ibrahim saraçoğlu ishal / Sürekli İshal İçin Kür - Diyanet TV

Ibrahim Saraçoğlu Ishal

ibrahim saraçoğlu ishal

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer? Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir?

İshal, bağırsaklardaki hareketlilikten dolayı sulu veya sık sık dışkılamadır. Beslenme kaynaklı veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilen ishal bazen de farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtileri ile insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ancak evde yapılabilecek doğal çözümlerler ishali kesmek mümkün. Haşlanmış patates, limonlu kahve, bal yöntemi ve bazı bitkisel çaylar ilaçsız bir şekilde ishalı azaltmaya ve durdurmaya yardımcı olur. Ancak sürekli geçmeyen ishal durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İshal nedir?

İshal dışkılamada artışla meydana gelen bir hastalıktır. Yenilen birtakım yiyecekler ve enfeksiyonel hastalıklar ishalin gelişmesine neden olabilir. İshalde bağırsak hareketleri normalden fazla olarak çalışmaya başlar.

İshal tedavisinde asıl amaç vücuttan olan su ve tuz kaybını yerine koymaktır. İshalin hafif olduğu, kusmanın çok olmadığı hastalarda, genellikle ağızdan sulu gıdaların bolca alınması ile klinik tablo atlatılır. İshal düzelene kadar mide ve bağırsakları rahatsız etmeyecek posasız yiyecekler tercih edilmelidir.

İshal olduktan sonra vücuttaki hızlı bir şekilde kaybolmaya başlar. Bu nedenle muhakkak kontrol altına alınması gerekir. Vücut sıvı kaybetmeye başladığında halsizlik hızlı bir şekilde baş göstermeye başlar. Bu nedenle ishal hızlı bir şekilde kontrol altına alınmalıdır.

İshal belirtileri nelerdir?

İshalin birbirinden farklı birçok belirtisi vardır. Bazı hastalarda bu belirtiler tek başına ortaya çıkarken bazı hastalarda birçok belirtinin bir arada görüldüğü durumlar olabilir. Belirtileri ortaya çıkartan bir neden mutlaka vardır. İshalin altında yatan neden fark etmeksizin en yaygın belirtiler arasında;

- Aniden ortaya çıkabilen veya sürekli devam eden mide bulantısı,
- Çoğu zaman mide bulantısına eşlik eden karın ağrısı,
- Bağırsak hareketlerinin anormal ve olması gerekenden hızlı olmasından kaynaklanan kramplar,
- Dışkılamadan sonra dahi devam eden şişkinlik hissi,
- Dehidrasyon (vücudun susuz kalması),
- Bazı ishal türlerine eşlik edebilen ateş,
- İhtiyaç olmasa bile sürekli tuvalete çıkma ve bağırsakları boşaltma hissi,
- Normal günlerden farklı olarak çok fazla dışkılamak, yer alır.

Söz konusu belirtiler birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Ancak sürekli devam eden ishalini varsa bir doktordan yardım alınması gerekir. Çünkü başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilen ishal daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

İshal nedenleri nelerdir?

- Gıda alerjileri ve besin zehirlenmeleri,
- Bakteriyel bağırsak enfeksiyonları, virüsler ve parazitler,
- Huzursuz bağırsak sendromu,
- Antibiyotik başta olmak üzere çeşitli etken maddelere sahip olan ilaçların kullanımı,
- Sindirim bozuklukları,
- Laktoz intoleransı,
- Solunum yolu enfeksiyonları,
- Doğumdan gelen metabolik rahatsızlıklar,
- Diyabet (şeker hastalığı),
- Alkol bağımlılığı ya da aşırı alkol tüketimi,
- Bazı kanser hastalıkları,
- Radyoterapi,
- Hipertiroid,
- Abdominal ameliyatları.

İshale ne iyi gelir?

Sıvı tüketin

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İshal meydana geldiği andan itibaren bol bol sıvı tüketimine özen göstermeniz gerekir. Bu nedenle meyve suyu ve bol bol sıvı tüketmelisiniz. Ancak portakal suyu ve bolca C vitamini içeren sıvılardan biraz olsun uzak durmanız gerekir. Aksi taktirde ishal hastalığının süresi uzayacaktır.

İshali anında kesen en hızlı kür

Evinizde hamur mayası varsa ishalden kısa süre içinde kurtulabilirsiniz. Hamur mayalarını ufak ufak parçalara bölerek bir bardağın içerisine koyun. İçerisine sıcak su ilave edin ve biraz beklettikten sonra için. Adı biraz kötü olabilir fakat ishali anında kesecektir.

Limonlu kahve yöntemi

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İshale ne iyi gelir sorusuna en iyi yanıtlardan birisi de limonlu kahve yöntemidir. Bir tatlı kaşığı türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yutmaya çalışın. Bu hem bağırsaklarınızı toparlayıp ishale iyi gelecek hem de ishalin meydana çıkardığı kusma hastalığını da engelleyecektir.

Saraçoğlu yöntemi

İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise İbrahim Saraçoğlu’nun hazırlamış olduğu kür tarifidir. Bu kürü uygulayanlar ishalinin kısa süre içerisinde geçtiğini söylüyorlar. İbrahim Saraçoğlu kürünü hazırlamak için ise çok fazla malzemeye ihtiyacınız yok. Evinizde karanfil bulunuyorsa, Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. 3-4 gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için. Bu bitkisel kür de ishali kolayca geçirir.

Karbonatlı su yöntemi

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Bir çay kaşığı tuz bir çay kaşığı yemeklik karbonat 3 çorba kaşığı şeker ve 1 litre su ile karışım hazırlayarak ishali kısa süre içerisinde geçirebilirsiniz. Bu tarifle hem ishali hızlı bir şekilde durdurmuş olursunuz hem de kaybettiğiniz sıvı miktarını şekeri ve tuzu vücudunuza kazandırmayı sağlamış olursunuz.

Ayrıca şiddetli ishal durumunda evde sıvı ve elektrolit kaybını önleyecek oral rehidrasyon sıvısı (ORS) adı verilen karışım hazırlanabilir.

Hazırlanışı:

- 1 litre kaynamış soğumuş suya 1 yemek kaşığı toz şeker,

- 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırılır.

- Her dışkılamadan sonra yarım su bardağı içilir.

- ORS sıvısı günlük hazırlanmalı ve tüketilmelidir.

İshale iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Haşlanmış patates

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Patatesin haşlanmış olarak tüketilmesi içerisindeki nişasta miktarından dolayı ishali kesmeye yardımcı olur. İshal olduğunuz zaman patatesi haşlayıp ve tuzlayarak tüketmek ishali kısa sürede kesecektir.

Bal

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Bala bir tatlı kaşığı zencefil ekleyip yemek de ishali anında kesecek olan yöntemlerdendir. Bal ve zencefil bir araya geldiğinde hem bağışıklık siteminizi güçlendirecek hem de ishal olduğunuzda kısa süre içerisinde ayağa kalkmanızı sağlayacaktır.

Elma püresi

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Kabuklarını soyup, püre halinde tüketmek sindirim sistemindeki ishali durdurmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca içerdiği vitaminlerde, kaybedilen vitamin ve mineralleri geri kazandıracaktır.

Muz

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Tek başına ishali durdurma etkisi yoktur fakat potasyum zengini olmasından dolayı, kaybedilen potasyumu geri kazandırır.

Havuç

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Kabuksuz haşlanarak tüketilebilecek havuç püresi, ishali kontrol altına alabilir.

Sarımsak

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İçerdiği antibiyotik etkisi, bağırsaklarda oluşan bakterileri öldürür. İshali kısa sürede kontrol altına alır.

Pirinç

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Pirinç ve suyu düşük lif içerdiği için dışkının daha sertleşmesinde etkili bir besindir. İshal olduğunuzda yağsız olarak haşlanarak yemek, ishali durdurmada yardımcıdır. Ayrıca bir çay bardağı pirinci, 3 su bardağı suda 45 dakika bekleterek suyunu içmenizde ishali durdurmada etkili olmaktadır.

İshal meydana geldiğinde aynı zamanda alınan sıvılara da dikkat etmek gerekir. Sıvı alımında eğer dikkat edilirse ishal kısa bir süre içerisinde iyileştirilebilir. İshale iyi gelecek bitki çayları ile de kısa süre içerisinde hastalığı kesebilirsiniz.

İshale iyi gelen bitki çaylar

Papatya çayı

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

Papatyanın ishale iyi geldiği bilinmektedir. Bakteri ile meydana gelen ishali kısa süre içerisinde papatya çayı ile geçirebilirsiniz. Papatya çayı ishalle beraber oluşan karın kasılmalarını ve deformeyi engellemeye yardımcı olmaktadır.

Ahududu çayı

İshale ne iyi gelir, nasıl geçer Karın ağrısı ve ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir

İshal nedeni ile bağırsaklar hasar görür. Zamanla oluşa tahribat ağrı ve acılara neden olur. Ahududu ihtiva ettiği Tanen sayesinde ishalin zararlarını en aza indirir, mide ağrısı, kusmayı ve ishali de keser. İshal değilseniz ama sürekli stres altındaysanız ahududu çayını içebilirsiniz.

İshal olduğunuz zaman yemeniz gereken yiyeceklerin dışında bir de asla tüketmemeniz gereken yiyecek ve içecekler vardır.

İshalken tüketilmemesi gereken yiyecekler?

Asitli içecekler

İshal olduğunuz zaman asitli olan içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. İshal olunduğunda kolanın içerisine bir adet aspirin atmanın ishali geçirdiği söylenir. Ancak ishal olduğunuzda asitli içecekler tüketmek yerine daha sağlıklı olan içeceklere yönelmenizi tavsiye ederiz.

Kahve

İshal olunduğunda çiğ kahve tüketilmesi önerilir ancak sıvı kahve tüketimi genellikle önerilmez. Kahvenin içeriğinde yer alan kafein, vücutta diüretik etki yaratarak ishalin nedeni dehidrasyonu kötüleştirir.

Kuru yemiş

Kuru yemişler sindirilmesi zor olduğu için bağırsakların yorulmasına ve tahriş olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle kuru yemişlerden uzak durmak gerekir.

Tatlandırıcılar

Doğal şekere göre emilimi zor olan tatlandırıcılar, bağırsaklara absorbe edilmeden ulaşır. Bu da ishalin şiddetini artırır.

ibrahim saraçoğlu ishal tedavisi nasıldır

İshal Nedir

İshal veya diyare (Rumca: διαρροή = sızıntı, "akıp gitme") dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur. İshal kesinlikle bir hastalık değil, polifaktöriyel kaynaklı bir semptomdur.Dünyada ishal beş yaşından küçükler arasında ölümün ikinci büyük nedenidir (pnömoniden sonra), yılda 1,5 milyon bebek bu yolla ölür . Az gelişmiş ülkelerdeki bu ölümlerin en büyük nedeni yeterince temiz suyun yokluğu ve atık su arıtma kapasitesinin yetersizliğidir; içme suyuna kanalizasyon suyu karışması da önemli bir nedendir.

İshal Nedenleri

İshal birçok nedeni vardır. C vitamini veya magnezyumun fazla miktarda alınmasından da kaynaklanabilir. İnsan ve hayvan sağlığı açısından en önemli sebepler infeksiyöz hastalıklardır. İshalle beraber karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebilir. İshalin bazı özellikleri başka durumlarda da görülebildiği için ishalin tıbbî tanımı günde 200 gramdan fazla dışkı üretimini içerir.

İshal, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesinden meydana gelir. Normalde, hem sindirim sürecinin bir parçası olarak, hem de sıvı içmekten dolayı, yemek bol miktarda suyla karışıktır. Dolayısıyla kalın bağırsağa varmadan önce sindirilmiş yemek esas olarak sıvı durumdadır. Kalın bağırsak suyu emerek kalan malzemeyi yarı katı bir hale getirir. Kalın bağırsak zarar görmüş veya yangılıysa su emilmesi engellenir ve sulu dışkı meydana gelir.

İshalin en sıkça görülen nedeni viral enfeksiyon veya bakteriyel toksinlerdir. Sağlıklı yaşam şartlarında ve bol gıda ve su olduğunda ishalli olmak dışında sağlıklı olan bir kişi viral bir enfeksiyondan birkaç günde, en fazla bir haftada kurtulur. Buna karşın hastalıklı veya kötü beslenen kişilerde ishal ciddî su kaybına yol açabilir ve tedavi olunmadığı takdirde hayati tehlike oluşturabilir.

İshal ayrıca daha ciddî hastalıkların bir belirtisi olabilir; örneğin dizanteri, kolera, botulizm veya Crohn hastalığı gibi kronik bir duruma işaret edebilir. Apandisit hastalarında genelde ishal olmasa da apandis patlamasının sık görülen bir belirtisidir. Radyasyon hastalığının da bir sonucudur.

Laktoz toleranssız olanlarda beslenme ishal nedeni olabilir.

İshalin tedavisi hastanın kaybetmiş olduğu suyun yerini alacak miktarda ona su almasıdır, tercihan suda gerekli tuz ve bazı besinleri de sağlamış olmak için suda elektrolitler bulunmalıdır. Çoğu kişi için bundan başka bir tedavi gerekli değildir. Ancak, aşağıdaki tip ishallerde genelde tıbbi gözetim önerilir.
  • Bebeklerde ishal;
  • Küçük çocuklarda orta derece veya şiddetli ishal;
  • Kanla karışık ishal;
  • İki haftadan uzun süreli ishal;
  • Kramp yapmayan karın ağrısı, kilo kaybı gibi genel hastalıkla ilintili ishal;
Az gelişmiş ülkelerde seyahat edenlerde ishal, çünkü parazit gibi alışık olmadıkları enfeksiyonları olma olasılıkları daha yüksektir.
Yiyecek hazırlayanlar, çünkü başkalarına bulaştırma olasılığı daha yüksektir.
Hastane, çocuk bakım, geriyatrik veya rehabilitasyon merkezlerinde ishal.

İshale Ne İyi Gelir

İshal vücutta çok ciddi manada su kaybı yaratan bir rahatsızlıktır. Su kaybı nedeni ile bol su almak gereklidir. Vücudun ihtiyacı olan sıvı geri alınmalıdır. İshal olduğunuzda iyi gelen içecekler ve yiyecekler nelerdir?

Genellikle gıda zehirlenmeleri ile ortaya çıkan ishal, bazı hastalıklar, ilaç yan etkileri ve virüs, bakteriler ile başlayabilir. Genelde çok sıvı tüketildiğinden sindirimi güç olmayan yiyecekler ile bol sıvı alınması gerekmektedir. Süt, kafein, baharatlı, yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Ekmek, pirinç, muz ve elma en faydalı yiyeceklerdir. Genelde düşük lifli gıdalar kullanılması gerektiğinden pirinç ve pirinç suyu içinde ki nişasta nedeni ile faydalıdır. Elma ishale iyi gelir fakat, elmanın kabuğu ishali şiddetlendireceğinden soyulmuş elma tüketilmelidir. Böğürtlen ve böğürtlen suyu, limon suyu ishale iyi gelen içeceklerdir.

Elma sirkesi, kepek, keçiboynuzu, havuç, sarımsak, bal, patates, zencefil ishale iyi gelir. Fakat en etkili yöntem kaybedilen tuzu yerine koymaktır. Yani elektrolit dengesi sağlanmalıdır. 1litre suya, 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat eklenir ve karıştırılır. Sık aralıklarla tüketilir. 24 saat içinde ishal geçmiyorsa hemen hekime başvurmak gereklidir. Dışkıda kan tahlilleri ve bakteri araştırması ile tedavi farklı ilaçlar ile devam edebilir.

Uzun süre süren ishaller, yaşlılar ve çocuklar için çok tehlikelidir. Genelde çocuklarda ve bebeklerde laktoz emilim düzeni bozulur. Bu nedenle süt ve yoğurt gibi besinler bir süre verilmeyerek dengenin bulunması sağlanır.

Kafanıza göre antibiyotik almak ishali tehlikeli bir hale soktuğu gibi genelde virüs kaynaklı ishalde antibiyotiğin pek de etkisi olamamaktadır. İshal kesici ilaçlarsa sadece çok hafif ishalde kullanılır. İshal virüs kaynaklıysa bakterilerin artmasına ve yayılmasına neden olurlar.

İshal tedavisi nasıl yapılır?
Sıvı ve tuz kaybının fazla olmadığı ishallerde, hastalar hastaneye yatırılmadan uygun diyetle ayakta tedavi edilir. Dizanteri vakaları, kolera ve fazla su/tuz kaybı hastaneye yatış gerektirir. Antimikrobiyal tedavi gereken bakteriyel ve protozoal ishallerinde uygun tedavi başlanır. İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla, ishal diyeti uygulanır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanır.

Çocuklarda İshal

Dışkı miktarının artması, dışkı kıvamının yumuşaması ve dışkılama sayısının artmasına ishal denir. Kimi zaman başka bulguların da eşlik etmesiyle çok daha zor geçirilen ishal, bazı durumlarla da gereken tedbirlerin alınmamasıyla özellikle bebekler ve çocuklar için hayati tehlike taşıyabilir.

Dışkının miktarı, alınan besinlerin bitkisel kaynaklı olup olmamasına bağlıdır. Sık olarak dışkılama ishal sayılmaz. İshalde “sulu dışkı” olması şartı vardır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde günde 5-8 kez, süt çocuklarında ise günde 2-4 kez dışkılama normaldir.
İshalde dışkı miktarı büyük çocuklarda hastalığın bağırsaktaki yerinin belirlenmesine yardımcıdır.

Dışkı çoksa ishali yapan neden ince bağırsaklarda veya kalın bağırsakların hemen başlangıç kısmındadır. Dışkı açık renkli, kansız, sindirilmemiş besin maddeleri içeren bir özelliktedir. Göbek altında ağrı olabilir. Bu ağrılar aralıklı ve kramp şeklindedir. Dışkı az ve ishal özelliğinde ise hastalık etkeni kalın bağırsakların inen kısmında veya rektumdadır. Dışkı lapa görünümünde, kanlı ve müküslüdür. Karnın alt kısmı ve hipogastrik bölgede ağrı vardır. Ağrılı ıkınma sıktır.

İshalle birlikte kusma ve karın ağrısının olup olmaması önemlidir. Bağırsakların üst kısmında bir nedenle ishal varsa, alt kesimlerdeki hastalıklar karın ağrısına neden olur.

İshalli bir çocukta ishalin kaç gündür sürdüğü, çocuğun nasıl beslendiği, son idrar yapma zamanı ve miktarı önemlidir. İshalli çocuklarda mutlaka ateş takibi de yapılmalıdır.

Eğer bir çocukta sulu, şekilsiz dışkı 6 saatten fazla sürmüşse ve bu çocuk özellikle bir yaş altında ise mutlaka bir doktara danışılması gerekmektedir. Eğer ishal, kusma ve yüksek ateşle seyrediyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır