6 aylık hamilelikte yolculuk / Hamileyken yolculuk yapmak tehlikeli midir? | Hamilelik

6 Aylık Hamilelikte Yolculuk

6 aylık hamilelikte yolculuk

Hamilelikte Yolculuğa Çıkılırsa Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte yolculuk ortada bilinen sorunlar olmadığı takdirde seyahate engel değildir.

Hamilelikte yolculuk ortada bilinen sorunlar olmadığı takdirde seyahate engel değildir. Gebelik boyunca güvenle seyahat edilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Hamilelerin seyahate çıkmaları için en uygun zaman ara dönemdir. Yani hamilelikte ilk 3 ay bulantı, kusma hatta düşük riski ile tehlikeli bir dönemdir.

Son 3 ayda karnın iyice büyümesi, doğumun yaklaşması, çabuk yorulma seyahati zorlaştırabilir.

  • Uzun sürecek seyahatlerde mutlaka emniyet kemerinizi takın.
  • Hamileler için en zoru otobüs yolculuğudur. Hareket kısıtlanır, seyrek molalar da ayrı bir sorunu doğurur. Başka bir tercih durumu yoksa ve hamile otobüsle seyahat etmek zorundaysa mutlaka otobüs hareket ederken yerine geçmeli. Otobüsten inerken kenarlara tutunarak inmeli.
  • Tren otobüse göre biraz daha uygun bir seyahat şeklidir. Ancak en fazla saat süren tren yolculukları tercih edilmeli. Uzun süren yolculuklar hamileler için hareketleri kısıtlandığından dolayı risklidir.
  • Araba yolculukları hamileler için daha uygun olacaktır. En azından gerekli olduğunda inip hava alabilir, yürüyebilir ve tuvalet ihtiyacını karşılayabilir. Seyahat aracı ne olursa olsun esas olan hamilelerin fazla hareketsiz kalmaması. Hamilelik kanın pıhtılaşmasının artışına neden olur. Bu nedenle hamilikte hareketsizlik uzun süre bacakların sarkık ve hareketsiz kalması halinde damarda kan pıhtılaşması gibi sorunlara yol açabilir. Hamilelikte uçak yolculuğu ise güvenlidir. Kabin basıncında önemli değişiklik olmazsa bebek için de bir risk taşımaz. Havayolu şirketleri belli bir gebelik haftasından sonra doktor raporu talep eder. Çünkü risk almak istemezler. Uzun bir uçak yolculuğu yapacaksanız da, uçak içinde yürümeniz doğru olacaktır.

Seyahat için öneriler

  • Giysileriniz ve ayakkabınız rahat olmalı.
  • Seyahat yastığı rahat etmenizi sağlar. Yanınızda bulundurun.
  • Tuvaletinizi bulduğunuz her fırsatta giderin.
  • Ani açlık ve kan şekeri düşüklükleri için yanınıza atıştırmalık bir şeyler alın.
  • Emniyet kemerinizi mutlaka takın.

Hamilelikte Yolculuğa Çıkılırsa Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüzmek ve güneşlenme

Hamilelikte yüzme yapılabilecek en ideal spordur. Elbette ki, atlamalar, havuz kaydırakları, su oyunları ve dalmak yasak. Suya atlamak yerine havuz merdivenlerini kullanmak ya da sahilden denize girmekte fayda var. Havuzlarda kullanılan kimyasalların gebelik üzerinde ekstra bir sakıncası yok. Temiz olduğundan emin olduğunuz deniz veya havuzda yüzebilirsiniz.

Güneşlenme konusunda dikkatli olmakta yarar var. Güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşlenmek gebelik dışında da çok doğru değil. Hele ki hamilelerin, güneşlenmek konusunda çok daha hassas davranmaları önerilir.

Hamilelikte Seyahat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik döneminde seyahat fikri kulağa ilk etapta olumsuz gibi gelebilir. Fakat anne adayında belirli riskler gözlemlenmediği sürece yolculuk herhangi bir sakınca taşımayabilir. Ancak hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmanın yoğun olarak görülebilmesinden ve kimi hamileliklerin düşük riski taşıyabilmesinden dolayı fazlaca özen gerektiren durumlar da olabilir.

 

Son aya kadar seyahat mümkün

 

Seyahat için en uygun zaman 2. Trimester yani 9 aylık gebelik sürecinin ikinci üç aylık dönemi olarak kabul edilir. Fakat zorunlu hal durumlarında uygun koşulların sağlanmasıyla son aya kadar seyahat yapılabilir. En çok dikkat edilmesi gereken konu ise, yüksek rakımlı ve aşırı sıcak iklime sahip bölgelerin tercih edilmemesidir. Tropikal bölgelerde planlanan seyahatler için, herhangi bir riskle karşılaşma ihtimaline karşı bölgeye uygun aşılar yaptırılmalıdır. Hamilelikte yolculuk süresi uzun tutulmamalı, daha kısa sürecek rotalar oluşturulmalıdır. Varis problemi yaşayan anne adayları ise uzun sürecek seyahatlerde hekim tavsiyesi ile varis çorabı kullanmalıdır.

 

Yolculuklarda hareket ihmal edilmemeli

 

Özel araç ile seyahat yapılacaksa, her iki saatte bir mola verilmeli, bu molalarda yürüyüş yapılmalıdır. Anne adayı beline de küçük bir yastıkla destek sağlamalıdır. Seyahat sırasında emniyet kemeri uygun takılmalı, arka koltukta oturulmasına ve koltuk mesafesinin yeterince geniş ayarlanmış olmasına dikkat edilmelidir.

Seyahatte yaşanabilecek acil durumlar için kan grubu, kronik ya da sağlık sorunu oluşturan durum bilgisi, hekim numarası gibi kişisel sağlık bilgileri, başkalarının da ulaşabileceği yerlerde tutulmalıdır. Ayrıca çantada kan şekeri düzenleyici atıştırmalıklar ve bol miktarda sıvı bulundurulmalıdır. Seyahatte rahat ve ferah kıyafetler, bilhassa pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Naylon ve benzeri kumaşlardan kaçınılmalıdır. Bulantı ve kusmaları arttırma ihtimaline karşın, deniz seyahatlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

 

Hava yastıkları son derece güvenlidir

 

Halk arasında, araçlardaki hava yastıklarının hamileler için zararlı olabileceği yönünde bir söylenti yaygındır. Fakat hava yastıkları, 25cm uzaklıkta olduğu sürece hamilelere bir zarar teşkil etmez. Aksine kaza durumlarında güvenlik açısından büyük yarar sağlar. Ancak anne adayı arabayı kendi kullanıyorsa direksiyon ve koltuk arasındaki mesafeyi olabildiğince geniş tutmaya dikkat etmelidir.

 

Tren ve otobüs yolculukları yüksek stres sebebi

 

Tren ve otobüs yolculukları bir hayli uzun sürmesi ve ihtiyaç durumlarında mola verilememesi sebebiyle anne adaylarına strese sebep olabilir. Bu nedenle mümkün mertebe özel araçlarla seyahat etmeye gayret edilmelidir. Fakat otobüs ya da tren yolculuğu yapılması zorunlu ise ortamın hava dengesi ayarlanmalı, araç içi havalandırılmalıdır.

 

Uçak seyahati daha fazla dikkat gerektiriyor

 

Seyahat aracı olarak uçak tercih ediliyorsa, kabin basıncının sorun oluşturmamasına ve yüksek irtifalarda uçak içi oksijenin azalmamasına dikkat edilmelidir. haftaya kadar uçağa binilebilir. Hamileliğin ilk 3 ayında seyahat edilecekse yolculuğun sarsıcı ve yorucu olmamasına özen gösterilmelidir. Her iki saatte bir hareket edebilme fırsatı bulmak adına uçağın koridor veya ön kısmında oturmaya özen gösterilmelidir. Yine kan dolaşımını sağlanmak için belli aralıklarla ayaklar uzatılmalıdır.

 

Vücudun düzeni korunmalı

 

Hamileler, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyecek, kendilerini yormayacak, uyku ve dinlenme alışkanlıklarını fazla etkilemeyecek bir seyahat tercih etmelidir.  Seyahat ederken, bebeğin gelişiminin devam ettiği gözden kaçırılmamalı ve mümkün olduğunca hareket etmeye özen gösterilmelidir.


Gebelikte seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenler

Gebelikte seyahat için ideal zaman 2. üç aydır. Çünkü ilk 3 ayda aşerme, bulantı, kusma gibi problemler ve son 3 ayda da büyüyen karın ve gebelikten dolay çabuk yorulma yolculuğu zorlaştırabilir. Ancak özellikle uzun süren yolculuklarda dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

•Mutlaka emniyet kemeri kullanılmalıdır.

•Air bagler açık olmalıdır.

Otobüs yolculukları hamileler için en az önerilen yolculuk biçimidir. Gerek hareket kısıtlılığı, gerekse molaların seyrek olması nedeniyle eğer başka seçenek varsa uzun otobüs yolculuğu tercih edilmemelidir. Yapıldığı takdirde otobüs hareket ederken oturulmalıdır. Tuvalet kullanılacaksa mutlaka kenarlardan tutarak gidilmelidir.

Tren yolculukları hareket imkanının daha fazla olması nedeniyle otobüse tercih edilmelidir. Ama tuvaletler küçük olduğundan mutlaka dikkatli olunmalıdır.

Tren, araba veya otobüsle seyahatlaerde sürenin 5 - 6 saatten çok olmaması iyi olacaktır.

Özellikle uzun süren yolculuklarda uzun süre hareketsiz kalmak hamileler için risklidir. Tüm yolculuklarda bu konuya özen göstermek gerekir. Hamileliğin seyrinde başka özel bir sorun yoksa bu konuda önlem alarak yolculuk yapmakda herhangi bir sakınca yoktur.

Gebelik kanın pıhtılaşma eğiliminin belirgin olarak artmasına neden olur. Uzun süre bacakların aşağı sarkık durumda ve hareketsiz kalması kanın damar içinde pıhtılaşmasına neden olabilir. Özellikle bacak damarlarından kaynaklanan bir pıhtının akciğere geçerek ‘Akciğer Embolisi’ ne neden olabilmesi söz konusudur. Bu durum çok acil ve hayati tehlike doğuran bir tablodur.

Otomobille yapılan yolculuklarda sık mola vermek, molalarda önce bir süre dolaşarak baldır ve uyluk kaslarının çalışmasını sağlamak, ardından da bacaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenmek uygun olacaktır.

Uçak yolculuğu gebeler için güvenlidir. Kabin basıncında önemli değişiklik olmadığı sürece bebek için ekstra bir risk taşımaz. Buna karşın havayolu şirketleri kendilerini güvenceye almak için belli bir gebelik haftasından sonra doktor raporu talep eder. Buna karşın kıtalararası uzun uçuşlarda sık sık uçak içinde yürümek uygun olacaktır.

Kıtalararası seyahat yapılacağında mutlaka doktora danışılması gerekir. Ayrıca yapılan aşıların bulunduğu bir sağlık kartının gebenin yanında bulundurması faydalıdır.

Gebelikte seyahat için öneriler:

•Rahat giyisiler ve ayakkabılar giyilmelidir.

•Uygun, rahat bir seyahat yastığı bulundurulmalıdır.

•Tuvalet ihtiyacı mutlaka giderilmelidir.

•Atıştırmalık yiyecek bulundurulmalıdır.

•Emniyet kemeri takılmalı ve tüm güvenlik önlemleri alınmalıdır.

•YÜZMEK VE GÜNEŞLENMEK

Yüzmek gebelik süresince yapılabilecek en ideal sporlardandır. Ancak atlamalar, havuzlardaki kaydıraklar, su oyunları, dalmak önerilmez. Özellikle ileri gebelik haftalarında suya atlamak yerinde havuz merdiveninden ya da sahilden girmekte fayda vardır. Havuzlarda kullanılan kimyasallar gebelikte ekstra bir sakınca oluşturmaz. Temiz olduğundan emin olunan deniz veya havuzda yüzmek gebelik sırasında yapabilecek en ideal spordur. Ancak sırtüstü ya da kurbağalama stilinde yüzmek ve çok zorlanmamak önemlidir.

Güneşlenmek konusunda ise biraz daha dikkatli olmakta fayda vardır. Gebelik olsa da olmasa da güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşlenmek çok sağlıklı bir davranış değildir. Hamilelerin bu nedenle güneşlenmek konusunda çok daha hassas davranmaları önerilir. Kısmen gölgede oturmak daha doğru kabul edilse de akşamüzeri saatlerinde güneşlenilebilir. Mutlaka bol sıvı alınmalı, 30 SPFve daha yüksek bir güneş kremi kullanılmalı ve mutlaka şapka takılmalıdır.

Gebelikte solaryum zararlı mıdır?

Solayumun bebeğe ve gebeliğe zararı olduğunu gösteren bir çalışma mevcut değil. Sauna veya solaryum gibi vücut ısısını yükselten etkenler bebekte omurga problemlerine neden olabilmektedir. Bazı çalışmalar ultraviole ışıkları ile folik asit eksiliği arasında bir bağlantı göstermişlerdir. Ayrıca gebelikte cilt yanmaya ve lekelenmeye meyillidir.

Otobronzanlar tehlikeli midir?

Gebelikte iyi bir opsiyon olabilir. Fakat içeriğinde dihidroaseton mevcuttur ve deriden emilen bir maddedir. Gösterilmiş bir zararı yok, fakat ilk 3 ayda kullanmamak daha doğru olacaktır.

Gebelikte saunaye girmek sağlıklı mıdır?

Gebeliğin ilk 3 ayında vücut ısısının çok yükselmesi bebekte sakatlıklara yol açabilir. Bu nedenle gebelik boyunca çok ısıtılmış sauna önerilmez.

Hamilelikte sac bakımı yapılabilir mi?

Gebelik sırasında saç boyatmanın riskli olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamamaktadır. Ancak güvenilir olduğu da kanıtlanmış değildir. Saça yapılan uygulamalarda kullanılan maddelerin çok az bir kısmı deriden emilmektedir. Bu kadar küçük bir miktar bebekte problem yaratmayacaktır. Fakat yinde tüm bu bilgiler rağmen gebeliğin ilk 3 ayında saç boyatılmasına izin verilmez.

•Bitkisel kökenli boyaların kullanılmasında fayda var.

•Boyayı iyi havalanan bir mekanda yaparak havaya karışan kimyasallara daha az maruz kalmak doğru olacaktır.

•Kına son derece güvenli bir boyadır.

•Kimyasalların gereğinden fazla saçta - kafada kalmaması sağlanmalıdır.

•İşlem sonrası saçların çok iyi durulanması gerekir.

•Bu tür işlemler yapıldığında mutlaka eldiven kullanılmalıdır.

•Alerji açısından önce küçük bir deneme yapılması doğru olacaktır.

•Kaşlar ve kirpikler boyanmamalıdır.

•Süt verirken de saçlar boyanabilir.

Gebelik sırasında kişinin kendini iyi hissetmesi önemlidir. Bu nedenle öz bakımını kişi yapabilir.

Epilasyonun zararı var mıdır?

Gebelik boyunca hormonal değişiklikten dolayı tüylenmede artış olacaktır. Gebelikte iğneli - elektirkle yapılan epilasyon yapılmaz, çünkü amnion sıvısı elektrik akımını iletir. Isıyla yapılan epilasyonun gösterilmniş bir zararı yok. Lazer epilasyon konusunda bir bilgi birikimi olmadığından gebelikte önerilmez. Bu tür epilasyonlar yapılacaksa bile son 3 ayda meme uçlarına yapılmamlıdır.

Hamilelikte ağda yapılabilir mi?

Gebelikte cilt çok hassaslaştığından ağda yanma, tahriş yapabilir. Öncesinde ve sonrasında mutlaka antiseptik solüsyonla temizlenmelidir.

Tüy dökücü krem ve depilatörler kullanılabilir mi?

İçerdiği barium sülfat ve kalsiyum thioglycolatın gösterilmiş bir zararı yok. Fakat kullanmadan önce test dozu uygulamak ve alerji yapıp yapmadığını kontrol etmekte fayda var. Ayrıca koku nedeniyle mutlaka iyi havalanan bir mekanda uygulanmalıdır.

Gebelikte tıraş sağlık mıdır?

Gebelikte yapması kolay değildir. Fakat bu işi eş yapabilir ve böylece aradaki bağlar dahada güçlenebilir. Günlük içinde E vitamini bulunan iyi bir nemlendirici kullanılması kılların büyüme hızını azaltabilir.

Gebelikte makyaj yapılabilir mi?

Gebelikte kaliteli malzemelerle, hafif makyaj yapılabilir. Özellikle içeriğimnde yüksek dozda A vitamini içeren kremler önerilmez.

Çok ağır parfümler yerine daha hafif vücut spreyleri kullanmak gebelikte kişiyi rahatlatır.

Manikür ve pedikürün riskleri var mıdır?

Manikür ve pedikür gebelikte yapılabilir. Fakat dikkatli olunmalı, işi bilen birilerinin yapması gerekir. Özellikle enfeksiyon riskinden dolayı kişinin kendi aletlerini kullanması ve bu aletlerin temiz - steril tutulması önemlidir. İşlem sonrası mutlaka bir dezenfektan kullanılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası