistik ve önemli mekanlarını gezen öğrencilerimiz ziyaret ettikleri alanlar ile ilgili bilgileri toparlayıp kendi görüşlerini de katarak minik kataloglar oluşturuyor. Toplanan bu katolaglar ilerleyen süreçte bir kitapçık haline getirilecek ve yaşadığımız şehir Bursa'yı öğrencilerimizin gözünden tanımış olacağız. Gelen ilk katalogda proje kapsamında şehrimizin simge mekenalarından birisi olan "YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ"ni öğrencilerimizin gözünden sizlere sunuyoruz 

Yıldırım Bayezid tarafından, Bursa'nın doğusunda aynı adı taşıyan tepeye inşa ettirilen külliyenin ortasında bulunmaktadır. yüzyıl yapısı olan cami, kusursuz inşaatı, temiz yapılışı, kesme taş cepheleri, son cemaat yeri ve en önemlisi "Bursa Kemeri" nin ilk olarak kullanılması ile dikkat çeker. Aynı zamanda "Ters T" planlı camilerin en özgün olanı olarak da kabul görmektedir.

Yıldırım Bayezid Türbesi

Türbe yılında Yıldırım Bayezid'in oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Türbe, önündeki revakıyla, kendinden sonra yapılan revaklı Osmanlı Türbelerinin öncüsü olmuştur. Türbe içinde Yıldırım Bayezid'in sandukası dışında oğlu İsa Çelebi'nin sandukası da yer almaktadır.

ULU ŞEHİR BURSA FOTOĞRAF GALERİMİZ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Sultan Yıldırım Bayezid tarafından şehrin en doğusuna, bir anlamda şehre gelen ipek yoluna hâkim bir tepe üzerine kurulan külliye bütünlüğü içerisinde; câmi, medrese, hamam, imaret, han, ve darüşşifa yer almakta idi. Ancak vakfiyesinde iki adet medreseden bahsedilmektedir. Bugün sadece cami, türbe, hamam, medrese ve darüşşifa günümüze gelebilmiştir.

SULTAN YILDIRIM BAYEZİD

Sultan I. Bayezid harp meydanlarında göstermiş olduğu kahramanlıklardan ötürü 'Yıldırım' lakabını almıştır. Çocukluğu Bursa sarayında geçen Yıldırım Bayezid dönemin önemli ilim adamlarından aldığı derslerle her anlamda oldukça iyi yetişmiştir. Babası dillere destan bir düğün ile Germiyanoğlu'nun kızı ile evlendirmiştir. Kütahya'da valilik yapmış, Kosova'da şehit olan babası Murad Hüdavendigar'ın vasiyeti üzerine yılında 29 yaşında iken tahta oturmuştur yılında Timur ile giriştiği Ankara Savaşı'nı kaybetmiş, 7 ay 12 gün esir olarak Timur'un yanında kalan bu büyük Sultan, 43 yaşında 8 Mart yılında vefat etmiştir. Cenazesi oğlu Mehmed Çelebi tarafından Bursa'ya getirilerek, külliyesi içerisindeki türbesine defnedilmiştir. Geriye Musa Çelebi, Süleyman Çelebi, Mustafa Çelebi, İsa Çelebi, Mehmed Çelebi, Ertuğrul Çelebi, Kasım Çelebi ve Fatma Sultan adındaki çocuklarını bırakmıştır.

YILDIRIM BÂYEZİD TÜRBESİ

Yıldırım Bâyezid'in büyük oğlu Süleyman Çelebi tarafından Rebiyülahır H. / M. tarihinde mimar Hüseyin oğlu Ali'ye yaptırılmıştır. Türbede Yıldırım Bayezid (öl. ), Musa Çelebi (öl. ), İsa Çelebi (öl. ) ve iki kadına ait olmak üzere toplam beş adet sanduka vardır

YILDIRIM CAMİİ

Yıldırım Külliyesi’nin merkez yapısı olan Camii, Yıldırım ünvanıyla bilinen Sultan I. Bayezid tarafından yılları arasında yaptırılmıştır. Cami; diğer müştemilatlarla birlikte eğimli bir araziye kurulmuş külliyenin en tepesinde yer almaktadır.

 “⊥”  plânlı (tabhâneli, zâviyeli) camilerden olan yapının, son cemaat yerindeki ayakları ve bunları birbirine bağlayan, Bursa kemerleri mermere benzeyen kesme taşla örülmüştür. Osmanlı mimarisinde “Bursa kemeri” olarak literatüre geçmiş olan kemer şekli ilk kez bu camide ortaya çıkmaktadır.

Simetrik bir plana sahip olan camide, kubbeler ile örtülü son cemaat yerinden girildiğinde, dinlenme mekânları (tabhâne), buradan da iki büyük kubbe ile örtülü asıl ibadet mekânına geçilmektedir. Yapının çeşitli yerlerinde çini işlemeler, mukarnas süslemeleri ile caminin güneydoğu ve güneybatı yönündeki odalarında geometrik motiflerle bezeli ocaklığı bulunan alçı duvar vardır.

Caminin orijinal minareleri, depreminde yıkılmış, yılında binadan ayrı olarak bir minare yapılmıştır. yılında ise yıkılan minareleri aslına uygun olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden inşa edilmiştir.

YILDIRIM MEDRESESİ

Külliye bütününde yaptırılmıştır. Dikdörtgen plan formunda revaklı bir avlu etrafında dizilmiş yirmi oda ve eyvan şeklinde açık bir dershaneden oluşur. Köşe odaları ikişer diğer odalar birer pencereli ve ocaklıdır.

Avlunun ortasında bir havuzu vardır. Ön cephe kesme taş, yanlar moloz taş ve tuğladandır. Günümüzde dispanser olarak hizmet vermektedir.

YILDIRIM DARÜŞŞİFASI

yıllarında Yıldırım Bayezid tarafından meyilli bir arazi üzerine inşa edilen yapı bu özelliği ile dikkat çekicidir Külliyenin biraz uzağında kalan yapının revaklı bir avlu etrafında 21 odası, girişin sağ ve solunda iki mutfak, bir eczane, iki tabip odası ve ortada bir yemekhanesi vardır. Yapı Osmanlı'nın ilk hastanesi vasfım taşımaktadır. Dikdörtgen planlı olan yapı iki eyvanlı, revaklı avlusu ve etrafında sıralanmış odalar ile bir bütündür. Bahçenin iki tarafında 10'ar oda bulunmaktadır. Yapı içerisine kaplanan çiniler yılına değin varlığını korumuştur. Birçok kez tamir gören Darüşşifa uzun süre harabe olarak kalmış, yakın zamanda restore edilerek günümüzde göz hastanesi olarak hizmete sokulmuştur.

YILDIRIM HAMAMI

Külliye bünyesinde yaptırılan, ufak görünümlü olan yapı, moloz taşı ile inşa edilmiş olup bölümlerinin üzeri küçük kubbeler ile örtülüdür. ve yıllarında onarım gören yapı günümüzde şahıs malı olmakla birlikte depo ve değişik amaçlarda kullanılmaktadır.

YILDIRIM İMARETİ

Günümüzde mevcudiyetini koruyamayan imaret, şu anki ilköğretim okulunun bulunduğu alanda inşa edilmişti.

 

Açılış Saatleri:

Kış Dönemi:

Yaz Dönemi:

kaynağı değiştir]

Cami, "Tabhaneli Camiler" plan şemasında, kesme taşlarla inşa edilmiştir. Harim, orta avlu, orta avlunun iki yanında birer eyvan ile eyvanların kuzey ve güneyine yerleştirilmiş ikişer tabhane mekânından oluşur. Bursa kemeri olarak adlandırılan kemer şekli, ilk defa bu camide uygulanmıştır.[2] Caminin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde yükselen minareler yıkılmıştır. Günümüzde, yapının batı cephesinin kuzey ucunda yer alan minare sonradan inşa edilmiştir.

Medrese, camiden 80 metre aşağıdaki bir düzlükte yer alır. Ortası bahçeli önü kapalı ilk Osmanlı medresesidir.[3] Bu medresede Molla Gürani, Seyyid Ali Acemî, Fudayl Çelebi, Şeyhülislâm Abdülkadir Şeyhî Efendi, Ebussuud EfendiHoca Sadeddin Efendi gibi tanınmış âlimler ders vermiştir.[2] Medreselerin kapatılmasından sonra bakımsız kalarak harabeye dönen yapı 'de Sıhhiye Vekâleti tarafından onarılıp dispansere dönüştürülmüştür.

Darüşşifa, Osmanlı mimarisinde ilk hastahane binasıdır.[4] Külliyenin vakfiyesinden hastahanede üç tabip, şerbetçiler, eczacılar, bir ekmekçi ve bir aşçının çalıştığı, maaşlarının vakıftan ödendiği, diğer masraflar için de para ayrıldığı öğrenilmektedir. Yapı, bir süre baruthâne ve silah deposu olarak kullanılmış, bu nedenle etrafındaki mahalle "Baruthane" olarak anılmıştır. Harabe halinde iken 'lı yıllarda restore edilen yapı, günümüzde Göz Hastanesi olarak kullanılır.

Hamam; soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve iki halvetten meydana gelir. Günümüze sağlam olarak gelmiştir.

Yıldırım Bayezid'in türbesi, Osmanlı mimarisinde ilk revaklı türbedir. Timur'un esiri iken Akşehir'de ölen Sultan Yıldırım Bayezid'in cenazesi Emir Süleyman Çelebi tarafından yaptırılan bu türbeye getirilmiştir. Türbe içinde Yıldırım Bayezid’in sandukası dışında oğlu İsa Çelebi’nin sandukası da yer alır.

Ayrıca külliyeye su kemerleriyle XUludağ'ın meşhur membalarından Akçağlayan suyu getirilmiştir. Başlı başına bir su tesisi olan ve külliye binalarından biri sayılması gereken bu kemerler günümüze ulaşmamıştır.[2]

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası