beyinde pıhtı neden olur / Beyindeki İnme Kan Pıhtısı Nedir? | E-Psikiyatri

Beyinde Pıhtı Neden Olur

beyinde pıhtı neden olur

Beyne Pıhtı Atması Nedir, Neden Olur? Beyne Pıhtı Atması Önlenebilir Mi?

Beyne Pıhtı Atması Nedir?

Beyindeki damarların emboli ile tıkanması olayına pıhtı atması denir. Bu durum kalpte kapakçık olduğunda, enfeksiyonlarda, tümörlerde ortaya çıkabilmektedir. Beyin ve kalp en önemli organlarımızdır. Beyin ve kalbi besleyen damarlarda ise yağdan dolayı pıhtı oluşabilir. Pıhtı atmasına ise toplumda ‘’inme’’ denmektedir. İnme ise kişilerde felç durumuna kadar gitmektedir.

Sağlıklı beslenmek ve dengeli yaşamak beden sağlığını korumak açısından son derece önemlidir. Dengesiz beslenmek ve hareketsizlik kalp sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Katı yağlar, et, hamur tüketimi, sigara kullanımı gibi faktörler kalbi ve damarları tahrip eder.

Tüm bunların üzerine hareketsiz bir yaşamda sağlık açısından olumsuz etkiler. Damarlarda biriken yağ, damardan ayrılarak kan yoluyla pıhtı atılmasına neden olur. Pıhtı atması sonucunda ise kişi felç geçirebilir ya da hayatını kaybedebilir.

Beyne Pıhtı Atması Neden Olur?

Kolesterol oranının yüksek olması hayati bir tehlike oluşturmaktadır. Damarlarda biriken yağ kan yoluyla ilerleyerek pıhtı oluşturur. Pıhtı atılmasının nedenleri kişinin vücut sağlığından kaynaklanmaktadır. Şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları risk altındadır. Kalbe ve beyine ulaşan damarlarda biriken yağ pıhtıya sebep olur ve bu durum felce kadar gider.

Beyne Pıhtı Atması Önlenebilir Mi?

Beyne pıhtı atmasının farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler zamanında teşhis edilerek tedavisi yapılırsa, sorunun önüne geçilebilir. Pıhtı atması kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerde görülebilir. Bunun dışında vücuttaki tümörler veya enfeksiyonlarda pıhtı atılmasına neden olabilir. Pıhtının neden olabileceği hastalıklar tespit edilirse erken teşhis ile önüne geçilebilir.

Pıhtı Atmasının Belirtileri Nelerdir?

Pıhtı atması sırasında bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler hafif olduğunda ise göz ardı edilebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır;

Görme konusunda sorun yaşanması

Felç

Duyma kaybı

Konuşma problemleri

Algılama Sorunları

El ve ayaklarda kuvvet kaybı yaşanması

Pıhtı Atmanın Tedavisi

Emboli nedeniyle beyin damarlarının hasar görmesi durumuna pıhtı atılması denmektedir. Eğer kişiler düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırırlarsa bazı hastalıkların önüne geçmek mümkün olabilir. Erken tanı ile pıhtı atmasının önüne geçebilir. Tespitle ile kişiler ona göre diyet programı oluşturabilirler. Ayrıca yaşam tarzlarını ona göre belirlemeleri gerekmektedir. Gerekli tedbirler ile oluşabilecek hasarların önüne geçilir.

Yüksek tansiyon veya şeker hastalarının diyetlerine dikkat etmesi gerekir.

Kardiyolojik muayenelerin zamanında ve düzenli yapılmasına özen gösterilmelidir.

Kişiler sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir. Özellikle göbek bölgesinde yağ oluşumunun önüne geçilmelidir.

Düzenli spor yapılmasına özen gösterilmelidir. Spor yapmak kolesterol oranını düşürmektedir.

Bol su içmek

Varis sorunu yaşayanların varis çorabı kullanması

Pıhtı Atma Riski Taşıyan Kişiler

Bazı kişiler yaşadıkları rahatsızlıklar nedeniyle pıhtı atmaya daha eğilimli olabilirler. Bu yapıdaki kişilerin sağlıklarına daha fazla dikkat etmesi gerekir. Beyne pıhtı atmasında erken müdahale edilmesi son derece önemlidir. Pıhtı atmasının sonuçları tıkanan duruma göre değişiklik göstermektedir.

Kilo problemi olanların en kısa sürede kilolarında kurtulması gerekir.

Kanda emboli yaşanma eğilimi olan kişiler

Enfeksiyon nedeniyle hastanede yatan kişiler

Koah hastaları

Astım sorunu yaşayan kişiler

Yatalak olarak yaşamak durumunda olan hastalar

Kanser hastalığı ile mücadele eden kişiler

Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar

Hamile olan kişiler

Uzun soluklu bir operasyon geçirmiş olan hastalar

Beyinde pıhtı atması nedir, neden olur? Beyinde pıhtı atması belirtileri ve tedavisi

Ailesinden birine beyinde pıhtı atması teşhisi koyanlar bilir, bir anda gelen bir felç nedeniyle beyinde pıhtı atması oldukça tedirgin edici bir hastalıktır. Kalp damar sağlığı ile ilişkili olsa da beyindeki işleyişe ciddi oranda etki eden beyinde pıhtı atması tanımını anlamlandırmak ilk etapta kolay olmayabilir. Gelin, Beyinde Pıhtı Atması Neden Olur ve Tedavisi Nasıl sorularını birlikte cevaplandıralım...

Beyinde Pıhtı Atması Nedir?

Vücudumuzun damar ağlarıyla örülü olduğunu biliyoruz. İşte bu damarların içinde bazıları da beyni beslemekle görevlidir. İşte beyni beslemekle görevli olan bu damarların, emboli etkisiyle tıkanması, beyinde pıhtı atmasına neden olur ve bu durum halk arasında genellikle “inme” olarak da anılır.

Eğer beyinde pıhtı atması tedavi edilmezse bu hasta için tehlikeli bir süreci başlatır ve bu durumun felç oluşumuna bile neden olabilir. Üstelik tehlike bununla da sınırlı değil. Eğer beyinde pıhtı atması iyileştirilmezse kalpte kapakçık meydana gelmesinin neden olacağı enfeksiyonlara ve tümörlere davetiye çıkarılmış olur.

Beyinde Pıhtı Atması Neden Olur?

Özellikle hayati öneme sahip olması nedeniyle Beyinde Pıhtı Atması Nasıl Olur sorusu bu hastalığa dair en ok merak edilen sorulardan biridir. Beyinde pıhtı atmasına pek çok hastalık sebebiyet verebilir. Özellikle ileri yaşta hastalarda sık sık görülen yüksek kolesterol,

Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar beyinde pıhtı atmasına zemin hazırlamaktadır.

Bunun yanında eğer kalp kapakçıklarında beyinde pıhtı atmasına neden olabilecek enfeksiyon bulunuyorsa ya da beyin damarlarında yağ biriktiyse o zaman da beyinde pıhtı atmasına rastlanabilir.

Beyinde Pıhtı Atması Belirtileri Nedir?

  • Sık sık kollarınızda ve bacaklarınızda bir tutulma, felç inmiş gibi bir hissizlik meydana geliyorsa
  • Duyu kayıpları yaşamaya başladıysanız
  • Görüş kaliteniz düştüyse ya da direkt görme kayıpları meydana gelmeye başladıysa
  • Konuşma bozuklukları meydana gelmeye başladıysa
  • Hiçbir neden yokken bilinciniz durduğunu, unuttuğunuzu ve anlamadığınızı fark ettiyseniz bir hekime görünmeniz gerekmektedir.

Beyinde Pıhtı Atması Öldürür Mü?

Beyinde pıhtı atması oldukça ağır ve tehlikeli bir hastalıktır. Pek çok yaşamsal fonksiyonu olumsuz yönde etkileyebildiği gibi ileri durumlarda ya da tedavi edilemediği durumlarda bazen ölüme sebebiyet verebilir.

Beyinde Pıhtı Atması Düzelir Mi?

Beyinde pıhtı atması hastalığı özellikle erken tanı koyulduğu zaman kontrol edilebilir ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Erken tanı için belirtiler dikkat edilmeli ve sık sık hekim kontrolüne girilmelidir.

Beyinde Pıhtı Atması Tedavisi Nedir?

Eğer beyinde pıhtı atması tanısı konduysa ve tedavi sürecine girildiyse öncelikle düzenli ve dengeli bir yaşam tarzına geçiş yapılması gerekir. Çünkü hastalığın ilerlememesi için gerekli tedbirlerin alınması önemlidir.

Bu tanı karşısında özellikle tansiyon hastaları ile şeker hastalarının diyet programına sadık kalması oldukça önemlidir.

Tedavinin bir parçası olarak bol bol hareket edilmesi ve düzenli spor yapılması tavsiye edilir. Spor ve etkili diyetin yanında elbette önemli olan bir diğer konu da bol bol su içmek olacaktır.

Beyne pıhtı atımı neden olur? Pıhtı atmasının belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

Tüm beyin damar hastalıklarının yüzde 80'nini oluşturan iskemik inme geçiren hastaların yüzde 30'unun ilk bir yıl içerisinde öldüğü, sağ kalanlarınsayüzde 30'ununhayatlarına bakıma muhtaç  olarak devam ettiği biliniyor.

Beyin damar tıkanıklığında, tıkanıklığa neden olan pıhtı ekser hallerde ritm bozukluğu, kapak hastalığı, ileri kalp yetmezliği olan, kalpten veya ateroskleroza uğramış (kireçleşmiş) beyni besleyen damarlardan kaynaklanmaktadır.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Hipertansiyon,diyabet, yüksek kolesterol, obezite, oturak hayat tarzı, sigara içimi, bazı kalp hastalıkları,uyku apnesi , madde kullanımı (özellikle genç yaşlarda) beyin damar tıkanıklığına neden olan risk faktörleridir. Bu risk faktörlerine zamanında ortadan kaldırılmasıyla  beyin damar tıkanıklığını önlene bilir.

Haberin Devamı

PIHTI ATIMININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beyin damar tıkanıklığıaniden gelişen kol ve bacaklarda felç, konuşma yetisinin yitirilmesi, görmede bozulma, baş dönmesi, ağızda yamulma, bilinç kaybına neden olur.

NELER YAPILMASI GEREKMEKTEDİR?

Beyin damar tıkanıklığı geliştikten sonra hastanın zaman kaybettirilmeden uygun merkeze yönlendirilmesi önemlidir. Özellikle olayın ilk saatlerinde damardan bir kan sulandırıcı verilerek pıhtı eritilebilir veya anjiyo yöntemiyle tıkanan damar açılabilir. Bu tedaviler uygun hastaya zamanında yapılırsa hasta ölüm ve sakatlıktan kurtulmuş olur.

Beyin ödemi, kafatasının içinde sıvı birikmesidir. Beyinde oluşan ödem hayati riske yol açar ve beyin hücrelerinin hasarlanmasına veya ölmesine neden olabilir.

Aslında ödem (veya şişlik), vücudumuzun hasarlanmalara karşı geliştirdiği doğal bir yanıttır. Hasar gören bölgede kan damarlarının geçirgenliği artar ve doku içine bağışıklık sistemi hücreleri, protein ve sıvı geçişi olur. Ayağımızı burktuktan sonra bu bölgede şişlik oluşması bu mekanizma ile açıklanabilir. Beyin ödemi de benzer bir mekanizma ile oluşur.

Beyin Ödemi Neden Olur?

İlginizi Çekebilir : “Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci“

beyin ödemi belirtileri

Beyin Ödemi Neden Tehlikelidir?

Beyin ödemi, hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur. Çünkü beynimiz kafatasımızın içinde sabit hacimli bir yerde bulunur. Beyinde ödem geliştiğinde ve sıvı artışı olduğunda kafatası esneyip genişleyemez. Bu durumda kafa içi basınç artmaya başlar.

Kafa içi basınç arttıkça, damarlarımızda dolaşan kan da yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket etme eğilimi gösterir. Kafa içi basınç artışı nedeniyle beyne gelen kan akışı azalır. Bu durum, beyne gelen oksijen miktarının da azalması anlamına gelir. Oksijen yetmezliği beyin hücrelerindeki hasarın artmasına yol açar.

Kafa içi basınç çok yükselirse, beyin dokuları mevcut tek açıklık olan omurilik kanalına doğru fıtıklaşma yapabilir. Bu durum, ölümcül olabilir.

İlginizi Çekebilir : “Beyin Fıtığı Nedir? Beyinde Fıtık Oluşması“

beyin ödemi tedavisi

Beyin Ödemi Belirtileri Nelerdir?

Beyin Ödemi Tedavisi Nasıl Olur?

Beyin ödemi, kalıcı beyin hasarına veya kişinin hayatını kaybetmesine yol açabilir. Bu nedenle beyin ödemine hızlı tanı koymak ve tedavilere en erken dönemde başlamak önemlidir.

beyin ödemi nasıl geçer

İlaç Tedavileri

Ameliyat

Ağır vakalarda kafa içi basıncı azaltmak için ameliyat gerekebilir.

Okumaya devam edin : “Beyinde Ödem Belirtileri ve Tedavi Süreci“

Referans: webmd.com

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir