devlette elektrik elektronik mühendisi olmak / Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları Ne Kadar? | Mühendistan

Devlette Elektrik Elektronik Mühendisi Olmak

devlette elektrik elektronik mühendisi olmak

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

  Sorular ()

Beyza D********

Merhabalar,

Öncelikle kadın mühendisler olarak kendimle ve meslektaşlarımla gurur duyduğumu belirtmek isterim. Ben elektrik elektronik mühendisliği bölümünden yılında mezun oldum ve 1 yıl KPSS’ye hazırlandım, şu anda çalışmıyorum. Açıkçası bölümümü iş imkanı geniş mantığıyla tercih etmek durumunda kalmıştım. Okul dönemimde son sınıfta iç tesisat projesi hazırlama konusunda daha ilgili olduğumu fark ettim. Siz de kariyer hayatınıza proje mühendisi olarak başlamışsınız. Ben de şu anda Udemy üzerinden Autocad eğitimi veren bazı kurslar almaktayım. Diğer yandan proje çizimini 2 yıllık bölüm bitiren çalışanlar da üstlenebiliyor. Mühendis olarak proje çizimi dışında hangi sorumlulukları üstlendiğimizi, bu yolda kendime temelde neler katmam gerektiğini ve bu alanın avantaj ve dezavantajlarını paylaşabilir misiniz? Daha çok bu tarzda ofis ortamında ilerlemek niyetindeyim.

Yazılım konusu da günümüzde oldukça tercih edilen bir alan olduğu için bazı kararsızlıklar yaşıyordum. Aynı bölümden mezun olduğum arkadaşlarımın geneli “yazılım” tavsiye ediyor veya o alanda ilerlemeye başladılar. “AutoCad” öğrenmek yerine programlama dillerine bak, onları öğren vs. gibi yorumlar duymak da biraz etkiledi. Proje mühendisi olarak ilerlemek acaba mantıksız mı boşa mı zaman kaybediyorum, yazılımda daha mı iyi ilerleyebilirdim gibi bazı kararsızlıklar yaşadım. Henüz tecrübesiz olduğum için de bu bocalamalar yaşanıyor muhtemelen. Proje alanında avantaj ve dezavantajlar hakkında, işleyiş hakkında, tam olarak ne görev üstleneceğim konusunda daha geniş fikir sahibi olmak kararsızlıklarımı gidermem konusunda yardımcı olabilir diye düşündüm. Bu noktada deneyimli bir meslektaşımdan görüş almak istedim.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum, sağlıklı günler dilerim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Beyza,

Kadın bir mühendis olarak aramıza hoş geldin öncelikle. Seni ve senin gibi bölüme hevesli meslektaşlarımızı görmek ne güzel. Autocad, çizim ve proje temelli alanlara ilgi duymana da çok sevindim. Evet, ben de ilk deneyim olarak meslek hayatıma proje mühendisi olarak başlamıştım. Temel görevlerim arasında, Autocad´de pano dizaynı yapmanın yanı sıra 3 hat ve tek hat proje çizimi, elektrik şalt malzemelerinin satın alma takibi, montaj ekibinin takibi ve yerinde montaj faaliyetleri, teklif hazırlama vs vardı. Proje bazlı çalışmalarda çizim haricinde projenin tamamlanmasına dair birçok farklı faaliyeti eş zamanlı öğreniyorsun ve yapıyorsun.

Yazılım gelişen teknolojinin bir çıktısı ve çağımızın meslekleri arasında olan bir alan. Yazılıma ilgi duyman ve bu alana yönelmen, sevdiğin işi yapmak açısından oldukça önemli. Yazılım, proje veya başka herhangi bir alan Hangi alanda başlarsan başla her birinde alacak olduğun maddi dönüş, bireysel mutluluğun, başarın, senin tecrübene ve hangi şirkette ne pozisyonda işe başladığın ile alakalıdır. Bu açıdan, öz gelişim ve bir konuda uzmanlaşmak büyük önem arz ediyor. Tecrübeli insanlardan fikir almak, alan seçimi konusunda fikir verecek olsa da yönelmek istediğin ve becerin olduğunu düşündüğün alanı kendin belirlemelisin.

Bölümümüz geniş iş yelpazesi ve çok fazla alan seçeneği olan bir bölüm. Piyasada her alana ve bu alanda faaliyet gösteren her mühendise ihtiyaç var. Hangi alan olursa olsun, o alanda harikalar yaratmak kişinin kendi çabasıyla alakalıdır. Bu nedenle, verimli ve mutlu bir iş hayatı için ilgi duyduğun alana yönelmeli isterim, başlayınca harikalar yaratacağından zaten şüphem yok.

Başarılar diliyorum.




Berk A*******

Merhaba,

Şu anda 3. sınıf elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim. 4. sınıfta seçmeli dersler seçiyoruz. Yüksek gerilim tekniği dersini seçtiğimde ileride bu alanda çalışacaksam sertifika almak zorunda değilim. Size sormak istediğim elektrik elektronik mühendisliği için hangi alandaki sertifikaları almak iyi olur?

Teşekkürler, saygılarımla

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Berk,

Sahip olduğumuz sertifikalar ilgili konuya dair deneyimimizi veya bilgimizi göstermektedir ve önem arz etmektedir. Bunlar, iş hayatında da sahip olduğumuz tecrübelere dair işverene fikir veren destekleyici dokümanlardır. Yani işveren ne sadece bu sertifikalara bakarak kisiyi işe alır ne de bir kişiyi işe alırken bu sertifikaları göz ardı eder. Mühendislik konuları ile alakalı eğitimler ve sertifikalar önemlidir ama zorunlu değildir. İlgi duyduğun alanlar ile ilgili eğitim alman ve bu eğitimlerini belgeleyen sertifikalar alman kişisel ve mesleki gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Teknik konular dışında farklı konularda alınan ve iş hayatında büyük önem arz eden Liderlik, Yönetim, ISO Standartları gibi eğitimler ve sertifikalar sana ve çalışma hayatına büyük katkı sağlayacaktır.

Sevgilerimle.




Khayal J********

Merhaba,

Ben şu an lisans eğitimi alıyorum. İngilizce seviyem B2 ve elektronik ile ilgili bir kursa gittim ve High Score sertifikasıyla bitirdim. Ama gittiğim kurs elektronik tamir yönü olduğu için pek sevmedim. Benim ilgi alanım mikrodenetleyicilerin kodlanmasıyla ilgili ve şu an gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum. Nerden başlamalıyım, nasıl başlamalıyım, eğer öğrenirsem iş bulabilir miyim hiçbir fikrim yok. Lütfen bana yol gösterin. Tamir ve üretme açıkçası benlik değil gibi geliyor. Elektronik benim için çok güzel bir bölüm. Çok hevesliyim ama kodlamaya gitmek istiyorum. Sizce bu mümkün mü? Gelecekte iş bulabilir miyim?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Khayal,

İngilizceni ve ilgi duyduğun alanda destekleyici kurslarla kendini bir seviyeye getirmen çok güzel. Bu bilgileri koruyarak daha da ileriye götürmeni tavsiye ederim. Elektronik alan ve iş sahası olarak tamirden ibaret değil elbette. Elektroniğe karşı ciddi bir ilgin varsa elektronik temelli dersleri, seçmeli ders olarak almanda fayda var. Böylece hem ilgi duyduğun alanı daha detaylı öğrenebilir hem de PLC ve elektronik haberleşme gibi dersleri alarak alan seçimi konusunda kendine kolaylık sağlayabilirsin. Otomasyon & yazılım da elektronik temelli bir alandır. Kodlama ve yazılımı da dışarıdan eğitimlerle pekiştirebilirsin. Böylece, her iki konuyu eşzamanlı götürebilir, farklı alanlarda tecrübe edinebilirsin. İş hayatında yönelmek istediğin alanı da sevdiğin ve ilgi duyduğun konular üzerine inşa etmiş olursun.

Başarılar diliyorum.
Sevgilerimle.




Uğurcan S*******

Merhaba,

Ön lisansta elektrik okuyup DGS ile İngilizce Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümüne yerleştim. Şu an İngilizce hazırlığı alıyorum fakat dersler çok soft geçtiği için sonraki senelerde sıkışmamak adına bazı önemli derslere Youtube´dan çalışıp notlar çıkarmak istiyorum. Bu derslerle ilgili tavsiyeniz nedir ?

Saygılarımla.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Uğurcan,



Mühendis olarak aramıza katıldığın için seni başarılarından ötürü tebrik etmek istiyorum öncelikle. Her üniversitenin açmış olduğu dersler farklılık gösterebiliyor, ilave olarak DGS geçişli arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla matematik ve matematik temelli derslerde zorluklar yaşayabiliyorlar, bu kategoride olan derslere ön hazırlık yapman sana kolaylık sağlayacaktır. Onun dışında kalan tüm dersler, senin yönelmek istediğin alan ile alakalı olacağı için, elektrik mi elektronik temelli mi olacağına bölüm hocalarının da tavsiyelerini gözeterek senin vermen daha doğru olur.

Sevgilerimle.




ESRA D******

Merhaba,
Temmuz ayında mezun oldum ve henüz iş bulamadım. Yüksek lisans yapmak zaten hedefimdi şimdi şart oldu gibi. En iyi üniversiteyi zorlamak istiyorum gerek maddi gerek manevi açıdan. Lisanstan biriktirdiğim param var özel üniversite karşılayabilirim gibi gözüküyor. Sizin sektördeki bakış açınıza göre iyi bir yüksek mühendis hangi yüksek lisans programından/üniversiteden mezun olmalı ? Minik bir liste yapmak gerekirse listenizde nereler var ?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Esra,



Başarılı insanların geçmişine baktığımızda veya ortaya kıymetli çalışmalar koyan insanların başarı hikayelerini okuduğumuzda, ´´Yüksek mühendis mi ?´´, ´´Acaba hangi üniversite mezunu ?´´ soruları direkt olarak gelmez aklımıza çünkü bu başarıların kilit noktası, mühendislik derecesi, mezuniyet ortalaması ve üniversite ile alakalı değildir. Bu tamamen kişinin tecrübeleri neticesinde çabasıyla ortaya koyduğu başarıdır. Hangi bölüm olursa olsun, hangi üniversite olursa olsun herkes olduğu yerde harikalar yaratabilir. Bence asıl soru şu olmalı; Ben hangi bölümde mutlu ve verimli olurum? İnsan olmak isteği yerde, mutlu olduğu işi yaparsa bence başarı ve verim de beraberinde geliyor. Bu nedenle bahsettiğin listenin en başında sen varsın, sen olmalısın. Sorunun cevabını kendinde bulduğunda listenin devamı kendiliğinden gelecektir.



Başarılar diliyorum.




Marziye C******

Merhaba,
DGS ile Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü kazandım. Daha önce Biyomedikal Cihaz Teknolojisi bölümünden mezun oldum. Seçmeli derslerde hangi alanlara yönelmeliyim, nasıl seçim yapmalıyım, hangilerini seçmeliyim bilemiyorum. Mezun olduğum ön lisans bölümü de elektrik elektronik ile ilgili olmadığı için pek bir bilgim yok. Yardımcı olabilir misiniz?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Marziye,



Mühendis olarak aramıza katılmana çok sevindim, öncelikle seni tebrik ediyorum. Komplike görünen alan derslerinin seçimi için karamsarlığa kapılmadan bölüm hocalarına ve üst devrendeki arkadaşların fikrini almak da sana büyük katkı sağlayacaktır. En nihayetinde, elektrik, elektronik veya yazılım gibi ana alanlardan hangisine sempati duyduğun veya bu alanlar ile ilgili ortaya koyulan çalışmalar, iş hayatındaki fırsatlar ile ilgili bir ön hazırlık iyi olacaktır. Derslerin her biri kendi içerisinde ayrı ayrı kıymetli. Senin bölüm ile ilgili beklentilerini, ilgini ve bölümün açmış olduğu dersleri bilmediğim için direkt şu dersi seçmelisin, diğerini elemelisin gibi bir yorumda bulunamıyorum maalesef. Bölüm hocalarının da tavsiyesi ile, yapmayı planladığın bitirme tezin ve kariyer hayatında yönelmek istediğin alan paralelinde ders seçimleri yapman en doğrusu olacaktır.



Sevgilerimle.




Ezgi Y****

Merhabalar,
Bölüme yeni geçtim ve bilgisayarımı değiştirmek istiyorum. Acaba hangi programları okul hayatınızda ve daha sonrasında da fazla fazla kullandığınızı söyler misiniz?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Ezgi,



Üniversite eğitimim sırasında Matlab ve C programlarını kullanmıştım. İş hayatımda ise Autocad. Yüksek lisans eğitimimde ise Gams ve Lingo kullandım. Bildiğim kadarıyla Autocad şu an bazı üniversitelerde ders olarak da verilmekte. Çok fazla program var ve gördüğüm bu programların çoğunu almış olduğum derslerin gerekliliği olarak kurmuştum. İş hayatımda ise yaptığım işe paralel olarak bir dönem Autocad kuruluydu şuan ise pozisyonum gereği kurumsal paket program olan SAP dışında hiçbirini kullanmıyorum. Üniversite döneminde bilgisayarında yönelmek istediğin alan(lar)a paralel olan programları kurman ve bunlar hakkında tecrübe edinmen çokça faydalı olacaktır.



Sevgilerimle.




Oktay K*****

Merhaba,

3. Sınıfa geçtim. Seçmeli dersler ile ilgili kararsız kaldım. Biraz elektromanyetik ve yazılıma ilgim var.

Dersler:

1- Mikrodalga Tekniği 1
2- Sayısal Elektronik
3- Yüksek Frekans Tekniği
4- Yapay Sinir Ağları
5- Mühendislik Mikrodalga Uygulamaları

3 tane seçmem gerekiyor. İş fırsatlarını da göz önünde bulundurarak hangilerini tavsiye edersiniz?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Oktay,



Listelemiş olduğun dersler direkt olarak bölüme has olan ve kıymetli çalışmalar koyabileceğin alanlar. 3. sınıfta dersleri seçerken, yapmayı planladığın bitirme tezi konun ve beraber çalışmayı planladığın tez hocanın da büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum. Tezini ilgi duyduğun alana göre yapacaksın muhtemelen ve bu alan hakkında fikir sahibi olmak, kendine zemin hazırlamak adına bununla alakalı dersler alman sana büyük fayda sağlayacaktır.



Başarılar diliyorum.




Özge A******

Merhaba,

Ben mimarlık okuyorum. Ama elektrik elektronik mühendisliğine geçiş yapmak istiyorum. Ama okul seçerken kafamı karıştıran bir iki konu var. İlki bölümün Türkçe olması büyük bir dezavantaj mı, bir diğeri ise akreditasyonu yoksa okulun yurt dışında çalışma imkanı olmuyor mu? Teşekkürler.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Özge,



Bölümün Türkçe olması, kendinizi geliştirdiğiniz sürece, büyük bir dezavantaj olmaz. Burada önemli olan, yabancı dil konusuna mutlaka gerekli önemi vererek bu konuda iyi bir seviyeye gelmeniz. Akreditasyon konusuna gelince, bunu aramayan iş yerleri de var, buralardaki fırsatlara bakabilirsiniz ya da şansınızı artırmak için akreditasyonu olan bir okulu seçmek daha doğru olabilir.



Sevgiler, iyi günler.




Ömer F***** E*****

İyi günler Hande Hanım,
Bizim okul 4. sınıfın yarı dönemi staj vermektedir (yarı dönem staj gibi). Ben 3. sınıftayken derslerimi üstten alarak 4. sınıfta geriye kalan derslerimi de almış bulunmaktayım. Yani 1 sene boyunca bir yerde staj yapma gibi bir hedefim var. Şu an yaz dönemi stajımı Teiaş´ta yapmaktayım. Burası da bitince kendime staj yeri aramaktayım ve bunun için nereye gideceğime daha karar veremedim açıkçası. Seçenek olarak Tedaş, Ges Santrali, tekstil fabrikalarında staj yapma imkanım var. Hangi alan önü açıktır sizce ?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Ömer Faruk,



İşletmelerde staj iş hayatının simülasyonu gibi bir şey. Kişilerle olan ilişkiler, sektörü anlama, bölüme adapte olma gibi birçok konuya katkı sağlayan verimli bir süreç diyebiliriz. Mezuniyete ramak kala stajları ve uzun dönem stajları bir sonraki adım olan iş bulmayı da beraberinde getirdiği için önem arz ediyor. Bahsetmiş olduğun işletmelerin her birinin alanı, prosesi, üretim şekli oldukça farklı. Tamamen elektrik sistemleri, elektrik üretimi gibi konulara ilgi duyuyorsan elektrik üretim dağıtım şirketleri ve santraller iyi bir seçim olabilir ama tekstil şirketlerinde de çok fazla proses ve farklı üretim şekilleri, farklı makineler olduğundan bölümünle alakalı farklı pozisyonlarda deneyimler kazanabilirsin. Bu noktada eğitim boyunca aldığın dersler ve şu an ilgi duyduğun alana kulak verip, bu alanda tecrübe kazanmak adına buna paralel seçim yapman, uzun dönem stajında büyük fayda sağlayacaktır.

Sevgilerimle.




Bensu K*******

Teknolojik gelişmelerin kısa ve orta vadede mesleğiniz üzerindeki etkilerinin neler olacağını düşünüyorsunuz?

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Bensu,


Teknolojideki hızlı gelişme birçok meslek grubunu doğrudan ya da dolaylı olarak etkiliyor elbette. Biz mühendisler de bu gelişmeleri yakından takip edip ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bu süreçte mühendislerin görev aldığı pozisyonlar yerini başka yeni pozisyonlara bırakacak diye düşünüyorum. Yani mühendisler her zaman bu gelişmelerin odağında ancak sürekli değişim ve dönüşüm içerisinde olacaktır.


Sevgiler ,


Eda




Gökçe E*******

Merhaba hocam,

Ben bu sene elektrik elektronik mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi olacağım. Dürüst olmak gerekirse bu bölümü çok da isteyerek tercih etmedim. Ama net bir hedefim olmadığı ve ne tercih edeceğimi bilmediğimden çevremdeki mühendislerin de tavsiyeleriyle burayı tercih ettim. Çünkü araştırdığımda bu bölümün iş alanlarının oldukça geniş olduğunu gördüm ve birçok mühendisliği de içinde barındırdığı için ilgim olan bir alanı seçip oraya yönelebilirim diye düşündüm. Ancak şu an hala neye karşı ilgim var ve hangi alana yönelmeliyim bilmiyorum. Elektriktense elektroniğe karşı kendimi daha yakın hissediyorum. Yazılıma ve elektronik tasarıma karşı da biraz ilgim var ancak kendimi yetersiz hissediyorum. Aynı şekilde kendimi bildim bileli uzaya karşı çok ilgili olmuşumdur. Ayrıca bölümümün iş alanlarıyla ilgili biraz araştırma yaptığımda kendimi savunma ve havacılık sektörü veya haberleşme ve medya sektöründe görmek istediğimi fark ettim. Ama tam olarak bunu istiyorum diyemiyorum çünkü içinden seçim yapabilecek kadar hepsine hakim değilim. Bu da çok kararsız biri olarak karar vermemi oldukça zorlaştırıyor. Kısacası kafam çok karışmış durumda. Sizin bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir? Sizce ne yapmalıyım ne şekilde karar vermeliyim?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Gökçe,

Yönelmek istediğin bölümün kafanda henüz şekillenmemiş olması veya bir alanda tamamen kendini henüz yeterli görememiş olman çok normal çünkü bu bir süreç; bilgi, tecrübe zamanla ediniliyor ve alan ve iş hayatı ile ilgili net kararları daha sonrasında verebiliyoruz. Bu hepimizin başından geçti. 3. sınıfta alan dersleri seçeceksin, elektrik veya elektronik alanlarından sempati duyduğun ve kendini geliştirmek istediğin varsa buna göre seçim yapman senin için en doğrusu olur elbette. Derslerde edindiğimiz bilgiler tek başına yeterli olmayacaktır, bunu dışarıdan alınan kurslar, eğitimler ile destekleyerek belirli bir seviyeye getirmek hem o konulara bir nebze hakim olmayı hem de iş hayatına hazırlamayı sağlar. Bu bağlamda, mezuniyet sonrası iş başvurularını ilgi duyduğun alanlara yönelik şirketlere yaparsan tecrübelerinin devamı da buna göre gelecektir.

Sevgilerimle.




Ömer F***** K******

İyi günler Hande Hanım,

Ben uzaktan ikinci üniversite okumak istiyorum ön lisans bölümü. Fakat kendi bölümüm ile alakalı olmasını istiyorum yani ben iş ilanında bulunduğumda ya da bir yere girdiğimde bana ekstrası olan bölüm okumak istiyorum. İş sağlığı ve güvenliği, bilgisayar kodlama ve web site tasarımı, e ticaret, grafik tasarımı gibi bölümler arasında kaldım. Siz bu işin içinde olan biri olarak bu bölümlerden bana katkı sağlayacağını düşündüğünüz var mıdır? Fikirleriniz için çok teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Ömer,

Öncelikle ikinci üniversite okuma çaban için seni tebrik ediyorum. Kodlama, web site tasarımı , e-ticaret bunlar gelişen teknoloji ile hızla büyüyen ve rağbet gören her biri alan olarak birbirinden farklı ve kıymetli bölümler. İş sağlığı ve güvenliği ise daha teknik ve saha işi. Bu anlamda, bölüm seçimi yaparken tamamen ilgi duyduğun veya yeni projeler üretmek istediğin alanı seçersen senin için çok daha faydalı olacaktır. Bu noktada en doğru kararı sen vermelisin. Bölümlerin içeriği, iş hayatındaki yeri vs. hakkında benim branşım olmadığı için bir yorum yapamıyorum maalesef. Ama detaylı internet araştırmaları ve halihazırda bu bölüm(ler)de okuyanların tecrübe ve tavsiyelerinin almanı öneririm.

Başarılar diliyorum.




Taha B** S*********

Merhaba Hocam

Ben daha lise öğrencisiyim ama üniversiteye önceden hazırlanmak istediğim için araştırmalar yapıyorum şu an hem bilgisayar hem de elektrik elektronik mühendisliği istiyorum. Şu an derslerim biraz zayıf (İngilizce-matematik) tabi bu düzelmeyeceği gerçeğini değiştirmez ben elektrik işlerine de merakım var sizden ricam tavsiyeniz nedir? Amacım mühendis olmak ama kararsızım… Şimdiden teşekkürler cevabınızı bekliyorum.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Taha,

Üniversite bölümünü şimdiden kafanda şekillendirmeye çalışman çok güzel. Çünkü, şekillenmiş bir hedefe ulaşmak çok daha kolay oluyor. Derslerinin şu anki seviyesi seni yıldırmasın lütfen. Azim ve istikrar ile hepsinin üstesinden gelebilirsin, her şey senin çabana bağlı. Yazılım çağımızın vazgeçilmezi haline gelen çok kıymetli ve halen gelişmekte olan bir alan. Yazılım, sistem, donanım vs. gibi konulara ilgi duyuyorsan bölüm tercihlerini bilgisayar mühendisliği alanında yapmalısın. Ama elektrik, elektronik alanlarına da ilgin varsa elektrik elektronik mühendisliği bölümünü tercih etmen en doğrusu olacaktır. İlave olarak, elektrik elektronik mühendisliğinde de yazılıma yönelebilir ve bu alanlarda tecrübe edinerek iş hayatına yazılım alanında devam edebilirsin. Bölümün yelpazesi oldukça geniş olduğu için alan tercihi tamamen kişinin ilgi ve çabasına bağlıdır. Bunun dışında, öncelikli çaban bu bölümlere girebilecek yeterli puanı almak olmalı. Bölüm tercihin ne olursa olsun, seni ileride mühendis olarak aramızda görmeyi umuyorum.

Başarılar diliyorum.




Eylül

Merhabalar, nasılsınız ? Umarım iyisinizdir.
Ben bu yıl üniversite için tercih yapacağım ve yaklaşık yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi´nde okumak istiyorum. Elektrik elektronik mühendisi olmak istiyorum fakat İTÜ´de Elektrik Mühendisliği ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği var. Şu an üniversite sıralamam elektrik mühendisliğine yetiyor. Bölüme yerleştikten sonra (umarım yerleşebilirim) elektronik ve haberleşme kısmıyla çap ya da yandal yapsam da elektrik elektronik mühendisi olarak işe başlayabilir miyim ? Bir de internette elektrik mühendisleri ve elektrik elektronik mühendislerinin çalışma alanlarının pek de farklı olmadığı yazıyordu, sizce de doğru mu bu? Ne yapmam gerektiğine karar veremedim ben de bilen birisine danışmak istedim.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba sevgili Eylül,



Elektrik Mühendisliği’ne giriş yapıp, sonrasında yatay geçiş de yapabilirsiniz. Burada okurken de kendinizi, ilgi duyduğunuz ve çalışmak istediğiniz alana dair geliştirirseniz, iş bulmakta sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.



Başarılar, sevgiler.




Feyza N*** A**********

Merhabalar Hande Hanım,

Mezun senesinde olup ikince kez sınava girmiş biri olarak yazıyorum size. Sonucum beklediğim çok ama çok gerisinde geldi ve 75 binin içine girebildim. Asıl hedefim çocukluğumdan beri hayalim olan tıp fakültesiydi ve onu kazanamazsam da diş hekimliği ya da eczacılık istiyordum fakat gelen sonuç beklenenden düşük olunca bunların hiçbirini yazamayacak konumda kaldım ve bu yüzden benim için alternatif olan mühendisliğe yöneldim. Ancak hoştur ki hem sürecin stresinin verdiği hassaslık olsun hem de çok fazla düşünmeye eğilimli olmam olsun gözümde büyüyüp duran korkularım var.



Yazılım ve programlama üzerinde ilerleme planlarım olsa da tercih listemde bol miktarda elektrik elektronik mühendisliği var ve açıkçası endişeliyim. Bu sene fizik temelimi sağlama alsam da alacağım fizik ve matematik dersleri beni korkutuyor. Öğretmenlerim ve ailem gerçekten üzerine düşersem üstesinden gelebileceğimi söylüyor fakat ben bizzat birinci elden bilgi almayı daha doğru buluyorum.

Sizce göreceğim fizik ve matematik dersleri işin içinden çıkılamayacak kadar zor mu? Tıp fakültesi kazanamamamın sebebini matematik eksikliğine yorarken tutup da matematiğin çok yoğun olduğu bir bölümü tercih etmek bölüme ilgim olsa dahi ne işim var benim burada diye sorgulatır mı beni?

Biraz fazla öznel oldu sanırım, tanımadan cevap vermek zor olabilir belki fakat ben fikrinizi almak istedim.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Feyza Nur,

Sınavda vermiş olduğun çaba ve derece takdir edilesi gerçekten, bunu bilmeni isterim. Hayatta, hayaller çok farklı iken, açılan yeni kapılar, ulaşılan hedefler bambaşka olabiliyor ve hatta umduğumuzdan çok daha farklı, çok daha güzel getirileri oluyor. Bu açıdan bakacak olursak, hedeflediğin bölüm gerçekten mühendislikten çok farklı ama bir şekilde kendini mühendislik alanın içerisinde buluyorsun. Bu çok farklı ve endişe vericidir eminim, bunu anlayabiliyorum. Çünkü inan benzer süreç, benim ve tanıdığım birçok kişinin başından geçti. Evet, mühendislik sağlam matematik gerektirir. Evet, elektrik elektronik mühendisliği matematik ve fizik bilgisi gerektirir. Ama şunu bil ki, bölümün ilk yıllarında göreceğin matematik ve fizik, üniversite sınavına hazırlanırken gördüğünün aynısı, bazı noktalarda biraz üst seviyeye çıkabiliyor.

Ben fizik dersini çok seven biri değildim ve üniversite sınavında da umduğum net sayılarına ulaşamamıştım. Bölümde gördüğüm fizik 1 ve fizik 2 derslerinin bir tanesini tek seferde geçememiştim, yaz okuluna kalarak geçtim. Sonra fiziğin kendisiyle, elektrikle, elektronikle tanıştım. Derste gördüklerim bildiğim fizik dersinin genelinden çıktı daha özel hale geldi ve farklı bir boyut kazandı. Farklı konularda farklı tecrübeler edindim ve fikir sahibi oldum, çok alan sunan bu bölümden ilgi duyduğum bir alan seçerek de en nihayetinde mezun oldum. Bunları seni rahatlatmaktan ziyade, benzer sürecin benim de , bizim de başımızdan geçtiğini ve hepsinin üstesinden gelerek mezun olduğumuzu ve iş hayatı serüvenine başladığımızı bilmeni istediğim için anlatıyorum.

Bölüm derslerini tek seferde geçemeyebilirsin, anlamayabilirsin, zorlanabilirsin. Bunlar normal ve telafisi olan şeyler. Yaz okulu, bütünleme sınavları, tek ders sınavları vs. Tek seferde geçemediğimiz dersler için B planları var. Dersler ilgiyle dinlenip, çabayla son buluyorsa bu derslerden kolaylıkla geçiliyor emin olabilirsin. Burada daha mühim olan, bölümde çok fazla yönelebileceğin alandan sana hitap edeni seçmen; seçmeli dersleri bu yönde seçerek tecrübe etmeye bu dersleri alarak başlaman ve üzerine fazlasını koyarak kendini donanımlı hale getirmen aslında. Tercihlerinin umduğun gibi olmasını ve sana başarı getirmesini diliyorum.

Sevgilerimle.




Elif S************

Merhaba hocam. Ben bu yıl üniversite sınavına girdim. Sayısal sıralamam 52 bin geldi. Elektrik elektronik okumayı çok istiyorum. Fakat İstanbul Cerrahpaşa hariç mühendislik fakültesi gelmiyor. Teknoloji fakültelerine rahatlıkla sıralamam yetiyor. Sizce Cerrahpaşa nasıl? Ya da teknoloji fakültesinde okursam çok kaybım olur mu? Bu durumda sınava 1 yıl daha hazırlanıp mühendislik fakültesi tercih etmem çok fark yaratır mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi günler dilerim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Elif,

Öncelikle bu zorlu sınav sürecini atlatarak iyi bir sıralamaya girdiğin için seni tebrik etmek istiyorum. Elbette, ülkemizin önde gelen üniversitelerinde eğitim almak bir çok kişinin isteği ve hedefidir. Fakat bu üniversiteler olmuyor diye hedeflenen bölümü veya diğer üniversiteleri göz ardı etmek çok doğru olmayabilir. Okumak istediğin bölüm, iş hayatında yönelmek istediğin alan, bunlar üniversitenin adından çok daha önemli bence. Olduğun yerden faydalanmak, orayı anlamlı kılmak veya maksimum verimi almak ve sonrasına, kendine katma değer sağlamak tamamen kişinin kendi elinde ve kendini nasıl geliştirdiği ile alakalı. Yani çok iyi bir üniversiteye gidersin ama istemediğin bir bölümde okursun, sonu tatminsizlik ve mutsuzluk olur. Veya normal bir üniversiteye gidersin istediğin bölümde okuyup, donanımlı bir şekilde mezun olursun, mutlu bir iş hayatı seni kucaklar. Bu açıdan bakarsak, bu üniversite iyidir, şu üniversite kötüdür yorumu yapmak doğru olmaz. Her bir üniversitenin eğitimi ve hocaları kendi içinde kıymetli ve özel. Mühim olan üniversiteye, bölüme başlayınca istediğini maksimum verimde alabilmektir.

Öncelikli olarak üniversite veya fakülteden ziyade gerçekten istediğin bölümü belirlemek ve tercihlerini buna göre yapmak en doğrusu olacaktır. Yeniden hazırlanma daha fazla özveri ister ve yeni senenin, yeni sistemin veya yarının ne getireceğini hiçbirimiz bilemeyiz. Bu tamamen bu süreci yeniden göze almakla alakalı. Bu konuda da en doğru kararı en nihayetinde sen verebilirsin.

Tercihin ne olursa olsun, meslektaşımız olarak aramıza katılmanı temenni ediyorum.

Başarılar dilerim.




Hüdanur Y********

Öncelikle iyi günler.

Ben bir defa mezuna kalıp sıralamamı binden 70 bine çektim. Zaten mühendislik seçmeyi düşünüyordum ama daha iyi bir okulu yazmak için mezuna kalmıştım. Yine de çok iyi ya da istediğim gibi olmadı sonuç ama bu kadar oldu artık. Ben bu sene elektrik elektronik mühendisliği yazmak istiyorum ama bazı tereddütlerim var. Mesela çok zor olduğunu ve biraz daha erkeklere yönelik olduğu söyleniyor çoğu yerde. Ben fizik ve matematiği seviyorum ve bir şeyler üretmek geliştirmek veya kendimi geliştirerek bir yerlere gelmek bana güzel geliyor. Bir de bana elektrik alanı değil de elektronik alanı daha cazip geliyor. Elektronik alanında da bir şeyler üretebileceğimiz geliştirebileceğimiz bir çalışma alanı bulabilir miyiz? Ayrıca yazılım programlarını daha önce hiç araştırmadım ama öğrenebileceğimi düşünüyorum bunların bana ekstra bir katkısı olur mu? Son olarak da çok iyi bir üniversiteden mezun olmadan da iyi bir iş bulmak mümkün müdür?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Hüdanur,

Sizin gibi genç ve bölüme hevesli arkadaşlarımızın olduğunu bilmek beni mutlu ediyor, birçok insanı geride bırakarak bu seviyelere gelmen çok güzel, tebrikler.

Fizik ve matematiği seviyorsan, insanların dediklerine inat bir kadın olarak “elinin hamuruyla erkek işidir, karışma” diye tabir ettikleri işi hakkını vererek yapmak istiyorsan, yazılımda, elektrikte, elektronikte ve bölümde sunulan birçok farklı alanda harikalar yaratmak istiyorsan, bu bölüm tam sana göre. Doğru yerde ve hedeftesin.

Tavsiyeler ayrıdır, olumsuz yorumlarla insanların hedeflerinden sapmalarına neden olmak ve onları acaba?’lara sürüklemek apayrı. Bu ikisinin ayrımını yaparak, içinden yolumuza ışık tutacak olanları almak en iyisi olur. Bölüme dair söylenenler gözünü korkutmasın, hevesini kırmasın lütfen. Bugün ülkemizin dört bir yanında, yurt içinde, yurt dışında bölümden hakkıyla mezun olup, harika işler başaran kadın mühendisler var. Bu başarıları duydukça insan daha çok heveslenmeli ve bölüme dört elle sarılmalı bence.

Mesleğin cinsiyeti olmaz, olmamalı. Kadınlar, kadın mühendisler her alanda ve kendi alanımızda harikalar yaratabilir, keza örneklerini fazlasıyla görüyoruz. Bu kişilerden biri neden sen olmayasın?

Elektrik elektronik mühendisliğine sempati duyuyorsan ve kendini bu alanda geliştirmek istiyorsan, tercihlerini bu yönde yapmanı dilerim.

Senin için başarıyla ve mutlulukla sonuçlanmasını diliyorum.

Sevgilerimle.




Nevzat V*****

Merhaba nasılsınız, umarım iyisinizdir.

Ben 1,5 yıllık ön lisans elektrik mezunuyum, aynı zamanda meslek lisesi çıkışlıyım. DGS sınavına hazırlanma sürecindeyim ve matematiğe sıfırdan başlayacağım. Matematik dersinde iyi değilim. Bu süreçte nasıl çalışmam ve ne yapmam gerekir? Nasip olursa kazanırsam yeni DGS sisteminde tercih nasıl olur? Neye göre tercih verilir? Bir senede DGS elektrik elektronik mühendisliğini nasıl kazanabilirim? Biliyorum sorularımın çoğunun cevabı belli ama sizin de fikrinizi almak istiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba sevgili Nevzat,

Çalışma azminizden dolayı kutluyorum sizi. Youtube’da konu anlatımlı matematik dersleri bulabilirsiniz, Udemy’de dersler olabilir ve bunlar ücretsiz imkanlar. Ayrıca geçmiş yılların soru örneklerine bakmak, bu soruları çözmek de işe yarayabilir. Yeni sınav sistemleri hakkında bir bilgim olmadığı için sizi yanlış yönlendirmek istemem. Okulunuzdaki hocalarınıza sormak fikri nasıl gelir?


Sınavda başarılar diliyorum.

Sevgiler.




Ebrar Z*******

İyi günler Eda Hanım,

Ben elektrik elektronik 1.sınıfı bitirdim ve 2.sınıf için bazı tereddütlerim var. Endüstri, bu bölümü seçerken de aklımda olan bir bölümdü fakat elektroniğe olan ilgimin daha çok olduğunu düşünüp onu seçtim. Ama şu an yanlış bir seçim yapmış olabileceğimi düşünüyorum ve 2.sınıfta endüstriye geçmeyi düşünüyorum. Sizce böyle bir karar için ne gibi geçerli sebeplere ihtiyacım var? Bir elektrik elektronik mühendisi olarak ne gibi şeylere ilgi duymam gerekir beni aydınlatır mısınız?

Teşekkürler.

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Ebrar,


Mühendislik birinci sınıfta, temel dersleri aldığımız için bölümü tanımak ve sevmek konusunda endişe duymuş olman çok normal. Elektrik Elektronik Mühendisliği, mezunlarının birçok farklı sektörde birbirinden farklı pozisyonlarda çalışabildiği bir bölüm. Sana tavsiyem, ulaşabildiğin mezunlardan bilgi alıp mümkünse onları çalışma alanları yaptıkları işlerle ilgili bilgi alman. Böylece içlerinden birini kendine uygun görüp o alanda ilerleyebilirsin. Bu işi yapmak için öğrenmeye ve kendini geliştirmeye hevesli olman çok önemli. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyorsan, araştırmayı ve öğrenmeyi seviyorsan mutlaka kendine uygun bir pozisyon bulacaksın.


Sevgiler,

Eda




Esra T*****

Merhaba,

Benim ilk hedefim Elektrik Elektronik Mühendisliği değildi tercih zamanında gelişen bir durumdu. Şans eseri ve bazı araştırmalar yaparak aslında istediğim bölümün Elektrik Elektronik olduğunu fark ettim. Şimdi İngilizce hazırlık öğrencisiyim ve yazımı boş geçirmek istemiyorum. Hem sıfır olarak seneye başlamak istemediğim için hem de yatay geçiş yapmayı planladığım için yazın önceden konulara çalışıp 1. sınıfa dolu dolu başlamak istiyorum. Yaz tatilinde hangi konularla ve yöntemlerle 1. sınıfa hazırlık yapmalıyım?

(Ayrıca çevremdeki herkes kadının mühendislikle ne işi var dediği için üniversitedeki ilk senemden itibaren başarılı ve bir adım önde başlamak ve ilerlemek istiyorum)

Sizin tavsiyeleriniz nedir?

Teşekkür ederim.

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Esra,


Bu yazı, hazırlıktaki bilgilerini taze tutmak için kullanman çok iyi olur. İngilizceni mümkün olduğunca iyi seviyeye getirmelisin, hatta yanına bir yabancı dil daha ekleyebilirsen çok iyi olur. Birinci sınıfta genelde temel dersleri alacaksın bunların dışında C++ ya da C (sizin müfredatınızda hangisi var bilmiyorum ama genelde bunlar oluyor) çalışabilirsin. Programlama mantığını kavrayabilirsen müfredatta hangisi olursa olsun daha kolay ilerleyebilirsin. Bu şekilde önceden hazırlanman seni derslerdeki başarında bir adım öne taşıyacaktır zaten. Okul derslerinin haricinde bölümle alakalı kurs , seminer, tanıtım etkinlikleri vs. katılmanı öneririm. Böylece mezun meslektaşlarınla tanışıp onların tecrübelerinden faydalanabilirsin.

Mesleğin ve cinsiyetin ile ilgili yapılan olumsuz yorumları dikkate almamalısın elbette, bu zamanda hala bunları konuşmak sadece zaman kaybı..


Sevgiler,


Eda.




Emirhan T*******

Merhabalar Hocam,

Ben bu yıl hazırlık okuyorum seneye bu bölümden başlayacağım.

funduszeue.info : Kendimi bu bölümde en iyi nasıl geliştirebilirim, diğer arkadaşlarımın önüne nasıl geçebilirim ?
funduszeue.info : İş bulma konusunda 3. sınıfta seçeceğimiz alanda hangisini seçersek daha hızlı iş buluruz ?
funduszeue.info : Nerelerde staj yapmamı önerirsiniz ?
funduszeue.info : Yazılım hakkında şimdiden öğrenmem gereken programlamalar var mı ?
funduszeue.info : Amerika´nın yardım kuruluşu sayesinde New York´a gitmişsiniz. Yurt dışına çıkmak için bize önerebileceğiniz siteler var mı ?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim, saygılarımı sunarım

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Emirhan,



Hazırlık okuyor olman yabancı dil için büyük bir avantaj, şu an sadece İngilizceye odaklanıp, üniversite yıllarının geri kalanında mümkünse ikinci bir yabancı dil öğrenmeye çalışabilirsin.

Bölüme geçtikten sonra dersleri sadece geçmek için değil gerçekten anlayıp öğrenmek için çalışırsan meslek hayatında karşına çıkan sorunlarda akademik bilgini rahatça kullanabilirsin, bu da seni diğer meslektaşlarının önüne geçirir. Kendini geliştirmenin ilk adımı kendini tanımak ve ilgi alanlarını tespit etmek. Bölüm dersleri dışında mesleğinle ilgili kurs, seminer, kariyer günleri vb. etkinliklere katılıp tecrübeli mühendisleri dinleyebilirsin. Yaptıkları işlerle ilgili bilgi alıp fikir edinmek kariyer yolunu çizmende büyük katkı sağlayacaktır. Alan seçerken iş bulma odaklı olmanı anlıyorum fakat bence en önemlisi sevdiğin ve aynı zamanda başarılı olduğun alanı seçmek. Sevdiğin işi yapmak hızlı iş bulmaktan çok çok daha önemli.

Ben kız öğrencilerin desteklendiği bir projeyle yurt dışına çıkmıştım. Erasmus ve Work and Travel gibi programları deneyebilirsin.

Başarılar,

Eda..




Alper K**

Selamlar hocam, hazırlıktayım. Elektrik elektronik okuyacağım. Avrupa´da çalışmak niyetimdeyim. Geniş yelpazeye sahibim. Söz konusu matematik ve fizik ise çok keskin branş ayrımı yapmam. Beni mülakatlarda öne geçirecek ve sırf biliyorum diye iyi maaş sağlayacak olan yazılım programları nelerdir? Tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Alper,

Öncelikle bölüme hoş geldin. Hazırlık dönemini faydalı bir şekilde bitireceğini ve İngilizceni daha da ileri bir seviyeye taşıyacağını umuyorum. Başarılı olduğunu düşündüğün konularda geniş bir yelpazeye sahip olman çok güzel, bu birikimlerin üzerine işleyerek devam edersen iş hayatında seçilen kişi olmak kaçınılmaz olacaktır. Yazılım alanında kendini geliştirmek istiyorsan burada da alan seçmende fayda var çünkü yazılım ve programlama da kendi içinde farklı dillere ve konulara ayrılıyor. Ama en nihayetinde kullanılan her bir yazılım dili ayrı ayrı kıymetli, bunu seçmelisin bu daha iyi diyemiyorum maalesef. Bu daha ziyade senin yönelmek istediğin alan veya işverenin pozisyon için ihtiyaç duyduğu alan ile alakalı. Örneğin; Python şu an yüksek seviyeli ve revaçta olan bir programlama dili olmasına rağmen, istediğin şirketteki pozisyon C+ istiyordur. Bu değişkenlik gösterir, bu dil diğerinden daha iyidir, bunu öğrenirsem diğerlerine gerek yok gibi bir yorum doğru olmaz. Programlama dillerinin hepsi birbiriyle alakalıdır bu nedenle en temelden başlayıp zamanla üzerine koyarak hepsi hakkında fikir sahibi olman pozisyon gereklilikleri ve iş başvurularını da geniş bir yelpazede tutacaktır. Sağlam temelli bir yazılım bilgisi ve programlama dillerinde de hatırı sayılır bir bilgi ve tecrübe edinmen seni yurt içi ve yurt dışı iş başvurularında seçilen kişi haline getirecektir. Buna şüphen olmasın.

Sevgilerimle.




Tuğba K*****

Merhaba,

Ben DGS ile Elektrik Elektronik Mühendisliğine geçiş yaptım ve 1.sınıftayım. İleride yapmak istediğim şeyleri, çalışmak istediğim alanları düşünerek bu bölümü seçmiştim. Ayrıca çok istediğim ve ilgimin olduğu bir bölüm. Fakat 1. sınıf derslerini çoğu arkadaşım rahat anlayabilirken ben çok fazla zorlanıyorum. Çalışmama rağmen notlarım düşük gelince motivasyonum düşüyor. Muhtemelen bu seneyi de tekrar etmek zorunda kalacağım ve okulum uzayacak. Bir hocam da eğer notlarınız düşük geliyorsa bu bölüm size göre değildir demişti. Bu durum kafamı karıştırdı ve ne yapmam gerektiği konusunda çok kararsız kaldım. Bölümü çok istiyorum fakat sürekli böyle devam ederse bölüme olan ilgim azalır diye çok korkuyorum. Okulu bırakırsam ne yapacağım konusunda da çok net bir fikrim yok. Siz ne tavsiye edersiniz?

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Tuğba,

Bildiğim kadarıyla DGS kazanması çok da kolay bir sınav değil, bu sebeple öncelikle seni tebrik etmek isterim. Birinci sınıf dersleri kesinlikle çok önemli, bir sonraki senelerde alacağın derslerin temelini oluşturuyor. Eğer meslek lisesi çıkışlıysan bu derslerde zorlanmanı normal karşılamak gerekir. Ancak bu okulu bırakman için bir sebep olmalı. Başarısız olmak motivasyonunu düşürebilir fakat bu üstesinden gelemeyeceğin anlamına gelmiyor. Öncelikle başarısız olduğun derslerde zorlanmanın asıl nedenini bulabilirsen bu dersleri bir dahaki sefere aldığında aynı hataları yapmayarak ya da eksiklerini kapatmaya çalışarak elbette başarılı olabilirsin. Her başarısızlıkta okulu bırakma fikri doğru bir yaklaşım değil bence. Üstelik yapacağın meslek sadece bu derslerden de ibaret olmayacak. Hatta aldığın derslerini bir kısmını meslek hayatında belki de hiç kullanmayacaksın. Eğer hedefin başarılı bir mühendis olmaksa öncelikle çözüm odaklı olmalısın. Hem özel hayatında hem de okul hayatında yaşadığın sorunlarda pes edip vazgeçmek yerine çözüm bulmaya çalışmalısın. Ve ilerde göreceksin ki şu an yaşadığın başarısızlık hissi ve motivasyonunu düşüren şeyler aslında çok basit sorunlarmış. Çalışacağın alanı, yapmak istediklerini şimdiden planlamış bir mühendis adayı olarak derslerinde başarılı olacağına eminim..

Sevgiler,

Eda




Tuğba K*****

Merhaba,

Ben DGS ile Elektrik Elektronik Mühendisliğine geçiş yaptım ve 1.sınıftayım. İleride yapmak istediğim şeyleri, çalışmak istediğim alanları düşünerek bu bölümü seçmiştim. Ayrıca çok istediğim ve ilgimin olduğu bir bölüm. Fakat 1. Sınıf derslerini çoğu arkadaşım rahat anlayabilirken ben çok fazla zorlanıyorum. Çalışmama rağmen notlarım düşük gelince motivasyonum düşüyor. Muhtemelen bu seneyi de tekrar etmek zorunda kalacağım ve okulum uzayacak. Bir hocam da eğer notlarınız düşük geliyorsa bu bölüm size göre değildir demişti. Bu durum kafamı karıştırdı ve ne yapmam gerektiği konusunda çok kararsız kaldım. Bölümü çok istiyorum fakat sürekli böyle devam ederse bölüme olan ilgim azalır diye çok korkuyorum. Okulu bırakırsam ne yapacağım konusunda da çok net bir fikrim yok. Siz ne tavsiye edersiniz?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Tuğba,

Çok kıymetli bir bölüm için bu kadar çabalamış ve başarmışken ilk engellerde pes etmemeni tavsiye ediyorum her şeyden önce. Bu durum hepimizin başından geçti; düşük notlar, son günde çalışılan vizeler, dönem uzaması, ders derste dinlense de bir türlü anlaşılmaması, integraller, devreler derken bu liste uzayıp gitti çoğumuz için. Ama hiçbiri içinden çıkılmaz konular değil, öyle ki, bu engellere takılan öğrencilerin çoğu şimdi harika yerde harika işler yapıyor. Dersleri anlayamaman çok normal, gerçekten zor bir işle baş etmeye çalışıyoruz, bu noktaya gelmek ve bunu bir üst seviyeye çıkarmak için çabalamak herkesin yapacağı şeyler değil, takdir edildiğini bil lütfen ve kendinin farkına var. Bu süreç geçici, dönem dönem mod düşüklüğü, derse ilgisizlik, isteksizlik olabilir, insanlık halleri bunlar, geçer elbette. Bölümü bu kadar seviyorken ve isteyerek gelmişken, üstesinden gelebileceğin bu sebeplerden ötürü bütün emeğini hiçe sayıp bölümü bırakman sonrasında kalıcı pişmanlıklar yaratabilir. Vazgeçmeden yoluna devam etmeni öneririm, elinden gelenin en iyisini yapmaya devam et lütfen. Mühim olan üniversiteyi hızlıca bitirmek, dersleri tek seferde anlamak değil mühendis olarak bakış açını nasıl geliştirdiğin ve kendini nasıl eğittiğindir.

Anlatmak istediğim şeyi daha iyi anlaman için dünyaca ünlü fizikçi Albert Einstein´ ın nasıl bir öğrencilik geçirdiğini ve sonrasında nasıl bu noktalara geldiğini anlatan biyografisini okumanı tavsiye ederim.

Yolunda devam etmeni diliyorum ve tüm kalbimle üstesinden geleceğine inanıyorum.

Sevgilerimle.




Zeynep

Merhabalar,

Ben elektrik elektronik mühendisliğini bu yıl kazandım ve şu an hazırlık sınıfındayım. Bölümüme geçmeden önce belirli yazılım dilleri öğrenmeye başlamak istiyorum. Fakat nereden başlayacağımı hangisi ile başlamam gerektiğini tam olarak bilmiyorum bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Aynı zamanda bölüme başlamadan önce verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Zeynep,

Aramıza hoş geldin öncelikle. Hazırlık süresinde ve bölümün ilk yıllarında henüz meslek derslerine geçilmediği için sana kalan vakit çok olacaktır. Bu vaktini de ilgi duyduğun yazılım dillerini öğrenerek ve alan ile ilgili uzmanlaşmak istediğin konularla ilgili çalışma yaparak değerlendirebilirsin. İngilizceni de bu sürede geliştirmende fayda var elbette. Matlab, C, Java, Phyton bunların her biri ayrı ayrı kıymetli ve talep gören yazılım dilleri. Şuna yönel demem pek doğru olmayabilir çünkü hepsinin yapılan işe göre katma değeri yüksek ama iş hayatına yazılımcı olarak devam etmeyi planlıyorsan eğer en temel yazılım dilinden başlayarak kodlamayı öğrenmen ve kademeli olarak seviyeni yükseltmen günün sonunda seni iyi bir yazılımcı yapacaktır. Bu konuda üniversitenin bilgisayar bölümü hocalarına danışmanda ve onların da tavsiyelerini dinlemende de fayda var.
Yazılım dillerinin yanında plc & otomasyon ve yazılımı konusunda da bir şeyler öğrenmenin sana çok şey katacağını ve kariyer hayatında olumlu dönüşler sağlayacağını düşünüyorum.




Berkay K***********

Merhabalar Hacer Hanım.

Size bir şey danışmak istiyorum. Bu soruyu hocalarım dahil olmak üzere birçok kişiye sordum ve hala tam olarak cevap alamadım. Ben elektrik elektronik mühendisliği okuyorum ve yanlış yönlendirmeler yüzünden 1. sınıfımı neredeyse web yazılımla geçirmiş front end bölümünde çalıştım. İlk sene okulumuz online olduğu için iş bulma zorluğu olmadı ve gerçekten güzel şeyler öğrendim. Fakat ikinci sınıfa gelince bölümümle bir alakası olmadığını fark ettim. Zaten webin bir alakası olmadığını biliyordum fakat kullandığım yazılım dilleriyle alakalı en azından ufak tefek değer bölümüme diyordum ki olmadı. Ve staj yapma zamanım geliyor az kaldı denilebilir. Geçen gün iş ve staj buluşması yapan fuara gittim ve birçok firma ile konuştum. Ne de olsa kendimi yönlendirmem gerekirdi kendi alanını artık yavaş yavaş öğrenmem gerekiyor. Ve şu sonucu çıkardım. Bizler elektrik elektronik mühendisliği olarak en çok rağbet gören 2 dalımız ve bu dallardan birisi PLC diğeri ise Gömülü sistemler oldu. Ben karar veremiyorum. PLC hakkında da araştırma yaptım gömülü sistemleri de araştırma yaptım. Genelde çıkarılan sonuç şu oluyor hangisini seviyorsan o işi yap oluyor. Fakat ben seviyorum bu bölümü her haliyle seviyorum. Benim için öncelik ileriki hayatımda ailemle güzel vakit geçirip maddi olarak rahatlık istiyorum. Ve bu yüzden gerçekten çok fazla çalışmak istiyorum. Bu iki dal arasında hangisini önerirsiniz veya siz başka hangi yönde ilerlemeyi tavsiye edersiniz. Şimdiden teşekkür ederim sizlere.

profile image
Hacer Şekerci Öztura

Elektrik Elektronik Mühendisi

Sevgili Berkay,

Bizim bölümümüz gerçekten çok geniş alanları kapsıyor, söylediklerinin hangi işi yaparsan yap gerçekten iyi yapmak üzerine hedef koyarsan inan başarılı olur ve maddi sonuçlarını da görürsün. Sadece şu farkı bilerek seçim yapmanı önereceğim, PLC dediğin bir yazılımdır ama uygulama alanı direk sanayide çok farklı iş alanlarında saha tecrübesi ve bilgi birikimi elde edersin, yani kısaca biraz daha elektrik ağırlıklı çalışırsın. Bugün piyasada iyi PLC yani otomasyon kontrol bilenler gerçekten çok iyi maddi koşullar ve mesleki tatmin ile çalışıyor. Gömülü sistemler bana uzak bir konu olmakla birlikte gelişen teknoloji nedeniyle onun da önünün çok açık olduğunu biliyorum sadece.




Ayşegül Y************

Merhaba Hacer Hanım,

Ben Selçuk Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi öğrencisiyim. İleride DGS sınavına girip elektrik elektronik mühendisliğine yükseltmeyi düşünüyorum. Bu bölümün iş olanakları tam olarak nelerdir? Elektrik, otomasyon, telekomünikasyon ve elektronik alanından hangisine yönelmem benim meslekte yükselmemi sağlar? Veya bir enerji santralinde çalışabilir miyim?

Teşekkür ederim.

profile image
Hacer Şekerci Öztura

Elektrik Elektronik Mühendisi

Sevgili Ayşegül,

Lütfen o DGS sınavını ve mühendisliğe devam etme konusunu ihmal etme. Senin için çok ön açıcı olacaktır. Bu bölüm gelişen teknoloji ile hayatımızın her alanında ürün üretilmesi kısmında karşımıza çıkar, haberleşmeden medikale, otomasyondan yazılıma, elektronikten gsm´e her alanda sonsuz sayılabilecek iş alanları söz konusu. Şöyle bitirmek isterim cevabımı maalesef içinde bulunduğumuz koşullar ilk başta seçme hakkı vermeden mesleğe atılmanızı sonra süreç içerisinde kader çizginizin oluşmasını getiriyor ama iş alanlarının çok geniş olduğunu ve bunların arasında ve beklide en başında enerji santrallerinin geldiğini söyleyebilirim. Enerji santralleri elektrik ve elektronik ile makine mühendislerinin ana iş alanıdır.




Dilanur B*****

Merhaba, ben Gaziantep Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisiyim. Açıkçası bölüme teknoloji alanında bilgi ve deneyim anlamında altyapım olmadan karar verdim. İlerde yazılım alanında ilerlemek istiyorum. Bölüme başlamadan kendimi geliştirmek için ne önerirsiniz? Yazılım dili öğrenmek, network geliştirmek ve workshoplar anlamında…

Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Hacer Şekerci Öztura

Elektrik Elektronik Mühendisi

Dilanur´cum, sana ünlü ozan Aşık Veysel’in evlilik için söylediği ancak hayatın her alanında geçerli olan bir söz ile cevap vermeye başlamak isterim. Aşık Veysel derki “ya sevdiğini alacaksın, ya aldığını seveceksin.” Şimdi öncelikle senden ricam kendini şartlamadan bölümünü sevmek üzerine bir bakış açısı geliştirmen, sonrasında ise, eğitim süresince ama hocalarının ilan ettiği, ama bölüm / fakülte toplulukları gibi yerlerde ilan edilen yazılım ağırlıklı projeler, yarışmaları takip etmen, internet üzerinden küçük ama görseli hoş yazılımlar ile yapılan uygulamaları takip edip deneyerek kendini geliştirmen. Mesela son yılların çok bilinen ve öğrenciler tarafından da çok sevilen arduino veya başka micro controllerlarını ve bunların yazılımlarını öğrenek uygulamalar yapman olacaktır. Ancak bu sadece seni mesleğe ısındırma olmalı ve mesleğin tamamını sevmeyi denemelisin. Çünkü bu bölüm sevmeden yada mezun olduktan sonra yapılmamak üzere okunmayacak kadar zor bir eğitime sahip.




Kübra Y***********

Merhaba

Ben elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. 3 yıldır ne bir staj ne bir iş deneyimim oldu. Staj yapmam gerekiyor fakat firmalar herhangi bir projede, etkin bir kulüpte yer alıp alınmadığını soruyorlar. Dolayısıyla bu seçeneklerimin hepsi boş olduğu için elenenler arasında oluyorum. Bir projenin içerisinde nasıl yer alırım bilmiyorum. Açıkçası bölüme olan ilgimi kaybetmeye başladım. Elle tutulur hiçbir şey yapamıyorum, hiçbir yere giremiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Teşekkür ederim.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Kübra,

Endişelerinizi anlıyorum, bununla birlikte hiçbir şey için geç olmadığını da bilin isterim.

Elle tutulur ne yapabileceğinizi sormuşsunuz, önerebileceklerim; Okulunuzun teknokent/teknoparkı varsa oralardaki firmalar ile görüşebilir, gönüllü yer almak istediğinizi iletebilirsiniz. Kendinizi yazılım konusunda geliştirebilir, sosyal medyadaki kulüp ve dernekleri araştırabilir, Linkedin’de ilginiz olan firmaları takip edebilir ve oralarla iletişime geçebilirsiniz, gönüllü üye olup, görev alabilirsiniz. Okulunuzdaki kulüpleri takip edebilirsiniz ya da okuldaki hocalarınızla konuşup, onların projelerinde destek olmak konusunda gönüllü olabilirsiniz. Bütün bunlar için, elinizde olmayanları değil, ne yapabileceğiniz konusuna odaklanabilirseniz, daha farklı seçenekleri görebilirsiniz.

Umarım katkısı olmuştur, sevgilerimle.




Kübra Y***********

Merhaba

Ben elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. 3 yıldır ne bir staj ne bir iş deneyimim oldu. Staj yapmam gerekiyor fakat firmalar herhangi bir projede, etkin bir kulüpte yer alıp alınmadığını soruyorlar. Dolayısıyla bu seçeneklerimin hepsi boş olduğu için elenenler arasında oluyorum. Bir projenin içerisinde nasıl yer alırım bilmiyorum. Açıkçası bölüme olan ilgimi kaybetmeye başladım. Elle tutulur hiçbir şey yapamıyorum, hiçbir yere giremiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Kübra,

Staj için sorulan sorular, başvurulan firmaya göre değişkenlik göstermekte. Genellikle üye olunan sosyal kulüplerden veya yapılan projelerden ziyade staj için bir sınav yapılır, genel kültür ve İngilizceyi içeren, bu sınavda başarı gösterenler staj yapmaya hak kazanır. Kurumsal firmalarda sistem genellikle bu şekilde işlerken, diğer firmalarda staj yapabilir miyim sorusuna sözel bir onay almak kadar kolay da olabiliyor. Yapmış olduğun proje ve sosyal etkinlikler senin kişisel gelişimin ve ikili ilişkilerde daha efektif olman için fayda sağlayacaktır ama staja kabul olmak için sorulan ilk sorulardan değildir genelde. Bu nedenle başvuru yaptığın firmayı değiştirmen sana fayda sağlayacaktır. Henüz staj yapmamış olman bundan sonraki süreçte de yapamayacağın veya mezun olup mühendis olarak harika işlere imza atamayacağın anlamına gelmiyor, lütfen bunlar seni yıldırmasın. Eğitim ve kariyer yolunda birçok engellere takılacaksın, sen belki ilki ile karşılaşmış oldun, bu şekilde düşünüp bunu kendine tecrübe sayarak durumu nasıl iyileştirebileceğini düşünmelisin. Bulunduğun şehirde Elektrik Mühendisleri Odasına gidip seni yönlendirebilecek tecrübeli insanlarla tanışmak, mesleki anlamda ve kurslar açısından bilgi edinmek sana çok fayda sağlayacaktır. İlave olarak online kurslara dahil olman ve bir konuda daha donanımlı hale gelmen hem staj hem mezuniyet sonrası faydalı olur. LinkedIn gibi iş portallarını takip etmeni tavsiye ederim. Orada birçok kurumsal firma stajyer ilanı da paylaşıyor, kendileriyle iletişime geçebilirsin. Bulunduğun durumu hocaların ile paylaşıp kendilerinin tavsiyelerini isteyebilir, hatta sıcak bakan hocaların yanında da staj yapabilirsin. Sadece pes etme. Durumu iyiye çevirmek için çok fazla seçenek var. Bir yerden başlayıp, yılmadan yoluna devam etmek asıl hedefin olursa, sonraki yıllarda bu yaşadığın talihsiz durumlar hafızanda bir tecrübe, bir anı olarak kalacaktır.

Sevgilerimle.




Betül E*****

Merhabalar,

Ben elektrik elektronik mühendisliği okuyorum ve yazılımla ilgilenmek istiyorum, elektrik ve elektronik alanları ilgimi çekmiyor. Bilgisayar mühendisliğine geçmek mantıklı olur mu? Kendi bölümümde kalıp dışarıdan kendim yazılım dilleri öğrensem, mezun olduğumda yazılım üzerine çalışabilir miyim? Bu alanda 2 yılda kendimi iyi geliştirirsem şirketler beni yazılımcı olarak alır mı?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Betül,

İş hayatında, yazılım sektöründe faaliyet göstermek için bilgisayar mühendisliği mezunu olman şart değil. Elektrik elektronik mühendisi olarak da yazılım alanında faaliyet gösterebilirsin. Almış olduğun bölüm dersleri yanında yazılım dillerine dair dersleri de alacaksın. Okul yıllarında başlatacağın bu çalışma programı istikrarlı bir şekilde devam ederse ve dışarıdan eğitimlerle takviye edilirse iyi bir seviyeye gelebilir. Bu durum, mezun olduğunda iş hayatında iyi firmalarda işe başlaman konusunda sana büyük fayda sağlayacaktır. Bu kadar emek vermişken bölümüne devam etmeni ve zamanında bitirmeni, okurken yazılım konusunda kendini geliştirmeni tavsiye ederim. Bölümümüzün iş parkuru oldukça geniş, hangi alana yönelmek istediğin tamamen sana, ilgine ve bu uğurda vereceğin çabalara kalmış. Bilgi edinmek artık çok daha kolay ve bilgi ulaşılabilir. İnternetten yazılım konusunda çok fazla doküman bulabilirsin. İlave olarak çok komik rakamlarda eğitimleri Udemy Platformundan satın alabilirsin hatta bazen bu eğitimler ücretsiz bile olabiliyor. Donanımlı biri haline geldiğinde ve öğrenmek için çabaladığında her şirket seninle çalışmak isteyecektir, bizi seçilen yapan azmimiz ve kendimize kattığımız tecrübelerdir.

Başarılar diliyorum.




Dilara D*****

Merhaba Sare Hanım,

Bu bölümü isteyerek tercih ettim ama üniversitedeki öğretmenlerim sebebiyle bölümden biraz soğudum, açıkçası şu an farklı bir bölüme geçmeyi bile düşünüyorum, çocukluk hayalim olsa bile… Size sormak istediğim şu, birinci sınıf öğrencisi olarak kendimi nasıl geliştirebilirim? Sizin 1.sınıfta keşke yapsaydım dediğiniz bir şey var mı ve hangi alana yönelmek istediğimi bulmam için bana yol gösterebilir misiniz? İnsanlara görev dağılımda yardımcı olmayı ve proje takibi yapmayı seveceğimi düşünüyorum, sizin gibi bir pozisyonda çalışmak için hangi yollardan geçmeli ve nasıl tercihler yapmalıyım beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Dilara,

Mesleği ve bölümü sevdiğinizi duymak beni mutlu etti. Öğretmenler biraz etkileyebiliyor düşüncemizi haklısınız, ancak meslek hayatınızda seveceğiniz bir iş yapacağınızı düşünerek motivasyonu sağlayabilir, öğrenciliği bu yoldaki bir durak olarak görebilirsiniz. Keşke diyeceğim şey, teknokent ya da teknoparkların benim zamanımda da olsaydı. 1. sınıf yolun çok başı, endişe duymanızı anlıyorum, bununla birlikte bir şeyler yapmak istediğinizi de görüyorum. Bundan dolayı tebrik ediyorum. Okulunuzun teknokenti varsa, buradaki firmaları takip edebilir, buralarda uzun ya da kısa dönem staj/çalışma fırsatı bakabilirsiniz. Ayrıca sadece okulda verilen derslerle yetinmeyip, çeşitli öğrenme platform ve uygulamalarından proje yönetimine dair eğitimler alabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Yolunuz açık olsun, sevgilerimle.




Leyla A*****

Merhabalar,

3.sınıf öğrencisiyim iki yıldır sonuca varamadığım bir sorum olacaktı size; devlet mi özel mi diye düşünüp duruyorum iki senedir yeri geliyor devlette karar kılıp KPSS’ye yöneliyorum, yeri geliyor özele yönelip bir program öğrenmeye çalışıyorum. Sizin tüm samimiyetinizle düşüncenizi merak ediyorum. Sizce devlet mi özel mi?

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba sevgili Leyla,

Kamunun da özel sektörün de kendine özgü avantajları var. Ben kamuyu hiç düşünmemiştim. Özel sektörde çalışmak KPSS’ye hazırlanmanıza ya da sınava girmenize engel oluşturmaz. Kamu ya da özel sektör farkı olmaksızın donanımınızı artırmanız öncelikli tavsiyem olacaktır. Öğrenme platform ve uygulamalarından ilgi alanınıza dair eğitimler ve sertifikalar almak yetkinliğinizi artıracaktır.

Yolunuz açık olsun, sevgilerimle.




Esra

Merhaba ben sınava hazırlanan bir öğrenciyim. Elektrik elektronik mühendisi olmak gibi bir hayalim var ama korkularım da çok… Mesela fizikte pek iyi değilim maalesef, bu beni çok korkutuyor. Matematiğim de iyi ama çok da güvenmiyorum. Sizce tercih edersem pişman olur muyum?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Esra,

Mevcut derslere olan ilgimiz üzerinden yorumlar ile, istediğimiz bölüme dair acaba´lar yaratmak neredeyse hepimizin başından geçmiştir.

Mühendislik matematik esaslı bir bilimdir. Üniversitelerin bütün mühendislik bölümlerinde ilk yıl matematik 1 ve 2 dersleri gösterilir, 2. yıldan itibaren bölüm dersleri devreye girer. Elektrik elektronik mühendisliğinde de durum aynıdır ve bölüm dersleri fizik temellidir. Ama ne fizik ne de matematik gözünü korkutmasın, hayalin olan bir bölüme dair hevesini kaçırmasın. Bölüm dersi ne olursa olsun, bu ders edebiyat veya tarih de olabilir, hepsi azim ve istikrarlı çalışmayı gerektirir. Bunu sağladığın takdirde bütün derslerden başarıyla geçebilirsin. Bu bölüme başlayan, okumakta olan ve mezun olan herkesin dersleri geçmekteki formülü bu, sen neden onlardan biri olmayasın? Harika bir mühendis olup, kendini yetiştirip, ülkemize sağlayacağın çalışmaları, projeleri düşününce bunlar çok teferruat kalıyor bence. İlave olarak, gözünü korkutan derslerin sana katacağı faydalar ve seni ne kadar donanımlı birine dönüştüreceği konusuna da odaklanmanı tavsiye ederim. Endişelerinin hayallerinin önüne geçmesine sakın izin verme, insan isterse her şeyi başarır.

Başarılar diliyorum.




Müge D*****

Sare Hanım Merhaba,

Kafası karışık bir elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak sizlere kararsızlığımı danışmak isterim. İlk olarak bölüme karşı ilgili olduğumu söyleyemem. Önü açık olan bir bölüm olduğundan ve zamanında ne istediğimi bilmediğimden bu bölümü tercih ettim. Şu an ilgim olan şeylerin farkına varabiliyorum lakin yeniden başlamaktan çekiniyorum. Bu bölüme mezun senemle birlikte 4 senemi verdim ve geriye nasipse sadece bir senem kaldı. Tercih anına dönebilseydim elektrikten uzak bir bölüm okumayı tercih ederdim. Ama şimdi tekrar sınava hazırlanmak ve bir yandan bölüm derslerinden geçmek çok zor geliyor. Kendime bir hedef koymaya çalışıyorum, bu bölümü sevebileceğim ve sabredebileceğim bir hedef. Şantiyede ya da sanayide olmayacağım; hatta ofiste çalışabileceğim bir alana yönelme imkanım var mı? Yazılım üzerinde ilerlemek istersem öncelik olarak hangi programları öğrenmeliyim?

Teşekkürler.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Müge,

Kafa karışıklığınızı ve ilgi alanınıza uygun olduğunu düşündüğünüz işi yapmak istediğinizi anlıyorum. Öncelikle, elektrik elektronik mühendisliğinin tek bir alanı yok, şantiye ya da fabrika gibi yerlerin tek seçenek olmadığını belirtmek isterim. Ben hiç şantiye ya da sahada bulunmadım mesela mesleğe başladığım günden beri.

Firmaların operasyon merkezlerinde operasyon mühendisliği, yazılım, ya da proje yönetim ofislerinde, ofis içi çalışma fırsatı bulabileceğiniz birçok fırsat var. Yazılım için, Python öğrenebilir, Pega konusunu araştırabilirsiniz. Udemy ya da benzer platformlarda ücretli ücretsiz eğitimler var. Ayrıca çok bir bilgim olmamakla birlikte cyber security (Siber güvenlik) önemli konulardan ve fırsatlardan, bu kısmı araştırabilirsiniz. Bununla birlikte, mezun olduktan ve çalışmaya başladıktan sonra da sevdiğiniz alana doğru geçiş yapmanızı sağlayacak fırsatlar karşınıza çıkabilir.


Her şey gönlünüzce olsun, sevgiler.




Eylül S*****

Merhaba, ben YKS öğrencisiyim ve elektrik elektronik mühendisi olmak istiyorum sizler gibi tabi ki ama kadınların iş bulmasının zor olduğunu, kadınlara göre bir bölüm olmadığını söylüyorlar. Sizce onlara kulak asıp vazgeçmeli miyim?

Bir kadın olarak ne gibi zorluklarla karşılaştığınızdan biraz söz eder misiniz?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Eylül Sıla,

Öncelikle YKS yolculuğunda başarılar diliyorum.

Mühendisliğe, hele ki elektrik elektronik mühendisliği gibi teknoloji odaklı, katma değeri yüksek bir bölüme ilgi duyman çok güzel. Aramıza katılman için gerekli çabaları sarf etmeni, insanların önyargılarını göz ardı etmeni tavsiye ederim. Elinin hamuruyla erkek işine karışma veya bu erkek mesleği, hiç kadın elektrik mühendisi mi olur diyen çokça duyacaksın. Ama olur, çok da güzel olur kadından elektrik mühendisi. İş hayatında müthiş başarılara imza atmış mühendisliğin her alanında faaliyet gösteren başarılı kadın mühendisler var, sen neden onlardan olmayasın? Mesleğin cinsiyeti olmaz, her işi herkes yapabilir. Yeter ki başına geçilsin, istek ve azimle de ortaya harika şeyler çıkacaktır. İnsanlar her zaman söyler, eleştirir, bazen laflarıyla demotive ederler. Mezuniyet sonrası bir çoğumuz farklı konularda sıkıntı yaşadık elbette ama bu cinsiyetten çok bilgi eksikliğindendi, bu ince bir detay. Bölümle ilgili ilgi duyulan konularda bilgi sahibi olmak, bu konularda eğitimler alıp uzmanlaşmaya çalışmaktır asıl mühim olan. İşveren, birlikte çalıştığınız ekip sizin yaşınıza, cinsiyetinize değil bilginize, iş ahlakınıza bakacaktır. Senin gibi yolun başında genç arkadaşlarımızın geleceğe ışık olması lazım, bizlere düşen de onları desteklemek, heveslerini kırmak değil. Bu anlamda hem tecrübeli biri olarak , hem kadın mühendis olarak bu konuda seni desteklediğimi bilmeni isterim.

Başarılar diliyorum.




Kübra O**

Merhaba Sare Hanım,

Elektrik elektronik mühendisliği bölümünden ağustosta mezun oldum ve hala işsizim maalesef ki stajımı da yapamadım. Bu durum benim motivasyonumu düşürüyor ve umudumu kırıyor. Ülkede iş sıkıntısının olduğunu biliyorum ama benimle mezun olan kişilerin iş bulup benim bulamam kendimi yetersiz hissettiriyor. Mesleğimdeki insanların iş ortamında bile göremedim evet derslerde teknik şeyler öğreniyoruz ama iş hayatı okuldakine benzemez diyorlar. Yeni mezunlardan tecrübe istiyorlar ama tecrübe için fırsat bulamıyoruz, kısır döngünün içinde gibiyim Ne yapmam gerekli bilemiyorum; kendime, emeklerime, hayallerime, aileme karşı sorumlu hissediyorum. Mezuniyetinin üzerinden çok vakit geçerse iş bulmak zorlaşıyor diyorlar doğru mu sizce? Elektrik elektronik mühendisliğinde bir sürü alan var bir iş başvurusu yaptığında bizim isteğimiz programları bilmiyorsun bitirme tezin bizim alanımızla ilgili değil diyorlar. CV’mi güçlendirmek için ne yapmam gerekli sizce, firmanın istediği şeyleri mi öğrenmeliyim? Yoksa temel mühendislik becerilerini mi geliştirmeliyim? İş başvurularında tercih ettikleri şeyler konusunda kendimi geliştirmemi tavsiye ederseniz aranan özelliklerle ilgili kaynak bulmak zor oluyor, bu konuda ne yapmalıyım sizce?

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Kübra,

Mezuniyetinizden dolayı kutluyorum ve meslektaşım olarak aramıza hoş geldiniz diyorum. Mezuniyet sonrası işe başlamak süreci kimi zaman yorucu, yıpratıcı olabiliyor.

Yapamadığınızı düşündüğünüze değil de yapabildikleriniz ve başarılarınız üzerine düşünmeniz de olumsuz düşüncelere kapılmanızı önleyecektir. Zor bir bölüm olan elektrik elektronik mühendisliğine girmiş, buradan da mezun olmuşsunuz, bunlar kesinlikle büyük başarılar, tekrar tebrik ediyorum.

Burada yapılabilecekleriniz, başvurulara devam ederken, ilgi alanlarınızın farkına varıp, ücretli/ücretsiz platformlardan (Udemy, Coursera, Linkedin Learning benim bildiklerim, başkaları da olabilir) eğitim, vs. ile bu alanlarda kendinizi daha da güçlendirmek, bu alanlardaki şirketlerin (Linkedin veya başka alanlarda) haberleri ve projeleri takip etmek, gönüllü görev alınabilecek olanları araştırmak olabilir. Firmalar sosyal medya üzerinden de ilan yayınlıyorlar, bunlara direk başvuru yapabilirsiniz. Okulunuzun teknopark/teknokent’i varsa, oralardaki firmalara ulaşabilirsiniz.

Umarım, sorularınıza cevap verebilmişimdir.

Sevgiler.




Can

Merhaba,

DGS ile mühendislik okumayı düşünüyorum fakat yaşlarında mezun olmak iş hayatında sorunlar yaratır mı? Teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Can,

İş hayatında yaş ve cinsiyet çokça gözde büyütülüyor. Bunlardan ziyade mezun olduğunda ne kadar donanımlı olduğun, kendini ne oranda geliştirdiğin büyük önem arz edecek. İşveren, özgeçmişini incelediği adaylarda akademik geçmişe ve mezuniyet sonrası edinilen tecrübelere, alınan eğitimlere ve pozisyona ne derece uygun olduğuna odaklanır. Bu açıdan özel sektör veya kamu için, bir mühendis olarak yaştan ötürü sorun yaşayacağını düşünmek seni gereksiz endişelere itecektir, bence buna izin verme. DGS hazırlık yolunda sana başarılar diliyorum. Mühendis olarak ileride seni aramızda görmeyi ümit ediyorum.

Sevgilerimle.




Cemre Ç*******

Merhaba,

Ben Fen Lisesi son sınıf öğrencisiyim. Sayısal derslere ilgim sebebiyle seçtiğim bu alan ve gelecek kaygıları hakkında bir sorum olacak. Fiziği seven bir öğrenciyim fakat ders durumu iyi olan hemen her öğrenci gibi tıp fakültesine yönlendiriliyorum. Çok iyi üniversiteler (İTÜ, Boğaziçi gibi) olmazsa mühendislik yazmanın bir anlamı olmadığı ve işsiz kalınacağı söyleniyor. İstanbul’da olan pek çok üniversiteyi bile eledik puanı yüksek olmayınca işsiz bırakır diye. Ben savunma sanayide çalışmak istiyorum ama çok yüksek bir puan alamazsam mühendislik tercihi yapmayacağım ve bu beni strese sokuyor. Bu yüzden çok yüksek bir yer olmazsa işsiz kalınacağı görüşü hakkında ve bir de ülkemizde yeni yeni oluşan bir bölüm olan kontrol otomasyon mühendisliği hakkında görüşlerinizi alabilir miyim? Cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz. Teşekkürler

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba sevgili Cemre,

Başarılı bir son sene diliyorum. Okuduğunuz okul önemli olmakla birlikte, okul zamanında kendinizi nasıl geliştirdiğiniz, ne kadar çaba harcadığınız da önemli. Okulla birlikte, yabancı dilde gelişim, kulüp üyelikleri ve etkinlikleri, yazılım dili öğrenme ve günlük alanda kullanma, üniversitelerin özel sektör iş birliklerinde gönüllü görev alma sizi öne taşıyacak etkenler olacaktır. Yüksek puanlı olduğu için giremeyeceğinizi düşünürseniz, denemeden vazgeçmiş olursunuz. Asıl yapmak istediğiniz mesleğin ne olduğuna karar verip, ardından bunun için neler yapmanız, hangi dersleri önceliklendirmeniz gerektiğine, nasıl bir çalışma uygulayacağınıza odaklanmanız size yardımcı olacaktır.

Kontrol otomasyon mühendisliği hakkında bir bilgim olmadığı için yanlış yönlendirmek istemem.

Üniversite sınavında başarılar, sevgiler.




Abdullah B********

Merhaba Hande Hanım,

Ben son sınıf olmam gerekirken, geç başladığım için şu anda 2. sınıfa gidiyorum; bu sebeple mühendislik uygulamalarıyla geç tanıştım. Şu anda Python, C# ve PCB tasarım ile uğraşıyorum. Sorum şu: savunma sanayii alanında yazılım, mikroişlemciler, arm yazılımları vb. daha çok roket teknolojileri gibi alanlarda çalışmak istiyorum. Uluslararası bir şirkette pozisyon almak istiyorum. Bu büyük şirketlerin bizden, bilmemizi beklediği programlar, yazılımlar ve türevleri nelerdir? SAP Abap’ın çok istendiği söyleniyor. Siz önerir misiniz? Teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Abdullah,

Yazılım dilleri ile ilgilenmen ve kendini bu konularda geliştirmen çok güzel. Savunma sanayinin yanı sıra birçok kurumsal şirket yazılım bilen kalifiyeli mühendislere ihtiyaç duyuyor. Python, java, C yazılımları konusunda kendini geliştirmen seni aranan kişi haline getirecektir. Abap nesne tabanlı programlama dilidir yani SAP’nin programlama dilidir ve SAP de şirketin, süreçlerin bilgisayara dökülmüş hali diyebiliriz. İçerisinde çokça modül barındıran SAP kurumlar ve kurumsal şirketlerce aktif olarak kullanılan bir programdır. Şirketlerde her pozisyonun gerektirdikleri farklı olsa da yazılım konusunda Java, Abap bilmen kurumsal iş arayışında büyük fayda sağlayacaktır.

Başarılar diliyorum.




Veysel

Merhabalar,

Ben mekatronik mühendisliğinden yeni mezunum. Elektrik veya otomasyon alanlarında yüksek lisans yaparak elektrik mühendisiyle aynı imza yetkilerine sahip olabilir miyim veya aynı yetkinliklere sahip olmak için almam gereken sertifika vs. var mı? Son olarak mezun olduğum bölümden dolayı elektrik ve otomasyon konularında eksiklerim var. Bu alanlarda eksikliklerimi giderebilmek için hangi konulara ağırlık vermeliyim?

Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Veysel,

Bu ve benzeri konularda EMO (Elektrik Mühendisleri Odası)’nın sitesini takip edebilirsin. İmza ve elektrik mühendisliği ile alakalı birçok konuda aydınlatıcı ve faydalı güncel bilgiler bulabilirsin. İmza yetkisinin olabilmesi için şart görülen dersleri alıp geçmen gerekiyor. Her üniversitede isim olarak aynı olmasa da içerik olarak eşdeğer olan derslerin lisansta alınması gerektiğini biliyorum. Yüksek lisans derslerinde bu dersleri alabiliyor isen imza yetkin yine oluyor yorumunu çıkarıyorum güncel mühendisler odası açıklamalarından. EMO’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle;

‘Elektrik-elektronik mühendislerinin transkriptinde ʺelektrik makineleriʺ, ʺ iletim sistemleriʺ, ʺ dağıtım sistemleriʺ, ʺ güç sistemleriʺ, ʺ enerji sistemleriʺ, ʺ elektrik tesisleriʺ, ʺ korumaʺ, ʺyüksek gerilim tekniğiʺ veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerden en az üçünün bulunması durumunda veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda elektrik-elektronik mühendislerine Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenlenir.’

Otomasyona ilgin var ise PLC ve Scada konusunda kendini geliştirmeni, seçmeli ders olarak PLC almanda fayda olacağını düşünüyorum.

Sevgilerimle.




Minelya T*****

Merhaba,

Ben biyomedikal cihaz teknolojisi bölümünden yeni mezunum ve DGS’ye hazırlanıyorum. Ama biyomedikal mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliği arasında çok kararsızım, matematiğe ilgim az olduğu için biyomedikal tercih etmeyi düşünürken iş alanları ve iş imkanı açısından elektrik elektronik seçmek istiyorum, kararsızım, sizden de fikir almak istedim. Sizin bölümünüzü seçmem için hangi özelliklere sahip olmam önemli?

Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Minelya,

Öncelikle DGS hazırlık döneminde kolaylıklar diliyorum. Her iki bölüm de ihtiyaç duyulan çok kıymetli mühendislik bölümleri. Elektrik elektronik mühendisliğini bölümünü okurken diferansiyel denklemler gibi mühendislik matematiği içeren dersler görecek olsan da bölüm matematikten ziyade elektrik ve elektronik temelli derslere dayanmaktadır. İlk sene, her mühendislik bölümünde olduğu gibi matematik-1 ve matematik-2 dersleri görülmektedir. 2. sınıftan itibaren bölüm derslerine geçiş yapılır. Bu noktada matematikten ziyade elektrik ve elektroniğe ilgin olup olmadığını sınamalısın. Çünkü alacağın dersler, yapacağın projeler ve sonrasındaki iş hayatın buna göre devam edecek.

Elektrik elektronik mühendisliğinin dersleri bize sistemin mantığını, temelini öğreterek olaylara, problemlere farklı bakış açısı geliştirmemiz için bizi hazırlıyor. İş hayatı ise tamamen edindiğimiz tecrübeler ve biriktirdiğimiz bilgi birikimleri ile şekilleniyor. Çağımızın mesleği olan elektrik mühendisliği birçok sektöre ışık tutmaktadır. İlgi ve yeteneklerine göre hangisine yönelmek istediğin tamamen sana bağlı; otomasyon, yazılım, bakım, ar-ge, yüksek gerilim vs. alan seçeneği fazla olan elektrik mühendisliğinin seçmen için istemen ve bölüme yerleşecek puanı alman yeterli, ondan sonrası senin inşa edeceğin bilgi ve ilgiye bağlı.

İş hayatı uzun bir serüven, severek çalışmak, verimli olmak ve mutlu olmak için büyük önem arz ediyor. Ülkemizde her bir alana katma değer sağlayacak her işe ve bu işte vasıflı olan her insana, mühendise ihtiyaç var. Mühim olan senin ne istediğindir. Karasızlık duyduğun iki bölümün artı ve eksi yönlerini ortaya koyarak, seni hangisinin mutlu edeceğine ve hangisine yeteneğin, ilgin olduğuna karar vermelisin öncelikle. Gerisi başarıyla gelecektir.

Tercihlerinde mutlu olmanı umut ediyorum, sevgilerimle.




Özgenur Ç********

Merhaba,

Kafası karışık bir elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak sizlere kararsızlığımı danışmak isterim. İlk olarak bölüme karşı ilgili olduğumu söyleyemem. Önü açık olan bir bölüm olduğundan ve zamanında ne istediğimi bilmediğimden bu bölümü tercih ettim. Şu an ilgim olan şeyleri farkına varabiliyorum lakin yeniden başlamaktan çekiniyorum. Bu bölüme İngilizce hazırlıkla beraber 4 senemi verdim ve geriye nasipse sadece bir senem kaldı. Tercih anına dönebilseydim çocuklarla ya da İngilizce ile ilgili olan, sayısaldan uzak bir bölüm okumayı tercih ederdim. Ama şimdi tekrar sınava hazırlanmak ve bir yandan bölüm derslerinden geçmek çok zor geliyor. Kendime bir hedef koymaya çalışıyorum, bu bölümü sevebileceğim ve sabredebileceğim bir hedef.

Sizce bu bölümü çocuklarla bağdaştırmak, sevdiğim şeylerle birleştirmek mümkün müdür?

Şantiyede ya da sanayide olmayacağım hatta ofiste çalışabileceğim bir alana yönelme imkanım mı var mı?

Teşekkür ederim.

profile image
Esra Dinçer

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Özgenur,

Öncelikle mühendislik eğitiminde gösterdiğiniz azim için sizi tebrik ederim. Mühendislik fakültesi, özellikle elektrik-elektronik mühendisliği
fakültesi oldukça zorlu bir bölüm. İleri seviyede matematik ve aldığınız derslere göre değişecek şekilde orta ve üzeri seviyede fizik ve kimya bilgisi gerektirmektedir. Ayrıca yabancı dil bilgi ve becerisinin kaynak taramak, yeni gelişmeleri takip edebilmek adına çok önemli olduğunu da görmüşsünüzdür.
Üniversite sınavında yapmış olduğumuz tercihler bundan sonraki hayatımızın nasıl olacağı ile ilgili bizlere ışık tutabilir ancak kesin bir şekilde belirleyici değildir. Mühendislik lisans eğitimi bizlere meslek edindirdiği gibi bir mühendislik bakış açısı kazandırıp, mesleğin genel hatlarını kavramamızı sağlar.
İlgi alanınız olduğunu fark ettiğiniz çocuklar ve İngilizce eğitimi konularıyla bu almış olduğunuz eğitimi yaratıcı bir şekilde birleştirebileceğinizi düşünüyorum.

Mühendisler bildiğimiz klasik tanımların dışında, sayısal altyapı gerektirmeyen konularda geliştirilmiş fikirleri hayata geçirmek, bunu yaparken karşılaşılan sorunları çözmek için de varlar. Bu ikisini tek bir kişinin yapabiliyor olması, mühendislik eğitimi almış bir sosyal bilimci olmak bence harika bir avantaj olacaktır. Disiplinler arası yüksek lisans bölümlerini deneyebilir, ikinci üniversite fırsatlarını araştırabilirsiniz. Bütün bunların dışında formal olmayan eğitim türlerini deneyebilir, sizi hedefinize ulaştıracak adımları özgün bir şekilde kendiniz tasarlayabilirsiniz.

Devam eden eğitiminizi başarılı bir şekilde tamamlayıp, bu altyapınızı da aklınızdan geçen harika fikirlerin hayata geçirilmesi kısmında kullanacağınızdan eminim. Aldığınız dersler size elektrik elektronik mühendisliği nedir, bu insanlar hangi konularda çalışır, neler yapar fikrini kazandırmak için var ve mesleğimiz gerçekten önü açık, hemen her konuyla bağdaştırılabilecek bir alan. Yeter ki kafamızdaki duvarları yıkalım.

Dünya hangi yöne evriliyor diye detaylı bir şekilde düşünmek; ben bunun neresindeyim diye bir kendimize bakmak işe yarayabilir.




Özgenur Ç********

Merhaba,

Kafası karışık bir elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak sizlere kararsızlığımı danışmak isterim. İlk olarak bölüme karşı ilgili olduğumu söyleyemem. Önü açık olan bir bölüm olduğundan ve zamanında ne istediğimi bilmediğimden bu bölümü tercih ettim. Şu an ilgim olan şeylerin farkına varabiliyorum lakin yeniden başlamaktan çekiniyorum. Bu bölüme İngilizce hazırlıkla beraber 4 senemi verdim ve geriye nasipse sadece bir senem kaldı. Tercih anına dönebilseydim çocuklarla ya da İngilizce ile ilgili olan, sayısaldan uzak bir bölüm okumayı tercih ederdim. Ama şimdi tekrar sınava hazırlanmak ve bir yandan bölüm derslerinden geçmek çok zor geliyor. Kendime bir hedef koymaya çalışıyorum, bu bölümü sevebileceğim ve sabredebileceğim bir hedef.

Sizce bu bölümü çocuklarla bağdaştırmak, sevdiğim şeylerle birleştirmek mümkün müdür?

Şantiyede ya da sanayide olmayacağım hatta ofiste çalışabileceğim bir alana yönelme imkanım var mı?

Teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Özgenur,

Her şeyden önce elektrik elektronik mühendisliği gibi teknik ve diğerlerine nazaran zor bir bölümü kazanıp, bu seviyelere geldiğin için seni tebrik ediyorum. Alınan yoğun dersler, projeler, deneyler, zor hocalar vs. derken bu dönemde sıkılmış ve ilgisiz olman normal, hepimizin başından geçti dönem dönem. Ama bu kadar emek vermişken, hepsini silip atmak yerine emeklerini sevdiğin alanlar ile harmanlayabilirsin. Bu da seni mutlu edecek verimini arttıracaktır. Her şey bizim elimizde bunu unutmamalısın yeter ki inançlı olalım. Çocuklara ve İngilizceye ilgi duyman, sevmen çok güzel. Bu ilgini bölümüne entegre ederek çalışabilirsin.

Örneğin, teknoloji çağımızda yapay zeka, robotik kodlama gibi konulara büyük ilgi var. Ve artık çocukların bu alanlara ilgi duyması, küçük yaşta yeteneklerinin farkına varması için çocuklara yönelik robotik kodlama gibi kurslar ve bunu destekleyen kurumlar var. Bu alanlarda faaliyet gösterip, bilgini onlara aktarabilir, yaptığın işi daha keyifli hale getirebilirsin. İngilizceni her zaman iyi seviyede tutman da senin yararına olacaktır. Pes etmek yok, daha iyisine yönelmek için daha iyi seçenekler yaratmak var.

Her şeyin gönlünce olmasını diliyorum.




Özgenur Ç********

Merhaba,

Kafası karışık bir elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak sizlere kararsızlığımı danışmak isterim. İlk olarak bölüme karşı ilgili olduğumu söyleyemem. Önü açık olan bir bölüm olduğundan ve zamanında ne istediğimi bilmediğimden bu bölümü tercih ettim. Şu an ilgim olan şeyleri farkına varabiliyorum lakin yeniden başlamaktan çekiniyorum. Bu bölüme İngilizce hazırlıkla beraber 4 senemi verdim ve geriye nasipse sadece bir senem kaldı. Tercih anına dönebilseydim çocuklarla ya da İngilizce ile ilgili olan, sayısaldan uzak bir bölüm okumayı tercih ederdim. Ama şimdi tekrar sınava hazırlanmak ve bir yandan bölüm derslerinden geçmek çok zor geliyor. Kendime bir hedef koymaya çalışıyorum, bu bölümü sevebileceğim ve sabredebileceğim bir hedef.

Sizce bu bölümü çocuklarla bağdaştırmak, sevdiğim şeylerle birleştirmek mümkün müdür?

Şantiyede ya da sanayide olmayacağım hatta ofiste çalışabileceğim bir alana yönelme imkanım mı var mı?

Teşekkür ederim.

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Özgenur,

Her birimiz dönem dönem gelecekle ilgili kaygılar duyabiliyoruz. Özellikle de konu mesleğimizse. Özellikle de öğrenciyken mesleği tanıma imkanımız stajlardan ibaret, onun dışında derslere gömülüp okul bitirme çabasına giriyoruz. Okuduğun bölüm senin de söylediğin gibi geleceği olan ve birçok farklı alanda istihdam imkanı olan bir bölüm. Sahada çalışmanın sana uygun olmadığını düşünebilirsin, her mühendis sahada çalışacak diye bir kural yok. Birlikte mezun olduğum arkadaşlarımın bir kısmı sahada çalışırken bir kısmı da çeşitli sektörlerde proje yöneticisi, ar-ge mühendisi, kalite kontrol mühendisi, yazılım mühendisi vb. gibi pozisyonlarda kariyerlerine devam ediyorlar. Bu tamamen sana kalmış bir tercih. Ama sana tavsiyem kararını vermeden her iki durumu da tecrübe edebileceğin stajlar ayarlayıp bunu bizzat çalışarak görmen. Belki de saha sandığın kadar sana uzak değildir, ne dersin?

Mesleğini çocuklarla bağdaştırma fikrine bayıldım, sana direkt bir yol gösteremem belki bu konuda ama çocuklarla ilgili bir şeyler yapmak istiyorsan bunu sosyal sorumluluk projeleriyle de gerçekleştirebilirsin. Takdir edersin ki sadece mesleklerimizden ibaret değiliz ve işimiz dışında çevreye ve yardıma muhtaç insanlara el uzatmak aslında insan olmanın gereği. Direkt çocuklarla ilgili bir iş yapmasan da işinden arta kalan zamanlarda yardıma muhtaç ya da özel durumlu çocuklar için faaliyet gösteren kurumlarla gönüllü projeler gerçekleştirebilirsin.

Umarım her şey dilediğin gibi olur…

Sevgiler,

Eda.




Özgenur Ç********

Merhaba,

Kafası karışık bir elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak sizlere kararsızlığımı danışmak isterim. İlk olarak bölüme karşı ilgili olduğumu söyleyemem. Önü açık olan bir bölüm olduğundan ve zamanında ne istediğimi bilmediğimden bu bölümü tercih ettim. Şu an ilgim olan şeyleri farkına varabiliyorum lakin yeniden başlamaktan çekiniyorum. Bu bölüme İngilizce hazırlıkla beraber 4 senemi verdim ve geriye nasipse sadece bir senem kaldı. Tercih anına dönebilseydim çocuklarla ya da İngilizce ile ilgili olan, sayısaldan uzak bir bölüm okumayı tercih ederdim. Ama şimdi tekrar sınava hazırlanmak ve bir yandan bölüm derslerinden geçmek çok zor geliyor. Kendime bir hedef koymaya çalışıyorum, bu bölümü sevebileceğim ve sabredebileceğim bir hedef.

Sizce bu bölümü çocuklarla bağdaştırmak, sevdiğim şeylerle birleştirmek mümkün müdür?

Şantiyede ya da sanayide olmayacağım hatta ofiste çalışabileceğim bir alana yönelme imkanım mı var mı?

Teşekkür ederim.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Özgenur,

Ne istediğinizi fark etmeniz çok önemli, sizi bunun için tebrik ediyorum. Geride bıraktığınız zamanı da düşünerek, bölümünüzü bitirip, işe girdikten sonra, ilgi alanlarınıza yönelik kendinizi geliştirme fırsatları yaratabilir ve sonrasında o yönde devam edebilirsiniz.

Mesleğimizin güzel tarafı, geniş bir alanda iş imkanı sunması. Sahada ya da şantiyede olmadan, ofiste çalışabileceğiniz alanlar var. Firmaların operasyon bölümleri, yazılım geliştirme departmanları, proje yönetim ofisleri var. Bu alanlarda gelişim yapıp, buralardaki iş fırsatlarına bakabilirsiniz.

Ayrıca birçok şirket, çocuklara kodlamayı öğreten sosyal sorumluluk projesi de yapıyor, bu konuda dışarda da inisiyatifler bulunabilir. Yani, mesleğinizi ve sevdiğiniz şeylerle birleştirmeniz mümkün.

Başarılar, sevgiler.

Sare.




Yeşim A*****

Merhaba,

Ben DGS ile biyomedikal cihaz teknolojilerinden elektrik elektronik mühendisliğine geçiş yaptım. 2. sınıftan başladım ve derslerim çok zor. Çok zorlanıyorum. Bu bölümü bırakıp veya okulu dondurup biyomedikal cihaz teknolojilerinden ilerlemeyi düşünüyorum. Sizce yanlış mı yaparım? Ben biyomedikal cihaz teknolojilerinden hiçbir şey bilmeden hatta pandemiden dolayı staj yapamadan mezun oldum. Elektrik elektronik mühendisliği bölümünde de 3 yılın sonunda yine aynı şeyin olacağını düşünüyorum, bu derslere çalışırken kendimi geliştirmeye vaktim olmuyor. Bu bölümde zaman kaybetmek yerine diğer bölümüm için kendimi geliştirsem, İngilizce öğrenmek veya ofis programları öğrenmek mesela… Yanlış mı yaparım? Fikirlerinizi merak ediyorum şimdiden teşekkürler.

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Yeşim,

DGS sınavındaki başarınızdan ötürü çok tebrik ediyorum, başarılarınızın devamının geleceğine inanıyorum.

Biyomedikal teknolojiler ile hiç çalışmadım, bu konuda bilgim yok. Mühendislik ya da biyomedikal cihaz teknolojileri arasında tercih yaparken faydası olabileceğini düşündüğüm birkaç noktadan bahsetmek isterim. Biyomedikal cihaz teknolojilerinde daha kısıtlı bir alan içinde seçim hakkına sahip olabilecekken, elektrik elektronik mühendisliğinde daha geniş bir hareket alanınız olacaktır. Yazılım, otomotiv, telekomünikasyon, savunma sanayi, yüksek ve orta gerilim alanlarında yetkinlik ve isteğiniz dahilinde, operasyon mühendisi, yazılım geliştirici, proje yöneticiliği gibi iş kollarında seçenekleriniz olabilir. Hatta mühendislik sonrası, biyomedikal cihaz teknoloji alanında da devam etmeniz mümkün. Ülkemizde, 4 yıllık üniversite mezunları, işe alımlarda daha fazla tercih edilmektedir.

Yukarıda yazdıklarım önemli olmakla birlikte, sizin gönlünüzde yatan, içinizdeki hayal, yolunuzu çizmek konusunda en büyük yardımcınız olacaktır. Gözünüzü kapadığınızda, kendinizi ne yaparken hayal edip, mutlu oluyorsunuz? Gönülden istediğiniz meslekte, başarıya ulaşmanıza engel olmayacaktır, yukarıda bahsettiğiniz zorluklar.

Umarım yazdıklarım, seçiminizi yapmak konusunda farklı bakış açıları sağlamıştır.

Başarılar, sevgiler.

Sare Öztürk




Yeşim A*****

Merhaba,

Ben DGS ile Biyomedikal Cihaz Teknolojilerinden Elektrik Elektronik Mühendisliğine geçiş yaptım. 2. sınıftan başladım ve derslerim çok zor. Çok zorlanıyorum. Bu bölümü bırakıp veya okulu döndürüp biyomedikal cihaz teknolojilerinden ilerlemeyi düşünüyorum. Sizce yanlış mı yaparım? Ben biyomedikal cihaz teknolojilerinden hiçbir şey bilmeden hatta pandemiden dolayı staj yapamadan mezun oldum. Elektrik elektronik mühendisliği bölümünde de 3 yılın sonunda yine aynı şeyin olacağını düşünüyorum. Bu bölümde zaman kaybetmek yerine diğer bölümün için kendimi geliştirsem, İngilizce öğrenmek veya yazılım programları öğrenmek mesela. Yanlış mı yaparım?

Fikirlerinizi merak ediyorum, şimdiden teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Yeşim,

Zorlanmanı gerçekten anlayabiliyorum, kolay olmadığını biliyorum ve üstesinden geleceğini umuyorum. Dönemimizde DGS ile geçiş yapan arkadaşlarımız vardı, özellikle temel matematik derslerinde çok zorlanıyorlardı, bizlerden destek alıyorlardı, bölüm derslerinde de onlar bizlerden daha iyiydi ve bizlere destek oluyorlardı. Karşılıklı bilgi alışverişi ile herkes zorlukların üstesinden daha kolay gelebildi. Bu arkadaşlarımız gerçekten zorlandılar ama gerçekten azmederek pes etmeden çalıştılar da. Bildiğim kadarıyla şu an her biri ülkenin farklı yerlerinde hatırı sayılır şirketlerde çok kalifiye mühendisler olarak çalışıyorlar. Ne mutlu. Zorluklar hep olacaktır, pes etmeden üstesinden gelmeni öneriyorum. Arkadaşlarından ve hocalarından bu noktada destek almak sana büyük fayda sağlayacaktır.

Öğrenmeye dair attığın her adım hiçbir zaman boşa gitmez. O açıdan İngilizce, yazılım veya alternatif konularda kendini geliştirmen sana çok büyük artılar kazandıracaktır. 3. sınıfta alan derslerini aldığında hangisine ilgin olduğunu da görmüş olacaksın. Karamsarlığa kapılmadan, verdiğin bunca emeğin devamını getirmeni ve çok yakında aramıza donanımlı bir mühendis olarak katılmanı ümit ediyorum.

Sevgilerimle.




Gizem D******

Merhaba,

Ben elektrik elektronik mühendisliği bölümünden mezun oldum. Ailem garanti meslek diye bu bölümü yazdırdı, benim yazarken bir fikrim yoktu. Okurken çok zor olduğunu fark ettim ama geri dönüşü yoktu. Okul bitti, iş hayatı daha zor ve kötü oldu benim açımdan. Şantiyede çalıştım; toz, toprak… Ağzı bozuk insanların içinde çalışırken “ben bunun için mi okudum?” dedim. Sonra sanayide çalıştım, kendimi erkek gibi hissetmeye başladım. Ben özenli, süslü giyinmeyi seven bir kadın olarak oraya asla kendimi ait hissetmedim ve artık bana uygun olmadığını kesinlikle anladım. Kafam asla kodlamaya veya yazılıma basmıyor ve bu meslek bana çok zor geliyor. Ailem, başka bölüm okumam ya da yüksek lisans için de destek olmuyor. Ben bir çıkış yolu göremiyorum… Bu bölümü okusam da başka yapabileceğim bir dal var mı, yardımcı olur musunuz?

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Sevgili Gizem,

Sahada olmadan, şantiyeye gitmeden de mesleğinizi yapabileceğiniz alanlar var. Otomasyon, telekomünikasyon alanlarında, operasyon mühendisi, proje yönetimi, yapabilecekleriniz arasında.

Elektrik elektronik mühendisi olmasaydınız ne olmak isterdiniz? Bu soruya vereceğiniz cevap doğrultusunda, çalıştığınız sırada bu alana ait kurs, vs. ile kendinizi geliştirebilir, sonrasında kariyer değişikliği yapabilirsiniz. Yapamadıklarınız yerine yapabildiklerinize odaklanırsanız başarıya ulaşabilirsiniz.

Başarılar, sevgiler.




Veysel Ç*******

Merhabalar,

Ben bir elektrik elektronik mühendisi olarak Özel/Devlette Anaokulu, İlkokul, Ortaokul veya Liselerde Bilişim Öğretmenliği (Robotik Kodlama) yapmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Formasyon almam yeterli mi? Hangi alanda formasyon almalıyım? Bilgi verebilir misiniz?

İyi & Sağlıklı Günler Dilerim

profile image
Sare Öztürk

Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhabalar,

Formasyon konusu bildiğim bir konu değil ve bunu yapan bir tanıdığım da yok. Ancak duyduğum kadarıyla, formasyon olmadan sözleşmeli ya da kadrolu öğretmenliği yapılmıyor. Bu konudaki yönetmeliklerde de güncelleme olabileceği için en güncel bilgiye MEB’in sayfasından ulaşılabileceğini düşünüyorum.

İyi günler, sevgiler.




Öztunç Ö*********

Merhabalar,

Ben okumakta olduğum bölümü bırakıp üniversite hayatıma sıfırdan başlayıp yazılım alanında kendini geliştirmek isteyen biriyim. Yazılım konusunda yazdığınız tüm cevapları okumaya çalıştım ve paylaştığınız çok değerli bilgiler için size sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Okumak istediğim şehirdeki bilgisayar mühendisliği puanları elektrik elektroniğe göre daha yüksek olduğu için % İngilizce eğitim veren bir elektrik elektronik mühendisliği bölümünü kazanma ihtimalim çok daha yüksek fakat bu konuda bir soru işareti var kafamda. Eğitim hayatım başladığı andan itibaren direkt olarak yazılım alanında gelişmek istiyorum. Seçmeli olan tüm derslerimi programlama dilleriyle ilgili alıp dışarıdan takviye eğitimlerle gelişirsem, bilgisayar ya da yazılım mühendisi olmamama rağmen bir yazılımcı olarak çalışabilir miyim? Okul hayatım bittikten sonra yeterli donanıma sahip olsam bile bilgisayar ya da yazılım mühendisi olmadığım için ikinci planda kalma durumu söz konusu olur mu? Kısaca elektrik elektronik mezunu bir yazılımcı olursam iş hayatımda problem yaşar mıyım endişesi içindeyim. Bu konuda bir yorumunuz varsa sizden duymak isterim şimdiden teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Öztunç,

Şu an okumakta olduğun bölüm seni bir şekilde tatmin etmediği için ve hayalin çok farklı bir bölüm olduğu için yeniden başlamayı istediğini anlıyorum. Vermiş olduğun bunca gayret ve harcadığın zaman sonrasında yeniden çabalayarak farklı bir bölüm okuyacaksan bu elbette istediğin, hayalin olan bir bölüm olmalı. Elektrik elektronik mühendisliği iş alanı çok geniş olan bir meslek dalı ve yazılım da bu alanlardan biri fakat bölüm en nihayetinde elektrik ve elektronik temelli. Alınan dersler bu alanlara yönelik olan temel dersler. Yazılıma dair alınan tek seçmeli ders C dersi. Bölüm derslerin, eğitim hayatın boyunca yapacağın çalışmalar, tezin elektrik elektronik paralelinde olacağı için, yazılıma arta kalan zamanlarda dışarıdan destek alarak yönelebilirsin. Hedefin yazılım olduğu için bu kez yine yazılımdan çok başka bir bölüm okumuş olacaksın ve bu da benzer şeyler yaşadığın için seni yine tatmin etmeyebilir. Zaman hepimiz için çok kıymetli. Bu anlamda onu en doğru ve verimli şekilde yaşamalıyız. Elektrik elektronik mühendisliği hedefine giden bir yol olsa da hedefin değil. İlgi duyduğun ve uğruna bazı şeylerden vazgeçmeye hazır olduğun bir bölümün direk kendisini okuyup, vaktini tamamıyla buna ayırman en doğrusu olacaktır. Doğru bir bölüm seçmek için üniversite sınavlarına en verimli şekilde hazırlanmanı tavsiye ederim. İstediğin hedefe ulaşman için çalışmaların haricinde, gerektiğinde şehir kriterin konusunda da esneklik göstermende fayda olacaktır.

Hedefine giden yolda vereceğin çabaların gönlünce olmasını ümit ediyorum.

Başarılar dilerim.




Süheyla D*******

Merhaba,

Başkent Üniversitesi bilgisayar mühendisliği okuyorum, hedefim hep elektrik elektronik alanında ilerlemekti, yanlış tercih mağduru oldum biraz. Bilgisayar okuyup yüksek lisansımı tezsiz elektrik elektronik dalında yapsam bir lisans elektrik elektronik mühendisliği eğitimi almış biri ile denk bir yerde çalışabilir miyim, yani genelde iş ilanlarında elektrik elektronik lisans derler yüksek lisans demezler. Kafam bu konuda çok karışık, bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Süheyla,

Şu an okuduğun bölümden mezun olduğunda bilgisayar mühendisi unvanı alacaksın ve mesleğin bilgisayar mühendisliği olacak. Yüksek lisans, bana kalırsa, lisans eğitimini aldığın bölümün alt dallarının sana yakın olan herhangi birinde uzmanlaşmanı sağlayacak bir alanda olmalı. Örneğin elektrik elektronik mühendisi, güç elektroniği alanında yüksek lisans yapmış biri bu dediğim duruma örnek olabilir. Ama senin dediğin gibi, her ne kadar bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği birbirine çok zıt iki bölüm olmasa da, iki farklı bölümde lisans ve yüksek lisans bitirmek kafa karışıklığına sebep olabilir. Demek istediğim, 4 yıl lisans okuyup üzerine 2 yıl da yüksek lisans yapan birinden beklenti daha çok kendi bölümünün spesifik bir alanında uzmanlaşması yönündedir. Sana tavsiyem, şu an okuduğun bölümde ilginin ve becerinin en yoğun olduğu alana yönelip, hem akademik hem de mesleki kariyerini bu doğrultuda yönlendirmen Yanlış tercih yaptığını düşünüp umutsuzluğa kapılmak yerine mevcut durumda yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalış ve mesleğine karşı kesinlikle ön yargılı olma. Mühendisliğin her bölümü çok kıymetli ve kendi içinde birçok çalışma alanı mevcut.

Başarılar

Sevgiler,

Eda.




Seher

Merhaba

4.sınıf öğrencisiyim teknik dersleri seçmekte çok zorlandım size de danışmak isterim. Mezun olduktan sonra bir seçenek olarak Machine Learning alanında çalışmak istiyorum yardımcı olacağını düşündüğüm için Object Oriented Programming I dersini alacağım. Ancak çalışma alanı olarak bununla kendimi kısıtlamak istemiyorum örneğin bir asansör fabrikasında da çalışmam mümkün olsun istiyorum ve bu doğrultuda hangi dersleri seçmem daha doğru olacaktır?

diğer ders seçenekleri;

POWER SYSTEMS ANALYSIS I

DIGITAL SIGNAL PROCESSING

INTRODUCTION IMAGE PROCESSING

MICROWAVE TECHNIQUES

LINEAR CONTROL SYSTEMS

ELECTRICAL DISTRIBUTION SYSTEMS

PLC AUTOMATION SYSTEMS

INTRODUCTION TO POWER ELECTRONICS

Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Seher,

Bölümde her biri birbirinden faydalı ve çok farklı konulara dayanan dersler var. Alacağımız her dersin gerek bireysel gelişimimizde, gerekse iş hayatında faydası olacaktır. Öğrenilen her ders içeriğinin bizlere faydası olsa da bunu bir adım öteye taşıyıp iş hayatına entegre edilebilir hale getirmek bizim elimizde. Çünkü başvurduğumuz pozisyonlarda kişinin kendisini ne kadar geliştirdiği, ne kadar donanımlı olduğuna bakılır. Aldığımız dersler bizi bu seviyelere getirmek, işin mantığını anlamak için bir araçtır. Eğitim hayatın boyunca mikrodalga dersi almamış olman, iş hayatında bu bölüme yönelemeyeceğin anlamına gelmez. Ama ilgi duyduğun bir alan var ise bunun paralelinde teknik seçmeli dersler almak faydalı olacaktır. PLC otomasyon teknolojinin ve akıllı sistemlerin gelişmesiyle çokça rağbet gören kıymetli alanlardır, derslerini alman sana fayda sağlayacaktır. Diğer bölüm derslerinin her biri kendi alanında önemli dersler olsa da, bu konudaki kararı ilgi duyduğun alan paralelinde senin vermen en doğrusu olacaktır.

Başarılar dilerim.




Begüm

Merhaba Hande Hanım,

Ben elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim. Bu sene 3. sınıfa başlayacağız ve alan seçmeli derslerimiz olacak. Büyük kararsızlık içerisindeyim, daha çok elektrik alanı derslerine yönelmeyi düşünüyorum ama biraz endişelerim var açıkçası. Bir kadın mühendis olarak bu konuda bilgilendirebilir misiniz, alan seçim süreci ile ilgili de tavsiyeleriniz varsa seve seve dinler dikkate alırım.

Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Begüm,

Elektrik elektronik mühendisliği çok kapsamlı bir mühendislik olduğundan, kişinin yönelmek ve uzmanlaşmak istediği alana dair fikir vermesi açısından alan seçimi yapılır ve alan ile ilgili temel dersler verilir. Amaç ise alana dair temel bilgiler edinmek ve bilgiler ışığında yapabileceklerimiz ortaya koymak, kendimizi keşfetmektir. Ama dönülmez bir yol veya çok kritik bir durum değildir. Elektriğe ilgi duyuyorsan, elektrik temelli dersleri alırsın ama bu elektroniği tamamen geride bırakırsın veya iş hayatında elektronik ile kesinlikle muhatap olamazsın gibi bir durum değil. Seçimin her ne olursa olsun elektrik ve elektronik mühendisi olarak mezun olacaksın. Mezuniyetin sonrasında istediğin alana yönelik kendini geliştirebilir ve bu alanlarda iş başvuruları yapabilirsin, tercih tamamen senin bu noktada. O açıdan endişeye mahal vermeden sempati duyduğun ve sana hitap eden alan derslerini alıp, bitirme tezini veya projeleri bunun paralelinde yapabilirsin. Aldığın eğitim ve özverin sonucunda gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Başarılar diliyorum.




Emine

Merhaba bu sene sınava girdim ilk hedefim bilgisayar mühendisliğiydi. Kütahya geliyordu fakat tercih hatası yaptığım için yerleşemedim şimdi ek tercih yapacağım elektrik elektronik mühendisliği de yazmayı düşünüyorum. Kütahya, Bandırma ve Sakarya gelir gibi ama bu üniversitelerden mezun olursam gelecekte iş bulmakta zorlanır mıyım daha iyi bir üniversite şart mı?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Emine,

Zorlu geçen sınav sürecinde her öğrencimiz gibi verdiğin tüm çabalar için seni tebrik ediyorum öncelikle, temennim sana hitap eden güzel bir mühendislik dalına yerleşebilmendir. Bilgisayar mühendisliğini, ağırlıklı olarak yazılım alanında yükselmek isteyen arkadaşlarımız tercih ediyor. Aynı şekilde elektrik elektronik mühendisi olup, elektrik, elektronik veya yazılım gibi birçok alana yönelebilir ve iş hayatında faaliyet gösterebilirsin. İyi bir üniversite, iyi bir eğitmen kadrosu, kaliteli eğitim demek. Aksi takdirde gerisi taş yığınından ibaret zaten yani üniversiteyi, verilen eğitimi anlamlı kılan kişinin kendisidir. Mezun olduğumuzda istisnalar haricinde işverenler mezun olunan okul veya not ortalamasını sormuyor. Haklı gerekçelerle, sunduğu pozisyona uygun olup olmadığın veya ne kadar donanımlı bir mühendis olduğun ile ilgileniyorlar. Bu nedenle, okurken ve mezun olduktan sonra, gerek mesleki olarak gerekse yabancı anlamında kendimizi ne kadar geliştirdiğimiz ve piyasanın beklentilerini mesleki anlamda ne kadar yerine getirebildiğimiz bizi kariyer yolunda iyi noktalara taşır. İş bulmanın kolay veya zor olması da tam da bununla alakalı bir durum, üniversitenin kendisi ile değil. Kararsızlıklardan arınıp, bir yıl boyunca vermiş olduğun sınav çabasının boşa gitmeyeceğini ümit ederek, aramıza katılmanı diliyorum.

Sevgilerimle.




Kübra G**********

Merhaba,

Ben elektrik elektronik mühendisliği kazandım ama İngilizce değil bölümüm. Bu eksikliği nasıl kapatabilirim? Ya da yatay geçişle İngilizce okumalı mıyım?

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Kübra,


Bölümü İngilizce okumak ciddi bir avantaj ama Türkçe bölümde okuyup bu farkı kapatmak çok zor değil. İngilizce seviyeni bilemiyorum, eğer hiç temelin yoksa geliştirmek için okul dışında gidebileceğin kurslar ya da online eğitimler alabilirsin. Dil öğrenmenin en güzel yolu o dile sürekli maruz kalmak, imkânın varsa yurtdışı değişim programlarına katılabilir ya da yaz tatillerinde Work&Travel yapabilirsin. Okulu bitirmeden Toefl, IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan bir sınava girip İngilizce seviyeni tescillemen, işe girişlerde sana avantaj sağlayabilir.

Başarılar.

Sevgiler,

Eda.




Taliha K******

Merhabalar,

Ben elektrik elektronik 3. sınıf öğrencisiyim. Alan seçimi konusunda beni bilgilendirebilir misiniz? Alanlar: Kontrol Otomasyon, Elektronik Haberleşme, Elektrik. Bir kadın olarak seçtiğimiz alanda yaşayabileceğimiz zorluklardan da bahseder misiniz? Hangi alanda imza yetkisi var ve o alana yönelirsek nerede ve nasıl çalışmamız gerekir?

Teşekkürler.

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Taliha,

Alan seçimi yaparken şu ana dek aldığın derslerdeki başarı oranın, yeteneklerin ve ilgi alanlarını göz önünde bulundurmalısın. Alan seçimin sonrası yapacağın iş ve çalışma koşulların bulunduğun sektöre göre farklılık gösterecektir. Burada asıl belirleyici unsur hangi alanda hangi pozisyonda çalıştığın. Örneğin haberleşme alanında ilerlemek istedin ve bu alanda uzmanlaştın, bu sektörde faaliyet gösteren bir şirkette araştırma geliştirme yapılan bir birimde de çalışabilirsin ya da aynı şirketin saha da bakım-onarım süreçlerini takip eden teknik ekibi içinde de yer alabilirsin. Demek istediğim hangi alanı seçersen seç çalışma şartlarını o şirketteki pozisyonun ve çalıştığın departman belirler.

Her birimiz özellikle mesleğe ilk başladığımız dönemlerde zorluklar yaşarız, bunu kadın ya da erkek diye ayırmak çok doğru değil. Cinsiyetinin mesleğini yapmana engel olacağını düşünüp kendi önüne engeller koymamalısın. Artık kadınlar her alanda aktif görev alabilir durumda ve doğrusu da bu zaten

Başarılar.

Sevgiler,

Eda.




Taliha K******

Merhabalar,

Ben Taliha, elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Alan seçimi için Kontrol Otomasyon, Elektronik Haberleşme, Elektrik alanları hakkında bilgilendirir misiniz? Bir kadın olarak seçtiğimiz alanda yaşayabileceğimiz zorluklar var mıdır? Hangi alanda imza yetkisi var ve o alana yönelirsek nerede ve nasıl çalışmamız gerekir?

Teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Taliha,

Alan seçimi çoğu bölüm öğrencisi için çok kritik bir süreçmiş gibi algılanıyor, oysa ki öyle değil. Öncelikle şunu belirtmeliyim; alan seçimi elektrik veya elektronik, her ne olursa olsun onun paralelinde dersler alınır ve bu alana dair daha detaylı fikir sahibi olunur. Seçiminiz her ne olursa olsun elektrik elektronik mühendisi olarak mezun olacaksınız. Bu anlamda, seçiminiz her ne olursa olsun bu branşa yönelik tüm işlere başvurabilirsiniz. Okurken elektronik temelli dersleri seçmiş olsanız dahi elektrik temelli bir işe başvurup bu alanda ilerleyebilirsiniz. Bölüm seçimi diğerinden tamamen uzaklaşmak veya dönülmez bir yol gibi algılanmamalı bu sebeple. Bölüm seçimindeki amaç, öğrenci hangi bölüme daha ilgi duyuyor , hangi alana yönelmek istiyorsa o bölümle ilgili detaylı ders almasını sağlayarak, alana dair fikir edinmesini sağlamaktır.

İlave olarak hangi bölümü seçerseniz seçin, mezun olduğunuzda imza yetkiniz olacaktır çünkü imza yetkisi için gerekli olan dersleri zaten zorunlu ders olarak almaktasınız. Kadın veya erkek olarak cinsiyet ayrımı yapmaksızın, iş hayatında elbette farklı konularda zorluklar yaşayabiliyoruz. Mesleklerin cinsiyeti olmaz, olmamalı. Ne var ki ülkemizde kadın mesleği, erkek mesleği ayrımı yapan ve bu yönde zorlayıcı davranışlar sergileyen insanlar, yöneticiler var. Bu da iş hayatını zorlaştırabiliyor. Ama bunların hepsi bir süreç. Kurumsal kimliği olan işyerlerinde bunlar neredeyse yaşanmıyor. Bu nedenle, iyi yerlerde iyi pozisyonlarda başlamak için donanımlı hale gelmek başarılı ve huzurlu bir iş hayatını da beraberinde getirecektir. Öncelikli odaklanman gereken bu yolda hiçbir durumun seni yıldırmaması ümidiyle.

Başarılar diliyorum.




Emre B******

Merhabalar,

Bildiğiniz üzere elektrik elektronik mühendisliği bilgisayar mühendisliğinden daha düşük puanla alıyor. Elektrik elektronik mühendisliği okuyup daha sonra bilgisayar mühendisliğine nasıl yönelebilirim veya okulu bitirmeden herhangi bir geçiş yapabilir miyim?

Teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Emre,

Bölümlerin yerleşme puanından ziyade, bölüm içeriğine, sana hangisinin hitap ettiğine ve mezun olduğunda sunacağı çalışma alanlarına odaklanmalı ve buna göre seçim yapmalısın. Bir bölümü büyük emekle bitirip sonra ikincisini tekrar okumak veya ona yönelmek birçok açıdan büyük külfet olabilir. Bu nedenle doğru seçimle doğru bir bölümde ilerlemen en mantıklısı olacaktır. Anladığım kadarıyla bilgisayar mühendisliğine ilgin daha çok. Seçimlerini bu yönde yapman sen daha mutlu edecektir. Tercihlerin arasında elektrik elektronik mühendisliği de var ise ister bu bölümde ister yazılım, donanım alanında kendini geliştirebilirsin. Elektrik elektronik mühendisliğinin iş yelpazesi oldukça geniş. Bu bölümden mezun biri elektrik, elektronik veya yazılım ve paralelindeki alanlara yönelebilir. Ama bir bilgisayar mühendisi elektrik, elektronik alanında faaliyet gösteremez. Elektrik elektronik mühendisliği okurken almış olduğun bölüm dersleri yanında C yazılım dersi de alacaksın. Almış olduğun bu dersi dışarıdan eğitimler ve kendi çaban ile desteklersen, branşın haricinde yazılım konusunda da uzmanlaşabilir ve mezuniyetin sonrasında bu alanda faaliyet gösterebilirsin. Bu anlamda en doğru seçimi senin yapman gerekiyor.

Seçimin her ne olursa olsun, mutlu olman ümidiyle.




Beyza D******

Öncelikle iyi günler.

Ben bu yıl Çukurova Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliğini İngilizce eğitimli kazandım. Sizce bölümü İngilizce okumak zor mu ve okuduktan sonra hemen iş bulabiliyor muyuz?

Teşekkürler.

profile image
Esra Dinçer

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Beyza,

Ben de bir Çukurova Üniversitesi mezunuyum. Eğitim dilinin İngilizce olması büyük oranda bir avantaj sağlamaktadır. Teknik alanlarda en yaygın kullanılan dilin İngilizce olması alacağın eğitim ve kendi çaban ile teknik okur yazarlığını üst seviyeye taşıyacaktır. Mühendislik alanında tüm dünya ile ortak jargona hakim olmak önemli bir avantaj. Bazı soyut kavramları anlamakta başlarda sıkıntı çekilse de bu sistemi kavradıkça her şey daha kolay olacaktır. Mezun olduktan sonra iş bulma süreci sadece yabancı dille açıklanamaz elbette. Kişisel çaba, hedef odaklı ders ve staj seçimleri, istekli ve hevesli olmak, mesleğin tüm dünyada hangi yönde ilerlediğini görebilmek adına geniş bir okuma portföyü edinmek de çok önemli.

Aramıza hoş geldin, başarılarının devamını dilerim.




Büşra E**********

Merhaba, ben DGS ile elektrik elektronik mühendisliğine uzatacağım. Öncelik olarak bu dalda ülkemizde kadınlara nasıl davranıldığını, iş imkanlarını öğrenmek istiyorum. Daha sonrasında ise yurtdışında rahat iş bulabileceğimiz bir bölüm mü?

Teşekkürler.

profile image
Esra Dinçer

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Büşra,

Öncelikle DGS için başarılar dilerim. Elektrik - elektronik mühendisliği birçok mühendislik dalıyla ve temel bilimler dallarıyla ortak çalışabilen bir meslek. Kadın mühendis sayısı konusunda da daha önceden çok az tercih edilen bir bölüm olmasına rağmen gittikçe kadınların tercihinin arttığını görüyoruz. Bu da daha çok kadın mühendisin sahada olduğu ve daha eşitlikçi bir yaklaşımın zorunlu hale geldiğini gösteriyor. Yurtdışı iş olanakları ise tamamen kişisel beceriler sayesinde artırılabilir diye düşünüyorum. Türkiye´de yurtdışı bağlantılı bir firmada çalışabilir ya da yurtdışında mühendis olarak denkliği olan ülkelerde iş bulabilirsin. Bu konuda yabancı dilin iyi olması çok önemli bir konu. Okul hayatın devam ederken dil ile özel olarak ilgilenebilir hatta ikinci bir yabancı dil daha öğrenebilirsin.

Başarılarının devamını dilerim.




Kerem

Merhaba,

Cevapladığınız bir soruda bir elektrik elektronik mühendisinin kendini geliştirerek bilgisayar mühendisliği bölümünün ilgi alanına dahil olup çalışabileceğini söylemiştiniz, benim okuduğum bölüme pek ilgi duyduğum söylenemez acaba çevrenizde bu şekilde kendini yönlendirip çalışan birileri varsa nasıl bir yol izledikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Kerem,

Evet, elektrik elektronik mühendisliği bölümünde okurken çağımızın en’leri arasında bir alan olan yazılıma ilgi duyup bu konuda da dersler, eğitimler alan, iş hayatında yazılım alanında iş bulan arkadaşlarım var. Bölüm dersleri arasında çalışarak eğitim hayatı süresince bu bilgisini pekiştirdi. Günümüzde bilgiye ulaşmak çok daha kolay ve birçok kaynak ücretsiz ve ulaşılabilir durumda. Bunlardan da faydalanarak bilgi anlamında belirli bir seviyeye ulaştılar. C, Java yazılım dillerinin yanında Python’a da ilgi duyarak paralelinde olan bu yazılım dilinde de kendilerini geliştirmeye çalıştılar.

İstedikten sonra destek bulmak gerçekten kolay, mühim olan gerçekten istemek ve çaba göstermek. Yazılım konusunda senin de ilgin var ise, internetteki hazır kaynaklar haricinde, bazen ücretsiz veya çok cüzi rakamlar ile eğitimler satın alabileceğin “Udemy” platformuna bir göz atmanı tavsiye ederim. Ayrıca devletin yazılım öğrenmek isteyenleri desteklediği tamamen ücretsiz, bir çok yazılım dilini sıfırdan anlatan online eğitim videolarının olduğu BTK Akademi’yi de ziyaret etmeni öneririm. Faydasını göreceğini umuyorum.

Başarılar dilerim.




Öykü

Merhabalar. Ben Başkent Üniversitesi Elektrik Elektronik mühendisliği bölümündeyim. Hazırlığı online olarak okudum ve 1. sınıfa başlayacağım. Bu bölümü isteyerek seçmedim, hayalimdeki bölüm değildi çünkü lisede fizik dersini sevmezdim. Aile baskısı ve iş imkanlarının zengin olması nedeniyle seçtim fakat yapamayacağıma ve bölümü sevemeyeceğime dair kaygılarım var. Ayrıca bölümün zor olması beni korkutuyor. Kendime başarabileceğime ve sevebileceğime dair inancım yok çünkü fiziğe ve bu bölüme ilgim yok. Sizce sevebilmek ve başarılı olmak için ne yapabilirim?

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Öykü,

Daha yolun çok başındasın, şimdiden önyargıyla yaklaşıp bölümle ilgili kaygılarını beslersen başarılı olman çok zor. Yapamayacaklarından çok yapabileceğin şeylere odaklanmalısın. Fizik sevmiyor olabilirsin elbette, ama mühendis olacaksın diye tüm hayatın fizikten ibaret olacak diye bir durum söz konusu değil. Derslerini düzenli takip edip çalıştığın sürece başarmaman için hiçbir sebebin yok. Bölüm için zor diyenleri dinlememeye çalış, insanlar kendileri yapamadıkları şeyleri başkaları da yapamayacak diye düşünebilir ama herkesin yolu farklı, okul hayatını sadece mesleğini eline almak için geçmen gereken bir süreç olarak düşün ve mezun olup mühendis olduğunda yapabileceklerini hayal ederek motive olmaya çalış

Başarılar,

Sevgiler,

Eda.




Harun S*****

Merhaba,

Öncelikle böyle bir sayfa oluşturmanız harika. Bu şekilde soru sorabileceğimiz başka bir yer göremedim. Ben de elektrik elektronik mühendisliğini seçtim ve üniversiteyi normal şekilde okurken bir taraftan da bir firmada çalışmam gerekiyor çünkü maddi imkanım iyi değil. Sorum şu; okuldan sonra ortalama kaç saat çalışılıyor? Ortalamam 3 ve üzeri olması için ne kadar kendime vakit ayırmalıyım, ayrıca ben kendimi daha çok yazılım konusunda geliştirmek istiyorum. Her türlü bilgiye muhtacım. Umarım cevaplarsınız teşekkürler.

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Harun,

Öncelikle kolaylıklar diliyorum, ben de üniversite yıllarımın bir döneminde tıpkı senin gibi hem part time çalışıp hem de okula devam etmiştim, yaşadığın zorlukları tahmin edebiliyorum. Ama inan bana zor elde edilen başarılar çok daha kıymetli ve büyük tecrübeler kazandırıyor insana. Hem çalışıp hem okuyacaksan devamsızlık yapmadan derslere mutlaka katılmalısın, her gün bir saat bile olsa günlük tekrarlar yapabilirsen çok daha iyi olur. Sınav zamanları biraz daha zor geçecektir, o dönemlerde derslerine mümkün olduğunca çok zaman ayırmalısın. Sana mutlaka şu kadar saat çalışmalısın diyemem çünkü herkesin ders çalışma şekli ve zaman yönetimi farklı olabilir, bu sebeple kendi düzenini oturtup istikrarlı bir şekilde bu düzene uymaya çalışmalısın.

Başarılar.

Sevgiler,

Eda.




Harun S*****

Merhaba,

Öncelikle böyle bir sayfa oluşturmanız harika. Bu şekilde soru sorabileceğimiz başka bir yer göremedim. Üniversiteyi şehir dışında okuyacağım. Ben de elektrik elektronik mühendisliğini seçtim ve üniversiteyi normal şekilde okurken bir taraftan da bir firmada çalışmam gerekiyor çünkü maddi imkanım iyi değil. Sorum şu; okuldan sonra ortalama kaç saat çalışılıyor? Ortalamam 3 ve üzeri olması için ne kadar kendime vakit ayırmalıyım; ayrıca ben kendimi daha çok yazılım konusunda geliştirmek istiyorum. Her türlü bilgiye muhtacım.

Umarım cevaplarsınız teşekkürler.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Harun,

Öncelikle seni tebrik ediyor ve mühendisliği severek okuyacağını ümit ediyorum. Birçok öğrenci boş vakitlerini değerlendirmek veya maddi destek olması açısından öğrenim süresi boyunca çalışabiliyor. Hatta üniversite bu durumu destekleyerek, üniversite cafeleri veya kütüphanelerinde çalışmak isteyen öğrencilere pozisyon da ayarlayabiliyorlar. Veya bir yandan okuyup bir yandan da dışarıda çalışan arkadaşlarımız da var elbette. Staj yapmak için başladıkları şirkette, bölüme aşina olmak adına mesleği öğrenenler de var. Üniversitenin ilk yılı zorlayıcı olmuyor, hatta boşa kalan çok zaman oluyor. Bunu eğlenerek, çalışarak veya öğrenerek geçirmek tamamen kişinin kendi tercihi. Derslerde başarı gösterip, sınavlardan yüksek not alman boş vakitlerinde ekstra işlerde çalışıp çalışmadığından ziyade derslere katılım gösterip, anlamak ve sınavlara zamanında çalışmakla, özverili olmakla alakalı bir durum. Genel olarak derslere devam zorunluluğu oluyor. Normal öğretim veya ikinci öğretim isen, ekstra çalışacağın işin saatlerini eğitim hayatına da engel olmaması açısından buna göre ayarlamanda fayda var. Özellikle 2. sene alacağın derslerle elektrik ve elektronik alanlarına karşı ilgin ve algın şekillenecek, bunun yanında yazılım dersi de alacaksın. Almış olduğun tüm bu derslerden hangisi sana hitap ediyorsa bunu kendi çaban ve eğitimler ile desteklemek, ister bölüm derslerinde ister yazılım alanında seni alıp çok iler noktaya taşıyacaktır. Çok geniş bir mühendis çevren olacak, bilgisayar mühendisliği arkadaşlarınla iş birliği içerisinde olup onların bilgilerinden de faydalanabilirsin. Ortada büyük bir pasta var yani, bu pastadan kaç dilim yiyeceğin sana kalıyor tamamen. Bence en zor kısmı atlatmışsın. Bundan sonrası inan çok daha kolay.

Üniversiteli olmanın tadını çıkarman ve ileride aramıza başarılı bir mühendis olarak katılman ümidiyle.




Eren P********

Merhabalar Hande Hanım

yılında İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik bölümünden mezun oldum. Bölümümü tercih ettiğim zamanlarda, bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği arasında kalmıştım. İş imkanlarının nispeten daha geniş olması ve birçok farklı alana yönelebilme potansiyeli sebebiyle elektrik elektroniği seçtim. Ancak açıkçası bu genişlik durumu epeyce kafamı karıştırdı.

Üniversite yıllarımda kendimi C, Python gibi programlama dilleri konusunda geliştirsem de ne bitirme projemin konusunda ne de aldığım derslerde tam olarak bir alana yönelemedim. Bitirme proje konum “Uzay Araştırmalarında Yenilenebilir Enerji Uygulamaları ve Tasarımı” idi mesela. Aldığım seçmeli dersler genelde birbirinden farklı alanlara yönelik derslerdi. Üniversite sonrasında ise PLC programlamayla ilgilenmeye başladım. Tabii ki bunlar farklı alanları test etmek için faydalı adımlardı ancak bir şekilde üniversiteyi bitirdim. Yani alan seçimi için geç kaldım ve de ziyadesiyle kafam karıştı.

Lafı fazla uzatmayayım, varmak istediğim nokta şudur. Kendimi yazılım alanına daha yakın hissediyorum. Yazılım derken gömülü sistemlerin yazılımından ziyade web-bilgisayar tabanlı yazılım kısmında kendimi biraz geliştirdim. Bu alanda çalışırsam, lisans eğitimim ve emeklerim boşa gitmiş olur mu? Sizin bildiğiniz, kariyerine bu şekilde yön verip başarılı olan mühendisler var mıdır? Yoksa gömülü sistem gibi her iki mühendislik alanına da hitap eden bir dal seçmek daha mı akıllıca olacaktır?

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Eren,

Öncelikle eğitim hayatında kendini geliştirmek adına verdiğin çabalar için seni tebrik ediyorum. Emin ol bu durum iş hayatında senin diğer adayların önüne geçmeni sağlayacaktır. Bitirme tez konun da oldukça iyi. Genel olarak yenilenebilir enerji ve kaynakları konusu büyük önem arz etmekte. Bu alanda da atılımlar yapabilir isen iş hayatında başarının yanında ülkeye katma değer sağlayacağın çok güzel projeler yapabilirsin. Yazılım konusunda ise mevcut bilgi birikimine ilave olarak eğitimler ile kendini daha da geliştirebilirsin. Bu anlamda Udemy ve BTK Akademi Projesi sayfalarına ücretsiz üyelik gerçekleştirip online eğitimlerden faydalanman çokça yararına olacaktır. PLC ve otomasyon da çok kıymetli ve talep gören bir alan. Scada yazılımı ile bu alanda da faaliyet gösterebilirsin. Yenilenebilir enerji, PLC & Otomasyon, yazılım Bunların her biri çok kıymetli alanlar ve kendini geliştirdiğin takdirde kolayca iş bulup yükselebileceğin iş dalları. Burada en doğru seçim yapmak sana kalıyor. Sana en çok hitap eden ve hangisine becerin olduğuna inanıyorsan ona yönelmeni ve bunun paralelinde iş başvuruları yapmanı tavsiye ederim. Böylece mutlu bir kariyer hayatı da beraberinde gelecektir. Bugüne kadar öğrendiğin veya emek ettiğin hiçbir bilgi emin ol boşa gitmez. Senin gibi farklı alanlara yönelmek isteyen ve başarılı olan çokça mühendis arkadaşımız var.

En doğru tercihle senin de onların arasında yer alman ümidiyle.




Eray Y******

Merhaba,

Bu sene üniversite sınavına girdim ve sıralamam bin. Elektrik-elektronik mühendisliği bana konum olarak da uygun Trakya Üniversitesi var ama burasının sıralaması bin. Sıralamamdan daha düşük yere gitmek sizce mantıklı mı? Bir de sıralamama uygun İTÜ petrol ve doğalgaz mühendisliği var. Sizce hangisini tercih etmeliyim?

profile image
Nadire Eda Adanır

TMK Mezunu, Elektrik Elektronik Mühendisi

Merhaba Eray,

Üniversite tercihi yaparken okuyacağın şehir ve okulun olanakları çok çok önemli. Öncelikle bunları araştırmanı öneririm. Eğitim dili İngilizce olan bir üniversitede okuman senin yararına olacaktır. Ayrıca bölümdeki hocalar, laboratuvar olanakları ve mezuniyet sonrası iş bulma sürecini o okulda okumuş birilerine ulaşarak öğrenebilirsen çok iyi olur. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği ile ilgili pek bir bilgim yok maalesef, tercih yaparken önce bölümü belirleyip daha sonra üniversite seçmek daha doğru olur diye düşünüyorum. Sırf senin sıralamana bu bölümler geliyor diye bu bölümleri yazmalısın diye bir düşünceye kapılmamalısın. Seçeceğin meslek tüm hayatını şekillendirecek, buna göre düşünüp karar vermelisin. Umarım her şey gönlünce olur

Sevgiler,

Eda.




Zeynep Y*******

Merhaba Hande Hanım,

Bu sene üniversite sınavına girdim istediğim gibi bir sıralama elde edemesem de orta segmentli bir üniversitede elektrik elektronik mühendisliği tutturabiliyorum. Zaten istediğim mühendisliklerde önde geliyordu. Çevremden duyduğum kadarıyla mühendislikte İngilizce eğitim veren iyi teknik üniversitelerden mezun olmak iş konusunda şansımızı arttıran hususlardanmış. Böyle bir üniversitede okumamak bu sektörde bizim geride kalmamıza sebep olur mu? İngilizceye yatkınım ve iyi seviyede bildiğime inanıyorum. Bu konuda gelişime de açık biri olduğumu düşünüyorum. Sizce üniversite ve dil konusunda arayı kapatma imkanım var mı? Tecrübelerinize güveniyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Zeynep,

Zorlu geçen tercih döneminde gönlüne göre bir bölüm ve üniversiteye yerleşebilmeni ümit ediyorum öncelikle. Güzel bir üniversitede güzel bir bölüm okumanın yanında, iş hayatında aranan temel koşullardan biri de iyi seviyede İngilizce bilmek ve bunu belgelemek hatta beraberinde 2. dili de bilmek. Şunu belirtmeliyim ki, bazı şirket ve kurumlar haricinde hangi üniversiteden hangi ortalama ile mezun olduğunun inan önemi yok. İşverenlerin mühendisten beklediği diplomadan çok daha fazlası. İyi bir mühendis olmak, donanımlı olmak, iyi seviyede dil biliyor olmak onların haklı olarak asıl ilgilendikleri durum. Aksi takdirde diploma kağıt parçasından öteye gitmiyor onların nazarında. Bu nedenle hangi üniversiteye yerleşirsen yerleş, eğitimi Türkçe veya İngilizce olsa da, bölümü verimli bir şekilde bitirmen, ilgi duyduğun alanı belirleyip, en az bir konuda uzmanlaşman ve en nihayetinde kendi çaban ve gerekirse kurslar ile İngilizce dil bilgini geliştirmen ve bunu TOEFL, IELTS gibi sınavlarla belgelemen izleyeceğin en doğru yol olur. İyi bir şekilde başlangıç yapabilmek ve bu süreçte çabalamak eğitim ve kariyer hayatını başarılı kılacaktır. Buna ben inanıyorum senin de inanman ümidiyle.

Başarılar diliyorum.




Ceyda K*******

Merhaba Hande Hanım,

Bu yıl meslek tercihimi yapacağım bir dönem ve benim bu konu hakkında birkaç sorum olacaktı. Liseye başladığım yıldan beri bilgisayar mühendisliği okumaya kararlıydım fakat bu son aylarda tercih listeme elektrik-elektronik mühendisliğini de eklemeyi düşünüyorum. Bu iki bölümün birbirlerini çalışma sahasında ve akademide ne kadar örttüğünü merak ediyorum. Son olarak ileride kuantum bilgisayarlar üzerinde çalışmak istiyorum. Sizce elektrik-elektronik mühendisliği okumak benim durumunda olan biri için daha mı avantajlı? Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Ceyda,

Her iki mühendislik dalı da çok kıymetli ve iş sahası çok geniş bölümler. Bilgisayar mühendisliğinden mezun olursan yazılım, sistem ve benzeri işlerde ağırlıklı olarak faaliyet gösterirsin. Elektrik elektronik mühendisliğinin iş yelpazesi oldukça geniş. İlgi ve becerine göre elektrik , elektronik, enerji veya yazılım gibi birçok farklı alanda çalışabilirsin tabi bu noktada senin kendini ne kadar geliştirdiğin ilgi duyduğun alana dair neler öğrendiğin çok önemli. Yani elektrik elektronik mühendisliğinden mezun olduğunda yazılıma dair bilgi birikimin olursa bir bilgisayar mühendisi bir yazılımcı gibi iş hayatında faaliyet gösterebilirsin. Elektronik ve elektrik temelli aldığın bölüm dersleri doğrultusunda hangi alana daha çok meyilli olduğunu ve hangisine yönelmek istediğine karar verebilirsin. Bu bölüm alan ve sektör olarak çok fazla seçenek barındırıyor. Önemli olan başlamak ve hangisine ilgi ve becerimiz olduğunu gözlemlemek. Ve buna göre eğitimler alarak çaba göstererek kariyer hayatımıza başlamak en doğrusu olacaktır.

İstediğin bölüme severek yerleşebilmeni umut ediyorum.

Başarılar dilerim.




Mehmet İ******

Merhaba,

Ben bu yıl liseden mezun oldum. Şuan yaptığım tercihler arasında Eskişehir Teknik Üniversitesi , Bursa Teknik Üniversitesi , Bursa Uludağ Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi var.(Eskişehir´in gelmesi zor.) Sizin yorumunuza göre Bursa ve Gaziantep arasında seçim yapacağım. Ben makinalar ile içli dışlı olmayı bir şeyleri birleştirip yeni şeyler başarmak istiyorum sizce bu bölüm benim için doğru karar mı?

Ben de bir Adanalı olarak yardımınızı bekliyorum.

profile image
Hande Babacan Belenköylü

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Merhaba Mehmet,

Makinelere duyduğun ilgi alaka doğrultusunda makine mühendisliği gibi bir bölüm okumak istediğini ve tercih edeceğini anlıyorum. Gerçekten güzel bir bölüm. Makine ve ekipmanlarına ilgi duyuyorsan ve yeni projeler ortaya koymayı seviyorsan seçtiğin bölüm senin için çok uygun olacaktır. Gerisini üniversiteye başlayıp bölüm derslerini aldıkça, çalışmaları tecrübe ettikçe daha iyi anlayacaksın. Çaba gösterdiğin takdirde gerek bölümde gerek mühendislikte başarı kaçınılmazdır. Üniversite tercihi olarak güncel puanlara ve isteğine göre en uygun tercihi yapacağını umut ediyorum.

Elektrik Mühendisinin İş Alanları Nelerdir? Elektrik Mühendisinin Sorumlulukları

Kariyer planlaması yapan kişilerin en çok merak ettiği ve sıklıkla tercih ettikleri mesleklerden biri elektrik mühendisliğidir. Hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında iş imkânı bulunan bu meslek, yurt dışında çalışmak için de bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte isteyen kişiler kendi mühendislik firmasını da açabilir.

Elektrik mühendisleri ne iş yapar? Hangi alanlarda çalışma imkânı bulunur? Özellikle kariyer planlamasını bu alanda yapmak isteyenler için tüm bu soruların yanıtları yazımızda. Keyifli okumalar!


 

Elektrik Mühendisi Kimdir?

Elektrik mühendisi, elektriğin her türlü pratik uygulamasıyla ilgilenen kişidir. Elektrik mühendisliği; elektrik üretimi ve elektrikle alakalı uygulamalı araştırmalar yapar. Ayrıca üretim için gereken cihaz, ekipman ve sistemlerin tasarımını, saha testlerini, üretim denetimi ve testlerini de gerçekleştirir. Bunlara ek olarak kalite kontrol standartlarını oluşturan oldukça kapsamlı bir mühendislik dalıdır.

Bir elektrik mühendisi, elektrik üretimi ve dağıtımı gibi alanlarda çalışabilir. Başka bir deyişle aslında elektrik mühendisleri elektriğin üretiminden kullanım için prize gittiği ana kadar tüm aşamalardan sorumludur. Jeneratör gibi elektrik üreten cihazlar ya da yeni nesil elektrikli araçların motorları elektrik mühendisleri tarafından tasarlanır. Bunların yanı sıra inşaat projelerinde elektrik sistemleri de yine elektrik mühendisleri tarafından çizilerek onaylanır.

Elektrik mühendisleri dilerse SCADA yazılımlarında kendilerini geliştirerek SCADA mühendisi de olabilir. Açılımı Supervisory Control and Data Acquisition olan SCADA, “merkezi kontrol ve veri toplama” anlamına gelir. SCADA sistemi ile geniş bir bölgeye yayılmış tesislerin bir merkez belirlenerek bu noktadan bilgisayar gibi cihazlarla takip edilmesi, gözlemlenmesi ve yönetilmesi sağlanır. Bu sistemi kuran, bakım ve onarımlarını yapan ve diğer gerekli teknik destekleri sunan kişi de SCADA mühendisidir.

 

Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği Aynı Mıdır?

Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği Aynı Mıdır?Elektrik mühendisi ve elektronik mühendisi genellikle benzer işler yapsa da iki disiplin arasında farklılıklar mevcuttur. Elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliğine göre daha geniş bir alandır. Elektrik mühendisi, elektronik mühendisinden farklı olarak güç sistemleri ve iletişim gibi farklı alanları da kapsar. Elektronik mühendisliği ise daha çok elektronik cihazların tasarımı ve iyileştirilmesine odaklıdır.

Elektrik mühendisliği temelde elektrik enerjisinin üretimi ve dağıtımına odaklanan bir mühendislik alanıdır. Diğer yandan elektronik mühendisliği elektrik enerjisinin mekanik ekipmanlar aracılığıyla iletilmesine ve enerjinin bir cihazdan diğerine düzgün bir biçimde gitmesine odaklanır. Bilgisayarlar ve benzer cihazların bileşenleri ile devreleri gibi elektronik ekipmanın tasarım ve bakımından elektronik mühendisleri sorumludur.

Elektrik mühendisi ve elektronik mühendisi arasındaki farkları akıllı telefon örneği üzerinden görülebilir. Bir elektronik mühendisi, telefonun bileşenlerini tasarlayarak bunları birleştirir. Bir elektrik mühendisi ise bu telefonda üretilen dijital verileri sinyallere dönüştürür. Aslında iki mühendis de profesyonel yazılım ve ekipman tasarlasa da görevlerinin kapsamları farklılık gösterir. Elektrik mühendisliği daha geniş, elektronik mühendisliği daha spesifik bir alandır.

Elektrik mühendisleri, büyük ölçekli elektrik projelerinin yanı sıra belirli bazı ekipman ve sistemleri tasarlar, test eder ve bunları denetler. Elektrikli motorlar, araçlar ve uçaklardaki elektrik sistemleri ile elektrik üreten cihazlar ve sistemler, elektrik mühendisliğinin alanına girer. Bununla birlikte bir elektrik mühendisi maliyeti azaltmak veya verimliliği artırmak ve altyapı süreçlerini iyileştirmek amacıyla enerji kullanımı için yeni yöntemler de geliştirebilir.

Elektronik mühendisi ise elektrik mühendisinden farklı olarak bilimsel, tıbbi, endüstriyel, ticari ya da askeri uygulamalar için elektronik ekipmanların tasarımı ve geliştirilmesiyle ilgilenir. Örneğin bir elektronik mühendisi televizyon, uydu, cep telefonu, GPS cihazları, radar sistemleri gibi elektronik ürünlerin iç devrelerini tasarlar ve kart çizimlerini yapar.

Bu iki mühendislik alanının bir farkı da imza yetkisidir.

İmza yetkisi adıyla bilinen bu uygulama aslında serbest müşavir mühendislik (SMM) hizmetidir. SMM, elektrik sistemi planı oluşturabilir, bakım prosedürlerini geliştirebilir, güvenlik standartlarını sağlar ve daha iyi performans için yapılabilecek değişiklikler hakkında tavsiyede bulunabilir. Yaptığı iş ve sunduğu hizmetlerin sorumluluğunu üstlenen SMM belgeli elektrik mühendisleri, 3 farklı imza yetkisi edinebilir:

     1. Asansör SMM belgesi: Asansör hizmetleri için gereklidir.

     2. Elektrik 1 kV altı tesisler için SMM belgesi: Bu belge sayesinde topraklama ölçümleri, danışmanlık ve iç tesisat projeleri gibi V altındaki gerilimdeki projelerin sözleşmeleri imzalanabilir.

     3. Elektrik 1 kV üstü ve 1 kV altı tesisler SMM belgesi: Bu belge, tüm gerilim seviyelerindeki projelere imza atabilme yetkisi sağlar.

Elektronik mühendisleri yalnızca ilk iki SMM belgesini alabilir. Elektrik 1 kV üstü ve 1 kV altı tesisler SMM belgesi yüksek gerilimli projeleri de içerir. Bu belgeyi ise elektrik mühendisleri alabilir. Bunun nedeni ise elektrik mühendislerinin lisans eğitimlerinde aldığı elektrik makineleri, iletim sistemleri, dağıtım sistemleri, güç sistemleri, enerji sistemleri, elektrik tesisleri, koruma ve yüksek gerilim tekniği dersleridir.

Eğer bir elektronik mühendisi bu dersleri ya da içeriği aynı ismi farklı olan en az üç dersi lisans eğitiminde aldıysa yüksek gerilimli projeler için de SMM belgesi edinebilir. Bunun için elektronik mühendislerinin dersleri alıp almadığına dair transkripti incelenir.

 

Elektrik Mühendisliğinin Tarihi

Elektrik mühendisliğinin ilk defa bir disiplin olarak ortaya çıkışının yılı olduğu söylenebilir. yılında İskoç fizikçi James Clerk Maxwell elektriğin temel yasalarını matematiksel olarak özetlemiştir. Diğer yandan elektrik mühendisliğinin ilk pratik uygulaması ise yılında Samuel F.B. Morse tarafından icat edilen telgraf olarak gösterilir.

  • Tarihteki İlk Elektrik Mühendisi

Tarihteki ilk elektrik mühendisi olarak bir kişiyi göstermek zor olsa da ilk elektrik mühendisinin Sir Francis Ronalds olduğu kabul edilir. İngiliz bilim insanı, elektrik meteoroloji, fotoğrafçılık ve optik gibi birçok alanda çalışmalar yapmıştır. Ronalds’ın ilk elektrik mühendisi olarak anılmasının nedeni ise yılında Samuel F.B. Morse’un icadından önce başka türlü bir elektrikli telgraf icat etmesidir. Ronalds, bu icadını İngiliz Deniz Kuvvetleri Birliği’ne sunsa da telgraf, gereksiz olduğu düşüncesiyle reddedilmiştir. Yıllar sonra Mors, bambaşka bir kıtada farklı bir çalışma sistemi kullanan elektrikli telgrafı icat edecektir.

Elektrik Mühendisliğinin Tarihi

 

Elektrik Mühendisi Olmak İçin Gerekli Eğitimler Nelerdir?

Türkiye’de elektrik mühendisi olmak isteyen kişilerde aranan başlıca özellik, bir üniversitenin elektrik mühendisliği bölümünden mezun olmaktır. Bunun dışında eğitim açısından başka bir şart aranmaz. Ancak kamu kurumlarında elektrik mühendisi olarak çalışmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmek zorunludur.

Elektrik mühendisi olmak isteyen kişiler lisans eğitimleri için üniversite tercihi yaparken bölümlere dikkat etmelidir.

Türkiye’de çoğu üniversitede elektrik-elektronik mühendisliği fakültesi bulunurken sayıları nispeten az olan birkaç üniversitede Elektrik Mühendisliği Fakültesi ayrı olarak bulunmaktadır.

 

Elektrik Mühendisi Hangi Alanlarda Çalışabilir?

Elektrik mühendisi olan kişiler hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok sektörde çalışma imkanına sahiptir. Mühendis, danışman veya yönetici gibi farklı pozisyonlarda iş bulmak mümkündür. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen elektrik mühendisleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda çalışabilir. Bunlara ek olarak Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı da elektrik mühendislerinin çalışabildiği kamu kurumları arasında yer alır.

Özel kurumlarda çalışmak isteyen elektrik mühendisleri ise yine pek çok farklı sektörde iş bulabilir. Savunma ve havacılık, haberleşme ve medya, enerji ve otomotiv sektörü elektrik mühendislerinin rahatlıkla çalışma fırsatı bulabileceği alanlardır.

Bununla birlikte sağlık, beyaz eşya ve yazılım ve bilişim sektörlerinde de çalışabilmeleri mümkündür. Spesifik örnekler vermek gerekirse bir elektrik mühendisi nükleer santral, inşaat firması ya da elektrik santrali gibi birçok farklı iş yerinde çalışabilir.

Elektrik mühendisliği alanının asıl odak noktası elektrik üretimi olduğundan elektrik mühendisleri elektrik üretimi yapılan santrallerde de çalışabilir. Ülkemizde elektrik hem fosil hem de yenilenebilir kaynaklardan üretilir. Hidrolik ve jeotermal enerji, rüzgâr, güneş ve biyokütle enerjisi Türkiye’de elektrik enerjisi üretiminde kullanılır. Dolayısıyla bir elektrik mühendisi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretilen santrallerde çalışma imkânı bulabilir.

Ek olarak günümüzde hala enerji üretiminde kömür ve doğal gaz aktif bir şekilde elektrik üretiminde kullanılır. Bu enerjilerden elektrik üretilen termik santraller, elektrik mühendislerinin çalışabileceği iş yerleri arasındadır. Son olarak ülkemizde kurulumu devam eden ve nükleer enerjiyi elektrik enerjisini dönüştüren nükleer santraller, elektrik mühendisleri için diğer bir çalışma alanıdır.

Elektrik mühendisliği okuyan öğrenci dilerse kariyerine akademisyen olarak da devam edebilir. Türkiye’de pek çok üniversitede elektrik-elektronik mühendisliği bölümü mevcuttur. Bu bölümlerde ders vermek üzere akademisyenlere ihtiyaç duyulur. Bunların yanı sıra elektrik mühendisleri istedikleri takdirde farklı sektörlerde kendi teknoloji firmalarını kurabilir.

Elektrik Mühendisi Hangi Alanlarda Çalışabilir?

 

Elektrik Mühendisinin Sorumlulukları ve Bilmesi Gerekenler

Son derece geniş bir çalışma alanı bulunan elektrik mühendislerinin birçok sorumluluğu olur. Elektrik mühendisinin sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeni sistemler, devreler veya cihazlar tasarlamak veya halihazırda kullanılan teknolojilerin geliştirilmesi için çalışmak,
  • Performansın artırılması için sistemlerde kullanılan elektrikli cihaz ve ekipmanların iyileştirilmesine katkıda bulunmak,
  • Elektrik sistemleri için gerekenlerin kapasitesini ve maliyetini belirlemek,
  • Elektrikle çalışan cihaz ve ekipmanların üretimini, kurulumunu ve testlerini yapmak,
  • Elektrikli cihaz ve ekipmanların test ve bakım prosedürlerini oluşturmak,
  • Elektrikle çalışan makine ve araçların güvenlik standartlarına ve yönetmeliklere uygun olduğundan emin olmak amacıyla bunları denetlemek,
  • Mevcut ürünleri geliştirmek için elektrik enerjisini kullanmanın yeni yollarını bulmak,
  • Ürün geliştirme süreçlerini takip ederek teknik raporlar hazırlamak.

 

Elektrik Elektronik Mühendisi Kendini Nasıl Geliştirir?

Her alanda olduğu gibi elektrik mühendisliğinde de öne çıkmak için kişinin kendini geliştirmesi oldukça önemlidir. Günümüzde tarih boyunca olmadığı kadar hızla gelişen teknoloji sektöründe her gün yeni bilgiler ve keşifler ortaya çıkmaktadır. Sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek ve alana hâkim olmak, kişinin kendini geliştirmesi için ilk adımdır.

Ayrıca özellikle lisans eğitimi boyunca öğrenci kulüplerinde aktif şekilde yer alınması tavsiye edilir. Çevre edinme ve sosyalleşme açısından büyük avantaj sağlayan öğrenci kulüpleri, aynı zamanda sektörün önde gelen isimleriyle tanışmak için de fırsat sunar. Düzenlenen projeler sayesinde tecrübe edinmek de mümkündür.

Elektrik mühendisliği alanında kendini geliştirmek isteyenler bu alanla ilgili kurs ve seminerlere katılarak çeşitli sertifikalar edinebilir. Ayrıca profesyonel ve sosyal iş ağlarında bir profil oluşturarak bağlantılarını geliştirmek de önemlidir. Sosyal iş ağlarında kişi çalışmak istediği firmalarla direkt olarak iletişime geçebilir. Böylece birçok yeni staj ve iş fırsatını yakalamak mümkün hale gelir. Bunlara ek olarak düzenlenen kariyer fuarları da staj ve iş imkanları açısından kaçırılmaması gereken önemli organizasyonlardır.

Bunların yanı sıra elektrik mühendisliği öğrencileri yüksek lisans ve doktora ile eğitim hayatlarına devam ederek de kendini geliştirebilir. Alanda kendini öne çıkarmak isteyenler ayrıca İngilizceyi iyi şekilde öğrenmelidir. Özellikle araştırma aşamasında yabancı dilde yazılmış kaynaklara hâkim olma açısından önem taşıyan İngilizce bilgisine ek olarak farklı yabancı diller öğrenmek de fayda sağlayabilir. Bununla birlikte yazılım programları ve yazılım dili öğrenmek, tasarım programlarını iyi bir şekilde bilmek, ofis programlarına hâkim olmak da önemlidir.


 

Siz elektrik mühendisliği ve elektrik mühendisliği bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.


Elektrik Mühendisliği Okumak elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, enerji sistemleri ve elektrik enerjisi ile çalışan her türlü elektrikli cihazların (elektrik makineleri, güç transformatörleri vb.) tasarımı, geliştirilmesi, korunması, kontrolü, güvenliği ve işletilmesi konularında uluslararası düzeyde çalışabilecek ve araştırma yapabilecek mühendisler ve bilim adamları yetiştirmeyi amaçlarlar.

Kişisel Özellikler
Bu programda okumak isteyenlerin; çalışmalarını gerektiğinde bağımsız, gerektiğinde grup ile birlikte sürdürebilecek, teknolojideki araştırma geliştirme ve yenilikleri takip edebilen, kavrama, yaratıcılık ve iletişim yetenekleri gelişmiş, matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli ve sabırlı bireyler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri
Özellikle laboratuar çalışmalarının ağırlıklı olduğu dört yıllık eğitim süresince Matematik, Fizik, Kimya derslerinden başka, Devre Analizine Giriş, Devre Teorisi, Elektromanyetik Teorisi, Sayısal Elektronik, Elektronik Devreler, Anolog Haberleşme, Sayısal Haberleşme, Mikrodalgalar, İletişim, Mikro İşlemlere Giriş gibi yoğun mühendislik dersleri verilmektedir.

Sosyal Statü ve Ünvanlar
Bölümden mezun olanlara Elektrik Mühendisi ünvanı verilmektedir.

Çalışma Sahaları
Mezunların çalışma alanları; elektromekanik sanayi, yurtiçi ve yurtdışı fabrika ve işletmelerinin elektrik müteahhitlik, işletim ve danışmanlık hizmetleri, enerji üretim, iletim, dağıtım, tüketim sektörü, elektrik makineleri ve transformatör imalat sanayi, güç elektroniği ve sürücü sistemler, elektrik makineleri dinamiği, modellenmesi ve kontrolü, bina ve yol aydınlatmaları, fabrika ve bina otomasyonları, elektrikle ısıtma, proje ve uygulama mühendisliği, yüksek gerilim şalt cihazları üretimi alanları olarak söylenebilir. Tüm bunların yanı sıra kendi danışmanlık ve müteahhitlik bürolarını da kurabilirler. İş bulma olanakları başta büyük şehirler olmak üzere sanayileşmiş bölgeler ve ticaret merkezlerinde yoğunlaşmıştır. İşe alınırken cinsiyet ayrımı olmamakta birlikte işe girecek şahsın şantiye ve fabrikaların zor şartlarının kendisine göre uygun olup olmadığını araştırması ve değerlendirmesi gerekir.

Elektrik mühendisi olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir ? Lise eğitimini tamamlamış olan herkes, üniversitede bu bölüme girebilmektedir. Sayısal puanlarla aldığı için Matematik ve Fen konularında iyi olmanız gerekmektedir. Üniversitede bu bölüme girmenin çeşitli yolları vardır. YGS-LYS veya yabancılar için olan sınavlar aracılığıyla bir üniversiteye girebilirsiniz. Üniversite sırasında eğitimin yanı sıra aynı zamanda stajlar da yapmak zorundasınız. Üniversiteyi bitirdikten sonra artık bir elektrik elektronik mühendisisiniz fakat Türkiye&#;de çalışabilmek için Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)&#;ya kayıt olmanız gerekmektedir.

Elektrik mühendisi olmak için hangi okullara gitmek gerekir ? Lise eğitimini tamamlayan kişiler ardından üniversiteye giriş sınavlarına girmelidir. (Günümüzde YGS-LYS) Bu sınavlarda matematik ve fizik sorularının çoğunu yapmalı ve yeterli puanı almalıdır. Yeterli puanı alan öğrenciler üniversitelerin Elektrik Mühendisliği bölümüne girmeye hak kazanırlar.

Elektrik Mühendisliği bölümü ülkemizde yalnızca 4 üniversitede verilmektedir. Bu üniversiteler en yüksek puandan en düşük puan sıralamasına göre İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ), Kocaeli Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’dir. Üniversitelere giriş puanları için Elektrik Mühendisliği Taban Puanları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Üniversitelerin elektrik mühendisliği bölümüne girdikten sonra elektrik mühendisi olabilmek için eğitim hayatınızda çeşitli stajlar ve çalışmalar yapmak zorundasınız. Eğer üniversiteyi tamamlayarak elektrik mühendisi diplomasını aldıysanız sizin için son bir adım kalıyor. Artık bir elektrik mühendisi oldunuz ancak Türkiye’de çalışabilmek için Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)’na kayıt yaptırmanız gerekiyor. Tüm bu işlemlerden sonra artık kamu veya özel sektörde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bir elektrik mühendisi, elektrik enerjisinin ekonomik olarak üretilmesini, iletilmesini, dağıtılmasını, bu işlemlerde donanımın ve parçaların nasıl kurulduğunu planlayan kişidir. Elektrik mühendisi; elektriği üreten nükleer, termik ve hidroelektrik santrallerinin çalışma ve bakımında görev aldığı gibi ayrıca elektriğin üretilip tüketiminin yapılacağı son yere kadar hesaplamalar yaparak işleyişi planlamaktadır.

Elektriğin üretilip son noktada tüketime kadar olan bütün işlemlerin maliyetleri ile beraber projelendirerek bu projelerin sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Elektrik mühendisleri fabrika, elektrik santralleri, inşaat, işletme ve elektrik enerjisinin yer alması gereken tüm alanlarda rahatlıkla çalışabilmektedir.

Bir yerin elektrik ile ilgili her türlü ihtiyacını planlayan elektrik mühendisleri, eğitimlerini üniversitelerin Elektrik-Elektronik Fakültelerindeki Elektrik Mühendisliği bölümünden almaktadır. Ülkemizde yaygın olarak tercih edilen meslek kollarından biri olan elektrik mühendisliği bir inşaatın ya da bir işletmenin mutlak kendi bünyesinde bir elektrik mühendisi ile çalışmalarını devam ettirerek elektrik enerjisinin ekonomik bir şekilde sağlanmasında fayda sağlayabilir.

Elektrik mühendisliği kapsamı içerisinde yer alan ve elektriğin üretiminden tüketimine kadar olan tüm işlemlerde elektrik mühendisi yer almalıdır. Elektrik ile alakalı tüm materyalleri değerlendirerek buna uygun projeler ile hizmet vermektedir. Elektrik mühendisliği elektrik enerjisinin kullanımı hakkında en ekonomik yolu tercih ederek projelerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamalıdır.

Elektrik Mühendisleri Benjamin Franklin’in entelektüel yavrularıdır. Yani: Elektrik üreten veya elektrikle çalışan ürünler tasarlayarak, elektrikte yenilik geleneğini sürdüren mühendisleridir.

Bir Elektrik Mühendisi olarak, GPS üniteleri, akıllı telefonlar ve video oyunu sistemlerinden elektrikli arabalar içindeki motorlara, binalardaki kablolama sistemlerine ve santrallerdeki jeneratörlere kadar aklınızın alamayacağı bir çok ürünün fikir babasıdır.

Tüm mühendisler gibi , Elektrik Mühendisi olarak göreviniz işe yarayan şeyler tasarlamaktır. Genellikle tasarımda çalışmanıza rağmen, inşaat ya da üretimde çalışmak için işe alınırsınız.

Mühendislik alanında zor bir bölümdür. Elektrik, elektrik akımı, elektronik devreler, tüm elektrik işleri halk tarafından merak edilen konudur ve halk sizin mesleki sektörünüz ile iç içe yaşamak zorundadır.

Elektrik Mühendisliği Odası EMO nedir?
Elektrik mühendisleri odası sizin mesleğiniz için devlet tarafından kurulan bir Sivil Toplum Kuruluşudur. EMO kaydınızı mutlaka yapınız

Ben Elektrik Mühendisi olmalı mıyım?
• Bir Mücadeleye Hazırlık: İnisiyatif alarak yeni projelere zıplıyorsunuz.
• Detay Odaklı: Bütün küçük detaylara dikkat edin.
• Güven: İyi bir iş yapmak için her zaman kendinize güvenmelisiniz

Elektrik Mühendisliğine giriş
Bir elektrik mühendisi olarak dizayn, geliştirme ve bakım yapacaksınız.

Çalışmanız üzerinde durmanız gereken konular:
• Ekonomik
• Kalite
• Güvenilirlik
• Emniyet
• Sürdürülebilirlik

Tasarım ve imal edeceğiniz elektrikli cihazlar, aşağıdakileri içeren birçok sektörde kullanılmaktadır:
• Aydınlatma, ısıtma ve havalandırma dahil olmak üzere yapı endüstrisi ve hizmetleri
• Ulaştırma ve taşıma ağları
• İmalat ve inşaat
• Üretim ve dağıtımı.

Elektrik mühendisleri tasarım, uygulama, test etme ve devretme alma aşamasındaki projelere katılırlar. Ayrıca, bakım programlarına dahil olabilirsiniz.

Çoğu elektrik mühendisleri, mimarlar, pazarlama ve satış personeli, üreticiler, teknisyenler ve müşteri hizmetleri personelinin yanı sıra diğer uzmanlık alanlarından mühendisleri kapsayacak şekilde koordinasyonlu çalışır.

Sorumluluklar
İş sektöre göre değişiklik gösterse de, genellikle şunları yapmanız gerekir:

• Müşteri gereksinimlerini saptamak
• Tasarım sistemleri ve ürünleri
• Tasarım özellikleri ve teknik çizimleri okumak
• Uygun çözümleri araştırmak ve maliyetleri ve zaman çizelgelerini tahmin etmek
• Üç boyutlu tasarım yazılımını kullanarak ürünlerin model ve prototiplerini yapmak
• İngiliz (BS), Avrupa (EN) ve diğer standartlarını bilmek
• Tasarım ekibinde başkalarıyla irtibat kurun
• Müşterileri ve yükleniciler ile iletişim kurun
• Toplantılara katılmak
• Fikir tasarlamak ve yapmak
• Test verilerini kaydetmek, analiz etmek ve yorumlamak
• Değişiklikler önermek ve ürünleri geliştirmek
• Servis ve bakım ekipmanlarıyla ilgilenmek
• Ürün dokümantasyonunu hazırlamak, rapor yazmak ve sunum yapmak
• Gelecekteki tasarımın iyileştirilmesi için bir ürünün izlenmesi.

Elektrik Mühendisliği maaşları
• Mezuniyet başlangıç maaşları TL
• Tecrübeli mühendisler için ortalama maaş TL
• Uzman mühendislerin maaşı min. TL
Maaşlar bölgeye, istihdam organizasyonunun büyüklüğüne ve işinin niteliğine göre geniş çeşitlilik göstermektedir.
Gelir rakamları sadece bir rehber niteliğindedir.

Çalışma saatleri
Genellikle haftada 40 saat çalışacaksınız. Son başvuru tarihlerini karşılamak veya tasarım zorluklarını gidermek için ekstra ve sosyal olmayan saatler çalışmanız gerekebilir. Bazı işler esnek çalışmalarına sahiptir.

• Bir üretim tesisinde, atölyede, ofiste, laboratuvarda, fabrikada veya şantiyede veya bunların bir karışımında funduszeue.info bağlı olarak, koşullar sıcak, tozlu veya sıkışık olabilir.
• İmalat sektöründe olanlar endüstriyel alanlarda yoğunlaşmıştır. Seyahat gün içinde çok yaygındır.
• Serbest meslek ve danışmanlık, mesleki alanda uzmanlık yaparsınız. Danışmanlık çalışmalarına girmeden önce deneyim kazanıp gerekirse sınavlara girersiniz
• Özellikle petrol, petro kimya ve enerji sektörlerinde, büyük danışmanlık firmalarında, büyük inşaat firmalarında çalışırsınız

Nitelikler
Makine mühendisliği okuyabilirsiniz. Bazı derslerden muaf olursunuz ve eğitiminizi hızlı tamamlarsınız.

Diğer konular şunlardır:
• Havacılık Mühendisliği
• Yapı hizmetleri mühendisliği
• İletişim mühendisliği
• Bilgisayar ve yazılım mühendisliği
• Elektromekanik mühendisliği
• Mekanik ve üretim mühendisliği
• Fizik ve uygulamalı fizik
• Güç ve enerji mühendisliği.

Bir yüksek lisans programına başlamalısınız.

Beceri
• İlgili teknik bilgi ve güncellenmiş sektör bilgisine sahip olun
• Proje yönetimi becerisine sahip olun
• Çoklu görev yeteneği olmalı
• Ticari zeka olmalı
• Analitik ve problem çözücü bir çalışma yaklaşımı edinin
• Teknik olmayan kişilerin teknik bilgilerini kolay anlaşılır kılmak için sözlü ve yazılı iletişim becerileri
• Gelişen teknolojilere uyum sağlamak için sektörü takip edin
• Zaman ve kaynak kullanımı bilgisi
• Çok disiplinli bir ekipte çalışma olanağı
• Liderlik ve yönetim becerileri
• Kariyeriniz boyunca mesleki gelişimin devamı için çaba gösterin
• Uluslararası şirketlere başvururken ikinci bir dil yararlı olabilir.

Elektrik Mühendisliği iş ilanları
Küçükte olsa herhangi bir iş fırsatını kaçırmayın. Avrupa’da ve Türkiye’de iş imkanları bulunmaktadır. Elektrik mühendisleri birçok sektörde çalışırlar. İşverenler çok uluslu veya büyük finans kaynaklı firmalardır.

Şu firmalarda iş bulabilirsiniz.

• Güç ve yenilenebilir enerji şirketleri
• Çeşitli ürünlerde üretim ve sanayi üretim organizasyonları
• İnşaat ve yapı hizmetleri endüstrisi
• Kara yolu ve demir yolu ağlarını da içeren ulaşım organizasyonları
• Uzman mühendislik ve danışmanlık firmaları
• Telekomünikasyon şirketleri
• Üretim ve dağıtımda petro kimya endüstrileri
• Savunma sanayinde araştırma ve geliştirme şirketleri
• Silahlı Kuvvetler

Kariyer olasılıkları
Deneyim kazanırken, mühendislik görevinde kalmaya veya araştırma ve tasarımda (Ar-Ge) çalışmaya karar verebilirsiniz.

Alternatif olarak, aşağıdakileri yapmayı seçebilirsiniz:
• Proje yönetimine geçmek
• Bir yönetim rolü üstlenmek
• Akademik kariyer sürdürmek
• Danışman veya yüklenici olmak

Elektrik mühendisliği; elektrik enerjisi üretim-iletim ve dağıtım sistemleri, akıllı şebekeler, elektrik makinaları, elektrikli sürücü sistemleri ve bunların tasarımı, projelendirilmesi, gerçekleştirilmesi, izlenmesi, korunması, kontrolu, ekonomisi ve yönetilmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik konuları kapsayan bir mühendislik dalıdır.

Elektrik Mühendisliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Girilmesi Gereken Sınavlar:
Bölümün Tercih Puan Türü:
Bölüm Eğitim Süresi Kaç Yıllık: 4

Elektrik Mühendisliği İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Bölüm mezunları iş bulma, kendi işini kurma ve kariyer oluşturma açısından en şanslı mühendisler olarak tanımlanabilirler. Mezunlarımızın çalıştığı bazı kurum ve kuruluşlar şunlardır:
-Alstom
-Arçelik
-BEDAŞ
-Belediyeler
-Bosch
-DPT
-Legrand
-Mercedes
-Prysmian
-Schneider
-Siemens
-TEDAŞ
-TEİAŞ
-THY
-TRT
-TSE
-TT
-Turkcell
-TÜBİTAK

Elektrik mühendislerinin çalışabileceği alanlar son derece geniştir. Kamuya ve özel sektöre bağlı birçok kurum veya kuruluşta görev yapma olanağına sahiptirler. Başlıca çalışma alanları şunlardır:

-Elektrik Makineleri(Motorlar,Trafolar,Generatörler Vb.)
-Elektrikli Ulaşım Araçları
-Elektrik Üretimi
-Elektrik İletimi
-Elektrik Dağıtımı
-Endüstriyel Otomasyon
-Güç Elektroniği
-Kablo Üretimi
-Aydınlatma
-Taahhüt ve benzeri birçok alanda çalışma imkanına sahiptir.
Ayrıca 1kV ve üzeri yüksek gerilim tesislerinde yalnızca elektrik mühendislerinin çalışma ve imza yetkisi sahibi olması, bölümün mezunları için büyük bir avantajdır.

4 Yıllık Elektrik Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Elektrik mühendisliği elektrik enerjisinin üretimi dağıtımı ve iletimini sağlayan kişidir. Mezunların çalışma alanları daha çok elektrik santralleri oluyor. Şu anda iş imkanları olanakları geniş olan bir bölümdür. Şöyle örnek vermek gerekirse şu anda santrallerde sadece elektrik mühendislerinin imza yetkisi bulunmaktadır.
GÖREVLERİ
-Elektrik enerjisi üreten termik, nükleer ve hidroelektrik santralların yapımı, çalıştırılması ve bakımını yapar,
-Elektriğin, üretildiği noktadan tüketileceği noktalara kadar, dağıtımında kullanılacak direklerin ve kabloların tasarımının ve hesaplarının yapılması ve dağıtımının gerçekleştirilmesi işlerini yapar, -Elektrik enerjisi tüketen tesislerin (ev, fabrika, büro, park vb.) projesinin, montajının yapılması ve işletilmesi çalışmaları yapar,
-Bu işler için gerekli işgücü ve maliyetin hesaplar,
-Elektrik sistemlerinin verimini artırmak için araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür.

Elektrik mühendislerinin çalışmaları alanları çok geniştir. Bu bölümün mezunları elektrik, elektronik, inşaat, denetim vb bir çok alanda çalışabilir. Hatta kendini geliştirirse birçok mühendislik dalında görev yapabilir.

elektrik-muhendisi-calisma-alanlariÜlkemizde mezun sayısının çok az olması nedeniyle elektrik mühendisi ihtiyacı çok fazladır. Hemen hemen her fabrika her şirket elektrik mühendisine ihtiyaç duyar. Bugün kariyer net sitesine girip elektrik mühendisliği iş ilanlarına baktığımızda diğer mühendislik dallarının en az 2 katı kadar daha fazla ilanla karşılaşırız.

Elektrik mühendisleri genelde kazancının daha yüksek olması sebebiyle inşaat sektörüne yönelmektedir. Elektrik plan ve proje işlerinde büyük yetkiye sahip olan elektrik mühendisleri bu sektörde ciddi paralar kazanmaktadır.

Elektrik mühendisleri tüm Dünya’da aranan kişilerdir. Bugün yine kariyer net sitesinde iş ilanlarına baktığımızda Katar, Dubai gibi inşaat alanında çığır aşmış ülkelerde çalıştırılmak üzere elektrik mühendisleri arandığını görebiliriz. Tabi ki yurt dışında çalışacak mühendislerin iyi seviyede İngilizce bilmesi gereklidir. Maddeler halinde sunarsak elektrik mühendisleri şu alanlarda çalışabilir:

Elektrik üzerine serbest mühendis olarak kendi “mühendislik firması”nı açabilir. Bir elektrik mühendisinin yıllık bin metrekare elektrik projesi imzalama yetkisi vardır.
Araştırma şirketlerinde, Araştırma ve Geliştirme Merkezlerinde “arge mühendisi” olarak çalışabilir.
Tek başına “yapı denetim” şirketi açabilir ,
Elektrik mühendisliği firmalarında “proje mühendisi”ve “şantiye mühendisi” olarak çalışabilir,
Yapıların inşaatları için ikamet ettiği şehirde 5 inşaata kadar toplam 30 bin m2ye kadar “şantiye şefi” gözükebilir,
İlgili mühendislik firmasında “proje mühendisi” olarak,
Kurulum, onarım, bakımda ekip yönetimi için “bakım mühendisi” olarak,
Elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinde, arıza ekipleri yönetimi için “koordinatör mühendis” olarak,
Banka vb. gibi kuruluşlarda “yönetici” olarak,
Şirket ve fabrikalarda herhangi bir departmanda “yönetici” olarak,
Sahada ekip yönetimi için “saha mühendisi” olarak,
İlgili iş konusunda “tasarım mühendisi” olarak,
Şirketlerde “yazılım mühendisi” olarak,
İşletme kaynak planlaması için “planlama mühendisi” olarak,
Fabrikalardan ham madde, malzeme tedarik için “satın alma mühendisi” olarak,
Üretimi yapılan bir ürün ya da parçasını, firma ve fabrikalara pazarlamak için “satış mühendisi” olarak,
Yapı denetim firmasında”elektrik mühendisi uygulama ve proje denetçisi” olarak, yetki sınırı yıllık bin m2 dir,
Yapı denetim firmasında “elektrik mühendisi kontrol elemanı” olarak, yetki sınırı yıllık bin m2 dir,
Devlettte kamu personeli seçme sınavı ile “elektrik mühendisliği” kadrolarında çalışabilir.

Elektrik Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar ?

Elektrik Mühendisliği maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Elektrik Mühendisliği mezunu maaşı lira civarında iken özel sektör için TL ile TL arasında değişebilmektedir.

Devlette Elektrik Mühendisi Maaşı
Kamuda çalışan bir elektrik mühendisi hakkında tam bir maaş bilgisi verebilmek mümkün olacaktır. örneğin yeni mezun bir elektrik mühendisi devlette ilk kez işe başladığında TL maaş alır. Ancak bu rakam mühendisin dil bilgisine, evli ve çocuklu olmasına göre değişiklik gösterebilir. Kısacası devlette elektrik mühendisi olarak çalışmak ilk 3 yıl için çok karlı değildir.

Özel Sektörde Elektrik Mühendisi Maaşı
Özel sektör maaşları için aynı şekilde net bir rakam vermek mümkün değil. Burada kişinin becerisinden, tecrübesinden, yabancı dil bilip bilmediğinden, hangi okuldan mezun olduğu ve hatta nerede staj yaptığına kadar birçok etken söz konusu olacaktır. Kısaca özel sektörde görev yapan bir elektrik mühendisi maaşları TL’den başlayarak TL’ye kadar yükselebilir hatta daha fazla alanlarda olabilecektir.

Devlette Elektrik ve Elektronik Mühendisi Maaşı
Elektrik ve elektronik mühendisliği mezunları, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) Sayılı kanuna tabi olarak sözleşmeli mühendis şeklinde ya da devlet kurumlarında Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii mühendis olarak istihdam edilmeleri söz konusudur. Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışmak, koşulları, ortamı ve özlük hakları yönüyle diğer devlet kadrolarında çalışmaktan biraz daha avantajlıdır. Yeni mezun bir elektrik – elektronik mühendisi yılı Ocak ayında en düşük mühendis aylığı olan TL ile işe başlar. Bu rakam taban maaş tutarıdır.
Eğer mühendis kadrosunda istihdam edilen kişinin evli olması ve çocuk sahibi olması maaş tutarını yükselterek değiştirmektedir. Yine yabancı dil seviyesi son 5 sene içindeki yabancı dil seviye tespit sınavlarında C, D ve E düzeyinde ise almış olduğu maaşa yabancı dil tazminatı da eklenmektedir. Kamu İktisadi Teşebbüslerinde istihdam edilenlere bu rakamların üzerine çalıştıkları kurumlara göre değişen tazminat vb. gibi ek ücretler de ödenmektedir. Mesela; Devlet Hava Meydanlarında yani hava alanlarında çalışan bir elektrik ve elektronik mühendisi havacılık tazminatı da alarak maaşını ciddi miktarda arttırır.

Özel Sektörde Elektrik ve Elektronik Mühendisi Maaşı
Kamuda yeni mezun olup mesleğine başlayan bir elektrik – elektronik mühendisinin maaşını söylemek mümkünken özel sektörde bir rakam verebilmek mümkün değildir. Özel sektörde maaş hesaplamasını etkileyen birçok parametre vardır. Çünkü özel sektör istihdam edeceği kişinin hangi üniversiteden mezun olduğuna, yabancı dil seviyesine, staj yaptığı kurum kuruluşlara, kendini geliştirmesine ve sosyal yaşamından insan ilişkilerine kadar geniş bir değerlendirme yaparak karar verir. Üniversiteyi yeni bitirmiş bir Elektrik ve Elektronik mühendisi özel sektörde işe TL – TL arasında bir maaşla işe başlayabilir.

Çalışma alanları açısından da elektrik – elektronik mühendislerinin maaşları farklılık gösterir. Örneğin, projelerde çalışan bir Elektrik ve Elektronik Mühendisi aldığı iş yüküyle kazancını TL ye kadar yükseltebilir. Eğer yurt dışında çalışmayı tercih ederse kamuda bir kaç yılda alacağı maaşı bir ayda kazanabilir. Ayrıca yurt dışında marka bir işletmede iş tecrübesi kazanmak yurt içinde özel sektör kuruluşlarda ciddi tercih sebebi olacaktır.

Anlaşılacağı üzere yeni mezun olmuş bir Elektrik ve Elektronik Mühendisi için kamuda işe başlamak avantajlıdır, ama hem kendini geliştirmesi, hem de maaşının hızlı bir yükseliş göstermesi zordur. Kendine güvenen girişimci ruhlu mühendisler için kendi işlerini kurmaları ya da vizyonlu bir işletmede işe başlamaları daha doğru bir tercih olacaktır.

Kendi İşini Kurarsa

Piyasada kendi bürolarını açmış olan Elektrik ve Elektronik mühendisi çokca mevcut. Yaptıkları işler ise genel olarak inşaatların elektrik ve elektronik proje çizimi ve onayıdır. Bunun yanında bir çok elektronik parçanın satışını yapmaktalar. Ortalama bir daire proje çizimi (İl ve ilçeye göre değişkenlik göstermektedir.) – tl civarında iken, proje onaylaması ise – tl arasında değişmektedir.

Elektrik Mühendisliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

KPSS’den 86 ve üzeri puan alan elektrik mühendisleri çeşitli devlet kurumlarına mühendis unvanı ile yerleşebilmektedir.

Elektrik Mühendisliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Mezunlar pek tercih etmese de formasyon aldıkları takdirde MEB okullarında Elektrik Öğretmenliği yapma olanaklarına sahiptir.

Elektrik Mühendisliği Bölümü Yorumları – Elektrik Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

‘’Elektrik mühendisliği ve Elektrik-Elektronik mühendisliği çok farklı alanlardır. Elektrik mühendisleri güç üretim-iletim-dağıtım alanında daha çok faaliyet gösterirken Elektrik-Elektronik mühendisleri daha çok elektronik alanında faaliyet gösterirler. Ülkemizin yetenekli elektrik mühendislerine ihtiyacı var. Mezun sayımız cidden az. Bölümümüz İTÜ YTÜ Kocaeli de var. (Son olarak Afyonda açılmış ama pek iyi şeyler duymadım hakkında.) Bölümümüz yılında kurulmuş ve üniversitenin en eski bölümü.’’

‘’Mezun sayısı çok az bu yüzden eğer elektrik ilgi alanınıza giriyorsa tavsiye ederim. çok zevkli bir bölüm.’’

‘’Ülkemizde Elektrik Mühendisliği programı 4 üniversitede bulunmaktadır(İTÜ,YTÜ,Kocaeli,Afyon).
Geri kalan Elektrik-Elektronik Mühendsiliği programlarında elektronik ağırlıklı eğitim verilmekte ve yalnızca birkaç üniversitede 3. ve 4. sınıf bölüm seçmeli dersleriyle elektrik ve güç sistemleri konularında eğitim alınabilmektedir.
Elektrik Mühendisliği eğitiminin bu kadar az sayıda üniversitede verilmesine rağmen; güç, yüksek gerilim, elektrik makineleri, inşaat elektriği, elektrik iletimi-dağıtımı ve üretimi konularında söz sahibi ve en önemlisi imza yetkisine sahip mühendisler Elektrik Mühendisleridir.
Sonuç olarak, nispeten az sayıda mezun olmasına rağmen endüstrinin her alanında aranan mühendisler olmak, Elektrik Mühendisleri için büyük bir avantajdır.’’

Elektrik Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Elektrik elektronik mühendisliği gençler tarafından en çok tercih edilen mesleklerden biridir. Bu meslek hakkında en çok merak edilen konulardan biri de elektrik elektronik mühendisi maaşları ne kadar sorusudur.

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Kamuoyunda her meslek grubunun maaş bilgisi oldukça merak edilmektedir. Bu merakın kaynağında insanların ne kadar kazandığı, hangi meslekte daha çok para olduğu, o mesleğin yapılmaya değer olup olmadığı gibi değerler bulunmaktadır.

Ayrıca bir mesleği yapmayı düşünen, bir mesleğe başlamak üzere olan meslek adayları da o mesleğin ne kadar ücret ile çalıştığını araştırmaktadırlar. Özellikle bu tip kariyerleri ile ilgili olarak araştırma yapan okurlarımızın merakını gidermek için farklı unvanlara ait maaş bilgilerini derleyerek yayımlamaya çalışıyoruz. Yazımızda elektrik elektronik mühendisi maaşları hakkında bilgi bulabileceksiniz.

TEİAŞ TEDAŞ Elektrik-Elektronik Mühendisi Maaşları ’de Ne Kadar Olacak?

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Maaş bilgisinden önce elektrik elektronik mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunu yüzeysel olarak cevaplamak gerekirse elektrik elektronik mühendisleri hem elektrik enerjisi üzerine hem de elektronik üzerine çalışmalar yapan bir mühendislerdir. Elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi, dağıtılması ve bu sürecin sorunsuz yürümesinin sağlanması gibi işlerin yanında elektronik aletlerin verimli çalışması, geliştirilmesi, doğru kullanılması gibi konularda da hizmet veren mühendisler genelde elektrik elektronik mühendisleridir.

Yaptıkları işleri görevleri üzerinden incelemek gerekirse elektrik elektronik mühendisi görevleri genel olarak şu şekildedir:

  • Yeni cihaz, devre ve sistemler tasarlayarak geliştirmek
  • Elektrik sistemlerinin ihtiyaçlarını saptadıktan sonra geliştirerek kapasitelerini arttırmak ve maliyetlerini belirlemek,
  • Elektronik aksamların denetimini yapmak ve güvenlik standartlarına uygunluğunu belirlemek,
  • Farklı sistemlerde kullanılan elektronik aksamların performanslarının geliştirilmesini sağlamak ve bunun için uygulamalar geliştirmek
  • Dijital ve analog elektronik sistemlerin üretim, bakım, onarım ve gelişimini sağlamak
  • Elektrik enerjisinin her türlü üretiminde proje üretmek, üretim yapılmasını sağlamak ve uygulamaya geçirmek
  • Elektrik veya elektronik anlamda tasarımdan, imalat, işletme ve bakıma kadar tüm süreçlerde rol almak
  • Çalıştığı departmana ve talep edilenlere yönelik olarak proje üretmek, projelerin kalite standartlarına ve zamanına uygun gerçekleşmesini sağlamak ve bu süreci denetlemek
  • Altında yer alan tüm birimlerin koordinasyonunu, organizasyonunu ve denetimi sağlamak

Elektrik elektronik mühendisi olmak isteyen bir aday özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar verdikten sonra farklı yollardan gitmelidir. Öncelikli olarak iki durumda da elektrik elektronik mühendisi olmak isteyen bireylerin elektrik elektronik mühendisliği mezunu olması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun akabinde özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin özel sektördeki kurum ve kuruluşların, şirketlerin, firmaların açtığı ilanları takip etmesi ve o ilanlardaki yeterliliğe sahip olarak veya bu alanda alım yapan firmalara özgeçmiş bırakarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda mühendis veya elektrik elektronik mühendisi olmayı düşünen bireyler ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli bir puan elde etmeli ve açıktan alımlara veya merkezi atama kadrolarına başvurmalıdırlar.

Daha kapsamlı oluşturduğumuz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:

 

elektrik elektronik muhendisi ne is yapar 1

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR?

Elektrik elektronik mühendisi maaşlarını da kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde bir tavır olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde devlette daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi gelirler elde edilmektedir.

Kamudaki mühendis maaşları genel hatlarıyla şu şekildedir:

Yeni başlayan Mühendis Maaşı: Türk Lirası

5 yıllık Mühendis Maaşı: Türk Lirası

10 yıllık Mühendis Maaşı: Türk Lirası

15 yıllık Mühendis Maaşı: Türk Lirası

20 yıllık Mühendis Maaşı: Türk Lirası

25 yıllık Mühendis Maaşı: Türk Lirası

Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada elektrik elektronik mühendisi veya mühendis maaş bilgilerini paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar aldıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan görsellerde genellikle mühendis gruplarının brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete primler ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır. Kesinti yapılan rakamlar da aşağı yukarı TL dolaylarındadır.

Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni AGİ gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda farklılıklar olabilmesidir. Genel hatlarıyla mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan bir elektrik elektronik mühendisi kamuda TL maaş almaktadır diyebiliriz.

Temmuz zamlı elektrik elektronik mühendisi maaşları ocaktakine benzer veya yakın bir zam yapılması halinde brütte daha fazla artış gösterecektir fakat gelir vergisi oranı artacağı ve üst dilime geçileceği için yine ocaktaki yani verdiğimiz rakamdaki gibi, ona yakın kalacaktır.

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR KADROLARINDA NE KADAR?

Ne yazık ki mühendis, elektrik elektronik mühendisi maaşları yeni başlayan seviyesinde özel sektörde çok da mutluluk verici durumda değildir. Genellikle asgari ücret veya bu seviyeye yakın seviyelerde maaşlar ile işe başlanmaktadır (bu konuda mezun olunan üniversite ve sahip olunan yeterlilikler bunu değiştirebilmektedir). Asgari ücret TL olarak belirlenmiştir ve özel sektörde yeni başlayan bir elektrik elektronik mühendisi bu kadar veya TL civarlarında maaş ile başlamaktadır. Yukarıda da dediğimiz gibi kamudan farklı olarak özel sektörde tecrübe kazandıkça, donanım kazanıldıkça alınan maaş daha fazla yükselmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği is imkanı var mı?

Elektrik-elektronik müh. mezunu tüm elektronik (teknolojik) aletlerin bulunduğu yerde rahatlıla iş imkanı bulabilir. 

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası