egzoz muayenesi co yüksek / Egzoz Emisyonundan Kalınma Nedenleri - funduszeue.info

Egzoz Muayenesi Co Yüksek

egzoz muayenesi co yüksek

Egzoz Emisyon Değerleri Nasıl D&#;ş&#;r&#;l&#;r?

Egzoz emisyon değeri araçlarda kullanılan yakıtın yanması sonucu oluşan ve havaya dağılan kimyasalların oluşturduğu hava kirliliğini önlemek için kullanılan bir terimdir.

 

Dünya genelindeki araç fazlalığını göz önüne alırsak hava kirliliğinin boyutlarının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Egzoz emisyon değeri nasıl düşürülür gibi sorular ile bu araçların yaymış olduğu kirliliği azaltmak için farklı yöntemler aranmaktadır. Egzoz emisyon değerini düşürmek için otomobil sahiplerinin belirli aralıklarla egzoz gazı muayenesi yapması gerekiyor. Yani emisyon testi yaptırmalılar. Bu şekilde trafikte oluşan hava kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmış olursunuz.

 

Motorlu taşıtlarda egzoz emisyonunu düşürmek için temel birkaç parçaya ihtiyaç vardır. Bu parçalar egzoz sistemine monte edilerek zararlı gazlar filtrelenir ve zararlı gazların doğaya salınması engellenir. Mesela benzinli ya da dizel araç fark etmeksizin kullanılan katalitik konvektör sayesinde yakıt yanması sonucu da oluşan zararlı gazları kendi içerisinde bulunan diğer kimyasallarla tepkimeye sokar ve bu gazların zararının minimuma indirir.

 

Dizel Araçların Mı Benzinli Araçların Mı Emisyon Değeri Yüksek?

Dizel araçlar 'li yıllardan önceki dönem de yüksek emisyon değerleri yüzünden kötü olarak anılmaya başlamıştır. Kötü koku ve kurum birikintisi de kötü anılmasının en büyük sebeplerinden birisiydi. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte dizel motorlar benzinli motorlar gibi başarılı emisyon değerlerine sahip olmuştur.

 

Dizel araçlar daha uzun yolculuklarda tercih edilirken benzinli araçlar daha kısa mesafeler için tercih edilmektedir. Dizel araçlar CO2 değeri düşünüldüğünde düşük emisyon değerine sahip olsalar da yüksek NOX gazlarından dolayı daha zararlıdır. Bu olayın sonucunda iyi bir şekilde filtrelenmediği takdirde dizel araçlar benzinli araçların motorlarından daha kirlidir.

 

Dizel Araç Emisyonunun Benzinli Araçtan Farkı Nedir?

İçten yanmalı araçların çalışması sırasında ihtiyaç duyulan bir malzeme olan dizel yakıtının yapısından dolayı yanmaya başladığı andan itibaren benzinli araca nispeten daha fazla sayıda nitrojen oksit ve nitrojen dioksit ile siyah duman yani yanmamış hidrokarbonlar kanserojen madde içermektedir. Bundan dolayı yanmış hali benzine nispeten hem daha zararlı hem de çok daha fazla zehir içermektedir.

 

Doğaya zarar vermemesi için iyi bir şekilde filtrelenmesi gerekir. Dizel araçların emisyonunun benzinli araçtan en büyük farkı yakıt kalitesidir. Bu dizel araçların emisyonunun fazla olmasına sebep olmaktadır.

 

Dizel Araçlar Avrupa'da Yasaklanacak Mı?

Dizel motorlu araçlar benzinli araçlara göre kat kat fazla zararlı gaz salını mı yapması sebebiyle yılına kadar kademeli olarak üretimi durdurulacak şeklinde haberler gündemdedir. Şimdiden Almanya'da başlayan dizel yasakları tüm Avrupa şehirlerine yayılmaya başlamıştır. İlk olarak yılında Köln'de dizel yasağı başlamış ve dizel araçların satışı da azalmıştır.

 

Dünya sağlık örgütü (WHO) tarafından yapılan laboratuvar araştırmalarına göre çevreye 10 kat daha fazla zarar verdiği kanıtlamıştır. Dizel yakıtın yanarken ortaya çıkardığı katı parçacıklar sebebiyle yalnızca havayı kirletmekle kalmayıp tarihi yapılara zarar verdiği de ispatlanmıştır.

 

yılında dizel yasağı Barselona ve Madrid'in ardından Fransa, Hollanda, Norveç gibi şehirlerin uygulaması beklenen dizel yasağı Türkiye'nin de gündemindedir. Dizel araçların verdiği zarar artmakta ve Avrupa ülkelerinin bu konuda çalışmaları sürdürmektedir.

 

Dizel Araçların Geleceği

Dizel araçların geleceği pek parlak görünmemektedir. Emisyon değerinin yüksek olması verdiği zararı gözler önüne sermektedir. Dizel araç piston içerideki hava ve yakıt yerine sadece havanın sıkıştırılması ve püskürtülmesi yönteminden dolayı kullanımı azalmıştır. Bu sayede dizel araç üretimi düşmüş ve ikinci el dizel araçlarda kullanımı azaltmak için çok yüksek fiyatlardan satılmaktadır.

 

Avrupa Ülkelerinde uygulanan yasaklar yüzünden tamamen dizel araçlardan vazgeçilecek gibi görünmektedir. Diğer ülkelere nispeten ülkemizde artan dizel araç kullanımına da artık dur denilmeye başlamıştır. Gelişen teknoloji ile dizel ve benzinli araçların yerini elektrikli araçların alması muhtemeldir.

 

Peki Egzoz Emisyon Değeri Nasıl Düşürülür?

Egr ve dpf sisteminin temiz olduğundan emin olun

Hava ve mazot filtrenizin temiz olmasına özen gösterin

Aracınızın periyodik ve ağır bakımlarını aksatmayın

Aracınız LPG’li ise gaz ayarını kontrol ettirin

Aracın partikül filtresi gibi önemli parçalarını devre dışı bıraktırmayın

 

 

İçerik tamamen bilgi amaçlıdır. Gerekli durumlarda yapılacak en doğru şey yetkili servise başvurmaktır

 

Kastamonu Egzoz Emisyon İstasyonu Güven Makina

Egzoz emisyon ölçümü değerleri ne olmalıdır?

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırma periyotları

a) Hususi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir.

b) Resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir.

c) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir.

ç) Trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar on yaş sonunda yılda bir.

Taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur. Takip eden emisyon ölçümleri ise taşıtın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanır.

Egzoz gazı emisyon ölçüm esasları ve sınır değerleri

Egzoz sisteminde katalitik dönüştürücü ve benzeri emisyon kontrol donanımı olmayan taşıtlar 

Rölantide

1/10/ den öncekiler hacimde  %6

1/10//10/ arasındakiler hacimde %4,5

1/10/ sonrakiler hacimde  %3,5

Egzoz sisteminde katalitik dönüştürücü ve benzeri  emisyon kontrol donanımı olan taşıtlar 

Rölantide (

Taşıt üreticisinin belirlediği bir CO miktarı yok ise hacimde En fazla %0,5

70//AT Yönetmeliğinin 98/69/AT değişikliğine göre tip onayı alan taşıtlar veya model yılından itibaren En fazla %0,3

Yüksek Rölantide (≥   min–1)

Taşıt üreticisinin belirlediği bir CO miktarı yok ise En fazla %0,3

70//AT Yönetmeliğinin 98/69/AT değişikliğine göre tip onayı alan taşıtlar veya model yılından itibaren En fazla %0,2

Egzoz Emisyonu Nedir? Emisyon Ölçümü Nasıl Yaptırılır?

Dünyanın geleceğiyle ilgili her gün biraz daha endişelendiğimiz bir gerçek. Hal böyle olunca, egzoz emisyonu da göz ardı edilemeyecek bir konu haline geliyor. Peki nedir bu egzoz emisyonu? Nasıl oluşuyor? Neden düzenli olarak ölçülmesi gerekiyor? Bu ölçüm nerede ve nasıl gerçekleşiyor? Şimdi gelin bu soruların yanıtlarına hep birlikte bakalım.

Egzoz emisyonu nedir?

Egzoz emisyonu araçlarda kullanılan yakıtın yanmasıyla oluşan ve havaya yayılan kimyasalların yarattığı hava kirliliğini tanımlamak için kullanılan bir terim. Yani otomobiller, birçok kimyasalı gaz ve katı parçacıklar halinde egzoz yolu ile havaya atıyor. Dünya üzerinde bulunan araç sayısı düşünürseniz, oluşan hava kirliliğinin boyutlarını az çok tahmin edebilirsiniz&#; Toyota hibrit modelleri ile karbondioksit salınımına savaş açtı. Özellikle Toyota Corolla Hibrit gibi her yıl binlerce sürücü tarafından tercih edilen modellerin düşük emisyon değerlerine sahip olması, otomobiller tarafından üretilen egzoz gazlarının kontrol altına alınması için öncü oluyor.

Taşıtlarda kullanılan yakıtın silindirler içerisinde yanması sonucunda oluşan bu kimyasal birleşenlerin atımı, dizel ve benzinli araçlarda farklılık gösteriyor. Hidrokarbon, karbon monoksit ve azot oksitler hem dizel hem de benzinli araçların oluşturduğu ortak atıklarken dizel araçlarda bunlara ek olarak partiküller de oluşuyor. Zaten dizel motorlu bir aracın egzozunda rahatlıkla görülebilecek karartıların sebebi de bu partiküllerin ta kendisi.

Egzoz emisyonu nasıl ölçülür?

Egzoz emisyonunun önüne geçmek ve çevreye zarar verecek etkilerini ölçmek adına otomobil sahiplerinin belirli aralıklarla egzoz gazı muayenesi, diğer adıyla emisyon testi yapması gerekiyor. Bu sayede de trafikte seyreden araçlardan yayılan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin negatif etkilerini en aza indirmek ve çevreyi korumak amaçlanıyor.

Emisyon testi ile araç sahiplerinin taşıtlarının trafiğe çıkmaya uygun olup olmadıkları belirleniyor. Araçların egzoz gazı salınım değerleri, rölantide ve yüksek devirdeyken ayrı ayrı ölçülüyor. Ölçüm sonucunda değerler belirlenen sınırlar içindeyse araç, egzoz emisyonu ölçüm pulu almaya hak kazanıyor. Egzozundan çıkan zararlı kimyasalların miktarı kanunlarla belirlenen değerlerin üzerinde olan araçlar ise sınıfta kalıyor. Bu durumda olası sorunların en yakın zamanda giderilerek aracın tekrar muayeneye götürülmesi bekleniyor.

Unutmayın ki bu testte başarılı olan araçlar hem yakıt tasarrufu sağlıyor hem gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünyaya katkı sağlıyor. Öte yandan emisyon ölçümü yapılmamış araçlarsa, yalnızca çevreye zarar vermekle kalmıyor, trafik denetimlerinde oldukça ağır cezalara maruz kalıyor. Dahası bu ölçümü yaptırmamış taşıtların periyodik araç muayenesinden geçmesi mümkün değil. Nitekim bu araçlar muayenede “Ağır Kusurlu” sayılıyor.

Eğer çift yakıtlı bir aracınız varsa her iki yakıt tipi için de ayrı ayrı egzoz emisyon ölçümü yapılıyor. Hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar egzoz gazı emisyon ölçümü işleminden muaf tutuluyor.

Hangi sıklıkta emisyon ölçümü yapılmalı?

Emisyon ölçüm periyodları aracın türüne göre farklılık gösteriyor:

  • Hususi (binek) ve resmi otomobiller için ilk muayene, aracın üçüncü yaşını doldurmasıyla gerçekleşiyor. Sonrasında ise her iki yılda bir ölçüm yapılması gerekiyor.
  • Ticari araçlar ve diğer motorlu taşıtlar için bu ölçüm her yıl tekrarlanmalı.

Egzoz emisyonu nerede ölçtürülür?

Motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne dair hazırlanan yönetmelik gereğince yapılan egzoz emisyonu ölçümünü, 81 ildeki tüm sabit TÜRKTÜV Araç Muayene İstasyonları’nda yaptırabilirsiniz. TÜRKTÜV, Türkiye&#;de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak uluslararası standartlarda periyodik araç muayenesi hizmeti veriyor.

Egzoz emisyonu ölçümü için gerekli belgeler

TÜRKTÜV istasyonlarında uzmanlar tarafından yapılacak test için gerekli belgeler:

  • Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak aracın tescil ve trafik belgesi,
  • Motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı,
  • Araç sahibinin T.C. Kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaporttu.

İlk kez egzoz gazı emisyonu ölçümü yaptıran araçların sahipleri, ilk ölçüm sonrası Araç Gazı Emisyonu Ruhsatlarını 7 TL bedel ödeyerek satın alabilir.

Emisyon testi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Egzoz gazı emisyon ölçümü öncesinde yapılması gereken en önemli şey, aracın egzoz sistemlerinin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek. Nitekim egzoz sisteminde delik, çatlak gibi bir sorun varsa ve bu sorun onarılmadıysa muayene geçersiz sayılıyor. Yapılan kontrollerde emisyon değerleri yüksek çıkan araçlar, eksikler giderildikten sonra aynı istasyonda ücretsiz olarak ikinci bir ölçüm yaptırma hakkına sahip oluyor.

Egzoz emisyonunu düşürmek için ne yapılır?

Motorlu taşıtlarda egzoz emisyonunu düşürmek için birkaç temel parçaya ihtiyaç vardır. Bu parçalar egzoz sistemine monte edilir ve zararlı gazları dönüştürüp filtreleyerek zararsız gazlar olarak doğaya salınmaları sağlanır.

Örneğin benzinli ya da dizel fark etmeksizin tüm araçlarda kullanılan Katalitik Konvertör, yakıt yanması sonucu ortaya çıkan zararlı gazları, kendi içerisinde bulunan kimyasallarla tepkimeye sokar ve daha az zararlı gazlara dönüştürür. Yeni nesil dizel araçların pek çoğunda bulunan Dizel Partikül Filtresi ya da kısaca DPF ise dizel araçlardaki yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan siyah renkli partikülleri filtreler. Ancak bu partiküller zamanla DPF’nin içinde birikme yapacağından filtrenin düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası