sis nasıl oluşur okul öncesi / Hippothesis - Sis nasıl oluşur - Minika Go - Dailymotion Video

Sis Nasıl Oluşur Okul Öncesi

sis nasıl oluşur okul öncesi

Sis, yer yüzeyine yakın olarak havada asılı kalan su damlacıkları veya küçük buz kristalleridir. Sisi, yer yüzeyinde oluşmuş bir bulut olarak da açıklayabiliriz. Bulut yapısına benzer bir özellik gösterir ve görüş mesafesini olumsuz etkiler.

Sisin oluşması için havanın, taşıyabileceği nem kapasitesinin üzerine çıkılması gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz hava sıcakılık, rüzgar ve basınç koşullarına göre belli bir miktarda nem ve su buharı taşıyabilmektedir. Havanın taşıyabileceği bağıl nem kapasitesi % olduğunda su buharı tanecikleri artık sıvılaşmaya yani yoğuşmaya başlar. Buna havanın doyuma ulaşması da diyebiliriz ve bu noktaya çiğ noktası da denmektedir.

Eğer hava ortamda bulunan fazla nemi taşıyamıyorsa, havadaki nem çok küçük su taneciklerine veya küçük kristal taneciklerine dönüşür yani sis oluşumunu gözlemleriz. Soğutmak olan yer yüzüne, daha nemli ve nispeten daha sıcak bir hava cephesi yaklaştığında, aynı şekilde sis oluşacaktır.

Sis her mevsimde karaların ve denizlerin üzerinde oluşabilir. Temmuz ayında bile deniz üzerinde sis görmüşlüğüm vardı. Genellikle çukur bölgelerde ve nem bakımından zengin sulu bölgelerde oluşması daha kolaydır. Sis, en çok sonbahar mevsimini sever ve daha çok oluşur. Hızlı soğuma yapan nemli havada, bağıl nem tutma derecesi düşer ve nem yoğuşma yaparak sis oluşturur.

Sisin, genellikle sabah saatlerinde yoğun görüldüğüne rastlıyoruz. Soğuk olan toprak veya deniz üzerindeki nemli hava, güneşin doğumu ile birlikteki sıcaklık artışından dolayı, yoğunlaşarak sis oluşturur. Havanın daha da ısınması ile birlikte sabahın ilerleyen saatlerinde sis dağılır. Ayrıca rüzgar da sisin dağılmasına sebep olacak olan başlıca etkenlerden biridir. Rüzgarlı günlerde sisin oluşması mümkün değildir.

Durağan ya da yağışlı hava olaylarında ortaya çıkan sis nedir? Sis nasıl oluşur? İşte sis hakkında bilinmesi gerekenler…

? Havada duran su damlacıklarına sis adı verilir. Sis tıpkı bulut formundadır fakat gökte değil yerde oluşur. Yoğun sis görüş mesafesini düşürür.

Sis nasıl oluşur?

? Sis suyun gaz hali olan su buharından oluşur. Su buharı havada yoğunlaşır ve serin hava ile karşılaştığı zaman sıvı hale dönüşür. Sis, havada bulunan toz tanelerine yapışan su damlacıkları ile ortaya çıkar. Su buharı yerde yoğunlaşırsa çiy oluşur.

? Sis özellikle vadilerde ve su kaynaklarının yakınlarında görülür. Genellikle havanın serin olduğu gece vakti oluşur. Ağaç ve bina gibi yüksek nesneler sisi parçalara ayırabilir.

? Sis ayrıca serin bir deniz ya da gölden esen rüzgar sebebiyle de oluşur. Bu tip sis yapısı kar yağışı ya da don sırasında da meydana gelebilir. Ilık yüzeyler boyunca hareket eden soğuk hava da sis oluşturur. Ilık havadan soğuk havaya doğru düşen yağmur damlaları da sis meydana getirebilir.

Bilimcini

bilimci

Yağmur Nasıl Oluşur?

cepheyagislari

YAĞMUR

Yağmur nasıl oluşur?

Yağmurun ilk habercisi bulutlardır. Atmosferdeki su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur. İki tip yoğunlaşma veya yoğuşma  vardır. Bunlar Ani Soğuma ile Yoğuşma ve Isı Vermeden Soğuma ile Yoğuşma olarak tarif edilmektedir. Bu iki yolla oluşan bulutlardan bazıları  yağmur getirir, bazıları ise güzel hava. Bu nedenden dolayı değişik bulut türleri vardır.

Bulut türleri ise; Sırrüs Bulutlar (saçak bulutlar),  Sırrokümülüs Bulutlar (yumak bulutlar), Sırrosatatüs Bulutlar (tül bulutları), Stratüs Bulutları (katman bulutlar) ve Nımbüs (kara bulutlar) olarak adlandırılırlar.

Hemen üzerimizde hareket eden bulutlar, yağış olarak düşemeyecek kadar küçüklükte fakat görünebilir bulutlar meydana getirebilecek kadar büyüklükte, su buharı ve su zerreleri ihtiva eder.

Su  gökyüzünde  devamlı olarak buharlaşmakta ve yoğunlaşmaktadır.Şayet buluta yakından bakarsanız, bazı kısımların gözden kaybolduğunu (buharlaştığını), bazı kısımların da büyüdüğünü (yoğunlaştığını) görebilirsiniz.

Yağmur

Deniz, göl, nehir gibi yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle buharlaşır. Bu nedenle soluduğumuz hava, miktarı değişmekle beraber su buharı içerir. Biz bu su buharını göfunduszeue.info buharı atmosferden yükselirken soğuk hava ile karşılaşır. Bu karşılaşma su buharının su zerrecikleri şeklinde yoğuşmasına neden olur. Yoğuşma sonucu bulut meydana gelir. Bulutu oluşturan su zerrecikleri birleşerek su damlalarına dönüşür. Su damlaları bulutta tutunamayacak ağırlığa ulaştığında yeryüzüne yağmur olarak düşer

Yukarıya doğru olan akımlar bulutları desteklediği için bulutlar içinde yoğunlaşan suyun çoğu yağış olarak düşemez. Yağışın meydana gelebilmesi için önce çok küçük zerrelerin yoğunlaşması lazımdır.

 Su zerreleri çarpışır ve bulutların yağış olarak düşmesini sağlayacak kadar yeterli büyüklüğe ulaşırlar. Tek bir yağmur damlası milyonlarca bulut damlacığından oluşur.

GÖKKUŞAĞI

Gkkua-1

Gökkuşağının oluşumuna baktığımızda; güneş ışınlarının yağmur damlaları ve sis bulutları tarafından kırılması, yansıtılması ve dağıtılması sonucu meydana geldiğini görmekteyiz.Büyük damlalardan oluşan kuşaklar daha belirgin ve net gökkuşakları oluşturmaktadır. Küçük yağmur damlalarının ise belirginliği daha az ve geniş bir gökkuşağı oluşturduğu görülmektedir. Yağmur damlaları ışığı renkerine ayıran bir prizma görevi görmektedir.

Işık tayfı renkleri bir yay şeklinde görülmektedir. Güneşin yaydığı ışığı beyaz ışık olarak tanımlamaktayız ve sarı gibi görünmesine rağmen aslında içinde bütün renkleri barındırmaktadır. Bir bant şeklinde görülen gökkuşağının görülebilmesi içinde belli bir açı ile dizilmesi ve bakılması gerekmektedir.

Gökkuşağında mevcut yedi renk bulunmktadıfunduszeue.info: kırmızı,turuncu,sarı,yeşil,mavi,lacivert ve mordur. Morun çemberin içinde, kırmızının ise en dışında olduğu görülmektedir. Bilinen bir diğer gerçek ise bakan herkesin aynı gökkuşağını görememesidir.

Yağmur damlalarının sürekli yer değiştirmasi gökkuşağı görünüşünde de değişikler oluşturacaktır. Gökkuşağına doğru gidilse dahi aradaki mesafe hep aynı kalmaktadıfunduszeue.info yarım bir çember, bir yay veya koni şeklinde görülebileceği gibi ışık bantı şeklinde de görüfunduszeue.infoım daire şeklinde olan yağmur damlaları gözümüzde odaklaşmaktadır.

Güneşin bulunduğu konuma ve açısına göre gökkuşağı dairesinin konumu da değişmektedir. Güneş yükseldikçe gökkuşağı aşağıya inmektedir. Sabah ve akşam vakitlerinde yağan yağmur ardından gökkuşağını görmek çok daha mümkün olmaktadır.

Damlacık içerisine giren ışınları damlacık içerisinde kalabileceği gibi damlacık dışına da çıkabilmektedir. Işığın tam yansıması ve tamamen içeride kalması durumu görülmemektedir. Güneş ışınları sıfır ile doksan derece arasındaki bir açıyla düşer.

GÖK GÜRÜLTÜSÜ, YILDIRIM

lightning

Yıldırım

Yıldırım, gök gürültüsü,ve şimşekten oluşan, gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalmasıdır.

Yıldırım, bulut ile yer arasında oluşan, en tehlikeli şimşek türüdür. Yıldırımın oluşması çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Gök gürültüsü

Gök gürültüsü şimşek çakması esnasında oluşan, patlamaya benzer çok yüksek sestir. Ses, ışıktan çok daha yavaş hareket ettiği için gök gürültüsü -gözlemcinin uzaklığına bağlı olarak- şimşeğin gözlenmesinden kısa bir süre sonra duyulur.

Gök gürültüsü, şimşek hattı boyunca havanın aniden ısınması ve hava basıncının artması nedeniyle oluşur.Aşırı basınç şimşek hattının sesten hızlı şekilde genişlemesine ve gök gürültüsü olarak adlandırılan sesi oluşturmasına neden olur.

Yıldırım çarpması

Yıldırım çarpması, bulut ile yer arasında oluşan bir şimşeğin canlılara isabet etmesidir. Yıldırım çarpması, elektrik yükü nedeniyle ölümcül sonuçlar doğurabilecek, oldukça tehlikeli bir hadisedir.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası