raspacı ne iş yapar / KUMLAMA Karakuşlar Raspa Boya - Kumlama & Boya

Raspacı Ne Iş Yapar

raspacı ne iş yapar

Tuzla Tersanelerinde bir işçi daha yaşamını yitirdi. Bektaş Boru taşeron firmasında çalışan İhsan Turan 35 yaşındaydı. İki çocuk babası tersane işçisi Selahattin Aslan Tersanesi'nde bu sabah 10:30'da geminin ambar kapağının üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

"Artık ölmek istemiyoruz"

Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) “İş cinayetlerinin önlenmesi konusundaki ısrarlı çabalarına kulaklarını tıkayan tersane patronları ve hükümet iş cinayetlerinin devamından doğrudan sorumludur. Bunun hesabını da vermek zorundadırlar” diyor.

Sendika 16 Haziran’da greve çıkıyor: “Limter-İş, belki de yeryüzünde ilk defa iş cinayetlerini önlemek için bir grev örgütlüyor. Bunun tarihsel utancını taşımak da GİSBİR'e ve hükümete düşüyor.”

En son aydınlar greve destek için bir bildiri yayınlayıp “97'nci ölüm için karalar bağladığında, ölenin ailesi, sevenleri, dostları; 98'inci kurbanın kim, 99'uncu cinayetin ne zaman, 100'üncü ölümün nasıl olacağının endişesi sardı bir kez daha hepimizi” demişlerdi.

Turan son beş ayda tersanelerde hayatını kaybeden 13. kişi. Turan’la birlikte yıllardan beri önü kesilemeyen işçi ölümleri de 98’e çıkmış oluyor.

Sendikanın talepleri şöyle:

  • Tuzla tersanelerinin denetimini Limter-İş, TMMOB, TTB, Baro, Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR’den oluşan bağımsız bir komisyon yapsın,
  • Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulansın,
  • Taşeronluk sistemi kaldırılsın,
  • 7,5 saatlik iş günü uygulansın,
  • Sigortalar ana firma tarafından ve alınan ücret üzerinden yatırılsın
  • Gurbetçi işçilere sağlıklı barınma evleri sağlansın,
  • Sendikaya tersanelerde temsilcilik açma hakkı tanınsın.

5 Ayda 13 Ölüm

8 Haziran: İhsan Turan. 35 yaşındaki Turan geminin ambar kapağının üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

17 Mayıs: Murat Çalışkan. 31 yaşındaki Kahramanmaraş'lı Çalışkan geminin güvertesinden ambara düşerek hayatını kaybetti.

17 Mayıs: Deniz Kaşıkeman. Sac montajı yaparken, 2.5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen sac kütlesinin, üzerine düşmesi sonucu ezildi. 26 yaşındaydı.

8 Mayıs: İzzet Gider. Makine dairesinde gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada hayatlarını yitirdiler.

21 Nisan: Hakan Oğuz. Yalova'da Yaşar San tersanesinde kafa üstü düşerek ağır hayatını kaybeden Diyarbakırlı Oğuz 18 yaşındaydı.

30 Mart: Ali İhsan Çam. Boyacı olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde yüksekten düşme sonucu öldü. 31 yaşındaydı.

27 Mart: Yüksel Özdemir. Tuzla Gemi Tersanesi'nde raspacı olarak çalışırken 13 Mart'ta yüksekten düştü ve ağır yaralandı. 45 yaşındaydı.

17 Şubat: Hasan Köse. Selahattin Arslan Tersanesi'nde oksijen tüpü patlamasıyla vücudunun yüzde 80'i yandı. 24 yaşındaydı.

16 Şubat: Mikail Kavak. DESAN tersanesinde Gemkur taşeron işletmesinde kaynakçı olarak çalışıyordu. Elektrik çarpması sonucu öldü. 26 yaşındaydı.

12 Şubat: Osman Göç. GEMTİŞ tersanesinde kaynakçı olarak çalışırken kaynak dumanından zehirlendi. Mesai saatinden sonra akşam evine giden Göç fenalaşarak hastaneye götürüldü. Göç’ü doktorlar bir şeyin yok diye evine gönderdi; ancak gece yarısı fenalaşarak acilen hastaneye götürülen Göç, duman zehirlenmesine bağlı olarak kalp durması sonucu hayatını kaybetti. 26 yaşındaydı.

12 Şubat: Cevat Toy. Dearsan Tersanesi'nde tav işçisi olarak çalışıyordu. İskeleden düşme sonucu öldü. 41 yaşındaydı.

5 Şubat: Metin Turan. Şahin Çelik Tersanesi'nde raspacı olarak çalışıyordu. İskeleden denize düşerek öldü. 19 yaşındaydı.

14 Ocak: Onur Bayoğlu. Elektrikçi olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde ambara düşerek öldü. 19 yaşındaydı. (EZÖ)

Tersanelerde Raspalama İşlemleri ve Pnömokonyoz Hastalığı

 

Tersane Ortam Faktörleri :

Tersanelerde tamir geöilerinde ve yeni imalatta yapılan kumlama raspa işlemlerinde çalışanlar özellikle tozlu ortama  maruz kalmaktadır. Burada önemli olan tozlu ortama maruz kalma süresi ile miktarıdır. Mesleki solunum yolu hastalıkları arasında yer alan pnömokonyoz, zararlı toksik maddelerin akciğere yerleşmesi sonucu meydana gelen bir sağlık sorunudur. Kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması hastalığı önlemede kayda değer oranda başarı sağlamaktadır.

 

Çalışanlarım Bireysel Faktörleri:

Kişinin genel sağlık ve bağışıklık durumu, yaşı, cinsiyeti ve sigara içip içmediği önemlidir.

 

Tozlu ortamlarda çalışmak, sürekli toz solumak her daim pnömokonyoz hastalığına yakalanacağınız anlamına gelmez. Bunun için öncelikle tozun 5 mikrondan daha küçük olması büyük bir etkendir. Sonrasında ise önemli olan bir diğer etken tozun yoğunluğudur. Vücudumuzdaki koruyucu sistemde genellikle 10 mikrona kadarki toz zerrecikleri gırtlakta kalmakta iken 5 mikrondan küçük olanlar bronşlara kadar ulaşabilmektedir.  Normal şartlarda büyük toz parçacıkları  soluk borusu-bronş ağacı­nın mukuslu kirpiksi uzantı sistemi sayesinde engellenmektedir. Solunum sistemine girebilmeyi başaran çok kü­çük parçacıkların çoğunluğu ise makrofajlar (büyük yutucu hücreler) ta­rafından yutulduktan sonra lenf yollarıyla bölgesel lenf bezlerine devredilmektedir. Ancak yoğun tozlarda bu savunma mekanizması kapasitesi yeterli gelmeyebilir ve eğer temizleme mekanizması da yeterli gelmez ise işte bu hastalığıa yol açabilir.

 

Pnömokonyoz hastalığından korunmak için alınabilecek önlemlerin başında toz maskesi kullanmak gelmektedir. Toz maskeleri koruma sınıfına göre FFP1, FFP2, FFP3 olarak değişmektedir. Bu durumda İŞ güvenliği uzmanlarına büyük bir iş düşmektedir.. Tozun yoğunluğuna ve iş güvenliği uzmanınız önerisine göre bu koruma sınıflarından bir toz maskesi seçilerek gerekli önlem alınabilir. Bazı ortamlarda bu maskelerde yeterli görülmeyip, yarım yüz maskesi ve toz filtresi de önerilebilmektedir. Ancak bu öneri sadece çok yoğun tozlu ortamlar içindir.

 

Akciğerde toz birikmesi:

Akciğerin toz hastalıkları olarak bilinen pnömokonyozların kabul edilen son tanımlaması “akciğerlerde inorganik tozların birikmesi ve buna karşı gelişen doku reaksiyonudur” şeklindedir.

Hastalık hangi sıklıkla görülür:

Pnömokonyozlar maluliyet, tazminat incelemesine tabi tutulan resmi mesleki solunum hastalıklarının yarısını oluştururlar.  Pnömokoyoz yapıcı işlerde çalışanlarda toz kontrol önlemlerinin alınma durumuna göre görülme sıklıkları %1 ile %50’lere varan sıklıkta görülebilirler.

Toz taneciklerinin 0,1 – 5,0 mikron arasında olması hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Bundan daha büyük olan tanecikler daha çok üst solunum yollarına zarar verir, akciğere geçemez. Genellikle 10 mikrona kadar olan tanecikler gırtlakta kalır. Büyüklüğünün dışında hastalığa etken olan tozun yoğunluğu ve kimyasal yapısı da pnömokonyozun seyrini etkilemektedir.

Belirtileri nelerdir:

Pnömokonyozlara bağlı belirtiler genellikle ilk maruziyetin başlamasından sonra oldukça geç dönemde görülürler ve spesifik değillerdir; genel solunum yakınmaları ve bulguları şeklindedir.

spesifik bir belirtisi olmayan pnömokonyoz, genel olarak diğer solunum yolları hastalıkları ile aynı belirtileri vermektedir. Bunlar; göğüs sıkışması, nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı olabilir. Ancak hastalıkla beraber ortaya çıkan tüberküloz, astım, bronşit ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) pnömokonyozu akla getirmelidir. Fakat tehlikeli iş gruplarında çalışılıyorsa, bu belirtilerin herhangi birinin görülmesi halinde bile pnömokonyozdan şüphe edilmelidir.

Tanısı nasıl konulur:

Tanıda en önemli unsur, pnömokonyoz yapıcı bir işte çalışma öyküsünün bulunmasıdır.  Pnömokonyozla uyumlu radyolojik bulgular ikinci önemli bulgudur.  Ancak diğer önemli bir nokta bu radyolojik bulguların herhangi bir infeksiyon, malignite yada başka bir patolojiye bağlı olmadığının gösterilmesidir.

 

Nasıl tedavi edilir:

Maalesef pnömokonyozlara özgü spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi yaklaşımı temel olarak kişideki mevcut klinik bulgu ve yakınmaların giderilmesine yönelik genel destek yaklaşımı şeklindedir.

Tedavide ilk adım maruz kalınan maddenin tam olarak sonlandırılması gerekmektedir. Bunun için de mevcut olan işin bırakılması en kesin yoldur. Sigara içiliyorsa bırakılmalı ve genel olarak toz olan her ortamdan uzak durulmalıdır. Pnömokonyozun özel bir tedavi şekli yoktur. Hastanın şikayetine, etken olan maddenin türüne göre tedavi yöntemi belirlenir. Tedavinin sona ermesinden sonra da hastalığın derecesine göre belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Hastalık ne kadar erken fark edilir ve maruziyet sonlandırılırsa akciğerlerde tahribat ve solunum yetmezliği gibi durumlar o derece geç olacak veya çok hafif atlatılacaktır.

 

Korunmak için ne yapmalı:

Tıbbi koruma kapsamına işe girişte yapılan muayeneler ve periyodik olarak yapılan kontroller girmektedir. Solunum sisteminde herhangi bir hastalığı olan kişiler, toza maruz kalınacak olan işlerde çalıştırılmamalıdır.

Pnömokonyozlarda ilk adım birincil korunma diye isimlendirilen pnömokonyoz yapıcı iş yerlerinde toz’un kişinin solunum seviyesine çıkmasının önlenmesinin sağlanmasıdır.  Bunun dışında maruz kalınan tozun tipi, yoğunluğuna göre ortalama 2 yılda bir akciğer grafilerinin pnömokonyozun uluslararası kriterlerine göre incelenmesi; etkilenme saptanan kişilerin erkenden maruzityetin önlenmesi, azaltılmasıdır.ÇAlışırken toz maskesi kullanılmalıdır.

Teknik korumada ise havadaki toz miktarının azaltılması amaçlanır. Bunu yapmak için ortamda bulunan tozun sayısı, yapısı ve çapları incelenir. Bu tozların meydana gelip yayılmasını önlemek, çalışanlardan uzaklaştırılmasını sağlamak teknik korunma yöntemleri arasında sayılabilir. Eğer iş yerlerinde bunlar düzenli bir şekilde yapılmıyorsa o zaman kişisel korunma yöntemlerine muhakkak başvurulmalıdır.

 

Kişisel korunma yöntemlerinde ise ilk ve en pratik yöntem maske takmaktır. Koruyucu özelliği yüksek bir maske takarak, zararlı tozların solunmasının büyük oranda önüne geçebilirsiniz. Birazdan maskeler hakkında detaylıca bilgi vereceğiz. Ancak genel olarak koruyucu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

İş yerlerinde genel havalandırma ve aspirasyon ile tozun ortama yayılmasını önlemek. Bunun yanında su perdeleri, vakum ve uzaktan kumanda sistemleri kurmak.

Tozun çıktığı işlerin kapalı alanlarda yapılmasını sağlayarak, çalışanların zarar görmesini engellemek.

Zeminin teknik imkanlara göre ıslak kalmasını sağlamak. Özellikle delme işlerinde tozun çıkmasını önlemek için yaş metodlar uygulamak.

İşçilere, yapılan işe uygun kişisel korunma sağlayacak araç ve gereçler vermek.

Gün bitiminde işçilerin duş almalarını sağlamak. Eğer yatılı kalınması gereken bir iş ise yıkanmadan yatağa girmemelerini kural haline getirmek.

Tozlu işlerde çalışanların işe alınmadan önce genel sağlık muayenelerinin yapılması. Periyodik olarak göğüs radyografilerinin yapılması gibi yöntemler sayılabilmektedir.

Soluduğumuz havada bulunan; enzim, virüs, buhar, aerosol ve tüm gözle görülmeyecek kadar küçük zararlı organizmaların vücuda girmesini engellemek için kullanılan maskelere, solunum koruyucu maskeler adı verilmektedir. Bunlara genel olarak FFP (solunum için süzücü parça + tek kullanımlık + bakım gerektirmeyen toz maskesi) adı verilmektedir. Bu maskeler çalışılan mesleğe bağlı olarak seçilmelidir. Toz maskelerinin koruma derecesi; FFP1 , FFP2 ve FFP3 olarak değişmektedir.

FFP1 Toz Maskesi

Nem, su ve yağ bazlı zararsız toza karşı %80 koruma sağlar. İnşaat, plastik ürün üretimi, tekstil atölyeleri gibi alanlarda çalışanlar için uygundur. EN 149 standartlarına uygunluğu kanıtlanmış olanların tercih edilmesi önerilir. En çok tercih edilen maske türlerindendir. Birçok enzim, toz, nem, su ve yağ bazlı zararsız maddelere karşı yüksek koruma sağlar. FFP1 ventilli toz maskesi türünü de içeren bu maske tipi kullanım kolaylığı sayesinde hemen her yüz tipi için uygundur.

 

FFP2 Toz Maskesi

Burun kısmında polietilenle kaplı hava alma bölümü olan, kimyasal solventlere karşı dayanıklı, kullanım alanı oldukça geniş olan maske türüdür. Ek olarak her türlü bulaşıcı hastalık, virüs, alerji riski içeren toz taneleri ve dumandan korur. %94 oranında koruma sağlayan FFP2 tipi maskeler; çimento sanayiinde, kimyasal alanlarda, maden ve metal sektöründe çalışanlar için uygundur. Ventilli toz maskesi türü ile nemli ve sıcak alanlarda da koruma sağlar. Tek kullanımlık olan bu maskeler ortalama 8 saat boyunca ortamdaki zararsız ve zararlı toz taneciklerinin solunmasını önleyebilir

 

FFP3 Toz Maskesi

%99’a yakın koruma sağlayan bu çeşit, en küçük zararlı toz zerreciklerinden, kokudan, virüslerden, dumandan, nemden, ve tüm bulaşıcı hastalıklardan korumaktadır. Her türlü kimya, sanayi ve maden sektöründe çalışanlar tarafından kullanılabilir. Bu maske türlerinin hepsinin en fazla 8 saat kullanılması önerilmektedir. Bu sürenin aşılması halinde koruyuculuk oranında azalma olmaktadır. Eğer siz kendiniz seçerek alacaksanız kişisel koruyucu donanımlar standartlarını belirleyen EN 149’a (European Standards 149) uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak genellikle çalıştığınız kurumdan sorumlu olan iş güvenliği uzmanı, sizin için uygun olan toz maskelerini önerecektir.

 

Hastalığın takibi nasıl yapılır:

Kişinin klinik ve radyolojik bulgularının ağırlık derecesine göre belirlenecek aralıklarla takibinin yapılması gerekir.  Pnömokonyoz tanısı konulmuş kişilerin özellikle tüberküloz başta olmak üzere fırsatçı enfeksiyonlar, KOAH benzeri solunum yakınmaları ve bulguları, pnömotoraks, solunum yetmezliği nedeniyle bulundukları mahaldeki bir göğüs hastalıkları merkezince yakın takipte olmaları uygundur.

 

Dikkat edilmesi gerekenler:

Pnömokonyoza ne kadar erken aşamada tanı konulursa akciğerlerde nasırlaşma, solunum yetmezliği o kadar geç olacaktır.  Bu nedenle pnömokonyoz yapıcı işlerde çalışanlarda uygun toz kontrol önlemlerinin yanında usulüne uygun erken tanı konulmuş kişilerin özlük haklarında kayba yol açmadan uygun koşullarda çalışmalarının sağlanması sosyal bir zorunluluktur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Gemi Raspası Nedir?

Gemi Raspası Nedir?

Gemi Raspası

Endüstriyel temizleme araçlarında mevcut olan, ultra yüksek-basıncın çevresel  faydaları- geleneksel taşınma metotlarındaki  yüksek maliyetli  üretim oranlarınının yerini alıyor.Günümüzde teknolojik gelişmelerle  geliştirilmiş  su jetleri‘nin , bir çok projenin  yüzey hazırlık sürecinde tercih edilmesi de  dünya çapında kabulünü onaylamaktadır. Ultra yüksek-basınçlı su jetleri‘nin dışında hiçbir teknoloji çevreye bu kadar dost değildir. su jetleri‘yle çalışılan projelerde,ortamda ne toz ne de çakıl vardır.Ayrıca Kum ve çakıl kullanılan diğer yöntemlerdeki yüzeyden çok daha temiz bir yüzey ile karşı karşıyasınızdır.Su jetleri‘nden sonra geride kalan sadece  tuzlu sudur.su jetleri‘yle temizlik yapılacak ortamın etrafını kapatmanıza gerek yoktur.Su jetleri gayet narin bir işçilikle işini yapar  ve boyaya hazır bir yüzey sağlar. Üretim sanayisinde çok önemli olan akışkanlıkta su jetleri‘nden daha etkili bir yöntem yoktur.Çünkü Boyadan önce gerekli olan raspa işlemi diğer yöntemlerde (projesine göre değişecektir) 4-5 katı fazla zaman almaktadır. Su jetleri eşsiz çok yönlü çalışmasıyla sizi şaşırtır.

Raspaların İşlevi

Daha çok yüzeyler üzerinde kesici aletlerin bırakmış olduğu pürüzleri ortadan kaldırmak üzere raspalar kullanılmaktadır. Çünkü kesici aletler zeminlerde özellikle de sert kısımlarda birtakım pürüzler ve yükseklikler bırakabilmektedir. Kesici uçları sayesinde ise raspalar bu pürüzleri tornalama işlemi ile yok etmektedir. Yüzeydeki çıkıntıları ve kabarıklıkları bu şekilde törpüleyerek raspalar düzeltmektedir.

Tuzla Su Jeti olarak Amerikan Patentli Sulu Kumlama Makinelerini Türkiye Sanayisine Kazandırıyoruz.

Detaylı Bilgi İçin Arayınız

TEL: 0 (216) 392 58 58

E-mail:[email protected]

ADRES: İçmeler Mh. Cumhuriyet Cd. No:7 Tuzla/ İSTANBUL

Detaylı İletişim Bilgisi İçin Tıklayınız. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası