menisküs fizik tedavi egzersizleri / funduszeue.info Turan Uslu / Menisküs Lezyonlu Hastalar İçin Egzersizler

Menisküs Fizik Tedavi Egzersizleri

menisküs fizik tedavi egzersizleri

Günlük eylemler esnasında kas &#; iskelet sistemini oluşturan dokularda farklı seviyelerde zedelenme ve rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Özellikle bazı spor aktiviteleri sonucu farklı eklem ve dokularda zamanla hasar oluşabilir. Bu hasarların başında ise, menisküs zedelenmeleri ve menisküs yırtığı yer alır. Peki menisküs yırtığı fizik tedavi ile geçer mi? Menisküse fizik tedavi iyi gelir mi? Menisküs yırtığı fizik tedavi konusu ile ilgili daha detaylı bilgi için, Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Avicenna Fizik Tedavi Merkezi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

 

Menisküs Yırtığı Nedir?

Dizde en sık meydana gelen sorunlardan biri olan menisküs yırtığı, ağrılı ve zayıflatıcı bir kıkırdak yaralanmasıdır. İnsanların dizlerinde kaval kemiği ve uyluk kemiği arasında yastık görevi gören C şeklinde iki kıkırdak parçası bulunur. Bunlara menisküs denir. Hareket eden kemikleri hem aşınmaya hem de yıpranmaya karşı korur. Ancak menisküsün yırtılması, dizin bükülmesi ile gerçekleşir. Bazı durumlarda aşınmış kıkırdağın bir parçası kopar ve diz eklemlerinin arasına sıkışır. Bu da dizin kilitlenmesine ve hareketini engellemesine yol açar.

Menisküs Yırtığı Belirtileri

  • Dizde şişlik ve hassasiyet
  • Hareketle artan ve istirahatle azalan diz ağrısı
  • Diz eklemi hareketlerinin kısıtlanması
  • Hareketlerde güçsüzlük ya da zorlanma
  • Hareket sırasında dizden çıtlamaya benzer bir sesin gelmesi
  • Hareket sırasında kilitlenme ve eklemin boşalması

Menisküs Yırtığı Fizik Tedavi

Genellikle spor yapan ve ağır fiziki şartlar altında çalışan insanlarda sıklıkla ortaya çıkan menisküs yırtığı, travma sonucu ya da dizin çökmesi sebebiyle meydana gelir. Menisküs yırtıklarının tedavi şekli menisküs yırtığının tipi, hastanın yaşı, kilosu ve günlük hareket düzeyine bağlı olarak değişir. Eğer menisküs yırtığının acil bir durumu yoksa ve basit bir yırtıksa, ameliyata gerek kalmadan fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilebilir.

Menisküs Yırtığına Fizik Tedavi İyi Gelir mi?

Basit yırtıklı menisküsün ameliyat edilmesine gerek yoktur. Doktorlar böyle durumlarda ameliyat yerine menisküste fizik tedavi uygulamalarını hayata geçirirler. Özellikle bazı menisküs yırtığı egzersizleri, evde herkesin uygulayabileceği şekilde ayarlanabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse;

  • Birinci hareket: Beldeki yükü azaltmak için sırtı düz bir yere yaslamak gerekir. Bir havlu rulo haline getirilir ve ağrıyan dizin altına konulur. Dizi kıpırdatmadan ayak bileği öne çekilir ve on saniye bekledikten sonra ileri doğru serbest bırakılır. Bu hareket 10 kez tekrarlanır.
  • İkinci hareket: İç bacak kaslarını güçlendirmek için yapılır. Yine rulo havlu iki dizin arasına konulur. Sonrasında dizler ile bu havlu sıkıştırılır ve 10 saniye bu şekilde bekledikten sonra serbest bırakılır.
  • Üçüncü hareket: Yatar pozisyonda uzanılır. Bir ayak çengel pozisyonda olup, kişinin kendisine doğru çekmesi gerekir. Diğer ayak dümdüz havaya doğru kaldırılır. Bu şekilde bacak kasları güçlendirilir.

Bu ve benzer menisküs yırtılması egzersizleri evde basit bir şekilde uygulanabilir. Ancak menisküs ciddi bir rahatsızlık olduğu için hareketleri yapmadan önce mutlaka doktora ya da fizyoterapiste danışmalısınız.

Fizik Tedavi ile Ameliyat Olmaktan Kurtulabilir miyim?

Orta yaşlı ya da osteoartriti olan hastalar, aşırı yıpranma nedeniyle menisküs yırtıkları sorunu yaşayabilirler. Bu hastalarda fizik tedavi en az ameliyat kadar etkilidir. Kişiler her ne kadar genç, formda ve atletik olsa bile, tedaviye konservatif bir yaklaşım ile başlamak genel olarak en iyi seçenektir. Yırtığın ne kadar uzun olduğuna, yönüne ve nerede olduğuna göre fizik tedaviden iyi sonuçlar alınır. Fakat menisküs yırtığı dizdeki kitlenmelere yol açıyorsa, ameliyat olmanız gerekebilir.

Menisküs Yırtığı Fizik Tedavisi Ne Şekilde Gerçekleşir?

Konservatif tedavinin bir parçası olarak ya da ameliyattan sonra iyileşmek için gerçekleştirilecek fizik tedavide amaç, dizdeki hareket açıklığını, gücünü ve dizinin kontrolünü geri kazanmaktadır. Menisküs yırtıklarında fizik tedavi süreci genel olarak aşağıdaki gibi ilerler:

  • Bacak kaslarını gevşek tutan esneme hareketleri
  • Dizleri esnetmek ve uzatmak gibi hareket açıklığına odaklanan egzersizler
  • Düz bacak kaldırma gibi temel egzersizler
  • Eğer tüm bunlar acı çekilmeden yapılabiliyorsa, ayak egzersizleri, squat ve daha zor esneme hareketleri gibi daha gelişmiş egzersizlere geçilebilir.

Ne Kadar Süre Fizik Tedavi Almam Gerekir?

Menisküs yırtılması fizik tedavisi için süre, yırtığın türüne, hastanın yaşına, iyileşme durumuna ve geçirdiyse ameliyat türüne göre değişmektedir. Menisküs yırtığı için fizik tedavi çoğunlukla 4 &#; 6 hafta boyunca düzenli bir program şeklinde gerçekleşir. Ayrıca doktorunuzun size gösterdiği ve öğrettiği egzersizleri evde düzenli olarak yapmalısınız.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Menisküs yırtığına yürümek iyi gelir mi?

Yüzme, yürüyüş ve pilates gibi aktiviteler herhangi bir sorun yaratmaz. Ama bu tip akvitelerin menisküs yırtığına direkt olarak bir faydası yoktur.

Menisküs yırtığı ameliyatsız nasıl tedavi edilir?

Dizlerde, kiloya ve ilerleyen yaşa bağlı olarak meydana gelen hastalıklar arasında yer alan menisküs yırtığı, ameliyatsız da tedavi edilebilir. Dizde düşük olan sorunlar ve stabil yırtıklar, egzersiz uygulamaları ve ilaç kullanımı ile de iyileştirilebilir.

Menisküs yırtığı ameliyatı kaç saat sürer?

Menisküs ameliyatı yırtığın alındığı zamanlarda 15 &#; 30 dakika, dikildiği zamanlarda ise ortalama 1 saat sürer.

 

Avicenna Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Doktorları

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Menisküs Yırtıkları ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı Nedir?

Diz ekleminde yer alan Menisküsler yarım ay şeklindeki kıkırdak parçalarıdır. Diz ekleminde iç ve dış olmak üzere 2 adet Menisküs bulunmaktadır. Menisküsler kaval ve uyluk kemiği arasında yer almaktadır. Menisküsler kompresyona direnç gösterecek biçimde yoğun kollajen lifleri bulunan, elastikiyeti olan ve bu nedenle önemli görevleri bulunan yapılardır. Menisküsler gelen şokları absorbe ederek, yükün daha geniş bir alana dağılmasını ve eklem kıkırdaklarının yüksek basınçtan korunmasını sağlar ve dizin stabilitesine yardımcı olur.

Menisküs Yırtığı Nasıl Oluşur?

Menisküs yırtığı sporcularda sıklıkla görülebildiği için sporcu hastalığı olarak görülse de her yaştan kişide Menisküs yırtıkları oluşabilir. Daha çok ani dönme hareketleri sırasında yaralanmalar görülmektedir. Genç bireylerde Menisküs dokusu sağlam olduğundan Menisküs yırtıklarının görülebilmesi için ciddi travmalar olması gereklidir. Ancak ileri yaşlarda Menisküslerde oluşan dejenerasyona bağlı olarak bu bireylerde yırtılmalar hafif travmalarda bile görülebilmektedir. 

Menisküs Yırtığı Beli̇rtileri̇ Nelerdi̇r?

Menisküs yırtıklarının en önemli klinik bulgusu ağrıdır. Ağrı genellikle diz bükme hareketi sırasında ortaya çıkar. Bununla birlikte yırtığın boyutuna göre, dizde kilitlenme ve takılma şikayetleri de olabilmektedir. Merdiven kullanımı sırasında ve çömelme ile Menisküste sıkışma olacağından ağrı artabilir ve bükülen dizde kilitlenme meydana gelebilir. 

Menisküs yırtığı oluşan dizde eklem aralığında sıvı artışı da olabilir. Hastalar bunu dizinde şişlik veya dolgunluk hissi olarak tanımlarlar. Menisküs yırtıklarında erken tanı önemlidir. Menisküsün uzun süre yırtık olarak kalması sonucunda dizde stabilite problemleri ortaya çıkabilir ve buna bağlı olarak kireçlenme ve kıkırdak hasarı görülebilir.

Menisküs Yırtığında Fi̇zi̇k Tedavi̇de Neler Yapılır?

Tam (komplet) olmayan Menisküs yırtıklarında konservatif tedavi olarak fizik tedavi yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bu hastaların tedavisindeki amaç; ağrı, şişlik ve eklem kısıtlılıkları gibi şikayetlerin giderilmesi ve diz çevresi kasların kuvvetlendirilmesidir. 

Fizyoterapi; ödem kontrolünde, kas atrofisinin önlenmesinde, ağrı kontrolünde ve hastanın normal günlük yaşam aktivitelerine dönmesinde önemli bir rol oynar.

Menisküs Yırtığında Cerrahi̇ Sonrasinda Fi̇zi̇k Tedavi̇ Neden Önemli̇di̇r?

İleri düzey Menisküs yırtıkları günümüzde cerrahi ile tedavi edilmektedir. Menisküs yırtığına bağlı olarak ameliyat iki şekilde yapılmaktadır. Yırtığın yerine ve durumuna göre ya Menisküs tamiri ya da menisektomi (Menisküsün çıkarılması) şeklinde ameliyat uygulanır. 

Ameliyat sonrasında ise fizyoterapinin rolü büyüktür. Yapılan ameliyatın şekline göre fizik tedavi süresi de 2 hafta ile 6 hafta arasında değişmektedir. Cerrahi sonrası fizik tedavide temel amaç; ağrı ve enflamasyonun azaltılması, kas kuvvetinin ve endurasının arttırılması, eklem kıkırdağı Menisküs olmadan işlevini sürdürmeye uyum sağlamak zorunda olduğu için eklemin işlevini yeniden kazanmasına yardımcı olmaktır. 

Bu amaçla fizik tedavi modalitelerinden ve uygun egzersiz programlarından yararlanılmaktadır. Yapılacak olan egzersizler ameliyat sonrasında dönemde kademeli olarak belirlendiğinden ve hastanın durumuna göre planlandığından egzersizler bilinçsiz olarak uygulanmamalıdır.

Menisküs Yırtığı

Menisküs Yırtığı Nedir?

Halk arasında genellikle sporcu yaralanması olarak adlandırılan menisküs yırtığı dizdeki kıkırdak yapıdaki menisküslerin yırtılmasını ifade eden klinik durumdur. Dizlerimizde uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında yastık görevi gören C şeklinde iki adet kıkırdak bulunmaktadır. Basınca direnç gösterecek biçimde yoğun sıkı örgü şeklinde kolajen lifleri bulunan ve diz eklemleri arasında amortisör görevi gören ve aynı zamanda vücut ağırlığının dengeli bir şekilde dağılmasına imkan sağlayan menisküsler; ani bir darbe sonucu diz bölgesinde oluşan şok kuvveti emer ve diz iç sıvısının eklem kıkırdaklarına yayılmasını sağlar. Ancak bu kıkırdak parçalar, özellikle diz eklemine ani kuvvet uygulayan ya da dizi döndürmeye neden olan aktivitelerde zarar görerek yırtılabilir ve menisküs yırtığı olarak adlandırılan klinik tablo ortaya çıkabilir.  

Menisküs Yırtığı Kimlerde Görülür?

Özellikle futbol, basketbol ve voleybol gibi karşılıklı fiziksel temasın yoğun olduğu, ani duruş ve dönüşler içeren spor dallarıyla ilgilenen sporcularda görülür. Ağır yük taşıyanlar, devamlı olarak ev işleriyle uğraşanlar ve yaşlılarda da görülebilmektedir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

  • Hareketle artan, istirahat ile azalan diz ağrısı,
  • Dizdeşişlik, sertlik ve hassasiyet,
  • Hareket sırasında dizde kilitlenme ve diz ekleminin boşalması
  • Hareket sırasında dizden çıtlamaya benzer ses gelmesi
  • Diz ekleminde hareket kısıtlılığı

Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konur?

Menisküs yırtığı şüphesi varlığında, öncelikle belirtilerin başka bir diz eklemi rahatsızlığından kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenebilmesi için uzman doktor tarafından detaylı fizik muayene yapılır ve hastanın öyküsü dinlenir. Fizik muayene sırasında McMurray, Appley ve Steinman testleri ile menisküs varlığı ve şiddeti değerlendirilir. Menisküs yırtığı teşhisinde görüntüleme yöntemi olarak MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) aracalığı ile menisküs dokusundaki yaralanmanın detaylı değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Menisküsler kıkırdak yapıları gereği röntgen ile görüntülenememektedir. Ancak travmaya bağlı kemik kırıkları veya diz ekleminde osteoartrit (kireçlenme) gibi rahatsızlıkların varlığını elemek için röntgen yönteminden faydalanılabilmektedir. Ayrıca girişimsel yöntem olarak diz kıkırdağının daha ayrıntılı değerlendirilmesine olanak sağlayan artroskopi yöntemi ile de menisküs yırtıklarının teşhisi yapılabilmektedir. 

Menisküs Yırtıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Menisküs yırtıklarında fizik tedavi yöntemlerinden büyük ölçüde faydalanılmaktadır. Araştırmalara göre menisküs yırtığı sonrası fizik tedavi gören hastalarda ameliyata gerek duymadan iyileşme görülme olasılığı fazladır. Egzersizler, menisküs yırtığı sonrası diz rehabilitasyonu programının önemli bir unsurudur. Fizik tedavi planı ağrı ve şişliği azaltmaya, eklem esnekliğini artırmaya ve diz çevresi kasların güçlendirilmesine yönelik çeşitli egzersizleri içermektedir. Fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizler, diz eklem açıklığının tekrar kazanılmasına, kas atrofisinin (kaybı) önlenmesine ve diz ekleminin genel fonksiyonelliğini artırmaya yardımcı olacaktır. Menisküs yırtığının büyük olduğu durumlarda, yırtık kıkırdaktan kurtulmak veya kıkırdağı tamir etmek için artroskopik cerrahi denilen kapalı cerrahi yönteme başvurulabilmektedir. Menisküs ameliyatı sonrası diz kaslarını güçlendirmeye, ağrı ve ödemi azaltmaya ve diz eklem hareket açıklığını artırmaya yönelik fizik tedavi programları önemlidir. Ameliyat sonrası rehabilitasyon, yaş ve kilo gibi faktörler göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak hazırlanmalıdır.

Post Views

+2

Please feel free to contact our friendly reception staff with any general or medical enquiry.

Make Appointment

MENİSKÜS YIRTIĞI FİZİK TEDAVİSİ

Dizinizdeki ağrı ve şişliğin yırtık bir menisküs nedeniyle olduğunun keşfi sonrasında yırtılmanın şekli, yaşınız ve normal aktivitelerinize ne kadar çabuk dönmek istediğinize bağlı olarak sizin için en iyi tedavi planlanılacaktır.

Her dizinizde sert, lastiğimsi bir madde olan kıkırdaktan oluşmuş olan iki menisküs vardır. Bu yapılar temelde, üst bacaktaki uyluk kemiğinizin alt bacaktaki kaval kemiğine çarpmasını önleyen amortisörlerdir.

Menisküsünüzü yırtmanız durumunda doktorunuz muhtemelen önce dinlenmenizi, buz uygulamanızı ve ağrı kesiciler almanızı önerecektir. Bu tedavilerden sonra durumun ilerleyişine göre fizik tedaviye, ameliyata veya her ikisine birden ihtiyacınız olabilir.

Fizik Tedavi ile Ameliyat Olmaktan Kurtulabilir Miyim?

Fiziksel tedavi en azından hastalığın erken dönemlerinde genellikle doktorların ameliyattan kaçınmak için “konservatif tedavi” olarak gördükleri tedavilerin bir parçasıdır. Orta yaşlı veya osteoartriti olan kişiler bu durumlar sebebiyle menisküslerindeki aşırı yıpranma sebebiyle menisküs yırtıkları yaşayabilmektedir. Bu hastalarda fizik tedavi en az ameliyat kadar etkili olabilmektedir.

Genç, formda ve atletik olsanız bile, tedaviye konservatif bir yaklaşım ile başlamak genellikle en iyisidir. Yırtığın yönüne, ne kadar uzun olduğuna ve nerede olduğuna bağlı olarak fizik tedaviden iyi sonuçlar alınabilinir. Ancak menisküs yırtığı dizinizde kilitlenmelere neden oluyorsa, muhtemelen ameliyat olmanız gerekecektir.

Tedaviniz fizik tedavi ile gerçekleştirme kararı, yaralanma nedeniyle hareketlerinizin ne kadar sınırlı olduğu ile ilgilidir. Seçkin bir sporcuysanız veya dizinizdeki hasar yüzden çalışamıyorsanız, konservatif bir yaklaşımın işe yarayıp yaramadığını görmek için zamanınız olmayabilir.

Ameliyat olsanız bile, daha sonra fizik tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Bu tedavi dizinizin tam sağlığına kavuşmasına yardımcı olacaktır.

Menisküs Yırtığı Fizik Tedavisi Ne Şekilde Gerçekleştirilmektedir?

İster konservatif tedavinin bir parçası olarak ister ameliyattan sonra iyileşmek için gerçekleştirilecek fizik tedavide hedef dizinizdeki hareket açıklığını, gücünüzü ve dizinizin kontrolünü geri kazanmaktır.

Menisküs yırtığında fizik tedavi süreci genellikle şu şekildedir:

Dizinizi esnetmek ve uzatmak gibi hareket açıklığına odaklanan egzersizler

Bacak kaslarınızı gevşek tutan esneme hareketleri

Düz bacak kaldırma gibi temel egzersizler

Tüm bunları acı çekmeden yapabiliyorsanız, ayak egzersizleri, squat ve daha zor esneme hareketleri gibi daha gelişmiş egzersizlere geçersiniz.

Ne Kadar Süre Fizik Tedavi Almam Gerekecek?

Alacağınız fizik tedavinin süresi yaşınıza, yırtığınızın türüne, iyileşme durumunuza ve geçirdiyseniz ameliyatın türüne bağlıdır.

Konservatif tedavinin bir parçası fiziksel tedavi genellikle 4 ila 6 hafta boyunca düzenli bir program şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, doktorunuz ve fizyoterapistinizin size öğrettiği egzersizleri evde düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz.

Menisküs Yırtığı Fizik Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası