bedir ehlinin duası sırları ve fazileti / Ashab-ı bedir duası okunuşu: Bedir ashabı isimleri ve duası

Bedir Ehlinin Duası Sırları Ve Fazileti

bedir ehlinin duası sırları ve fazileti

Ashab-ı Bedir’in Faziletleri

Tarih: 28 Eylül Siyer-i Nebî

Ashab-ı Bedir’in (Bedir Savaşı’na katılanlar) faziletleri ile ilgili ayet ve hadisler.

Ashâb-ı Bedir, pek ulvî bir fazilete nâil oldu. Ömer (r.a) onları dîvânın en başına yazarak en fazla atâyı onlara verdi. Tabakât kitaplarında ilk sayfaları onların güzel isimleri ve menkabeleri süsledi.

ASHAB-I BEDİR’İN FAZİLETLERİ

İbn-i Abbâs (r.a):

“Mü’minlerden -özür sahibi olanlar hâricinde- oturanlarla malları ve canlarıyla Allah yolunda cihad edenler müsâvî olmazlar. Allah, malları ve canları ile cihad edenleri, derece bakımından oturanlardan üstün kıldı. Gerçi Allah hepsine de güzellik (cennet) vadetmiştir; ama mücahidleri, oturanlardan çok büyük bir ecirle üstün kılmıştır.”[1] âyet-i kerimesini:

“Müslümanlardan Bedir’e gitmeyip geri kalanlarla Bedir’e çıkanlar aynı seviyede olmazlar” şeklinde tefsir etmiştir. (Buhârî, Meğâzî, 5)

Ümmü Hârise’nin oğlu, Bedir Gazvesi’nde düşman tarafından rastgele atılan bir okla şehîd edilmişti. Bunun üzerine annesi Allâh Rasûlü’nün huzûruna gelerek:

“−Yâ Rasûlallâh! Eğer oğlum Hârise cennette ise sabreder sevâbını beklerim, aksi takdirde onun için var gücümle ağlarım.” dedi.

Rasûlullâh (s.a.v) ona şu müjdeli haberi verdiler:

“−Allah iyiliğini versin ey Ümmü Hârise, cenneti bir derece mi zannettin? Onun birçok dereceler vardır. Oğlun bunlardan (en yüksek derece olan)Firdevs-i A’lâ’ya erişti.” (Buhârî, Cihâd, 14; Ahmed, III, )

Bu müjde üzerine Hârise’nin annesi tebessüm ederek dönüp giderken kendi kendine:

“–Bak hele! Bak hele senin şu yüce nasîbine ey Hârise!” diyordu. (İbn-i Esîr, Üsdü’l-Gâbe, I, )

Rasûlullah (s.a.v), Mekke fethinin hazırlıklarını müşriklere haber veren Hâtıb bin Ebî Beltaa hakkında şöyle buyurdular:

“–O, Bedir’de bulunmuştur. Nereden bileceksin ki, Allah Teâlâ Bedir ehlinin hâllerine muttalî oldu ki onlar hakkında: «Dilediğinizi yapın[2], muhakkak ki sizi affettim» buyurdu.”[3]

Dipnotlar:

[1] en-Nisâ, [2] Bkz. Fussılet, Süyûtî, ed-Dürrü’l-mensûr, VII, [3] Bkz. Buhârî, Tefsîr, 60/1; Meğâzî, 46; Cihâd, ; Müslim, Fedâilü’s-Sahâbe, ; Tirmizî, Tefsîr, 60/; Ebû Dâvûd, Cihâd, 98/; Ahmed, I, ,

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Siyer-i Nebi.

İslam ve İhsan

ASHAB-I BEDİR NEDİR?

Ashab-ı Bedir Nedir?

BEDİR GAZVESİ

Bedir Gazvesi

PAYLAŞ:                

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Erkam Medya © islam&ihsan -
funduszeue.info altında yayınlanan yazıların tüm hakları mahfuzdur. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi yazıların tamamı izinsiz kullanılamaz.

Ashab-ı Bedir&#;in (Bedir savaşına katılan sahabelerin) isim listesi ve bunu okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?..

Değerli kardeşimiz,

Ashab-ı Bedir'in (Bedir savaşına katılan sahabelerin) isim listesi ve bunu okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?..

Konuyla ilgili birkaç duruma işaret ettikten sonra Bedir ashabının (Allah onlardan razı olsun) isimlerini vermeyi daha uygun görüyoruz:

1. Bedir savaşına katılanların isim listesini Mecmuatu’l-ahzabta bulabilirisiniz.

Bedir Savaşı'na katılanların cennetlik olduklarını bizzat Resulü Ekrem Efendimiz müjdelemişlerdir.

Hz. Ali'den rivayet olunduğuna göre, Hz. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Hz. Ömer'e şöyle buyurmuştur:

 وَمَا يُدْرِيكَ لَعَلَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ اطَّلَعَ عَلَى أَهْلِ بَدْرٍ، فَقَالَ: اعْمَلُوا مَا شِئْتُمْ فَقَدْ غَفَرْتُ لَكُمْ 

"Ne biliyorsun! Belki de Allah -azze ve celle- Bedir'e katılanların durumlarına (rahmet ve mağfiret bakışıyla) bakmış ve: (Ey Bedir Ehli!) Ne yaparsanız yapın, ben sizleri bağışladım, demiştir." (Buhârî, Megazi 9 hadis no: , Müslim, hadis no: )

Bu hadiste, Bedir ashabının Allah ve resulü yanında özel bir öneme sahip olduklarını göstermektedir.

2. Savaşın seyri sırasında kendilerine Allah tarafından gönderilen meleklerin de katıldığı Kuran'da bildirilmiş olup bu onlar için ayrıca bir fazilet sebebidir.

3. Ehli kemal bazı zevatın beyanına nazaran evliyâullahdan pek çoğu velilik makamına Bedir ehlinin mübarek isimlerini okumaya devam etmekle nail olmuşlardır.

Bununla beraber, bu tür bilgiler özellikle tasavvuf ehli tarafından rivayet edilmiştir. Velayet mertebesine sadece ashab-ı Bedrin isimlerini okumakla ulaşmaları şeklinde anlamak doğru olmaz. Farz, vacip hatta sünnetleri de yerine getirmekle beraber bu mübarek isimleri de okumak şeklinde anlaşılmalıdır.

4. Birçok hastalığa tutulan kimsenin Bedir ehlinin mübarek ismini zikrederek bu vesile ile şifa taleb edip lütfü ilâhiye mazhar olarak hastalık­larından kurtuldukları rivayet edilmektedir.

5. Ehli irfan bir zat: "Hasta bir kimsenin başı­na elimi koyup halis bir niyetle Bedir ashabının adını okuduğumda mutlak şifa hasıl olmuştur. Hatta hastanın eceli dahi gelmişse en azından rahatsızlığı hafiflemiştir." demektedir.

Bedir ashabının mübarek bir nesil olduğunda şüphe yoktur. Fakat bu isimleri okuyarak şifa bulan bazı kimselerin var olması, bunun herkes için geçerli bir reçete olduğunu göstermez. Kur’an’ın ayetleri bile sürekli şifa dağıtan bir reçete olduğunu söylemek mümkün değildir. Bunun bir imtihan sırrı vardır. Ayrıca mukadder olan takdirin süresi vardır. Ayrıca okuyanın dualarının makbul olup olmaması gibi başka etkenler de vardır.

6. Bazıları da: "Duadan önce Bedir ashabının isimlerinin okunmasının duanın süratle kabulüne vesile olduğunu" söylemişlerdir.

İmam Devvani, hadis alimlerinden şunu işitmiştir ki; Ashab-ı Bedr’i zikrederek yapılan dualar müstecab olur. Bu tecrübe edilmiş bir hakikattir. (Halebî, İnsanü’l-uyun, Beyrut , 2/)

Cafer bin Abdullah -rahimehullah- şöyle der:

“Babam bütün ashab-ı kiramı sevmemi tavsiye ederdi. Derdi ki: Evladım, Ashab-ı Bedir’in ism-i şerifleri zikredilerek yapılan dualar kabul edilir. Kul, onların mübarek isimlerini zikredince kendisini rahmet, bereket, ğufran, rıza ve rıdvan ihata eder. Bir kişi bu isimleri her gün zikrederek Cenab-ı Hak’tan ihtiyacını talep ederse, elbette matlubu hasıl olur. Lakin Efendimiz (s.a.v)’in mübarek ismini zikredince salavat getirmeli, ashab-ı kiramın mübarek isimlerini zikrederken de her biri için aRadıyallahu anh” demelidir. Böyle olursa dua daha çabuk kabul edilir. (Bikai, Ehlü Bedr, Beyrut , s. )

Süfyan bin Uyeyne Hazretleri ve diğer büyük âlimler:

“Salihlerin zikredildiği meclislere rahmet iner.” buyurmuşlardır. (Ebû Nuaym, Hilye, VII, ; Ahmed bin Hanbel, ez-Zühd, Beyrut , s. ; Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, II, 70)

Az önce de ifade edildiği üzere, Bedir ashabının isimlerinin mutlaka her derde deva olduğunu söylemek, isabetli değildir. Üstelik bu konuda bir ayet veya bir hadis de yoktur. Bu gibi sözler, söyleyenin tecrübesine dayanmaktadır. Herkesin tecrübesi kendini bağlar. Bu nedenle herkes için geçerli olmayabilir.

7. Bazı yerlerde şöyle bir açıklama vardır:

"Ehli Bedrin isimlerini üzerinde bulundurmak, oku­mak, hıfzetmek, düşman üzerine nusret, düşman­ların şerrinden vikayet ve yangın ve hırsız ve boğul­maktan sıyanet ve veba ve tâûn ve cünûn ve emrazı saireden himayet ve zevali fark ve husûlu gına ve vefâi duyûn ve güfrânü zünûb ve keşfi kürûb ve ten­viri kulûb velhâsıl cemîi matâlibi dünyeviyyeye ve mekâsıdı uhreviyyeye vusul ve celbi menfaii âlakiyye ve enfüsiyye ve ins ve cinnin mazaratlarını defetmek ve merâtibi dünyeviyyeye nail olmak için iksiri mücerreb olduğuna Meşihât-ı İslâmiyye tarafından mücahidini Islamiyyeye hediye olunmuştur."

Burada geçen Meşihat-ı İslamiye tabiri, ümmetin sevad-ı azamı manasına gelmez. Konuyla ilgilenmiş bazı değerli zatların söylemleri olarak değerlendirmek gerekir.

İmam Malik’in güzel bir sözü var; “Allah’ın ve (Hz. Peygamberi kabrine işaret ederek) bu kabrin sahibinden başka yanılmayan hiç kimse yoktur. Bunun içindir ki, İslam’da ilham ve kerametin bile her zaman isabetli olamayacağını bilinmektedir.

Şu kadar var ki: Bu mübarek isimlerin okunuşu sırasında her birinin adı söylenince, Radıyallahü anh "Allah ondan razı olsun" denilmesi güzel olur.  Şüphe yok ki Peygamberimizin (asm) adı söylenince her defasında "Sallallahü Aleyhi ve Sellem" denilmesi şart değilse de her defasında bu duayı söylemek daha güzel olur. Böylece bu adaba riayet etmek, maksadın daha kısa zamanda elde edilmesinde vesile olabilir.

Cenab-ı Hak (c.c.) bizleri onların şefaatine nail eylesin. Amin

Radıyallahü anhüm ecmain - Allah onlardan razı olsun.

Seyyidüna ve nebiyyüna Muhammed el-Muhaciri (Sallallahu teala aleyhi ve sellem)
Seyyidüna Ebû Bekir Sıddıyk el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Ömer ibnü'l-Hattab el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Osman ibn-i Affan el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Aliyy ibn-i Ebi Talib el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Talha bin Ubeydullah el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Zübeyr ibn-i Avvam el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Abdurrahman bin Avf el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Sa'd bin Ebi Vakkas el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Said ibn-i Zeyd el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Ebu Ubeyde bin Cerrah el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Übeyy ibn-i Ka'b el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna el-Ahnes ibn-i Habib el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna el-Erkam ibn-i Erkam el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Es'ad ibn-i Yezîd el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Enes Mevla Rasülillah el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Enes ibn-i Muaz el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Enes ibn-i Katadet'el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Evs ibn-i Sabit el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Evs ibn-i Havli el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna İyas ibn-i Evs el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna İyas ibn'il-Bükeyr el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Büceyr ibn-i Ebi Büceyr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Bahhas ibn-i Sa'lebe el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna el-Bera bin Ma'rur el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Besbese bin Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Bişr ibn'il-Bera el-Hazrecî (R.A,)
Seyyidüna Beşir ibn-i Said el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Bilal ibn-i Rebah el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Temim Mevla Hıraş el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Temim Mevla Beni Ganem bin es-Silm el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Temim ibn-i Yuar el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sabit ibn-i Akram el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Sabit ibn-i Sa'lebe el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sabit ibn-i Halid el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sabit ibn-i Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Sabit ibn-i Hezzal el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sa'lebe bin Hatim el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Sa'lebe bin Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sa'lebe bin Aneme el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Sıkf ibn-i Amr el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Cabir ibn-i Abdullah bin Riyab el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Cabir ibn-i Abdullah bin Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Cebbar ibn-i Sahr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Cübr ibn-i Atik el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Cübeyr ibn-i İyas el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Hamza bin Abd'il-Muttalib el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Enes el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Evs bin Rafi' el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Evs bin Muaz el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Hatib el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Ebî Hazme el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Hazme el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Simme el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Arfece el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Kays el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn-i Kays el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna el-Haris ibn'un-Nu'man ibn-i Ümeyye el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Harise bin Süraka el-Hazrecî (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Harise bin Nu'man el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Hatıb ibn-i Ebi Beltea el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Hatıb ibn-i Amr el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna el-Hubab ibn-i Münzir el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Habîb ibn-i Esved el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Haram ibn-i Milhan el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Hureys ibn-i Zeyd el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna el-Husayn ibn-i Haris el-Muhaciri (R.A)
Seyyidüna Hamza bin el-Mumeyyir el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Harice bin Zeyd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Halid ibn-i el-Bükeyr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Halid ibn-i Kays el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Habbab ibn'ül-Eret el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Habbab Mevla Utbe el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Hubeyb ibn-i İsaf el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Hıdaş ibn-i Katade el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Hıraş ibn'is-Sımme el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Hureym ibn-i Fatik el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Hallad ibn-i Rafi' el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Hallad ibn-i Süveyd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Hallad ibn-i Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Hallad ibn-i Kays el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Huleyd ibn-i Kays el-Hazrecî (R.A.
Seyyidüna Halife bin Adiyy el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Huneys ibn-i Hazafe el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Havvat ibn-i Cübeyr el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Havli bin Ebî Havli el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Zekvan ibn-i Ubeyd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Zü'ş-Şimaleyn ibn-i Abd Amr el-Muhaciri (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Raşid ibn-i Mualla el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Rafi bin Haris el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Rafi' bin Ğunecde el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Rafi' bin Malik el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Rafi ibn'ül-Muall el-Hazrecî (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Rafi' bin Yezîd el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Rib'ıy bin Rafi' el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna er-Rebi ibn-ü İyas el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Rabia bin Eksem el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Ruhayle bin Sa'lebe el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Rifaa bin Haris el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Rifaa bin Rafi' el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Rifaa bin Abd'il Münzir el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Rifaa bin Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Zübeyr ibn-i Avvam (R.A.)
Seyyidüna Ziyad ibn'is-Seken el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Ziyad ibn-i Lebid el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Ziyad ibn-i Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Zeyd ibn-i Eslem el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Zeyd ibn-i Harise el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Zeyd ibn'ül-Hattab el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Zeyd ibn'ül-Müzeyyen el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Zeyd ibn'ül-Mualla el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Zeyd ibn-i Vedia el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Salim Mevla Ebî Huzeyfe el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Salim ibn-i Umeyr el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna es-Saib ibn-i Osman el-Muhaciri (R.A)
Seyyidüna Sebre bin Fatik el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Süraka bin Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Süraka bin Ka'b el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Sa'd Mevla Hatıb el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn'i Havle el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn'i Hayseme el-Evsî (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Sa'd ibn'ür-Rebi el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn-i Zeyd el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn-i Sa'd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn-i Sehi el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn-i Ubade el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn-u Ubeyd el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn-i Osman el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sa'd ibn-i Muaz el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Süflan ibn-i Bişr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Seleme bin Eslem el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Süleym ibn-ül-Haris el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Seleme bin Selame el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Selît ibn-i Kays el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Süleym ibn-ül Haris el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Süleym ibn-i Kays el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Süleym ibn-i Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Süleym ibn-i Milhan el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Simak ibn-i Sa'd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sinan ibn-i Ebî Sinan el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Sinan ibn-i Sayfi el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Sehl ibn-i Huneyf el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Sehl ibn-i Rafi' el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sehl ibn-i Atik el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Sehl ibn-i Kays el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Sehl ibn-i Vehb el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Sehl ibn-i Rafi' el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Sevad ibn-i Zerin el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Sevad ibn-i Ğaziyye el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Süveybıt ibn-i Harmele el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Şüca' ibn-i Ebi Vehb el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Şerik ibn-i Enes el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Şemmas ibn-i Osman el-Muhaciri (R.A.)
Seyyiduna Sabiyh Mevla Eb'l-As el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Safvan ibn-i Vehb el-Muhaciri (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Suheyb ibn-i Sinan el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Sayfi bin Sevad el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna ed-Dahhak ibn-i Harise el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna ed-Dahhak ibn-i Abd-i Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Damre bin Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna et-Tufeyl ibn-i Haris el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna et-Tufeyl ibn-i Malik el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna et-Tufeyl ibn-i Nu'man el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Tuleyb ibn-u Umeyr el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Asım ibn-i Sabir el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Asım ibn-i Adiyy el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Asım ibn-i Ukeyr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Asım ibn-i Kays el-Evsi (R.A.)
Seyyiduna Akıl ibn'ül-Bükeyr el-Muhaciri (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Amir ibn-i Ümeyye el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Amir ibn-i Bükeyr el-Muhaciri (R.A.)
Seyyiduna Amir ibn-i Rebia el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Amir ibn-i Sa'd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amir ibn-i Seleme el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amir ibn-i Füheyre el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Amir ibn-i Muhalled el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amir ibn-i Yezîd el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Ayiz ibn-i Mais el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Abbad ibn-i Bişr el-Evsi (R.A.)
funduszeue.infoüna Abbad ibn-i Kays el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Ubade bin Samit el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Sa'lebe el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Cübeyr el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Cahş el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibnü'l-Ced el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn'ül-Humeyyir el-Hazreci (R.A.)
Seyyiduna Abdullah ibn'ür-Rebi el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Revaha el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Zeyd el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Süraka el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Seleme el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Sehi el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Süheyl el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Şerik el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Tarık el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Amir el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Abd-i Menaf el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Urfuta el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Ümeyr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Kays bin Halid el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Abdullah ibn-i Kays bin Sayfi el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Ka'b el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Mahreme el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Mes'ud el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Maz'un el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Abdullah ibn-i Numan el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Abd-i Rabb ibn-i Cebr el-Evsî (R.A.)
Seyyiduna Abdurrahman ibn-i Cebr el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Abdet'el-Haşhaş el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Abd ibn-i Amir el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Ubeyd ibn'ut-Teyyihan el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Ubeyd ibn-i Zeyd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Ubeyd ibn-i Ebî Ubeyd el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Ubeyde bin Haris el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Utban ibn-i Malik el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Utbe bin Rebia el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Utbe bin Abdullah el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Utbe bin Gazvan el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Osman ibn-i Maz'un el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna el-Aclan ibn'ün Nu'man el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Adiyy ibn-i Ebi Zağba el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna İsmet ibn'ül-Husayn el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Usaymet'ül-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Atıyye bin Nüveyre el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Ukbe bin Amir el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Ukbe bin Osman el Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Ukbe bin Vehb el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Ukbe bin Vehb el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Ukkaşe bin Mihsan el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Ammar ibn-i Yasir el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Umare bin Hazm el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Umare bin Ziyad el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn-i İyas el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn-i Sa'lebe el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn'ül-Cemuh el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn'ül-Haris el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn'ül Haris el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn-i Süraka el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn-i Ebi Şerh el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn-i Talk el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn-i Kays el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Amr ibn-i Muaz el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Umeyr ibn-i Haram el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Umeyr ibn'ül Humam el-Hazrecî (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Umeyr ibn'ül-Amir el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Umeyr ibn-i Avf el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Umeyr ibn-i Ma'bed el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Umeyr ibn-i Ebî Vakkas el-Muhacirî (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Avf ibn'ül-Haris el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Uveym ibn-i Saide el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna İyaz ibn-i Züheyr el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Ğannam ibn-i Evs el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna el-Fakih ibn-i Bişr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Ferve bin Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Katade bin Numan el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Kudame bin Maz'un el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Kutbe bin Amir el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Kays ibn-i Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Kays ibn-i Mihsan el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Kays ibn-i Muhalled el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Ka'b ibn-i Cemmez el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Ka'b ibn-i Zeyd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidünâ Libde bin Kays el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Malik ibn-i Ebi Havli el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Malik ibn'ud Duhşum el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidünâ Malik ibn’ur-Rebîa el-Hazrecî  (R.A.)
Seyyidüna Malik ibn-i Rifaa el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Malik ibn-i Amr el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Malik ibn-i Kudame el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Malik ibn-i Mes'ud el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Malik ibn-i Nümeyle el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Malik Mübeşşir bin Abd'il-Münzir el-Evsî (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Mücezzer ibn-i Ziyad el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Muhriz ibn-i Amin el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Muhriz ibn-i Nasle el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Muhammed ibn-i Mesleme el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Midlac ibn-i Amir el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Mersed ibn-i Mersed el-Hazreci (R.A.)
Seyyiduna Mistah ibn-i Üsase el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Mesud ibn-i Evs el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Mesud ibn-i Halde el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Mesud ibn-i Rebia el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Mesud ibn-i Zeyd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Mesud ibn-i Sa'd el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Mesud ibn-i Sa'd el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Musab ibn-i Umeyr el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Muaz ibn-i Cebel el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Muaz ibn-i Haris el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Muaz ibn-üs Sımme el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Muaz ibn-i Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Muaz ibn-i Maıs el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Mabed ibn-i Abbad el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Mabed ibn-i Kays el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Muattib ibn-i Ubeyd el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Muattib ibn-i Avf el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Muattib ibn-i Kuşeyr el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Ma'kıl ibn-i Munzir el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Mamer ibn-i Haris el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Ma'n ibn-i Adiyy el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Ma'n ibn-i Yezîd el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Muavviz ibn-i Haris el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Muavviz ibn-i Amr el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Mikdad ibn'ül-Esved el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Muleyl ibn-i Vebre el -Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Münzir ibn-i Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Münzir ibn-i Kudame el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Münzir ibn-i Muhammed el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Mıhca' ibn'üs-Salih Mevla Ömer'ibn'ül-Hattab el Muhaciri (R.A.) (ŞEHİD)
Seyyidüna Nadr ibn-i Haris el-Evsi (R.A.)
Seyyidüna Numan ibn-i el-A'rac el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Numan ibn-i Ebi Hazme el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Numan ibn-i Sinan el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Numan ibn-i Abd-i Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Numan ibn-i Amr el-Hazrecî (R.A)
Seyyidüna Numan ibn-i Malik el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Nevfel ibn-i Abdullah el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Vakıd ibn-i Abdullah el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Varaka bin İyas el-Hazrecî (R.A)
Seyyidüna Vedia bin Amr el-Hazrecî (R.A.)
Seyyiduna Vehb ibn-i Ebî Şerh el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Vehb ibn-i Sa'd el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Hanî bin Niyar el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Hübeyl ibn-i Vebre el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Hilal ibn-i Mualla el-Hazreci (R.A.)
Seyyidüna Yezid ibn-i el-Ahnes el-Muhaciri (R.A.)
Seyyidüna Yezîd ibn-i Rukayş el-Muhacirî (R.A.)
Seyyidüna Yezid ibn-i Haram el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Yezîd ibn'ül-Haris el-Hazrecî (R.A.)
Seyyidüna Yezîd ibn'üs-Seken el-Evsî (R.A.)
Seyyidüna Yezid ibn'ül-Münzir el-Hazrecî (R.A.)

(RADIYALLAHU ANHUM ECMAİN)

(bk. Ashâb-ı Bedir, Derleyen: Halil el-Giridî, Yazan: Hafızu'l-Kur'ân İbrahim Edhemî, Buhara Yayınları, İstanbul)

Not: Ashab-ı Bedr'in bilinen meşhur adedi 'tür. Ancak kayıtlarda, listelerde , , gibi farklı rakamlar da verilmektedir.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Ashabı Bedir Duası T&#;rk&#;e, Arap&#;a Okunuşu Ve Anlamı: Ashab-I Bedir Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)

Ashab-ı Bedir Duası Nedir?

Müslümanlar ile Mekkeli olan müşriklerin savaşına verilen isim Ashab-ı Bedir olmaktadır. Ashab-ı Bedir aynı zamanda çok fazla katılımcının mevcut olmadığı bir savaş türüdür. Bu duruma karşın Müslüman olanlardan savaşlara katılanların sayısı ile birlikte isimleri bellidir. Bu adlar ile edilen duanın ismine de Ashab-ı Bedir duası adı verilmektedir.

Ashab-ı Bedir Duasının Okunuşu Nasıldır?

“O, Bedir içinde bulunmuştur. Nereden bileceksiniz ki, Allah Teâlâ Bedir ehlinin bu durumlarına muttali oldu ki onlar için: Dilediğinizi yapın, mutlaka ki sizi affettim şeklinde buyurdu” dedi. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in bizzat bahsedilen savaşçılara söylemiş olduğu hadis bu biçimde olmaktadır. Bu savaşçılar yalnızca peygamber efendimiz Hz. Muhammed tarafından değil bütün halk tarafından da fazlası ile sevilmiştir. Bu sebepten dolayı da yerel halk bu kişilere dua etmiştir. Bahsedilen dua dilden dile dolaşıp Ashab-ı Bedir duası şeklinde kalmıştır. Savaşa katılan savaşçılardan pek çoğu da önemli olan isimler olarak anılmaktadır.

Ashab_ı Bedir Duasının Faziletleri Nelerdir?

Ashab-ı Bedir duası, esasen çeşitli hastalıklarda, sıkıntılarda, belalarda ve hacetlerde muhakkak okunmasında yarar görülen dualardan birisidir. Ashab-ı Bedir duası içerisinde evliyayı kiramların adları yer alması dolayısı ile Allah Teâlâ kuşkusuz, onların adları hürmetine duaları kabul edecektir. Duada adı geçen zaatlar Bedir savaşı içerisinde yer almış olan önemli şahsiyetlerdir. Bu kapsamda bahsedilen kişiler Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in duasına ve onun müjdesine nail olabilme şerefine ulaşmışlar.

Her kim ilk olarak Ashab-ı Bedir duasını okursa ve sonra da dileğini arz eder ise Allah Teâlâ onun sıkıntısını giderir ve arzusu kişi için oldukça hayırlı ise bu kişinin karşısına çıkarır. Bu dua çok etkili bir dua olmaktadır. Bedir savaşı içinde şehit düşmüş olan ve ardından da peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in hadislerine konu olan bedir askerlerinin adları geçmektedir.

Sıkıntısı olan borçlu insanların, sınava girecek olan öğrencilerin ya da aile içinde şiddetli geçimsizlik yaşamakta olan ailelerin devamlı olarak okumaları gerekmektedir. Şayet Allah tarafından eceli henüz gelmemiş olan hasta ya da hasta yakını bu duayı okur ise Allah'ın izni ile iyileşecektir. Her kapıyı açabilen bu dua aynı zamanda dileklerin gerçekleşebilmesi için değil aynı zamanda ahiret yaşamında da kurtuluşa erebilmek için de okunması gerekir.

Ashab-ı Bedir Savaşına Katılmış Bazı Önemli Olan Sahabeler Kimlerdir?

Ashab-ı Bedir duası içerisinde ismi geçen ve şehit olmuş olan önemli kişilerin isimlerin birkaç tanesi şu şekilde ifade edilmektedir:

Ve biseyyidina Ebû Bekir Sıddık el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Osman bin Affan el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Ömer bin Hattab el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Talha bin Ubeydullah el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Ali bin Ebi Talib el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Abdurrahman bin Avf el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Zübeyr bin Avvam el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Said bin Zeyd el-Muhaciri (R.A.)

Ve biseyyidina Sa'd bin Ebi Vakkas el-Muhaciri (R.A.)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası