hamileliğin ilk haftalarında idrar yolu enfeksiyonu / Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Sistit

Hamileliğin Ilk Haftalarında Idrar Yolu Enfeksiyonu

hamileliğin ilk haftalarında idrar yolu enfeksiyonu

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonunun hamilelik sürecinde gelişimi şu şekildedir: Hamilelik döneminde enfeksiyonlara bağlı olarak bakteriler mesaneye ulaşır ve idrar torbasında canlı olarak kalır, daha sonra böbrek iltihabına kadar ilerleyebilir. Bu durum çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceği için belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte bir hekimden yardım alınmalıdır. Peki hamilelikte ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu probleminin belirtileri nelerdir?

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu kanama yapar mı? Gibi sorular anne adaylarını tedirgin edebiliyor. Öncelikle idrar yolu enfeksiyonu belirtilerine bakalım…

  • Bulantı ve kusma
  • Ateş
  • İdrar yaparken yanmalar
  • Kötü kokan idrarlar
  • Alt karın bölgesi ağrısı
  • Kaburgalarda ağrı
  • Çok sık idrara çıkma
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Koyu renkli idrarlar

İdrar yolu enfeksiyonunun kanama yapması gibi bir durum olması zor ihtimaldir. Eğer kanama varsa başka türlü bir hastalık olabilir. Uzman doktora başvurmanızda fayda vardır.

Diğer merak edilen soru "İdrar yolu enfeksiyonu hamilelik belirtisi olabilir mi?" İdrar yanması, sık idrara çıkma gibi durumlar hamilelik belirtilerinde de olabilmektedir.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR?

Kadınlarda erkeklere göre daha kısa bulunan, üretra adı verilen, idrarı mesaneden dış ortama taşıyan tüp şeklindeki yapıdan kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu oluşur ve kadınlarda görülme oranı bu yüzden yüksektir. Birçok kadın hayatı boyunca en az 2 3 kere idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi mümkündür. Ayrıca kadınlarda menopoz sonrası daha da sık görülmeye başlar. Hamile olan kadının idrarı nasıl olur? Bu sorunun yanıtı hamilelik dönemine göre değişebilmekte. Hamileliğin ilk aylarında koyu sarı iken daha sonraki aylarda açık sarıya dönüşebilir.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

İdrar yolu enfeksiyonu hamilelikte dikkate alınmazsa erken doğuma kadar olumsuz yönde etkisi olabilir. Ayrıca su kesesinin de erken açılmasında rol oynar. Bunlar bebeğin yaşamını riske atmaktadır. Anne adayı doğum öncesi idrar yolu enfeksiyonu geçmezse doğum şekline karar vermeli ve normal doğum önerilmekte.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?

Hastane öncesi evde bu yöntemleri uygularsanız daha erken kurtulma şansınız olabilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen doğal yöntemler şunlardır:

  1. Tuvalet ihtiyacından sonra genital bölge temiz tutulmalı.
  2. Sık sık tuvalete gitmeliyiz.
  3. Tuvaletimiz gelince beklememeliyiz. İdrar mesaneden tamamen boşaltılmalı.
  4. Mümkün olduğu kadar su içilmeli. (Günde en az litre)
  5. Taze sıkılmış meyve suyu için.
  6. Beslenmeye dikkat etmeliyiz.
  7. Dar ve çok sıkı kıyafetlerden kaçınmak.
  8. Hijyenik pedleri sık değiştirmek gerek.
  9. Cinsel ilişkiden önce ve sonra genital bölgeyi temiz tutmak.
  10. Cinsel ilişki sonrasında idrar yapmalı
  11. Yanma, bulantı, ateş, şiddetli kasık ağrıları durumunda doktora başvurmalıyız.
  12. Gebelik kontrollerinde idrar tahlili ve idrar kültürü yapılmalı.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU İÇİN İLAÇ VAR MI?

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçmiyorsa veya tekrarlıyorsa uzman doktorun uygun görmüş olduğu antibiyotikler kullanılabilir. Bir haftalık süreç içerisinde bakteri enfeksiyona dönüşmeden tedavisi yapılabilir. Enfeksiyon durumu için düzenli olarak doktor kontrollerinde idrar tahlilleri yapılmalıdır. Bazı hastalarda şikâyet devam ederse daha ileri tetkiklerde idrar yolu enfeksiyonu sebepleri araştırılmalıdır. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi için önerileri uygulamanızda fayda vardır.

İDRAR TAHLİLİ NE İŞE YARAR?

İdrarda mikroplar, savunma hücreleri, kanamalar, proteinler var mı, yok mu? Testini yapar. Ayrıca idrar özelliklerini ortaya çıkarır. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu geçirenler de bu tahlili yaptırmaktadırlar

İDRAR KÜLTÜRÜ NE İŞE YARAR?

İdrarda enfeksiyona sebep olan mikropları ya da mantarları bularak, bunlar için uygun tedavi yöntemleri aramaya olanak sağlar.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak Neden Önemli?

İdrar rengi koyu ve ağrı varsa dikkat!

Hamilelikte rahim büyüyüp idrar torbasına bası yaptığı için sık idrara gitme normal bir hamilelik bulgusudur. Ancak beraberinde idrar yaparken yanma sızı, kasıklarda baskı hissi ve ağrı da varsa idrar rengi koyu ise idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilebilir. Bu durumda erken tanı önemlidir. Çünkü idrar yolu enfeksiyonları ilerleyip böbrek enfeksiyonlarına yol açabilir. Oluşan yüksek ateş rahimde kasılmaların erken başlamasına dolayısıyla düşük ve erken doğuma neden olabilir. Tanı, idrar kültürü ile kesinleştirilip antibiogram dediğimiz hangi antibiyotiğe mikrobun duyarlı olduğu tespit edilerek uygun ilaç tedavisi ile tedavi edilmelidir.

Gebelik dönemi enfeksiyonun en çok arttığı dönem!

Gebelik dönemi, idrar yolu enfeksiyonlarına meyilin arttığı bir dönemdir. Hem hamilelikte oluşan fizyolojik değişiklikler hem de bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları sık görülür.  Bu enfeksiyonlar basit mesane enfeksiyonu (sistit ) olabileceği gibi, ciddi böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) gelişimi de söz konusu olabilir. Özellikle piyelonefrit durumunda bebekte erken doğum riski daha fazladır.

Anne adayında meydana gelen hastalıklar sebep olabiliyor

İdrar yolu enfeksiyonuna çoğunlukla bağırsaktan gelen bakteriler neden olur. Yetersiz ve yanlış tahretlenme, cinsel ilişki, immün sistemi baskılayan hastalıklar, anne adayında şeker hastalığı, yapısal böbrek rahatsızlıkları, böbreklerde taş varlığı, önceden geçirilmiş üriner sistem ameliyatları gibi sebepler de görülme sıklığını artırabilir.

Tanı için gebeliğin ilk haftalarında test yapılıyor

Mesaneye ulaşan bakteriler burada hiç belirti vermeden yaşamlarını sürdürebilirler. Bu durum bir enfeksiyon olmamakla birlikte şartlar elverdiğinde hemen enfeksiyona dönüşebileceği için mutlaka saptanmalı ve tedavi edilmelidir. Bu durum tedavi edilmediğinde sistit oluşturabilen bir durumdur. Tanı için anne adaylarından tercihen gebeliğin ilk haftalarında ya da ilk kontrole geldikleri herhangi bir zamanda tam idrar testi ve kültürü istenir. İdrar kültüründe bakterilerde anlamlı üremenin olması ve anne adayında hiçbir belirti olmaması durumunda asemptomatik bakteriüri tanısı konur. Bu durumda kişinin hiçbir semtomu olmasa bile mutlaka antibiyotik ile tedavisi yapılmalıdır.

Tedavi edilmeyen enfeksiyon diğer organları da etkileyebiliyor

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu olduğunuzda idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, sık idrar çıkışı, bulanık ve kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı veya rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonunu hemen tedavi etmek önemlidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon ilerlerse üşüme titreme, ateş, bulantı kusma ve yan ağrısı yapabilir ve bu bulgular böbrek enfeksiyonuna dönüştüğünün öncü belirtileri olabilir. Piyelonefrit hastanede yatarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü hem anne sağlığını etkileyen sistemik riskleri vardır hem de erken doğum riskini artırarak bebeğin sağlığını da riske sokar.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için ; 

  • Gebelikte günde en az 2 litre su içilmeli veya sıvı alınmalıdıfunduszeue.infoınan sıvı idrar yollarından akımı artırarak idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur.
  • Ayrıca tahretlenme alışkanlığına dikkat edilmeli, makat bölgesi bakteriler vajen ve üretranın bulunduğu ön tarafa bulaştırılmamalıdır. Önce ön taraf sonra arka tarafın temizliğine özen gösterilmelidir. Aynı dikkate genital bölge hijyenine, cinsel ilişkilerde de dikkat edilmelidir.
  • Bitkisel anlamda yaban mersininin, idrar yolları duvarına mikropların yapışmasını azalttığı ve idrar yolu enfeksiyonlarından koruyucu olduğu yapılan çalışmalarla ispatlanmış olup bu konuda geliştirilen saşe formunda ilaçları da koruyucu anlamda sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişiler kullanabilir.
  • Ayrıca bol miktarda probiyotik içeren yoğurt kefir gibi gıdaların tüketilmesi de hem florayı kuvvetlendirir hem de bağışıklık sistemimizi aktive ederek enfeksiyonlara olan yatkınlığı azaltabilir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte görülen üriner sistem enfeksiyonu yani alt idrar yoklu enfeksiyonu, bakterilerin oluşması ve idrar yollarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu genellikle hamileliğin altıncı haftasından sonra başlar. Bebeğin karında büyümesi mesaneye daha fazla baskı uygular, artan basınç mesanenin tamamen boşalmasını engeller ve bu durum idrar yollarında bakterilerin sıkışmasına neden olarak enfeksiyon yaratır.

Hamilelik döneminde görülen birçok fiziksel değişiklikler dışında çeşitli faktörler sonucunda idrar yolu enfeksiyonu da yaşanır.

İdrar yolu enfeksiyonu bağırsaktan gelen bakteriler, cinsel ilişki, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, meternal diyabet, orak hücreli anemi, böbrek rahatsızlıkları, önceden olunmuş üriner sistem ameliyatı gibi sebeplerden kaynaklı da görülebilir.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonundan muzdarip olduğunuzda idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, yoğun idrar çıkışı, bulanık ve kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı veya rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonunu hemen tedavi etmek önemlidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon böbrek enfeksiyonuna dönüşebilir ve bu da erken doğumu tetikler. Erken doğum yaparsanız bebeğiniz ideal kilosundan daha zayıf doğacaktır.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotik kullanılır. Ancak antibiyotiklerin yanı sıra enfeksiyonları tedavi ederek güvenli bir şekilde hamileliğinizi korumaya devam edecek birçok yöntem var.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edecek yollar:

Su

İdrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşayan hamileler her gün yeterli miktarda su içmeli. Su alımı sizi daha sık idrara çıkaracak ve böylece idrar yollarınızın bakterilerden temizlenmesine yardımcı olur.

Günde en az 8 ila 10 bardak su içmelisiniz. Su sizin daha hızlı iyileşmenizi sağlayacak. Su dışında taze meyve ve sebze suları içebilirsiniz. Yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeleri yiyerek vücudunuzu nemli tutabilir ve idrara çıkmanızı arttırabilirsiniz.

Elma sirkesi

Elma sirkesi idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere hamilelikte birçok sorundan kurtulmak için yararlıdır. Elma sirkesi idrar yollarındaki bakterilerin çoğalmasını önleyebilen zengin bir enzim kaynağıdır.

Ayrıca elma sirkesi vücudun pH dengesini ayarlar. 1 bardak suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin, isteğe bağlı olarak, limon ve balla tatlandırabilirsiniz. Birkaç gün boyunca günde iki kez için.

Kızılcık suyu

Kızılcık suyunda bakterilerin üriner sisteme yapışmasını önleyen ve enfeksiyonu önleyen çeşitli bileşikler vardır.
Eşit miktarda şekersiz kızılcık suyu ve elma suyunu karıştırın. Bunu günde bir veya iki kez için. Eğer, kızılcık haplarını veya kapsülleri almak isterseniz doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Süzme yoğurdu

Hamilelik sırasında idrar yolları enfeksiyonundan muzdarip olduğunuzda günde kase süzme yoğurt yiyebilirsiniz.

Probiyotik bir besin olan süzme yoğurt idrar yolunda iyi bakterilerin gelişimini artırır ve bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturur. Ayrıca, süzme yoğurt sindirim sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizin işlevselliğini geliştirmesine de yardımcı olur.

Hint bektaşi üzümü

Hint bektaşi üzümü zengin bir C vitamini kaynağıdır ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan zararlı bakterilerin büyümesini engeller. Ayrıca, Hint bektaşi üzümü hamilelik süresince kabızlığı hafifletir, kan basıncını normalleştirir, sabah bulantılarını azaltır ve kanınızı arındırır.

Hint bektaşi üzümünü 1 çay kaşığı zerdeçal ve su ilave ederek kaynatın. Kaynayan karışım soğuyunca 3 ila 5 gün boyunca günde 3 kez için.

Yaban mersini

Yaban mersini, gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyon tedavisine yardımcı olur ve bakteriler engelleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, yaban mersini bebeğinizin sağlıklı cilt hücreleri ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olacak C vitamini, beta-karoten, potasyum, folik asit ve antioksidanlar ile doludur.

En sevdiğiniz tahıllara taze yaban mersini ekleyerek kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz. Sabah ve gece 1 bardak taze yaban mersini suyu da içebilirsiniz.

Sıcak su torbası

Karnınızın üzerine sıcak su torbası uygulayarak mesane basıncını veya rahatsızlığını en aza indirebilirsiniz. Sıcak su torbası iltihabın azalmasına yardımcı olur ve enfeksiyona neden olan bakterilerin gelişmesini engeller.

Sıcak küvet veya saunadan farklı olarak sıcak su torbası kullanmak ana vücut sıcaklığınız yükselmez ve bebeğinize zarar vermez.

Sıcak su torbanızı alt karnınıza kıyafetlerinizin üzerine koyarak 5 dakika boyunca uygulayın. 5 dakika ara verin ve tekrarlayın. 20 dakikadan fazla uygulamayın. Günde bir veya iki kez tekrarlayabilirsiniz.

İyi banyo alışkanlıkları

İyi banyo alışkanlıkları gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde anahtar rol oynayabilir.

Hamileyseniz ve idrar yolu enfeksiyonu sorununuz varsa 5 dakikada bir idrara çıkmalısınız. Kulağa ne kadar sinir bozucu gelirse gelsin, asla idrarınızı tutmayın. İdrarınızı en kısa sürede ve tamamen boşalttığınızdan emin olun. İdrara çıktıktan sonra vajinanızı önden arkaya doğru düzgünce silin.

Cinsel bölgenizde kadın hijyen ürünlerinin yanı sıra sert sabunlar kullanmayın, vücudunuzun en zayıf yerlerinden biri olan vajinanın tahriş olmasına neden olabilirsiniz. Seks öncesinde ve sonrasında mutlaka idrar yapmak önemlidir. Bakteriler nemli yerlerde daha çok gelişir. Genital bölgenizi kuru tutmaya yardımcı olacak pamuk bir iç çamaşırı giyin.

C vitamini

Hamilelik sırasında C vitamini fazla gıdalar yemek hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklıdır. Ayrıca, C vitamini idrar yolu enfeksiyonuna karşı korur ve tedavi etmeye yardımcı olur.

C vitamini, enfeksiyona neden olan bakterileri yok etmeye yardımcı olan idrar asiditesini arttırır. Ayrıca, bu vitamin, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına da yardımcı olur.
Yapılan bir araştırmada, günlük mg askorbik asit alımının üriner enfeksiyonların azaltılmasında önemli bir rol oynadığını ve gebe kadınların sağlığını iyileştirdiğini bulundu.

C vitamininin bol olduğu kaynaklar kırmızı biber, portakal, greyfurt, çilek, maydanoz, lahana, brokoli ve kividir.

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu tedavisine çok yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme, içeride büyüyen bebeğin, sağlıklı bir gelişme için gerekli tüm besin maddelerini almasını sağlar.

Rafine edilmiş veya işlenmiş gıdalar yerine daha sağlıklı gıdalar tercih etmelisiniz. Yaban mersini, portakal, ıspanak, kiraz, domates ve kabak gibi daha antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketin.

Bakterilerin dengesini düzeltmek için beslenmenize probiyotik gıdalar içeren yoğurtları ekleyin. Bir süre şeker içeren gıdalardan uzak durun. Ayrıca, kafein ve çikolatadan da kaçının. Çünkü bunlar mesaneyi tahriş edebilir ya da iltihaba neden olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası