evde mermer temizliği / Mermer Doğaltaş Bakımı ve Temizliği Mermerevim

Evde Mermer Temizliği

evde mermer temizliği

Mermer Bakımı ve Temizliği

Mermer; iç döşemeden sehpaya, mutfak tezgahından bardak altlığına kadar birçok alanda kullanılan oldukça özel bir taştır. Bu taşın şık ve doğal olması tercih oranlarını artırmaktadır. Ancak mermer ürünler kolayca leke tutabilir. Ayrıca bu ürünler kötü kullanımlarda çizilme ve aşınma riskiyle karşı karşıyadır. Tüm bu nedenlerle; mermerin bakımı ve temizliği hakkında genel bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Bu yazımızda mermer temizliği nasıl olur ve bakımı nasıl yapılır gibi soruları sizin için yanıtladık. İşte bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası!

Düzenli Temizlik

Mermer ürünlerinizin temizliğinde sizlere yardımcı olacak en önemli prensip düzenli toz almaktır. Mermerinizin üzerinde biriken tozların günlük olarak temizlenmesi ürününüzün kullanım ömrünü artıracaktır. Bu tür mermer temizliği işlemlerinde yalnızca su ve mikro fiber bez kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca bezinizi amonyak içermeyen sabun ve su ile ıslatarak da temizlik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak temizlik sırasında mermer yüzeyine fazla baskı uygulamamanız gereklidir. Aksi takdirde mermerin yüzey yapısına zarar verebilir ve aşınmaya sebep olabilirsiniz.

Leke Çıkartma

Mermer ürünler zamanla lekelenebilir. Bu durumlarda mermer temizletme firmalarından yardım alabilir veya kendiniz temizlik yapabilirsiniz. Kendi yapacağınız temizlikte doğal taşın yapısına zarar vermemeye özen göstermeniz önemli olacaktır. Mermer yüzeylerin temizliğinde kullanabileceğiniz birkaç yöntem aşağıdaki gibidir:

  1. Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
  2. Açık renkli mermerlerden leke gidermek için oksijenli su işleminden yararlanınız. Gidermek istediğiniz lekenin üzerine oksijenli su sürünüz ve yüzeyin üzerini streç film ile kaplayınız. Streçli mermeri bu şekilde 24 saat bekletiniz. 24 saat sonra ılık su ile yüzeyi durulayınız ve kuru bir bez ile kurulayınız.
  3. İnatçı lekeleri gidermek için bir çay tabağına kabartma tozu koyunuz ve su ile bu karışımı lapa haline getiriniz. Ardından karşımı lekeli yüzeye sürünüz ve streç ile kaplayarak 24 saat bekleyiniz. Sürenin sonunda mermer zemini su ile durulayınız ve kurumaya bırakınız.
  4. Yağ lekesi bulunan mermer yüzeyler için nişastadan faydalanabilirsiniz. Yağ lekesinin bulunduğu yüzeylere nişasta sürerek 20 dakika bekleyiniz ve ardından nemli bez ile durulama yapınız.

Mermer Ürün Parlatma

Evde mermer nasıl parlatılır?’ sorusu mermer kullanıcılarının çok sık aklına gelir. Çünkü hem cilalı hem de cilasız mermer yüzeylerinde zamanla ürün parlaklığı gidebilir. Mermer ürünlerinizi parlatmak için sıvı mermer cilası temin edebilirsiniz. Bu ürünü, ürün üzerindeki talimatlara uygun bir şekilde uygulayabilirsiniz. Belirli periyotlarda gerçekleştirdiğiniz bu işlem mermer ürünlerinizin daha parlak ve pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.

Asidik İçecekler ve Temizlik Ürünleri

Mermer, doğal bir taş olması sebebiyle üzerinde birtakım gözenekler barındırır. Bu gözeneklerin en büyük düşmanı asitli içecek ve yiyeceklerdir. Çünkü asidik yapılı malzemeler mermerin yapısına zarar verir. Bu nedenle mermer mutfak ürünlerini ve dekoratif eşyalarını kullanırken meyve suyu, sos, şarap gibi malzemelere dikkat etmeniz gerekir. Bu yiyecekleri ve içecekleri mermer zemin üzerinde tutmamanız faydalı olacaktır.

Bunun yanında; ağır kimyasallar içeren temizlik ürünleri de mermerin yapısını bozabilir, görünümlerine zarar verebilir. Bu nedenle mermer zemin kaplamalarını, mutfak tezgahlarını, mutfak ve banyo ürünlerini, dekoratif mermer eşyalarını temizlerken aşağıdaki temizlik ürünlerinden uzak durmalısınız:

  • Çamaşır suyu
  • Kireç çözücü
  • Sirke
  • Tuz ruhu

Mermer Bakımı İçin İpuçları

Mermer ürünlerin temizliği kadar kullanım şekli de önemlidir. Çünkü doğru şekilde uygulanan mermer bakımı, ürünün ömrüne büyük katkı sağlar. İşte hem mermer dekorasyon ürünlerinde hem de mutfak, banyo ve zemin mermer ürünlerinde işinize yarayabilecek ipuçları:

  • Koyu renkli mermer ürünlerini su lekelerinden koruyunuz. Lekenin oluşması durumunda zaman kaybetmeden temizliğini yapınız.
  • Mermer masa ve sehpalarda bardak altı koruyucusu kullanınız.
  • Mermer ürünleri taşırken dikkatli davranınız. Ürünlerin yüzeylerini darbelere ve çizilmelere karşı koruyunuz.
  • Mermer yer döşemelerini çizilmelere karşı korumak için mobilya seçiminize dikkat ediniz. Mobilyaların ayakları için koruyucu malzeme kullanınız.
  • Mermer ürünlerin temizliğinden sonra kurulama işlemini dikkatli bir şekilde yapınız.

İç ve dış dekorasyonda kullanıldığında mermerin ihtişamı tüm ortamı ele geçirir. Bahçe masalarında tercih edilen mermerin, doğal uyumu bahçenizi güzelleştirir, ev içerisinde antik bir görüntü elde etmenizi sağlarken hamam ve banyolarda ise konforlu banyo imkânı yaratır.

Mermer kolay temizlenir diye biliyoruz, peki mermeri temizlemek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Leke tutan mermer nasıl temizlenmelidir? Birlikte bu soruların yanıtlarını bulalım ve uzun ömürlü mermer ürünlerimizi sağlıklı bir şekilde kullanmayı da öğrenelim istedik:

Mermer Masa Nasıl Temizlenir?

Mermer masa nasıl temizlenir sorusunu soruyorsanız yüksek ihtimalle masanı üzerinde çıkartamadığını lekeler ile mücadele etmeye başlamışsınızdır. Mermer yapı gereği farklı bir madendir, ne kadar dayanıklı ise o aktar da hassasiyet ve bakım istemektedir. Temizlenmesinden korunmasına karar tüm süreçlerinde hassasiyetle ilerlemeniz gereken mermerin bakımı için dikkat edilmesi gereken unsurlara bir göz atalım;

İlgili Haber : Banyo ve Hamamlarda Mermer Kullanımı

Kesici Aletlerden Uzak Durun!

Mermer; kalsit yani kireçtaşından meydana gelir. Kireçtaşının özelliği narin emici ve çizelgen olmasıdır. Tüm parlak yüzeylerin çizilmesi gibi düşünülebilir bu özellik. Bu yüzden kesici delici aletleri ve mermeri çizecek ürünleri mermerin üzerinde kullanmamanız gerekir.

Asitle Yaklaşmayın!

İkinci uyarımız ise asitli temizlik maddeleri üzerine olacak. Mermere kesinlikle tuz ruhu, kireç çözücü gibi maddeler ile yaklaşmayın. Asit, mermerin yapısını bozar ve deforme olmasına neden olur.

Bulaşık Teli İle Temizlemeyin!

Lekeler çok can sıkıcı hale gelmiş olabilir ancak kesinlikle bulaşık teli gibi bir araçla temizlemeyin, lekelere ilave olarak bir de çizilmiş mermer yüzeyi canınızı sıksın istemeyiz.

Partiküllü Temizleyicilerden Uzak Durun

İçerisinde parçacık bulunan ve ovalama ile temizlik sağlayan tüm maddelerden de uzak durulması mermerin sağlığı için gereklidir .

.

Ani Isı Değişimleri

Mermerin yapısını deforme edecek bir diğer unsur da ani ısı değişimleri, soğuk mermerin üzerine sıcak tencere koymamak buna örnek olarak verilebilir.

Mermerin korunması için bu kadar hassasiyet göstermek mermer kullanımı hakkında ufak bir sorgulama süreci yaşamanıza neden olabilir. Ancak mermerin güzelliği karşısında bunlar üstesinden gelinmeyecek şeyler değil. Üstelik özen gösterilmeyen her şey, zamanından önce yitip gider. Mermer şu kadarcık özen istemiş çok mu?

Mermeri Korumak İçin Ne Yapmalı?

Bu kadar hassas ve zarif bir madeni nasıl koruyacağız sorusunu akabinde soralım ve cevaplandıralım; Mermer korumak için silikon bazlı mermer cilası tercih edebilirsiniz. Böylece çizilme, deformasyon gibi etkileri en aza indirgeyebilirsiniz.

İlgili Haber : Minimal Evlerde Mermer Kullanımı

Mermerin yüzeyini temizlemek

Çamaşır suyu, Arap sabunu veya benzin. Mermerin yüzeyini hasar vermeden temizlemek istediğinizde bu maddeleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Günlük temizlik mermerde sıvı teması dolayısıyla yosun oluşumunun da önüne geçecektir. Düzenli ve günlük temizlik özellikle, mutfak tezgâhı olarak kullanılan mermer için tavsiye edilmektedir.

Mermere İşleyen Lekeden Nasıl Kurtulurum?

Yüzeyi hallettik tamam ama mermerin içine işleyen lekeden nasıl kurtulacağız? İşte burada devreye efsanevi formül giriyor. Oksijenli su ile karbonat gizli tarifin ana karakterleri olarak karşımıza çıkıyor. Oksijenli su, açıcı özelliğe sahiptir. Döküldüğü yeri beyazlatır. Aynı zamanda mikrop öldürücü bir özelliği de vardır. Karbonat da hemen hemen aynı etkilere sahiptir, iki açıcıyı birleştirerek süper güçlü bir mermer temizleyicisi elde edebilirsiniz.

Mermer Lekesi Çıkarıcı Nasıl Hazırlanır?

Bu mükemmel tarifi nasıl hazırlayacağınızı da anlatalım; Karbonat ve oksijenli suyu kıvamlı bir halde karıştırmanız gerekiyor. Bunun için bir kâse kullanabilirsiniz. Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.

Önerimiz

Mermerlerinizi günlük hayatımızda sıkça kullandığımız sirke ve limon gibi asit içeren malzemelerden koruyun. Mermerlerin günlük temizliği için sabun veya Cif gibi mermere uygun temizlik malzemeleri kullanın.

Püf Noktaları:

  1. Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin.
  2. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın.
  3. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir.
  4. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
sararan tezgah nasıl temizlenir

Mermer, şık görünümü ve dayanıklılığı ile mimarinin ve ev dekorasyonun vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alır. Yüzyıllardır ayakta olan birçok tarihi eserde mermer kullanıldığını görebilirsiniz. Gerçekten de mermer, doğru bakım yapıldığı takdirde çok uzun süre kusursuzluğunu korur. Mermerin bakımı oldukça kolaydır, tabi ki doğru yöntemleri bildiğiniz sürece. Mermer temizleme yöntemleri ile ilgili tavsiyelerimiz size bu konuda yardımcı olacak.

Mermer Temizliği Nasıl Yapılır?

Mermer, kireçtaşının yüksek ısı ve basınçla başkalaşım geçirmesi sonucu ortaya çıkar. Mermer güçlü bir taştır, fakat kireçtaşı yapısı nedeniyle temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kullanılan asitli ve çamaşır suyu içeren temizlik malzemeleri mermerin içerisindeki kirecin okside olmasına ve mermerin sararmasına yol açar. Aynı zamanda, uzun süreli suya temas da mermerin sararmasına yol açan nedenler arasındadır.

Mermer temizleme yöntemleri ile ilgili en kritik konu ise kullanılan temizlik malzemeleridir. Çamaşır suyu, kireç çözücüler ve sentetik bazlı malzemeler mermer için uygun değildir. Mermerlerin temizliği için PH değeri sıfır olan temizlik malzemelerini seçin.

Mermer Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Mermer lekelerini çıkarmak için evde bulunan malzemelerden faydalanabilirsiniz. Fakat mermer temizleme yöntemleri arasında en iyi sonucu elde etmek için Cif Naturals gibi mermer temizliğine uygun ürünlerden faydalanmalısınız.

Karbonat İle Mermer Lekelerini Çıkarma

Aşağıdaki adımları uygulayarak mermerdeki lekeleri zahmetsizce çıkarabilirsiniz:

  1. Mermerin lekeli bölümünü su ile nemlendirin. Bunun için ıslak bir bez veya su spreyi kullanabilirsiniz.
  2. Ufak bir kabın içinde karbonat ile suyu karıştırarak lapa kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı sıvı bulaşık deterjanı ve un kullanarak da elde edebilirsiniz.
  1. Elde ettiğiniz karışımı daha önce ıslattığınız lekelerin üzerine uygulayın.
  2. Karışım sürdüğünüz kısmı streç film ile kaplayın ve 24 saat süresince dinlenmeye bırakın.
  3. 24 saat sonra streç filmi kaldırın ve ıslak bir bez yardımı ile karışımı temizleyin.
  4. Eğer hala leke kaldığını görürseniz aynı işlemleri bir kez daha uygulayın.
  5. Mermerde oluşabilecek su lekelerini önlemek için yüzeyi ince bir havlu veya mikro fiber bez ile kurulayın.

Oksijenli Su İle Mermer Lekelerini Çıkarma

  1. Mermer lekelerini oksijenli su ile ıslatın. Bunun için sprey şişelerden faydalanabilirsiniz.
  2. Streç film kullanarak, ıslatmış olduğunuz bölümlerin üzerini örtün ve 24 saat bekletin.
  3. 24 saatin sonunda streç filmi kaldırın. Islak bir bez veya sünger kullanarak oksijenli suyu temizleyin.
  4. Su lekelerini önlemek için ıslak alanları kurulayın.

Dikkat! Bu metodu yalnızca açık renk mermerler için kullanın. Oksijenli su koyu renkli mermerlerin renginde açılmaya sebep olabilir.

mermer tezgah temizliği, mermer masa temizliği, mermer döşeme temizliği

Yağlı Mermer Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Mermer mutfak tezgahlarında yağ lekesi oluşması sık görülen bir durumdur. Mısır nişastası kullanarak mermerdeki yağ lekelerine müdahale edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yağ lekesi üzerine biraz mısır nişastası döküp 20 dakika kadar bekletmek ve sonrasında ıslak bir bez ile temizlemek. Tabi ki, temizleme işlemi bittikten sonra kurulamayı unutmayın.

Mermerde Sarı Lekeler Nasıl Önlenir?

Sararan mermer nasıl temizlenir sorusunun cevabı kadar, sarı lekelerin nasıl önleneceğini bilmek de önemlidir. Önerilerimizi takip ederek mermerde sarı lekeler oluşmasının önüne geçmeniz mümkün.

  • Sarı lekelerin ortaya çıkmasını önlemede cilalı mermer cilasız mermere göre daha avantajlıdır. Ev dekorasyonunuzda mümkün olduğunca cilalı mermer kullanmaya çalışın. Eğer halihazırdaki mermerleriniz cilalı değilse, cilalatmayı değerlendirin.
  • Sıcak tabak veya tencereleri mermere direkt olarak koymak mermere zarar verir. Sıcak mutfak malzemelerini altlık kullanmadan mermere temas ettirmeyin.
  • Mermer emici bir yüzeye sahiptir. Sıvı ya da katı fark etmeksizin mermerin üzerine dökülenleri fazla bekletmeden temizlemeye özen gösterin.
  • Mermerleri fırça ya da sert yüzeyli süngerle temizlemeyin. Yumuşak bir bez kullanın.
  • Mermeri ıslak bırakmayın, her temizlik sonrası mutlaka kurulayın.

Mermerit Nasıl Temizlenir?

Bazı mutfak veya banyo tezgahları mermeritten, yani döküm mermerden yapılır. Mermer tozu ve polyester karışımından kalıplara dökülerek oluşturulan mermerit, mermerin aksine asitten veya ısıdan etkilenmez.  Gözeneksiz yapısı sayesinde su geçirmez, sıvıyı emmez, kolay kolay leke tutmaz ve bakteri barındırmaz. Genel temizlik malzemeleri veya sirke, mermerit yüzeyleri temizlemek için uygundur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası