reishi mantarı hapı / Reishi Mantarı Nedir, Faydaları Neler? Reishi Mantarının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Reishi Mantarı Hapı

reishi mantarı hapı

Reishi Mantarı Nedir, Faydaları Nelerdir? Kırmızı Reishi Mantarı Neye İyi Gelir?

İnsan sağlığı açısından pek çok faydası bulunan Reishi mantarı Asya bölgesinde yetişen bir mantar türüdür. Yeşil, mor, kırmızı, siyah, beyaz, sarı gibi pek çok renkli türleri vardır. Ancak en fazla kırmızı Reishi mantarı tüketilmektedir.

Reishi Mantarı Nedir?

Reishi mantarı Latince adı Gandoderma Lucidum olan bir mantar türüdür. Kore, Çin ve Japonya yaygın olarak yer alır. Ölümsüzlük mantarı olarak da bilinen Reishi mantarı en yararlı türlerden bir tanesidir. Ser ağaçların üzerinde sıcak ve nemli havada yetişir.

Reishi Mantarı Faydaları Nelerdir?

  • Kan akışının hızlanmasına yardımcı olur.
  • Cinsel gücü arttıran özelliğe sahip bir mantardır.
  • Kan basıncını düşüren bir etkiye sahiptir.
  • Yüksek tansiyonu dengeler.
  • Sakinleştirici özelliği bulunur. Sinirlerin yatışmasına yardımcı olur.
  • İştahı artırır.
  • Uyku problemlerine iyi gelir.
  • Hafıza güçlendiricidir.
  • Enerji arttıran özelliğiyle kişiye zindelik katar.
Reishi Mantarı Nedir, Faydaları Nelerdir Kırmızı Reishi Mantarı Neye İyi Gelir

Reishi Mantarı Neye İyi Gelir?

  • Sedef hastalığına iyi gelir. Egzama hastalarına önerilir.
  • Böbrek yetmezliği hastalığından korunmaya veya rahatsızlığı ilerlemesini önlemek için kullanılır.
  • Yorgunluk ve halsizliği önler.
  • Solunum sistemini düzenler.
  • Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
  • Antioksidan maddeler içerir. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı direnç sağlar.
  • Akciğer kanseri gibi bağışıklık sisteminin baskılanmış olduğu immün sistem rahatsızlıklarına karşı koruyarak, hastalığın yayılmasını önler.
  • Kansere karşı savaşır.

Reishi mantarını kimler kullanamaz? Reishi mantarının yan etkileri ve zararları var mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 15:46

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Reishi mantarını kronik rahatsızlığı bulunan, düzenli ilaç kullanan ya da ameliyata girecek olan kişilerin kullanması önerilmez. Emziren anneler ya da hamile olan anne adaylarının reishi mantarı tüketmesi tavsiye edilmez. Reishi mantarını kimler kullanamaz? Reishi mantarının yan etkileri ve zararları var mıdır? Sizler için bütün detayları derledik.

Haberin Devamı

Reishi mantarı faydaları ile bilinen bir mantar türüdür ancak faydaları kadar zararları da oldukça fazladır. Bilinen kalıcı bir zararı bulunmayan reishi mantarı bazı durumlarda saç dökülmesi, mide ağrısı ya da iştahsızlık gibi yan etkiler gösterebilir. Özellikle mantar alerjisi olan kişilere tavsiye edilmez.

REİSHİ MANTARINI KİMLER KULLANAMAZ?

Reishi mantarını kan, damar ve kalp rahatsızlıkları olan kişiler kullanamaz. Kan inceltici ilaç tüketen ya da kan pıhtılaşma ilacı kullanan kişilere tavsiye edilmez. Bununla beraber ameliyata girecek ya da yeni ameliyat olacak kişilerin reishi mantarı kullanmaması gerekmektedir. Özellikle mantar ya da reishi mantarı gibi ürünlere hassasiyet duyan kişiler kullanım sonrasında alerjik reaksiyonlar yaşayabilirler. En sık görülen alerjik reaksiyonlardan biri döküntü ve kızarıklıktır.

Reishi mantarı bazı ilaçlarla birlikte kullanılmaması gerekmektedir. Diyabet rahatsızlığı bulunan düzenli olarak diyabet hapı ya da insülin kullanan kişiler reishi mantarı tüketemez. Eğer diyabet rahatsızlığınız var ise doktora danışarak reishi mantarı kullanabilirsiniz. Reishi mantarı aynı zamanda yüksek tansiyon hastaları içinde tavsiye edilmez, reishi mantarı tansiyon hastalarında mide kanaması ya da kan basıncı düşüklüğü gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Reishi mantarı aspirin kullanan ya da antikoagülan alan kişiler için tavsiye edilmeyen bir gıda türüdür. Reishi mantarı birçok farklı formda bulunmaktadır. Ancak mutlaka orjinal ve Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış olan versiyonlarının tüketilmesi gerekmektedir.

REİSHİ MANTARININ YAN ETKİLERİ VE ZARARLARI VAR MIDIR?

Reishi mantarı her ne kadar birçok hastalık için tercih edilse de faydası olduğu kadar zararı da bulunan bir mantardır. Ancak reishi mantarının kalıcı ve uzun süreli yan etkileri bulunmamaktadır. Reishi mantarının en sık görülen yan etkilerinden biri ise şu şekildedir; 
Saç Dökülmesi
Bulantı
Mide Ağrısı 
Kusma 
Boğazda Şişme
Boğaz Ağrısı
Uykusuzluk 
İştahsızlık

Özellikle kan inceltici ilaç kullanan, kronik kalp rahatsızlığı olan kişilere zararlı olan reishi mantarını cerrahi operasyon geçirecek olan hastaların kullanmaması gerekmektedir. Alerjik yapısı bulunan, hassas bünyeli olan kişilere duyarlılığa sebep olabilir. Özellikle alerjik bünyelerde kırmızı bir döküntüye neden olduğu gözlemlenmiştir. Ağız kuruluğu yapabilmekle beraber boğaz bölgesinde de kuruluk ya da gıcık yapabilmektedir.

Reishi mantarı aynı zamanda da şeker hastaları için önerilmeyen gıdalardan biridir. İlaç ile tüketilmesi halinde tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Ya da düşük tansiyon hastalarında tansiyon yükselmesine sebep olabilir. Hassas ciltli olan kişilerin ya da alerjik cilt yapısına sahip olan kişilerin ise reishi sabunu kullanması önerilmez. Özellikle alerjik ciltlerde reishi mantarı sabunu kızarıklık, kaşıntı, döküntü ya da kabarmalara sebep olabilmektedir.

Reishi Mantarının Faydaları Nelerdir?

Sert yapısı, acı tadı nedeni ile hazmı mümkün olmadığından, kurutularak toz haline getirilir ve suda çözdürülerek  tüketilmektedir. Reishi mantarının faydalarını sıralayacak olursak;

 

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Anti-aging etkisi ile hücreleri yeniler.
  • Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • İnsülin seviyesinin artışını engellemeye yardımcıdır.
  • Kan dolaşımını düzenleyerek, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Vücut fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcıdır.
  • Meme, prostat ve akciğer kanseri başta olmak üzere kanser türlerine karşı koruyu etkileri vardır.
  • Kandaki oksijen miktarının artmasına yardımcı olur ve böylece cilt üzerinde de iyileştirici etkiler gösterir.
  • Düzenli kullanımda, streste azalma ve uyku düzeninde düzelmeler görülmektedir.
  • Yüksek tansiyon,kolesterol, diyabet gibi problemlerle savaşmaya yardımcıdır.

 

İçerdiği yüksek miktarda antioksidan sebebi ile hemen kullanılmazsa yaklaşık bir buçuk saat içinde özelliğini büyük ölçüde yitirir. Kanı sulandırma yönündeki etkisi nedeni ile hemofili hastalarına ve mantar alerjisi olanlara kullanmaları önerilmez.


2000 Yıllık Mucizeyi Gün Yüzüne Çıkarıyoruz: Reishi Mantarı

Mantar dünyasında Ganoderma lucidum, Çin ve Japon kültüründe Lingzhi Reishi yani ölümsüzlük mantarı olarak bilinen Reishi mantarı, mucizevi faydaları olan bitkisel bir üründür. Amerikan Bitkisel Farmakopesi ve Terapötik Bölümüne eklenen Reishi mantarı bağışıklık sistemi için önemli bir bitkidir.

Kırmızı Reishi mantarı 2000 yılı aşkın bir süredir geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanılan bilinen en eski mantar çeşididir. Doğada çok nadir olarak yetişen bu mantar türü, son günlerde Batı dünyasında da kabul görmektedir ve sık kullanılmaktadır.

Yaklaşık 2000’in üzerinde Reishi mantar çeşidi bulunur. Ancak Reishi mantarı çeşitleri arasında kırmızı Reishi mantarı sağlığa yararları ile ön plana çıkmaktadır.

Reishi Mantarı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Belirgin bir sapı olmayan, yumuşak, alt kesimi odacıksız, düz ve kırmızı parlak renkli bir şapkaya sahip olan Reishi mantarının alt kısımları yaşına göre kahverengileşmeye başlar. Buruk bir tadı olan mantar sporlarını çok ince gözeneklerden yayar.

Suda eriyen polisakkaritler, steroid hormon benzeri olan ganoderik asit (triterpenler), amino grup asitleri kumarin, lakton, mannitol, doymamış yağ asitleri, alkaloidler, protein, vitaminler ve mineraller içerir.

Oldukça dayanıklı ve odunsu bir mantar türü olan Reishi, geniş yapılıdır ve şişe mantarına benzer. Odunsu yapısından dolayı kuru ya da ıslak yenilmez olan mantarın %75’i sudan oluşur. Yenilmez olduğundan dolayı mantarın özü çıkartılarak ya da çayı yapılarak tüketilir. Reishi mantarı kahvesi olarak da tüketilebilen mantar keskin aromasıyla ön plana çıkar.

Reishi Mantarı Nerede Yetişir?

İçerisine çok az ışık geçiren, çok nemli yabani ormanlık alanlarda yer alan canlı ağaçlar üzerinde ya da çürümeye yüz tutan ağaç kütükleri üzerinde yetişen Reishi mantarı, nadir olarak bulunan ve ılıman iklimleri seven bir mantar çeşididir.

Ağaç köklerinde ya da gövdelerinde gelişen mantarın yetişmesi uzun sürer. Gelişimi esnasında herhangi bir kimyevi maddeye, gaz molekülüne ya da sıvıyla temas ederse, mantarın hücre yapısı bozulur ve en önemli bileşeni olan triterpenlerin oluşumu önlenir. Bu maddenin oluşmaması Reishi mantarının şifalı etkilerinin de kaybolmasına neden olur ve diğer kültür mantarlarından hiçbir farkı kalmaz.

Reishi Mantarı Nasıl Üretilir?

Evde yetiştirilmeye uygun bir mantar türü olan Reishi mantarı, kirlenmeye karşı dayanıklıdır ve çok hızlı bir şekilde yayılır. Reishi mantarı yetiştirilmesi çok özel ve zorlu isteklere sahip olmayan bir mantar türüdür ve farklı şekillerde büyümesi nedeniyle gelişiminin izlenmesi eğlencelidir.

Buğday, yulaf, arpa ve çavdar içinde iyi döllenen mantar, dışarıda yetiştirilmek istenirse kuru ağaç kökleri ile aşı yapılabilir. Ev içinde Reishi mantarı üretimi için elverişli geniş torbalar kullanılır. Gelişmeye başlayan mantarın boynuzunun torba içinde şekillenmesi gerekir. Boynuz arzu edilen boyutlara geldiğinde torbanın üst kısmı delinir. Mantarın daha hızlı büyümesini sağlamak amacıyla büyütüldüğü ortama temiz hava akışı sağlanmalıdır.

Reishi mantarı tohumu olan bir ürün değildir. Sporları sayesinde çoğalır. Reishi mantarı çok fazla sayıda spor içerir. Mantarın meyve kısmı sporlarını düşürmeden önce hasat edilebilir. Sert yapısından dolayı bazen testere kullanmak da gerekebilir.

Toplanan mantarları daha uzun süre saklayabilmek için nem alıcı araçlardan geçirilmeli ya da gölge ve nemsiz bir ortamda kurutulmalıdır. Son yıllarda Reishi mantarına olan ilginin artması ile birlikte Türkiye’de Reishi mantarı üretim tesisi kurulumunda artış gözlenmektedir.

Oldukça keskin bir tada ve aromaya sahip olan odunsu yapıdaki mantarın yemeği yapılmaz. Kurutulup toz haline getirilerek yemeklere katılabilir ya da taze veya kuru halde çayı yapılarak tüketilebilir.

Reishi Mantarı Faydaları Nelerdir?

  • Sakinleştirici etkiye sahip olan Reishi mantarı, sinirleri yatıştırır. İştahı arttırır ve uykuyu düzenler. Hafıza güçlendirici etkisinin yanı sıra enerji arttırıcı özelliği ile canlılık ve zindelik sağlar.
  • Reishi mantarı sedef hastalığına iyi gelir, ayrıca Reishi mantarı egzama hastalarına faydalarından dolayı önerilir.
  • Antioksidan bileşenleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olmasını sağlar. Reishi mantarı akciğer kanseri gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı immün sistem hastalıklarına karşı vücudu korur ve hastalığın yayılmasını önler. Reishi mantarı kanser tümörü üzerinde oldukça etkilidir.
  • Kan basıncını düşürücü etkiye sahip olan Reishi mantarı, yüksek tansiyona sahip hastalarda düzenli kullanıldığında tansiyonu dengeler.
  • Yorgunluk ve halsizliği önleyen mantar, solunum sistemini de düzenleyerek soğuk algınlığı ve öksürük gibi durumlarda faydaları ile göze çarpar.
  • Reishi mantarı böbrek yetmezliği hastalığından korunmak ya da var olan hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla da kullanılmaktadır.
  • Kan akışını hızlandıran Reishi mantarı cinsel güç arttırıcı özelliğe sahiptir.

Reishi Mantarı Kapsülü Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan lingzhi-8 adlı protein nedeniyle organ nakli olan hastalarda olası bir organ reddi durumuna karşı Reishi mantarı kapsülünün olumlu etkileri gözlenmiştir.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde LDL yani kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan Reishi mantarı kapsülü total kolesterolü düzenler
  • Peki, Reishi mantarı neye iyi gelir? Yapılan araştırmalarda hepatitli hastaların tedavilerine eklenen kapsüllerin, iyileşmeyi destekledikleri gözlenmiştir.
  • Sinirleri yatıştırıcı etkisinden dolayı anksiyete, depresyon ve madde bağımlılığı tedavisini destekleyicidir.
  • Reishi mantarı beyin tümörü gelişimini engelleyici etkiye sahiptir.
  • Reishi mantarı romatizma ve artrit tedavisinde etkilidir, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kanın pıhtılaşmasını önler.
  • Reishi mantarı diyabet hastalarında kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

Reishi Mantarı Zararları Nelerdir?

Reishi mantarı faydaları ile olduğu kadar yan etkileri ile de ilgi çekici bir mantar türüdür. Kalıcı bir zararı olmayan Reishi mantarı, bazı insanlarda saç dökülmesi, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, uykusuzluk ve iştah kaybı gibi yan etkilere neden olur.

Kan inceltici ve pıhtılaştırıcı ilaç kullanan ve cerrahi bir operasyona hazırlanan kişilere önerilmez. Alerjik bir bünyeye sahip olan insanlarda aşırı duyarlılığa neden olabilir. Bu durumda kırmızı ve kaşıntılı bir deri döküntüsüne neden olur.

Ağız ve boğaz bölgesinde aşırı kuruluğa neden olabilen Reishi mantarı şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar ile birlikte tüketildiğinde aşırı tansiyon düşüklüğüne neden olduğu gözlemlenmiştir.

Yüksek tansiyon hastalarına önerilen Reishi mantarının sürekli kullanımı mide kanamasına yol açabilir. Ayrıca hamile ve emzikli kadınların Reishi mantarı tüketimi önerilmez. Aşırı hassas ve alerjik bünyeye sahip olanlarda Reishi mantarı sabunu zararları nedeniyle önerilmemektedir.

Reishi mantarı yan etkisi olan bir ürün olduğu için kronik hastalığa sahip olanların tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir.

Reishi Mantarı Zayıflatır Mı?

Reishi mantarının zayıflama üzerine direkt etkisi yoktur. Ancak mantarın antioksidan içeriği vücutta biriken fazla suyun atımına yardımcıdır. Vücuttan atılan ödem kilo kaybına neden olur. Ayrıca toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.

Toksin maddeler vücutta en fazla yağ hücrelerinin etrafında depolanır. Toksin maddelerin vücuttan atılması yağ hücrelerine ulaşımı kolaylaştırarak yağ yakımını hızlandırır. Vücudun bağışıklık sistemini destekleyen Reishi mantarı, diyet sırasında vücudun zayıf düşmesini engeller.

Reishi mantarı İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu mantarın antioksidan etkisi nedeniyle zayıflamaya yardımcı olduğunu söylemektedir.

Reishi Mantarı Fiyatları Nasıldır? Nerede Satılır?

Kırmızı mantar, gano mantarı ve bitkilerin ruhu olarak bilinen Reishi mantarı, gençleştirici ve hücre yenileyici etkileri nedeniyle oldukça meşhurdur. Türkiye’de Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yetişen Reishi mantarı büyük alışveriş merkezlerinde, eczanelerde, aktarlarda ve internet üzerinde yer alan şifalı bitki firmalarında satışa sunulur.

1 kilo kuru Reishi mantarı fiyatı800 TL ile 1000 TL arasında değişiklik gösterir. Aynı şekilde Reishi mantarı tohumu fiyatları da 800 ile 1000 TL arasında değişir. Kurutulmuş halinin dışında Reishi mantarı hapı, Reishi mantarı sabunu, Reishi mantarı şampuanı, Reishi mantarı diş macunu, Reishi mantarı ilacı, Reishi mantarı yağı ve Reishi mantarı tablet şeklinde Reishi mantarı ürünleri de satışa sunulmaktadır.

Reishi mantarı kullanımı son yıllarda oldukça yaygındır. Reishi mantarı yenilemez olduğundan dolayı en doğal haliyle Reishi mantarı çayı olarak tüketilir. Suda kaynatılarak mantarın içerisinde yer alan maddelerin suyun içerisine geçmesi sağlanarak Reishi mantarı özü yapılır.

Hazırlanan Reishi mantarı suyu uzun süre bekletilmeden hemen tüketilmelidir. Aksi halde antioksidan içeriğin etkisi kaybolur. Toz haline getirilen Reishi mantarı tozu yemeklere ekilerek kullanılabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır