yaban mersini fidesi ne zaman dikilir / Highbush yaban mersini nasıl ekilir

Yaban Mersini Fidesi Ne Zaman Dikilir

yaban mersini fidesi ne zaman dikilir

Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Latince adı Vaccinium spp. olan yaban mersini, ülkemizde maviyemiş adıyla da anılıyor. Likapa olarak da bilinen meyve, ayrıca ligarba, ayı üzümü, morsivit, çalı çileği, Trabzon

çayı gibi isimlerin sahibi olarak karşımıza çıkıyor. Dünya çapında, geniş bir pazarda alıcı bulan yemişler, taze veya kurutularak tüketilebildiği gibi işlenerek marmelat, şurup ve reçel şeklinde de piyasada görülebiliyor.

Ankara Üniversitesi’nin Mavi Yemiş yetiştiriciliğine dair ders notlarına göre, ılıman iklim kuşağına adapte olan yaban mersini, gerçek üzümler grubunda ve fundagiller familyasında sınıflandırılıyor. Kültürü yapılan temel dört türden bahsediliyor: Bunlar yüksek boylu çalıdaki yaban mersini (Vaccinium corymbosum), alçak boylu çalı formunda yaban mersini (Vaccinium angustifolium), alçak çatılı maviyemiş (Vaccinium myrtilloides) ve tavşan

gözü (Vaccinium ashei) maviyemiş olarak sıralanıyor. Yaban mersini, farklı türleriyle ülkemizde doğal olarak yetişmesiyle coğrafyaya uygun olduğunu ispatlıyor. 

Maviyemiş (Yaban Mersini) Türleri: 

  • Jersey: geç olgunlaşan, küçük meyveli. Salkımları seyrek ve orta derece verimli.
  • Northland: Orta mevsimde olgunlaşıyor, küçük meyveli, koyu renkte ve sert. Yara izi küçük, meyve tadı orta iyi, verimi yüksek ve sanayilik bir çeşit.
  • Patriot: Erkenci, meyveleri orta iri, açık renk, sert, yara izi küçük ve kuru. Tadı iyi, orta verimli.
  • Bluejay: Orta mevsimde olgunlaşıyor, meyveleri orta iri, çok sert, sap çukuru yara izi küçük, tadı iyi ve orta verimli.
  • Brigitta: Orta mevsimde olgunlaşıyor, orta iri meyve ve iri meyve veriyor. Orta mavi renkte, çok sert sap çukuru, küçük yara izi bulunduruyor. Tadı iyi ve verimi fazla.
  • Chandler: Geç olgunlaşıyor, meyveleri iri ve çok iri. Açık mavi, sert, yara izi küçük, kuru ve çok iyi tad veriyor. Yüksek verimli bir çeşit sunuyor.
  • Berkeley: Orta mevsimde olgunlaşma sunuyor. İri meyveli, açık mavi renkte, sert, sap çıkırı yara izi büyük, salkımı seyrek, verimi yüksek ve tadı iyi.
  • Bluecrop: Orta mevsimde olgunlaşıyor, meyvesi orta iri, çok açık mavi renkte, tadı güzel, yara izi küçük, salkımı seyrek, verimi yüksek ve sürekli.
  • Earliblue: Erkenci bir çeşit, küçük meyveli, açık mavi renk, sert, yara izi orta büyük, seyrek salkımlı, yüksek verimli ancak sürekli değil.
  • Darrow: Geç olgunlaşıyor, orta iri meyveli, açık mavi renkte, sert, yara izi orta, tadı orta, yüksek verimli.

Ocak şeklinde görünümü olan maviyemiş, dip kısmından yeni sürgünler vererek odunsu çalı formunda büyüyor. Sırık şeklindeki sürgünler 10 ile 20 yıl arasında yaşıyor. Yüksek boylu çalı türleri cm boya ulaşabiliyor. Tozlanma için arı gibi böceklere ihtiyaç duyuyor. Çiçeklenme genellikle bitki üzerinde hafta sürüyor. Genellikle nisan-mayıs gibi çiçeklenen yaban mersininin çiçeklerinin %80 kadarı meyveye dönüyor. Samsun Tarım İl Müdürlüğü Dergisi’nde yer alan makaleye göre, her yıl ilkbahar öncesi gözler uyanmadan budanan bitkiler, diğer ekinlere göre çok daha az budamaya ihtiyaç duyuyor. Yabancı ot temizliği de yaban mersini yetiştiriciliği için oldukça önemli görülüyor. Temmuz ayıyla başlayan hasat ise genellikle eylül ayı sonuna kadar devam ediyor. 

Yaban Mersini Nerede Yetiştirilir?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Maviyemiş Bahçe Tesisi Projesi Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi’ne göre, ülkemizde yaban mersininin dört farklı türü görülüyor. Vaccinium vitis idea L., Vaccinium myrtillus, L., Vaccinium arctostaphylos L., Vaccinium uliginosum L. türlerine topraklarımızda rastlanıyor. Ayrıca ülkemizde boylu maviyemiş olarak adlandırılan Vaccinium corymbosum L. çeşitleri (Brigitta, Bluecrop, Bluejay, Duke, Nelson, Earliblue, Patriot, Spartan) ile adaptasyon denemeleri yapıldığı ve başarılı sonuçlar elde edildiği biliniyor. 

Çok hızlı yetişen, pazarı geniş olan ve birim alandaki yüksek getirisi ile tanınan meyve, her geçen gün ülkemizde daha çok yetiştiriliyor. Fenolik bileşen ve antosiyanin açısından zengin olan yaban mersini, sağlık açısından olumlu etkiler sunuyor. Dünyada “blueberry” adıyla tanınan maviyemiş, doğadaki yabani formu ve endüstriyel versiyonlarıyla topraklarımızda bereket vadediyor.   

Yaban mersini, asitli ve organik madde bakımından zengin topraklarda yetişiyor. pH derecesinin ile arasında olması gerekiyor. Defne, orman gülü, çam, kızılağaç, ladin yetişen alanların yaban mersini için de uygun olduğu biliniyor. Türkiye’nin 40 ile enlem arasında yer alan bölgelerinde doğal asitli alanların varlığı, topraklarımızın maviyemiş için uygun olduğunu gösteriyor. Peki, yaban mersini Türkiye’nin hangi bölgelerinde yetişir? Özellikle Karadeniz’de yetişen yaban mersini, Artvin’den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak’a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa’da da görülüyor. Geniş uyumlu arazi bulunması, gelecek yıllarda ülkemizde daha çok yaban mersini yetiştirilebileceğinin müjdesini veriyor. 

Güneş alan, gölgesi olan, hafif meyilli, drenajlı, hava akımı iyi, güney veya kuzey batıya bakan alanlar yaban mersini yetiştirmek için uygun görülüyor. gün yetişme süresinde 7 derecenin altında sıcaklık, saat soğuklama istiyor. Soğuğa dayanıklı olan maviyemiş ekini, ekstrem sıcaklıklara da dayanıyor. dereceye kadar kar altında sağlamlığını koruyor. Ancak çiçekleri derece zarar görmeye başlıyor. Deniz seviyesinden metre yüksekten başlayarak metreye kadar yetişebiliyor. 

Yaban Mersini Hangi Mevsimde Ekilir?

Sonbahar sonunda veya ilkbahar başında cm derinliğinde çukurlara dikilen ekinlerin kökleri ince olduğu için dikim sonrası kuru bırakılmaması önem arz ediyor. Bitki dikildikten sonra etrafına cm kalınlığında malç seriliyor. Yaban mersini yetiştiriciliğinin 1 sene kadar öncesinde toprağın hazırlanması öneriliyor. pH değeri dengelenmesi için dikimden 6 ay kadar önce kükürt uygulamasının tamamlanması gerekiyor. Dikim sırasında sıra üzerinde metre, sıra arasında m mesafe bırakılıyor. 

Peki yaban mersini ne zaman gübrelenir? Yaban mersini yetiştiriciliğinde, dikim sırasında ahır gübresi ile toprak karışımı dikim çukurunun boş kalan alanlarına dolduruluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Maviyemiş Bahçe Tesisi Projesi Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi’ne göre, dekar başına kilogram kadar kompoze gübre () kullanılıyor. Kompoze gübre, ilkbaharda, gözler kabardığında uygulanıyor. Ayrıca yaban mersinine hangi gübre atılır? Toprak çok asitli olduğunda, bu işlemden yaklaşık 6 hafta sonra dekar başına 16 kg sodyum nitrat veya kalsiyum nitrat veriliyor. Eğer asit oranı fazla değilse, dekar başına kilogram amonyum sülfat gübresi verilmesi uygun görülüyor. 

Tarfin, yaban mersini yetiştiriciliği için emek veren çiftçilerimizin tarımsal ürün ihtiyaçlarında yanında oluyor. Tarfin mobil üzerinden gübre ve ilaç fiyatlarını karşılaştırabilir, ’ü aşkın Tarfin Satış Noktası üzerinden kolaylıkla alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik yeni finansal sistemi sayesinde Tarfin, hasat vadeli ödeme imkanı da sunuyor. 

Yaban mersini ne zaman yetişir? Yaban mersini hangi mevsimde yetişir?

Yaban mersini çeşidine bağlı olarak 4 ile 12 hafta arasında olgunlaşıyor. Genellikte yaz ortasından sonra, yaz sonunda hasada başlanıyor.

Yaban mersini ne zaman dikilir?

Don olaylarına bağlı olarak ilkbahar veya sonbaharda dikim yapılıyor.

Yaban mersini nasıl sulanır?

Sulama için hem damla sulama hem de yağmurlama sulama kullanılabiliyor.

Yaban Mersini Kaç Günde Bir Sulanır?

Maviyemişlerin olgunlaşma mevsimi uzun olduğu için hasat süresi boyunca 10 günlük aralıkla kez sulama yapılıyor.

share

Tarfin Çiftçinin Hep Yanında!

Tarfin satış noktaları ve güncel kampanyalar hakkında bilgi almak için telefon numaranızı bırakın, sizi arayalım.

Benzer Haberler

Organik Tarım Nedir, Organik Tarım Belgelendirmesi Nasıl Yapılır?
Organik Tarım Nedir, Organik Tarım Belgelendirmesi Nasıl Yapılır?

Organik tarım belgelendirmesi nasıl yapılır biliyor musunuz? Organik tarım nedir ve belge nasıl alınır tüm detaylarıyla öğrenmek için hemen tıklayın!

Devamını oku
Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Koyun sütü sağma makinesi nedir ve nasıl kullanılır sorularının yanıtları yazımızda. Koyun sağma makineleri hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Avokado Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Avokado Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Avokado yetiştiriciliği ülkemizde Akdeniz Bölgesi&#;nde aktif olarak yapılıyor. Avokado yetiştiriciliği hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda.

Devamını oku
success

Talebinizi Aldık. Teşekkür Ederiz.

Size en kısa sürede ulaşacağız.

Highbush yaban mersini nasıl ekilir

Geç sonbahar veya ilkbahar, yaban mersini ekmenin en iyi zamanlarıdır . Düzgün yapılan yaban mersini ekimi, bu bitkinin yetiştirilmesindeki başarının temelidir. Bu nedenle , yaban mersini için zeminin nasıl hazırlanacağını, yaban mersini ekiminin doğru derinliği ve aralığının ne olduğunu ve ekimden sonra yaban mersini bakımının nasıl görünmesi gerektiğini bulmaya değer . Highbush yaban mersini nasıl ekeceğinizi görün, böylece hızlı bir şekilde yakalanırlar, sağlıklı büyürler ve bol miktarda meyve verirler!

Highbush yaban mersini nasıl ekilir

Highbush yaban mersini nasıl ekilir - sağlıklı bir yaban mersini fidesi, ekşi turba ve çam kabuğuna ihtiyacınız olacak

Yaban mersini ne zaman ekilir

Kaplarda üretilen yaban mersini ilkbahardan sonbahara kadar herhangi bir zamanda ekilebilir, ancak bu tür bitkiler için yaz ekimi en az uygun olanıdır. İyi bakıma rağmen, sonbaharda veya ilkbaharda dikilmiş gibi güçlü bir şekilde büyümeyeceklerdir.

Sonbahar yaban mersini için en uygun ekim tarihidir . Ekim veya Kasım aylarında kıştan önce ekilen bitkiler yeni kökler geliştirir. Bu, ilkbahardan itibaren daha hızlı benimsemelerini ve güçlü bir şekilde büyümelerini kolaylaştırır. Ancak, yeni ekilen bitkileri dona karşı korumayı unutmamalıyız (sürgünlerin tabanını yığmak).

Ne zaman ilkbaharda yaban mersini dikim, bitki sık sulama gerektirir.

Yaban mersini ekimi için zemin nasıl hazırlanır

Yaban mersini ekmeden önce toprağı iyi hazırlamaya değer. Amerikan yabanmersininin pH olan asidik toprağa ihtiyaç duyması nedeniyle, çalı ekmeden önce toprağı toz halinde kükürt ile asitlendirmeye değer. Yaban mersini ekiminden en az bir yıl önce toprak kükürtleme yapılmalıdır.

Toprağın asitliği yaban mersini için gerekli olan optimum pH değerine ulaşırsa, amonyum sülfat ile sistematik gübreleme, yeniden kükürte gerek kalmadan pH'ı düşürecektir. Ayrıca, kozalaklı ağaç talaşı, çam kabuğu veya asitli bahçe turbası kullanılarak pH'da hafif bir düşüş sağlanabilir.

Kükürtlü gübrelerimiz yoksa , toprak asitleştiricisi olan yaban mersini için zemini asitlendirmenin hızlı ve kanıtlanmış bir yolunu bulmaya değer .

Özellikle bahçe bitkileri için hazırlanmış asitleştirici bir gübredir. Sıvı gübre olarak kullanılır, yani su ile seyreltilir (10 litre su için ml asitleştirici) ve yaban mersini ekmeden önce toprağa dökülür (önceden ekilmiş çalıların altında da kullanılabilir). 10 m2 yüzey için 10 litre çözelti yeterlidir ve toprak pH'ını yaklaşık -1 pH düşürmelidir. Ancak sonuç bahçedeki toprağın miktarına ve yapısına göre değişiklik gösterebilir.

toprak asitleştirici pH substratı

Amerikan yaban mersini ayrıca yüksek su gereksinimlerine sahiptir ve yeraltı suyu seviyesi yaklaşık 60 cm olduğunda en iyi hissi verir.

Toprağa TerraCottem eklemek, Amerikan yaban mersini için doğru toprak nemini sağlamada yardımcı olacaktır . Yaban mersini ekeceğiniz toprakla karıştırarak bitkileri ekmeden önce uygulamanız gerekir. TerraCottem, granülleri oldukça fazla su biriktirme özelliğine sahip bir hidrojel içerir. Toprak çok ıslandığında hidrojel fazla suyu alır ve toprak kuruduğunda bu suyu geri verir. Bu sayede yaban mersini gerekli sürekli nemli toprağa sahip olacak, ancak aşırı ıslak olmayacak .

TerraCottem hidrojeline ek olarak, aynı zamanda bir başlangıç ​​dozu gübre ve toprağı gevşeten volkanik kaya parçaları içerir. Bu , yaban mersini köklerinin serbest büyümesini sağlayacak ve ekimden sonra benimsenmesini kolaylaştıracaktır .

Highbush yabanmersini çalıları nasıl ekilir

Dikim amaçlı Amerikan yaban mersini çalıları iki veya üç yaşında olmalıdır. Bu tür bitkiler çoğunlukla kaplarda yetiştirilir, iyi gelişmiş bir kök sistemine sahiptir ve zaten meyve verir.

Amerikan yaban mersini, fidanlıkta büyüdüğü kadar derine ekilir . Birçok Amerikan yaban mersini fidanı dikmeyi planlıyorsak, geniş olukları sürebilir ve içlerinde yaban mersini alt tabakasını hazırlayabilirsiniz. Sadece birkaç bitki dikecek olursak, en az 50 cm derinliğinde ve genişliğinde çukurlar kazmak ve içlerindeki toprağı asit turba, talaş veya ağaç kabuğu ekleyerek işlem yapmak yeterlidir. Yetiştirilmesi amaçlanan yaban mersini fideleri hazırlanan kuyulara yerleştirilir.

Highbush yaban mersini nasıl ekilir

Highbush yaban mersini nasıl ekilir - yaban mersini deliği asit turba ile baharatlayın

Toprağın su kapasitesini artırdığı ve humus ile zenginleştirdiği için yaban mersini dikmek istiyorsak toprağın işlenmesi tavsiye edilir . Daha iyi tozlaşma için yan yana birkaç yaban mersini çalısı dikmeye değer. Zengin bir kök demetine sahip güçlü bitkiler 3x m mesafeye ekilir.

Highbush yaban mersini nasıl ekilir

Highbush yaban mersini nasıl ekilir - bitkiyi deliğe yerleştirin ve toprağın geri kalanını serpin

Dikimden sonra yaban mersini nasıl yetiştirilir?

Dikimden sonra , Amerikan yaban mersini , yaban mersini gübrelemesine yönelik çok bileşenli gübrelerle gübrelenmeli, sonbaharda veya ilkbaharda dozun üçte ikisini ve geri kalanı Haziran başında verilmelidir.

Amerikan yaban mersini ekildikten hemen sonra , sürgünleri yerden birkaç ağda kesilir. İkinci yıldan dördüncü yıla kadar sadece kırılmış, hastalıklı sürgünler çıkarılır. yaş arası bitkiler oldukça güçlü bir şekilde kesilerek toplam sürgün kütlesinin 1 / 5'i azaltılır.

Highbush yaban mersini nasıl ekilir

Highbush yaban mersini nasıl ekilir - bitkinin altına çam kabuğu malç yayılır ve çalı bolca sulanır

Amerikan yaban mersini ektikten sonra bolca sulamayı unutmayın. Amerikan yaban mersini çalılarına çam kabuğu serpiştirsek iyi olur. Kabuk, alt tabakayı nemli tutacak, asitlendirecek ve yaban mersini kışın donmaktan koruyacaktır.

Sürgünlerin ve köklerin tabanını dondan korumak için, ilk don meydana geldikten sonra sonbaharda yaban mersini çalılarının dibine bir kabuk, toprak veya turba höyüğü inşa etmek gerekir.

MSc. Joanna Białowąs

Yaban Mersini nasıl ve hangi iklimde yetiştirilir? Yaban mersini nasıl ekilir, püf noktaları..

Yaban Mersini nasıl ve hangi iklimde yetiştirilir? Yaban mersini nasıl ekilir, püf noktaları..

Yaban mersini, lezzetli ve sağlıklı olduğu için son dönemde çok popüler olan meyveler arasında yer alıyor. Tatlı yapımında da kullanılan ve tam bir antioksidan olan yaban mersini meyvesini evde yetiştirmeye ne dersiniz. Yaban mersini hangi iklimde ve nasıl yetiştirilir? İşte yanıtlar:

Yaban mersini, anavatanı Kuzey Amerika'da  yetişen ender meyveler arasında yer alıyor. Yaban mersini, antioksidan özelliği sayesinde vücudumuza yararlı olan kimyasalları içerdiğinden dolayı günümüzde oldukça tüketilmektedir. Yaban mersini dünyada %90 oranında Amerika'da yetiştirilirken ayrıca Kanada, Polonya, Almanya, Meksika, Yeni Zelanda da yetiştirilmektedir. Bizim ülkemizde ise Rize, Giresun, Samsun, Sinop, Karabük, Bartın, Bolu ve Düzce'de yetiştirilmektedir. Düşük kalori bir meyve olan yaban mersini içeriğinde birçok vitamin içerdiğinden kalp sağlığına da iyi gelmektedir. Türkiye'de yetiştiriciliği çok az yapılan yaban mersininin bakımı doğru yapıldığı takdirde evde bile yetiştirmek mümkün. İklim koşullarına ve doğa koşullarına dayanıklı ve aynı zamanda yararlı olan bu meyveyi evinizde yetiştirebilirsiniz. İşte detaylar:

YABAN MERSİNİ EVDE NASIL YETİŞTİRİLİR?

Yaban mersini farklı iklim şartlarına çok kolay uyum sağladığı için evde yetiştirmek istiyorsanız çok rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Yaban mersini içi yaban mersini tohumu alıp  ya da fidesini alıp bahçede ya da saksıda yetiştirebilirsiniz. 

YABAN MERSİNİ NASIL EKİLİR?

► Yaban mersini güneşi sevdiği için güneş alan bir yerde ekilmelidir. Her ne kadar iklim şartlarına uyum sağlasa da güneşte çok hızlı büyüme sağlar.

►Yaban mersini için asitli toprak almanız gerekir. Yani su geçirgenliği yüksek bir toprak kullanılmalıdır. 

►Yaban mersini için fide kullanıyorsanız onları aldıktan sonra bahçede ekecekseniz saksıdan çıkarıp fideler arasında yaklaşık 2 metre aralıklar bırakarak ekebilirsiniz. 

► Sonbahar ve ilkbahar mevsimi yaban mersini dikiminin en elverişli zamanı olarak bilinir. Saksıda veya bahçede yaban mersini meyvesini diktikten sonra üzerine oval bir şekilde gübre atın. Ardından bolca su koyup sulayın. Nemli toprağı çok seven bu meyveyi bolca sulamak gerekir. 

► Balkonda yetiştireceğiniz yaban mersini için kaliteli fide almaya dikkat edin. Ayrıca çakıl taşları ve perlit almayı unutmayın. Daha sonra toprak ve perlit karıştırıp saksıya koyun. Toprağı düzgün bir şekilde yerleştirdikten sonra fideyi yerleştirin. Üzerine tekrar toprak koyup sulama işlemini unutmayın. 

►Dikim işlemi bittikten sonra yaban mersini saksısı güneş gören bir yere koyun. Devamlı kök kısmını nemli tutmanız gerekir.

MasterChef&#;te kullanılan makarna makineleri! Imperia makarna kesme makineleri

İLİŞKİLİ HABER

MasterChef'te kullanılan makarna makineleri! Imperia makarna kesme makineleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası