termal su nerelerde var / Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Termal Su Nerelerde Var

termal su nerelerde var

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Termal Turizm Nedir?

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriFransızca kökenli bir kelime olan termal, sıcak kaplıca suyu anlamına geliyor. İçerisinde birçok mineral ve madensel tuz bulunduran termal sular, özel sıcaklık seviyesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Genel olarak termal suların sıcaklığı derece arasında değişiyor. Birçok faydayı beraberinde getiren termal sular cilt rahatsızlıklarında, romatizmal hastalıklarda ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir yöntem. Kaplıca suyu olarak da bilinen termal sular, adeta vücudun yenilenmesini sağlayarak kişinin kendini çok daha iyi hissetmesine katkıda bulunuyor.

Termal suların geniş yer kapladığı ülkemizde birçok şehir, termal turizm kapsamında ziyaretçileriyle buluşuyor. Kaplıca suyunun şifalı etkilerinden yararlanmak ve rahatlamak isteyenler tatil tercihini termal otellerden yana kullanıyor. Termal şehirler olarak adlandırılan bölgelerde mutlaka termal otel seçenekleri de yer alıyor. Kaplıca sularının şifasını deneyimlemek istiyorsanız ve en iyi termal hangi şehirde diyorsanız Türkiye’nin kaplıcalar listesini sizin için hazırladık.

Termal Kaplıcalarla Ünlü Şehirlerimiz

Termal kaynaklar açısından zengin olan ülkemizde, hangi şehirlerin termal özellikte olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Şifa dolu bir termal tatil planlamayı düşünüyorsanız önce Türkiye’nin kaplıcalar listesi hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? İşte Türkiye’nin termal şehirleri ve kaplıcaları…

1- Ankara

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriAnkara’nın Haymana ilçesinde bulunan Haymana Kaplıcaları, ülkemizin ve dünyanın en önemli termal bölgelerinden biri. Tarihi çok eskilere dayanan Haymana Kaplıcalarının Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de şifasından faydalanılan bir termal kaynak olduğu biliniyor. Ankara’daki kaplıca suyu içerisinde yoğunlukla sodyum, magnezyum ve bikarbonat barındırıyor. Zengin bir mineral kaynağı olan Haymana Kaplıcaları, çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılıyor. Çoğunlukla solunum yolu hastalıkları ve romatizmal rahatsızlıklar için Haymana Kaplıcaları öneriliyor. Ankara Haymana Kaplıcaları’na ulaşmanız oldukça kolay. Ankara’nın güneyinde konumlanan bu kaplıcaya özel arai uçak ve otobüs yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara’da her bütçeye hitap eden Ankara Termal Otelseçeneklerine funduszeue.info güvencesi ile ulaşabilirsiniz.

Ankara Ayaş Kaplıcaları, ülkemizin en önemli termal kaynaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Ankara'da bulunan Ayaş Kaplıcaları, özellikle romatizma, mide ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığı tedavi edebiliyor. Şifalı kaplıcalar özelliğinden yararlanabileceğiniz Ayaş'ı, İstanbul'a yakın termal kaplıcalar kapsamında değerlendirip, bir hafta sonu rotanızı Ayaş kaplıcalarına çevirebilirsiniz.

Ankara’nın meşhur kaplıcaları:

  • Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları
  • Ankara Ayaş Kaplıcaları
  • Beypazarı Kaplıcaları
  • Çubuk Melikşah Kaplıcası
  • Ankara Haymana Kaplıcaları

2- Yalova

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriTermal turizm denildiğinde herkesin aklına gelen ilk şehir Yalova. Özellikle İstanbul’a yakın termal kaplıcalar deyince de ilk akla gelen yer olan Yalova harika bir alternatif oluyor. Türkiye’nin önemli ve öncelikli turizm noktalarından biri olan Armutlu Kaplıcalarıkonum olarak Yalova’nın Armutlu ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine 50 km uzaklıkta konumlanan bu termal noktaya birçok ulaşım seçeneğini kullanarak gitmeniz mümkün. Armutlu Kaplıcaları’nın ortalama sıcaklığı 57 derece. Kimyasal sınıflandırma açısından da zengin olan bu termal sular özellikle, iltihaplı hastalıklarda ve kadın hastalıklarında etkili bir yardımcı oluyor. Yalova Termal Otelseçenekleri arasından size en uygun olanı, en uygun fiyata almak için erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirmeyi unutmayın.

Yalova’nın meşhur kaplıcaları:

  • Yalova Termal Kaplıcaları
  • Armutlu Termal Kaplıcaları

3- Afyonkarahisar

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriŞifalı ve ucuz kaplıcalar sayesinde aradığı rahatlığa erişmek isteyen ziyaretçi sayısı oldukça fazla. Termal tesislerin fazla suyun ise çok daha kaliteli olduğu Afyonkarahisar, hem uygun fiyatlı bir tatil yapmanıza hem de şifalanmanıza imkan tanıyor. Afyonkarahisar’ın kaplıcaları şehir merkezine yakın bir yerde konumlandığı için birçok avantajı beraberinde getiriyor. Şehrin öne çıkan kaplıcaları ise Hüdai Çamur Banyoları, Heybeli Ilıcaları, Ömer Ilıcası ve Gecek. Afyonkarahisar’a en yakın kaplıcalar olarak bilinen bu termal alanlar merkezi bir konumda yer alıyor. Şifalı ve konforlu bir termal otel tatili için Afyonkarahisar Termal Otelseçeneklerine göz atabilirsiniz.

Afyonkarahisar’ın meşhur kaplıcaları:

  • Gazlıgöl Kaplıcaları
  • Heybeli Kaplıcaları
  • Ömer Kaplıcaları
  • Hüdai Kaplıcaları
  • Gecek Kaplıcaları

4- Bursa

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriBursatermal merkezler açısından zengin olan şehirlerimizden biri. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kaplıcaların ve hamamların geniş yer kapladığı Bursa’da termal kaynaklar açısından zengin bir tatil sizi bekliyor. Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan Oylat, ülkemizde kaplıcalar turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahip. Etrafı pek çok doğal güzellikle çevrili olan Oylat ve Oylat Kaplıcaları'nın suyu öylesine şifalı ki, pek çok doktor hastalarına burayı öneriyor. En yakın kaplıcalar arasında bulunan Oylat'a bir hafta sonu ailenizle birlikte gidip, şifa bulabilirsinizŞehrin farklı noktalarında yer alan Bursa Termal Otelleriiçin listemize göz atabilirsiniz. Burada yer alan termal noktalar ise şöyle;

Bursa’nın meşhur kaplıcaları:

  • Büyük Kaplıca
  • Oylat Kaplıcası
  • Kaynarca Kaplıcası
  • Karamustafa Paşa Kaplıcası
  • Kükürtlü Kaplıcası
  • Hüsnü Güzel Kaplıcası

5- Bolu

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriBolu Türkiye’nin meşhur termal noktalarından biri. Burada termal termal turizm potansiyeline sahip olan yerler ise Karacasu, Mudurnu Babas ve Sarot, Seben Pavlu Kaplıcaları ile Göynük Çatak. Bolu’da yer alan termal kaplıcalar 78 derece sıcaklığı ile otel odalarının banyosunda kullanmak için uygun özelliklere sahip. Buradaki kaplıca sularının mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozuklukları gibi rahatsızlıklarda yardımcı bir etki sunduğu biliniyor. Bolu’nun meşhur kaplıcalarına ulaşmak için özel araç yoluyla gelmeniz çok daha iyi olacaktır. İstanbul ve çevre illerden Bolu’daki termal otellere otobüs ve özel araç kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir merkezine yakın bir termal kaynak arıyorsanız Karacasu’yu tercih edebilirsiniz. Bolu En İyi Termal Otelseçenekleri için otel listeleme sayfamıza göz atın.

Bolu’nun meşhur kaplıcaları:

  • Sarot Kaplıcaları
  • Babas Kaplıcaları
  • Pavlu Kaplıcaları
  • Karacasu Kaplıcaları

6- Kütahya

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriTarihi yapısıyla öne çıkan Kütahya kaplıcaları ve doğal güzellikleriyle de görenleri kendine hayran bırakıyor. Kütahya’da Emet ve Yoncalı’da termal sular yer alıyor. Termal otellerin yoğun olduğu bu bölgelerde şifalı bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Kütahya merkezde de odaya kaplıca suyu sunan otel seçeneklerine erişmeniz mümkün. En İyi Kütahya Termal Otelleriiçin funduszeue.info’un sunduğu otel listeleme sayfasından yardım alabilirsiniz.

Kütahya’nın meşhur kaplıcaları:

  • Ilıca Kaplıcaları
  • Naşa Kaplıcaları
  • Yoncalı Kaplıcaları
  • Kızılsinler Kaplıcaları
  • Murat Dağı Kaplıcaları
  • Eynal Kaplıcaları
  • Emet Kaplıcaları

7- Nevşehir

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriNevşehir kaplıca otelleri ve şifalı termal suları ile ziyaretçileri kendine çeken meşhur noktalardan biri. Burada hem şifalı hem de manzara dolu bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Gün içinde Nevşehir Kapadokya’nın tarihi ve doğal güzelliklerine konuk olabilir, akşam saatlerinde ise termal otelinizde rahatlayabilirsiniz. Burada yer alan termal su kaynaklarını Nevşehir merkezde ve ilçelerinde görmeniz mümkün. Nevşehir’deki şifalı su kaynakları Delikli Maden Suyu, Akıllı Maden Suyu, Çayağıl Maden Suyu, Tokurdak Maden Suyu, Sarıkaya Maden Suyu ile Sulusaray İçmesi şeklinde sıralanabilir. Ancak bu şifalı sulardan yararlanmak için birebir bölgeye gitmeniz gerekmiyor. Şifalı suları odanıza kadar taşıyan Nevşehir termal otel seçeneklerinde konaklayarak termal suların faydasını deneyimleyebilirsiniz. Nevşehir Termal Otelleriarasından seçim yaparak şifalı dolu bir tatil yapabilirsiniz. Şehri keşfe çıkmak istiyorsanız Nevşehir Keşif Rehberiyazımızdan ilham alabilirsiniz.

Nevşehir’in meşhur kaplıcaları:

  • Kozaklı Kaplıcaları
  • Bayramhacılı Kaplıcaları
  • Gümüşkent Kaplıcaları

8- İzmir

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriYaz sezonunda renkli ve hareketli anlara sahne olan İzmir’in aynı zamanda termal turizmin de merkezi olduğunu biliyor muydunuz? İzmir’de; Balçova, Bayındır, Bergama ve Çeşme’de birçok termal kaynak ve otel seçeneği bulunuyor. İzmir merkeze uçak, özel araç ya da otobüs aracılığıyla ulaştıktan sonra termal noktalara farklı araç ya da deniz yoluyla gitmeniz gerekebilir. Burada şifalı ve keyifli bir termal tatil yapmak istiyorsanız rotanızı Bergama’ya çevirebilirsiniz. Banyo suyu olarak sunulan buradaki termal sular, birçok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı görevi üstlenerek iyileşmeyi hızlandırıyor. Antik dönemden kalma bir ılıca olan Bademli Ilıcası, İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan Bademli Köyü'nde bulunuyor ve ismini de bu köyden alıyor. Deniz suyu 42 derece iken, sıcak su kaplıcalarında su kaynağı ise su 65 derece. Bademli Ilıcası, romatizma, böbrek taşı ve cilt hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. İzmir'de, Gülbahçe Köyü'nün güneyinde bulunuyor Gülbahçe Ilıcası. Hemen yanında antik bir hamam mevcut. Suyun sıcaklığı 17 derece olan ılıca, özellikle romatizma ve deri hastalıklarını tedavi ediyor. İzmir Termal Otellerive özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için otel listeleme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. İzmir’e yolunuz düşmüşken şehrin meşhur yemeklerini tatmak istiyorsanız İzmir Gastronomi Rehberiyazımıza göz atabilirsiniz.

İzmir’in meşhur kaplıcaları:

  • Balçova-Agamemnon Kaplıcaları
  • Bergama Kaplıcaları
  • Seferihisar Kaplıcaları
  • Dikili Kaplıcaları
  • Nebiler Kaplıcaları
  • Cumalı Kaplıcası

9- Ağrı

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriDoğu Anadolu’nun önemli termal merkezi olan Ağrı Diyadin Kaplıcaları, Ağrı merkeze 55 km mesafede bulunuyorken, Diyadin ilçe merkezine 10 km mesafede bulunmaktadır. Ayrıca ilçe, Murat Kanyonu, Meya Antik Kenti, Meya Şelalesi gibi tarihi ve doğal güzellikleri de barındırmaktadır.

İlçedeki jeotermal alanda kurulan zengin mineralli suya sahip kaplıcaların cilt hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklara şifa olduğu söyleniyor. Hal böyle olunca son yıllarda oldukça fazla bölgede termal oteller açılmaya başladı. Doğu Anadolu gezisi yapmak gibi bir niyetiniz olursa gitmekden Ağrı gezilecek yerler yazımıza bir göz atmanızı öneririm.

Ağrı’nın meşhur kaplıcaları:

  • Diyadin Kaplıcaları
  • Dambat Kaplıcaları

Denizli

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriDenizli, bembeyaz görüntüsü ile hayranlık uyandıran Pamukkale traventerleri ile dünyaca ünlü şehrimiz. Gerek travatenleri gerekse yemyeşil rengi doğanın oldukça cömert davrandığı Pamukkale bölgesinde ağırlıklı olarak tesisler Karahayıt ilçesinde konumlanmış durumda. Bölgedeki termal su kaynağının 60 derece sıcaklığa sahiptir. Genel olarak kaplıcalarda içme suyu şeklinde kürler yapılmasının yanı sıra bonya olarak hizmet veren tesisleri bulunmaktadır. Yolunuz Pamukkale’ye düşerse kendinize yenilenebileceğiniz bir tatil hediye etmek fena olmayacaktır. Pamukkale Termal Otellerinde 5 yıldızlı otel konspetinde de hizmet veren yer otellerin bulunduğu gibi bütçenize göre farklı alternatiflerde bulunmaktadır.

Denizli’nin meşhur kaplıcaları:

  • Pamukkale Kaplıcaları
  • Karahayıt Kaplıcaları
  • Kabaağaç Kaplıcaları
  • Tekkeköy Kaplıcaları

Uşak

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriÇevresi yemyeşil ormanlarla çevrili olan Hamamboğazı Kaplıcaları, Uşak'ın Banaz ilçesinin 7 km kuzeydoğusunda bulunuyor. Hamamboğazı Kaplıcaları'nda Gazoz, Sarı Kız ve Kara Kız isimleriyle bilinen üç ayrı sıcak su kaplıcaları yer alıyor. Kaplıcalar Kronik romatizma, mide ve karaciğer hastalıklarını tedavi ederken, birçok şifalı madeni de içeriyor.

Uşak’ın meşhur kaplıcaları:

  • Hamamboğazı Kaplıcaları
  • Örencik Kaplıcası
  • Kayaağıl Kaplıcaları

Çanakkale

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriÇanakkale'nin Yenice ilçesinde bulunan Hıdırlar Köyü'nde yer alıyor bu kaplıcalar. Hıdırlar Kaplıcası. Yemyeşil bir alan üzerine kurulu olan Hıdırlar Kaplıcası'nın suları, birkaç yerden kaynıyor; suyun sıcaklığı ise 73 derece. Suyun içerisinde kükürt bulunduğu için içmeye elverişli değil ancak banyo yaparak birçok hastalığa şifa bulabilirsiniz.

Çanakkale’nin meşhur kaplıcaları:

  • Kestanbol Kaplıcaları
  • Külcüler Kaplıcaları
  • Çan Kaplıcaları

Manisa

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriKurşunlu Kaplıcaları, Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunuyor. Kaplıca, harika bir vadi içerisinde yer alıyor ve sunduğu şifalı suların yanı sıra, muhteşem bir doğal güzelliği de gözler önüne seriyor. Suyun sıcaklığı derece değişirken, birçok hastalığı da tedavi ediyor.

Manisa’nın meşhur kaplıcaları:

  • Ceren Kaplıcaları
  • Menteşe Kaplıcası
  • Alaşehir Kaplıcası
  • Saraycık Kaplıcası

Artvin

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriArtvin'in Borçka ilçesinde bulunuyor Otingo Kaplıcası. yıllık bir şifa kaynağı olan Otingo Kaplıcası, özellikle romatizma ve halsizliğe çok iyi geliyor.

Artvin’in meşhur kaplıcaları:

  • Şavşat Kaplıcaları
  • Otingo Kaplıcaları
  • Gülüca Kaplıcaları

Samsun

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriSuyu, içerdiği mineraller bakımından oldukça zengin olan Hamamayağı Kaplıcası, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunuyor. İçerisinde pek çok piknik alanı da bulunan Hamamayağı Kaplıcası, özellikle romatizma ve sinir hastalıklarına oldukça iyi geliyor.

Samsun’un meşhur kaplıcaları:

  • Ladik Kaplıcaları
  • Havza Kaplıcaları

Kocaeli

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü ŞehirleriGünümüzde Kocaeli'nin tek sağlık yapısı olarak dikkat çeken Ayazma Ilıcası, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de sağlık merkezi olarak kullanılmış. Yapılan pek çok araştırma sonucunda, Ayazma Ilıcası'nda bulunan suyun, birçok hastalığa iyi geldiği tespit edilmiş

Kocaeli’nin meşhur kaplıcaları:

  • Yeniköy Kaplıcaları
  • Maşukiye Kaplıcaları

Türkiye'de en iyi kaplıcalar nerede? Türkiye'nin en iyi kaplıcaları hangileri?

Türkiye&#;de en iyi kaplıcalar nerede? Türkiye&#;nin en iyi kaplıcaları hangileri?

Jeotermal kuşak üzerinde yer alan Türkiye, termal sular açısından oldukça verimli bir coğrafyaya ev sahipliği yapıyor. Özellikle bu aylarda kaplıcalara giderek dinlenmenin tadını çıkarabilirsiniz. Peki Türkiye'deki en iyi kaplıcalar nerede? Türkiye'nin en iyi kaplıcaları hangileridir? Türkiye'nin en şifalı kaplıcası hangisi? İşte yanıtlar

Sonbahar aylarının gelişiyle mevsime uygun aktiviteler ve seyahatlere yer vermeye başladık. Pek çok hastalığa şifa olan kaplıcalar, özellikle bu mevsimde ilgi odağı haline geldi. Termal suları açısından zengin bir kaynağa sahip olan ülkemizde, birbirinden güzel birçok kaplıcaya gidebilirsiniz. Solunum yolları, romatizmal hastalıklar, bel ve boyun fıtığının tedavisinde birebir olan kaplıcalarda hem keyifli bir tatil yapabilir hem de dinlenmenin tadına varabilirsiniz. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Türkiye'deki en güzel kaplıcalara gelin birlikte göz atalım.

Abant nerede? AbantİLİŞKİLİ HABERAbant nerede? Abant'a nasıl gidilir? Abant'ta ne yenir? Abant'ta gezilecek yerler

TÜRKİYE'DE EN İYİ KAPLICALAR NEREDE?

Kaplıcalar, kimyasal özellikleriyle ve sıcaklıklarıyla termal kaynaklar bakımından dünyada 7. sırada yer alırken Avrupa'da 1. sırada yer alıyor. Ülkemizde yaklaşık kaplıca tesisi bulunuyor. Termal turizmde Denizli, Yalova, Hatay, Afyonkarahisar, Aydın, Ankara, Balıkesir, İzmir, Kırşehir, Bursa ve Ağrı gibi birçok ilimizde birbirinden şifalı kaplıcalar bulunuyor. Türkiye'de gidilebilecek en iyi kaplıcalar ise şuralarda yer alıyor:

  • Denizli
  • Afyonkarahisar 
  • Ankara
  • İzmir
  • Bursa
  • Kırşehir

DENİZLİ

Dünyanın en önde gelen termal kaynakları Denizli'de yer alıyor. Denizli'de Pamukkale kaplıcaları ve Karahayıt kaplıcaları her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.

Pamukkale kaplıcaları

Pamukkale kaplıcaları

Denizli'de en çok ilgi çeken Pamukkale travertenlerine beyazlık veren termal kaynaktan çıkan ve yaz kış 36 dereceyle insan vücudu sıcaklığında olan termal antik havuz, soğuk havalarda ziyaretçilere tarihi sütunlar içerisinde büyüleyici bir yüzme imkanı sağlıyor. 

Pamukkale travertenleri

Pamukkale travertenleri

Adını Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan alan antik havuzun suyu, insan sağlığına kalp damar hastalıkları, romatizma, deri, felç ve sinir hastalıklarına çok iyi geliyor.

Kaplıcalar

Kaplıcalar

AFYONKARAHİSAR

Son dönemlerde çok ünlenen ve tarihi, doğal güzellikleriyle önemli termal kaynaklarına sahip Afyonkarahisar her yıl 1 milyona yakın turist ağırlıyor. Gazlıgöl, Sandıklı-Hüdai, Ömer-Gecek, Bolvadin-Heybeli termal tesislerinde bütün yorgunluğunuzu atabilir, ruhsal ve fiziksel olarak rahatlayabilirsiniz.

Afyonkarahisar kaplıca

Afyonkarahisar kaplıca

ANKARA 

Dünyanın en iyi kaplıca suyuna sahip olan Ankara'nın Haymana ilçesinde çıkan termal kaplıca su sıcaklığı 41 ile 44 derecede değişmektedir.

Ankara kaplıca

Ankara kaplıca

Bu şifalı suların kemik, diş sağlığı için faydalı ve yaşlanmayı geciktirici özelliğiyle fark yaratan su, doğal krem özelliği taşıdığı biliniyor. Aynı zamanda buraya gitmek isteyenler birbirinden güzel tarihi otellerde konaklama imkanı bulabilir.

Ankara kaplıca

Ankara kaplıca

BURSA

Bursa'da bulunan ve Uludağ eteklerinden çıkan şifalı sularda rahatlamak ve sağlığına kavuşmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği termal tesisler arasında yer alıyor. Ayrıca İstanbul'a yakın olmasıyla hafta sonu rahatlıkla tercih edebileceğiniz ve kafa dinleyeceğiniz yerler arasında yer alıyor.

Bursa kaplıca

Bursa kaplıca

İZMİR

İzmir'in, Çeşme ilçesinde birçok otelin termal kaynaklarını kullandığı ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edildiği bilinmektedir. Termal kaplıcaları özellikle sonbahar ve kış mevsiminde tatile gitmek ve şifa bulmak isteyen kişiler tercih edebilir.

İzmir kaplıcaları

İzmir kaplıcaları

Diğer termal sulardan farklı olarak bu kaplıcaların özelliği suyun içinde daha çok yani yaklaşık 21 gram mineral bulunuyor. Ayrıca sodyum oranı da diğer termal sulara göre değişim göstermektedir. Bundan dolayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

İzmir kaplıcaları

İzmir kaplıcaları

KIRŞEHİR

Kırşehir'de bulunan termal kaplıcaların özelliği en yüksek su sıcaklığına sahip olmalarıdır. Otellerde direk olarak hiçbir işlem görmeden havuzlara aktarılan su birçok hastalığa şifa oluyor. Bu şifalı suyun bir diğer özelliği de içilebiliyor olması.

Kırşehir kaplıcalar

Kırşehir kaplıcalar

Bundan dolayı iç hastalıkların tedavisinde de kullanılan termal su olma özelliğini taşımaktadır. Birbirinden güzel termal otellerde konaklayabilir ve ailenizle birlikte güzel vakit geçirebilirsiniz.

Kırşehir kaplıcaları

Kırşehir kaplıcaları

Salon dekorasyonunda gül kurusu rengi nasıl kullanılır? Gül kurusu ev dekorasyonu

İLİŞKİLİ HABER

Salon dekorasyonunda gül kurusu rengi nasıl kullanılır? Gül kurusu ev dekorasyonu

İçindekiler

Dünyanın en önemli jeotermal kuşağı üzerinde yer alan Türkiye, doğal termal su kaynağı zenginliği açısından değerlendirildiğinde Avrupa’da ilk sırada, dünya çapında ise ilk 7 ülke arasında bulunuyor. Öyle ki Türkiye’nin termal şehirleri dünyaca ünlü bir konumda. 

Bu yazımızda dünya çapında da çok yaygın olan termal turizmi anlatacağız, Türkiye’deki kaplıcalara ve termal tesislere göz atacağız. Hazırsan seni dinlenme ve zindelik aracı olan sıcak su kaynaklarına doğru götürelim ve geçmişi çok eskiye dayanan termal turizmi detaylandıralım. 

Termal Turizm Nedir: Sudan Gelen Dinginlik

termal-turizm-nedir

Termal turizm aynı zamanda “kaplıca turizmi” şeklinde de ifade edilen bir turizm çeşidi. Yapısında yararlı mineralleri barındıran ve 20 dereceden daha sıcak olan termal suları sağlayan tesislere doğru yapılan seyahatler bu turizm çeşidi içerisinde sayılıyor.

Termal kaynaklar çok uzun süredir hayatımızın bir parçası. Hatta doğal termal suları binlerce yıldır alternatif tedavi yöntemi olarak da kullanılıyor. Günümüzde imkanların artması ve bu kaynaklara ulaşımın daha kolay hale gelmesi sebebiyle bu turizm çeşidine olan ilgi de artmış durumda. 

Alternatif turizm türlerinden biri olarak kabul edilen termal turizm, “sudan gelen dinginlik” olgusunun bir yansıması. Bu dinginliğin hitap ettiği kitle de yaş aralığında olduğu için genç ve orta yaşın ihtiyaçları, rahatlama uygulamaları da farklılaşıyor. Örnek vermek gerekirse:

  • Egzersiz Tedavi
  • Masaj
  • Balneoterapi
  • Hidroterapi
  • Termal Kür

Farklı yaş gruplarına hitap eden ve tüm dünyaya yayılmış bu turizm çeşidinin tarihçesine de bakalım mı?

Termal Turizmin Kısa Tarihçesi

termal-turizmin-tarihcesi

Termal ve mineralli suların dinginleşmek için kullanımı insanlık tarihi kadar eski dersek yanlış olmaz. Özellikle Anadolu topraklarında termal kaynakların kullanımına şahitlik eden birçok eser mevcut.

Yapılan arkeolojik çalışmalar, termal suların kullanımının yaklaşık yıl öncesine kadar uzandığını gösteriyor. Bu doğal kaynakların Persler, Mısırlılar, Romalılar, Türkler, Vikingler gibi uygarlıklar tarafından dinlenme ve zindeleşme aracı olarak kullanıldığı biliniyor. 

Örneğin Anadolu&#;da kullanılan kaplıca ve içme ismi verilen merkezlerin kuruluş tarihleri Romalılara kadar uzanıyor. Ayrıca Selçuklular ve Osmanlıların da jeotermal sulardan faydalandığı biliniyor. 

Jeotermal suyun tarihçesine de baktığımıza göre şifalı suları ile öne çıkan bölgelere doğru gidebiliriz. Gelin, ülkemizdeki önemli kaplıcalardan bazılarına doğru yol alalım. 

Şifalı Kaplıcalar Nerede: Türkiye’deki Termal Duraklar

Ülkemizin jeolojik yapısı doğrultusunda çok sayıda sıcak su kaynağına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Orta Anadolu ve Ege bölgesi termal kaynaklar açısından hayli değerli. Sıcak ve mineralli su kaynaklarıyla öne çıkan bölgelerimizden bazıları şu şekilde;

1. Haymana Kaplıcaları

haymana-kaplicalari

Ankara’nın Haymana ilçesinde bulunan Haymana Kaplıcaları sadece Türkiye&#;nin değil, aynı zamanda tüm dünyanın en önemli şifa kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de şifasından faydalanılan Haymana kaplıcalarının tarihi çok eskiye uzanıyor ve burası Türkiye’nin en iyi termal suyu olarak görülüyor.

Haymana bölgesindeki kaplıca suyunun içerisinde bulunan maddeler arasında sodyum, magnezyum ve bikarbonat başı çekiyor. Zengin miktarda minerale sahip olan bu suyun çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu söyleniyor. 

Özellikle solunum yolu hastalıkları ve romatizmal rahatsızlıklar için önerilen bölge, ülkemizdeki termal durakların başında geliyor.

Haymana Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Haymana Kaplıcaları başkent Ankara’nın güneyinde bulunan Haymana ilçesinin merkezinde yer alıyor. Dolayısıyla kaplıcalara ulaşım oldukça kolay. Bölgeye hızlı ve güvenli şekilde ulaşmak için Pegasus’un Ankara uçuşlarını tercih edebilirsin. 

Ankara Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

2. Afyonkarahisar Kaplıcaları

afyonkarahisar-kaplicalari

Kaplıcası olan şehirlerimiz denildiğinde akıllara ilk gelen yerlerden biri de Afyonkarahisar. Bu bölge hem termal tesislerin fazlalığı hem de suyun kalitesi nedeniyle sıkça tercih edilir. Ayrıca buradaki tesislerin şehir merkezine yakın olması da tercih sebepleri arasındadır.

Bizans İmparatorluğu döneminden beri kaplıcaları ile şifa saçan bölge, her geçen gün daha fazla kişinin ilgisini çekiyor. Yaz-kış demeden binlerce insanın uğradığı kaplıcalar arasında Hüdai Çamur Banyoları, Heybeli Ilıcaları, Ömer Ilıcası ve Gecek en ünlü olanlardır.   

Afyonkarahisar’a Nasıl Gidilir?

Afyonkarahisar, Anadolu&#;daki doğal kavşak noktalarından biri. İç Batı Anadolu&#;da yer alan şehir; Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak gibi şehirlerle komşu. Afyonkarahisar&#;a İstanbul&#;dan gelecek olan gezginler Bilecik-Kütahya yolundan, Ankara tarafından gelecek olanlar ise Polatlı-Sivrihisar yolu üzerinden ulaşabilirler. 

3. Kozaklı Kaplıcaları 

kozakli-kaplicalari

Nevşehir&#;in Kozaklı ilçesinde bulunan kaplıcalar, Türkiye&#;nin önde gelen termal turizm merkezlerinden biri konumunda. Coğrafi konumu dolayısıyla Türkiye&#;nin tam ortasında yer alan Kozaklı’da 20’den fazla tesis ve termal otel yer alıyor.

Sodyum ve kalsiyum bakımından zengin bir suya sahip olan Kozaklı Kaplıcaları, yerin derinliklerinden yüzeye çıkan 93 derece ısıdaki suyu ile sağlık turizm açısından bir marka olma yolunda ilerliyor.

Ayrıca Nevşehir ve Kayseri&#;ye yakın bir mesafede olan Kozaklı&#;yı tercih eden gezginler, termal tatilin yanı sıra Erciyes Kayak Merkezi ile efsanevi Kapadokya bölgesini ziyaret etme imkanına da sahip oluyor. 

Kozaklı Kaplıcalarına Nasıl Gidilir?

Kozaklı ilçesi, Nevşehir&#;e 85 km uzaklıkta yer alıyor ve Nevşehir&#;in en uzak ilçesi olma özelliğini taşıyor. Kayseri’ye de yaklaşık km uzaklıkta bulunan Kozaklı’ya en kolay şekilde Pegasus’un ekonomik ve hızlı uçuşları aracılığıyla ulaşabilirsin. Kayseri uçuşlarına bakmaya ne dersin?

Kayseri Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

4. Kurşunlu Kaplıcaları

kursunlu-kaplicalari

Manisa’nın Salihli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, Türkiye&#;nin en bilindik ve en çok ziyaret edilen kaplıcalarından. Kurşunlu Kaplıca suyunun şifalı etkisinin yanı sıra burada insanı kendine hayran bırakan bir doğa da mevcut. 

Eğer şehirden uzakta ve eşsiz bir doğa içerisinde termal tatil yapmak istiyorsan burası tam sana göre.  

Kurşunlu Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Salihli ilçesindeki Bahçecik Köyü içerisinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa merkeze 65 km uzaklıkta yer alıyor. Pegasus’un İzmir uçuşlarına katılabilir ve İzmir’den Kurşunlu Kaplıcalarına kara yolu ile ulaşabilirsin.

İzmir Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

5. Yoncalı Kaplıcaları

yoncali-kaplicalari

Kütahya&#;nın batısında yer alan Yoncalı Kaplıcaları, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile dikkat çeken bir durak. Yoncalı’daki kaplıcaların ve hamamların geçmişi Selçuklu dönemine kadar uzanıyor. 

Doğal kaynak suyundaki kükürt, magnezyum ve kalsiyum miktarı şifa veren cinsten. Kireçlenme ve eklem romatizmaları, diğer eklem hastalıkları, travmatik hastalıklar ve spor rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen Yoncalı Kaplıcaları seni bekliyor.  

Yoncalı Kaplıcalarına Nasıl Gidilir?

Yoncalı Kaplıcaları, Kütahya merkeze bağlı Yoncalı Mahallesi’nde yer alıyor ve kent merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta bulunuyor. O yüzden kaplıcalara gelmek için öncelikle Kütahya&#;ya ulaşmak gerekiyor. Şehre vardıktan sonra ise Yoncalı Kaplıcalarına ulaşım için toplu taşıma araçları kullanılabilir. 

Ayrıca hatırlatmakta fayda var. Gittiğin bölgelerde avantajlı konaklama fiyatları yakalamak ve uygun seçenekler bulmak için de otel rezervasyonunu Pegasus üzerinden yapabilirsin. Rezervasyonunu yaptır, kafan rahat olsun.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Biraz Rahatlamaya İhtiyacın Varsa: Dünyanın En İyi Spa Otelleri içeriğimize geçebilirsin. 

İzmir’in şifalı suları

İzmir eski çağlardan beri kaplıca geleneği bulunan bir kent. Termal sular, bugün çağdaş tıbbın olanaklarıyla düzenlenmiş konaklama tesislerinde dünyanın dört bir yanından gelen konuklara şifa dağıtıyor. Kent içinde termal su olanağına sahip olan oteller Balçova, İnciraltı, Narlıdere ve Çeşme'de odaklansa da kaplıcalar Bergama, Dikili, Menemen, Seferihisar, Gülbahçe'de bulunuyor.

MUTLAKA DOKTORA DANIŞIN

Sıcak suların ağır kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezliği olanlar, kontrol altında olmayan hipertansiyon ve şeker hastaları, akut enfeksiyonu bulunan, kanser tedavisi gören, ağır dolaşım bozuklukları ve romatizmal hastalıkların aktivasyon dönemlerinde tedaviye mani olduğu bilinmektedir. Kaplıcalardan yararlanırken mutlaka doktora danışılması, doktorun onayı olmadan tedaviye başlanmaması gerekmektedir.

SEFERİHİSAR

Tarih, kültür, deniz, doğal yaşamı hedefleyen citta clow-sakin şehir turizm hareketiyle en çok ziyaret edilen kıyı beldelerinden Seferihisar, kaplıca ve sıcak su kaynaklarıyla da İzmir'de yoğun ziyaretçi almaktadır. Yemyeşil mandalin bahçeleri arasından geçerek ulaşılan ilçede şifalı olduğu bilinen halkın günübirlik yararlandığı kaplıcalar bulunmaktadır. Seferihisar'daki kaplıcaların genellikle romatizma, cilt ve üst solunum yolları ile kırıkların tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

BALÇOVA

Balçova'daki kaplıcalar konuklarına çam ormanı ve deniz manzarası içindeki modern tesislerde tedavi olanağı sunmaktadır. Kaplıca suyunun Sağlık Bakanlığı'nca belirlenmiş tedavi özellikleri, hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde romatizmal (osteoartrit, romatoid, spondilartropatiler, bölgesel ağrı sendromları) ve nörolojik hastalıkların (miyaljiler, inme sekelleri vb) kronik dönemlerinde, ortopedik sekellerin yardımcı - tamamlayıcı tedavisinde kullanılabilir niteliktedir. Birçok hastalığın tedavisiyle birlikte sunulan huzurlu ve doğal ortam, yüzme havuzları, tenis kortları ve diğer spor tesisleriyle hem yaşlılar, hem gençler için dinlenmek ve dinçlik kazanmak için son derece uygundur. Balçova'da bulunan Agamemnon Ilıcası'nın varlığı ilk çağlardan bu yana bilinmektedir. Söylenceye göre Troya savaşında yaralanan Kral Agamemnon ya da onun bazı askerleri bu ılıcalarda tedavi görmüş ve şifa bulmuşlardır. Başka söylencelerde Büyük İskender'in ordusundan askerlerin de bu ılıcada tedavi olduğu anlatılmaktadır. Balçova'da uzun yıllardır hizmet veren Termal Tedavi ve Teşhis Merkezi'nde bulunan fizik tedavi merkezi, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük ve önemli saygın merkezlerinden biridir. Özellikle romatizmal, ortopedik, nörolojik hastalıklara ilişkin bilimsel çalışan bir tesistir. Su sıcaklığı 63 dereceyi bulan kaplıcalarda oran değerinde radyoaktivite bulunmakta ve şifalı su sodyum bikarbonat ile klorür içermektedir. Agamemnon Kaplıcaları üst solunum yollarının kronik iltihapları, nefritler, bazı iltihaplar, romatizma sendromları, metabolizma bozuklukları ve deri ve eklem hastalıklarının tedavisinde yararlıdır.

BERGAMA

Bergama ilçesi kaplıca ve tedavi merkezleriyle, eski çağlardan bu yana sadece İzmir'de değil dünya üzerinde tanınan bir ilçedir. Bergama Asklepion, İzmir'de kaplıca geleneğinin başladığı, eski çağların en ünlü kaplıca ve tedavi merkezi olarak biliniyor. Kapısında "Ölüm bu kapıdan içeri giremez" yazan Asklepion eski çağların en önemli hekimleri Satyros ve farmakolojinin babası olarak tanınan Galenos'un ders verdiği bir yer olarak, tıp tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Asklepion aynı zamanda tıbbın sembolü olan çift yılanın ilk defa tanımlandığı sütunun da bulunduğu merkez olarak tanınıyor. İlçede bugün yerel halk tarafından kullanılan ancak tesis bulunmayan çok sayıda sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Bu suların böbrek taşı, kum, romatizma, kireçlenme, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları ve damar tıkanıklıklara iyi geldiği bilinmektedir.

DİKİLİ

Kesintisiz 20 kilometre sahili, Mavi Bayrak'lı plajlarıyla Dikili, yaz tatilcilerinin yanı sıra şifalı sulardan yararlanmak isteyenlerin de tercih ettiği bir ilçedir. Çok sayıda sıcak su kaynağı bulunan ilçedeki kaplıcalar, termal turizmi hareketlendirmekte ve fizik tedavi amacıyla yurt içi ve yurt dışından gelen konukları ağırlamaktadır. Nebiler Köyü'nde, Hayıtlı'da, Kocaoba mevkiinde bulunan kaplıcalarda konuklar şifalı sudan yararlanabilmektedir. Buradaki ılıcaların ağrı dindirici, kısmi felç, böbrek taşı, kum, romatizma, kireçlenme, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları ve damar tıkanıklıklarında şifalı olduğu bilinmektedir.

ÇEŞME

İzmir'in Çeşme ilçesi, doğası, havası, suyu, tarih ve kültür zenginliğinin yanı sıra termal su kaynaklarıyla da ünlü bir tatil beldesidir. Ilıca ve Şifne'de kaplıcaların bulunduğu modern konaklama tesisleri bulunmaktadır. Ilıcadaki kaplıcaların metabolizma bozuklukları ile raşitizm, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, karaciğer ve idrar yollarının ağrılı hastalıklarının tedavisinde yararlı olduğu bilinmektedir. Şifne bölgesindeki kaplıca suyu ise romatizma, raşitizm, kadın ve idraryolu rahatsızlıkları ile mide - bağırsak rahatsızlıkları, egzama ve kan çıbanı gibi cilt hastalıklarına karşı değerlendirilmektedir.

BAYINDIR

İzmir'in kaplıcalarıyla ünlü bir başka ilçesi de Bayındır'dır. İlçenin Ergenli ve Dereköy bölgelerindeki tesisler şifalı sularıyla yoğun ilgi görmektedir. Buradaki kaplıcalarda kişiye özel banyolar bulunmaktadır. Bayındır'daki şifalı suların romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, sedef ve benzeri deri hastalıkları, yumuşak doku romatizması, bel ve boynu fıtıkları, kronik ağrılara iyi geldiği bilinmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası