küçük ırk köpekler kaç günde doğurur / Köpeklerde Hamilelik Süreci ve Hamile Köpeklerin Bakımı

Küçük Irk Köpekler Kaç Günde Doğurur

küçük ırk köpekler kaç günde doğurur

Yavru Köpek Zaman Çizelgesi: Yavru Köpekler Yetişkin Bir Köpek Olurken Nasıl Büyür & Gelişir

Yetişkinliğe doğru adım atan yavru köpeklerin gelişimi, birçok dönem ve dönüm noktası içerir. İster yavru köpeğinizin ne zaman sakinleşeceğini ve her şeyi çiğnemekten vazgeçeceğini, isterse sadece yavru köpeklerin yetişkin bir köpek olurken yaşadıklarını öğrenmek istiyor olun, bu yavru köpek zaman çizelgesi aradığınız cevapları size sunuyor.

1. Yavru Köpeklerin Gözleri ve Kulakları Açıldığında

Yavru köpekler gözleri ve kulakları kapalı olarak doğarlar, ilk iki hafta dünyayı dokunarak ve koklayarak deneyimlerler. PDSA, yavru köpeğin gözlerini 10-12 gün sonra açtığını, bunu 14-16 gün sonunda açılan kulak kanallarının takip ettiğini, bunların da minik yavrulara yaşamı deneyimlemek için yepyeni yollar sağladığını belirtiyor.

2. Yavru Köpekler Havlamayı Öğrendiğinde

Köpekler duyabilmeye başladıktan sonra annelerinden duydukları sesleri taklit etmeye başlarlar. Kulakları açıldıktan sonra yavru köpeklerin ufak homurtulardan, gerçek sızlanmaya ve havlamaya geçmesi uzun sürmez.Golden retriever puppy with smile on face runs outside.

3. Yavru Köpekler Yürümeyi Öğrendiğinde

Yavru köpekler, duyuları geliştiği dönemde bir şey yapmadan ayakta durmaya başlar. Üçüncü hafta geldiğinde, onlara yeni bir bağımsızlık duygusu veren ilk acemi adımlarını atmaya başlarlar.

4. Yavru Köpekler Oynamayı Öğrendiğinde

Yavru köpekler hareketlendiklerinde, koşuşturmaya ve kardeşleriyle oynamaya başlamaları uzun sürmez. Üç haftalık olmak, annelerinden ve kardeşlerinden gerçek bir köpek olmanın ne demek olduğunu öğrendikleri önemli sosyalleşme döneminin başlangıcı demektir.

5. Köpek Diş Çıkardığında

Üçüncü hafta, yavru köpek zaman çizelgesinde önemli bir haftadır. Yukarıda bahsedilen diğer yavru köpek gelişimi dönüm noktalarına ek olarak bu ufak keskin köpek dişleri de çıkmaya başlar. Sekizinci hafta geldiğinde genellikle geçici dişlerin (yavru köpek dişleri) tamamına sahip olurlar.

6. Yavru Köpekler Katı Gıdaya Başladığında

Yavru köpekler, dişleri çıkmaya başlar başlamaz annelerinin katı mamalarını tatmayı denerler ancak yalnızca dördüncü haftadan itibaren anne sütü üretimi yavaşlamaya ve yavruların katı yavru köpek mamasına kalıcı geçiş süreci başlar. Bu sütten kesilme süreci genellikle dört hafta daha sürer ve yavru köpekler sekizinci haftanın sonunda tamamen sütten kesilirler.

7. Yavru Köpekler İnsanları Sevmeye Başladığında

Yavru köpek zaman çizelgesinde dördüncü hafta, etraflarındaki kişilerle duygusal bağlar ve ilişkiler kurdukları da bir dönemdir. Yavruyu annesinden ve kardeşlerinden ayırmak için erken olsa da sahiplenmek istediğiniz yavru köpeği tanımak için muhteşem bir dönemdir.

8. Yavru Köpekler Sosyalleşmeye İhtiyaç Duyduğunda

Yavru köpekler ilk üç hafta içerisinde dünya ve yuvalarındaki sosyal düzen hakkında bir şeyler öğrenmeye başlasa da, dört ila on ikinci haftalar arası sosyalleşme için önemli bir aralıktır. Bu dönemde öğrenecekleri, yavru köpeklerin ilerde uyumlu mu yoksa duygusal ve davranış problemleri olan köpekler mi olacağı üzerinde belirleyici olacaktır.

Gelişimin bu erken döneminde yavru köpekler yeni insanlarla tanışmaya, diğer evcil hayvanlarla iletişim kurmaya ve de yeni ve olumlu deneyimler edinmeye ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir (Yavru köpeğinizi herhangi bir probleme maruz bırakmamak için diğer köpek arkadaşlarının da aşılı olduklarından ve veteriner hekim kontrollerini yaptırdıklarından emin olmanız iyi olur.).

9. Yavru Köpeklerin Aşı Olması Gerektiğinde

RSPCA'e göre yavru köpekler genellikle sekiz ila on haftalar arasında aşılanır. Yavru bir köpek, sahiplenilmeye hazır olduğunda, barınak öksürüğü (kennel cough), gençlik hastalığı (distemper), kanlı ishal (parvovirüs), leptospiroz ve parainfluenza hastalıklarına karşı aşılı olması gerekir. Yavru, bundan iki ila dört hafta sonra bir sonraki aşı seansına hazır olacaktır, altı ila on iki ay arasında da bazı rapel dozları gerekir. Veteriner hekiminiz, yavru köpeğinize en uygun aşı takvimi için size yol gösterebilir.

10. Yavru Köpekler Ev Eğitimi Almaya Başladığında

Üçüncü ve dördüncü haftalarda yavrular, idrar torbası ve bağırsak hareketlerini kontrol etmeye başlar ve ihtiyaçlarını gidermeden önce uyku alanını terk etmeyi öğrenir. Dogtime, yedinci haftaya gelindiğinde yavru bir köpeğin, ev eğitimi için gerekli fiziksel koordinasyon ve kas kontrolünü geliştirdiğini söylüyor.

İstenmeyen kazalar olması doğaldır ancak kasları gelişmeye devam ettikçe ve yeni nöral yollar oluştukça, ihtiyaçlarını nasıl ve nerede doğru şekilde gidereceklerini daha iyi anlayacaklardır.

11. Yavru Köpekler Sahiplenilmeye Hazır Olduğunda

Sekizinci haftada yavru köpekler tamamen sütten kesildiğinde, doğdukları ailesini terk edip yeni evlerine gitmeye hazırdır. Bu, hassas bir süreç olabilir. Bu yaştaki bir yavru köpek, yeni aile üyelerini ve yeni deneyimleri kolaylıkla kabul ettiği bir zaman aralığında olsa da, yaklaşık on ikinci haftaya kadar sürebilecek bir korkma dönemine de girmektedir. Bu yaştaki yavrular, huzursuz yetişkinler olmalarının önlenmesi için fazlasıyla rahatlatılmaya ve olumlu hissetmeye ihtiyaç duyarlar.

Cute brown and white puppy on a leash looking up.12. Yavru Köpekler İtaat Eğitimine Hazır Olduğunda

Dokuzuncu haftada, yeni evine yerleştikten ve yeni ailesiyle bağ kurma fırsatını bulduktan sonra yavru bir köpek, basit itaat eğitimine başlamaya hazırdır. Bazı evcil hayvan ebeveynleri yavru köpeklerini aşıları tamamen tamamlanmadan önce derslere kaydettirme konusunda isteksizdir ancak yavrunun bu kritik sosyalleşme dönemini kaçırmamasını sağlamak önemlidir. Blue Cross, yavru köpekler arasındaki iletişimin sıkı takip edildiği küçük ölçekli bir eğitim sınıfı seçerek köpeğinize yönelik riskleri en aza indirmenizi tavsiye etmektedir. Öncesinde veteriner hekiminizle konuşup, onun fikrini almayı ihmal etmeyin.

13. Yavru Köpekler Ev İçerisindeki Statülerini Öğrendiğinde

On ikinci haftada yavru bir köpeğin üstünlük ve itaat güdüleri öne çıkmaya başlar ve ev içerisindeki sosyal düzende nereye ait olduğunu anlamaya başlar. On ikinci haftada, daha bağımsız ve kendilerinden emin oldukları için korku dönemi yerini merağa bırakır. Artık sevdikleri tarafından fazlasıyla rahatlatılmaya ihtiyaçları olacaktır. Genellikle yavru köpekler altı aylık olduklarında ailedeki yerleri konusunda güvende hissederler.

14. Dişleme ve Çiğneme Başladığında

Yetişkin dişleri üç ile altıncı aylar arasında çıkmaya başlar. Yoğun çiğneme dönemi de bu dönemde başlar. Bu aşamada, çiğnenmesini istemeyeceğiniz şeyleri olduğu kadar, boğulma tehlikesi yaratacak ya da elektrik kabloları veya zehirli bitkiler gibi onlara zarar verebilecek şeyleri de saklayarak ya da ulaşamayacakları yerlere koyarak evi, yavru köpeğe uygun hale getirmeniz önemlidir. Bu dönemde çiğneme oyuncakları almak, yavru köpeğinizin salon halısını ya da en sevdiğiniz ayakkabılarınızı çiğneme arzusunu yatıştırmaya yardımcı olabilir.

15. Yavru Köpekler Kısırlaştırılmaya Hazır Olduğunda

Yavru köpekler dört ila altı ay arasında kısırlaştırılabilir.  Yavru köpeğiniz için faydalarını anlamak ve en uygun zamanı belirlemek için veteriner hekiminizle konuşmanız gerekir.

16. Yavru Köpekler Sınırları Test Etmeye Başladığında

Gençlik dönemindeki yavru köpekler daha bağımsız olur, öne çıkmaya, hakimiyet kurmaya ve alanlarının sınırlarını belirlemeye çalışabilirler. Altı ile on sekizinci aylar arasındaki yavruların sınırlarını test etmesi, ebeveynlerinin ve kendi "grubuna" ait diğer hayvanların otoritesine karşı gelmesi yaygın gözlenen bir durumdur.

17. Yavru Köpekler Olgunlaştığında ve Uslandığında

Yavru köpekler, yetişkin bir köpeğin duygusal olgunluğuna ve huylarına on iki ila on sekiz ay arasında ulaşırlar. Buna karşın iki yaşına kadar zaman zaman çiğneme ya da ısırma gibi yavru köpek davranışları sergileyebilirler.

Genellikle bir yavru on sekiz aylık yaşa geldiğinde, yetişkin kişiliğine kavuşmuş ve ailedeki yerine tam anlamıyla alışmış olur. Tabi ki bu artık bir enerji yumağı olmayacağı anlamına gelmez! Köpeğe göre değişse de bu durum birkaç yıl daha devam edebilir. Bu yüzden düzenli egzersiz ve eğitim, doğru davranışları öğrenmeleri için önemlidir.

Normal bir yavru köpek gelişimi zorluklar içerir ve genellikle de bu zorluklar, yeni evcil hayvan ebeveynlerinin sabrını test eder. Ancak bir yavru köpeğin bebeklikten yetişkinliğe geçişini izlemek, birçok güzel şeyi de beraberinde getirir.

Yazarın Biyografisi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus, yazılarını kucağındaki tüylü bebekleriyle Tulsa, Oklahoma'dan yazan bir evcil hayvan annesi, evcil hayvan bloğu ve roman yazarıdır.

Köpeklerde Hamilelik Süreci, Belirtileri ve Hamile Köpek Beslenmesi

Köpeklerde gebelik dikkatle takip edilmesi gereken ve sonunda da neşeli anlara tanıklık edilen bir süreçtir. Hamile köpeklerin döneme özgü ihtiyaçlarının bilinmesi hem kendi sağlıklarının korunması hem de dünyaya sağlıklı yavrular getirebilmeleri için oldukça önemlidir. Köpek gebelik süresi ırklar doğrultusunda değişiklik gösterebilse de genellikle 62-64 gün aralığında sürer ve bu dönem dostlarımızın gerek fizyolojik gerekse psikolojik anlamda zorlanabilecekleri durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yazımızda köpeklerde hamilelik belirtileri, köpeklerde hamilelik teşhisi ve hamile köpek beslenmesi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Hamile köpek belirtileri gebeliğin farklı evrelerinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle köpeklerde erken dönem hamilelik belirtilerinin ve köpeklerde geç dönem hamilelik belirtilerinin ayrı ayrı incelenmesi daha doğru olacaktır; bu şekilde köpek gebelik süresi boyunca hem belirtiler daha net gözlemlenebilir hem de ihtiyaçlar eksiksiz şekilde karşılanabilir.

mavi örtüye yatmış gebe köpek

Köpeklerde Erken Hamilelik Belirtileri ve Köpeklerde Hamilelik Teşhisi

İlk birkaç haftalık süreçte belli olabilecek kadar bir değişim fark edilemeyebilir, az miktarda kilo alınsa da gebelik ihtimali düşünülmeyebilir. Gebeliğin 3. ve 4. haftalarına gelindiğinde bazı köpeklerde hormon değişimlerine bağlı olarak sabah bulantılarına rastlanılabilir. Hamile köpekler bu dönemde yorgunluk belirtileri göstermeye başlayabilir, normale göre iştahlarında azalma görülebilir ve bazı hamile köpekler kusma eğilimi gösterebilir. Kusma sorunu yaşayanların öğünleri küçültülmesi, öğün sıklıkları artırılmalıdır. Bu dönemde köpeklerde saydam yapıda vajinal akıntı da oluşabilir.

Köpeklerin hamile olduğundan şüphelenilirse veteriner hekim ziyaretlerine gidilmesi önemlidir. Köpek hamile testi ev ortamında yapılamayacağı için uzmanlara danışmak gerekir. Planlı çiftleştirmelerden sonraki 2 ve 3 haftalık süreçte köpekler veteriner hekim ziyaretlerine götürülüp prenatal muayenelerinin tamamlanması önerilir. Köpeklerde hamilelik teşhis edilmesi halinde bu süreçte uygun beslenme planı ve genel sağlık muayenelerinin tamamlanmasının ardından gerek görülmesi halinde tedavi süreçleri başlatılır.

Veteriner ziyareti sırasında yavruların ultrason ile güvenli bir şekilde görüntülenmesi mümkündür. Gebeliğin dördüncü haftasında ses dalgaları kullanılarak hamile köpek rahmi görüntülenebilir. Alternatif olarak hamile köpeklerde relaxin hormon seviyesi yükseldiği için hormon değerlerinin ölçümlenmesi adına kan testleri de yapılabilir. Çiftleşmeden 6 hafta kadar sonra gebe ve gebe olmayan köpekler arasında relaksin düzeyinde önemli farklar ortaya çıkar. Gebe köpeklerde 3.5 ng/ml olan değer gebe olmayan köpeklerde 0.5 ng/ml'nin altındadır. Hormonlardaki değişimin belirlenmesi ile gebelik teşhisi kolaylıkla yapılabilir.

Veteriner ziyaretleri gebeliğin ilk dört haftasında gerçekleşmediyse bu süreçten sonra veteriner hekimlerin hamile köpeğin karnını muayene ettiklerinde gebeliği doğrulayabilecekleri söylenebilir. Ancak bu doğrulama işleminin, gebeliğin 28. - 35. Günleri arasında yalnızca uzman veteriner hekimler tarafından yapılması gerekir. Karın bölgesine sert bir şekilde dokunmak yavrulara zarar verebilir.

Köpeklerde Geç Hamilelik Belirtileri ve Köpeklerde Gebelik Takibi

Hamile köpekler ikinci ayda daha belirgin değişimler yaşarlar. Kilo alırlar, iştahları fark edilir ölçüde artar, idrar ihtiyaçlarında artış gözlemlenir ve erken dönemde de karşılaşılan vajinal akıntıları devam eder. Gebeliğin 40. gününden itibaren hamile köpeklerin meme uçları koyulaşmaya ve büyümeye başlar. Doğumun giderek yaklaşması ile birlikte memelerinde de hacim artışı görülür ve kimi zaman süt gibi bir sıvı damlaması söz konusu olabilir. Köpeklerde gebelik teşhis edildikten sonra veteriner hekimler bu dönem için yeniden randevuya gelinmesini isteyebilir; yavruların kemik gelişimlerinin takip edilmesi ve yavru sayısının belirlenmesi adına görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Zaman geçtikçe köpeklerin karınları giderek büyür ve hareket seviyeleri düşer. Gebeliğin son 2 haftalık döneminde yavruların karın içerisindeki hareketleri gözlemlenebilir. Son veteriner hekim kontrollerinin de bu süreçte yapılması gerekir. Böylece doğum kanalından yavruların kolay bir şekilde geçip geçemeyeceğine dair soru işaretleri ortadan kaldırılabilir. Doğum kanalı yavruların geçişi için fazla darsa ya da yavrular fazla büyükse sezaryen planlaması yapılır.

Hamile Köpek Davranışları

Hamile köpek belirtileri köpekten köpeğe değişiklik gösterebilir. Hamile köpek davranışları kimi zaman öngörülmesi zor olsa da gebelik döneminde köpeklerin her zamankinden sevgi dolu olabildikleri, huzursuzlanabildikleri ve yuvalarını oluşturmaya yönelik davranışlar sergiledikleri söylenebilir.

Hamile köpekler odak sorunları yaşayabilirler. Her zaman sakinliği ile tanınan köpekler aşırı derecede hareketli halleri ile dikkat çekebilirler. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte huysuzlanmaları, kızgınlaşmaları ve sabırsız davranışlar göstermeleri de mümkündür. Aynı süreçte yuva olarak benimseyecekleri güvenli ve rahatsız edilmeyecekleri yer keşiflerine de başlayabilirler. Köpeklerde gebelik sürecinde yaşanabilen davranış değişiklikleri karşısında anlayışlı davranılması gerekir, böylelikle yaşadıkları fizyolojik ve psikolojik değişimlere daha kolay adapte olmaları sağlanabilir.

yatakta yatan hamile köpek

Hamile Köpek Beslenmesi

Köpekler yaşlarına, ırklarına ve aktivite düzeylerine özel formüle edilen mamalarla beslenmelidir. Hayatlarını tüm evrelerinde sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gereken dostlarımız için gebelik döneminde beslenme her zamankinden dikkatle planlanmalıdır. Hamile köpek beslenmesi sırasında günlük olarak daha fazla kaloriye ve besine ihtiyaç duydukları göz ardı edilmemeli, kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenmeleri önerilmektedir. Yavru köpek maması kategorimizi buradan ziyaret edebilir, ürün içeriklerini inceleyerek hamile köpeğiniz için en doğru seçimi yapabilirsiniz. Hamileliğin yarısına gelindiğinde günlük kalori alımı yaklaşık iki katına çıkarılmalıdır. Emzirme döneminde de bu diyetin devam ettirilmesi önerilir. Köpekler hamilelik dönemine uygun kaliteli mamalar tükettiklerinde genellikle özel bir vitamin veya mineral takviyesine ihtiyaç duymazlar. Ancak her köpeğin gereksinimi farklı olabilir. Hem kendi sağlıklarının hem de yavrularının sağlıklarının korunması adına takviye kullanmaları gerektiğinde veteriner hekimlerin önerilerine uyum sağlanmalıdır.

Köpek Hamileliği Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde hamilelik yaklaşık 62-64 gün boyunca devam eder. Bu süre ortalama süredir, köpeklerin ırkları ve yavru sayısı köpek gebelik süresi için farklılığa neden olabilir. Köpeklerde doğum zamanını tahmin etmek çok mümkün değildir, bunun temel nedeni çiftleşme zamanı ile gebeliğin başlangıcının her zaman örtüşmemesidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası