su faturası son ödeme tarihi geçerse / Eski Dönem Fatura Borçlarının Ödenmesi

Su Faturası Son Ödeme Tarihi Geçerse

su faturası son ödeme tarihi geçerse

Faturamı Son Ödeme Tarihinde Ödenmediğimde Hattımın Kısıtlanma ve Durdurma Süre ve Süreçleri nelerdir?

​​Faturanın Son Ödeme Tarihinde Ödenmemesi Sonrası Hattın Kısıtlanması ve Durdurulması
Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde borçlu hat için ”Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği” hükümleri kapsamında kısıtlama ve durdurma aksiyonları alınmaktadır.  


Kısıtlama Öncesi :
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonra, ve kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde hattının kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
2- Gerekli görülmesi durumunda ödenmemiş faturanın hatırlatılması amacıyla kısıtlama öncesinde ilave olarak kısa mesaj, e-mail gönderimi, anons ve arama gibi aksiyonlar alınmaktadır.


Kısıtlama :
3- Kısıtlama öncesinde kısa mesaj ile yapılan bildirime rağmen, fatura borcu ödenmezse, kısa mesajda belirtilen kısıtlama tarihinde borçlu hattın kullanımları kısıtlanır.
Borçlu hat, faturanın son ödeme tarihini geçtikten sonraki  ilk fatura kesim tarihi  öncesinde, kısıtlanmaktadır.
**Hattın Kısıtlanması: Abone hattının acil arama hizmeti ve işletmeci müşteri hizmetleri numarası hariç olmak üzere, giden aramalara ve kısa mesajlara kapatılması şeklinde, internet erişim hizmetlerinde, internet bağlantı hızının düşürülmesi veya asgari olarak abonenin borcunu ödemesine imkân verecek şekilde bazı internet sayfalarına erişim sağlanması,
4-Borçlu hattın kısıtlanmasının ardından aboneye kısa mesaj ile hattının kısıtlandığı, ödemenin yapılmaması durumunda  kısıtlı şekilde sunulan hizmetin durdurulacağı ve ödeme işlemini gerçekleştirebileceği kanallara ilişkin bilgisi verilir.
5- Gerekli görülmesi durumunda ödenmemiş fatura borçlarının hatırlatılması amacıyla durdurma öncesi kısa mesaj, e-mail gönderimi, anons, arama gibi aksiyonlar alınmaktadır.
6- Kısıtlama süreleri fatura itiraz, taksitlendirme ve özel istisna gerektiren durumlar haricinde aşağıdaki gibi gerçekleşmektedir. OHAL durumlarında  sürelerde değişiklikler olabilmektedir.

​Kısıtlama Öncesi SMS
Kısıtlama​Açık Fatura Sayısı​
Son Ödeme Tarihi+ 1 ile 10 gün​Kısıtlama Öncesi SMS+7.gün​​1
  • Bu süreler, resmi tatil ve hafta sonları nedeniyle  ötelenebilmektedir. 

Durdurma :
7- Kısa mesajla yapılan durdurma öncesi bildirime ve hattın kısıtlanmasına rağmen, fatura borcu ödenmezse, hattın kullanımları son ödeme tarihini takip eden yeni fatura dönemiyle birlikte tamamen durdurulur.
**Hattın Durdurulması: Abone hattının, acil arama hizmeti hariç olmak üzere, gelen ve giden aramalar ile kısa mesajlara kapatılması ve internet erişim hizmetlerinin durdurulması,

Kısıtlama-Durdurma Önce ve Sonrası Fatura Ödemesi :
8- Aboneler fatura kesim tarihlerinden itibaren tüm ödeme kanallarından fatura ödemelerini gerçekleştirebilirler. Ödeme için : Turkcell Online Fatura Borç Sorgulama ve Ödeme​
9- Abonelik iptal olmadığı sürece, borç nedeniyle kısıtlı yada durdurulmuş olan hat, ödenmemiş faturaların ödeme bilgisinin sistemlerimize yansımasından en geç 24 saat içinde kullanıma açılmaktadır.
10- Abonenin faturasını ödememesi nedeni ile hizmetin kısıtlanması/durdurulması ve hattın tekrar hizmete açılması durumunda, bir takvim yılındaki ilk açma-kapama işlemi için aboneye herhangi bir ad altında ücret yansıtılmaz.

Bildiğimiz gibi su, hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır ve yaşam kaynağımızdır. Suyumuzun bir kaç saat kesilmesine bile tahammülümüz yoktur. Dolayısıyla su faturamızın takibini yapıp son ödeme tarihinden önce fatura tutarını ödememiz gerekmektedir. Aksi takdirde suyumuz kesilebilir ve susuz kalabiliriz. Zamanında ödenmeyen faturalar için gecikme faizi ve suyumuz kesildiğinde açma kapama bedelleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Peki su faturamızı nerelerden ödeyebiliriz?

Su Faturasını Nerelerden Ödeyebiliriz?

Belli tarihlerde oluşturulan su faturamızı çeşitli ödeme yöntemleri bulunmaktadır. Yetkili ödeme noktalarından su faturamızı ödeyebiliriz. PTT şubelerinden de su faturası ödenebilmektedir. Yetkili banka şubelerinden, İnternet ve mobil bankacılıktan da su faturamızı ödeyebiliriz. Ayrıca kredi kartı ile dağıtıcı firmanın web adresinden de fatura ödeme işlemini gerçekleştirebiliriz.

Su Faturası Kaç Gün Ödenmezse Sularımız Kesilir?

Su faturamızı düzenli olarak ödemeliyiz yoksa su kesintisi ile karşı karşıya kalabiliriz. Peki faturayı ödemememiz durumunda suyumuz ne zaman kesilir? Su faturamızı ödemememiz durumunda fatura borcu gecikme faizi ile birlikte bir sonraki faturaya yansıtılır. Bu şekilde 3 fatura döneminde de borcumuzu ödemememiz durumunda ise 10 günlük süre başlar. Eğer bu 10 günlük süre içerisinde de ödeme yapmazsak suyumuz kesilir.

Zamanında Ödenmeyen Faturaya Ne Kadar Gecikme Faizi Uygulanır?

Gecikme faizi faturanızın son ödeme tarihinden itibaren karşılaşacağınız fatura tutarı dışındaki bir ücrettir ve su faturasını ödemediğiniz her gün bu ücrette artış olur. Böyle bir ücretle karşılaşmamak için faturalarınızı düzenli olarak ödemelisiniz. Yetkili su idaresi son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizini uygular ve bu gecikme faizi oranını her şirket kendisi belirler fakat bu oran yönetmeliklerle belirlenmiş olan üst sınırı geçemez.

Su Kesme Açma Bedeli Ne Kadardır?

Su faturamızı yukarıda belirtilen süre içerisinde ödemememiz halinde yetkili firma tarafından sayaca mühür veya kelepçe takılarak suyumuz kesilecek,  bu işlem neticesinde suyumuzu tekrar açtırmak istersek fatura tutarları ve gecikme faizi tutarı yanında bir de kapama açma  ücretiyle karşı karşıya kalacağız. Kapama açma ücreti firmadan firmaya değişkenlik göstermekle birlikte karşımıza  30-50 TL arası bir ücret çıkması muhtemeldir. Su sayacındaki mührü veya kelepçeyi kırarak suyu kullanmaya devam edersek kaçak kullanım bedeli olarak tarafımıza  ceza yansıtılacaktır. Bunun tutarı da yine değişkenlik göstermekle birlikte 500-600 TL civarındadır.

Kesilen Suyumuz Faturayı Ödedikten Ne Kadar Sonra Tekrar açılır?

Suyumuzun kesilmesi sonrasında tüm ücretleri ödeyerek suyumuzu açtırabiliriz. Günün erken saatlerinde başvurmamız durumunda gün içerisinde suyumuz tekrar açılacaktır. Aksi bir durum söz konusu olursa en geç 1 iş günü gecikmeyle suyumuz tekrar kullanımımıza sunulacaktır.


Gökhan Çınar

Site yöneticisi ve imtiyaz sahibi. 2015 yılında kurduğu Güncel kesintiler internet sitesi ile Türkiye'nin elektrik ve su kesintisi haberlerini yıllardır milyonlarca kişi ile paylaşıyor.

Elektrik faturalarında yer alan son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmazsa, ödenecek bedele günlük faiz eklenir. Son ödeme tarihi geçtikten sonra elektrik hemen kesilmez. Borç bir süre daha ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tarafından ikinci kez ödeme bildirimi yapılır. Bu bildirime ikinci ihbarname de denir. İhbarname; posta, e-posta, kısa mesaj ya da telefon yoluyla tüketiciye ulaştırılır.

İhbarnameden sonra beş iş günü içinde borç ödenmezse elektrik kesilir ve sayaç, elektrik dağıtım şirketi görevlileri tarafından mühürlenir. Elektrik kesildiğinde tüketiciye kesme ihbarnamesi bırakılır. Bu ihbarnamede elektrik sayacındaki son kullanım verileri ile enerjinin kesildiği tarih ve saat belirtilir. Kesilen elektrik, faizi ile toplam borcun ödenmesi ile açılır. Ancak sonraki ay gelecek faturaya kesme açma bedeli yansıtılır.

Elektrik Faturalarında Gecikme Faizi Ne Kadar?

Elektrik faturası gecikme faiz oranı, elektrik dağıtım şirketleri tarafından belirlenir. Bu sebeple farklı kurumlar tarafından farklı faiz oranları uygulanabilir. Ancak bu oran, yönetmelikte belirtilen azami oranın üzerinde olamaz. Gecikme faizi, faturada belirtilen son ödeme tarihinden sonraki gün işlemeye başlar ve günlük olarak eklenir. Faturanın kesildiği dönem uygulanan faiz oranı otuza bölünerek günlük faiz oranı hesaplanabilir. 

Kesilen Elektrik Borç Ödendikten Sonra Ne Zaman Açılır?

Fatura bedeli ödendikten sonra imar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, imar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde yetkili personel tarafından elektrik açılır. Elektrik dağıtım şirketi personelinin bizzat gelerek sayacı açması gerekir, bu sebeple personelin yoğunluk durumuna göre aynı gün içinde de açılabilir. Ödeme, hafta sonları ya da resmi tatillerde yapılırsa, ilk iş gününün beklenmesi gerekebilir. Ancak, bazı elektrik dağıtım şirketleri, resmi tatiller ve hafta sonlarında da hizmet verebilmek adına nöbetçi personel çalıştırır. Acil durumlarda ödeme yapıldıktan sonra kuruma bildirilirse, varsa nöbetçi personel yönlendirilebilir. 

Elektrik Kesme Açma Bedeli Ne Kadar?

Ödenmeyen fatura sebebiyle kesilen elektrik, borcun ödenmesiyle yeniden açılır. Ancak, bir sonraki ay faturasına kesme açma bedeli yansıtılır. Bu bedel, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanır ve belirli aralıklarla arttırılır. Güncel elektrik kesme açma bedeli, alçak gerilim için 37 lira 30 kuruş ve orta gerilim için 189 lira 80 kuruş olarak belirlenmiştir.

Elektrik Kesildikten Sonra Fatura Ödenmezse Ne Olur?

Elektrik kesildikten sonra 90 gün içinde geçmiş döneme ait borçlar ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tüketicinin sayacını söker. Ayrıca, ödenmemiş tüm faturalar için de icra takibi başlar. Bu durumda geçmiş döneme ait tüm borçlar ve eklenen faizin yanı sıra mahkeme masrafları da tüketiciden tahsil edilir. 

Genel Fatura Bilgileri

Sayaç Okuma Hakkında

Sayaçlar aylık periyotlar halinde okunmakta ve abonelere su faturası bildirimi bırakılmaktadır. Aboneye sayaç okumasından sonraki günden başlamak üzere 10 günlük ödeme süresi verilir. Sayaç okumasından kaynaklanan itirazların 2 gün içerisinde yapılması gerekmektedir.

Veznelerdeki sıkışıklık ihtimali göz önüne alınarak ödemeyi son güne bırakmamanız tavsiye edilir.

Tüketim Hesaplama Yöntemi

İstatistiklerin ortaya koyduğu değerler ele alındığında; konut abonelerinin günlük zorunlu ihtiyaçları için 4 kişilik ailenin yaklaşık 1 günde 0,6666 m3, ayda 20 m3 su tükettikleri, diğer aboneliklerin ise tükettikleri m3 miktarının ait olduğu abone grubundaki fiyat ile çarpılması sonucu bulunmaktadır.

 

Konut aboneleri için;                                                        

Birinci kademe fiyat 0-10 m³  
İkinci kademe fiyat 11-20 m³ 
Üçüncü kademe fiyat 21 m³ üstü                                 

Tüketimlerde uygulanmak üzere kademelendirilmiştir. Hesaplama şekli 30 gün üzerinden okuma gününe göre yapılmaktadır.

Aşağıda 22 m³ tüketimin farklı zaman aralıklarında gerçekleşmesi halinde oluşacak tahakkuk biçimleri örneklenmiştir.

1.Sayacı 30 günde okunup tüketimi 22 m³ olan bir abonenin su tahakkukunun hesaplanması;

Konut aboneleri için;


1. Örnek

10 m³ x 1.Kad.fiyatı = A

10 m³ x 2. Kad.fiyatı = B
2 m³ x 3. Kad.fiyatı = C

Toplam tüketim : 22 m³

Tahakkuk (su tüketim bedeli) = A+B+C

2. Örnek

10 m³ x 1.Kad.fiyatı = X

10 m³ x 2. Kad.fiyatı = Y

12 m³ x 3. Kad.fiyatı = Z

Toplam tüketim = 32 m³

Tahakkuk (su tüketim bedeli) = X+Y+Z


 

Gecikme Faizi

Son ödeme gününün geçirilmesi halinde fatura bedeli üzerine yasal gecikme faizi uygulanır. Yasal gecikme faizinin uygulanması suyun kesilmeyeceği anlamını taşımaz.

Suyun Kesilmesi İşlemleri

1.Abonenin tahakkuk eden borçlarını ödememesi durumunda suyu borçtan kesilir. Abone, su faturasında belirtilen son ödeme tarihine kadar su faturası bedelini ödemekle yükümlüdür.

2. Abonelerimizin ödenmeyen eski borçları, her ay sayaç okuması sırasında bırakılan “Su Faturası” üzerinde gecikme cezası hariç olarak kendilerine bildirilmektedir.
3.Bildirime rağmen eski borçlar ve yeni su tüketim bedelinin 10 gün içersinde ödenmemesi halinde abonenin suyu, sayacı aparatlamak, tapa kullanmak gibi yöntemlerle kesilir.
4.Suyun kesilmesine rağmen borç ödenmezse, kesme tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde sayaç sökülür.

5.Sayaç söküldükten sonra abonenin borcunu ödenmemesi halinde borcun yasal yollardan tahsili yoluna gidilir.

6.Abonenin suyunun kesilmesinden sonra su fatura bedelini yatırması ile suyu; aynı gün, ya da iş yoğunluğu nedeniyle en geç ertesi gün, tekrar bağlanır.

7.Suyu kesilen abonenin suyunun tekrar açılması karşılığı oluşan açma/kesme bedeli abonenin bir sonraki faturasına yansıtılır.

8.Herhangi bir nedenle suyu kesilen veya sayacı sökülen abonelerin suyunun tekrar açılması veya sayacının bağlanması durumunda görevlilerimiz tarafından işlem yapılır ancak suyu bağlanan abonelerimizin vanaları kapalı olarak bırakılmaktadır. Çünkü abonelerimizin evinde olmaması ve herhangi bir musluğun açık olması durumunda evlerinin su basması veya yüksek su faturasıyla karşılaşmamak için bu şekilde işlem yapılmaktadır.

9.Abonelerimiz itirazları sonucu yapılan kıyaslamalar, mesai dışında verilen kanal açma ve kanal çekim ücretleri yasa gereği 10 yılı dolduran sayaçların test ücretleri vb. gibi ücretler diğer toplamlar bölümünde belirtilmektedir.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir