burundaki kemik çıkıntısı nasıl geçer / Burunda Kemik Büyümesinin Zararları Nelerdir?

Burundaki Kemik Çıkıntısı Nasıl Geçer

burundaki kemik çıkıntısı nasıl geçer

07 Eki Burunda Septum Deviasyonu (Kemik Eğriliği) Ameliyatı

Posted at hin Blog by entokbb

2 Likes


Burun orta kıkırdak ve kemiği burun bölmelerini ikiye ayıran ön kısmı kıkırdak arka ve üst kısımları da kemikten oluşan bir yapıdır. Ameliyatı konusunda her ne kadar hem hastalar arasında hem de doktorlar arasında net bir yorum olmamakla birlikte yapılan çalışmaların bir çoğunda burun kemik eğriliği olan hastaların ilerleyen zamanlarda diğer solunum yolu hastalıklarına yatkınlıklarının arttığı yönündedir.

Tabi burada kastedilen eğrilik basit ve kişide hiçbir rahatsızlık oluşturmayan eğrilik değildir. Ama kişinin burun tıkanıklığı şikayeti varsa ve yapılan muayene sonucunda tıkanıklığa sebep olabilecek düzeyde bir eğrilik varsa operasyon düşünülebilmektedir.

Burun kemik eğriliği genellikle buruna alınan bir darbe ile ortaya çıkabilmekle beraber burun içindeki kemik ve kıkırdak gelişimine bağlı olarak da oluşabilmektedir, beraberinde genellikle burun içindeki etlerde de (konka) büyüme olmaktadır. Burada bahsi geçen travma anne karnında, doğum esnasında ve doğum sonrasında ve hatta erişkin dönemde bile olabilmektedir ve hastalar her zaman bunu hatırlamayabilirler.

Genellikle de yaş ilerledikçe kişiyi rahatsız etmeye başlamaktadır. En önemli problem burunda var olan eğriliğin horlama, uyku apnesi gibi uykuda solunum bozuklukları açısından risk ve yatkınlık oluşturmasıdır. Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerde uyku kalitesinde belirgin azalma ve buna bağlı olarak da gündüz uyuklamaları, iş veya okul performansında azalma, yorgunluk, baş ağrıları gibi problemler yaşayabilmektedir.

Operasyon bilinenin aksine zor ve günümüzde kişi açısından ciddi sıkıntılara yol açabilecek bir operasyon olmak çıkmıştır. Operasyon süresi ortalama 30 dakika gibi kısa olmaktadır, burun orta bölme eğriliği düzeltilirken burun içindeki etlere de (konka) müdahale edilmekte ve burun tıkanıklığı tamamen çözülmektedir. Birçok merkezde olduğu gibi biz de operasyonu genel anestezi altında yapmayı tercih etmekteyiz fakat kişinin anestezi açısından riskli bir durumu olması halinde lokal anestezi ile de (burun uyuşturularak) operasyonu yapabilmekteyiz. Hastalar her iki durumda da operasyondan saat sonra evine gönderilebilmektedir. Bu operasyonlarda hastaların en çok korktukları burun tamponları artık çoğunlukla kullanılmamaktadır ve hatta uygun hastalarda tamamen burun açık bırakılmaktadır. Operasyonda burun dışından hiçbir kesi yapılmamakta ve tamamen burun içinde çalışılmaktadır ve operasyon sonrası yüzde şişlik veya morluk olmamaktadır ayrıca ağrı şikayeti minimal olmaktadır. Bunun yanında bu ameliyat estetik burun operasyonları veya sinüzit operasyonları ile birlikte de yapılabilmektedir.

Burun küçültme gibi burun ameliyatları, günümüzden daha eski zamanlarda yeterli teknik donanıma sahip olmadığı için halkın çok korktuğu, çekindiği ameliyatlar kategorisinde yer almaktaydı.

Bu nedenle bireyler ameliyat olmadan, egzersizle burun küçültme tekniklerini hatta bazen de burun kanatları daraltma yöntemlerini, doğruluğunu pek araştırmadan, kendilerince geliştirdiler.

Bu egzersizlerden birinde, her iki elimizin orta parmağı ile burnun üst kısmından kaş bölgesinin başladığı yere kadar hafif bir şekilde masaj uyguluyorsunuz.

Sabah ve akşam 5 dakika uygulanması gerektiği söylenmektedir. Ancak bu hareketin ne kadar faydalı olabileceği tartışılır. Diğer egzersizde burun deliklerini kapatmak.

Başparmak ile önce sağ sonra sol burun deliği kapatılarak nefes alınır ve bu işlemlerde 5 er saniye bekleyip bırakılır. Yine sabah akşam uygulanacak bir egzersizdir. Solunumunda sıkıntı yaşayan bireyler bu egzersizde sıkıntı yaşayabilir. 

Yaş ilerledikçe deforme olabilecek burun ucu küçültme için uygulanan burun küçültme yöntemlerinden biri ise, başparmak ve işaret parmağı ile burun bölgesinden üst tepe notası çekilerek masaj uygulanmasıdır.

Sonuç elde edebilme ihtimali için 2 veya 3 dakika boyunca sabah ve aşamaları masaj uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra buz koymanın da faydalı olacağı söylenir.

Bundaki sebep egzersizler sonrasında burunda oluşabilecek herhangi bir morluk ve şişmelere karşı önlem alınmalıdır. Bu noktada da bu egzersizlerin nasıl zarar verebileceği görülebilmektedir. 

Bir diğer egzersizde,burun deliklerinin iki tarafına işaret parmakları yerleştirilir. Basıp bırakılır. Sarkmayı önleyeceği söylenmektedir. Yine de burun dokusuna zarar verme ihtimali de bulunmaktadır. Burun sarkması çok az görünen bir sorundur.

Bu nedenle bu egzersizlerle kendinize zarar verme ihtimaliniz yerine kendinizi korumaya yönelik hareket etmeniz daha doğrudur.

Burun kemiğini düzeltmek için egzersizler olarak bilinen yöntemlerden biri de ele bir miktar yağ alınarak burun üstünden dairesel hareketlerle yavaşca masaj uygulanmasıdır.

Burun kemeri yok etme arzusunda olanların, bu yöntemle kıkırdağın yeniden şekil alabileceğini ummaktadır. Bu uygulama hassas dokunuşlarla yapılmalıdır. Hassasiyet gerektirdiği için de burun yapısına zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.

Burun Deliklerini Daraltma

Burun kanatlarını daraltma için, bir elin iki parmağıyla burunu ortadan seafoodplus.infoğer elin parmağı ile burun ucunu geriye doğru itin.

Ağzınız kapalıyken yutkunuyormuş gibi hareketler yapın. Bu hareket boğazlarda basınca sebep olabileceği için de fazla tekrarlanmamalıdır. Burun ucu kaldırma egzersizinde ki amaç kıkırdak yapısının bozulma derecesini azaltmatır. 

Buna yardımcı olabileceği söylenmektedir.  Bir elin iki parmağı ile burna sabitlenir. Burun ucuna işaret parmağı yerleştirilir ve hafif bir şekile yukarı bastırılıp bırakılır.

Egzersiz yaparken nefesin düzenlenmesi önemlidir. Günde iki kez 35 set yapılması söylenmektedir. Bu egzersiz de nefes düzenini bozabilme riskini taşımaktadır.

Diş Macunu İle Burun Küçültme

Egzersizle burun küçültme için, ilginç bir diğer uygulama ise diş macunu ile yapılan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri ise şu şekildedir;  1 çay kaşığı diş macunu, 1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil, 1 çay kaşığı elma sirkesidir.

Bütün malzemeler karıştırılır ve burnun ucuna ve eğer kemerli bölge varsa oraya bir diş fırçası yardımıyla sürülür. Yarım saat beklendikten sonra önce elma sirkesi sonra da soğuk su ile yıkanır. 

Bu karışımın cildi tahriş etme riski bulunmaktadıseafoodplus.info nedenle de cilt uzmanlarına danışılmadan uygulanmamalıdır. Evde burun düzeltme, düzleştirme yöntemi olarak da gülümseyerek burun içindeki kasları kullanarak burnu yukarı doğru hareket ettirmektir.

Bu egzersiz de günde yine birkaç defa yapmak gerekmektedir. Faydalı olup olmadığı bilinmemektedir. Bu nedenle mutlaka uzmanlara danışılmalıdır ve gerekli görüldüğü zaman uygulama yapılmalıdır.

Mandalla Burun Küçültme Mümkün mü?

Mandalla burun küçültme yazılarını, görsellerini, videolarını bizler de görüyoruz. Büyük bir şaşkınlıkla bu tür içeriklerin sayısındaki aşırılığı izliyoruz. Ne var ki bu tür uygulamaların bir aslı – kanıtı, bilimsel hiçbir yanı yoktur. Tamamen aldatmacadır.

Mandal kemik gelişimini durduramaz, et gelişimini durduramaz. Gelişimi tamamlanmış kemik ve et seviyelerini hiç durduramaz. Kaldı ki kemik ve et gelişimini küçültebilsin! Mandal uygulaması kemikleri inceltemez, burun etini zayıflatamaz.

Nafile acı çekme eylemlerinden başka bir şey değildir. Uzun süreli kullanımda hiçbir faydasını göremeyeceğiniz gibi pek çok cilt sorunu da belirebilir. Bu nedenle doktorunuz tarafından önerilmeyen hiçbir uygulamaya itibar etmemenizi önemle hatırlatırız.

Burun Küçültme Masajı İşe Yarar mı?

Burun küçültme masajı adı altında yayınlanan içerikler, görseller ve video paylaşımlarını büyük bir şaşkınlıkla görüyoruz. Herhangi bir bilimsel kanıtı olmayan burun küçültme masajları tamamen asılsız ifadelere dayanmaktadır.

Nasıl bir parmağımızı, bir organımızı, bir uzvumuzu masajlarla küçültemiyor – büyütemiyorsak burnumuzu da masajlarla küçültemeyiz. Masajlar burun kemiğini inceltemez, burun etini inceltemez, burun kemiğini şekillendiremez, burun etini şekillendiremez.

Bu tür içeriklere itibar göstermeyiniz. Bir uzvu – organı küçültebilecek tek seçenek cerrahi girişimlerdir. Tıp biliminde etkisi kanıtlanmış herhangi bir burun küçültücü masaj yoktur.

Evde Burun Küçültme Yöntemleri

Burun küçültme egzersizlerini evdeki bazı araç ve gereçleri kullanarak da yapmanız mümkün olabilmektedir.

Bunlardan biri tüy almak için kullanılan yaylı kısa sapı burnunuzun etrafından çevreleyerek gerin ve yukarıya doğru çekin. Bu şekilde bir yandan burnu dikleştirirken bir yandan da küçük gözükmesini sağlayabilirsiniz. 

Bir diğer yöntem herhangi bir kurşun kalemi elinize alıp burun altına paralel bir şekilde tutup yukarıya doğru baskı uygulamanızdır.

Bir diğer yöntem ise birçok kişinin evinde de bulunabilen stres topları. Stres toplarını birini bir ele diğerini diğer ele alın ve burnunuzu arada kalacak şekilde hafifçe baskı uygulayın. Topları yukarı aşağı, iki kenardan, aynı anda olacak şekilde hareket ettirin.

Bu işlemi olabildiğince yavaş uygulayın. Benzer işlemi yine kalemler kullanarak da yapabilirsiniz. Bu yöntemler kolay olsa da, zarar verme ihtimali yüksek olduğu için hassas bir şekilde uygulanmalıdır. 

Bazı kişiler mandal ile burun küçültme tekniğini de önermektedir. Bu uygulama ön profilde burun geniş ve büyük gözüken burunlara yapılmaktadır.

Birey yatmadan önce 15 dakika buruna özel mandallar ile beraber buruna egzersiz uygularlar. Bununla kıkırdak yapısına şekil verebileceği söylenmektedir ama yine doktora danışılarak yapılmalıdır. Kemik yapısı gelişme sürecinde olan kişilerde bu tarz yöntemler daha olumlu sonuçlar verebilmektedir. 

Burun, ameliyat olsun veya olmasın gerçekten önemli bir organdır ve bu nedenle süreçleri de önemlidir. Yapılacak en ufak yanlış bir uygulama buruna kalıcı bir zarar verebilir ve bütün hayatınızı olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Orijinal doku zedelendiği durumda ne kadar ameliyat yapılsada,en iyi ameliyat dahi eski burun yapısını size kazandıramaz. Bunun bilincinde olarak hareket edilmelidir. Yanlış uygulamalar yapılmamalıdır.

Günümüz teknolojisinde artık burun ameliyatları oldukça kolay ve sorunsuz hale geldiği için uzman bir doktora ulaşıp,en uygun yöntem ile burundaki sorunlar giderilebilinir. Ameliyat sonrasında da yine dikkat edilmelidir.

Burun Küçültme Egzersizleri İşe Yarar mı?

Estetik görünüme sahip olan her şey gözde güzel bir intiba bırakır. Bundan kaynaklanan nedenle de kadın ve erkekler aynaya baktıklarında hoşnut olmak isterler.

Yüzümüzün en spesifik bölgelerinden biri olan burun bunlardan en önemlisi. Bir operasyonla tamamen yüz duruşu değişilebilseydi mutlaka burunda bu operasyona dahil olurdu.

Daha güzel bir burun görünümüne sahip olmak isteyenler için doğal yollarla evde burun küçültme egzersizleri yapmak mümkün. Burun gelişimi yavaşta olsa sürekli devam eden uzuvlardan biridir.

Kişiler mandallama, alet veya aparat, tampon desteği ve dikleştirme gibi burun küçültme egzersizlerini rutin şekilde yapanlar iyi sonuçlar elde ettiklerini açıklıyorlar.

Günde minimum dakika yapılan burun küçültme egzersizin uzun vadeye yayıldığı zaman burun üzerinde küçültücü etkisi gözlerden kaçmıyor.

Burunun yapısına ve genetik özelliklerine bağlı olarak bu egzersize cevap verme süresi değişebilir. Kişinin gerçekten estetik cerrahi bir müdahaleye ihtiyacı varsa, operasyon sonrası da düşme ve şekillenmeme riskine karşın burun küçültme egzersizleri yapmak burnun görüntüsüne iyi manada katkı sağlayacaktır.

Mandal ile burun küçültme  denilen teknikte, yüze yaygın olan ve ön profilden burnun geniş ve büyük görünmesini sağlayan burun kanatlarının daraltılması hedeflenir.

Kişiler her gün yatmadan önce 15 dakika buruna özel mandallarla beraber burun küçültme egzersizi yaptıklarında, burun kıkırdak yapısına şekil verecekleri için olumlu sonuçlar elde edeceklerdir.

Kemik ve kıkırdak gelişimi tamamlanmamış kişilerde burun küçültme egzersizleri daha başarılı sonuçlar verecektir. Şekillendirmeye dayalı bu egzersizler gelişimlerini tamamlayan kişilerde de az da olsa sonuç verebiliyor.

Dikleştirme yöntemi ile, aşağıya bakan burun yan perspektiflerden ve önden daha uzun ve büyük bir görüntü oluşturur. Kişiler burunları dik göründüğü zaman daha öz güvenli olduklarını vurguluyorlar. Bu yüzden burnun dik görünmesi daha küçük olduğu algısı da yaratmaktadır.

Bant ve destek tekniği sayesinde, burunda aşağıya doğru bakan kısım düzenli olarak yukarıya kaldırılır. Burnun üst kısmında bulunan kemer bölgesinde iz kalmayacak şekilde burun yerçekiminin aksi yönünde ittirilir.

Toparlama yönteminde ise burnun daha küçük ve kip bir görünüme sahip olması açısından burun alt üst ve yan bölgelerden odak noktasında toparlanarak yuvarlak ve toplu bir görünüme sahip olması amaçlanır.

Kişiler bu sayede burunlarının yüzün orta merkezine yakınlaşmasının, burnu daha küçük gösterdiğini savunuyor.

Burnun üst bölgesinden kavisli bir şekilde dışarıya çıkıntı oluştuğu zaman burnun normalden büyük ve şekilsiz görünmesi sorunu meydana geliyor.

Cold press teknik yönlendirmeyle, burnun kemer bölgesine daha dışa dönük gelişmesin diye soğuk baskılar uygulanır. Burnun gelişimine yön verilmek amaçlanır. Bu tür durumlarda estetik dolgu ve törpülemeler daha kalıcı sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır.

Estetik ameliyat olmadan büyük burun küçültme egzersizleri; kişilerin yapısına, burnun kıkırdak dokusuna, kan dolaşımına, kemik gelişimine ve düzenli egzersize birçok faktöre göre farklı sürelerde farklı cevap verebilmektedir.

Genel manada egzersizler, kremler, aparat, masaj , diş macunu, maske gibi ameliyatsız burun küçültme ve şekillendirici yöntemler düzenli yapıldığı sürece, çok uç bir sonuç beklenmiyorsa işe yarıyor.

Burun küçültme estetiği  ( burun kemeri düzeltme ya da burun ucu estetiği ) gerekmeyen burunlar için makyaj hilelerinde olduğu gibi günlük rutinleri kurtarmak adına işe yarayacaktır. Fakat bazı kişilerde burun görünümünden ne istediklerine bağlı olarak cerrahi takviyeye ihtiyaç doğabilir.

Sıkça sorulan sorular:

Uzun burun nasıl küçülür ?

Burun estetik cerrahın tercihine göre kapalı ya da açık rinoplasti ameliyatı ile burun sırtı kesilerek küçülür.

Kaynakça:

seafoodplus.info#what-the-science-says

seafoodplus.info

/tarafından Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

Dr.Bülent Aymelek

Burunda kemik büyümesinin olumsuz yönleri, solunum sıkıntısı ve buna bağlı uyku apnesi oluşumu, diyabet ve kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlaması, yorgunluk hissinin öne çıkması ve temiz havanın akciğerlere rahat ulaşamaması olarak ifade edilirler. Burunda kemik büyümesi halinde havanın burundan akciğerlere kadar olan yolculuğunda bir aksama meydana gelir. Bu durum sinüzit riskini artırır.

Burunda kemiklerin büyümesi, burun içindeki kemik ve kıkırdak yapının eğriliği ile meydana gelen problemdir. Burun septumu, burnu iki farklı hava alanına ayırır. Ön bölüm burun deliklerinden başlayarak genze kadar olan bölümün kıkırdak kısımını oluşturur, arka bölüm ise kemik yapıdır. Yaklaşık olarak burunun ½ oranı kemik yapıdan oluşmaktadır.

Sağlıklı bir burunda bu ön kısımdaki hava girişi deliği arkaya doğru gittikçe genişler. Bu alana giren hava ısıtılır ve nemlendirilerek, burun tavanının koku alma alanına yönlendirilir. Havadan alınan 5 mikronun üstündeki partiküller, burun içi mukozası üzerindeki salgılar tarafından tutulup filtre edilir. Bu yol ile akciğere uygun kalitede ve temizlikte bir hava gider.

Burun kemik büyümesinde ise tüm bu sağlıklı işlemlerin başladığı nokta olan, burun orta hatta bulunması gereken kıkırdak veya kemik yapı, yolu kapatarak burun tıkanıklığa yol açar. Hava geçişinin sağlıklı şekilde yapılmasını önler.

Burun Kemik Büyümesi Sebepleri Nelerdir?

Burun kemik büyümesi nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • Kalıtsal şekilde oluşan yüz asimetrileri,
  • Hayatın ilerleyen bir döneminde veya çocuklukta dıştan burna alınan bir travma,
  • Çocuğun gelişimi esnasında dıştan travma ile oluşan kaymaların ileri yaşlarda burun gelişimi ile ilerlemesi,
  • Doğuştan burun yapısında bir eğim bulunması,

Bu sebeplere bağlı olarak burunda kemik büyümesi oluşur.

Burun Kemik Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

  • Tek veya çift taraflı devam eden burun tıkanıklığı,
  • Ağızdan nefes alma alışkanlığı,
  • Ağız açık şekilde uyuma gereksinimi,
  • Sürekli boğaz yangıları,
  • Kronik farenjit,
  • Boğaz kuruluğu şikayeti,
  • Gün içinde performans kaybı ve güne hep yorgun başlamak,
  • Burunun orta bölgesinde, yüz ortasında veya sinüslerde ağrılar,
  • Tekrarlayan sinüs enfeksiyonları,
  • Uyku apnesi problemi,
  • Horlama şikayetleri,
  • Horlama ile solunum kesilmesi ve uykudan ani kalkış,

Bu durumların tümü burunda kemik büyümesi belirtileridir.

Burun Kemik Büyümesi Solunuma Nasıl Etki Eder?

Burun kemik büyümesinin solunuma etkileri şunlardır:

  • Solunum iyi şekilde yapılamadığı için ağız kuruluğu ortaya çıkar.
  • Solunumu engelleyerek huzursuzluk yaratır.
  • Sağlıksız solunum ağız kokusuna da neden olur.
  • Uykuda solunum sırasında güçlük yaratarak, horlamaya sebep olur.
  • Solunumun kesik ve yetersiz olmasına bağlı uykusuzluğa neden olur.

Burun Kemik Büyümesi Hayat Kalitesini Nasıl Etkiler?

Burun kemik büyümesinin hayat kalitesine etkisi olumsuz yöndedir. Her gün yorgunluk hali, aşırı kilo alımı, hipertansiyon, gün içinde uyuklama, işte başarısızlık ve dikkat eksikliğine neden olabilir. Tüm bu detaylar hayat kalitesini düşürür.

Diğer yandan solunum güçlüğü, diyabet, kalp ve damar hastalıklarına daha açık hale gelme, sinüzit riskinin artması, uyku apnesi, orta kulak hastalıkları gibi olumsuz durumları doğurur. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekir.

Burun Kemik Büyümesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun kemik büyümesi ameliyatı lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Burun içinde uygun kesi oluşturulup eğri kıkırdak alanları ameliyat ile çıkarılır. Bu işlem sırasında düz kıkırdakların korunmasına büyük önem gösterilir.

İşlem ardından, burun septumu ile burun kemiği arasındaki bağlantı noktalarında hasar oluşturmadan, hava kanallarının yeterli ölçüde açılması sağlanır. Ortalama 1 saat içinde operasyon tamamlanır.

Eğer, rinoplasti ile birlikte burunda kemik büyümesi ameliyatı yapılıyorsa süre ortalama saate çıkabilir. Burada önemli olan ameliyat süresi değil hastanın sağlıklı solunum yapabilecek konuma gelmesinin sağlanması ve görünüm açısından burunda doğal bir yapı oluşturulmasıdır.

Burun Törpüleme Operasyonu ve İyileşme Süreci

Tüm FBM içeriği, tıbbi olarak incelenmekte ve olabildiğince doğruluğu doktorlarımız tarafından teyit amaçlı kontrol edilmektedir.
Makalelerimizde kullandığımız bilgilerde yalnızca; akademik araştırmalara, saygın medya kuruluşlarındaki yazılara ve sitemizin ana konusu çerçevesinde yayın yapan web sitelerine bağlı kaynaklarla makalelerimizin kontrollerini gerçekleştirmekteyiz.
İçerikte yer alan bilgilerin yanlış, güncel olmadığı veya başka sebeplerle sorgulanabilir olduğunu düşünüyorsanız lütfen buradaki iletişim formunu kullanarak durumu bildirin.

Bu yazı, FBM tıbbi içerik ekibi tarafından oluşturulmuş olup makalalerde yer alan tıbbi bilgilerin doğruluğu ve geçerliliği Doç. Dr. Hayati Akbaş tarafından gözden geçirilmiştir. Yine makalede yer alan bilgilerin yanı sıra kullanılan görsellerin alakalı olup olmadığı ve tamamen kullanıcılara bilgi verme amacı taşıyıp taşımadığı da kontrol edilmiştir.

Bu makale doktorlarımızın yazdığı bilimsel terimler içermekte olup, alanındaki uzmanlar tarafından kontrol edilen gerçeklere dayanmaktadır.
Estetik ve Plastik Cerrahi alanında uzman olan FBM ekibi; nesnel, dürüst ve tıbbi bilgilere dayanarak bu makaleleri oluşturmakta ve gerektiğinde güncellemektedir. Bu makalede yer alan bilgilerden bazıları referanslar içerebilir.

Doç. Dr. Hayati AKBAŞ’ın ulusal ve uluslar arası bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda bilimsel çalışması, makalesi ve yine ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş çok sayıda bilimsel çalışmaları bildirileri mevcuttur.

Burun törpüleme ya da burun kemeri törpüleme, burnun kemerinin cerrahi bir operasyon ile tıraşlanması anlamında kullanılmaktadır. Bu işlem ile burundaki kemer aşındırılarak küçültülür ya da burun sırtındaki pürüzlü, çıkıntılı alanların düzleştirilmesi amacıyla yapılan işlemdir. Bu işlem ile daha güzel, daha düzgün bir buruna sahip olunabilir. Burun törpüleme işlemi kişinin yüz yapısına uygun tercih edilmelidir.

Burun kemeri törpülenmesi, genellikle her burun estetiği ameliyatında yapılan bir işlemdir. Genel anestezi ile yapılır ve yaklaşık 40 dakika ila 2 saat arasında sürer. Bu işlemde burnun kemiği tek başına törpülenemez. Bazen doktorlar burun içinde daha az işlem yaptıklarını ifade etmek için “burun törpülendi” kelimesini kullanabilir ve ayrıca bu işlemi için özel bir cerrahi işlem yoktur.

Ayrıca ultrasonik cihazlar ve tur motoru gibi cihazların yardımıyla da klasik törpüler kullanılmadan bürün kemeri törpüleme operasyonları yapılabilmektedir. Burun kemeri törpüleme operasyonundan sonra hasta, yine günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Eğer gözlük kullanıyorsa gözlük takmaya devam edebilir. Ancak burun kemerine yapacağı baskıdan dolayı, ideal olarak 6 ay kadar gözlük kullanımından kaçınılmalıdır.

Burun Kemeri Törpüleme Operasyonunun Riskleri

burun-torpulemeBurun kemeri törpüleme işlemi her kişinin kendine özel olarak tercih edilen bir işlem olduğundan dolayı, burun ameliyatı ile birlikte yapılması en uygunudur. Burun kemeri üzerindeki kemik fazla törpülendiği takdirde ortaya ciddi problemler çıkabilir. Çok nadir de olsa operasyon sonrasında enfeksiyon kapma olasılığı vardır. Bu yüzden doktorunuzun verdiği tavsiyelerin dışına çıkmamanız gerekir. Bu tip operasyonlar 18 yaşının altındaki kişilere uygulanmamaktadır; çünkü yüzde kemik yapısının oturması beklenmektedir.

Burun Kemeri Törpüleme Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Operasyon sonrası hastanın yüzünde şişlikler ve morluklar her zaman görülebilir. Ameliyat sırasında derinin altında biriken kan yüzünden oluşacak bu morlukları engellemek için burnun içerisine bir tampon yerleştirilir. Bu işlem sonrasında hastada nefes alıp vermede zorlanmalar görülebilir. Ancak iki gün sonra bu tampon çıkarıldığında hasta rahatlayacaktır.

Burnun üstüne tamponlardan sonra buruna bantları yerleştirilecektir. Bu esnada doktorunuzun vereceği tavsiyeler dinlenmeli ve verdiği ilaçları kullanmaya devam etmek gerekmektedir. Bu şekilde iyileşme süreci daha rahat, daha sağlıklı ve daha hızlı geçecektir. Hasta iyileşme süreci boyunca güneşli ve burnun darbe alabileceği ortamlardan kaçınmalı ve istirahat etmelidir.

Burun Törpüleme Operasyonu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bu makaleye ait S.S.S Bulunamadı.

Doç. Dr. Hayati AKBAŞ’ın ulusal ve uluslar arası bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda bilimsel çalışması, makalesi ve yine ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş çok sayıda bilimsel çalışmaları bildirileri mevcuttur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir