okulda başarılı olmak için ne yapmalıyız / Okulda Başarılı Olmak İçin Ne Yapılmalıdır | Özel Ders Alanı

Okulda Başarılı Olmak Için Ne Yapmalıyız

okulda başarılı olmak için ne yapmalıyız

Okulda başarılı olmak için hem ebeveynlere hem çocuğa görevler düşüyor. Sorumluluğu çocuğunuzla paylaşın. Onu motive edin. Süreci takip edin.

Çocukların okula başlamasıyla birlikte, hayatlarında yeni bir sayfa açılıyor. Onlar için bu yeni sayfa zorluklarla, kaygılarla dolu. Ebeveynler ise, endişelerinin normal olduğunu onlara anlatabilmeli. Uzman Psikolog Ayben Ertem, çocukları okul hayatında başarıya götürmenin püf noktalarını anlattı.

Anne babalar ve çocuklar için okula başlamak duygusal olarak kolay bir durum değil. Birçok ebeveyn, çocuklarını okula gönderirken orada tek başına tüm gün yalnız başına birçok şeye karar vermek zorunda kalacak ve zorlanacak diye endişe yaşarken, bir yandan da bağımsız olacak olmalarına sevinerek kendi içlerinde karmaşa yaşayabiliyor.

Okulda başarılı olmak

Çocuğa Okul Hakkındaki Düşüncelerini Sorun

İlk defa okula başlayan çocukla iyi iletişim kurmanın öneminden bahseden Ertem, &#;Hayatında büyük değişiklikler olacağını ancak bu değişimlerin çok iyi değişimler olduğunu anlatın ve yeni şeyler öğrenecek olmasıyla ilgili onu heveslendirin ki o da kendine güvenli bir şekilde okula başlasın&#; dedi.

Okul hayatıyla ilgili farklı hususlardan bahsetmenin faydalı olacağını söyleyen Ertem, konuşmasına şu şekilde devam etti: &#;Yeni çevresine daha rahat adapte olabilmesi için onu biraz daha bağımsız hareket edebilmesi için cesaretlendirebilirsiniz. Birçok şeyi kendisinin yapmasına izin verin ki okulda zorluk çekmesin. Kendi başına giyinebilme, yemek yeme ellerini yıkamak, tuvalete gitmek, şişelerin kapaklarını açmak, ambalaj kapakları açmak gibi becerileri ne kadar çok edinmiş olursa okulda da o kadar rahat eder.&#;

Bunun dışında &#;Çocuğunuzla okulla ilgili duygularını konuşun&#; diyen Ertem, &#;Okul hakkında ne düşündüğünü sorun, size sorular sormasına izin verin, çocuğunuzu dinleyin ve onu eleştirmeden susturmadan sorularına mümkün olduğunca cevap verin ve onları kaygılandırmayın. &#;Daha sen kendi pantolonunu/ayakkabını giyemiyorsun, nasıl okula gideceksin&#; gibi sözler söylemeyin” açıklamalarında bulundu.

Çocuğun Okul Heyecanını Paylaşın

Ertem, en önemli adımın okulla ilgili olarak çocukla pozitif konuşmak ve onun heyecanını paylaşmak olduğunu söylüyor.

Okuldan eve geldiğinde onu soru yağmuruna tutmamak gerektiğini belirten Ertem, &#;&#;Hoş geldin, nasılsın?&#; diyerek gülümseyebilirsiniz&#; diyor ve ekliyor: &#;Çocuklar, soru yağmuruna tutuldukları anda pek cevap vermek istemezler; kendilerini rahat hissettikleri anda bilgi verirler. Bilgi vermeye başladıklarında da eleştirmeden dinleyin, duygularını yakalamaya çalışın. Sizin eleştirdiğinizi gördüklerinde bazı şeyleri saklayabilir ya da farklı aktarabilirler. Mutlaka soru sormak istiyorsanız da &#;Okul nasıl geçti, günün nasıldı?&#; diye sorarsanız tek kelimelik cevaplar alabilirsiniz, onun yerine &#;Gününün en güzel kısmı neydi?&#; veya &#;Bu günün hoşuna gitmeyen kısmı neydi?&#; gibi sorular onun daha fazla detay bilgi alabilirsiniz.&#;

Başarılı çocuk

Arkadaşlarından Şiddet Gören Çocuk İle İletişim

Bazı çocuklar okulda diğer çocuklar tarafından şiddet görebiliyor ya da diğer çocuklarla problem yaşayabiliyor. Bunu kendileri anlatmazsa, bilgi alırken yine soru yağmuruna tutmamak gerektiğini anlatan Ertem, &#;Bugünün hoşuna gitmeyen kısmı neydi sorusunu sorduğunuzda &#;X kişi bana vurdu&#; diye anlatırsa, &#;Neden vurduğunu düşünüyorsun?&#; diye ona sorabilirsiniz. Eleştirmeden ya da savunmaya geçmeden, olayın neden olduğunu, her iki çocuğun duygularını ve davranışlarını konuşabilirsiniz&#; ipuçlarını veriyor.

Bazen ebeveynler, çocukların kendilerini savunmalarını öğretmek amaçlı &#;Sana vurduysa sen de ona vur&#; diyebiliyor. Bunun, doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Ertem, &#;Çocuğunuzu dinlerken anne-baba olarak içinizde bir sızı hissedebilirsiniz ve fazla reaksiyon verebilirsiniz; ama çocuğunuzu sakince dinleyip beraber birtakım stratejiler üretebilirsiniz. Çünkü karşı taraftan gelen tepkiye aynı cevabı vermek bir çözüm değildir. Çocuğunuza birisi ona vurmaya çalıştığında bundan kaçınması gerektiğini ya da karşı tarafı durdurmaya çalışmasını ve net bir dille bunun yanlış olduğunu belirtmesini ve o ortamdan uzaklaşmasını ve öğretmene ya da okul rehberine bu durumu bildirmesini öğretebilirsiniz&#; dedi.

Sorumluluk Takvimi Oluşturun

Ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişim iyi olduğunda bu durumun, çocuğun evdeki sorumluluklarından okuldaki sorumluluklarına kadar her şeyine yansıdığını belirten Ertem, &#;Evde kurallar net olduğunda çok fazla soru sormak ya da açıklama yapmak gerekmeden küçük hatırlatmalar yapılabilir&#; diyor.

&#;Bir sorumluluk takvimi oluşturulabilir ve çocuğa, sorumlulukları sözel ya da küçük yazılı notlarla hatırlatılabilir. &#;Hala dersini yapmadın, hiç çalışmıyorsun, bütün gün bilgisayar, televizyon başındasın&#; demek yerine, çocuğun televizyon ve bilgisayar başında geçireceği kurallar netleştirilebilir ve seçenekler sunulabilir&#; diyor.

Ertem, &#;Bilgisayar başında geçireceği süre günde 1 saat ise, sabahtan ya da öğleden sonra mı bilgisayarda olmak istediği bir seçenek olarak sunulabilir. Ancak, ders çalışmak ile ilgili seçenek yalnızca hangi ödevleri önce yapmak istediği ya da &#;Matematikte mi yardım istersin Türkçe de mi?&#; gibi sorularla hem teşvik, hem de bir kısım sorumluluğu ona bırakmak anlamında yararlı olabilir&#; açıklamalarında bulundu.

Okulda başarılı olmak için bunları yapmak gerekiyor. Uzman Psikolog Ayben Ertem, çocuk hiçbir şekilde dersin başına oturmuyor veya oturduğu zaman hemen kalkmak istiyorsa, sürekli bilgisayar başındaysa ve ebeveynler ona engel olmak istediğinde hiddetleniyorsa, bir uzmandan destek alınması gerektiğini belirtiyor.

Başarılı Olmanın Yolları

VERİMLİ ÇALIŞMAK
Sınavlara giren bütün öğrenciler yoğun bir çalışma döneminden geçmektedir. Sınavlar sonunda bazı öğrenciler istedikleri başarıyı yakalamakta, bazıları da başarılı olamamaktadır. Başarılı olan öğrencilerin büyük bir bölümünün bu hazırlık sürecini çok iyi değerlendirdiği, verimli çalışma yöntemlerini bilerek derslerine çalıştığı görülmüştür
  • Verimli Çalışmak;
  • Hedefi iyi belirlemek
  • Kendinize uygun iyi bir çalışma planı yapmak
  • Okulda dersleri dikkatle izlemek
  • Ders esnasında not tutmak
  • Öğrenilen konuları tekrar etmek
  • Serbest zamanları iyi değerlendirmek
  • Motivasyonunuzu yüksek tutmak
  • Çalışmaya konsantre olmak
  • Çalışmayı istemek
  • Sabırlı olmak
  • Yardım istemek
  • Kendine özgü en iyi öğrenme yöntemlerini bilmek
  • Ezberlemek yerine kavrayarak öğrenmek
  • Her zaman pozitif düşünmek
  • Çalışmalarınızı etkilememek için gereksiz uyarıcıları ortadan kaldırmak
  • Çalışma ortamını en iyi şekilde hazırlamak
  • Kendinize zaman ayırmak
demektir.

YAŞAMIMIZ VE HEDEFLERİMİZ
Hedef, belirli bir zamanda ulaşılmak istenen noktadır. Hepimizin gelecekle ilgili birçok düşüncesi vardır. Yaşamımızın seyircisi değil, başrol oyuncusu olmak istiyorsak öncelikle bunun getireceği sorumlulukları üstlenmemiz gerekecektir. Yani yaşamımızla ilgili kararlar almak, hedeflerimizi belirlemek ve bu kararların sorumluluklarını yerine getirmek zorundayız.
“Şanssızlığa katlanabilirsiniz, çünkü dışarıdan gelir ve tamamen rastlantısaldır; oysa yaşamda bizi asıl yaralayan, yaptığımız hatalara hayıflanmaktır“ Oskar Wilde 

PLAN YAPMAK
Öğrencilerimizin büyük bir bölümü, derslerin yetişmemesinden, yazılıların üst üste gelmesinden yakınırlar. Zamanın yetmediğinden şikayetçidirler. Bu sorunların pek çoğu plansız çalışmaktan veya yapılan plana uymamaktan kaynaklanır. Bu sorunların üstesinden gelmek için iyi bir planlama yapmak, bu plana uyarak ders çalışmak gerekir.

Plan yapılırken;
  • Günlük çalışma süreleri derslere uygun bir şekilde ayarlanmalıdır.
  • Öğrenilmesi zor olan dersler, zihnin algılama gücünün en yüksek olduğu saatlere yerleştirilmelidir
  • Planlama yapılırken plana yerleştirilen derslerin okul derslerindeki plana uygun olması gerekmektedir. Bu uygulama öğrenmeyi arttırır.
  • Çalışma günleri planlanırken, her günün aynı saatlerine denk getirilmesi öğrencinin o saatlerde çalışmaya motive olmasını sağlayacaktır. Bu aynı zamanda dikkatin toplanmasını ve zamanla öğrencinin o saatlerde çalışma isteğinin uyanmasını sağlayacaktır.
  • Planda yemekten hemen sonraya ders çalışma konmamalıdır. En az yarım saat ara verilecek şekilde planlama yapılmalıdır.
ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK
Verimli ders çalışabilmek için önemli faktörlerden biri de çalışma ortamıdır. Dikkatinizin dağılmadan, bunalmadan kaynak kitapların yanınızda olduğu bir ortamda çalışırsanız veriminiz artacaktır.
  • Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
  • Çalışma odası mümkün olduğu kadar sıcak veya soğuk olmamalı, iyi havalandırılmalı ve sessiz olmalıdır.
  • Çalışma masası ve yüksekliği kişinin boyuna göre hazırlanmalıdır.
  • Ders çalışırken müzik dinlemek dikkatimizi dağıtacağı için müzik dinleme saatleri ayrı bir zamanda yapılmalı ve planda yer almalıdır.
  • Çalışma masanızı sadece ders çalışmak için kullanmalısınız. Yemek yemek, dinlenmek ve müzik dinlemek gibi işleri başka yerde yapmalı, çalışma masasına sadece ders çalışırken oturmalısınız. Çalışma masası sizin ders çalışmanız için “uyarıcı” olmalıdır.
MOTİVASYON:
Sınav hazırlığı ciddi bir iştir. Geleceğinizi yakından ilgilendiren bir okul seçeceksiniz. Bunun için de sınavlara iyi hazırlanmak funduszeue.info ince bir yoldayız
Başarı her zaman uzun süren bir çalışmanın sonunda yer alır. Kısa süreli çalışmalar boşa gitmez ama yeterli değildir.
Sınav hazırlığı da uzun bir süreçtir ve bu süreçte başarılı olmak gerekmektedir. Bunun için bu süreci çok iyi değerlendirmek gerekmektedir. Sınavlara binlerce öğrenci giriyor. Bu öğrencilerin bir kısmı amaçlarına ulaşıyor. Amaçlarına ulaşan öğrencilerden olmak istiyorsanız sınava hazırlanma kurallarını iyi bilmeli ve bu kurallara göre hareket etmelisiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası