biyotaklit ornek / Biyotaklit nedir? Biyotaklit fikirleri ve örnekleri

Biyotaklit Ornek

biyotaklit ornek

En iyi biyotaklit &#;rnekleriBiyotaklit nedir, neye denir?

Günlük yaşamda insanların kullanmak için değerlendirdiği birçok farklı araç ve gereç biyotaklit üzerinden ele alınmıştır. Yani doğanın fiziksel yapısı ele alınmak suretiyle aerodinamik yapı üzerinden farklı araç ve gereçleri Entegre edilmiştir. Bu durum ise biyotakit olarak ön plana çıkar.

EN İYİ BİYOTAKLİT ÖRNEKLERİ

Doğada bulan sistemleri insanların taklit etmesi suretiyle, hazırlamış olduğum maddeler, aletler, mekanik ve sistemlerin tümünü anlatan durum biyotakit olarak bilinmektedir. Bu konuda birçok farklı örnek ele almak suretiyle anlatmak mümkün.

  •  Sonar sistemi ile yunus balığı
  •  Yarasa ve radar sistemi
  •  Böcekler ile robotlar
  •  Kuşlar ve uçaklar
  •  Lotus bitkisi ile dış cephe kaplama malzemeleri
  • Bu şekilde görüldüğü gibi farklı canlılar üzerinden mekanik sistemleri entegre edilmiş durum biyotakit olarak ön plana çıkar. Özellikle de fiziksel olarak ele alınması suretiyle aerodinamik yapılar aktarılır.

 BİYOTAKLİT NEDİR?

Biyotaklit insanların doğada bulunan sistemleri örnek alması suretiyle hazırlamış olduğu yapılar olarak ele alınmaktadır. Özellikle bunlar içerisinde farklı aletler, araç ve gereçler, maddeler, mekanik ve pek çok cihaz üzerinden öne çıkmaktadır.

Özellikle bu konuda kuşlar ile uçaklar verilebilecek en güzel örnekler içerisinde gelir. Hem günlük yaşamda hem de askeri alanda ve birçok farklı sektör üzerinden de bu sistemin kullanıldığını ifade etmek gerekir. Özellikle insanların günlük yaşamını rahatlatan ve daha kolay hale getiren sistemler olarak da ifade etmek gerekir.

BİYOTAKLİT NEYE DENİR?

İnsan hayatı içerisinde bulunan birçok farklı araç ve gereçler doğada bulunan sistemlerden örnek alınarak hazırlanmıştır. Bu durum ise kısaca biyotaklit olarak ifade edilir. Yani doğadaki biyolojik canlıların ayrı dönemi ve fiziksel yapıları ele alınmak suretiyle araç ve gereci aktarılmıştır.

Aynı zamanda bu durum biyolojik olarak da öne çıkması suretiyle değerlendirilir. Örneğin radar sistemi ile birlikte yarasa bu konuda önemli yer taşır. Aynı zamanda kuşlar ve uçak gibi daha pek çok seçenek ve örnek yer aldığını söylemek mümkündür.

BİYOTAKLİT HANGİ AMAÇLA KULLANILIR?

Birçok farklı alanda doğadaki canlıların sistemleri ele almak suretiyle taklit edilerek araç ve gereci aktarılmaktadır. Bu doğrultuda temel çerçevede insanlığın hayatın daha kolay hale getirmek için kullanıldığını söylemek mümkün. Özellikle ulaşım noktasında çok önemli bir yere sahip olduğunu eklemek gerekir.

 Aynı zamanda radar sistemi üzerinden de kullanılır. Diğer yandan robotların fiziksel yapısının daha etkili hale gelebilmesi ve kullanılması noktasında değerlendirilir. Dış cephe malzemesi üzerinden kaplama sistemleri ile birçok alanda değerlendirildiğini söylemek gerekir.

İnovasyonda Biyotaklit

Büşra Özdemir - Yüksek Biyoteknolog

Eğer, dünya gezegeninin tarihi bir yıla sıkıştırılsaydı insanlık son 15 dakikasında ortaya çıkardı ve bu 15 dakikanın da son bir dakikasında son zamanların endüstriyel gelişimi meydana gelmiş olurdu. Bu küçük orana rağmen bilimsel anlamda en büyük gelişmeler son yüzyılda meydana gelmiştir[1]. İnsanlık tarihi boyunca anlaşılmaya çalışılan doğa, çevre ve hatta uzay hakkında elde edilen tüm bilimsel bilgiler belirli bilim dalları altında kategorize edilmiştir. Bazı bilim dalları kendi aralarında bilgi alışverişi yaparak interdisipliner hale gelmiştir.

Biyomimetizm (Biyomimikri), terim olarak yunanca da biyo(bios) ve taklit(mimesis) kelimelerinden türeyen interdisipliner bir alan olup insan hayatının iyileştirilmesi amacıyla doğanın taklit edilmesi veya doğadan esinlenerek daha yaratıcı bir teknoloji elde edilmesi için yapılan çalışmaları kapsar[1]. Doğanın kendisi birçok konuda insanlığın sorunlarının çözülmesinde ilham kaynağı olmuştur ve olmaya devam edecektir. Birçok alanda çalışmalar yapan değerli bilim insanı Leonardo Da Vinci’nin “İnsan zekâsı… .Doğanın keşiflerinden daha güzel daha basit ya da daha direkt bir keşfe imza atamayacak. Çünkü doğanın keşiflerinde ne bir şey eksiktir ne de fazladır.” sözü de bir nevi biyotaklit kavramının önemini vurgulamaktadır. Biyotaklit (biyomimikri) terimi tarihte ilk kez ’de bir yazar olan Janine M. Benyus tarafından literatüre kazandırılmıştır[2].

Son yıllarda artan sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmeye yüz tutmuş olması pozitif bilim insanlarını ve mühendislik alanlarını doğayı taklit ederek maksimum verim elde edebilen aynı zamanda sürdürülebilir ürünler tasarlamaya yöneltmiştir. Doğada bulunan canlılar birçok konuda insanlığa ışık tutmuş sorunların çözülmesini sağlamıştır. Şimdiye kadar geliştirilmiş en popüler biyotaklit tasarımlarına bazı örnekler ise şöyledir;

Cırt-Cırt

’larda köpeği ile doğa yürüyüşüne çıkan İsviçreli mühendis George de Mestral, pıtrak otu denilen bitkilerin kozalaklarının pantolonuna ve köpeğinin tüylerine yapıştığını görmüştür ve temizledikten sonra bu minik kozalakları mikroskopta incelemiştir. Mikroskop altında incelediğinde bitkinin küçük kancalardan oluştuğunu görmüştür ve bunun üzerine bu pıtrak kozalaklarının yeniden kullanılabilecek bir yapışkan olarak kullanabileceğini düşünmüştür. Mestral günümüzde cırt cırt dediğimiz ürünün temelini atmıştır. Cırt cırtlar NASA tarafından astronotları ve uzaydaki malzemeleri sabitleştirmede, spor ayakkabılarında, mont, çanta gibi günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız eşyalarımızda faydalanılan bir malzeme haline gelmiştir. Biyotaklit teriminin yaratıcısı olan Benyus bu icat için yıllar sonra “muhtemelen gelmiş geçmiş en iyi gelir getiren biyotaklit örneği” demiştir.

Mimari

Biyotaklit tasarımların en popüler örnekleri mimari alanında olup kahramanı olan canlılar ise doğanın mucize inşaatçıları olarak bilinen termitlerdir. Kule şeklindeki dev yuvalarıyla bilinen termitlerin yuvalarındaki sıcaklık değeri, dışarıdaki hava sıcaklığı 40 ve üstü dereceleri dahi gösterse bile, yuvanın içi 30 derecede kalabiliyor. Çünkü yuvalar hem güneşin ısıtıcı etkisini azaltacak şekilde hemde hava akımını sağlayabilecek şekilde tasarlanıp inşa ediliyor. Yuvanın kalın duvarları izolasyon işlevi görüp fazla ısıdan korurken, gözenekler ise hava akımı sağlanıyor. Bu yuvalardan ilham alınarak tasarlanan binalar, geceleri depoladıkları soğuk havayı gündüz bina içinde kullanarak %90’a varan oranda enerji tasarrufu yapabilecek şekilde inşa edilmiştir[1].

Şekil 1: Termit yuvası ve yeni nesil binalar

Helikopter

Yusufçuk böcekleri bir başka adıyla helikopter böcekleri gerek anatomisi gerekse de uçuş stili ve denge sistemleri ile mühendislik biliminin dikkatini çekmiştir. Kanatlarındaki kısım kısım kenetlenmiş haldeki örgüsel ve kusursuz dağılmış ağırlık yapıcı hücrelerin varlığı ile saatte 95 km/saat hıza ulaşabilir ancak bu yüksek hıza rağmen dengeli uçuş stilinden ötürü kanatları yırtılmaz. Bu dikkat çekici özellikleri ve müthiş manevraları ile helikopter tasarımı yapan mühendislere ilham kaynağı olmuştur[3].

Şekil 2: Yusufçuk böceği ve helikopter

Hızlı Tren

Hızlı trenlerin üretimi ve kullanımı konusunda oldukça ileride olan Japonya’da ’ların sonunda km/saat hıza ulaşabilen trenler üretilmiştir ancak üretilen bu hızlı trenler özellikle tünel çıkışlarında çok fazla sesli çalışıyordu. Bu ses problemi çevresel standartların üzerinde seyredince bu sorun çözülmeye çalışılmış ve yalıçapkını adlı kuş gözlemlenerek oluşturulan biyotaklit bir tasarımla söz konusu ses sorunu aşılabilmiştir. Yalıçapkını, havadan suya son derece hızlı ve sessiz bir şekilde geçerek avlanan ve gagası ile dikkat çeken bir kuş türüdür. Gagasının yapısına benzer şekilde trenlerin burunları yeniden dizayn edilmiş ve üretilmiştir. Yeni tasarım trenlere mermi tren denilmiştir ve ses problemi de çözülmüştür. Hatta %15 elektrik tasarrufu ile %10 daha hızlı gitmektedir[4].

Şekil 3: Yalıçapkını kuşu ile hızlı tren

Denizaltılar

Nautilus isimli canlı doldurup boşaltabildiği odacıklara sahip bir deniz canlısıdır. Suyun dibine batmak istediği zaman odacıklara su doldurarak ağırlaşır ve batar, suyun yüzeyine çıkmak istediği zaman da içeriden bir gaz salgılayarak doldurmuş olduğu suyu boşaltır, hafifler ve yüzeye çıkabilir. Bu çalışma prensibi denizaltıların tasarımında ve üretiminde ilham kaynağı olmuştur. Tasarlanan denizaltılarda da boş odacıklar batmak istendiği zaman su ile doldurulurken, yüzeye çıkılacağı zaman motorlar sayesinde su tahliye edilir ve yüzeye çıkılır.

Referanslar

1. Hwang, J., Jeong, Y., Park, J. M., Lee, K. H., Hong, J. W., & Choi, J. (). Biomimetics: forecasting the future of science, engineering, and medicine. International journal of nanomedicine, 10, – funduszeue.info

2. Avcı, F . (). DOĞA VE İNOVASYON: OKULLARDA BİYOMİMİKRİ . Anadolu Öğretmen Dergisi , 3 (2) , . DOI: /aod

3. ÖZSOY,F. (), Biyoloji 2, Ankara: MEB.

4. Öztürk, A. E. (, Kasım). funduszeue.info: funduszeue.info adresinden alınmıştır.

Biyotaklit nedir? Biyotaklit fikirleri ve &#;rnekleri

Haberin Devamı

Biyotaklit Fikirleri ve Örnekleri

 Biyotaklit fikirlerine ve de örneklerine bakılması gerekir ise aşağıdaki gibidir. İlk olarak arı kuşlarının yaklaşık 10 gramdan az bir yakıt ile Meksika Körfezi'ni geçebilmeleri,

 Termit kulelerinde yer alan iklimlendirme ve de havalandırma sistemleri, donanım ve de enerji sarfiyatı açısından insanların yaptıklarından daha üstün olmaları,

 Yusufçukların en iyi çalışan helikopterlerden bile iyi manevra yapabilmeleri,

 Yarasanın çok frekanslı olan ileticisinin, insanların yapmış olduğu radarlardan daha da verimli ve de duyarlı çalışması,

 Kutup balıkları ya da kurbağaların donduktan sonra yine yeniden hayata dönmeleri sonucunda organlarının buz nedeni ile bir hasara uğramaması,

 Işık saçmakta olan algin vücut fenerlerini aydınlatmak amacı ile farklı kimyasalları bir araya toplamaları,

 Yaprakların fotosentez işlemi sayesinde, yılda yaklaşık olarak milyar tonlarda şeker üretimi yapıp dünyanın hemen hemen en büyük kimyasal işlemi gerçekleştirmesi,

 Bukalemunun ya da mürekkep balığının, oldukları ortam ile tam uyum içinde olacakları bir şekilde derilerinin renklerini ve desenlerini anında değiştirmeleri,

Haberin Devamı

 Balinaların ya da penguenlerin hiç oksijen tüpü kullanmadan kolayca dalmaları,

 Arıların, kaplumbağaların ve de kuşların haritaları bulunmadan uzun mesafeli olan uçuşlar yapabilmeleri,

 Bir DNA sarmalının toplam bilgi depolama kapasitesi.

 Yukarıda verilen pek çok örnek doğadaki olan biten olaylara hayranlık uyandıran bu mekanizma ve de tasarımlar, günümüz teknolojisinin pek çok alanını da zenginleştirme potansiyeline sahip olmaktadır. Bilgi birikiminin artması ve de teknolojik imkanların gelişmesiyle birlikte her geçen gün ortaya çıkmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası