toksik ilişki ne demek / Toksik İlişki Nedir - Toksik İlişkiler Nasıl Anlaşılır - Belirtileri Nelerdir ?

Toksik Ilişki Ne Demek

toksik ilişki ne demek

Toksik ne demek? Toksik ilişki ne demek? Toksik insan ne demek?

Özel hayat ilişkileri olsun, iş hayatındakiler olsun hiç fark etmez.. Hiçbir ilişki mükemmel değildir. Fakat çoğunlukla iyi bir ilişkideyken kendinizi güvende, mutlu, saygıdeğer ve özünü keşfetmek için özgür biri olarak hissedersiniz. Diğer tarafta ise toksik olan ilişkiler vardır. Sizi tükenmiş, yorgun, hatta bazen çaresiz hissettirir ve bir türlü kesip atamazsınız. Sizi sömüren ilişkiler çerçevesinde toksik bir ilişkiye sahip olabilirsiniz. Peki, toksik ilişki ne demek? Toksik ilişkide olduğunuzu nasıl anlarsınız? Toksik bir ilişkiye sahip olduğunuzu gösteren 35 işaret
TOKSİK NE DEMEK?

Toksik kelimesi Türkçe'de "zehirli" anlamına gelir.
Daha çok sosyal medyada ve oyunlarda karşılaştığımız toksik kelimesi birini rahatsız eden, kötü ve kışkırtıcı sözler kullanan insanlara söylenmektedir.

TOKSİK İNSAN NE DEMEK?

Bu kelimede toksik mecazi anlamda kullanılmıştır. Davranışları ya da sözleri karşı tarafın motivasyonunu düşüren, kötü enerji veren kişiler toksik insan şeklinde tanımlanır.

Toksik insan özellikleri arasında şunlar bulunur;

Kendini üstün görme Başarılarınızı küçümseme Her şeye negatif yaklaşma Özür dilememe Sürekli şikayet hali İçten pazarlıklı olma Manipülatif tavırlar

TOKSİK MADDE NDİR?

Zehirli madde anlamına gelir. Etilen glikol ve hidrojen peroksit, toksik maddelere örnek olarak gösterilebilir. Bu maddeleri yutmak ya da doğrudan solumak ölümle sonuçlanacak birçok hastalığa neden olabilir.

TOKSİK İLİŞKİ NE DEMEK?

Çiftlerin sürekli birbirine zarar vermesine ve ayrılık fikrinden bir türlü kurtulamamasına rağmen asla birbirinizden kopamadığı ilişkidir.

TOKSİK İLİŞKİ BELİRTİLERİ

Toksik ilişkide olduğunuzu gösteren 35 işaret

Alma verme dengesi

Herhangi bir geri dönüşü veya teminatı olmadan size enerji çekilmesi yaşatan bir ilişki sizi olumsuz şekilde etkiler.


Bitkin hissetme

Kendinizi mutlu ve üretken hissetmek yerine sürekli zihinsel, duygusal hatta fiziksel olarak yorgun hissediyorsanız, ilişkinizi gözden geçirme zamanı demektir.

Güven eksikliği

Güvensiz bir ilişki, benzinsiz bir arabaya benzer. İçinde istediğiniz kadar kalabilirsiniz ama sonuç olarak hiçbir yere gidemezsiniz.

Sürekli düşmanlık

Sürekli bir öfke, sağlıksız bir ilişkinin keskin bir işaretidir. Düşmanlık sizi sadece güvensiz hissettirir. Unutmayın ki hayatınızdaki insanlar sizi yukarı çekmelidir sürekli karşınıza geçip sizi aşağı çekmemelidir.

Dengesizliklerle dolu

Bir ilişki de her zaman inişler çıkışlar olabilir fakat tek taraflı çabayla ilerlemeyeceği gibi çok radikal git gellerle asla sorunsuz yürümez.

Sürekli yargılama

Evet eleştiri olmadan yürütülen ilişkiler size bir şey katmaz fakat bunun bir dozu ve doğru yöntemi vardır. Eğer karşınızdaki kişi her hareketinizi sürekli ve saygısızca eleştiriyorsa bu ilişkiyi tekrar gözden geçirmelisiniz.

Süregelen güvensizlik
İlişkide güven kurmak için karşılıklı güvenilirlik çok önemlidir. Her iyi ilişkinin başında karşılıklı güven ve inanç olmalıdır.

Aşırı kendini beğenmişlik

Karşı tarafın ilişkiye olan ilgisi sadece kendi isteklerinin ve kendi benliğinin yansıması ise dengeli bir ilişki kurmak imkansızdır.

Sürekli negatif enerji

Tamamen negatif enerji yüklü bir insanla pozitif bir ilişki sürdürmek mümkün değildir.

İletişimsizlik

Eğer iletişim kurmayı sürekli reddediyor ve erteliyorsa unutmayın ki iletişim olmazsa ilişki de olmaz!

Süregelen saygısızlık

Karşılıklı saygı olmayan ilişkilerin sonu maalesef bitmeye mahkumdur. Aslında her ilişkinin temel anahtarlarından biridir bu, çünkü saygı duyulmayan insana çok rahatlıkla yalan söyleyebilir, hakaret edebilir ve onu umursamayabilirsiniz.

Karşılıklı kaçınma

Eğer aynı ortamda birbirinizde kaçarak veya birbirinizden uzaklaşarak zaman geçirmek istemeye başladıysanız bu size zaten bir şeyler anlatır.

Yetersiz destek

Eğer sırtınızı birbirinize veremiyorsanız, her koşulda yanınızda olacak birinin varlığından emin olamıyorsanız o zaman ilişki içinde olmanızın ne anlamı var ki?

Sürekli kontrol savaşı

Eğer kontrol bir kişinin elindeyse veya sürekli bu konuda bir çekişme ve yarış durumu yaşanıyorsa, muhtemelen bu size bir yerden sonra oldukça zor gelecektir.

Asla bitmeyen drama

İyi ilişkiler hayatınızı geliştirir, karmaşık yapmazlar! Kendinizi sürekli siyah beyaz bir entrika/aşk filminin başrolü gibi hissetmeye başladıysanız, yapmanız gereken oldukça bellidir. Bu ilişkiye son vermek.

Devamlı kendinizi yok sayma

Kendinizi sürekli karşı tarafı memnun etmek uğruna fikirlerinizi değiştirirken buluyorsanız, toksik bir ilişki içindesiniz demektir.

Bitmeyen zorluklar

Her ilişki zorluklardan geçer fakat iyi olanlar bunların üstesinden gelir. Eğer her hafta mutlaka birkaç zor olay yaşıyorsanız bunu gözden geçirmenizde fayda vardır.

Değersiz hissetme
Bu toksik ilişkilerin en belirgin özelliğidir: Sizi, daha iyisini hak etmeme hissine mahkum etme.

Kapana kısılma hissi

Karşınızdaki kişiyle ilişkinize size iyi geldiği için mi bu ilişki devam ediyorsunuz yoksa kaçış yolu görmediğiniz için mi öncelikle buna karar verin. Belki de sadece bir alışkanlıktır.

Her daim boş verme

Bütün sorunlarınızı hasır altı etmeye çalışıyorsanız ve size yapılan, hoşunuza gitmeyen şeylere karşı sesinizi çıkarmıyorsanız muhtemelen bu daha fazla gerginlik yaratmama çabanızdandır. Fakat bu sağlıklı mı? Tabi ki değil çünkü insan kendini ne kadar görmemezlikten gelebilir ki

Taklitler

Eğer karşı taraf veya siz bazı şeyleri yalandan, sırf geçiştirmek için laf olsun diye yapmaya başladıysanız bu tahammüllerinizin son noktada olduğunun açık bir göstergesidir.

Belirsizliklerle dolu

Eğer hiçbir şey kesin ve net değilse ilerlemek imkansızdır. Yerinde sayan ilişkiler de sizi ileri taşımaz.

Kıskançlık krizleri

Bu hayatta kimse eşit değildir hatta partneriniz bile. Fakat partneriniz sizi kıskanmaya başladıysa durmadan sizinle kendisini yarıştırıyorsa bu sağlıklı olmayacaktır. Elinizdekiler yarışılacak güçler değil, güç kaynaklarınız olmalıdır.

Özerklik yokluğu

Her ilişki türünde herkesin 'hayır' diyebilme hakkı olmalıdır. Çünkü herkes ilk önce kendi hayatını ve arzularını gerçekleştirmelidir.

Bitmeyen nostalji

Eğer partneriniz geçmişe takılı kaldıysa aranızda hep bir geçmiş konular gündeme gelecektir veya geçmişin izlerini taşıyacaktır. Unutmayın geçmişe takılı kalmış biriyle geleceğe gidemezsiniz.

Öz değerinizi azaltma

Değerinizi bilmeyen ve size ne kadar değerli olduğunuzu göstermeyen biriyle ilişkideyken bunu kendiniz görmeniz çok zor olabilir. Çünkü sizi değersiz olduğunuza ikna eder ki kaçıp gitmek gibi bir düşünceniz olmasın, başka çareniz yokmuş gibi hissedersiniz

Sahtekarlıklar

Ortaklar arasındaki her yalan, ilişkinin altını oyar. Sizi ufak bir meselede kandırması bile sizde büyük güven problemleri oluşturabilir ve sonrasında hep şüpheyle yaklaşırsınız. Her şeyine şüpheyle baktığınız biriyle de nasıl sağlıklı bir ilişki yürütebilirsiniz ki?

Mutsuzluğa giden yol

Sizi mutlu ettiğinden çok mutsuz eden bir ilişkiye sahipseniz, bu bağı kesmenizin zamanı gelmiş demektir.

Rahatsız hissetme

Bazen zihninizin, kalbinizin bildiğini ağzınızdan dökmek için zamana ihtiyaç duyarsınız. İçten içe huzursuz ve mutsuz hissetseniz de bunu kesmek için biraz daha zamana bırakırsınız. Bu yapılmaması gereken bir şeydir.

Standartlarınızı düşürme

Toksik ilişkiler, bir zamanlar sizin için kabul edilemez olanları yavaş yavaş kabul etmenize sebep olabilir. Aynı zamanda kurduğunuz yüksek hayallerinizi de örselerler.

Yerinizde sayma hissi

Büyüme, gelişme ve sürekli öğrenmek hayati öneme sahiptir. Eğer içinde olduğunuz ilişki sizi bunlardan mahkum bırakıyorsa bir daha düşünmelisiniz

Kestirip atma

Biri duygularınızı, hayallerinizi, isteklerinizi hiç umursamadan kolayca sizi kestirip atıyorsa bu kendinizi ikinci sınıf biri olarak hissetmenize neden olabilir. Sizi böyle hissettiren bir ilişkiye de ihtiyacınız olmamalıdır.

Hatayı hep sizde bulur

Toksik bir ilişkide, karşı taraf hataları olduğunu asla kabul etmez. Ona göre her zaman haklı olan odur ve kendisini değerlendirmesi gereken sizsinizdir.

Verimli olamama

Toksik bir ilişkide olduğunuzu, her zaman yaptığınız işleri bile yapamadığınızda anlayabilirsiniz. Hayatınız aksar çünkü kafanız başka yerlerde olur. Sizi pozitife çekmeyen biriyle nasıl en iyi halinize ulaşabilirsiniz ki zaten.

Hayattan kopma

Toksik bir ilişkide olduğunuzda sınırlar kalmaz, ayrı hayatlarınız olmaz, etrafınızda arkadaşlarınız kalmaz. Çünkü sürekli partnerinizle olursunuz ve size özel alan bırakmaz.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Toksik ilişki

Gündem

Toksik ilişki ne demek? Toksik ilişkilerden nasıl kurtulunur?

Aşk, bağlılık duygusunu da beraberinde getirir. Aşk ve evliliklerde toksik ilişki en sıkıntılı olanıdır. Yaşamınızın odak noktasındaki insanın sizi kötü etkiliyor olması önlem alınması gereken bir durumdur. 

Toksik ilişki, eşinizin sürekli sizin hareketlerinizi baskılıyor olması olabilir. 

Kıskançlık kavgaları ya da ev içerisinde sürekli tekrar eden tartışma konuları toksik ilişkilerin bir işaretidir ve önlem almanız gerektiğini gösterir. 

Özgürlüklerin kısıtlanması ya da baskı da aynı şekilde sorun yaratır. 

Toksik ilişkiler her zaman baskı ve güç ile olmaz, sürekli küsen tatminsiz bir eş de toksik bir ilişki halini alabilir. 

Başarısız ya da beceriksiz hissettirmek de toksik ilişkiler de sık görülen bir problemdir.

Bu durum düzeltmek için elinizden geleni yaptığınızı düşünüyorsanız ancak çözüm bulamadıysanız son çare olarak bir uzmana başvurun ya da ilişkinizi sonlandırmayı düşünün.  

 

 

Toksik ilişki nedir ya da toxic ilişki ne demek son zamanlarda genellikle karşımıza çıkan bir kavramdır. İlişkiler bazen bizi olumlu yönde etkilerken bazen ise zarar vermektedir. Bize zarar veren ilişkilere toksik ilişki denmektedir. Toksik ilişki yaşamımızda bizi mutsuz kılan, kendimizi sorgulamamıza neden olan, yeri geldiğinde kendimizi suçlamamıza neden olan ilişkilerdir.  Temel düzeyde kendinizi iyi hissetmek yerine kötü hissetmenize neden olur. Bu tür ilişkilerden kopmak oldukça zor olur. Bu yüzden sosyal hayatınızdan iş hayatınıza kadar her alanda sizi olumsuz funduszeue.info toksik ilişkilerin nasıl ortaya çıktığını, toksik ilişkinin ne olduğunu hep beraber okuyalım.

İkili ilişkilerden temel beklentimiz kendimizi daha iyi hissetmekken, bazen kendimizi bunun tam tersini yaşarken bulabiliriz. Peki içinde bulunduğumuz ilişkinin toksik (zararlı) olduğunu nasıl anlarız?

İçindekiler
1. Toksik Sevgili Ne Demek
2. Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır 
3. Toksik İlişki Özellikleri Nedir
4. Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir
5. Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır
6. Toksik İlişkiden Kurtulmak
7. Zarar Veren İlişkiden Kurtulmak
8. Toksik İlişki ve Psikoloji

İçinde bulunduğunuz ilişkinin size zarar verdiğini düşünüyorsanız Psikolojik Danışman Ergin DURAN ile anında online terapi seansına başlayabilirsiniz.

İnstagram sayfamızı takip ederek bize destek olmak ister misiniz?

Toksik Sevgili Ne Demek

Zehirli partner ilişki içerisinde sizi sürekli zehirler. Bu zehirleme bazen duygusal bazen ise fiziksel olarak ortaya çıkar. İlişki içerisinde her an bir tehditle karşılaşırsınız. Diğer taraftan toksik sevgili sizin kendinize olan güveninizi de etkiler. Karşınızda sürekli olarak size hakaret eden, aşağılayan, duygunuzu anlamayan birinin olması nasıl bir duygu? Bu tür olumsuz kişiler ruhunuzu zehirler. İlişki içerisinde ortaya çıkan durumlar sizin gerçeğiniz haline gelir. Kendinizi daha fazla suçlamaya başlarsınız. Bu tür durumlar sizin daha yoğun depresif belirtiler göstermenize neden olur. Toksik bir sevgiliyle beraber olduğunuzu şöyle anlayabilirsiniz. Gece başınızı yastığa koyduğunuzda neden bu ilişkiyi sonlandıramıyorum diye soruyor musunuz? İlişkiye dair kendinizi aşağılanmış ve değersiz hissediyor musunuz? Evet, eğer bunlar söz konusuysa sevgilinizin toksik bir yapısı vardır. Anlamaktan ziyade zehirlemeyi ve değersizleştirmeyi seçiyordur.

Toksik İlişkiler Nedir

Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır ?

  • Her zaman fedakarlık yapan taraf siz olursunuz. Partnerimizden hiçbir olumlu adım göremiyorsak,
  • Sağlıklı iletişim kuramıyor; öfke krizleri, yoğun duygusal patlamalara sürekli maruz kalıyorsak,
  • Partnerimizin bize karşı saygısız, aşağılayıcı, eleştirel ve istismarcı tavırlarına şahit oluyorsak,
  • Duygu ve düşüncelerimiz sürekli partnerimiz tarafından manipüle ediliyorsa,
  • Kıskançlık ve güvensizlik gibi konular yüzünden arkadaşlarımız ve ailemizle bile vakit geçiremez, izole bir duruma geldiysek,
  • Partnerimiz bizi hayatımızla ilgili karar ve eylemlerimizde desteklemiyor; bu konularda var olan özgüvenimizi de olumsuz etkiliyorsa,
  • Yakınlık, sevgi gibi ihtiyaçlarımızın karşılanmadığını; öfke, mutsuzluk, endişe, yorgunluk gibi hislerin partnerimiz tarafından sürekli tetiklendiğini düşünüyorsak,
  • Sözlü ya da fiziksel şiddet, taciz vb. istismarlar söz konusuysa yaşadığımız ilişki toksik bir ilişkidir. Bu zararlı ilişkiyi onu yaşayan taraflar olarak bazen kısa sürede fark edemesek de, bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyor olabiliriz. Bazen en yakın dostlarımız veya ailemiz bu durumu dillendirebilir. Toksik bir ilişki kısa ve uzun vadede büyük zarar ve kayıplara yol açar. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerek.

Her ilişkide yolunda gitmeyen bazı şeyler olabilir. İlişkilerde ortaya çıkan çatışma aslında beklendik bir şeydir. Ancak bazı durumlarda çatışma tek taraflı kabule döner. Eğer bu tür durumlar sık sık karşınıza çıkıyorsa dikkatli olmakta fayda var. Bu nedenle ilişkinize &#; toksik ilişki nasıl anlaşılır &#; diye yaklaşmamakta da fayda var. Her çatışma ilişkinin size zarar verdiğini göstermez. Partnerinizin sizi nasıl sevdiğine dikkat edin bu nedenle.

Toksik İlişki Özellikleri Nedir ?

Toksik ilişkideki kişi bencil ve zorbadır. İçinde bulunduğu anı partnerine zehir eder.  Böylece ilişkiyi sürekli zehirler. Sadece kendi çıkarını düşünür. İlişkide değer bilmez. Olumsuz duygu durumuyla sürekli eleştirel bir tavır takınır.

Kendi amaç ve çıkarları için partnerini kullanır. Korku yayar. Böylece partnerine istediğini yaptırır. Çünkü partner yapılanı dışardan göremez. Ona göre ilişkinin doğası budur. Sevgisini böyle gösteriyor der. Özellikle bu konuyla ilgili Gaslighting Nedir Nasıl yazımızı mutlaka okuyun.

  • Bu tür kişiler ilişkide partnerini sürekli küçük düşürür.
  • Sen nerden bileceksin!
  • Yine mi aynı şeyler!
  • Bıktım senden!
  • Ne kadar çok boş konuşuyorsun!

Bu tür cümleler ilişkinin normali haline gelmiştir. Bu yüzden her an bir değerbilmez tavır takınır.

Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir?

  • Partnerini küçük düşürür. Yalnız bırakır. İlişkide değer vermez.
  • Haklarından mahrum bırakır.
  • Yaptığı haksızlıkları öyle bir anlatır ki kendinizi suçlarsınız.
  • Partnerin kapasitesini kısıtlar. Kendisini fark etmesine izin vermez.
  • Manipüle eder.
  • Kendisine muhtaç olduğu mesajını verir.
  • Yapıcı eleştirilere bile tahammül edemez. Anında tehdit etmeye başlar.
  • Özellikle merkezde kendisini görür.
  • Problemlerin farkında değildir. Çözüm üretemez.
  • Sıklıkla yalan söyler.
  • Karanlık, yıkıcı ve taciz edici davranır.

Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır ?

İlişki içerisinde kendinizi sürekli baskıda hissedersiniz. Yaptığınız her hareket partneriniz tarafından suçlanır.  İlişkide mutlu değilim cümlesini kendiniz fark edersiniz. Ancak ilişkiden kopamazsınız.

Aslında o iyi biri demeye başlarsınız. Yaptıkları hareketleri eleştirmek istemezsiniz. Çünkü ilişkide sizi tutan bir şeyler vardır. Ama tutan şeyin ne olduğunu bilmiyorum dersiniz. Peki biz soralım, kendinizi mutsuz hissettiğiniz bir ilişkide sizi ne tutar?

Aslında beni seviyor! Gerçekten seviyor mu ? Gerçek sevgi nedir öyleyse. Siz gerçek sevgiyi kimden göremediniz ? Bu sevgiyi gerçek kılan nedir ? Gördüğünüz şey sevgi değil. Evet , değil ! Bunu söylemek bile size acı veriyor. Peki neden acı duyuyorsunuz?

Hemen Seans Al

İlişkilerin devamını aslında bağlanma stilleriyle açıklarız. Bununla ilgili Bağlanma Stilleri ve Eş Seçimi yazımızı mutlaka okuyun!

Eğer ki ilişki sizi duygusal anlamda zehirliyorsa toksik ilişki içinde olduğunuzu bilin.

İlişkinin bittiğini söylemek sizin için zor olur. Çünkü nasıl söyleyeceğini bilemezsiniz. Oysa zarar verdiğinin farkındasınız. Bu yüzden bağlanma stilinize dönüp bakmanız gerek.

İlişkiyi sonlandırmak çok zor çünkü;

Bu cümleyi nasıl tamamlarsınız ? Vereceğiniz cevap size yol gösterecek.

Toksik İlişkiden Kurtulmak

Toksik ilişkiden kurtulmak sizin ruhunuza da iyi gelecektir. Tabii ki terapi sürecinde psikolog ya da psikolojik danışman size bunu söylemez. Çünkü bu kararı sizin vermeniz gerekir. Toksik ilişkiden kurtulamadığınızı fark ettiğiniz an aslında değişim için adım atmışsınızdır. Bunu fark etmek niye önemli peki ? Çünkü terapi süreci sizin toksik ilişki sürecinize dair farkındalık yaşamanıza yardım eder. Eğer ki siz ilişkinin sizi zehirlediğini fark ediyorsanız birini adımı atmış olursunuz. Diğer yandan toksik ilişkilere devam etmenin en temel nedenlerinden biri var olan sevgiyi kaybetmemektir. Buradaki sevgi tanımı tamamen size bağlı. Siz bu yaşınıza göre sevgi ve ilgiyi nasıl tanımladınız? Bazen kişiler &#;ama beni seviyor o yüzden bunları yapıyor&#; diyebilir. Bu düşünce yapınız sizin doğalınız olmuştur. Bu yüzden bu düşünce yapısını tetikleyen yaşantıları ele almamız gerekir.

İlişkinize dair olumsuz bir algınız varsa önce bir arkadaşınızla paylaşın. Eğer ki o size ilişkinin zarar veren kısımlarını anlatıyorsa mutlaka psikolojik destek alın. Çünkü toksik ilişkiden kurtulmak bir nevi ruhunuzu özgürleştirmektir. İlişkide kendinizi daha güvende hissetmek, daha özgür hissetmek için bu adımı atmanız önemli bir karardır. Toksik ilişkiden kurtulmak için öncelikle;

  • Sizi ilişkide tutan sebepleri
  • Önceki ilişkilerinizi
  • Sevgi ve ilgiye yüklediğiniz anlamı
  • Özgüveninizi
  • Bağlanma stillerinizi
  • Aile yaşantınızı

ele almamız gerekir. Bu yaşantıları ele aldığımız taktirde içinde bulunduğunuz toksik ilişki sürecinden kurtulursunuz. Tabii ki bu bir anda olmaz. Yaklaşık olarak 8 ya da 10 oturum süren online terapi süreci sonunda kendinizi daha rahat hissedersiniz.

Zarar Veren İlişkiden Kurtulmak

Zarar veren ilişkiden kurtulmak için şu soruları kendimize sorarız. Verdiğimiz cevaplar toksik ilişki tanımını netleştirir;

  • Yaşadığınız durumları bir başkasıyla paylaşın. İlişkideki rolünüzü anlatın.
  • İhtiyaçlarınızı ve duygularınızı ifade edin.
  • Sorun olarak gördüklerinizin listesini yapın. İlişkide sizden beklenenleri yazıya dökün.
  • İlişkinizin nasıl başladığını düşünün. O günkü ihtiyaçlarınızı listeleyin. Partnerinizin hangi ihtiyacınızı tamamladığını sorgulayın.
  • İlişkinizi tekrardan değerlendirin. Şu an kendinizi ve ilişkinizi puanlayın. Ne kadar mutlusunuz, ilişki ne kadar keyif veriyor ?
  • Sizi mutsuzluğa ve hayal kırıklığına iten kişiyle ne kadar süre vakit geçireceğinizi düşünün! Ancak bu sadece partner değil aile ve iş arkadaşı da olabilir.
  • Endişelerinizi anlatmak için online terapi desteği alın. Böylece duygunuzu daha net fark edeceksiniz. Hislerinizi ön plana çıkarın. Duygular çözüm için çok önemlidir.
  • İlişkinizin sosyal hayatınızı nasıl değiştirdiğini düşünün. Önceden ne kadar sosyaldiniz şimdi nasıl vakit geçiriyorsunuz? Arkadaş sayınız ne kadar değişti? Telefonunuz ne kadar çalıyor?

Toksik İlişki ve Psikoloji

Toksik ilişki ve psikoloji kavramları son zamanlarda daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu noktada sosyopatlar ve narsistlere de değinmemiz gerekecek. Bazı kişiler özellikle başkalarından beslenir. Onları zehirleyerek kendilerini doyurur. Böylece ilişkilerinden keyif alır. Ancak karşıdaki kişiyi hiç önemsemez. Kendi üstünlüklerini ve ihtiyaçlarını karşı tarafa açık açık hissettirir. Gurur duyduğunuz bir şeyi paylaştığınızda sizi aşağılar. Tutarlı ve sistematik şekilde sizi rencide eder. Diğer taraftan narsist bireyler ilişkide asla hata yapmadıklarını ifade eder. Bu yüzden ilişkide var olan her problemden sizi sorumlu tutar. Bu duruma o kadar çok maruz kalırsınız ki hatalı olduğunuzu kabul etmek zorunda kalırsınız.

Çünkü toksik kişiler anlaşmaya yanaşmazlar. Sadece hataları kabul ederseniz ilişkiniz devam eder. Sizden vazgeçmek onlar için de zordur. Çünkü her dediğini yapan birini kim niye kaybetmek istesin? Eğer ki karşı tarafın davranışları sizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka uzaklaşmayı düşünün.  Unutmayın ;

  • Toksik bir kişiyi siz değiştiremezsiniz. Bu yüzden değişim karşıda saklıdır!
  • Toksik kişiye olayları anlatmaya çalışmanız sizin daha çok suçlanmanıza neden olur. Çünkü karşı tarafa göre hep hatalı sizsiniz!
  • Kendinizle toksik kişi arasına mesafe koymazsanız zarar görmeye devam edersiniz. Bu yüzden mutlaka mesafe koyun!
  • İlişkide sürekli tetikte hissetmek zorunda değilsiniz! İlişki keyif alınan bir süreçtir. Bunu asla unutmayın.
  • Eğer ki ilişkiyi sonlandıramıyorsanız mutlaka online terapi desteği alın!

Özellikle Bağlanma Stilleri yazımızı okuyarak daha fazla bilgi edinin!

Toksik İlişki Düzelir mi

Toksik ilişki düzelir mi sorusunu hemen herkes merak ediyor. Çünkü kendisini zehirleyen ilişkiden kopmak ya da vazgeçmek istemiyor. İçimizde var olan umut, her zaman daha diri kalır. Bu nedenle ilişkiyi kurtaracağımızı, devam ettirebileceğimizi düşünürüz. Öncellikle şunu belirtmekte fayda var, kişi kendisinin toksik bir yapıda olduğunu kabul etmez. Eğer ilişkide bir sorun varsa bunu partnerinden bilir. Eğer size zarar verdiğinizi fark ediyorsa zaten toksik bir ilişkiden kurtulmak için ve kendisini değiştirmek için ilk adımı o atar. Bu nedenle siz ne yaparsanız yapın partneriniz adı atmadığı ve sorumluluk almadığı taktirde toksik ilişkinin düzelmesi pek de mümkün gözükmüyor. Ancak umutlu olmanız sizin ilişkiye devam etmenize de neden oluyor.

Nedir Bu Toksik İlişki

Peki nedir bu toksik ilişki? Özetleyecek olursak;

  • İlişkide baskı hissetmek,
  • Değersiz olduğunuzu sık sık duymak,
  • Kendinizi çaresiz ve sıkışmış hissetmek,
  • Sürekli suçlanmakk,
  • İştahınızda ve uykunuzda düzensizliğin ortaya çıkması,
  • Mutsuzluğun artması,
  • Ayrılığa dair düşüncelerin sıklaşması,
  • Fedakarlıklar karşında suçlanmakk,
  • Sürekli başarısızlıklarınızın önünüze sürülmesi,
  • Diğer yandan artık kendinize olan güveninizin azalması size toksik bir ilişki yaşadığınızı gösterir.

Psikolojik Danışman

Ergin DURAN

Toksik ilişki nedir? Toksik bir ilişkide olduğunuzu nasıl anlarsınız?

TOKSİK İLİŞKİ İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRSİNİZ?

İlişki içerisinde daha mutlu olması ve hayattan zevk alması gerekirken kişinin yaşadığı toksik ilişki nedeniyle kendini mutsuz ve kötü hissetmesinin sonucunda bireysel olarak bu durumla nasıl baş edebileceğine dair önerilerde bulunan Psikolog Anıl Usta o önerileri şöyle sıralıyor:   

1. Kendinize odaklanın ve kendi ihtiyaçlarınızı tanımlayın.

2. Kendinize sınırlar belirleyin ve bunlara uyun.

3. Kendinizi sevin ve saygı duyun.

4. Kendinizi yargılamayın ve suçlamayın.

5. Kendinize ve ilişkinize karşı dürüst olun.

6. Kendinize güvenin.

7. Sizi destekleyen ve olumlu etkileyen insanlarla daha fazla zaman geçirin.

8. Kendinize hoşgörülü olun ve hatalarınızdan olabildiğince öğrenmeye çalışın.

9. Kendinize zaman ayırın, dinlenin.

İlişki süresince oluşmuş olabilecek olumsuzluklardan kaynaklı mutlaka bir uzmandan yardım alın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası