nerede trafik cezası yediğimi nasıl öğrenebilirim / Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme | Garanti BBVA

Nerede Trafik Cezası Yediğimi Nasıl Öğrenebilirim

nerede trafik cezası yediğimi nasıl öğrenebilirim

Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?


Farkında Olmadığınız Trafik Cezasınız Var mı?

Trafik cezanızın olup olmadığını sorgulamak için illa ki Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmiyor. İnternet üzerinden size ait bir trafik cezası var mı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Aracınızın ait plaka numarasını ve TC kimlik numaranızı veya vergi kimlik numaranızı belirterek internette trafik cezası sorgulama işlemini yapabilir, bir trafik cezanız varsa ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

 Yılı İçin Belirlenen Trafik Cezası Tutarları

  • Kırmızı ışıkta geçmenin cezası TL

  • Alkollü araç kullananların ilk yakalanmasında TL

  • Alkollü araç kullananların ikinci yakalanmasında TL

  • Hız sınırını %10 - %30’a kadar aşan sürücüler TL

  • Hız sınırını % %50 arasında aşan sürücüler TL

  • Hız sınırını %50'den fazla aşan sürücüler TL trafik cezaları ile karşı karşıya kalacak.

Trafik cezaları ile ilgili daha detaylı bilgi için Güncel trafik cezaları sayfamızı ziyaret edin.

Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nerelerden Yapılır?

Trafik cezanızı sorgulayabileceğiniz 4 farklı online sayfa vardır. Bunlar;

  • E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası

  • Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası

  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası

  • PTT Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası


Trafik Cezası Sorgulama İşlemini İnternette Nasıl Yapabilirsiniz?

Trafik cezası sorgulama işlemini internet üzerinden yapmak istiyorsanız birkaç basit işlem yapmanız yeterli olacaktır. Bu sorgulama işlemini yapmanız için kullandığınız aracın plaka numarasını ve TC. Kimlik Numaranızı ya da vergi kimlik numaranızı giriş yapmanız gerekecektir. Trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmek için, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesine girerek, trafik cezası sorgulama işlemi yapmak için sayfada bulunan trafik cezası ve otopark sorgulama seçeneğini tıklayarak karşınıza gelen kısımda sizden istenilen kimlik bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekmektedir.

E-Devlet sistemi üzerinden de trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu işlemi yapabilmek için bir E-Devlet şifreniz olmalıdır ve T.C. kimlik numarası gerekmektedir.

E-Devlet şifresi olmayanların yapması gereken oldukça basittir. Bir PTT şubesinden kimlik bilgilerini vererek ve 2 TL işlem ücreti ödeyerek isteyenler şifresini alabilmektedir. Şifrenizi aldıktan sonra, trafik cezanız olup olmadığını sorgulamak için yapmanız gereken E-Devlet sistemi üzerindeki trafik cezası sorgulama ile ilgili olan internet sayfasına girmek olacaktır. Karşınıza gelen sayfada yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayarak, yeni sayfa üzerinde T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi ilgili yerlere girmeniz ve kimlik bilginizi doğrulamanız gerekmektedir. Karşınıza gelen yeni sayfada aracınız ile ilgili bilgileri yazdıktan sonra, “Sorgula” seçeneğine basarak aracınız üzerinde herhangi bir trafik cezası kaydı olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.

Trafik Cezasına İtiraz Edebilme Hakkı

Trafik cezalarına itirazda kesilen trafik cezalarının “10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği” taktirde bu gerekçe ile Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilebilir. KTK’nun maddesine istinaden gıyapta yani plakaya yazılan cezalarda, trafik polisinin durdurup yüzünüze karşı yazdığı cezalarda 15 gün olan itiraz süresi, yüze karşı yazılan cezalarda, yazıldığı tarihten itibaren gıyapta, plakanıza yazılan cezalarda ise, size tebliğ tarihinden itibaren başlar. Cezaya itiraz etmek için Trafik Mahkemeleri’ne başvuru yapabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz bölgede Trafik Mahkemesi yoksa, bu durumda nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurunuzu yapabilirsiniz. İtiraz talebi yapabilmek için dava dilekçesi, trafik idari para cezası karar tutanağı fotokopisi, tebligat fotokopisi, ruhsat fotokopisi ile birlikte kimlik ve ehliyet fotokopisi gibi gerekli belgelerin bulundurulması gerekmektedir.


Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi

Trafik cezalarının ilk 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ceza sahiplerine yüzde 25’lik bir indirim sağlanmaktadır. Bu nedenle cezanızı erken ödemeniz faydanıza olacaktır. Trafik cezasının ceza sahibine tebliğ edilmesinden sonraki 15 gün içerisinde cezanın ödemesinin yapılması halinde, erken ödeme kapsamından dolayı kişiler cezalarının yüzde 25'lik bölümünü daha az ödeyebilmektedir. İndirimden faydalanabilmek için ceza makbuzu ile birlikte tebliğ zarfını da yanınızda bulundurmayı unutmayın.


Trafik Cezası Ödeme İşlemini İnternet Üzerinden Nasıl Gerçekleştirebilirsiniz?

Vergi dairesinin oluşturmuş olduğu internet uygulaması sayesinde kredi kartınız ile trafik cezası ödemenizi kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Ceza ödeme işleminizi yapabilmek için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sitesine giriş yapmanız gerekmektedir. Siteye girdikten sonra aracınızın plakasını, T.C. kimlik numaranızı ve tescil tarihi bilgilerinizi girip ödeme işleminizi anlaşmalı kredi kartlarından birini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.


Plakadan Trafik Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

10Mayıs

Plakadan Trafik Ceza Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde artan ceza kontrolleri ile birlikte araç sahipleri, araçlarına kesilmiş bir cezanın varlığını nasıl kontrol edeceklerini merak ediyorlar. Plakamız ile hem Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden hem de E-Devlet sistemi üzerinden kontrol yapmak ve online ceza ödeme işlemini gerçekleştirmek mümkün.

Trafik ışık ihlali, park ihlali, hız limitleri gibi nedenlerle birçok sürücü her gün trafik cezaları ile karşı karşıya kalıyor. Genelde bu cezalar plakamıza kesildiğinde bize PTT üzerinden tebligat ile bildiriliyor. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden online plakadan trafik ceza sorgulama işlemi yapmak mümkün.

Peki plakadan trafik ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Bu hizmeti kullanarak yaptığınız sorgulamalarda son bir yıla yönelik plakaya kesilmiş tüm cezaları görüntüleyebiliyorsunuz.

Bu işlemi 3 ayrı platform üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak E-Devlet sistemi üzerinden plakadan trafik ceza sorgulama işlemini anlatalım. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilmek için e-devlet şifresi, e-imza veya internet bankacılığı ile giriş opsiyonlarından bir tanesine sahip olmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” başlığını aratarak ilgili bölüme ulaşabilir ve sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci alternatifimiz ise Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Sorgulama yöntemini kullanmak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Sorgulama SMS (kısa mesaj) aracılığı ile yapılıyor. Telefonumuzun mesaj bölümüne girerek, sorgulama yapmak istediğimiz aracın plaka numarasını, tescil tarihini ve TC Kimlik numaramızı yazarak ’a göndermemiz gerekiyor.

Mesaj Gönderim Şekli> TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO)

Avantajlı Fiyatlar ile Atlas Mutuel Kasko Sigortası Hakkında Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayın

Bu işlem sonucunda plakamıza kayıtlı olan cezalar yine bize kısa mesaj ile cevap olarak geliyor. Eğer TCP AYRINTI yazarak yeni bir SMS gönderirsek, cezaların son ödeme tarihlerini de belirtir ayrıntılı bir SMS almamız mümkün oluyor. Bu sorgulama işlemi GSM operatörlerinin belirlediği kısa mesaj ücretlendirme tarifelerini göre ücretlendiriliyor.

Üçüncü ve son alternatifimiz ise Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) resmi internet sitesi üzerinden sorgulama işlemi. Buradan hem plakanıza hem de ehliyetinize yazılan tüm cezaları sorgulayabilme şansına sahip oluyorsunuz. Sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ilk olarak Ad, Soyad, TC Kimlik No ve Doğum Yılı bilgilerinizi girerek bir doğrulama işlemi gerçekleştiriyorsunuz. Doğrulama işlemini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Araç Plakasına Yazılan Trafik Ceza Sorgulama veya Sürücü Belgesine veya Şahsa Yazılan Trafik Ceza Sorgulama seçeneklerinden birini seçerek gerekli bilgileri doldurup sorgulama sonuçlarına ulaşabiliyorsunuz.

Trafik Ceza Ödeme İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Sorguladığınız trafik cezalarını eğer online ödemek isterseniz size iki alternatif sunabiliriz. İlk alternatifimiz plakadan trafik ceza sorgulama işlemi gerçekleştirdiğimiz E-Devlet Kapısı. E-Devlet şifresi, e-imza veya internet bankacılığı ile giriş opsiyonlarından bir tanesi ile giriş yaptıktan sonra “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” başlığına giriş yapmanız yeterli.

Bir diğer online ödeme alternatifi ise Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi sistemi. İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden kredi kartı ile ödemenizi gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Bankaların online internet bankacılıkları üzerinden de yine online ödeme yapmak mümkün oluyor. Eğer nakit ödeme yapmak isterseniz, anlaşmalı bankalar ve vergi dairelerini tercih edebilirsiniz.

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama, Borç Ödeme Nasıl Yapılır?

Plakadan trafik cezası sorgulamak ve trafik cezası borcunu ödemek için resmi kurumların web adresleri üzerinden online işlem yapabilir veya doğrudan kurumlara giderek de nakit olarak ödeme tamamlayabilirsin. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerine dair tüm yöntemleri yazımızda bulabilirsin. 

Trafik Cezası Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Trafik cezaları sorgulama işlemlerini EGM internet sitesinden, e-Devlet’ten ve Gelir İdaresi Başkanlığı web adresinden yapabilirsin. e-Devlet için gerekli şifre ise PTT şubelerinin gişe bölümünden temin edebilirsin.  

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İnternet Sitesinden Trafik Cezası Borcu Sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden trafik cezasını sorgulamak için izlemen gereken adımlar şunlardır:

  • İnternetten EGM internet sitesi ceza sorgulama sayfasına giriş yap.
  • Açılan sayfada ilk sırada sunulan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)“ başlığına tıkla.
  • Sonrasında e-Devlet sayfasının üstündeki “Kimliğimi şimdi doğrula’’ ifadesini işaretle.
  • Gelen tabloya T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile sisteme giriş yap.
  • Erişilen sayfadan “E-Hizmetler’’ ve “Tüzel Kişi Hizmeti’’ sekmelerine sırası ile tıkla.
  • Açılan listeden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)’’ başlığını seç.
  • Ekrana yeni gelen boşluğa plaka numaranı yazarak sorgulama işlemini yapabilirsin.
  • Bu adımlar sonunda trafik cezana ilişkin tarih, cezanın sebebi ve borç olup olmadığını ve varsa borç tutarını da görüntüleyebilirsin.

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama 

Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Sitesinden Trafik Cezası Borcu Sorgulama

GİB internet sitesinden trafik cezası borcunu sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesindeki MTV ve Trafik Para Cezası başlığından yapılır. Trafik cezanı GİB internet sitesinden sorgulamak için sırasıyla şu yöntemi izleyebilirsin:

  • İnternetten GİB’in İnteraktif Vergi Dairesi sayfası üzerinden ödeme yapmak için ana sayfaya giriş yap.
  • Ana sayfada bulunan ‘’MTV ve Trafik Para Cezası’’ başlığına tıkla.
  • Açılan pencereye T.C. kimlik numaranı, plaka numaranı ve ekranda verilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. (Araç plakası yenileme veya değiştirme işlemi yaptırdıysan da yeni plaka numaran ile trafik cezası borcunu öğrenebilirsin.)
  • Bu işlem ile ceza borç bakiyesini -eğer ceza yoksa borcun olmadığına dair bilgiyi- görüntüleyebilirsin.

SMS ile Trafik Cezası Sorgulama

Online uygulamalar haricinde dilersen mesaj aracılığıyla da trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsin. Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp ’a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin. Eğer trafik cezasına ilişkin son ödeme tarihi gibi ayrıntılara erişmek istiyorsan TCP AYRINTI yazarak mesaj atabilirsin. Bu işlem için kesilecek olan ücret GSM operatörüne bağlı olarak değişecektir. 

İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezası sorgulama işlemini internet bankacılığı uygulamaları ile de gerçekleştirebilirsin. Kredi kartı kullandığın bankanın internet sitesine veya uygulamasına şifren ile giriş yaptıktan sonra “ödeme” sekmesi üzerinden trafik cezanın olup olmadığını öğrenebilirsin. 

Plakana yazılan ceza ve vergi gibi borçları öğrenmek için araç borç sorgulama sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsin.

İnternetten Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri

İnternetten trafik cezası ödemelerini e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı web adresi üzerinden, anlaşmalı bankaların uygulamalarından veya web adreslerinden yapabilirsin.

e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Sitesinden Trafik Cezası Ödeme

e-Devletten ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinden trafik cezasını ödemek için izlenen adımlar şu şekildedir:

  • Yukarıdaki adımlarla sorgulama yaptıktan sonra ödeme işlemine geçilir.
  • Gelen yeni ekranda kredi veya banka kartı numarası, CVC kod, kart son kullanım tarihi girerek “Ödeme yap” ifadesini tıkla.
  • İşlem sonrası bankanın SMS ile yolladığı güvenlik kodunu son sayfadaki alana yazıp ödemeyi tamamlayabilirsin.

Anlaşmalı Bankaların İnternet Bankacılığı Sisteminden Online Trafik Cezası Ödeme

Online trafik cezası ödemek için internet sitelerinden ve uygulamalarından işlem yapabileceğin bankalar şunlardır:

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Garanti BBVA
  • Akbank

Nakit Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri

  • Trafik cezasını nakit ödemek için en yakın olan PTT şubesine giderek gişeden plaka ve T.C. kimlik numarasını iletip ceza tutarını nakit olarak yatırabilirsin.
  • Bulunduğun ilçe veya ildeki vergi dairesine giderek ceza tutarını nakit olarak ödeyebilirsin.
  • Anlaşmalı banka şubeleri kullanarak ödeme yapabilirsin.

Trafik Ceza Sorgulama ve Ödeme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Trafik cezalarının sorgulanması ve ödenmesi ile ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını ele aldık.

Beyanlı Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

Beyanlı trafik cezası ödemek için Gelir İdaresi Başkanlığı adresine girerek ‘’Trafik Cezası Sorgulama’’ başlığına tıklayabilir, ekrana gelen ‘’Beyanlı trafik cezası öde’’ sekmesini seçtikten sonra kredi kartı bilgilerini girerek işlem yapabilirsin

Kredi Kartı İle Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden üye girişi yapıp ‘’E-hizmetler‘’ sekmesindeki “Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme’’ sayfasından  kredi kartı bilgilerini girerek kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemini tamamlayabilirsin. 

Trafik Cezası Peşin Ödeme İndirimi Ne Kadardır?

Trafik cezası ödenmemesinden dolayı biriken cezalar yapılandırılarak peşin ödersen toplam ceza tutarının %25’ine varan indirimlerden yararlanabilirsin.

Trafik Cezası Erken Ödeme Süresi Ne Kadar?

Trafik cezası erken ödeme süresi, ceza bilgisi tebliğ edildikten sonraki ilk 15 günlük süredir. Cezanın sürücünün yüzüne okunduğu tarihten itibaren başlar. Bu gerçekleşmemiş ise ceza evrakının sürücünün adresine ibraz edildiği tarihten itibaren erken ödeme süresi başlar.

Erken Ödeme Trafik Cezası İndirimi Olur mu?

Trafik cezasının bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsan erken ödeme indiriminden yararlanabilirsim. TL’lik radar trafik cezasını 15 gün içinde ödenirsen bu ceza üzerinden %25 erken ödeme indirimi hesaplanarak 72 TL daha az ödeme talep edilir. Bu kapsamda TL olarak indirimli ceza ödeyebilirsin. Trafikten men cezası hakkında da detaylı bilgi alabilirsin.

Trafik Cezası Erken Ödeme Nereye Yapılır?

Trafik cezası erken ödemelerini e-Devlet üzerinden, GİB web adresinden, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden yapabilir, hepsinde erken ödemelerde indirimden yararlanabilirsin.

Trafik Cezasını Kimler Kesebilir?

Trafik cezası kesme yetkisi artık yalnızca trafik polislerinde değildir. Merkez teşkilatında görevli memurlarda da trafik cezası kesme yetkisi mevcuttur. Polis memurları, MOBESE aracılığı ile emniyet kemeri takmama, aşırı hız, kırmızı ışıkta geçme gibi elektronik olarak denetlenebilen ihlallerde trafik cezası yazabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası