bronşite iyi gelen antibiyotik / Bronşitte antibiyotik kullanılmaz - Sağlık Haberleri

Bronşite Iyi Gelen Antibiyotik

bronşite iyi gelen antibiyotik

&#;ocuklarda bronşite ne iyi gelir?

ÇOCUKLARDA BRONŞİT NEDENLERİ

İki tür bronşit vardır - akut bronşit ve kronik bronşit - bunların her ikisi de nedenleri bakımından farklıdır.

1. AKUT BRONŞİT

Çocuklarda akut bronşitin başlangıcı oldukça hızlıdır ve ciddi belirtilere yol açar. Akut bronşit genellikle iki ila üç hafta sürer. Bakteriyel bir enfeksiyon, nadiren görülme sıklığına rağmen aynı etkiyi yapmasına rağmen, bu durum büyük ölçüde viral bir enfeksiyona bağlanabilir. Akut bronşit, sıklıkla soğuk algınlığıveya aşağıdakiler gibi bazı diğer solunum yolu enfeksiyonlarının ardından ortaya çıkar: 

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir
  • Kronik sinüzit, alerji veya şişmiş bademcikler akut bronşit gelişimi açısından artmış risk altındadır.
  • Toz, alerjenler, sigara dumanı ve astım krizi , akut bronşitin başlamasına neden olabilir.
  • Bronşit , en yaygın komplikasyonlarından biri olarak kabul edilen daha ağır zatürre haline bile gelebilir.

2. KRONİK BRONŞİT

Kronik bronşit çoğunlukla 45 yaşın üzerindeki insanlar arasında yaygındır, ancak çocuklar, gençler ve genç yetişkinlerde de görülebilir. Kronik bronşiti olan çocuklar, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarından kurtulması daha uzun zaman alır. En az dört hafta veya daha fazla sürebilir.

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

ÇOCUKLARDA BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda en sık görülen bronşit belirti ve semptomları balgamlı öksürük, yoğun mukus veya balgam üretimidir. Bunun yanında

  • Düşük ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Göğüste ağrı veya gerginlik
  • Yorgun hissetmek
  • Vücut ağrıları
  • Hırıltı
  • Nefes darlığı gibi belirtiler balgamlı öksürüğe eşlik eder.

ÇOCUKLAR BRONŞİTTEN NASIL KORUNUR?

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir
  • Çocuğunuzu grip, nezle veya viral bir enfeksiyonu olabilecek insanlardan uzak tutun.
  • Çocuğunuzun kişisel hijyenine özen gösterin. Kimsenin tabağını bardağını kullanmaması gerektiğini anımsatın. 
  • Çocuğunuzun yemek yemeden veya yiyeceklere dokunmadan önce daima ellerini yıkadığından emin olun.
  • Çocuğunuza hapşırırken, ağzını bir mendille kapatma alışkanlığını verin.
  • Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için çocuğun etrafındaki eşyaların yüzeylerini temizleyin ve bu eşyaları dezenfekte edin.
  • Solunum problemlerini kolaylaştırmak için çocuğun dik pozisyonda oturmasını veya uyumasını sağlayın.
  • Çocuğunuzu duman, toz ve kirdetn arınmış bir ortamda tutmaya çalışın.
  • Evi tozdan, akarlardan ve diğer alerji tetikleyicilerinden ve enfeksiyona neden olan patojenlerden uzak tutmak için düzenli olarak temizleyin.
  • Çarşaflar, halılar, oyuncaklar ve diğer kullanılabilir eşyalar düzenli olarak yıkanmalı veya vakumlanmalıdır.
  • Çocuklarda bronşit oluşumunu önlemek için bronşiyal öksürüğü tetikleyen gıda maddeleri kullanılmamalıdır.
  • Toz, kimyasal duman gibi tahriş edici maddelere maruz kalmasını minimuma indirin. Gerekirse çocuğunuzun maske takmasını sağlayın.

DOKTORA NE ZAMAN GİDİLİR?

Çocuğunuzun balgamlı öksürüğü iki ya da üç hafta sonra bile kendiliğinden geçmiyorsa çocuk doktorunuza danışın. Çocuğunuzun sağlığına gelince, her zaman en güvenli tarafta olmak ve en küçük sıkıntıda profesyonel yardım istemek en iyisidir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, çocuğunuzu güvenilir bir çocuk doktoru tarafından tıbbi olarak muayene ettirin.

  • Artmaya devam eden ateş
  • Nefes darlığı ve tıkanıklık
  • Sorunlu solunum
  • Kalıcı göğüs hırıltısı
  • Balgamda kan
  • İştah kaybı
  • Sıvı alımı eksikliğinden kaynaklanan su kaybı varsa vakşt kaybetmeden doktora gidin.
Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

1. TUZLU SU GARGARASI

Çocuğunuz gargara yapmak için yeterince büyükse, tuzlu su ile gargara yapmak, bronşitin semptomlarını, özellikle öksürük ve boğaz ağrısını hızlı bir şekilde rahatlatır.

2. HAVA NEMLENDİRİCİ

Nemlendiriciler, bir odadaki havaya nem ekleyen ve bronşitle ilişkili mukusun azaltılmasına yardımcı olan ve çocuğunuzun daha kolay nefes almasını sağlayan makinelerdir. Öksürüğü azaltmak bu mekinelerden kullanılabilir. Evinizde, özellikle çocuğunuzun uyuduğu odada, mümkün olan her yerde bir nemlendirici kullanın. Başka bir seçenek de, havadaki nemi arttırmak için odaya bir kase sıcak su koymaktır. Ayrıca çocuğunuzun odasındaki radyatöre bir su kabı yerleştirebilirsiniz.

3. BAL

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Bal, bronşitin en sık görülen semptomlarından biri olan öksürüğü azaltmak için iyi bir çözümdür. Balın antibakteriyel ve antiviral kabiliyetinden dolayı bronşitle ilişkili öksürüğün rahatlamasına büyük katkı sağlar. Boğaz iltihabını da hafifletmeye yardımcı olabilir. Bal sadece 1 yaşından büyük çocuklar için önerilir.

4. ZENCEFİL 

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Zencefil bronşiti tedavi etmek için mükemmel bir doğal ilaçtır. Anti-enflamatuar ve bağışıklık arttırıcı özellikler içeren zencefil, bronşit semptomlarının azaltılmasında çok etkilidir. Ayrıca bronşiyal tüplerin ilişkili tahriş ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca her bir çay kaşığı zencefil tozu ve balı birleştirip çocuğunuza günde kez süt verebilirsiniz.
Çocuğunuza gün boyu çiğnemek için zencefil şekeri bile verebilirsiniz.

5. SARIMSAK

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Antibiyotik ve antiviral özelliklerinden dolayı, sarımsak bronşit tedavisinde, özellikle çocuklarda akut bronşit tedavisinde oldukça faydalıdır.

6. ZERDEÇAL

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Zerdeçal, çocuklarda bronşit tedavisinde bir başka etkili bir bitkidir. Mukusun açılmasını ve bronşiyal tüplerin şişmesini en aza indirmeye yardımcı olan güçlü bir antioksidan ve antienflamatuvar bir bileşik olan aktif bileşen kurkumin içerir. Ayrıca, öksürük, ağrı ve diğer ilgili bronşit belirtileri ile başa çıkmanıza yardımcı olur.

Not: Çocuğunuza zerdeçal vermeden önce doktorunuza danışın.

7. BOL SIVI ALIMI

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Bronşit tedavisi sırasında çocuğunuza bol miktarda sıvı vermeye çalışın. Bu, durumu daha da kötüleştirebilecek olan dehidrasyonun önlenmesine yardımcı olacaktır.

Bol sıvı alımı mukusun incelmesine yardımcı olur, atılmasını kolaylaştırır ve öksürüğü azaltır. Mukusun dışarı atılması, her türlü enfeksiyondan daha hızlı iyileşme sağlamak için çocuğunuzun vücudundan mikropların a tılmasına yardımcı olur.

Çocuğunuz bir anda büyük miktarlarda sıvıyı reddediyorsa, daha sık aralıklarla daha az miktarda veriniz. Ayrıca, çocuğunuzun kusmasına neden olabileceğinden çocuğunuzu sıvı almaya zorlamayın.

8. DİNLENME

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Bronşitli çocuk nefes almak kadar basit bir şey için çok çaba harcadığı için göğsündeki sürekli efor nedeniyle kendini yorgun hisseder. Dinlenmek kendini daha kolay toparlamasına ve hastalığı atlatmasına yardımcı olur.

Akciğerleriniz iyileşmek için zamana ihtiyaç duyduğundan, uygun dinlenme ve uyku şarttır. Bu nedenle, iyileşme sürecini hızlandırmak için çocuğunuzun bol bol dinlenmesini ve uyumasını sağlayın.

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, çocuklarda bronşit tedavisi için hangi bitkilerin iyi geldiğini anlatıyor.

 BALGAM ÇIKARMAYI KOLAYLAŞTIRAN ÖKULİPTUS YAĞI

Ökaliptus, yapraklarındaki uçucu yağlar nedeniyle soğuk algınlığında, bronşitte kullanılır. Balgamı yumuşatır ve rahat çıkartılmasında etkilidir. 6 yaş altı çocuklarda özellikle aromaterapide, "Ökaliptus citrata" ve "Ökaliptus radiata" uçucu yağlarının kullanımı içeriklerindeki bileşenlerden dolayı daha uygundur.

BRONŞİT İÇİN GÖĞÜS MASAJI YAĞI

Çocuklarda bronşitte 30 ml jojoba yağı içerisine damla "ökaliptus citrata" damlatılır gece yatarken göğüs kafesine masaj yapılır ve tülbentle örtülerek etkinlik artırılır. Böylece balgamlı öksürüğün daha çabuk atılması sağlanır.

2. TARİF: 15 ml jojoba yağı içerisine 3 damla mersin uçucu yağı ve 2 damla ökaliptus uçucu yağı ilave edilir, karıştırılır. Bu karışım masaj yoluyla gece yatmadan gögüs kafesine sürülür. 

HEM ÇOCUKLARA HEM YETİŞKİNLERE SARIÇAM

Sarıçam tıbbi bitkisinin içerdiği uçucu yağlar balgam söktürücü özelliği ile bronşitte destek olur. KOAH ve sstım hastalarında spazmı artırabilme olasılığından dolayı önerilmemektedir.

BRONŞİTİN BAŞKALARINA BULAŞMASINI ÖNLEYEN TARİF:

10 yaş üzeri çocuklarda ve yetişkinlerde bronşitte ml buhurdanlık içerisine damla sarıçam uçucu yağı ve 2 damla mersin uçucu yağı ilave edilir ve hastanın yattığı odada bir köşeye konulur, 2 saatte bir yenilenir. Böylelikle ev halkına bulaşması önlenmiş olur.

10 yaş üzeri çocuklarda 30 ml jojoba yağı içerisine 3 damla sarıçam uçucu yağı ve 2 damla mersin uçucu yağı konur ve göğüs kafesine masaj yapılır.

BRONŞİTE HANGİ BİTKİLER İYİ GELİR?

[fotogaleri=]

False

Bronşit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bronşit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı makalemizde konuya dair detayları bulabilirsiniz. Bronşit, akciğerlere giden hava yollarının (trakea ve bronşlar) iltihaplanması ve mukusla dolmasıdır. Vücut mukustan kurtulmaya çalışırken, rahatsız edici bir öksürük yaşanır. Öksürük iki hafta veya daha fazla hafta sürebilir. Akut bronşite genellikle bir virüs neden olur ve kendiliğinden geçer. Kronik bronşit hiçbir zaman tamamen geçmez ancak yönetilebilir.

Medicabil Randevu Al

Bronşit Nedir?

Bronşit, akciğerlere giden hava yollarının iltihaplanmasıdır. Solunum yolları (trakea ve bronşlar) tahriş olduğunda şişer ve mukusla dolar, bu da öksürmeye neden olur. Öksürük günlerce ya da birkaç hafta boyunca sürebilir. Bu, bronşitin ana belirtisidir.

Virüsler akut bronşitin en yaygın nedenidir. Duman ve diğer tahriş edici maddeler de akut ve kronik bronşite neden olabilir.

Bronşit Türleri Nelerdir?

İnsanlar bronşit hakkında konuştuklarında, genellikle kişiyi öksürten geçici bir durum olan akut bronşiti kastederler. Bazı insanlar o kadar sık bronşit olurlar ki bu durum kronik bronşit olarak kabul edilir.

Akut Bronşit

Akut bronşit genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır ve birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Çoğu insan akut bronşit için tedaviye ihtiyaç duymaz.

Kronik Bronşit

Yılın üç ayı boyunca, ayın çoğu günü mukuslu öksürüğü olan bir kişinin kronik bronşiti var demektir. Bu durum en az iki yıl boyunca devam eder.

Kronik bronşiti olanlar, kronik obstrüktif akciğer hastalığınız (KOAH) olabilir. Kişi KOAH için test yaptırmasının gerekip gerekmediğini bir doktora danışmalıdır.

Bronşit Kimleri Etkiler?

Herkes bronşit olabilir ancak aşağıdaki durumlara sahip olanlar daha yüksek risk altındadır.

  • Sigara içiyorsa veya içen birinin yanındaysa,
  • Astım, KOAH veya diğer solunum rahatsızlıkları varsa,
  • Gastroözofageal reflü hastalığı (kronik asit reflüsü) varsa,
  • Otoimmün bozukluğu veya iltihaplanmaya neden olan başka bir hastalığı varsa,
  • Hava kirleticilerin (duman veya kimyasallar gibi) etrafında bulunuyorsa.

Bronşit Vücudu Nasıl Etkiler?

Solunum yolları tahriş olduğunda, bağışıklık sistemi onların şişmesine ve mukusla dolmasına neden olur. Mukusu temizlemeye çalışmak için öksürülür. Solunum yollarında mukus veya iltihap olduğu sürece öksürmeye devam edilir.

Bronşitin Belirtileri Nelerdir?

Bir ila üç hafta süren inatçı öksürük bronşitin ana belirtisidir. Bronşitte öksürük sırasında genellikle mukus çıkar ancak bunun yerine kuru bir öksürük de olabilir. Nefes alırken ıslık veya hırıltı sesi de duyulabilir. Bronşit olan kişide aşağıdakiler gibi başka belirtiler de görülebilir:

Bronşite Ne Sebep Olur?

Bronşit neredeyse her zaman bir virüsten kaynaklanır. Bununla birlikte, solunum yollarını tahriş eden neredeyse her şey bronşite neden olabilir. Bronşitin enfeksiyöz ve enfeksiyöz olmayan nedenleri şunlardır:

  • Virüsler, bronşite neden olan virüsler arasında influenza (grip), solunum sinsityal virüsü (RSV), adenovirüs, rinovirüs (soğuk algınlığı) ve koronavirüs bulunur.
  • Bronşite neden olan bakteriler arasında bordetella pertussis, mycoplasma pneumonia ve chlamydia pneumonia bulunur.
  • Hava kirliliği.
  • Sigara içmek.

Bronşite Nasıl Yakalanılır?

Solunum yolları şiştiğinde ve mukusla dolduğunda bronşit olunur. Bronşite neden olan virüsleri ve bakterileri, bunlara sahip olan biriyle yakın temastan (tokalaşmak, sarılmak, aynı yüzeylere dokunmak) almak mümkündür. Bronşit olan bir başkasına virüs bulaştırmak için kişinin kendisinin de bronşit olması gerekmez.

Tütün veya kirleticiler gibi diğer tahriş edici maddeler de solunan hava ile alınabilir.

Bronşit Bulaşıcı mıdır?

Bronşitin kendisi (solunum yollarının iltihaplanması), bulaşıcı değildir ancak buna neden olabilecek virüsler ve bakteriler bulaşıcıdır. Örneğin, grip olunduğunda bronşit de olunabilir ancak biri diğerinden grip kaptığında, solunum yolları aynı şekilde iltihaplanmayabilir.

Bronşit COVID'un Bir Yan Etkisi midir?

COVID'a neden olan SARS-CoV2 virüsü de dahil olmak üzere hemen hemen her virüsle bronşit olunabilir. Bronşit belirtileri COVID ile benzer olabilir. Bu nedenle hastalığın geçirildiğini öğrenmek için test yaptırmak gerekir. COVID'un bronşite neden olma ihtimalinin diğer viral hastalıklara göre daha yüksek olduğunu gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

Bronşit Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor, kişinin sağlık geçmişine ve semptomlarına dayanarak (klinik teşhis) bronşit olup olunmadığını söyleyebilir. Doktor, tıkanıklık belirtileri için akciğerleri dinleyecek ve iyi nefes alınıp alınmadığından emin olacaktır. Ayrıca grip veya COVID gibi viral enfeksiyonlar için test de isteyebilir.

Bronşiti Teşhis Etmek İçin Hangi Testler Yapılır?

Bronşiti teşhis etmek için özel bir test yoktur ancak diğer durumlar için bazı testler yapılabilir. Olası testler aşağıdakiler gibidir:

  • Burun sürüntüsü: Doktor, COVID veya grip gibi virüsleri test etmek için burunda yumuşak uçlu bir çubuk (swab) kullanabilir.
  • Göğüs röntgeni: Öksürük uzun sürerse, daha ciddi durumları ekarte etmek için göğüs röntgeni istenebilir. Doktor, kalbin ve akciğerlerin görüntüsünü çekmek için bir makine kullanacak ve bu belirtilere neden olabilecek diğer hastalıkları tarayacaktır.
  • Kan testleri: Doktor, enfeksiyonlara bakmak veya genel sağlık durumunu kontrol etmek için koldan kan alarak kan testleri yapabilir.
  • Balgam testi: Doktor, hastadan öksürmesini ve ardından bir tüpe tükürmesini isteyebilir. Alınan örnek, virüs veya bakteri belirtilerine karşı test edilir.
  • Solunum fonksiyon testleri: Doktor, kişide kronik bronşit olduğunu düşünüyorsa, akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığını test etmek için bir makine kullanabilir.

Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?

Akut bronşit genellikle ilaçlarla tedavi edilmez. Kişi grip olduysa ve belirtileri son iki gün içinde başladıysa, doktor daha hızlı geçmesine yardımcı olmak için antiviraller yazabilir.

Bronşite neredeyse hiçbir zaman bakteriler neden olmadığından, antibiyotikler iyileşmeye yardımcı olmaz ve hatta kendini daha kötü hissetmeye yol açabilir.

Bronşit Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Doktor muhtemelen bronşiti tedavi etmek için ilaç reçete etmeyecektir. Bazı durumlarda, semptomlara yardımcı olmak veya altta yatan nedeni tedavi etmek için aşağıdakiler başta dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar kullanılabilir:

  • Antiviral ilaçlar: Bronşit gripten kaynaklanıyorsa, doktor bazı antiviral bir ilaç reçete edebilir. Belirtiler başladıktan hemen sonra antiviral ilaç almaya başlanırsa, hastanın kendisini daha çabuk iyi hissedebilmesi mümkün olur.
  • Bronkodilatörler: Kişi nefes almakta güçlük çekiyorsa, doktor bir bronkodilatör (solunum yollarını açmaya yardımcı olan bir ilaç) reçete edebilir.
  • Anti-enflamatuar ilaçlar: Doktor, iltihabı azaltmak için kortikosteroidler ve diğer ilaçları reçete edebilir.
  • Öksürük kesiciler: Reçetesiz veya reçeteli öksürük kesiciler (antitüsifler) öksürüğe yardımcı olabilir. Bu ilaçlara dekstrometorfan ve benzonatat dahildir.
  • Antibiyotikler: Doktor bakteriyel bir enfeksiyon olduğunu düşünmediği sürece, bronşit için antibiyotik tedavisi görmek pek olası değildir.
  • KOAH/Astım tedavisi: Kişinin KOAH veya astımınız varsa, doktor kronik bronşit için ek ilaçlar veya solunum tedavileri kullanabilir.

Bronşit İçin Antibiyotik Kullanılmalı mıdır?

Antibiyotik almak çoğu durumda bronşiti atlatmaya yardımcı olmaz. Antibiyotikler kişiyi hasta eden bakterileri yok etmek için kullanılır. Bronşite %95 oranında bir virüs neden olur. Antibiyotikler virüsten kurtulmaya yardım edemez.

Bronşit Belirtileriyle Nasıl Başa Çıkılır?

Bronşit semptomları evde reçetesiz satılan ilaçlar ve dinlenme ile yönetilebilir. Nemlendirici çalıştırmak veya ılık duş almak mukusun gevşemesine ve nefes almanın kolaylaşmasına yardımcı olabilir.

Viral bir enfeksiyonla birlikte gelen ağrı ve sızılara yardımcı olması için ibuprofen veya asetaminofen kullanılabilir.

Akut Bronşit Geçiren Biri Ne Kadar Süre Bulaşıcı Olur?

Bronşitin kendisi bulaşıcı değildir ancak bazı nedenleri bulaşı olabilir. Bronşit bir virüsten kaynaklanıyorsa, birkaç gün ila bir hafta boyunca kişi bulaşıcı olabilir. Bronşit bakterilerden kaynaklanıyorsa, genellikle antibiyotiklere başladıktan 24 saat sonra bulaşıcılık sona erer.

Bronşitin diğer nedenleri bulaşıcı değildir.

Bronşit Riski Nasıl Azaltılabilir?

Bronşit riskini azaltmanın en iyi yolu, virüslerden ve diğer akciğer tahrişi nedenleri ile hastalanmaktan kaçınmaktır. Riski azaltmanın belirli yolları aşağıdakiler gibidir:

  • Hasta olabilecek diğer insanların yanında bulunmamaya çalışılmalıdır. Bu özellikle insanların kapalı mekanlarda toplandığı kış aylarında geçerlidir.
  • Duman ve diğer tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır.
  • Kişinin astım veya alerjisi varsa, tetikleyicilerden (evcil hayvanlar, toz ve polen dahil) kaçınmalıdır.
  • Bir nemlendirici çalıştırmak faydalıdır. Nemli havanın ciğerleri tahriş etme olasılığı daha düşüktür.
  • Bol bol dinlenilmelidir.
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Eller sık sık su ve sabunla yıkanmalıdır. Sabun ve su kullanılamıyorsa, alkol içeren bir el dezenfektanı tercih edilebilir.
  • Grip ve zatürre aşıları güncellenmelidir.

Bronşitin Seyri Nasıldır?

Akut bronşit genellikle ciddi değildir. Sinir bozucu olabilse de semptomların geçmesi için birkaç hafta boyunca beklemek gerekir. Kişide kalp rahatsızlığı veya astım gibi başka bir solunum rahatsızlığı varsa, bu durum belirtileri daha da kötüleştirebilir veya daha uzun sürmesine neden olabilir.

Kronik bronşit ciddi bir durum olabilir ve akciğerlerde hasar olduğu anlamına gelebilir. Hasar geri döndürülemez olsa da doktor semptomları yönetmeye ve daha az alevlenme yaşanmasına yardımcı olabilir.

Bronşit Komplikasyonları Nelerdir?

Kişinin astım, diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya kalp yetmezliği gibi devam eden bir rahatsızlığı varsa, bronşit bu durumu daha da kötüleştirebilir (alevlenme). Devam eden herhangi bir rahatsızlığı olanlar bunu doktoruna mutlaka bildirmelidir.

Bronşit Kendiliğinden Geçebilir mi?

Akut bronşit genellikle kendiliğinden geçer. Akut bronşit neredeyse her zaman bir virüsten kaynaklanır ve çoğu virüsten ilaçla kurtulmak mümkün değildir. Kişi, iltihabın azalmasını beklerken semptomları evde tedavi edebilir.

Başka bir şeyin neden olduğu bronşitin geçmesine yardımcı olmak için tedavi gerekebilir. Kronik bronşit genellikle tamamen geçmez ancak tedavi ile daha iyi hale gelebilir.

Bronşiti Atlatmak Ne Kadar Sürer?

Çoğu insan bronşiti yaklaşık iki hafta içinde atlatır ancak bu süre üç ila altı haftaya kadar uzayabilir. İyileşirken semptomları evde reçetesiz satılan ilaçlarla yönetmek mümkündür. Kişi üç hafta sonra kendini daha iyi hissetmezse bir doktora görünmelidir.

Kronik bronşiti olanlar, KOAH gibi altta yatan koşulları tedavi ederek semptomların sıklığını azaltabilir. Hasta ve doktor, kişinin özel sorunlarını tedavi etmek için birlikte bir plan yapabilir.

Bronşit Konusunda Ne Zaman Bir Doktora Görünmek Gerekir?

Kişinin bronşiti mi yoksa daha ciddi bir durumu mu olduğunu bilmek zordur. Aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmek gerekir:

  • Üç haftadan uzun süren öksürük,
  • 38 santigrat dereceden yüksek ateş,
  • Beş günden uzun süren ateş,
  • Kan gelen bir öksürük,
  • Nefes darlığı veya hırıltılı solunum.

Doktora Hangi Sorular Sorulmalıdır?

  • Belirtileri evde tedavi etmenin en iyi yolu nedir?
  • Bronşitin ne kadar sürmesi beklenir?
  • Hangi yeni veya kötüleşen belirtilere dikkat edilmelidir?
  • Belirtiler düzelmediyse doktor tekrar ne zaman görülmelidir?

Bronşit ve Zatürre Arasındaki Fark Nedir?

Bronşit, akciğerlere giden hava yollarının iltihaplanmasıdır, zatüüre (pnömoni) ise akciğerlerin kendisinin iltihaplanmasıdır.

Bronşit soluk borusunda ve bronşlarda iltihaplanmaya ve mukusa neden olur, bu da kişiyi çok öksürtür. Pnömoni, akciğerlerdeki küçük keselerde (alveoller) iltihap ve sıvıya neden olarak nefes almayı zorlaştırır. Ayrıca genellikle öksürük ve ateş de olur. Pnömoni bronşitten çok daha ciddidir.

Kişinin her ikisine de neden olabilecek bir enfeksiyonu olsa da bronşit genellikle zatürreye dönüşmez.

Bronşit ve Bronşiolit Arasındaki Fark Nedir?

Bronşit, akciğerlere gelen daha büyük hava yollarının (trakea ve bronşlar) iltihaplanmadır. Bronşiolit ise bronşlardan çıkan bir sonraki küçük hava yollarının (bronşiyoller) iltihaplanmasıdır. Yetişkinler bronşit olurken çocuklar genellikle bronşiolit olur.

Mentollü Merhemler Bronşite İyi Gelir mi?

Mentollü merhemler kişiyi rahatsız eden herhangi bir şey için kullanabilir ve bronşit için işe yarayıp yaramadıklarını görmek için denenebilir. Mentollü merhemlerin içinde öksürüğü yatıştırmaya yönelik bileşenler vardır, bu nedenle bronşit semptomlarına yardımcı olmaları mümkündür. Çocuk doktoruna sormadan, iki yaşından küçük çocuklar için bunları kullanmamak gerekir.

Burun akıntısı ve vücut ağrılarından kurtulunduğunda bile öksürük çok daha uzun bir süre boyunca devam edebilir. Reçetesiz satılan ilaçlar ve hatta bal gibi ev yapımı ilaçlar, hasta kendini daha iyi hissedene kadar ona yardımcı olabilir. Semptomlarını yönetmekte zorlananlar bir doktorla iletişime geçmelidir.

Kişi sık sık bronşit geçiriyorsa bu, tedavi edilmesi gereken altta yatan başka bir durumdan kaynaklanan kronik bronşiti olduğu anlamına gelebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası