hpv aşısı kaç yaşında yapılır / Hpv Aşısı 45 Yaşına Kadar Yapılabilir.

Hpv Aşısı Kaç Yaşında Yapılır

hpv aşısı kaç yaşında yapılır

Hpv Aşısı 45 Yaşına Kadar Yapılabilir.

Hpv Aşısı 45 Yaşına Kadar Yapılabilir

Hpv aşısı genital siğillere, rahim ağzı ve penis kanserine karşı koruyucu etkisi olan bir aşıdır. Hpv aşısı için en ideal dönem hiç birliktelik başlamadan önce yapılmasıdır. Bu anlamda yaş arası, hem birliktelik oranının düşük olması hem de bağışıklık sisteminin güçlü olması nedeniyle aşı için en ideal zaman aralığıdır. Peki 26 yaşını geçenler hpv aşısı yaptıramaz mı? Hpv aşısı kaç yaşına kadar yapılalbilir?

Hpv Aşısında Yaş Sınırı Var mı?

Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), HPV aşısını kimin alması gerektiğine ilişkin kurallarını değiştirdi.

İnsan papilloma virüsü (HPV) için aşı olmak için artık genç olmanıza gerek yok. Daha önce aşılanmamış 27 ila 45 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerde artık Gardasil aşısı için uygun adaylar olarak belirlendi. Yani Hpv aşısındaki 26 yaş sınırı kaldırıldı. 45 yapına kadar hem erkekde hem de kadınlarda yapılabilir.

Gençlerin pekçoğu yavaş yavaş hpv ve hpv aşısı konusunda bilinçlenmektedir. Bu gelecek için umut vericidir, ancak yetişkin kadın ve erkeklerin çoğu hala risk altındadır. FDA kılavuz değişikliği kısmen aşının ilişkili hastalıklar, özellikle de rahim ağzı kanseri üzerindeki olumlu etkisi ile tetiklenmiştir.

Yetişkinlerde Hpv Aşısı Yapılabilir mi?

Birçok yetişkin hala hpv aşısı hakkında bilgi sahibi değil ya da önemsemiyor. Birinci basamak hekimlerinin hastalarına bu yeni seçenek hakkında bilgi vermeleri oldukça önemlidir.

Ayrıca aşı maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle yetişkin insanların aktif şekilde hpv aşısı yaptırmaları bu günkü politikalarla mümkün görülmemektedir. Buda hpv ye karşı başlatılan aşı çalışmalarının başarısını sınırlayan bir etkendir. Aşının mutlak başarısı ancak aşı sgk ödeme kapsamına girdiğinde sağlanabilir. Buda şu an için ülkemiz koşullarında gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmemektedir.

Yurtdışında pekçok ülkede yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarda sigorta ödeme kapsamına alınmıştır. Ancak gelir düzeyi çok yüksek olan ülkeler dışında bu yaş sınırının dışında hiçbir ülkede geri ödeme kapsamında değildir.

Hpv Bulaştıktan Sonra Aşı Yapılır mı?

Hpv bulaştıktan sonra aşı yapılmaz bilgisi maalesef çok yanlış bir bilgidir. Hpv bulaştıktan sonra da aşı yapılabilir. Zaten aşı yaptırmak isteyenlere kural olarak Hpv virüsü olup olmadığı ile ilgili herhangi bir test önerilmez. Çünkü hpv'nin bulaşmış olması aşının yapılmasına engel değildir.

Hpv virüsünün yaklaşık farklı alt tipi var. Size Hpv virüsü bulaşmış olsa bile aşıdan mutlaka fayda görürsünüz. Genelde siğili olanlarda Hpv tip 6 bulunuyor. Özellikle kadınlar rahim ağzı kanserine karşı korunmak için hpv tip 6 bulaşmış bile olsa aşıyı mutlaka yaptırmalıdır. Aynı koruma elbette erkekler için de geçerlidir.

Vücüdunuzdaki Hpv virüsü kişilerin %85'inde bağışıklık sistemi tarafından atılacaktır. Vücüdünüzda Hpv virüsü olsa bile maalesef hastalık bağışıklık sağlamaz. Mutlaka bağışıklık için aşı olmanız lazım. Hpv ücudunuzdan atıldıktan sonra yaptırdığınız aşı, aşının içinde var olan ve atılan virüse karşı da bağışıklık sağlayacaktır.

Ayrıca son yapılan çalışmalarda aşı olanlarda Hpv virüsünün vücuttan daha hızlı atıldığı, daha kısa sürede vücuttan temizlendiği görülmüştür. Bu nedenle yaptırdığınız hpv aşısı aynı zamanda virüsün vücudunuzdan daha hızlı atılarak daha kısa sürede hastalıktan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Aşılama sayesinde uzun vadede daha az rahim ağzı kanseri, daha az penis ve anüs kanseri oranlarına ulaşılması mümkündür. Hatta yurtdışında bazı kliniklerde, rahim ağzı kanseri olanlarda bile hpv aşısının yapılmasının hastalığın seyrini yavaşlattığı düşünülerek hpv aşısı yapılmaktadır.

Hpv Aşısı Erkeklerde Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Hpv aşısı erkeklerde de 45 yaşına kadar yapılabilir. Bu aşı öncelikle kadınlar için geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanseri aşısı olarak geliştirilen bu aşı daha sonra erkeklere de uygulanmasının gerekliliği düşünülerek erkeklerde de yapılmaya başlanmıştır. İdeal yaş aynen kadınlardaki gibidir. yaş arasında erkeklerde de yapılabilir. Bu sayede özellikle bulaştırıcılıkta yüksek rol oynayan erkeklerin korunması ve diğer kadınlara bulaştırmayı da azaltacaktır.

Sonuç olarak FDA, daha önce HPV'ye karşı aşılanmamış 27 ila 45 yaş arasındaki tüm yetişkinlerin bu aşıyı yaptırması gerektiğini söylüyor. Elbette bunun önündeki en büyük engel aşının pahalı olması ve sgk geri ödeme kapsamında olmamasıdır. Hastalar aşı maliyetinin tamamını kendileri karşılamak zorundadır. Aşılama sayesinde genital siğil tedavisi konusunda çok ileri noktalara ulaşılacağı aşikardır.

Hpv, Genital Siğil, Hpv Testi ve Hpv Aşısı ile ilgili tüm merak ettikleriniz menüdeki SSS başlığı altında. İncelemek için Soruda Hpv linkini tıklayınız..

Uzmanından Uyarı; Yaş Arasındaki &#;ocukların HPV Aşısını İhmal Etmeyin (DHA Haber)

Uzmanından Uyarı; Yaş Arasındaki &#;ocukların HPV Aşısını İhmal Etmeyin (DHA Haber)

Her yıl bin kadını etkileyen ve kanserden kadın ölümleri arasında 5'inci sırada yer alan rahim ağzı kanseri vakalarının HPV aşısıyla azalmaya başladığını belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı, Rahim Ağzı Kanseri farkındalık ayı nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanseriyle mücadelede aşılamanın önemine değinen Op. Dr. Aylin Akıncı, "HPV aşısı, Avrupa ve Amerika'da rutin aşı takviminde. Bizde de yavaş yavaş aşılama başladı. Bu nedenle ileriki yıllarda bu kanseri daha az görmeye başlayacağız. Bu konuda bir literatür çalışması olmasa da aşılanma ile birlikte 10 yılda yüzde 30 oranında bir azalma görüldü diyebiliriz" diye konuştu.

Yılda Bir Sefer Bu Testi Yaptırın 

Aktif cinsel yaşamla birlikte her kadının smear (halk arasında bilinen adıyla simir) adı verilen rahim ağzı kanseri tarama testini yaptırması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Akıncı, "Bu jinekolojik muayene esnasında yapılan bir test. Can yakıcı bir şey değil, kadınlar bundan korkmasınlar. Jinekolojik muayenelerini olup her sene bu testi yaptırsınlar. Çünkü rahim ağzı kanseri erken evrede tedavisi olan bir kanser türü. Biz o muayene sırasında bozulmuş hücreleri gördüğümüzde kanserleşmeye dahi gitmeden önlem alıyoruz. Kadınlara HPV virüsü taşıyor mu? diye bir tarama yapıyorsak ve virüs taşıyıcılığı varsa o zaman senede bir muayeneyi kesin öneriyoruz. HPV virüsü taşımayan sağlık merkezlerine ulaşması daha zor olan gruplar 5 yılda bir bu testi yaptırabilir" tavsiyesinde bulundu.

Aşı İçin En Doğru Zaman Çocukluk Çağı 

Rahim ağzı kanserinin nedeninin yüzde 95 HPV virüsü olduğunu anlatan Op. Dr. Akıncı, "Bu virüs nedenli bir kanser ve dolayısıyla biz virüsteki bulaşmayı aşıyla engelleyebiliriz. O nedenle 9 ila 11 yaşlarında başlanmasını öneriyoruz. Sonrasında ise kadınlarda herhangi bir yaş sınırı olmaksızın yapılabilir. 2 ya da 3 doz şeklinde uygulanabilir. Çocukluk çağı aşılarına bunun da eklenmesi gerekiyor. HPV virüsü bulaşan birisine de bu aşıyı yaptığınızda bozulmuş hücrelerin hızlı ilerlemesini engellemiş olursunuz. Bizim amacımız hiç bulaşmasın bu virüsü hiç kapmayalım" ifadelerini kullandı.

Son olarak anne olmayı düşünen kadınlara uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı, "Eğer rahim ağzı kanseri sadece rahim ağzında ise ilerlemediyse rahim duvarına, derin dokulara gitmediyse sadece rahim ağzına müdahale ile onu ortadan kaldırabiliriz. Rahmi almadığımız durumlarda kişinin annelik şansı devam ediyor" dedi.

Rahim ağzı kanseri aşısı kaç yaşına kadar yaptırabilir?

Kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada görülen rahim ağzı kanserinin gelişimi uzun yıllar sürüyor. Yavaş gelişen bir kanser türü olması sebebiyle, düzenli tarama ve muayeneler ile saptanması ve tedavisi mümkün oluyor, kanser önlenebiliyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülbin İşgören, ulusal rahim ağzı kanser tarama programları sayesinde erken tanı ve tedavi ile tüm dünyada rahim ağzı kanseri görülme oranları ve buna bağlı ölümlerin hızla azaldığını söylüyor.

Rahim ağzı kanserinin erken dönemde genellikle herhangi bir belirti vermediğini, belirti olmayan dönemde saptanan anormal smear testi ile rahim ağzı kanserinden şüphelenildiğini kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülbin İşgören, hastalık durumunda, adet dışı kanama- lekelenme cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz sonrası kanama, sulu pembe- kahverengi akıntı, adet kanamasının miktarının normalden fazla olması gibi belirtileri olabileceği gibi ileri dönemde kasık ağrısı, idrar yapma ile ilgili problemler, bacaklarda ödem, kilo kaybı gibi yakınmaların da görülebileceğini söyledi.   

GÖRÜLME RİSKİ BU DURUMLARDA ARTIYOR

• Birden çok cinsel partnerin olması.
• Birden çok kişiyle cinsel deneyim yaşamış erkek partnerin olması.
• 18 yaş öncesi cinsel deneyim yaşamak.
• Sigara içmek.
• Bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olan durumlar (AIDS, organ nakli gibi).
• Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar.
• Çok doğum yapmak.  

“SMEAR TESTİNİ MUTLAKA YAPTIRIN”

Rahim ağzı kanser taramasının yapılmasındaki amacın; rahim ağzı hücrelerindeki değişikliklerin erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli müdahaleler ile kanser ilerleyişinin önlenmesi olduğunu dile getiren Dr. İşgören, “Taramada kullanılan testler smear testi ve rahim ağzı kanserine yol açabilen yüksek riskli virüslerin araştırıldığı HPV testidir. Her iki test rahim ağzından bir fırça, spatula ya da pamuklu çubuk yardımıyla sürüntü alınması şeklinde yapılır. Ağrısız, basit, birkaç dakikalık bir işlemdir” dedi ve rahim ağzı kanserinin tedavisi ile ilgili şunları söyledi:  

EN AZ 3 YILDA BİR TEST ŞART!

“30 yaş üstü kadınlarda görülen bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinin en sık görüldüğü yaş aralığı yaşlar arasıdır. Neredeyse tümünde sebep cinsel yolla bulaşan bir virüs olan Human Papilloma virüsüdür (HPV). yaş arası tüm kadınların en az 3 yılda bir smear testlerini veya 30 yaşından sonra 5 yılda bir smear ile HPV testini yaptırması önerilmektedir. HPV testi ve smear testinin birlikte uygulanması kanseri önlemede daha etkindir. 

KANSER TESPİT EDİLEREK, TEDAVİ İLE ÖNLENEBİLİR

Smear ve HPV test sonuçlarına göre gerekli durumlarda rahim ağzının bir mikroskop yardımı ile büyütülerek incelenmesi anlamına gelen kolposkopi işlemi yapılır. Gerekli alanlardan biyopsiler alınır. Bunun sonucunda kanser öncüsü değişiklikler saptandığında rahim ağzından doku çıkarılması gerekebilir. Bu işlemle kanser önlenebilir. Kolposkopi veya rahim ağzında gözle görülen bir lezyondan alınan biyopsi sonucunda kanser tespit edilirse çeşitli muayene ve görüntüleme yöntemleri ile kanser yayılımı olup olmadığı değerlendirilir, hastalığın evresine göre kanserli dokuların çıkarılmasına yönelik ameliyatlar, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi seçeneklerinden bir veya birkaçı uygulanır.

"AŞI EN ETKİLİ KORUNMA YÖNTEMİ"

Rahim ağzı kanserinden korunmada önemli nokta HPV enfeksiyonundan korunmaktır. Ülkemizde HPV virüsüne karşı 2 adet aşı bulunmaktadır. Tercihen ilk cinsel deneyimi yaşamadan yaş kız ve erkek çocukları aşılanmalıdır. Ancak cinsel deneyim yaşanmış olsa bile yaş aralığında her iki cinsiyete de aşı yapılabilmektedir. Hatta 43 yaşa kadar kadınlarda etkili olabildiği saptanmıştır. Aşı 15 yaş öncesi 2 doz, 15 yaş sonrası 3 doz şeklinde yapılmalıdır. Aşı yapılsa bile rutin rahim ağzı kanser tarama testleri yapılmaya devam etmelidir.

Rahim ağz&#x; kanseri aş&#x;s&#x; kaç yaş&#x;na kadar yapt&#x;rabilir? - 1

DÜZENLİ JİNEKOLOJİK MUAYENENİZİ İHMAL ETMEYİN

Tek eşlilik, cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı da HPV bulaşma riskini azaltarak rahim ağzı kanser ihtimalini de düşürür.Düzenli yıllık jinekoloji muayene ve uygun aralıklarla alınan smear ve HPV testleri ile kanser öncesi değişiklikler erken dönemde saptanır ve gerekli müdahaleler ile kanserin ilerleyişi önlenir.”

Fotoğraflar: Getty Images Turkey

VİDEO: KANSERLE MÜCADELESİNİ VİDEO İLE ANLATTI

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası