kasıkta şişlik nedir / Kasıkta şişlik neyin belirtisi? - Sağlık Haberleri

Kasıkta Şişlik Nedir

kasıkta şişlik nedir

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, kasık fıtıklarının, çocuk yaşlardan itibaren herkeste görülebildiğini belirterek, 'Erkeklerde daha sık olarak ortaya çıkmakla birlikte kadınlarda da fıtıklar çokça görülmektedir. Bu durum, sadece bir yapısal bozukluk olmakla kalmamakta, birtakım problemlere, hatta acil durumlara sebebiyet verebilmektedir. En basit problem ağrı ve şişliktir.' ifadelerini kullandı.

Medicana'dan yapılan açıklamada, kasık fıtıklarının; doğuştan veya sonradan olabilen karın duvarındaki yapısal bozukluklar olduğu, çoğunlukla kendini kasıkta bir şişlikle belli ettiği ancak bazen asıl şikayetin kasık ağrısı olabileceği aktarıldı.

Açıklamada, kasık fıtıklarının, cerrahi muayene ile teşhis edildiği belirtilerek, 'Bazı durumlarda ultrason veya MR gibi tetkik yöntemleri teşhis koymak için gerekli olabilir.' denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, tüm cerrahi hastalıklar ve cerrahi ameliyatlar içerisinde fıtıkların çok büyük yer kapladığına işaret ederek, 'Kasık fıtıkları, çocuk yaşlardan itibaren herkeste görülebilmektedir. Erkeklerde daha sık olarak ortaya çıkmakla birlikte kadınlarda da fıtıklar çokça görülmektedir. Bu durum, sadece bir yapısal bozukluk olmakla kalmamakta, birtakım problemlere, hatta acil durumlara sebebiyet verebilmektedir. En basit problem ağrı ve şişliktir.' ifadelerini kullandı.

- 'Fıtıklar, sadece ameliyatla tedavi edilebilmektedir'

Fıtıklarda en büyük sorunun, genellikle içerisine bağırsağın girmesi ve sıkışması ile ortaya çıktığını vurgulayan Işıksel, şunları kaydetti:

'Şiddetli ağrı ile seyreden, kusma da olabilen fıtık boğulması durumudur ki acil ameliyat gerektirmektedir. Acil durum, sadece fıtık ameliyatı ile giderilebilmektedir. Boğulma durumlarında ameliyat olmayı geciktirmek, bağırsak kangrenine sebep olabilmekte ve ameliyatın fıtık ameliyatı olmaktan çıkıp bağırsak ameliyatı eklenmesi ile sonuçlanmaktadır. Kasık fıtıkları, daha önce de söylendiği gibi doğuştan olabilmekle birlikte ağır kaldırma, kabızlık, öksürük gibi ıkınmakla seyreden kronik rahatsızlıklarda da ortaya çıkabilmektedir.

50'li yaşlardan sonra erkeklerde kasık fıtığının en büyük sebeplerinden birisi prostat büyümesi, tıbbi adıyla prostat hipertrofisidir. Zor idrar yapmakla karakterize olan prostat büyümesi, sürekli ıkınma ile fıtık oluşumuna sebebiyet vermektedir. Eğer prostat hipertrofisi var ise önce prostat hastalığının tedavisi, sonra fıtık ameliyatı tavsiye edilmektedir. Fıtıklar, sadece ameliyatla tedavi edilebilmektedir.'

- 'Kapalı fıtık ameliyatları oldukça ağrısızdır'

Sarper Işıksel, günümüzde fıtık ameliyatlarının kasık bölgesinden kesi ile klasik yolla yapılabildiği gibi laparoskopik, yani kapalı yöntemle de gerçekleştirilebildiğini aktararak, 'Bizim de tercihimiz, fıtıkların tedavisinin kapalı yöntemle ameliyat edilerek yapılmasıdır.' ifadesini kullandı.

Günümüzde çocuk fıtıkları hariç, açık veya kapalı bütün fıtık ameliyatlarında ileri teknoloji ürünü yamaların kullanıldığını bildiren Işıksel, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Kapalı ameliyatlar, oldukça ağrısız olmaları, estetik sonucun mükemmel olması ve tekrar etme ihtimalinin daha az olması nedeniyle tercih edilmektedir. Özellikle iki taraflı fıtıkların laparoskopik, yani kapalı yöntemle yapılması hasta konforu ve memnuniyeti bakımından tavsiye edilmektedir. Kapalı ameliyatlar ister tek taraflı isterse iki taraflı olsun bir kalemin girebileceği genişlikteki 3 delikten girilerek yapılmaktadır. Kapalı ameliyatlar mutlaka genel anestezi, yani narkoz altında yapılmaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 45 dakikadır ve hasta bir gece hastanede misafir edilmektedir.

Kapalı ameliyatlar, ilk kez yılında yapılmakla birlikte esas olarak 'li yılların ameliyat tekniğidir ve cerrahinin yüz akıdır. Bugün karın içerisindeki tüm ameliyatlar, kapalı yöntemle yapılabilmektedir. Kasık fıtığı ameliyatı da bu ameliyatlardan bir tanesidir. Sadece kasık fıtıkları değil, göbek fıtıkları, mide fıtıkları ve ameliyat yeri fıtıkları da laparoskopik, yani kapalı yöntemle ameliyat edilebilmektedir.'


Kasıkta Görülen Şişlik veya Yumru Nedir?

Kasık bölgesinde oluşan şişliğin ya da yumrunun şekli ve büyüklüğü değişebilir. Bu şişlik ağrılı ya da ağrısız olabileceği gibi tek bir şişlik veya toplu şişlik halinde de meydana gelebilir. Ayrıca bazıları hareketli de olabilirler. Kasıkta oluşan bir yumru, cilt renginde olabileceği gibi kırmızı veya mor renkte de olabilir ve bu yumrular yaraya sebebiyet verebilir. Bir kasık yumrusunun şekli ve görünümü belli bir nedene bağlıdır ve görüldüğünde en kısa dönemde doktora başvurulması gerekir.

Kasık Yumrularının Nedenleri Nelerdir?

Kistler: Birçok kasık yumruları kisttir. Kistler iyi huyludur veya kanserli olmayan yumrulardır. Acı veya rahatsızlığa neden olabilecek şekilde genişleyebilirler ve daha ciddi bir durumun göstergeleri olabilir.
Şişmiş bezler: Soğuk algınlığı, grip, mononükleoz gibi bir enfeksiyon veya hastalık söz konusuysa kasıklarda şişkin bir lenf bezi olabilir.

Tipik olarak bunlar boğazda bulunan lenf veya koltuk altı bezleriyle aynı anda alevlenir. Lenf bezleri bakteri ve yabancı parçacıklara karşı bağışıklık tepkisini harekete geçirir dolayısıyla şişme, hastalık bittikten sonra kaybolmalıdır. Kaybolmadığı takdirde doktora müracaat edilmesi önemli bir konudur. Ayrıca; genitoüriner enfeksiyonlar kasık bölgesinde lenf nodu iltihabına da neden olabilir.
Fıtık: Bir fıtık, büyük, yumuşak bir yumru gibi hissedilebilir. Bu yumru Kasıkta Görülen Şişlik veya Yumru Nedir?bağırsaklar veya karın dokusu, sınır sağlamak için bir açıklığa girdiğinde oluşur. Örneğin, bağırsaklar, alt karın duvarındaki zayıf bir bölgeden ayrılabilir. Kas gerginliği ile birleşmiş karın duvarındaki bir kusur veya zayıflık genellikle buna neden olur ve fıtıklar acil tıbbi yardım gerektirir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE)
Cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlar (STI) şişmiş lenf bezleri nedeniyle kasıklarda yumrulara neden olabilir. Bunlar enfeksiyonlar aşağıdaki gibidir:
•Uçuk
•Klamidya
•Belsoğukluğu
•Frengi
Bazı CYBE&#;ler, patlayabilecek veya yaralar açabilecek bir yumru kümesine neden olabilir. CYBE iyileşmek için tıbbi tedavi gerektirir.
Safen varis: Yattığınız zaman kaybolan şişlikler varsa, bir safen varis olabilir. Bu, safen veninin valfi, kanın akmasını sağlamak için kanın damar içinde toplanmasına neden olacak şekilde doğru şekilde açılmadığında meydana gelir. Safen varis, mavi bir tonda olan golf topu büyüklüğünde yumrulara neden olur. Genellikle bacaklarda veya ayaklarda oluşan genişlemiş damarlar olan varisli damarlarınız varsa, bu durumu geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Safhen varis oldukça nadir görülen bir durumdur.

Kasık Yumrusu Nasıl Tedavi Edilir?

Bir kasık yumrusunu fark ettikten sonra mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almalı ve üç hafta tedavi den sonra ya da durum kötüleşirse veya tekrarlarsa acil olarak doktora müracaat edilmelidir.
Kasıkta Görülen Şişlik veya Yumru Nedir?Bir kasık yumrusunun birçok nedeni olabilir ve doktor soracağı bazı sorularla ve kan testi ile teşhisi koyabilir. Bu sorular bireyin şu anki sağlığıyla ilgili ve başka bir semptomla karşı karşıya kalıp kalmadığına dair sorulardır. Yapılacak kan testi ile Lenf bezlerinde iltihaplanma olup olmadığı teşhis edilir. Teşhiste sorulacak olası sorular şunlardır;
•Yumru ilk ne zaman ortaya çıktı?
•Yumru ne kadar büyük?
•Ne kadar büyüdü?
•Aniden mi, yoksa birkaç gün içinde mi gelişti?
•Öksürdüğünüzde yumruların büyüklüğü veya şekli değişiyor mu?
Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu (CYBE) olup olmadığını anlamak için kontrolsüz olarak biriyle cinsel ilişkide bulunup bulunmadığı hastaya sorulan sorular arasındadır. Çoğu CYBE bir kan testi, bir idrar testi veya bir üretranın sürüntü kullanılarak teşhis edilir. Yapılacak olan tedavi şekli kasıkta oluşan yumruların nedenine göre değişiklik göstermektedir. Bu tedaviler şu şekildedir:
•Doktorunuz, büyük veya ağrılıysa kisti çıkarmak için ameliyat önerebilir.
•Bir fıtık, dokuyu tekrar yerine yerleştirmek ve sınır dokusundaki deliği kapatmak için ameliyat gerektirebilir.
•Şişmiş bezler genellikle zamanla azalır, ancak doktorunuz altta yatan bir enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik reçete edebilir.

Tedavi Edilmeyen Kasık Şişi

Kasıkta görülen yumru veya şişkinlikleri doktor her zaman incelemelidir. Kistler ve şişmiş bezlerin uzun vadeli komplikasyonlara neden olma ihtimalleri olmasa da, hızlı bir şekilde tedavi alamazsanız fıtık ölümcül olabilir. Sıkışık bir fıtık, bağırsakların bir kısmını karın duvarında sıkışıp kaldığında, bağırsak tıkanıklığına neden olduğunda ortaya çıkar. Bu, kusma, şiddetli ağrı ve mide bulantısına yol açabilir. Fıtık, tıbbi acil bir durumdur ve bağırsak parçası tutulduğunda kan akışını keserek oluşur. Bu durum hızla bağırsak dokusunun ölümüne yol açabilir ve acil ameliyat gerektirir. Bel soğukluğu ve klamidya gibi kasık yumrularına neden olan CYBE, tedavi edilmediği takdirde kısırlığa neden olabilir. Frengi gibi enfeksiyonlar körlüğe, felce ve bunamaya neden olabilir. Tüm CYBE tedavisine ihtiyaç duyar ve korunmasız vajinal veya oral seks yoluyla başkalarına kolayca yayılabilir.

Kasık Yumruları Nasıl Önlenebilir?

Çoğu kasık yumruları doğal olarak oluşur ve önlenebilir değildir. Bununla birlikte, her zaman bir prezervatif kullanarak bir CYBE&#;nin önlenmesine yardımcı olunabilir. Fıtık geliştirme riski altındaysa, ağır kaldırma durumundan kaçınarak, bağırsak hareketleri sırasında zorlanmadan ve sağlıklı bir kiloyu koruyarak ortaya çıkma olasılığını azaltabilir. Fıtık riski aşağıdaki durumlarda daha yüksek olabilmektedir;
•Ailede fıtık öyküsü varsa
•Fazla kiloluysa
•Hamilelik durumunda
•Kronik öksürük olunduğunda

Kaynakça:
• seafoodplus.info
• seafoodplus.info#groin

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir