gaz sancısı nasıl çıkar / Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? - Uzm. Dr. Yelda Mumcu

Gaz Sancısı Nasıl Çıkar

gaz sancısı nasıl çıkar

Ameliyat sonrası gaz nasıl çıkarılır? Sancısı nasıl giderilir ne işi gelir? Gaz yapmayan yiyecekler

Sancısı Nasıl Giderilir Ne İşi Gelir?

 Gaz sancısı zaman zaman bireylerin hayatını kabusa çevirebilen bir durumu yaratabilir. Özellikle de ameliyat sonrası gaz çıkaramama nedeniyle ortaya çıkan gaz sancıları bireyleri çok fazla zorlayabilen bir duruma gelebilmektedir. Bu durum neticesinde kişiye adeta acı veren bir tablonun ortaya çıkmasına sebep olan gaz sancısını gidermesi için uygulanabilecek bazı bitkisel yollar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

 - Rezene tohumu: Gaz giderici özelliğine sahip olması bakımından gaz sancılarına, bağırsak sorunlarına birebir olan doğal çözümlerden bir tanesidir. Ağza birkaç rezene tohumu alıp çiğnemek ya da çayını demleyerek tüketmek gaz sancısına iyi gelir.

 - Papatya çayı: son derece rahatlatıcı etkiye sahip olmasının yanında yatıştırıcı özelliğiyle gaz kramplarını engeller, iltihap giderici bir etki ortaya koyar.

 - Kimyon: 1 bardak suyun içerisine 1 tutam kimyon atılarak 10 dakika demlendirdikten sonra elde edilen bu çayı süzdükten sonra yemeklerin ardından içmek faydalı olacaktır. Böylece gaz sancılarının hafiflemesini önemli ölçüde sağlayacaktır

 - Karbonat: 1 su bardağı ılık suyun içerisine 1 veya yarım çay kaşığı kadar karbonat ilave edilerek karıştırıldıktan sonra içilir. Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur.

 Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Gaz Yapmayan Yiyecekler

ameliyat sonrası gaz yapmayan yiyecekleri tüketmek hastaya önemli ölçüde büyük fayda sağlayacaktır. Bu anlamda gaz yapmayan yiyecekleri şu şekilde listelemek mümkündür:

 - Rafine edilmemiş pirinç

 - Sarımsak,

 - Keten Yağı,

 - Muz,

 - Karahindiba,

 - Fesleğen,

 - Kırmızı et ve sakatatlar,

 - Yoğurt çorbası

 - Peynir,

 - Zeytin

 - Yoğurt

 - İçerisinde bakliyat bulunmayan çorbalar

 - Tavuk

 - Fındık

 - Yulaf ezmesi

 - Balık

 - Ceviz,

 - Badem

 - Ekmek,

 - Zencefil

 - Tahıl

 - Fesleğen

 - Kabak

 - Rezene

 - Patlıcan

 - Patates

 - Karpuz

 - Elma

 - Salatalık

 - Hurma

 Ayrıca tüketilecek olan besinlerin gaz yapmaması için farklı pişirme tekniklerini uygulama yoluna da gidilebilir. Örneğin gıdaları kızartarak pişirmeyi tercih etmek yerine haşlayarak pişirmek besin maddesinin içeriğindeki gazını alacaktır. Böylece daha sağlıklı ve hafif besinler tüketilerek gaz sorunlarının yaşanmasının önüne geçilebilmesi mümkün olacaktır. Bu anlamda besinleri haşlayarak tüketmeye önem vermek kişiye büyük yarar sağlayacaktır.

False

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde gaz sancısı, bebeğin dış dünya ile uyum sürecinin bir parçasıdır ve normal kabul edilir. Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı bir hastalık değildir. Emzirme sürecinde taze anneler bebeklerde gaz sancısı şikayetlerini azaltmak için bebeklerde gaz yapmayacak yiyecekler tüketmeye yönelebilir. Peki, bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer, evde ne gibi yöntemler uygulanabilir? İşte yanıtlar!

bebeklerde gaz sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ilk 6 ay, anne sütünden başka ek gıda verilmesi önerilmez. Eğer özellikle bebeğe fayda sağlaması için bir besin verilmek isteniyorsa bu, annenin beslenmesi üzerinden yapılır. Emzirme sürecinde karnabahar, brokoli, bakliyat gibi gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı; soğan veya sarımsak gibi keskin gıdalardan, asitli içeceklerden kaçınmalısınız. Anne sütü ile beslenen bebekler mama destekli beslenen bebeklere göre daha az gaz sancısı çekerler.

Annenin yediği ve içtiği her şeyin sütle birlikte bebeğe etki ettiği bilindiği için öncelikle annenin sağlıklı beslenmesi sağlanır. Fakat bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm bebeğin ihtiyaçlarının doğru anlaşılmasından geçer. Bebeklerdeki gaz sancısının önlenmesi ve giderilmesi için bazı bitkisel yöntemlerden de faydalanabilirsiniz.

Bitki çaylarını bebeğinize içirmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Rezene

Bebeklerin daha rahat bir sindirim yaşamasını sağlayan rezene, bebeklerin rahat uyumaları için faydalı bir baharattır. Her ne kadar kullanılması önerilmese de 40 günü geçen bebeklerde az miktarda demlenen rezene, huzursuzluk durumunda bir çay kaşığı olarak bebeğe verilebilir. Bebeğe vermeden önce doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Rezene Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?

rezene çayı

Anason

Rahatlamayı sağlayan anason, yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 2-3 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe içirilebilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Anason Çayı Faydaları ve Bebeklerde Kullanımı

anason çayı

Kimyon

Kemik dokusunu güçlendiren etkileri ve içerdiği vitaminler nedeni ile bebeklere yönelik pek çok gaz ilacının içerisinde de yer alan kimyon, kolik ağrısı için bebeklerde kullanılabilir. Mide asit seviyesini düzenleyen ve hazmı kolaylaştıran kimyon, demir eksikliğine de iyi gelir. Genellikle 1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1’er çay kaşığı olmak üzere içirilerek sancının giderilmesine müdahale edilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Kimyon Çayının Az Bilinen 7 Faydası

kimyon

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Sağlıklı ve tüm ihtiyaçları giderilmiş bir bebekte sürekli huzursuzluk ve ağlama, gaz sancısı olarak nitelendirilir. Sürekli emzirilerek hava yutan, uzun süre ağlamasına müsaade edilen, altı uzun süre ıslak kalan veya üşüten bebekte gaz sancısı olması muhtemeldir.

Sürekli yattığı için hareketsiz kalan bebeğin yuttuğu havayı atamaması nedeni ile içerisinde sıkışan hava; masaj yoluyla, kucakta gezdirilerek veya doğru besleme yöntemleri ile engellenebilir. Bebeğin gaz nedeni ile ağlamaları genellikle 6. haftasından sonra şiddetlenmeye başlar.

Bebeklerde gaz sancısını geçirmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

bebeklerde gaz sancısı

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Her bebeğin kendine özgü bir sancı giderme yöntemi bulunabilir. Profesyonel bir tedavi yöntemi için doktora danışılması gerekirken evde uygulanacak yöntemler, yıllardır süregelen deneyimlerden oluşan basit çareleri içerir.

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı sorununu gidermek için aşağıdaki listede önerilenleri deneyebilirsiniz:

Bebeği, beslenme sırasında doğru pozisyonda tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Bebeğin başının midesinden yüksekte konumlandığından emin olun. Bebek, yatay pozisyonda ve aynı düzlemde emzirilirse doğru bir beslenme sağlanamaz.

Biberon ile beslenmesi gereken yeni doğan bebeklerde şişenin ucu, bebeğin ağzına uygun olanlar arasından tercih edilir. Bebeğin ağzı ile uyumlu olan biberon şişesindeki sütün içirilmesi, yavaşça yapılır. Böylece bebek, çok fazla gulp sesine gerek kalmadan ve dolayısıyla hava yutmadan doyabilir.

Bebek, beslenme sonrasında dik konuma getirilerek hafifçe sırtına vurulması yöntemi ile de gazını ağızdan dışarı atabilir. Eğer bebek, gazı atamazsa yere konup tekrar alınarak hareket etmesi sağlanabilir. Hareketi sağlanan bebek, gazını daha rahat atar.

Bebeğin karnına dairesel olarak yapılan masaj hareketleri de bebeğin gazını rahat çıkartmasını sağlayabilir. Bu yöntemde özel yağlar veya bebek yağları kullanılabilir. Yağlar, bebeğin karnının hem ısınmasına hem de dairesel hareketlerin daha rahat yapılmasına olanak verdiği için gaz çıkartmada daha faydalıdır.

Yatar pozisyondaki bebeğin bacaklarına hafifçe uygulanan bisiklet hareketleri de bebeğin gaz çıkartma problemlerine karşı faydalı bir çözümdür. Bu basit hareket sayesinde bağırsaklarda sıkışan gaz daha kolay bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.

Dereotu, papatya, zencefil, kimyon ve anason gibi bitkilerin çayı da bir çay kaşığı olmak koşulu ile bebek sancılarında etkilidir. Özellikle kolik için verilen zinco adlı ilacın da içerisinde yer alan malzemeleri içeren bitkiler doktora danışılarak kullanılır.

Annenin beslenme şekli değiştirilerek de bebeğin gaz problemleri giderilebilir. Annenin öğün çeşitlerine eklenen besinler sayesinde süt ile bebeğe geçen besinlerin daha kolay sindirilmesi sağlanabilir.

Annenin öğünlerde aldığı lahana, karnabahar gibi gazlı sebzelerin veya nohut, barbunya gibi fazla lifli gıdaların bir süreliğine kesilmesi ile de gözlem yapılabilir. Bebekte rahatlama görülüyorsa gaz sancısı dönemi geçene kadar anne bu gıdalardan uzak beslenebilir.

Kolik dolayısıyla çok sancı çeken ve ağlayan bebeği arabada gezdirme yöntemi ile uyutmak da faydalıdır. Anne adayının hamileyken yaptığı gibi küçük yürüyüşler de bebeğin sakinleşerek uyumasını sağlayabilir.

Yenidoğan bebeklerde etkisi hayli yüksek olan ses de bebeği rahatlatmada kullanılabilir. Ses, anne karnındaki seslere benzeyebilir. Ya da fön makinesi, elektrik süpürgesi gibi sesli eşyaların çalıştırılması ile de olabilir. Kendini güvende hisseden bebeği susturup uyutmak daha kolaydır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısı olduğunda, emme ve uyku düzenleri değişir. Bu olumsuzlukları önlemek için annenin doğru bilinçlenmesi gerekir. Sağlıklı bir bebeğin her 3 saatte bir on dakika sürmek üzere her iki memeyi de emmesi beklenir. Emme bittikten sonra bebeğin 2-3 saat derin bir uyku hâli yaşaması beklenir. Fakat gazlı bebeklerde bu durum değişir ve bebek huzursuz olduğu için sürekli ıkınır ve sancı çektiği için de ağlayarak dışa vurur.

Pek çok anne ise çareyi bebeği her ağladığında emzirmekte bulur. Bebek, karnı doyduktan sonra tekrar beslendiğinde reflü problemi oluşabilir ve karnı fazla dolu olduğu için uykuya dalma hâli güçleşebilir. Bunun önüne geçmek için bebeğin uyku ve besin düzenini doğru ayarlamak gerekir.

Aksi hâlde huzursuz bebeğin huzursuz bir annesi olacağı için sorun çözülmeyecek; aksine günden güne anne için uykusuzluk, bebek için de ağlamalar artacaktır.

Bebeğin gaz sancısını hissettiğiniz zaman uygun bir tedavi yöntemi seçerek uygulamanız önemlidir. Geçici bir dönem olan kolik rahatsızlığını sürekli emzirerek geçirmeye çalışmak, hem bebek hem de anne açısından olumsuz birtakım sonuçlara yol açabilir.

Bebek, daha fazla süt tüketerek fazladan kilo, reflü, gaz, uykusuzluk ve huzursuzluk problemleri yaşarken, anne de sürekli üretimde bulunan göğüslerin iltihaplanması ve göğüs ucunun yaralanması gibi problemler yaşayabilir.

İlginizi çekebilir: Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey

bebeklerde gaz sancısı belirtileri

Bebeklerde Gaz Sancısı İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri

Çeşitli hastalıklar için bitkileri derinlemesine inceleyen Saraçoğlu tarifleri, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir kimyon kullanılırsa işe yarar mı gibi sorulara yanıt olacak çözümler içerir. Saraçoğlu’na göre bebeklere kimyon kürü uygulanarak sancı giderilebilir.

Yarım çay kaşığı kimyonun bir bardak suya atılması ile elde edilen kürden bebeğe, günde bir defa 1 çay kaşığı olarak gazın en yoğun olduğu saatlerde beslenmeden hemen önce verilebilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

kimyon kürü

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar ve Biter?

Her bebeğin metabolik faaliyetleri farklı gelişir bu nedenle kesin bir bilgi veremeyiz. Genellikle 2-3. haftadan sonra bebeklerde gaz sancısı başlar. 4-6. haftada sık sık görülebilir. 3. ayda bu süreç tamamlanır.

bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Rezene Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılıyor? Zayıflatır Mı?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

Bebeklerde Gelişim, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri

Bebek Bakım Çantası İçinde Mutlaka Bulundurmanız Gereken 10 Şey

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?

Gaz nasıl geçer? Yetişkinlerde gaz çıkarma yolları, sıkışma ve sancıyı engellemek...

Uyku düzensizliği ve yanlış beslenme alışkanlıkları bağırsakların yavaş çalışmasına neden olur. Uyku ve beslenme sağlığına dikkat etmeyen kişilerde gaz şikayetlerinin görülme riski çok daha fazladır.

Gaz neden oluşur?

Yemeklerden hemen sonra çay içme ve meyve yeme alışkanlığı karnın sıkışmasına neden olur. Mide henüz akşam yemeğini sindirmemişken başka şeyler tüketmek sindirim sistemini aksatır.

Asitli içecekler, aşırı süt tüketimi ve fast food türü besinlerde gaz oluşumunu tetikler. Gün içerisinde yeteri kadar hareket etmeyen insanların diğer tüm sistemleri gibi sindirim sistemi de olması gerekenden çok daha yavaş çalışır.

Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar da midedeki asit miktarını ve bağırsaklardaki gaz oranını arttırır.

Gaz nasıl geçer?

Gazı geçirmenin en pratik yollarından biri maden suyu içmektir. Beslenme uzmanlarına göre maden suyu şişeden değil bardakta ve limon ile birlikte içilmelidir.

Yetişkinlerde gaz çıkarma yolları nelerdir?

1-Bitki çayları

Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar.

2-Yürüyüş

Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.

3-Karbonat

Yarım bardak suya bir tatlı kaşığı karbonat ilave edip içilebilir. Karbonat hem midedeki asitleri azaltır hem de karın şişliğini indirir.

4-Kimyon

Kimyon, magnezyum bakımından zengin olan baharatların başında gelir. Bir çay kaşığı kadar kimyon yemek gaz sorunlarından kurtulmanıza yardımcı olur.

5-Anason çayı 

Yemekten sonra bir bardak anason çayı içmek sindirim sorunlarının önüne geçer ve gaz şikayetlerini azaltır.

Sıkışma ve sancıyı engellemek için neler yapılmalı?

Sıkışma ve sancıyı engellemek için lokmalar çiğnenerek yutulmalı ve yavaş yemek yenmelidir. Hızlı yemek yeme alışkanlığı midenin zorlanmasına ve bağırsak düğümlenmesine neden olabilir. Mide, iyice çiğnenmeden büyük parçalar halinde yutulan besinleri sindirmekte güçlük çeker. Bu da sıkışmayı ve sancıyı beraberinde getirir.

Özellikle akşam yemeklerinin sonrasında hemen yatmak yerine hareket edilmeli, mümkünse yarım saat-bir saat arası yürüyüşe çıkılmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır