duanın kabul olduğu 3 durum / Duanın kabul olması için ne yapılmalı? En etkili ve güçlü dilek duası - Masiva Haberleri

Duanın Kabul Olduğu 3 Durum

duanın kabul olduğu 3 durum

Tüm günahlardan uzak durulması ve İslamiyet'te ibadet edilmesinin önemine defalarca değinilen bir gün olan Arefe günü, yılında 20 Nisan Perşembe günü eda edilecek. Musluklardan zemzem aktığı, af dileyen kişilerin tüm günahlarının bağışalanacağı ve tövbe ve çeşitli ibadetlerle geçirilmesi gerektiğine inanılan bir gün olan Arefe'de Peygamber Efendimiz'in duası ve bugün okunması gereken dualar araştırılıyor. İşte detaylar

PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN AREFE GÜNÜ DUASI

Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur. Duâ şudur:

* "Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi."

İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır," buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:

* "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."

Buhâri'de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur.

* "Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri"

"Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurdu ki: Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü Tealänın kıymet verdiği bir gündür. Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur. Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır. Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.

Peygamber Efendimiz bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Efendimiz (s.a.v.) Arefe gününün faziletini şu hadisle müjdeliyor:

"Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teâlâ o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat'taki hacıları kastederek) şöyle buyurur:

Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim. Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz."

AREFE'DE OKUNACAK DUALAR DÄ°YANET

Peygamberimiz, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır." (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, ) buyurmuşlardır.

Asıl olarak; Kurban Bayramından bir gün öncesine mahsus olan Arefe tabiri, Türkçe'de Ramazan Bayramı'ndan bir gün öncesi için de kullanılmaktadır. Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).

Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, "Sıyâm", ) nakledilmiştir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.

Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."

İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.

Allah 3 kişinin duasını reddetmez

DİN

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

ABONE OL

Allah 3 kişinin duasını reddetmez

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor; “Üç kişi vardır ki Allah onların duasını reddetmez.”

Tabi duanın şartlarını yerine getirmek kaydıyla. Peki, kimdir o üç kişi? Birincisi helal yiyenler. Eğer midende haram lokma varsa Allah duanı kabul etmez. Helalinden yiyeceksin ve Cenab-ı Hakk'ın her şeye kadir olduğuna inanacaksın. Duamı kabul edecek diyerek sabırla dua edeceksin. Hadiste geçen duası ret olunmayacak başka bir kişi ise sürekli Allah'ı zikreden kişilerdir. Sürekli Allah'ı zikredenin de duası geri çevrilmez. Tabi biz şimdi zikir deyince hemen akıllara Allah Allah, "La ilahe illallah" geliyor sadece. Ama namaz da zikirdir, Kur'an da zikirdir. Mesela bir iş yapacağı zaman Müslüman inşallah der. İnşallah da bir zikirdir. Allah izin verirse, müsaade ederse demektir inşallah. Kur'an öyle söylüyor. Onun için inşallah demeye dilinizi alıştırın. Bu Allah'ın bizden istediğidir. İmanın icabı budur. Bir işe başlayabileceğinin garantisi yok. İnşallah diyeceksin. Yine bir işi bitirdiğin zaman elhamdülillah diyeceksin. Çünkü Allah sana o işi bitirecek gücü vermeyebilirdi. Elhamdülillah da zikirdir. Tabi bu zikirler tuvalet gibi pis yerlerde olmaz. Mubah yerlerde olabilir. "La ilahe İllallah"ın ise zikrin en edalı olduğunu bildiriyor Peygamber Efendimiz… Bir adamın ilk sözü ile son sözü "La ilahe illallah" olursa arada bin yılda yaşasa da cennete gider buyruluyor. Kadınlar ay hallerinde ve loğusa hallerinde de söyleyebilir bunu. Abdestsizken de söyleyebilirler. Duaların geri çevrilmemesi için çokça zikretmemiz lazım.


ZİKİR EHLİ OLMAK DUAYA KAPI AÇAR

Dünya insanı bazen sıkar. Çok bunaldığın zaman, daraldığın zaman kesinlikle, "Hay Allah kahretsin" deme! Çünkü Peygamber Efendimiz, "Müslüman lanet okumaz" buyuruyor. Zaten Müslüman'a lanet okumak da yakışmaz. Başa gelen her şey Allah'ın haberi dâhilindedir. Bunlar imtihanın icabıdır. Ne diyeceğiz peki? "La havle vela kuvvete illa billahilaliyyül azim" de… Unutmayalım ki her şeyi yaratan Allah'tır. Şimdi güzel bir ev, araba veya bir çocuk gördüğünüzde, hemen "vay şuna bak be" diyorsunuz. Böyle demeyin. Onun yerine maşallah deyin. Allah nasıl yaratmış deyin. Sen müminsin. O evi, arabayı veren Allah. Hem böyle yapınca nazarınız değmez. Arabayı yakmazsınız, evi yıkmazsınız. Bu da zikirdir. Maşallah da zikirdir. Birisi öldüğünde "İnnelillahi ve inna ileyhi raciun" demek de zikirdir. Her durumda Müslümanlığımızın işaretidir bu zikirler. Allah bizleri zikrini diline alıştıranlardan eylesin. Âmin.

MAZLUMUN DUASI DA RET OLUNMAZ

Yolda kalmış mazlumun duası da ret olunmaz. Çünkü mazlumların ahı ile Allah'ın arasında perde yoktur. Anında gereği infaz edilir. Öyleyse mazlumun ahını almaktan sakınacağız. Sakın kimseye zulmetme. Ne demiş atalarımız; alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste… Sen bir defa bir mazluma zulmedersin. Allah hayatın boyunca süründürür seni. Mazlumun yardımcısı Hazret-i Allah'tır.

ADİL YÖNETİCİNİN DUASI DA RET OLUNMAZ

Hadiste zikredilen duası ret olunmayacak üçüncü zümre ise adaletli idarecidir. En baştan en sona kadar tüm çalışanlarının hakkını yemeyen, onlara zulmetmeyen yönetici. Eğer haktan sapmadan, Peygamberin sünnetinden sapmadan işçisinin, çalışanının hakkını veriyorsa ve hepsi arasında adaleti tesis edebiliyorsa o yöneticinin de duası ret olunmaz. İdareci olduğun zaman hak yemeyeceksin. Tüm samimiyetinle adil birisi olacaksın. O zaman Cenab-ı Hak dualarını nasıl kabul ediyor bak gör… Allah bizleri duaları geri çevrilmeyen kullarından eylesin. Bu hadisi Ebu Hureyre'den ve ondan nakleden Beyhaki'den ve tüm bu nasihat üzere amel eden kullarından razı olsun. Âmin.

Prof. Dr. Cevat Akşit
GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
DİĞER
Putin ile Wagner anlaştı! Rusya iç savaştan döndü
TDV: Kurbanını paylaş kardeşinle yakınlaş

Duanın kabul olduğu hâller ve zamanlar

Prof. Dr. Haydar Baş, "Dua ve Zikir" eserinde duanın kabul olduğu haller ve zamanlar hakkında şu bilgileri veriyor:

"Zikrullah hâlinde ve zikrullahtan sonra edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Kim yatağına abdestli olarak yatıp uyku basıncaya dek Allah'ı zikrederse, gecenin herhangi bir saatinde kalkıp Allah'tan gerek dünya ve gerekse âhirete ait ne isterse Allah mutlaka ona istediğini verir." (Tirmizî, ).

Peygamber Efendimizi vesile ederek edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Abdest alınan yere gidip abdest al! Sonra iki rekât kılıp, 'Allahümme innî es'elüke ve etevesselü ileyke bi-nebiyyinâ Muhammedin sallalahu aleyhi ve sellem, nebiyyi'r-rahmeti. Yâ Muhammed, innî eteveccehü bi-ke ilâ Rabbî, fe-yakdî lî hâcetî/Allah'ım! Senden dilerim ve Peygamberimiz ve rahmet Peygamberi olan Muhammed'in (s.a.a) hürmetiyle Sana tevessül ederim. Ey Muhammed! İhtiyacımı görmesi için Seninle Rabb'ime yöneldim' duasını oku ve ondan sonra hâcetin ne ise söylersin." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-KebîrTirmizî, no. ve İbn Mâce, no).

Allah'ın veli kullarını vesile ederek edilen dualar:

Ömer, kıtlık olduğu dönemde yağmur duası yaptığı zaman, 'Abbâs'ın yüzüsuyu hürmetine' der ve şöyle dua ederdi: 'Allah'ım, biz Sana, Peygamberinle tevessül eder Sen de bize rahmet verirdin; şimdi ise Peygamberinin amcasıyla tevessül ediyoruz; ne olur onun yüzüsuyu hürmetine bize yağmur ihsan et!' Duanın ardından bolca yağmur yağardı. (Buhârî, İstiskâ 3/2,II,).

Eller kaldırılarak edilen dualar: 

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Şüphesiz Rabb'iniz hayâ sahibidir. Kulu, Kendisine ellerini kaldırırsa, iki elini boş ve hüsrana uğratacak bir şekilde geri çevirmekten hayâ eder." (Ebû Dâvud, ve Tirmizî,).

İsm-i Âzam'ı vesile ederek edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Kendisiyle dua edildiği zaman kabul ettiği Allah'ın İsm-i Âzam'ı şu üç sûrededir: Bakara, Âl-i İmrân ve Tâhâ." (İbn Mâce,).

Cenâb-ı Hakk'ın rahmetinin genişliğini, hazinesinin sonsuzluğunu bilerek, O'ndan isteyerek edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Allah'a kabul edileceğini yakînen bilerek dua edin! Çünkü Allah gafletle yapılan duaları kabul etmez." (Tirmizî,).

Yûnus Peygamberin balığın karnındayken ettiği dua ile edilen dua:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Yûnus, balığın karnında iken şöyle dua ederdi: 'Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez'z-zâlimîn/Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, ben zâlimlerden oldum).' Kim bu duayı ederse (duası) muhakkak kabul olur." (Tirmizî,).

Allah'ın, Âdem'i (a.s.) yeryüzüne indirdiğinde ettiği dua ile edilen dua:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Allah, Âdem'i yeryüzüne indirdiği zaman Kâbe'ye doğru durdu ve iki rekât namaz kıldı. Allah ona şu duayı ilham etti: 'Allah'ım! Sen benim gizlimi ve açığımı biliyorsun. Mazeretimi kabul et! Hâcetimi biliyorsun, dileğimi ver! İçimdekini de biliyorsun, günahımı bağışla! Allah'ım! Senden kalbimi dolduracak iman, sâdık bir yakîn dilerim ki, böylece benim için yazıp takdir ettiğin şeyin isâbet edeceğini bileyim. Benim için taksim ettiğin şeye de râzı olayım.' Allah ona şunu vahyetti: Ey Âdem! Tevbeni kabul ettim, günahını bağışladım. Bana önemli bir işinde kim bu duayı ederse onu mutlaka kabul ederim, onu bağışlarım ve ona kâfi gelirim. Şeytan'ı ondan uzaklaştırırım. Her tâcirin ardından onu kazançlı kılarım. Dünya ona ister istemez yönelir." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat; Heysemî, Mecma' X,).

Kırk kere edilen dua:

İmam Ca'fer (a.s) şöyle buyurdu: "Kırk kişilik grup bir araya gelip Allah Azze ve Celle'ye bir meselede dua ederlerse, Allah mutlaka onların dualarına icâbet eder. Eğer kırk kişi değillerse, o zaman dört kişi on kere Allah'a dua etsinler, bu takdirde Allah dualarını kabul eder. Eğer dört kişi değillerse, o zaman bir kişi kırk kere Allah'a dua etsin, Aziz ve Cabbar olan Allah onun duasına icâbet eder." (Kuleynî, Usûl-i Kâfî, c.2, s).

Farz namazların ardından ve gecenin son kısmında edilen dualar:

Denildi ki: "Ey Allah Resûlü! Hangi dua daha fazla kabûle şayandır?" "Gecenin son kısmının ortasında ve farz namazın ardından yapılan dualar" buyurdu. (Tirmizî,).

Vitir namazından sonra edilen dualar:

İmam Ca'fer (a.s.) şöyle buyurdu: "Dua şu dört yerde kabul edilir: Vitir namazında, sabah namazından sonra, öğlen namazından sonra ve akşam namazından sonra." (Kuleynî, Usûl-i Kâfî, c.2, s).

Gecenin son üçte birinde, seher vaktinde edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Rabbimiz her gece gecenin üçte biri kaldığı zaman, dünya semasına iner ve buyurur ki: Yok mu dua eden? (Dua etsin de duasını kabul edeyim). Yok mu Benden isteyen? (İstesin vereyim). Yok mu bağışlanmasını isteyen? (Bağışlanma dilesin) Ben de onu bağışlayayım." (Buhârî,Teheccüd 14/1,II,47;Tevhîd 35,VIII,;Davât 14,VII,).

İmam Muhammed Bâkır (a.s.) şöyle buyurdu: "Allah (c.c.), mü'min kullarından çokça dua eden her kulunu sever. Seher vaktinden güneşin doğuşuna kadar dua etmeyi sakın terk etmeyin; çünkü gök kapılarının açıldığı, rızıkların taksim edildiği ve büyük ihtiyaçların karşılandığı vakittir." (Kuleynî, Usûl-i Kâfî c.2, s).

Ezanla kamet arasında edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Ezanla kâmet arasında yapılan dua geri çevrilmez." (Ebû Dâvud, ve Tirmizî,,).

Ezan okunurken yapılan dua, düşmanla savaşta darda kalındığında edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "İki (dua) var ki (onlar asla) reddedilmez; ezan vakti yapılan ile düşmanla kıyasıya savaşılıp sıkıntıya düşüldüğü zaman yapılan dua." (Mâlik, Salât 7, s ve Ebû Dâvud,).

Secdede edilen dualar:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Kulun Rabbine en yakın olduğu hâl, secde hâlidir. Onun için (secdede) duayı çoğaltın!" (Müslim, Salât ,s; Ebû Dâvud, ve Nesâî, Tatbîk 78,II,).

Cuma günü edilen dualar ki:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Cuma'da öyle bir ân vardır ki, bir kul o ânda Allah'tan ne isterse onu mutlaka kendisine verir." Sordular: "Ey Allah Resûlü! O ân hangisidir?" "Namaz kılmaya başlayıp bitinceye kadar geçen ân" buyurdu. (Tirmizî, ).

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Cuma günü, oniki saatten ibarettir; herhangi bir Müslüman (aranan) o âna rastlayıp da Allah'tan bir şey dilerse mutlaka ona dileğini verir. Onu bilhassa ikindiden sonraki saatlerde arayın!" (Tirmizî, ).

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası