oruçluyken susamamak için ne yapmalı / Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu - Nefis Yemek Tarifleri

Oruçluyken Susamamak Için Ne Yapmalı

oruçluyken susamamak için ne yapmalı

Oru&#;ken susamamak i&#;in ne yapmalıyız? Oru&#; tutarken susatmayan yiyecekler, i&#;ecekler

Beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, ramazanda sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu belirterek ''Ramazanda kızartma, aşırı baharatlı ve acı, çiğ soğan ve sarımsak, fazla tuzlu ve yağlı şarküteriler, tekrar tekrar ısıtılmış yiyecekler, aşırı asitli içeceklerden kaçınılması gerekir'' dedi. Saraç, yaptığı açıklamada, iftar ve sahur arasında 7–7,5 saatlik bir zaman dilim olduğu için bu dönemde yetersiz beslenmenin bazı sıkıntılar yarattığını söyledi. Ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine işaret eden Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yetersiz beslenenlerde ramazanın ikinci yarısı halsizlik, kabızlık, saç dökülmesi, kemik erimesi ve kansızlık riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle ramazanda aç kalmayın, bilinçli bir şekilde yemek yiyin. Tabii yiyin derken, kızartmaları, aşırı yağları, mayonezleri, hamburgerleri, şekerli içecekleri kastetmiyorum. Az yağlı protein (tavuk, balık, yağsız kuzu eti, organik yumurta, doğal süt ve yoğurt, az yağlı peynir) ve bakliyatları bolca öneriyorum.

Genelde hurmayla orucu açtıktan sonra bir bardak ılık ballı limonlu su veya demirhindi şerbeti tüketip, bir kase çorba içtikten sonra 10 dakika ara verebilirsiniz. İşte bu ara akşam namazını kılmak için oldukça uygun. Bu sayede hurma ve balın şekeriyle, su, şerbet ve çorbanın sıvıları kana karışır.

Eğer bu arayı vermezseniz, çok daha hızlı bir şekilde yemek yemeye devam ederseniz sindirim sistemini zorlarsınız ve sofradan şiş kalkarsanız. Ara verirseniz daha rahat sindirirsiniz.''

Susuzluğu böyle giderin

Saraç, Türkiye'de pazara yeni giren hurma şurubunun sakkaroz içermediğinden şeker hastalarının bile az miktarda tüketebileceği sağlıklı bir doğal tatlandırıcı ve iyi bir doğal şeker alternatifi olduğunu anlatarak, ''Hurma şurubu glisemik indeksi şekere göre daha düşüktür. Ayrıca yoğun vitamin ve mineral içerdiğinden ramazan dışında da yararlı bir maddedir. Hurma şurubu, tarçın ve taze naneyle beraber çok sağlıklı bir ramazan içeceğidir. Ayrıca demirhindi şerbeti de bünyeyi güçlendiren, enerji veren, kansızlığı önleyen, harareti kesen ve susama hissini azaltan çok şifalı bir meyve türüdür. Aşırı sıcakta serinleten, susama hissini azaltan özel mucizevi bitkiler arasında, gül suyu, limon, nane, maden suyu, kişniş, tarçın, zerdeçal, taze fındık, yeşillikler ve dereotu yer alıyor'' şeklinde konuştu. Ramazanda fazla tüketilmemesi gereken yiyeceklerin olduğuna dikkati çeken Saraç, ''Ramazanda kızartma, aşırı baharatlı ve acılar, çiğ soğan ve sarımsak, fazla tuzlu ve yağlı şarküteriler, tekrar tekrar ısıtılmış yiyecekler, aşırı asitli içeceklerden kaçınılması gereken yiyeceklerdir'' dedi.

'Damacanaları aşırı sıcakta bırakmayın'

Ender Saraç, sıcak havada ve oruç tutarken su kaybı fazla olduğundan bol miktarda su içilmesi gerektiğini vurguladı. Damacanalardan su içilmesinin halen bir tartışma konusu olduğunu ifade eden Saraç, şunları kaydetti: ''Temel maddesi polikarbon olan damacanalarda en çok dikkat edilmesi gereken, doğrudan güneşe maruz kalmaması, uzun süre suyun içinde beklememesi ve güvenilir yetkili bir bayiden mühürlü ambalajlı olan ürünlerden satın alınmasıdır. Satışın az olup, suyun uzun zaman damacana içinde beklediği yerler seçilmemelidir. Damacanadaki su, evde cam veya doğal madde içeren sürahilere doldurulmalıdır. Arabada da yoğun güneş ışığına maruz kalan pet şişe ile içerisindeki suyun reaksiyona girme riski arttığından arabada içtiğiniz ve yarım kalan suyu ertesi gün tekrar tüketmeyiniz.'' Saraç, Avrupa ve Amerika'da pek çok ülkede suyun doğrudan çeşmeden içilebildiğini dile getirerek, ''Avrupa ve Amerika'da borular yeni değişmiş, sulardaki çevre kirlenmesi düşük olduğu için doğrudan çeşmeden su içilebiliyor. Ancak bizde suyu arıtma cihazlarından geçtikten sonra içmek daha sağlıklıdır. Maden suyunu da da cam şişelerden içmek iyi bir seçenektir'' diye konuştu.

Ramazanda susamamak i&#;in ne yapmalı? İşte, basit &#;neriler

Haberin Devamı

Ramazan ayında susuzluk çekmek istemeyen vatandaşlar, detayları sorgulamaya devam ediyor. Peki, Ramazan ayında susuzluk çekmek istemeyen vatandaşlar hangi yiyecek ve içeceklere yönelmeli? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

RAMAZANDA SUSUZLUK NASIL GİDERİLİR?

Ramazanda susuzluğa çözüm olarak birçok yöntem yer alıyor. İşte, o yöntemler;

Çay ve kahve içerken dikkat
Ramazan'da orucunuzu açtıktan sonra hemen çay veya kahve tüketmemeye özen gösterin. Yemek yedikten 1 saat sonra çay ve kahve içmeye çalışın. Çay ve kahve gibi kafeini bol içecekler vücudun su dengesini bozduğu için dikkatli tüketilmeli.

Aşırı yemek yemekten kaçının
İftarda veya sahurda çok fazla yemek yemek hem sindirim sisteminizi yorar hem de su ihtiyacınızı artırır.

Sahur ve iftarda yeterli oranda su tüketin
Ramazan ayında yemek yeme düzeni değiştiği için iftar ve sahurda yeterli su almak gerekiyor. Günde en az 8 bardak su içmek gerektiği göz önüne alınırsa sahur ve iftarda bu oranı eşit bir şekilde dağıtmak vücudun susuzluk çekmesini önlemenin yollarından biri.

Haberin Devamı

Tuzlu gıdalar tüketmeyin
Fazla tuzlu gıdalar susama ihtiyacı doğurduğu için bu dönemde kaçınılması gereken besin gruplarının başında geliyor.

Asitli içeceklere paydos
Su ihtiyacını asitli içecekler veya meyve suları ile gidermek daha fazla susuzluk çekmenize neden olabilir. Bunun yerine Ramazan ayı boyunca su ve maden suyuna yönelin.

Sahurda soslu ve yağlı besinlerden uzak durun
Sahurda kızartmış veya yağlı besin grupları yerine peynir, ekmek veya yulaf gibi daha rahat sindirilen tipte yiyecekler tüketmek susuzluğu engelliyor.

Salatalığa yönelin
Salatalık yüksek miktarda su içermesi ile susuzluk hissini önlüyor. Sahurda bir adet salatalık tüketebilirsiniz.

Sahurda tatlı tüketmekten kaçının
Sahurda tatlı ve şeker miktarı yüksek besinler tüketmek susuzluk çekmenin en önemli sebeplerinden biri. Bu nedenle sahur zamanlarında olabildiğince hafif yiyeceklere yönelmekte fayda var.

Bol sulu meyveler tüketebilirsiniz
İftar sonrası ve sahur zamanlarında sulu meyveler yiyebilirsiniz. Karpuz ve kavun sulu meyveler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Bir seferde su içmek yerine suyu aralıklı olarak tüketin
Orucunuzu açtıktan sonra hemen bir litre su içmek yerine su ihtiyacınızı aralıklı olarak her saat başında bir iki bardak şeklinde ayarlamak susuzluğun önüne geçmede etkili.

Ramazanda Susuzluğu Azaltan Yiyecekler ve Besinler

İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu kaynaklardan biri şüphesiz sudur. Peki oruç tutarken susuzlukla nasıl başa çıkabiliriz? Bu yazımızda oruç tutarken susuzluk sorununuzu en aza indirecek tüketilmesi gereken besinleri bir araya getirdik

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Susuzluk etkisi yaratmamasıyla bilinen bu yiyecekler insanlar tarafından genellikle ramazan aylarında fazlasıyla tüketilmektedir. Bu sayede sahur ile iftar arasındaki zamanı rahat bir şekilde geçirebilmektedirler.

1. Hurma

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Hurma bol miktarda içerdiği potasyum, magnezyum ve demir sayesinde bol mineralli bir üründür. Spor yapanların harcadıkları enerjiyi hızlı bir şekilde yeniden almaları, şeker oranını dengelemek için kullanılan hurmanın, Ramazan Ayında iftarda olduğu kadar, sahurda da tüketilmesi tavsiye ediliyor. Çöl meyvesi olan hurma, gün boyunca susuzluğu gidermekte büyük öneme sahip olan bir yemiş.

2. Meyan Şerbeti

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Çoğumuzun adını duymadığı meyan şerbeti, Şanlıurfa’da sokaklarda su gibi satılıyor. Kolaya rakip olan Meyan şerbeti ramazan ayında tüketimi de bir hayli artıyor. Peki meyan şerbeti nasıl yapılıyor?

Malzemeler:

Meyan şerbeti yapımı oldukça basit; istenilen miktarda lif halindeki meyan kökü normal içme suyu içerisine konur ve bir süre bekletilir. kökün suya renk vermesiyle birlikte Meyan şerbeti hazır hale gelir. Meyan kökü baharatçılarda soyulmamış bütün kök olarak, ya da soyulup liflendirilmiş olarak satılıyor. Meyan şerbetine fazladan koku ve tat vermek için çubuk tarçın ve tane karanfili isteğiniz doğrultusunda ekleyebilirsiniz.

3. Domates

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yüzde 95 oranında su içeren domates, Ramazan ayında susuzluğu gideren besinlerin başında geliyor. Domateste bol miktarda magnezyum, potasyum ve kalsiyum ve lif bulunuyor. Bunun yanı sıra evde yapılmış olan doğal yoğurt da susuzluğu giderir. Yulaf ezmesi de hem doyurucu hem de susuzluğu giderici olarak kullanılıyor. Yulaf, yoğurt, kefir veya süt ile karıştırılarak tüketilirse daha da doyurucu ve besleyici oluyor.

4. Yulaf Ezmesi

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yulaf ezmesi içindeki vitaminler ve sağlıklı yağlar nedeniyle doktorlar tarafından sabah kahvaltısında tüketilmesi öneriliyor. Ramazan ayında ise uzmanlar sahurda da yulaf ezmesi yenmesini öneriyor. Doyurucu ve tok tutma özelliğinin yanı sıra yulaf ezmesinin; yoğurt, süt ya da kefirle karıştırıldığında susuzluğa da iyi geleceği ifade edildi.

5. Yoğurt

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yoğurdun sağlığa yararı saymakla bitmez. Ramazan ayında susuzluğa karşı kurtarıcımız olarak da yoğurt karşımıza çıkıyor. Evinizde mayalayacağınız tuzsuz yoğurttan sahurda bir kase yemeniz durumunda gün boyu susamanız engellenir. Yoğurt aynı zamanda acıkmanızın da önüne geçer.

6. Yumurtanın Beyazı

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yumurta beyazı genellikle içerisinde bulunan protein ile konuşulur. Yumurta beyazının açlığa ve susuzluğa da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Sahurda yiyeceğiniz bir tuzsuz yumurta beyazı orucu rahat tutmanızı sağlayacaktır.

7. Salatalık

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Salataların vazgeçilmezi olan ve içeriğinin büyük bir kısmı sudan oluşan salatalık, sizleri susuzluktan kurtaracak yiyeceklerin başında yer alıyor. Sahurda bir adet salatalık yemeniz gün boyunca suyu vücudunuzda tutmanızı sağlar.

8. Marul

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Marul da tıpkı salatalık gibi salata türlerimizin vazgeçilmezi arasında yer alıyor. Salatalıktaki kadar olmasa da marulun içerisinde de su bulunuyor. Sahurda bir kase tüketmeniz ise gün boyu susuzlukla mücadele etmenizin önüne geçecektir.

9. Şeftali

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Şeftali ramazan ayında hem iftardan sonra hem de sahurda susuzluğu önlemek için yenmesi gereken besinlerden sadece bir tanesidir. Şeftali'nin vücudun hastalıklara karşı direncini arttırdığı bilinen bir gerçektir. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. Susuzluğu ve ağız kokusunu giderir. Cildi nemlendirir dudaklara sürüldüğünde nemlendirici özelliği ile oruç tutanların dudaklarının kurumasını önler. Ramazan ayında sahurda içilecek şeftali kompostosu, mide ve bağırsakları düzenlediği gibi susuzluğu da giderecek besinlerin başında geliyor.

Siyah Üzüm

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Antioksidan özelliği çok kuvvetli olan ve yaz aylarında kolayca bulunabilen siyah üzüm de susuzluğu gideren gıdaların başında geliyor. Eğer imkanınız varsa, ramazanda susuzluğu önlemek için hem iftarda hem de sahurda bol bol siyah üzüm tüketebilirsiniz. Bu sayede Ramazan'da gün içerisinde su ihtiyacınızı en alt seviyeye indirebilirsiniz.

Kavun ve Karpuz

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yaz meyvelerinden olan kavun ve karpuz da sahurda soğuk olarak tüketildiğinde uzun süre su içme ihtiyacını gidererek, gün içinde rahat etmenizi sağlayacak. İçerisinde yer alan lifli vitaminler ve mineraller sayesinde ramazanda susama ihtiyacınızı hissetmeyecek hatta ve hatta su ihtiyacınızı gün sonuna kadar saklayabileceksiniz.

Nar Ekşisi

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Nar ekşisi normalde şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor. Ramazan aylarında ise sahurda yiyeceğiniz bir kaşık nar ekşisi susuzluğa karşı direnç oluşturuyor.

Çörek Otu

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Bağışıklığı güçlendirmesi için ve hastalıklarla mücadelede kullanılan çörek otunun susuzluğa da iyi geldiği biliniyor. Sahurda bir tatlı kaşığı çörek otu tüketmeniz susuzluğa karşı etkili olurken bağışıklığınızı da güçlendirir.

Ramazanda Susuzluğu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Ramazan ayında gün içerisinde susamak en önemli problemlerin başında gelmektedir. Bu problemi ortadan kaldırmak için öncelikle dikkat edilmesi gereken şey, iftarda tüketilen yemeklerin hafif ve sulu olmasıdır.

Ramazan Ayında Susamamak İçin Sahurda Ne Yapılmalıdır?

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Ramazan ayının en en önemli öğünü içerisinde yer alan sahurda tercih edilecek besinler ve su tüketimi, gün içerisinde susuzluk yaşamaya engel olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konuların başında sahurda tüketilen suyun aşırı olması, gün içerisinde susuzluk çekmeme de çok katkı sağlamamasıdır.

Eğer Ramazan'da gün içerisinde susuzluk çekmek istemiyorsanız, iftardan sonra su tüketimini belli aralıklarla yapmanız gerekmektedir. Sahurda içilen bir bardak su bile gün boyu sizin su miktarınızı karşılayabilmektedir. Bu durumun geçerli olabilmesi için iftardan sonra da belli aralıklarla su tüketimi yapmaya dikkat etmelisiniz.

Sahurda Hangi Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durulmalıdır?

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Sahurda tüketilecek besinler, gün içerisinde insanların su ihtiyacına direk etki etmektedir. Bu yüzden Ramazan ayında sahurda besin tüketirken, yağlı ve kızartmalı yiyeceklerden uzak durmalı, çay, kahve ve soda gibi içecekler ise tüketilmemelidir. Soda vücutta yer alan suyun hızlı bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Çay ve kahve ise vücudun daha çok su ihtiyacı çekmesine sebep olur.

Ramazan'da susuzluğu azaltmak için ne tür yiyecekler tüketilmelidir?

Ramazan'da susuzluğu azaltmak için su içeren yiyecekler tüketebilirsiniz. Örneğin, karpuz, salatalık, çilek, portakal, greyfurt, kavun, domates ve diğer meyve ve sebzeler gibi su içeriği yüksek yiyecekler idealdir.

İftar ve sahur öğünlerinde ne tür yiyecekler tüketmeliyim?

İftar ve sahur öğünlerinde dengeli bir beslenme planı oluşturmak önemlidir. İftar öğününde protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlardan oluşan bir yemek tercih edebilirsiniz. Sağlıklı bir iftar menüsüne örnek olarak çorba, salata, et, tavuk veya balık gibi protein kaynakları, sebzeler ve bir miktar tahıl ürünü önerilebilir. Sahur öğününde ise tok tutan yiyecekleri tercih etmek önemlidir. Örneğin, yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, yumurta, yoğurt gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.

Ramazan'da hangi yiyecekler susuzluğu artırabilir?

Ramazan ayında susuzluğu artırabilecek bazı yiyecekler arasında tuzlu ve baharatlı yiyecekler, kafein içeren içecekler, şekerli gıdalar ve alkol yer alır. Bu yiyecekleri mümkün olduğunca azaltmak veya tüketmemek susuzluğu önlemeye yardımcı olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası