bel soğuk algınlığı / Nezle ve gripten sonra en çok bel ağrısı görülüyor | E-Psikiyatri | E-Psikiyatri

Bel Soğuk Algınlığı

bel soğuk algınlığı

Bel soğukluğu nedir, neden olur ve nasıl geçer? Bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi

BEL SOĞUKLUĞU (GONORE) NEDİR?

Gonore ya da sık bilinen adıyla bel soğukluğu, Neisserria gonorrhoeae isimli bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki sırasında semen ve vajinal sıvılar yoluyla bulaşır.

Gonokokkal enfeksiyonlar tüm dünyada önemli bir sağlık seafoodplus.info kadın hem de erkeklerle görülmekte birlikte, erkeklerde görülme saklığı daha fazladır. Özellikle yaş arası gençlerde görülür.

Bel soğukluğu en sık; cinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkiler. Kadınlarda, rahim ağzına da bulaşabilir. Anneleri enfekte olursa bebekler doğum sırasında enfekte olabilir. Bebeklerde gonore en çok gözü etkiler.

Bel soğukluğundan korunmanın en etkili yolu korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmaktır.

BEL SOĞUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bel soğukluğuna neden olan bakteri sadece insandan insana direk temas ile bulaşır ve vücudun dışında yaşayamaz.

Bel soğukluğuna neden olan bakterinin neme ihtiyacı vardır haliyle kuru ortamda yaşayamaz. Genellikle bel soğukluğu enfeksiyonu hiçbir belirti vermez. Bununla birlikte semptomlar vücuttaki birçok bölgeyi etkileyebilir, ancak genellikle genital bölgede görülür.

Bel soğukluğu ayrıca vücudun şu kısımlarını da etkileyebilir:

Eklemler: Bir veya daha fazla eklem bakteri (septik artrit) ile enfekte olursa, etkilenen eklemler özellikle hareket sırasında sıcak, kırmızı, şiş ve aşırı derecede ağrılı olabilir.

Gözler: Gözlerinizi etkileyen belsoğukluğu, göz ağrısına, ışığa duyarlılığa ve bir veya iki gözde irin benzeri akıntıya neden olabilir.

Rektum: Belirtiler ve semptomlar arasında anal kaşıntı, rektumdan irin benzeri akıntı, tuvalet kağıdında parlak kırmızı kan lekeleri ve tuvalet yapmada zorlanma yer alır.

Boğaz: Boğaz enfeksiyonunun belirti ve semptomları boğaz ağrısı ve boyunda şişmiş lenf düğümlerini içerebilir.

KADINLARDA BEL SOĞUKLUĞU BELİRTİLERİ

İdrar yaparken yanma, ağrı, vanial akıntı, genital alanda kaşıntı, vajinal kanama, cinsel ilişki sonrasında ya da adet dönemi dışında olan kanama, cinsel ilişki esnasında ağrı, yanma, karın ağrısı.

ERKEKLERDE BEL SOĞUKLUĞU BELİRTİLERİ

İdrar yaparken yanma hissi, ağrı, idrar yapılan kanaldan sarı veya yeşil renkte akıntı, penis ucunda kızarıklık, testislerde ağrı ya da şişlik gibi şikayetlere neden olur.

BEL SOĞUKLUĞU TEDAVİSİ NASILDIR?

Bel soğukluğu, bakteriyel enfeksiyon sonucu gelişen bir hastalık olduğundan antibiyotikler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı nedeniyle, antibiyotik ilaçlara dirençli bakterilerin ortaya çıkışı tedaviyi zorlaştırmıştır. 

Gonore sıklıkla Chlamydia trachomatis adlı bakterinin yol açtığı Klamidya enfeksiyonu ile birlikte görülür. Bu nedenle tedavi sırasında her ki bakteriye karşı etkili olan antibiyotikler kullanılır.

Doktor tarafından verilen ilaç tedavisinin mutlaka tamamlanması gerekir. Belirtilerin geçmesi, hastanın kendini iyi hissetmesi gibi nedenlerle yarım kalan tedaviler; enfeksiyonun tam anlamıyla geçmemesine yol açabilir.

İlaç tedavisi sonrası enfeksiyon bitse de hastalığa bağlı oluşan hasarlar kalıcı olabilir. Tedaviye rağmen belirtileri geçmeyen hastaların tekrar doktora başvurması gerekir. 

Bel soğukluğu tanısı almış kişilerin yakın dönemde cinsel ilişkide bulunduğu partnerlerinin de hastalık açısından taranması gerekir.

Bel soğukluğu tedavisi olmuş kişiler, bakteri ile enfekte bir kişi ile cinsel temas sonucunda tekrar hastalanabilir. 

Partnerlerin muayene edilmesi, gonore açısından test yaptırması ve gerekli durumlarda tedavi olmaları gerekir. 

Doğum sırasında annesinden bakteriyi almış olan bebeklerin tedavisi de yine antibiyotikler ile yapılır.  

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Bel Ağrısı İçin

Soğuk hava denilince aklımıza ilk olarak soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonu gelir. Oysa soğuğun yol açabildiği birçok sorun var. Bunlardan biri de; omurga sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde bel ağrısına yol açması, hatta bel fıtığını tetiklemesidir. Eklemlerimiz zaman içinde çeşitli nedenlerde dejenerasyona, yani değişikliklere uğradığı için az veya çok soğuktan etkilenir. Düzenli egzersiz yapmayan, fazla kilosu olan, ters hareketlerde bulunan veya kireçlenme sorunu yaşayan kişilerin eklemlerinin çevresindeki kaslar ile bağlar gerilir, kireçlenir, çevresindeki kaslar zayıflar ve kasların boyu kısalır. Eklem ve çevresindeki tüm bu olumsuz değişimler “dejenerasyon” olarak adlandırılır. Soğuk hava nedeniyle de kas ile bağlar gerilince, belimizde ağrı oluşur. Soğuk nedeniyle gelişen ağrının derecesi ise kişiden kişiye değişir. Kimi insanlar belin arkasında hafif bir ağrı oluştuğundan yakınırken, kimileri ise beli tamamen tutulduğu için hiç hareket edemediğinden yakınır.


Soğuk Hava Bel Fıtığını Böyle Tetikler

Soğuk hava doğrudan bel fıtığına sebep olmaz. Ancak eklemlerde sorun varsa, bel fıtığına zemin hazırlayabilir. Soğuk hava, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine yol açıp, bel fıtığını tetikleyebilir. Bunun sonucunda, örneğin normalde yerden 5 kiloyu kaldırdığınızda belinizde hiçbir sorun oluşmazken, soğuk hava nedeniyle omurgada yer alan eklem çevresindeki kasların gerilmiş, kas boyu kısalmış ve gücünü yitirmiş olması nedeniyle bel fıtığı gelişebilir.

Ağrınız Varsa Hareket Etmekten Kaçının

Toplumda hareket etmenin bel ağrısına iyi geldiği yönünde yanlış bir inanış var. Sanılanın aksine hareket etmek, omurganın daha da stres altında kalmasına, zorlanmasına sebep olur. Bu nedenle beliniz ağrıdığında yapmanız gereken şey; hareket etmekten kaçınmak ve doktorunuzla görüşünceye dek istirahat etmek olmalı.

Bel Ağrılarının Yüzde 5&#x;i Bel Fıtığıdır

Bel ağrısı tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Bel ağrısının yüzde 95’i soğuk hava ve belin kaldıramayacağı kuvvet altında kalması gibi mekanik nedenlerden kaynaklanır. Bu durumlarda medikal tedavi ve istirahat yeterli gelir. Ancak kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar gelişigüzel alındığında mide-bağırsak patolojileri gibi yan etkiye yol açabildikleri için doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalı. Bel ağrılarının yüzde 5 gibi küçük bir oranının nedeni ise bel fıtığıdır. Ağrıya bel fıtığı veya kanal darlığı gibi patolojiler de eşlik ediyorsa, bu durumda cerrahi yönteme başvurmak gerekebilir.

Belinizi 8 Adımda Soğuktan Koruyun

Bel ağrısına neden olan ağır eşya taşıma ve aşırı kilo alımının yanı sıra neden olan soğuk havaya karşı bu önlemleri alın:

  • Soğuk havada dışarıya çıktığınızda kalın giysiler giyin.
  • Klimanın doğrudan omurganıza gelmesini önleyin.
  • Çok sıcak bir ortamda bulunuyorsanız, aniden soğuk ortama çıkmayın.
  • Her gün düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Spor yaparken terliyorsanız, çamaşırlarınızı sık sık değiştirin.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun.
  • Bir saatten fazla oturmayın veya ayakta kalmayın.
  • Ağır bir yük taşımayın veya çevrenizden destek alın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Mevsimsel Grip, Soğuk Algınlığı ve Covid

SARS Cov virüsü yaşamımıza girmeden önce; ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas eklem ağrıları, vücutta kırıklık, öksürük yakınmaları ile başvuran hastalara, sadece  muayene ederek grip tanısı koymak, gerekirse ağrı kesici, vitamin desteği ve istirahat önerilerinde bulunmak, polikliniklerimizde sonbahar ve kış aylarında en sık karşılaştığımız durumlardan biriydi. Hatta pek çok hasta için grip yakınmaları başladığında bu önerileri uygulamak için hekime başvurmak bile gerekmeyebiliyordu. Yine, burun akıntısı, hafif halsizlik, yorgunlukla giden ancak yüksek ateşin, ağrıların olmadığı soğuk algınlığı (nezle) durumunda sıcak içecekler, yeterli beslenme ve istirahat, önerdiğimiz tek tedavi yöntemiydi.  Covid 19 Hastalığı, grip ve soğuk algınlığı yakınmaları olan hastaya  farklı bir bakış açısıyla yaklaşma gerekliliği yarattı. SARS Cov, pek çok farklı şikayet ve bulguyla karşımıza çıkabildiği için sadece solunum yolu hastalıkları açısından değil başka hastalıkların da ayırıcı tanısı arasında yerini aldı. Örneğin ishal, bulantı kusma, basit bir besin zehirlenmesi ya da diğer enfeksiyöz etkenler nedeniyle olabilecekken aynı zamanda Covid hastalığına ait bulgular arasındadır.

Ne Yapmalı ?

Maske kullanımı, el temizliği, kalabalık ortamlardan uzak durma, zorunlu olarak bulunulan ortak alanlarda sosyal mesafe kurallarına uyma, ortak tuvaletlerin kullanımında hijyen kurallarına maksimum dikkat bizi gerek gripten gerekse Covid 19 hastalığından koruyacaktır. Özellikle maske kullanılmayan ortak yemek alanlarının, hastalığın yayılmasındaki yeri akıldan çıkarılmamalıdır.

Kış aylarına güçlü bir bağışıklıkla girmek temel amacımız olmalıdır. Bilindiği üzre virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur.  İlaç tedavileri bazı virüs hastalıkları dışında sınırlıdır. Grip aşısı özellikle risk grubundaki hastalar için gripten korunma,  grip ve Covid 19 hastalığına aynı anda yakalanma olasılığının yaratacağı ağır sonuçlar açısından çok önemlidir.  Elbette sağlıklı beslenme, öğünlerimizin mevsim sebze ve meyvelerini içermesi güçlü bir bağışılık sisteminin vazgeçilmezidir. Yeterince sıvı tüketmek, bitki çaylarına yönelmek, koşullarımızın elverdiği ölçüde egzersiz yapmak günlük alışkanlıklarımız arasına girmelidir.

Burun akıntısı, hafif halsizlik gibi yakınmalarla sınırlı olan soğuk algınlığı (nezle)  genellikle gün içersinde kendiliğinden geriler, ağrı ve ateş beklenmez. Grip durumunda, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas eklem ağrıları ve geniz akıntısı nedeni ile ya da kuru öksürük şeklinde öksürüğe rastlanabilir. Daha yoğun istirahat ihtiyacı, ağrı kesici, ateş düşürücü kullanımı gerekebilir. Bağışıklık sistemi sağlıklı bireylerde grip gelişmesi durumunda hastalığın akciğerleri etkilemesi, balgam çıkarma, nefes darlığı beklenmez. Covid 19 hastalığındaysa öksürük, balgam, nefes darlığı gibi akciğerleri ilgilendiren yakınmalar kısa sürede tabloya eşlik edebilir.  Özellikle yakın zamanda Covid hastası ile temas söz konusu olduğunda hastaneye başvuruda gecikilmemelidir. Ateş, öksürük,baş ağrısı, kas eklem ağrıları gibi ortak bulgular dışında, ciltte, gözlerde kızarıklık, tat, koku alma duyusunda kayıp, ishal gibi ek yakınmalar Covid 19 hastalığını akla getirmelidir. Tanımız grip ya da Covid 19 hastalığı olsun, yakınmalar başladığı andan itibaren izolasyon ve birarada olduğumuz kişilere bulaşın önlenmesi hastalık yükünü hepimiz için azaltacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir