yeni firma kuranlara destek / İşyeri Açmak İsteyene HAZİRAN AYI HİBELERİ!

Yeni Firma Kuranlara Destek

yeni firma kuranlara destek

Genç Girişimci Desteği Rehberi

Son yıllarda kendi işini kurup piyasaya atılmak isteyen genç girişimci sayısı gerek üniversitelerin destekleri, gerek devlet teşvikleri sayesinde önemli bir artış göstermekte. Ancak şirket kurup kendi işini yapmak isteyen birçok kişi yüksek vergi ve sigorta maliyetlerini düşünerek çekingen davranıyor. Bu yazımızda yeni şirket kuracak girişimcilerin en çok işine yarayacak konulardan birini; 29 yaş altı genç girişimci desteği konusunu inceleyeceğiz.

tarihinde açıklanan ekonomi destek paketinin de kapsamında yer aldığı torba yasa, vergiler açısından birçok sektör için çeşitli teşvikler içeriyordu. Emekli ikramiyesi, stok affı, geçmiş dönemdeki borçların tekrardan yapılandırılması, imar barışı, öğrenci affı, genç girişimci Bağkur desteği gibi konuları kapsayan bu torba yasa tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe funduszeue.info yasa içerisinde genç girişimcileri en çok ilgilendiren konu ise tabii ki onlar için sağlanan Bağkur prim desteği.

Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

  1. Destekten yararlanabilecek genç girişimci yaş sınırı nedeniyle 18 yaşını geçmiş ve 29 yaşını tamamlamamış olanlar,
  2. Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer maddesine göre kazanç bakımından genç girişimci istisnası kapsamında olanlar,
  3. Bağkur kapsamında tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar,
  4. Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa mükellefiyet açılmış olanlar,
  5. Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olanlar genç girişimci desteğinden yararlanabilir.

Yukarıdaki maddeleri sağlayan genç girişimcilere 12 ay boyunca Bağkur prim desteği sağlanmaktadır.

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?

  1. tarihinden önce işe başlayanlar,
  2. Başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup şirketini kapatmış kişiler,
  3. Anonim veya limited şirket kuran kişiler bu teşvikten faydalanılamaz.

Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadar?

Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, 12 Mart tarihinde Resmi Gazete&#;de yayınlanan kanun değişikliğiyle genç girişimci kazanç istisnası sayesinde gelir vergi tarifesinin 2. dilimine göre yılı için TL&#;ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaf olacaklardır. Bu muafiyet tutarı her yıl güncellenmek üzere 3 yıl boyunca geçerlidir. Ayrıca 1 yıl boyunca Bağkur primleri de hazine tarafından karşılanmaktadır. Güncel olarak yılında ödenecek en düşük aylık Bağkur primi ,76 TL&#;dir. Yani teşvikten yararlanan genç girişimcilerin 12 ay boyunca ödemesi gereken toplam ,12TL prim hazine tarafından karşılanmaktadır.

Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun

tarihli ve sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun maddesinin birinci fıkrasına aşağıda yazılı olan bent eklenmiştir:

tarihli ve sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan ve mükellefiyet başlangıç tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında, 01/06/ tarihinden itibaren, ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri 1 yıl süre ile madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanmaktadır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden faydalandırılır.

Buna göre tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağkur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken ,76 TL tutarındaki primindevlet hazinesi tarafından karşılandığı bu teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır. Böylece 12 ay boyunca genç girişimcilere verilecek toplam destek tutarı,12 TL olacaktır.

Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlanacak bir dilekçe ile genç girişimci desteğine başvuruda bulunulabilir. İlgili şartları karşılayanlar başvuru için şirket kuruluş aşamasında mali müşavirinden destek alabilir. Vergi dairesine mali müşaviriniz tarafından verilen dilekçe sonuçlandığında (hızlandırmak için vergi dairesine bireysel olarak gidebilirsiniz) size iletilen “Genç girişimci desteğinden faydalanabilir.” yazısını; ikamet adresinize en yakın SGK Müdürlüğü Bağkur Sigortalı Tescil Servisi&#;ne bizzat vererek destekten faydalanmaya başlayabilir, varsa başvuru sürecinde ortaya çıkan Bağkur prim borçlarınızı sildirebilirsiniz.

Genç Girişimci Desteği Hakkında Önemli Uyarı

Genç girişimci desteğinden faydalanırken işe başlama tarihinin de göz önüne alınması gerekir. Başvuru sırasında işe başlama tarihiniz şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edilir ve teşvik başvurunuz onaylanır. Şirket kuruluş tarihinden önce kayıt dışı gelirleriniz bulunuyorsa ve ilerleyen süreçte bu durum tespit edilirse hem kayıt dışı gelirleriniz için cezai işlem uygulanabilir hem de genç girişimci desteğinden haksız olarak faydalandığınız için cezai işlem uygulanıp sunulan faydaların geri iadesi talep edilebilir. Ayrıca mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması da gerekmektedir.

Mükellef ile Genç Girişimci Desteğinden Yararlanarak Şirketinizi Kurun

Şirket kurmak ve genç girişimci desteğiyle ilgili tüm sorularınız için web sitemizdeki canlı destekten yardım alabilirsiniz. Dilerseniz e-posta veya telefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz.

New call-to-action

İlgili



KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ NELERDİR?

KOSGEB, uzun yıllardır girişimciliği destekleyen bir kurumdur. Başlangıçta, kira, donanım, aylık sabit giderler, personel maaşı gibi kalemleri desteklemekteydi ancak, yılı itibariyle girişimciliği imalatçılar ve ticari işletmeler olarak kategoriye ayırdı.

Güncel hali ile girişimcilik;

  • Geleneksel Girişimci Destek Programı
  • İleri Girişimci Destek Programı şeklinde 2 kategoride desteklenmektedir.

 

Geleneksel Girişimci Destek Programı;

İmalat yapmayan tüm işletmeleri kapsamaktadır. Program kapsamında girişimciler, şirket kuruluşu, performans dönemi destekleri sunmaktadır. Şahıs ( gerçek kişi ) işletmesi kuranlar TL., Tüzel ( limited, anonim ) şirket kuranlar da TL. destek almaktadır. Ek olarak, istihdam sağlayan işletmeler ödedikleri SGK prim ( 4A ) gün sayısına göre birinci yıl ve ikinci yıl ayrı ayrı olmak üzere destek almaktadır. 

 

İleri Girişimci Destek Programı

İmalat yapan veya ileri teknoloji konusunda faaliyet gösteren işletmeleri kapsamaktadır. Detaylı olarak faaliyet listesi KOSGEB sayfasında yer almaktadır. Program, kapsamında girişimciler, şirket kuruluşu, performans dönemi destekleri sunmaktadır. Şahıs ( gerçek kişi ) işletmesi kuranlar TL., Tüzel ( limited, anonim ) şirket kuranlar da TL. destek almaktadır. Ek olarak, istihdam sağlayan işletmeler ödedikleri SGK prim ( 4A ) gün sayısına göre birinci yıl ve ikinci yıl ayrı ayrı olmak üzere destek almaktadır. Ayrıca, makine-ekipman-yazılım desteği de sunulan İleri Girişimci Destek Programında limit, girişimin NACE kodu ile direkt ilgilidir. İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosunda desteklenen NACE kodları ve bu kodların teknoloji yoğunluğu belirtilmiştir. Buna göre düşük, orta-düşük teknoloji faaliyet konuları TL, orta-yüksek faaliyet konuları TL. ve ileri teknoloji faaliyet konuları TL. destek almaktadır. 

İleri Girişimci Destek Programında destek oranı % 75’tir. Ancak, alınacak makine-ekipman-yazılım yerli malı belgesine sahip bir üreticiden alınırsa destek oranı % 90 olarak sağlanmaktadır. Destek üst limitinden örnek verecek olursak; girişimci orta-düşük teknoloji yoğunluğunda bir faaliyet göstereceğini varsayalım. Programa göre orta-düşük teknoloji faaliyet şirket kuruluş ve performans dönemi desteklerine ek olarak TL. makine-ekipman-yazılım desteği alabilecektir. TL. destek alabilmesi için , TL + KDV harcama yapması gerekir. Bu hesaplama % 75 destek oranına göre yapılmıştır. Ancak, işletme tüm alımlarını yerli malı belgesi sahibi işletmelerden yaparsa bu durumda , TL. + KDV harcama karşılığında TL desteğe erişmiş olacaktır. 

 

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ NASIL ALINIR?

KOSGEB, programı çok net tanımlamıştır. Uygun başvuru sahibi geçmiş 3 yıl boyunca vergi mükellefi olmaması ya da bir tüzel kişilikte % 30’dan fazla hissedar olmaması gerekir. Bu şartı sağlayan girişimci adayları e-devlet sistemi üzerinden Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu yaparak online video izlemek ve videoların sonundaki sınavları tamamlamak şartı ile belge sahibi olabilmektedir. 

Bu noktada önemli bir noktaya dikkat çekmek gerekir. Girişimci şirket kuruluşu yapmadan bu sertifikayı alması gereklidir. Belge almadan şirket kuruluşu gerçekleşirse destek alınamaz.

Belge alındıktan sonra mali müşavir şirketi kurar. Şirket kuruluşunu takiben oda kaydı yapılması gereklidir. Faaliyet konusuna göre Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası ya da Esnaf Odası kaydı girişimcinin tercihindedir. Oda kaydı olmadan KOSGEB KBS sistemine kayıt olunamamaktadır.

Şirket kuruluşu ve oda kaydı tamamlanan girişimci KOSGEB KBS sistemine kaydını yaparak süreci başlatmış olur. Kayıt aşaması ardından iş modeli dokümanı hazırlanır, sisteme yüklenir ve başvuru onaylanır. Bağlı bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü uzmanı başvuru değerlendirir. Geleneksel Girişimci Destek Programı için kurul görüşmesi yapılmamaktadır. Onaylanan başvuru için ek evrak istenir ve evrak KBS sistemine yüklendikten sonra ödeme talebi yapılır. İleri Girişimci Destek Programında ise KOSGEB girişimci ile kurul görüşmesi yapar. Bu görüşmede değerlendirme heyetinin onay vermesi halinde desteğe erişilebilir. 

Onaylanan başvurular için ödeme talepleri KBS sistemi üzerinden yapılmaktadır. Harcama yapıldıktan sonra talepler sunulmakta ve ödemeler alınabilmektedir. 

 

HANGİ FAALİYET KONULARI DESTEKLENMEKTEDİR?

KOSGEB desteklenen sektörleri sayfasında yayınlamıştır. İleri Girişimci Destek Programı için de farklı bir tablo oluşturmuştur. Bir başka deyişle, İleri Girişimci Destek Programının desteklediği faaliyet konularına ek olarak Geleneksel Girişimci Destek Programının da limiti bulunmaktadır. Ancak özetle, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü, bitkisel ve hayvansal üretim, eğitim ve sağlık hizmetleri, eğlence, spor faaliyetleri dışındaki tüm ticari işletmeler faydalanabilmektedir. 

 

İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosu linki:

funduszeue.info%20Gelistirme%20Destek%20Programi//ileri%20girisimci/TAB_(00)_I%CC%87leri_Giris%CC%A7imci_Destek_Program%C4%B1_Kapsam%C4%B1ndaki_Faaliyet_Konular%C4%B1_funduszeue.info

etiket Yeni Bir İş Kurmayı Düşünenlerin Yararlanabileceği 7 Destek

Haberler

Finans

Yeni Bir İş Kurmayı Düşünenlerin Yararlanabileceği 7 Destek

Yeni bir iş kurmak istiyorsanız veya hali hazırda kurduğunuz işletmeyi büyütmek istiyorsanız bazı destek programlarından destek alabilirsiniz. İşte o destek programları

1. KOSGEB İş Yeri Açma Desteği

1. KOSGEB İş Yeri Açma Desteği

2. Kobi Proje Desteği

2. Kobi Proje Desteği

3. Ticaret Bakanlığı - Kendi Markamı Büyütmek İstiyorum Desteği

3. Ticaret Bakanlığı - Kendi Markamı Büyütmek İstiyorum Desteği

4. İş Planı Ödüllü Destek Programı

4. İş Planı Ödüllü Destek Programı

5. Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Desteği

funduszeue.info

6. KOBİ Gelişim Desteği

6. KOBİ Gelişim Desteği

7. Bağkur Prim Desteği

7. Bağkur Prim Desteği

8. Kadın Girişimci Desteği

8. Kadın Girişimci Desteği

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası