ilk barutu kim buldu / Kara barut neden yapılır?

Ilk Barutu Kim Buldu

ilk barutu kim buldu

Barut nasıl icat edildi? Barutun tarihi, hataların, yanılgıların, aydınlanmanın, deneme yanılmaların tarihidir. Barut, insanın kimya bilimini denemeye başladığı Çin'de ortaya çıktı. Avrupalılar da aynı zamanda barutu keşfetme fırsatına sahipti ancak 6. yüzyıldaki kimya çalışmaları yalnızca zenginlik arayışı içindi. Kimya uğraşları simyayla ya da adi metallerin altına dönüştürülmesiyle ilgiliydi. Çinlilerse kimyaya başka bir amaçla dahil oldu: Ölümsüzlük iksirini bulmak.

Çinliler, belirli bitkisel karışımlar almanın veya belirli sıvı iksirleri içmenin, mide rahatsızlığını iyileştirme veya baş ağrısını giderme etkisi olduğunu fark etmişti. Öyleyse doğru bileşenlerin uygun kombinasyonu kişiye sonsuz ömür verebilirdi.

Böyle bir iksiri keşfedecek kişi hayallerinin ötesinde zengin olacak ve belki sonsuza kadar yaşayacaktı. Bu rüya binlerce kadın ve erkeği kimya sanatıyla uğraşmaya yöneltti. Yüzlerce malzeme birleşimini bir araya getirme süreci sonuçta birçok keşfe yol açtı. Hiçbiri sonsuz yaşam vermedi ama bir tanesi binlerce yaşam aldı: Barut.

Barutun icadı

barutun Çinliler barutu muhtemelen böyle buldu. Berthold der Schwarze yüzyılda barutu keşfunduszeue.infoşfi

Bir baruta dair en eski belgeler MS tarihli bir Çin kitabından gelir. Bir ev alev içinde kalmış ancak barutun temel formülü keşfedilmişti. Keşfin büyüklüğü ve maddenin karmaşıklığı nedeniyle barutun patlayıcı madde olarak ilk etkili kullanımı yıl sonra (Sung hanedanlığı sırasında MS 'te) olacaktı.

Çin'deki bazı topraklarda beyaz kabuksu yapıda güherçilenin (potasyum nitrat) bolca bulunması onunla yıllarca deney yapılmasına yol açtı. Aşçılar onu diğer tuzlar gibi tatlandırıcı olarak kullanıyorlardı. Ancak yüksek sıcaklıkta (+ derece) güherçilenin alevlendiğini veya patladığını buldular. Bu barutun veya Çinlilerin dediği gibi "ateş ilacı"nın etkili olabilmesi için hacminin ¾'ü kadar güherçileye ihtiyaç olduğu bulundu. Daha az miktarda eklenirse yanar ancak patlamazdı.

barutun icadı

Doğada saf halde bulunan kükürtün (barutun yaklaşık %10'unu oluşturan) yanma özelliği, (oksijensiz ortamda yakılan odundan gelen) odun kömürü (barutun %15'i) ile birleştirildiğinde ve güherçi ile karıştırıldığında barut oluşturuldu. Kim bilir hangi deney kazası barutun bu icadına yol açtı.

Kükürt, ilk olarak bir kıvılcım veya alevden gelen ısıya tepki vererek nispeten düşük bir sıcaklıkta ( santigrat derece) tutuşur. Yanması kömürü tutuşturan ve güherçileyi parçalayan ek ısı üretir. Güherçilede depolanan oksijen açığa çıkar ve aleve yakıt olur. Kükürtten daha yüksek sıcaklıkta yanan kömür süreci daha da hızlandırır. Ortaya çıkan gazlar muazzam şekilde genişleyerek baruta patlama özelliğini verir. Böylece ateşleme, barutta depolanan kimyasal enerjiyi alev enerjisine ve sıkıştırılmış gazları mekanik enerjiye dönüştürür.

Bu kimyasal karışım duman, alev ve patlamalar yarattıkça bu enerjiyi yönlendirerek ondan faydalanmak için bir tür kap kullanma fikri ortaya çıktı. Havai fişek bu kavramın ilk ifadesidir. Baruta dair sonraki keşifler şöyleydi:

  1. Barutun, fitilli sızdırmaz bir kap içinde ateşlenmesi kabı havai fişek veya bomba gibi patlatır.
  2. Barutun açık uçlu tüp içinde muhafazası, yanıcı ürünlerin havai fişek saçakları gibi dışarı uçmasını sağlar.
  3. Açık uçlu tüp sabitlenmezse kaçan gazların kuvveti kabı ters yönde hareket ettirerek bir roket yaratır (MS 'te tesadüfen keşfedildi).
  4. Açık uçlu tüpün içindeki barutun üzerine tüpün açıklığını neredeyse dolduracak genişlikte nesne yerleştirmek patlayan gazların nesneyi mermi gibi yüksek hızda fırlatmasına neden olur.

Barutun savaştaki ilk kullanımı

barut topu

Nihayetinde, MS 'de Çinliler, düşmanlarına gürültü ve kafa karışıklığı yaratmak için patlayıcı kağıt bombalar kullanıyordu. Metal yüzeyleri patlatacak kadar yüksek miktarda güherçile kullanılması bir yüzyıl sonra olacaktı (MS 'de).

Barutun bilinen ilk askeri kullanımı 'te ateşli okların yanına eklenmesiyle oldu. Ateş yaratan yanıcılar mancınıkla gönderilirdi. Bu silahların başarısı, Çinlilerin güherçile ve kükürt ihracatını hızla yasaklamasına yol açtı. Barut Çin tekeli haline geldi.

Çinlilerin tanımıyla bu “Cennet sarsan yıldırım bombaları” 53 km öteden duyulabiliyor ve 33 m2 bir alanı kavuruyordu. Uçan ateş mızrakları (uzun bir mızrağa bağlı 60 cm'lik barut tüpü) Kuzey Çin'de Cengiz Han'ın Türk-Moğol ordularına karşı kullanılıyordu.

İlk başlarda barutun yarattığı alevlere odaklanılırken, bazı bomba ve ateş mızraklarında küçük metal ve seramik döküntüler kullanılması ve ilk roketin geliştirilmesi (MS ortaları) ateşli silah konseptinin doğmasına yol açtı. Mermi ateşlemek alev saçmaktan daha önemli hale geldi.

Ateş mızraklarında daha güçlü toz kullanımı için bambu boru yerine metal borulara geçildi. Bunlar büyüdükçe insanlar onu tutamaz oldu ve yere veya tekerleğe bağlamaya başlandı. İçlerinden oklar veya metal toplar püskürten silahlar oldular.

Çinliler, bir mermi, namlunun ağzını ne kadar doldurursa namluyu o kadar güçlü şekilde terk ettiğini keşfetti. Daha kalın namlular, daha güçlü barut kullanılmasını sağladı.

El silahının tarihi kendi içinde uzun bir hikayedir ancak Çin'deki en eski silahlar 'lerin sonlarında (Moğol kontrolü altındayken) ortaya çıktı. 'lerin ortalarında Moğollar ve Çinliler savaşırken toplar ve elle tutulan silahlar yaygındı. 'den kalma bronz bir el topu 30 cm uzunluğunda ve 3,5 kg ağırlığındadır. Taş ve metal toplar ateşledi.

Barut Avrupa'ya yayılır

Çin'in barut kullanımı üzerindeki tekeli uzun sürmedi. 'lerin ortalarında barut bilgisi Avrupa'ya ve Asya'nın diğer bölgelerine yayıldı. MS 'te Avrupa'da ilk askeri barut kullanıma rastlanır. İngiltere Kralı III. Edward Avrupa'da büyük bir savaşta barut kullanan ilk kişi oldu. 'da Fransa'da Kral Phillip'e karşı verdiği savaşta en büyük silah kaynaklarından biriydi. O kadar etkiliydi ki Avrupa'da barutu savaşa uyarlama yarışı başladı.

'ye gelindiğinde, gram barut kullanan 90 cm'lik bir top, 5 cm'lik bir topu yüksek hızda fırlatabiliyordu veya 1,25 cm'lik kurşun topaklardan oluşan bir torbayı.

Avrupa'da barut yapımındaki sorun, doğal güherçile kaynağı bulmaktı. 'lerin sonunda, yapay güherçile yapmanın yollarını keşfettiler. 'deki tariflerden biri insan dışkısı, idrar, at gübresi ve kireçti. Hepsi yağmurdan korunur ve bir yıl boyunca düzenli olarak döndürülürdü. 45 kg kadarı yalnız gram güherçile verirdi. Yepyeni bir güherçile endüstrisi doğdu. Bazıları bu yeni askeri taktiğin maliyetinin, halkı isyanlara teşvik eden ağır vergilere yol açtığını belirtir.

Barut üretmek için gereken maliyet ve çabaya rağmen, askeri çatışmalardaki etkinliği göz ardı edilemezdi. Jeanne d'Arc'ın geleneksel savaş taktiklerine uzaklığı nedeniyle zamanında barutu en çok kullanan kişi olduğu söylenir. Hisleri barutun bir korkutma taktiğinden fazlası olduğunu görmesini sağladı ve 'lerin başında İngilizlerin Fransa'dan çıkarılmasına önemli katkısı oldu.

Bu eşsiz zaferi Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet dönemin en yetenekli barut teknisyeni ve metalürjistlerinden olan ve zamanının en büyük topunu yapan Urban adlı Macar'ın dehasını tanımasını ve Konstantinopolis'i fethetmesi izledi. 8 metre uzunluğundaki top yarım tonluk bir taşı ateşleyebiliyordu (zamanına göre inanılmaz bir mühendislik başarısı). Topu hareket ettirmek için elli öküz gerekliydi ve ekibi kişiydi. Taş 1,5 km uzağa gider ve 2 metre derine gömülürdü.

Tonla barut gerekliydi. Topun yüklenmesi saatler alıyor ve günde 7 atış yapılabiliyordu. Barutu çok gevşek veya sıkı yerleştirmek, bileşenleri şaşırmak, nemde ve diğer faktörlerde hata, topun kendisini havaya uçurarak etrafındakileri öldürmesine neden olurdu.

Mayıs 'te imkansız gerçekleşti. 6 haftalık bir kuşatmanın ardından, Konstantinopolis düştü, Hristiyan dünyasını şok etti, çünkü çift duvarlı kalenin zaptedilemez olduğu ve tarihinde düzinelerce kuşatmayı geri püskürttüğü yaygın bir bilgiydi. Barut dünyayı değiştiriyordu!

Sonraki birkaç yüz yıl boyunca, barut ve top üretimi, deneme yanılma, mühendislik ve bilimsel çalışma yoluyla düzinelerce değişiklik geçirdi. En küçük değişiklik bile başarı veya felaketti. İskoç Kralı II. James bir barut odasının kazara patlamasıyla öldü. Barutun hassas şekilde karıştırılması, silahların dökümü ve barutun top ve silahlarda uygun şekilde ateşlenmesi bile başlı başına sorundu. Topun üretiminde yanlış metal karışımı veya metallerin soğutulmasında yanlış sıcaklık kullanılması başarı ve başarısızlığı belirlerdi.

Tabancanın gelişimi ve çeşitli bombaların ve mermilerin ilerlemesi, barutun geliştirilmesi kadar komplikasyon içeren ve uzun yılları kapsayan başka bir hikayedir, ancak MS 'de geliştirilen temel top örneğin neredeyse yıl sonraki Amerikan İç Savaşı sırasında hala kullanılıyordu.

Özetle, birkaç basit kimyasaldan oluşan “ateş ilacı” veya barut, yüzyıllar boyunca dünyanın askeri düzenini sarsmış, her yeni keşif ve iyileştirme ile statükoyu sürekli altüst etmiş ve her yeni gelişmeyle bir sonraki süper gücü yaratarak tarihi ve dünyayı patlamayla değiştirmiştir.

Benzer Yazılar

Barut

Ayrıca bakınız: Karabarut

Barut, enerjiyi biriktirmek, taşımak ve harekete geçirmek için kullanılan ilk teknolojilerden biridir.

Tarihçe[değiştir

Kara barut neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Kara barut neden yapılır?
  2. Barutun hammaddesi pamuk mu?
  3. Barutu kim icat etti?
  4. Güherçile doğada nasıl bulunur?
  5. Barut Tarihte ilk defa kimler tarafından bulunup kullanılmıştır?
  6. Barut nereden elde edilir?
  7. Potasyum nitrat doğada nasıl bulunur?
  8. Güherçile nedir nerede bulunur?
  9. Ateşle barut kime ait?
  10. Ateşli silah tarihte ilk kim kullandı?
  11. Güherçile nasıl elde edilir?

Kara barut neden yapılır?

Karabarut, kükürt, odun kömürü ve potasyum nitratın bir karışımıdır. Kükürt kullanılmadan yapılabilirse de, bu şekilde yapılan karabarut, kükürt kullanılarak yapılankadar güçlü olmaz. Antika ateşli silahlarda çoğunlukla karabarutkullanılır.

Barutun hammaddesi pamuk mu?

Çok kez 'karabarut' olarak adlandırılan barutunoldukça eski bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Barutunyapısına baktığımızda güherçile,kükürt ve kömür tozundan meydana gelen bir patlayıcı olduğunu görmekteyiz. 'lü yıllara gelindiğinde ise pamuk barutuadı da verilen nitroselüloz keşfedildi.

Barutu kim icat etti?

Kükürt, kömür ve potasyum nitrat üçlüsünün birleşmesiyle meydana gelen patlayıcı maddelerin genel adıdır. Barutu Kim Buldu? Tarihe baktığımızda barutuilk kez Çinliler savaşta kullanma hedefiyle icatettiği bilinmektedir. BarutunÇinliler tarafından funduszeue.info başlarında keşfedildiğini söylemek mümkündür.

Güherçile doğada nasıl bulunur?

Güherçileolarak da bilinen bileşik doğal hâlde kayaçlarda ve mağaralarda oluşan beyaz renkli kabuksu yapıda bulunur.

Barut Tarihte ilk defa kimler tarafından bulunup kullanılmıştır?

Barutpotasyum nitrat, kükürt ve kömürün bir araya gelmesinden oluşmaktadır. İlkolarak Çinliler tarafındankeşfedilip, kullanıldığıbilinmektedir.

Barut nereden elde edilir?

Patlayıcı barutiçin en uygun formül, %75 güherçile, %10 kükürt, %15 yumuşak odun kömürü içerir.

Potasyum nitrat doğada nasıl bulunur?

Potasyum nitrat, formülü KNO3 olan bir potasyumbileşiğidir. Güherçile olarak da bilinen bileşik doğal hâlde kayaçlarda ve mağaralarda oluşan beyaz renkli kabuksu yapıda bulunur.

Güherçile nedir nerede bulunur?

Potasyum nitratın yaygın adıdır. Güherçiletoprakta mayaların etkisiyle oluşur. Özellikle Hindistan ve Mısırda çok bulunur. Günümüzde Şili güherçilesi( sodyum nitrat) potasyum klorürle sulu ortamda kaynatılmasıyla elde edilir.

Ateşle barut kime ait?

Sinema oyuncusu Müjde Ar ile sinema ve tiyatro oyuncusu Mehtap Ar' ın annesi olan Aysel Gürel, 90'lı yıllara damga vurmuş şarkıların söz yazarıdır. Aysel Gürel, Hadi Bakalım, Abone ve Ateşle Barutgibi şarkılarıyla tanınmıştır.

Ateşli silah tarihte ilk kim kullandı?

Kısaca: Dünya tarihinde ilkilkel tüfek yüzyılda Çin'de icat edildi. Bu tüfek elde kullanılabilen küçük bir top mermisi formundaydı. Peki, ilk silahne zaman icat edildi? Bugün bildiğimiz anlamdaki ilk ateşli silahve tüfeklerin öncü üretimi, yüzyılın sonlarına doğru İtalya'da ortaya çıktı.

Güherçile nasıl elde edilir?

GüherçileÇin ve Hindistan'da göçebeler tarafından potasyum ve kalsiyum içeriği yüksek topraklar üzerinde yakılan kamp ateşi sonucunda bulunmuştur.

Barut ne zaman, kimler tarafında ve nasıl icat edilmiştir? Barutun tarihi, tarihçesi ve bulunuş hikayesi hakkında bilgi.

barut

Kaynak: funduszeue.info

Barutun İcadı

Barut; ateşli silâhlarda mermiyi atmak için kullanılan, güherçile (Potasyum nitrat), kükürt ve kömür tozundan meydana gelen patlayıcı bir maddedir. Çok kere karabarut adı da verilir.

Barutun çok eski bir tarihi vardır. M. Ö. yıllarında Çinliler savaşlarda ateşi bir silah olarak kullanıyorlardı. Gerek Doğuda, gerek Batı&#;da savaşlarda alev ve ateşten de faydalanılıyordu. Bilhassa Çin ordusunda çömlekler ve gülleler içindeki yanıcı maddeleri düşman ordusuna atarak dehşet saçan savaş arabaları vardı.

Batılılar&#;ın ateşli silahları Doğulular&#;dan Öğrendikleri sanılıyor. Fakat tarihçi Homeros&#;un (M. Ö. IX. yüzyıl) eserlerinde ateşli silahlar hakkında herhangi bir bilgiye rastlanmamaktadır. Pelopones Savaşları&#;nda (M. O. ) içlerinde kömür, kükürt ve zift gibi yanıcı maddeler bulunan toprak kaplar mancınıklarla atılmıştı. Yalnız, böylece çıkarılan yangınlar, üzerine toprak atmakla kolayca söndürülüyor, fazla bir ziyan ve hasara sebep olmuyordu.

Bunun sonucu olarak, yanmak için gerekli oksijeni havadan değil de kendi bünyesinden alan yanıcı maddelerin aranmasına başlandı. Yani, üzeri örtülse bile söndürülememeli, alevler devam etmeliydi. Böylece, ateşli silahlardan patlayıcı silahlara geçilmiş oldu.

Bu işte ilk olarak güherçile kullanıldı. Güherçile, kimyasal adı «potasyum azotat olan beyaz renkte, ince billurlar halinde bir maddedir.

Doğu&#;da Çinliler güherçileyi (Potasyum nitrat) biliyorlardı. Abdullah adında Malaga&#;lı (İspanya&#;nın güneyi) bir Arap yazarı ( yılları), güherçileden bahsederken &#;Çin karı&#; tâbirini kullanmış, İranlı yazarlar da &#;Hint karı&#; demişlerdi. Böylece, güherçile XIII. yüzyılın ortalarına doğru Doğu&#;dan İslam memleketlerine geçmiştir. Çinliler&#;in barut yaptıkları anlaşılıyorsa da, onlar barutu maytap ve kestane fişeği dediğimiz şekilde kullanmışlardı.

Büyük İskender&#;in Hindistan&#;a gittiği sıralarda barut Hindistan&#;da da biliniyordu. Marco Polo Çin&#;e yaptığı uzun gezisinde, Çin rahiplerinin geceleri havada barutlu fişeklerle şenlikler yaptıklarını görmüştü.

Avrupa&#;da Kullanımı

Avrupa&#;da barutu ilk defa Friburglu Berthold Schwartz ( &#; ) adlı bir Alman rahip ve filozofunun bulduğu sanılıyor. Schwartz, Venedikliler&#;in kullandıkları ilk topları dökmüş, bu toplarda gülleleri uzağa fırlatmak için baruttan faydalanmıştı. Fakat bazı tarihçiler Avrupa&#;da barutun icadı şerefini Roger Bacon ( ) adlı İngiliz bilginine verirler.

Avrupa&#;da ateşli silâhlarda barut ilk defa XIII. yüzyılda kullanılmaya başlanmış, XIV. yüzyılda da topçulukta kullanılması geliştirilmiştir. Barutun bugünkü anlamiyle ilk olarak İngilizlerle Fransızlar arasındaki Cressy Savaşı&#;nda () kullanıldığı sanılıyor.

Kimya alanındaki ilerlemeler sonucunda nitrosellüloz ve nitrogliserinin elde edilmesiyle hafif dumanlı barutlar kullanılmaya başlanmıştır Eskiden barut fazla miktarda duman yaptığı için ateş eden topun yeri belli oluyor, üstelik bu, top namlusunun kalın bir is tabakasıyla örtülmesine de yol açıyordu. Paul Vieille adlı bir Fransız mühendisinin ( &#; ) dumansız barutu icadından sonra silâhlarda bu cins barut kullanılmaya başlandı (). Ondan birkaç yıl sonra da İsveçli kimyager Alfred Nobel ( ) daha yüksek evsafta patlayıcı bir madde olan nitrogliserinli barutu keşfetti. Zamanla barut, değişik silah çeşitlerinde istenilen şekilde kullanılabilecek duruma getirildi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.