ahşap boyama komidin örnekleri / Ahşap mobilya nasıl boyanır? | homify

Ahşap Boyama Komidin Örnekleri

ahşap boyama komidin örnekleri

Evimizde değişiklik yapmak için her zaman büyük paralar harcamak, yepyeni mobilyalar almak şart değildir. Kimi zaman elimizdekinin değerini bilip, şöyle bir elden geçirmek, eskimiş bir mobilyayı makyajlamak ya da bazı mobilya ve aksesuarların yerini değiştirmek evimize yepyeni bir hava katabilir. Bunu yapmanın en eğlenceli ve garantili yollarından biri de mevcut bir mobilyayı boyayarak rengini değiştirmektir. Özellikle ahşap mobilyalar, aşağıda anlatacağımız yöntemleri uygulayarak yapacağınız bir operasyon sonucu yepyeni bir renge kavuşup evinizde taze bir hava estirebilir. 

- Püf noktadarı

Bu yazıda ahşap boyama konusundaki püf noktalarını aşama aşama anlatıp, sizler için ahşap mobilya nasıl boyanır sorusuna bir cevap vermeye çalışacağız.

Mobilyayı boyamadan önce hazırlık

Boyayacağınız mobilyaya (ya da kapıya) karar verdikten sonra yapmanız gereken bazı temel işlemler var. Eğer bu işi bir iç mekânda yapacaksanız, etrafın kirlenmemesi için odayı naylon ya da gazete kâğıdıyla kaplayarak işe başlayabilirsiniz. Daha sonra mobilyayı bir bezle silerek tozunu almalı ve zımpara işlemine hazır hale getirmelisiniz.

Zımpara yapmak gerekli mi?

Ahşap boyama sırasında zımpara yapmak elbette şart değildir ama en iyi sonucu almak istiyorsanız şiddetle tavsiye edilir. Örneğin boyayacağınız mobilyanın yüzeyi parlaksa, zımpara yapmadan atacağınız boya kısa bir süre içinde dökülmeye başlayacaktır. Diğer yandan daha önce boyanmış olan bir yüzeyde ya da kaplama mobilyalarda, zımparasız çalışmanız halinde işiniz çok zorlaşacak, boyanın tutması için kat üstüne kat atmanız gerekecektir. Ayrıca mobilyanın yüzeyinde pürüzler, delikler ya da boya dökülmeleri varsa da zımpara bir mecburiyet haline gelir. Ayrıca bu tarz durumlarda bir kat astar ahşap boyası sürmeniz de tavsiye edilir. Tamam zımparanın, hele de elle yapacaksanız, zahmetli bir iş olduğunu kabul ediyoruz, ama daha sonra pişman olmamak için bu zahmete katlanmak gerekiyor.

Zımpara nasıl uygulanır?

Sizi en az zorlayacak olan herhangi bir boya ya da benzer işlemden geçmemiş masif mobilyalardır, bu noktada ağaç boyama kuralları devreye giriyor. Bunlarda ince bir zımparayla işinizi kolayca halledebilirsiniz. Cilalı mobilyalarda iş biraz daha zorlaşır ve önce ince, sonra kalın zımpara atmak gerekebilir. Burada dikkat etmeniz gereken cilanın kalınlığına bağlı olarak zımpara numarasının küçülmesi gerektiğidir. Zımparayı yaparken aşırı güç kullanmayıp ağaç boyama yönüne dikkat etmeniz gerektiğini ve özellikle parlak yüzeylerde temel maksadın yüzeyi ahşap boyası tutacak biçimde matlaştırmak olduğunu unutmamalısınız. Aynı şekilde daha önce boyanmış olan ya da üzeri kaplama olan mobilyalarda da çift zımparalama yapıp, bu işleme maksimum özeni göstermek gerekir.

Astar atmak şart mı?

Elbette değil. Ama daha iyi bir görüntü elde etmek, eğer varsa mobilyanın üstündeki mevcut boyadan tamamen kurtulmak ve yeni süreceğiniz boyanın kolay düşmemesi için şiddetle tavsiye ettiğimiz bir uygulamadır. Ancak astar uygulamasından sonra bir kat daha ince zımpara yapmanız gerektiğini unutmayın.

Boyanın inceltilmesi

Yine boyama aşamasında çok dikkat etmeniz gereken bir nokta boyanın ne kadar inceltilmesi gerektiğidir. Çok pütür pütür ya da aşırı sıvılaşmış boyalarla girişiminiz başarısız olabilir. Boyayı iki kere uygulamak idealdir, ama ikinci uygulamadan önce ilk sürdüğünüz katın tamamen kurumasını bekleyin.

Boya aşaması

Temizlik-zımpara-astar-zımpara döngüsünü takip ettiyseniz, şimdi işin en zevkli kısmına yani boyamaya geçebiliriz. Ahşap mobilya boyasında su bazlı akrilik boya mı yoksa yağlıboya mı kullanacağınız size kalmış bir şey. Peki akrilik boya nasıl kullanılır? Her iki tür boya da ahşapa uygulanabiliyor. Ancak bazı duvar boyalarının ahşap için uygun olmadığını unutmayın ve boyayı satın almadan önce hangi yüzeylere uygun olduğunu üzerinden okuyun. 

Boyama aleti olarak hem fırça, hem de rulo kullanabilirsiniz. Rulo seçiminde boyanın türü de önemliyken, özellikle dar açılarda rulo kullanamayacağınız için en iyi taktik fırçayla boyayıp, iz kalmaması için ruloyla üzerinden geçmektir. 

Ahşap mobilyaların korunması

Şimdi kısaca ahşap mobilyanızı nasıl koruyacağınıza dair birkaç fikirle yazıyı bitirelim. Direk güneş ışığı ahşap cilasını bozabileceği için ilk dikkat edilmesi gerekenlerden biri bundan kaçınmaktır. Aynı şekilde nemli ortamlar da ahşapa zarar verip, şişmesine neden olabilir. Bu da hem mobilyanın şeklini bozar, hem de ömrünü kısaltır. Diğer yandan benzer sebeplerle ahşap mobilyaların üzerine sıcak şeylerin de konmaması ve altlık kullanılması gerekiyor.

Yaratıcılığınızı konuşturun

Bu yazıda ahşap mobilya nasıl boyanır ve akrilik boya kullanılır sorusuna cevap vermeye çalıştık. Ama mobilya boyamak deyince aklınıza sadece basit bir renk değişikliği gelmesin. Biraz yaratıcılık, biraz da el becerisiyle evinizdeki eskimiş ya da rengi atmış bir mobilyayı, aynen bu fotoğrafta görüldüğü gibi herkesin imrenerek bakacağı bir sanat eserine çevirebilirsiniz. 

Son aşama: Vernik

Yine şart olmamakla birlikte iki kat boyanın ardından son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bazı boyalarda vernik atmak gerekmiyor olsa bile, boyanızı satın alırken işin uzmanına danışıp verniğe ihtiyacınız olup olmadığını sormak ve o boyaya uygun verniği almak ideal çözümdür. Ayrıca sonradan oluşabilecek sararmaları önlemek için kaliteli bir vernik seçmeniz de gerekiyor.

Geniş aileler için ideal 6 müstakil ev projesi (planlarıyla birlikte)

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Hobi-Art SM 18 Boyanabilir Ahşap 3 Çekmeceli Komodin

 

Ahşap Anahtarlık Boyama Örneği:



 


Hobi Çalışmalarınızı Transfer Baskı Kağıtları ile Güzelleştirin 

Hobi çalışmalarınız için farklı tasarımlara her zaman ihtiyacınız vardır. Çalışmalarınıza farklı yorumlar katarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Birbirinden özel tasarımlara sahip, kendinden yapışkanlı tansfer baskı kağıtları ile tasarımlarınızdaki farkı görün. Çeşitli ebatlardaki transfer kağıtlarıni görmek için tıklayın.

transfer kağıdı

 Komodin Nasıl Boyanır

"Onlar Nasıl Boyuyor" köşemize devam ediyoruz. Mobilya yenileme konusunda bu blogta paylaştığım içerikler sayesinde bir çoğunuz çok güzel işler çıkardı, İnstagram üzerinden fotoğraflar gönderiyorsunuz çok mutlu oluyorum. Bu yazımda komidin nasıl boyanır ve eskitme tekniklerinden bahsedeceğim ama bunu sadece komodin boyama olarak sınırlandırmayın, istediğiniz mobilya yenileme projenizde kullanabilirsiniz. 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
 

Bu blog zaman içerisinde sizlerin not defteri olarak kullanabileceğiniz ücretsiz bir rehber olacak. Boyama konusunda bir çok bilgiye bu blogta ulaşabileceksiniz. Tabi şuan eksikler var, ilerleyen zamanlarda her aradığınızı bulabileceğiniz bir platform olması için çok emek veriyorum. Örneğin ; Mutfak Nasıl Boyanır yazımı okuyarak boya yaptığınızda, aklınıza bir şey takıldığında hemen bloga gelerek bilgilerinizi tazeleyebileceksiniz. Yani seafoodplus.info her an elinizin altında bir kitap gibi olacak, üstelik ücretsiz! En güzeli ise, hiç kimseye ihtiyaç duymadan sadece benim yazdıklarım ile evinizi yenileyebileceksiniz👌 Biliyorsunuz ben boya satmıyorum, hiç bir markaya bağımlı değilim, sadece beğendiğim ürünü ve markayı burada dile getiriyorum. (Linkten kazan teklifi geliyor, ama kabul etmiyorum, şuan sadece Trendyol influencer anlaşmam var)

 Markalar benimle iletişime geçse bile tek şartımın, ürünü bir ay test etmek istediğimi ve beğenmezsem tanıtımını yapamayacağımı söylüyorum. Sizler de bana güveniyorsunuz çünkü burada açık açık her şeyi konuşuyoruz 🤓

Ve komodin nasıl boyanır başlığımıza geçelim, fotoğlarda gördüğünüz komidini yabancı bir Blogger boyamış, İnstagram adresi Vintage Revitalized, güzel projeleri var bakmanızı tavsiye ederim.

Şimdi biz bunu kendi boyalarımızla nasıl boyayabiliriz, adım adım anlatmaya başlıyorum.

Komodin Boyama ve Eskitme Teknikleri 

1. Adım Boya Hazırlık 

Bu defa konuyu çok uzatmak istemiyorum, o yüzden direk boya ile ilgili girdim lafa ama hiç bilmeyen arkadaşlarım için kısaca özetlemek istiyorum. 

İlk adım her zaman temizlik, zımpara ve hasarlı yerler için ya da kulp deliklerini kapatmak için macunlama işlemi olmalı, ne boyarsanız boyayın bu üç aşamayı atlamayın özellikle mutfak boyama yazımı okursanız bu aşamaları detayları ile anlattım, mutlaka okuyun derim. 

Temizlik ve zımparayı yaptığımızı düşünerek boya hazırlık kısmına geçiyorum. 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

Renkler 

Buradaki rengimiz hafif kırık beyaz tonu ama tam kremde değil o yüzden Cadence dantel rengini alın boyayın demeyeceğim çünkü o baskın bir krem gelebilir. 

Şöyle anlatayım, Cadence Dantel ya da Rich Alaçatı rengine yine dönüşüm boyası olma şartı ile içine az beyaz karıştırarak rengi biraz açın derim. 

Ya da elinizde diyelim multisurface veya chalked beyaz renkleri var, yeni boya almanıza gerek elimizde olanı değerlendirmek için beyazın içine az sarı ve az kahverengi katarak aynı tonu elde edebilirsiniz. Önce küçük miktarlarda deneme yapın, sadece sarı ve beyazı karıştırarak da beyazın çiğliğini kırabilirsiniz. 

2. Adım Uygulama 

Uygulama aşamasına geçmeden önemli bir detay söylemek istiyorum, burada komodin üzerine kazıma eskitme yapmış alttan kahve gözükmüş, ama zaten mobilya kahverengi o yüzden direk kırık beyaza boyamış ve kazımış, sizin boyacağınız mobilya kahverengi değilse, siz önce mobilyanızın bazı yerlerini kahverengi boyayın, multisurface ya da chalked farketmez boyayabilirsiniz. Özellikle köşelerde eskitme yapmayı düşündüğünüz bölgeye fırça ile boyayı sürün dağıtın ve gerekirse iki kat sürün. 

Daha sonra bu kahverengi sürdüğünüz yerlerin üzerine Rich wooden wax sürebilir, kuruyunca artık beyaz boyamaya geçebilirsiniz, fakat benim fikrimi soracak olursanız buna hiç gerek yok, eğer mobilyanızda kazıma eskitme yapacaksanız iki kat boyamanız bittikten sonra çok bekletmeden kazıma yaparsanız zaten çıkar ve alttan kahveleri görürsünüz. Çünkü boya tam kemikleşmemiş oluyor ve kazımaya müsait durum ortaya çıkmış oluyor. Bir kaç gün geçerse üzerinden kazıma eskitmeniz zor olur. 

Boyama aşamaları ise, iki komodin için yazıyorum, chalked kullanacaksanız cc yeterli ve iki kat boyamanız gerekiyor. Multisurface kullanacaksanız eğer cc yeterli ve üç kat boyamanız gerekirse dördüncü katı atmanız gerekiyor. Multiyi biraz sulandırın, chalk boyayı sulandırmanıza gerek yok arada sadece fırça tutukluk yapmasın diye suya batırmanız yeterli. 

Rulo ve fırça seçiminde dekor marka kadife rulo ve rulonun girmediği yerlerde ipek fırça kullanmanız gerekir. 

Boya bekleme süreleri var biliyorsunuz ama kazıma eskitme uygulamalarında bu süreyi biraz esnetebiliriz. Multi veya chalked boyanızı uyguladığınızda her katta saç kurutma makinesi ile boyanızı biraz fixleyin ve sadece saat beklemeniz yeterli olacaktır. Sonrasında ise zımpara, bulaşık teli ya da bıçak yardımıyla sadece köşelerde eskitmek istediğiniz yerlerde hafif kazımalar yapın. Bu durumu çok abartmadan ilerleyin ve kendinizi kaptırmayın:) 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

3. Adım Masif Uygulama 

Komodinin üst kısmı için uygulama aşamasına geçiyoruz. Fotoğrafı incelediğimde ben üç renk görüyorum, alt tabandan yansıyan sarı, hafif kızıllık ve koyu kahverengi ve çok hafifte budak izleri var. 

Benim Tv Ünitesi Yenileme yazımı okursanız eğer, şimdi anlatacağım uygulamayı daha iyi anlarsınız, o yüzden okumayanlar önce onu mutlaka okusunlar. 

Bu işlemleri hem eskitme kremleri hem de yağlı boya ile yapabilirsiniz. Hatta Rich'in antique eskitme boyası ile yapabilirsiniz. 

Alttan bir sarılık var demiştik o yüzden önce alt zemini sıcak bir sarı tonunu boyuyoruz, Rich'in safran rengini kullanabilirsiniz cc en küçük boyu yeterde artar bile, direk sürmeyin boyayı iyice sulandırın hatta bulaşık süngerine batırıp yukardan aşağıya doğru düz düz çekerek boyayın. Kuruduktan sonra isterseniz koyu kahverengi eskitme kremi ile isterseniz elinizde varsa akrilik, multi vs fark etmez kahverengi boya ile yine sünger ile düz çekerek sürün ama çok çok ince bir tabaka sürün, hemen ardından budak aparatı ile gelişi güzel hareketler ile budak çekin ve budağı olabildiğince bozuk yapın, sonrasında hemen fırça ile budakların üzerine hafif bastırarak düzleyin. Bu aşama daha doğal masif görünümü verecek. ( bu anlattığım uygulama videosu instagram hesabım da tv ünitesi boyama videom da var, kafanız karıştıysa onu izleyerek çok daha iyi anlamış olacaksınız, aslında çok kolay ama yine de yeni başlayanlar için bu bilgiyi vermek istedim) 

Şimdi buraya kadar alttan sarı rengimiz ve koyu kahverengi budak rengimizi vermiş olduk. Sıra geldi üçüncü aşamaya, en son yaptığımız işlem kuruduktan sonra kahverengi eskitme kreminin içine çok az siyah eskitme kremi ekleyip bir karışım yapın ve yine sünger ile bolca sürün, bu aşamada hiç glaze mediuma gerek yok, ben pek kullanmam daha çok iz yaptığını düşünüyorum :) eğer hızlı hareket ederseniz hiç sorun olmaz, çok zorlanırsanız süngere biraz su sıkarsınız. Eskitme kremini direk sünger ile ince kat halinde sürerekte bırakabilirsiniz ya da bolca sürüp penye bez yardımıyla yine düz şekilde elinizi hiç kaldırmadan çekerekte işlemi tamamlayabilirsiniz. 

Benim favorime gelince ben yağlı boya eskitmeyi seviyorum, onun verdiği rengi hiç biri veremiyor, kısaca onu da anlatayım hemen :) 

Yağlı boya markası olarak kaliteli bir marka seçin derim dandik olanlar kurumak bilmez haberiniz olsun ve renk pigmentleri iyi değil, beni kullandığım marka Van Gogh yağlı boya ya da Winsor newton, burnt umber rengi ile raw umber rengini karıştırarak kullanabilirsiniz, içine inceltmek için keten yağı dökün ve sünger ya da kıl fırça yardımıyla dağtın, penye bezle rengini ne kadar açmak isterseniz o kadar silin, sonrasında 24 saat hiç dokunmayın, 48 saat içinde dokunma kuruluğu gerçekleşir ve müthiş bir sonuç verir. 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

Ayaklarda ise, renk daha koyu bırakılmış, bunun alt zeminini krem yapabilirsiniz, üstüne ise, kahverengi ve siyah eskitme kremini karıştırarak direk fırçayla sürüp bırakabilirsiniz, ya da yağlı boyanın raw umber rengini yine fırça ile uygulama yapabilirsiniz. Fotoğraf da ayakların üzeri biraz yıpranmış gözüküyor siz bunu en son hafif zımpara yaparak elde edebilirsiniz, ya da hiç dokunmayabilirsiniz, tamamen sizin isteğinize kalmış. 

4. Adım Vernik Uygulama 

Tüm işlemleri bitirdik ve artık vernik ile korumaya alma zamanı, boya işlemi bittikten en az iki gün sonra verniği yapıyoruz ki boya iyice kurumuş olsun hatta yağlı boya uygulaması yapmış iseniz sizin en az iki üç hafta beklemeniz gerekiyor, çünkü yağlı boyaların kemikleşme süresi daha uzundur. 

Vernik için böyle bir eskitme uygulamasına tabiki mat vernik yakışır ama bu tercih size kalmış. cc vernik iki kat olmak üzere iki komidin için yazıyorum gayet yeterli. Vernik ise Rich'in chalked ultra mat verniğini ya da Cadence kadife mat verniğini tercih edebilirsiniz. 

Vernik uygulama ise, yine dekor marka kadife rulo ile ve rulonun girmediği yerler için ipek fırça kullanmanız gerekir, rulonuz sıfır olsun. Temiz iş için ise, özellikle beyazda kıl tüy sorunu için ruloyu yapışkanlı kedi tüyü toplayıcısı ya da koli bandı ile üzerindeki tüyleri toplarsanız, bu sorunu çözmüş olursunuz. 

Roloyu verniğe bolca yedirdikten sonra, gerekirse fazlasını boş bir kağıt tabakta bırakarak hızlıca uygulama yapın ve tarama işlemi ile bitirin. Tekrar tekrar aynı yerden geçmek iz yapmanıza neden olur, o yüzden sadece bol vernik ve hızlı sürme, tarama işlemi bu işin en püf noktaları olduğunu söyleyebilirim. Vernik çok yoğun ise ve uygulamada zorluk çekerseniz çok az su ilave edip karıştırabilirsiniz. 

Kısaca anlatacağım dedim ama yine çok uzun yazdım sanırım🤓 Aslında hiç bilmeyen arkadaşlar için detay gireyim derken uzatıyorum, umarım faydalı olmuştur, yorum yazmayı unutmayın :) Sormak istedikleriniz varsa ya da anlamadığınız bir yer yorumlarda yazabilirsin. Yeni içerikte görüşürüz sevgiler 💖

Bu yazımda komodin nasıl boyanır, boya uygulama aşamaları, mobilya nasıl boyanır ve basitçe yapabileceğiniz eskitme teknikleri konuştuk. Beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz.. 

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

Komidin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri
Komodin Nasıl Boyanır - Eskitme Teknikleri

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir