parol regl ağrısına iyi gelir mi / Regl ile ilgili doğru bilinen 11 yanlış - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Parol Regl Ağrısına Iyi Gelir Mi

parol regl ağrısına iyi gelir mi

Regl ile ilgili doğru bilinen 11 yanlış

Sağlıklı bir kadın, menopoz dönemine kadar her ay bu döngüyü yaşıyor. Regl dönemi ile ilgili pek çok yanlış bilgi de kulaktan kulağa dolaşıyor. Yrd. Doç. Dr. Yusuf Olgaç, bu yanlış bilgilerin doğrularını funduszeue.info okuyucuları için anlattı.

Eser AKGÜL

Yayınlanma: - 04 Mayıs Güncellenme:

Regl ile ilgili doğru bilinen 11 yanlış

Regl dönemi ile ilgili bilinmesi gerekenler, kadınların hayatını kolaylaştırıyor. Bu dönemde denize girilmemesi gerektiğinden, ağrı kesici kullanılmaması gerektiğine kadar pek çok yanlış bilginin kulaktan kulağa dolaştığını belirten Şişli Florance Nightingale Hastanesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Olgaç, önemli bilgiler paylaştı. İşte o yanlışların doğruları…

Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser.
Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir. Sakın ihmal etmeyin….Bu dönemde kullanacağınız ağrı kesici bazı ilaçlar adet kanama miktarını azaltsa da zararlı değildir.

Efsane: Reglin düzensizleşmesi hastalık belirtisidir.
Gerçek: Ciddi hastalıklar regl düzensizliğine neden olabileceği gibi uzun yolculuklar, stres, aşırı kilo alıp verme, ilaçlar, mevsim değişimleri de regl düzenini etkileyebilir.

karin-agrisi-1

Efsane: Normal bir regl en az gün sürmelidir.
Gerçek: Regl süresi kişiden kişiye değişir. 2 ila 8 günlük periyotlar normal sınırlar içinde kabul edilir.

Efsane: Ağrılar için sıcak su torbası kullanmanın yararı yoktur.
Gerçek: Her ağrıda olduğu gibi bu dönemde de kan dolaşımını bölgesel olarak arttıracak uygulamalar rahatlama sağlayacaktır.

Efsane: Regl döneminde saç boyatılmaz ve diş dolgusu yapılmaz.
Gerçek: Bu dönemde normal günlük yaşantınızdaki aktivitelere devam etmemeniz için hiçbir engel yoktur. Sadece fazla yorucu ve gerilimli aktivitelerden kaçınmalısınız. Ancak özellikle ciddi allerjik hastalığı olanların bu dönemdeki hormonal dalgalanmaların etkisi ile allerji atakları yaşama olasılıkları artar.

egzersiz

Efsane: Regl döneminde spor yapılmaz.
Gerçek: Bu dönemde her tür spor yapılabilir. Hatta fiziksel egzersizler mens ağrısını azaltıcı etki gösterdiklerinden birçok hekim tarafından özellikle premenstürel sendromu olanlara önerilir. Bu nedenle adet döneminde spor yapmak sakıncalı değildir.

Efsane: Regl döneminde yüzülmez.
Gerçek: Adet dönemlerinde yüzmenin sakıncalı olduğuna dair söylemlerin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. Yüzmek ne adetin miktarını azaltır ne de karın ağrısı yapar. Uygun tampon kullanmak hoş olmayan görüntülerin önüne geçecektir.

Efsane: Regl döneminde tampon kullanmak sağlıksızdır.
Gerçek:Tampon kullanımındaki en büyük korku, tamponun adet kanamasını engellemesi olasılığıdır. Ancak, bu korku yersizdir çünkü tamponlar sünger gibidir ve sıvıyı emerler. Tampon dolduğunda, sıvı tamponu geçerek vajinadan dışarı akar. Doğru yerleştirilmiş tampon kanamayı engellemediği gibi sızıntıya da olanak vermez.

tampon

Efsane: Adet dönemi ağrıları psikolojiktir.
Gerçek: Öyle olsa premenstürel sendrom bu kadar yaygın olmazdı. İlk adetle birlikte başlayan ve her adet döneminde tekrarlayan , kökeninde herhangi bir hastalık olmayan adet sancıları primer dismenore olarak adlandırılır. Bu ağrılar, psikolojik değil;  tamamen fizyolojiktir. Rahmin kasılmasına neden olan kimyasal maddeler ağrıya neden olur. Bunların salınımını önleyen ağrı kesiciler, adet ağrısı için çok etkilidir. Bunların yanı sıra, doktor kontrolünde kullanıldığında doğum kontrol hapları da, adet ağrısının önlenmesinde çok yararlı ilaçlardır. Adet sancılarının bir kısmı ise adet sancısı öyküsü olmayan kadınlarda altta yatan endometriozise (çikolata kisti) , rahim içi araçlara (spiral) ve buna benzer durumlara bağlı ortaya çıkabilir. Bu durumda, nedene yönelik bir tedavi yapmak gerekir.

Efsane: Adet sancıları doğum yaptıktan sonra geçer.
Gerçek: Evet . Bu bir kural olmasa da bazı kadınlarda gebelik ve lohusalık döneminde oluşan geçici hormonal değişimler sayesinde adet sancıları gebelikten hemen sonraki dönemde azalma gösterebilir. Gebelik sayısı arttıkça,emzirme süreci uzadıkça, adet sancılarının azalma olasılığı artar.

Efsane: Regl döneminde hamile kalınmaz.
Gerçek: Genel olarak yumurtlama zamanı, beklenen adet tarihinden 14 gün öncedir. Ancak, ender de olsa daha erken yumurtlama olabilmektedir. Bu nedenle, henüz adet kanaması tam bitmemiş olsa da, cinsel ilişki gebelikle sonuçlanabilir. Spermlerin kadın vücudunda 72 saate kadar canlı kalabileceği göz önüne alınırsa erken bir yumurtlama gebelik yaratabilir. Bu nedenle takvim yönteminin başarısızlık oranı yüksektir. Sürprizlere hazır olun…

cinsellik-arastirma

Efsane: Regl dönemi ilişkiye girmek kısırlık yapar. Adet kanı pis kandır.
Gerçek: Adet kanaması hakkında hatalı bilgilerden biri de vücuttaki kirli kanın atılması,vücudun toksinlerden arındırılmasını sağladığıdır. Bu bilgiler doğru değildir. Bilinmesi gereken cinsel aktivitenin bazı enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceğidir. Bu dönemde kadının hormonal dengesinde bazı ani değişimler olur. Bu da vajinada bulunan yararlı bakterilerin azalmasına ve onların sağladığı asidik ortamın bozulmasına neden olur. Kanın birçok canlı için uygun bir üreme ortamı yaratması ve doğal savunma sisteminin bu dönemde zayıflaması, eğer partnerde bir enfeksiyon varsa bunun yayılma riskini arttırır. Kan akımının sağlanması için rahim ağzındaki kanal bir miktar genişlemiş olduğundan oluşabilecek enfeksiyonlar rahime, tüplere hatta yumurtalıklara kadar yayılabilir ki bu durum nadiren de olsa kısırlık nedeni olabilir. Bu konudaki dini ve kültürel görüşler tercihleri etkilese de tıbbi olarak kondom kullanılarak cinsel birliktelik herhangi bir soruna neden olmaz.

Adet ağrısıAğrıcanlıcinsel ilişkidoktorEgzersizgebelikhamileKadınmenopozregl

kaynağı değiştir]

Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir. Bunun yanında yüksek ateş durumunda ateş düşürücü olarak kullanılır. Asetilsalisilik asite duyarlılığı olan hastalarda alternatif ilaç olarak da kullanılır.

Ağrı[değiştir

Bel Ağrısı için Evde Yapabileceğiniz 10 Basit İşlem

Beliniz mi ağrıyor? Korkmayın, yalnız değilsiniz. Bel ağrılarının büyük bir bölümünün masum olduğunu hiç aklınızdan çıkartmayın. Doktora gittiniz, ilaç verdi, MR dahi yapıldı, pek bir şey saptanamadı ya da ufak tefek yıpranmalar görüldü. Beliniz ağrımaya başlayınca hemen bir tomar ilaç mı kullanacaksınız, defalarca fizik tedavisi mi yaptıracaksınız?

Bakalım bel ağrısını hafifletmek için evde kendi kendinize neler yapabilirsiniz, nelere dikkat etmelisiniz?

1- Hareket, Hareket, Hareket….

Doğru olarak bildiğimiz yanlışların başında, belimiz ağrıdığı zaman hemen yatmamız, birkaç gün yataktan hiç kalkmamamız gerektiğidir, bu bilgi kesinlikle doğru değildir. Bel ağrılarının önemli bir kısmı ters bir hareket nedeniyle gelişen kas kasılmalarına bağlıdır ve bu durumda en faydalı işlem gergin olan kası gevşetmek için kası gevşeterek açmak ve çalıştırmaktır. Günlük aktivitelerinizden uzaklaşmanız, ağrınızı arttıracağı endişesi ile hareket etmekten kaçınmanız size faydadan çok zarar getirecektir. Aksine düzenli aralıklarla kendinize hafif bir egzersiz programı oluşturun. Rutin hareketlerinizi yapmaktan vazgeçmeyin. Böylece belinizde bulunan kasları gevşeterek ve güçlendirerek bel eklemlerine binen yükü azaltmış olacaksınız. Hareket etmek, daha hızlı bir şekilde iyileşerek hayat kalitenizi düşüren ağrıdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

2- Sabahları Vücudunuzu Esnetin

Biliyorsunuz ki egzersiz yapmanın en temel faydalarından bir tanesi kasları esnetip gevşetmektir. Bel ağrısı çekmenize neden olan şey kaslarda oluşmuş gerginlik olabilir. Kasları esnetmek vücudunuzu daha rahat hareket ettirmenize olanak sağlayacaktır. 

Sabahları yatağınızdan kalktığınızda, evde uygun bir zeminde hem bel hem de tüm vücut kaslarınızı esnetmeniz gün boyunca daha az bel ağrısı çekmenize yardımcı olacaktır.

3- Duruş Pozisyonunuza Dikkat Edin

Vücut postürü adını verdiğimiz vücut duruşu çoğu kişinin çok dikkat etmediği konulardan birisidir. Öyle ki, çoğu zaman bir arkadaşımız ya da ailemizden birinin ancak dik dur diye uyarmasıyla farkında olmadığımız yanlış duruşumuzu düzeltiriz.

Duruşun dengeli olmaması vücudumuzun ağırlık merkezinin kaymasına ve omurgamıza gereğinden fazla yük binmesine neden olmaktadır. Bu durum, vücut ağırlığımızın omurgaların arasında bulunan kaslara ve disk eklemlerine eşit olmayan şekilde dağılmasına,  kas ve eklemlerin ağrılı hale gelmesine sebep olabilmektedir.

Topuklu Ayakkabı ve Bel Sağlığı yazımız da ilginizi çekecektir.

Özellikle masa başında çalışırken veya bilgisayarda uzun süre vakit geçirildiğinde omurganızın duruşunun doğru olması belinizin daha az ağrımasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle belinizi destekleyici önlemler alabilirsiniz (minder, uygun sandalye…)

Belinizi desteklemek için alacağınız önlemlerden bir diğeri de boyunuza uygun masa ve sandalye yüksekliğini ayarlamaktır. Otururken ayaklarınızın yere sağlam ve düz bir şekilde basabileceğiniz sandalye yüksekliğini ayarlamalısınız. Masada kaldığınız süre içinde vücut ağırlığınızı ayaklarınıza da paylaştırarak omurga üzerine ek bir yük oluşturmanın önüne geçmiş olursunuz.

Duruş denildiğinde kadınların aklına gelenlerden birisi de topuklu ayakkabılar. Topuklu ayakkabılar dışardan ne kadar şık görünse de ne yazık ki omurga sağlığını bozabilmektedir. Topuklu ayakkabı seçiminde daha kısa topuklu ayakkabı giymek omurga sağlığınızı korumak için önemli hususlardan biridir. Yüksek topuklu ayakkabılar, dengeyi sağlamak uğruna omurganızda ciddi derecede denge bozukluğuna yol açabilmektedir.

Bel Ağrısı için Evde Yapabileceğiniz 10 Basit İşlem

Bel Ağrısı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

4- Sağlıklı Kilonuzu Koruyun

Fazla kilolar aşırı bir yük olarak omur eklemlerine binerek bel ağrılarına neden olabilir. Fazla  kiloları vermek, belinize daha az yük binmesini sağlayacaktır ve bel ağrılarınız azalacaktır. 

Boşuna sırtınızda bir çuval patates taşımayın, vücudunuza iyi davranın :)

5- Sigarayı Bırakın

Tabii ki burada ben yazıyorum diye sigarayı bırakmayacaksınız biliyorum fakat benden söylemesi, sigara kullanımı, belinizdeki disk eklemlerinin beslenmelerini bozarak eklem yıpranması riskini sigara kullanmayanlara göre dört kat daha fazla arttırır. 

6- Sıcak ve Soğuk Uygulamalarını Deneyin

Bel ağrısına hangisi daha iyi geliyor, soğuk uygulaması mı, sıcak uygulaması mı diye soracak olursanız, bu sorunun her zaman doğru bir cevabı yok. Bazı hastalar soğuk uygulamalarından, bazı hastalar sıcak uygulamalarından daha fazla fayda gördüklerini anlatırlar.

Soğuk uygulamalar genellikle düşme, çarpma, ezilme gibi nedenlerle gelişen akut enflamasyon dediğimiz ani yangıya iyi gelirken, sıcak uygulamaları kas gevşemesi sağlarlar.

Hangisi size daha iyi geliyorsa onu kullanın fakat bir defada en fazla 20 dakika uygulayın.

7- Ecza Dolabınıza Bir Göz Atın

Sabah kalktığınızda ani oluşan bir bel ağrısıyla karşı karşıyasınız ve geçici bir ağrı olduğunu düşünüyorsanız ecza dolabınızdaki ilaçlar günü kurtarmak adına işe yarayabilir.

Tabii ki reçetesiz ilaç kullanmanızı önermiyorum, doğru olan doktorunuzun önerisiyle ilaç kullanmanızdır. Bununla beraber, doktora gidemiyorsanız, eczacının ırağına ya da bi arkadaşınıza sormak yerine ben size basit önerilerde bulunayım.

Ağrınızı hafifletmek için içinde parasetamol bulunan bir basit ilaç mutlaka evde vardır, bir ya da iki adet alabilirsiniz. Birçok ülkede, parasetamol ve non steroid antiinflamatuar adını verdiğimiz ödem giderici ve ağrı kesici ilaçlar reçetesiz satılmakta. Bu ilaçlar geçici bir süre ağrınızı kesecektir. Ancak devam eden veya ağrı kesiciye yanıt vermeyen durumlarda bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Sağlık geçiştirmeye gelmez.

8- Kas Gevşetici Kremler

Çoğu insanın ecza dolabında ilaçların yanında kas gevşetici veya kas gevşettiği söylenen bitkisel karışımlı kremler bulunabilmektedir.

Kremlerin büyük bir kısmı aslında bel ağrısı tedavisinde çok fazla bir işe yaramaz. Kremi uyguladığınız cilt dokusu ile etki etmesini beklediğiniz kas dokusu arasında genellikle birkaç santimetre uzaklık vardır, ilacın emilip kas gevşetici etkisini sağlaması ve ağrınızı kesmesi her zaman çok kolay değildir fakat özellikle fazla kilolu değilseniz deneyebilirsiniz, işe yarayabilir. Kas gevşetici kremi sürdükten sonra işlemi uyguladığınız bölümü bir bezle sıkıca sararak o bölgenin sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle hem kremin hem de sıcağın kas gevşetici etkisini birlikte kullanmış olursunuz. Ağrıya maruz kalma sürenizi olabildiğince kısaltmış olursunuz.

Bel Kayması Ameliyatı sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

9- Vitamin Ve Mineral Takviyeleri

Vücudumuz bazı mineral veya vitaminlerin eksikliklerinde alarm verir. Kas krampları için Magnezyum takviyesi almak sizi rahatlatabilir.

D vitamini kemik sağlığı için de olmazsa olmazlardan biri. Eksikliğinde omurga kemiklerinin dokusunun dayanıksız hale gelmesi ve kırılmaya yatkın olduğunu bilmelisiniz. Özellikle kış günlerinde D vitaminin vücudumuzda sentezlenmesi imkansız hale gelmekte. Herhangi bir şekilde vücudumuza güneş ışığı alamadığımızdan, D vitamini aktif hale dönüşemez. Bu dönemlerde doktorların ortak tavsiyesi takviye D vitamini kullanımından yana olmaktadır.

Sıcak Bir Havlu

Yatarken belinizin altına koyacağınız bir sıcak havlu, hem belinizdeki eğimi destekler hem de kas gevşemesini sağlar. Havluyu ısıtmak için ütüyü kullanabilirsiniz, ütüyü fişe takılı bırakmayın :)

Aynı uygulamayı sıcak su torbası ile de yapabilirsiniz. Sıcak uygulaması uyguladığınız bölgedeki damarları genişleterek kan akımının artışına da yardımcı olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası