işçi olarak yurt dışına nasıl gidebilirim / Türkiye'den Gitme Rehberi: Yurt Dışına Nasıl Göç Edebilirim?

Işçi Olarak Yurt Dışına Nasıl Gidebilirim

işçi olarak yurt dışına nasıl gidebilirim

Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

Marangozundan inşaat işçisine, garsondan aşçıya kadar birçok meslekten binlerce kişiye yurtdışında iş fırsatları var.

Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

MAAŞLAR 3 BİN DOLARA KADAR ÇIKIYORYurtdışına götürülen işçilere verilecek ücretler genellikle serbest piyasa koşullarına göre oluşuyor. Ülkeden ülkeye, çalışılan firmaya, deneyime göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle her mesleğe özgü ücret konusunda net bir rakam vermek oldukça zor. Ancak uzmanlar, yani kaynakçı, elektrikçi gibi teknik personel bin bin dolar arasında aylık ücretle iş bulabiliyor.&#;&#;Aynı mesleklerden İngilizce bilen ekip başlarının aylık ücretleri ise 3 bin dolara kadar çıkıyor. Fikir vermesi için örnek vermek gerekirse: Libyalı Al-Naima Lil Dikor isimli firma, dekorasyon ve mutfak işleri için mermer montajında deneyimli teknik uzmanlar arıyor. Teklif edilen aylık ücret bin dolar. Firma işçilerin yeme-içme, barınma ve Libya’ya gidiş-dönüş uçak biletlerini karşılıyor.&#;&#;&#;

Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

İŞGÜCÜ TALEPLERİ DEĞİŞTİ&#;’lardan ’li yıllara kadar Batı Avrupa ülkelerinin yoğun işgücü talepleri İŞKUR aracılığıyla karşılandı. Bu dönemdeki işgücü talepleri doğrudan kamu istihdam kurumları ya da firmalar tarafından kuruma iletiliyordu. Kurum da istenen talepleri karşılıyordu. Ancak, ’li yıllarda yaşanan petrol krizi, Batı Avrupa ülkelerinin yabancı işgücü taleplerinin durmasına yol açtı. Bu dönemde Türkiye’den yurtdışına işgücü göçü dönüşüm geçirdi.&#;Bu dönemde yurtdışına işçi gönderilmesi başını inşaat sektörünün çektiği Türk firmaları tarafından yapılmaya başlandı. İŞKUR’un bu noktada görevi yurtdışına gidecek işgücünün mağdur edilmesini önlemek amacıyla iş sözleşmelerine aracılık etme ile sınırlı oldu. Bugün ise durum yurtdışına göçün ilk başladığı yıllardaki uygulamalara benziyor. Firmalar eskisi kadar yoğun olmasa da işgücü taleplerini doğrudan İŞKUR’a iletiliyor.&#;&#;

Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

En çok işçi Irak’a gitti&#;Ülke İşçi sayısıIrak Rusya Federasyonu Suudi Arabistan Türkmenistan Azerbaycan Diğer ülkeler Toplam Kaynak: İŞKUR ()&#;

Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

En az işçi gönderilen ülkeler&#;&#;Ülke İşçi sayısı&#;İsveç 1&#;Avusturya 1&#;Fransa 2&#;Gabon 3&#;Kaynak: İŞKUR ()&#;

Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

İŞKUR’a kayıt için neler gerekiyor?&#;&#;- 18 yaşını bitirmiş olmak&#;- Okuryazar olmak&#;&#;- Yurtdışına çıkışını engelleyici bir durumu bulunmamak&#;- Halen yurtdışında bir işte çalışıyor olmamak&#;

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Konu Başlıkları

Günümüzde yurtdışında çalışmanın pek çok avantajı mevcuttur. Buna bağlı olarak; yurtdışında iş imkanı ve şartları değerlendirilmektedir. Peki yurt dışında çalışmaya başlamak için gerekli koşullar nelerdir? Yurtdışında iş bulmak ve çalışmaya başlamak için yapılabilecek adımlar temel olarak aşağıdaki şekildedir:

 Yurtdışı Süreci Kurgulanırken Yapılacak Hazırlıklar

Yurt dışında çalışmak ve yaşamak için elbette belli bir hazırlık gerekmektedir. Bu durum, yurtdışında yaşamanın koşulları arasında bulunmasa da; henüz şartlar olgunlaşmadan dahi aylar öncesinden hazırlık yapmak avantaj sağlayacaktır. Çünkü yurt dışına gidiş için imkanlar olgunlaştığında ve diğer etkenler devreye girdiğinde yoğunluk artacak hazırlık sürecine yeteri kadar ilgi gösterilemeyecektir.

Yurt Dışına Çalışmaya Nasıl Gidilir?

Dolayısıyla aşağıda sunulan öneriler doğrultusunda yurt dışında çalışmak için iş imkanı doğduğunda; yaşanacak bölgedeki evin erkenden tutulması avantaj sağlamaktadır. Böyle olmadığı takdirde işe gidip gelirken aynı zamanda ev bakmak ve otelleri ciddi paralar ödemek durumunda kalınabilir. Aynı zamanda gidilecek ülke daha önceden tanınan bir bölge değilse; yani kişi daha önce bölgeye hiç gitmediyse ev arama esnasında emlakçılara danışılabilir.

Çalışma İzni Ve Vizesi Almaya Dair Ayrıntılar

İş bulma ve başka bir ülkeye yerleşme aşamasında önemsenecek ve dikkat edilmesi gereken içeriklerden birisi de çalışma izni ve vizesine dair ayrıntılar olmaktadır. Örnek olarak Türkiye’den yabancı bir ülkeye turist vizesi ile giderek çalışmak mümkün değildir. Yasal şartlar gereği yurt dışında çalışabilmek için kesinlikle çalışma izni bulunması gerekir.

Bu nedenle ülkelerin şartlarına bağlı olarak değişiklik gösteren çalışma izni ve vizesi alınmasına dair detaylı konuların araştırılması önem arz eder. Örnek olarak bağlantılı şekilde çalışılan firmalar aracılığıyla yurtdışına gidilecekse; kimileri vergi ödememek amacıyla vize ajanslarına yönlendirerek kişilerin kendi işlemlerini kendilerinin gerçekleştirmesini isterler.

Bazı firmalar ise turist vizesi eşliğinde çalışılabileceğini ifade eder. Ancak bu yasal bir durum olmadığı için en kısa sürede sınır dışı edilme durumuyla karşı karşıya kalınır. Yakalanma durumu olmasa dahi ülkede bulunan işçi haklarından faydalanmak ve insan iyi şartlarda çalışmak için bu yasal sınırlar oldukça önemlidir.

Dolayısıyla yurtdışı çalışma izni vizesi kapsamında en doğru ve sorunsuz şekilde işlemleri gerçekleştirmekte fayda vardır. Çalışma izni kim ülkeler için daha kolay kimileri için zor olabilir. Ancak belli adımlar izlendiği takdirde işlemler tamamlanacaktır.

Yurt Dışına Çalışmaya Nasıl Gidilir?

Çeşitli Sertifikalar Edinmek

Bu sertifikaya sahip olmak her meslek grubu için söylenmese de pek çok meslek alanında yurt dışında çalışmak için artı değerlerden birisini oluşturmaktadır. Mesleki sertifikaların bu kadar önemli olmasının sebebi elbette ki alandaki yetkinliği ifade etmesidir.

Örnek olarak teknoloji alanında bir iş sahibi olan kişiler için elbette alanında yeteneğini ve yetkinliğini kanıtlayan teknolojik alt tabanlı eğitimlerin bulunması tercih edilir. Ya da bir aşçının kendi alanına yönelik sertifikaları sahip olması beklenir.

Yabancı Dil Koşulu

Yabancı dil bilmeden yurtdışında çalışmak günümüzde sıklıkla değerlendirilen içeriklerden birisidir. Ancak gidilecek çoğu ülke kendi dilinin en az kişinin kendisini ifade edebileceği ve mesleğini ilerleyebileceği şekilde öğrenmesini gerekli kılmaktadır.

Profesyonel bakımdan bazı ülkeler yalnızca İngilizce gibi dil taleplerinde bulunurken bazı ülkeler kendi anadillerine yönelik etkinlik beklemektedir. Dolayısıyla bir firma aracılığıyla doğrudan çalışmaya gidiliyor olsa dahi kişinin yaşayacağı ülkede ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve kendini ifade edebilmesi açısından dil bilgisi oldukça önemlidir.

 Gönüllülük Çalışmaları

Çeşitli farklı uygulamalar özellikle gençlerin dünyayı gezilmesi ve farklı kültürler tanıyabilmesi için gönüllü çalışmalarına izin verecek içerikler barındırmaktadır. Genellikle üniversite dönemindeki öğrencilerin tercih ettiği gönüllü çalışma içerikleri; bir aydan bir yıla ve hatta daha uzun süreye kadar hizmet alımı sağlamaktadır.

Yurt Dışına Çalışmaya Nasıl Gidilir?

Yurtdışında yaşamaya ve çalışmaya dair ön bir tecrübe edinmek açısından oldukça değerli bir deneyimdir. Yurtdışına çalışmaya gönderen firmalar başta olmak üzere farklı alanlarda gönüllülük projeleri yürüten sivil toplum örgütlerine de başvurulabilir.

Rahatlıkla ulaşılabilecek gönüllü çalışma programları kapsamında belli bir süre gönüllü çalışma karşılığında yeme-içme ve konaklama gibi hizmetler karşılanmaktadır. Doğrudan maddi bir gelir sağlamakla birlikte yurtdışında yaşamaya yönelik önemli bir adımdır. Kişinin bulunduğu ülke ve ileride yaşamak istediği ülkeyi tanıması açısından da iyi bir fırsattır.

Bununla birlikte yalnızca gençler için değil diğer yetişkinler için de çok sayıda gönüllü programı mevcuttur. Aynı zamanda belli bir uzmanlık alanında gönüllü çalışma projesine dahil olmakla mümkündür.

Örnek olarak aşçılık, öğretmenlik gibi alanlar özelinde ya da tarım işçiliği gibi kişinin uzmanı olduğu bir alanda proje katılması mümkündür. Param yok yurt dışına nasıl giderim sorusunun en net ve uygulanabilir cevaplarından birisi gönüllülük programları eşliğinde hizmet sunmaktır.

Günümüzde yurt dışında çalışma araştırmaları her geçen gün artmaktadır. Bunun sebeplerinin başında ekonomik olarak zorluk yaşayan insanların refah içindeki ülkelere göç ederek para kazanma anlayışı bulunur. Bunun yanı sıra farklı kültürler tanımak ve deneyim elde etmek de sebeplerden birisidir. İnsanlar yeni bir hayata başlamak ve değişiklik elde etmek için de yurt dışında çalışmayı tercih edebilmektedir.

Post Views

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

YURTDIŞI İSTİHDAM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ (1)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yurtdışındaki işlere işçi ve işçilere iş bulunması, işverenlerle işçiler arasında yapılacak olan hizmet akitlerine aracılık edilmesi ve yurtdışına gidecek işçilerin işlemlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 25/6/ tarihli ve sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3 üncü maddesinin (d) bendi, 17 nci, 19 uncu, 20 nci ve 21 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 –(Değişik:RG/3/)

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Büro: sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince Kurum tarafından iş ve işçi bulmaya aracılık izni verilen özel istihdam bürosunu,

b) Dış temsilcilik: Türkiye’nin yurtdışında bulunan büyükelçilik, daimi temsilcilik, temsilcilik, elçilik, ortaelçilik, büyükelçilik ve elçilik büroları, daimi maslahatgüzarlıkları ile başkonsolosluk, konsolosluk, muavin konsolosluk, konsolosluk ajanlığı ve büyükelçilik konsolosluk şubeleri ile fahri başkonsolosluk ve fahri konsolosluklar, müşavirlik ve ataşelikleri,

c) Firma: Yurtdışındaki işleri için Türkiye’den işçi götürecek olan Türk veya yabancı uyruklu firmayı,

ç) Hizmet akdi: Örneği Kurumca hazırlanan Türk veya yabancı uyruklu firma ile işçi arasında veya vekilleri arasında imzalanan bireysel hizmet akdini,

d) İş alındı belgesi/yazısı: Taahhüt işi üstlenen firmalar için, işin üstlenildiği ülkedeki yetkili birim tarafından düzenlenen belgeyi/yazıyı,

e) İşçi: Bir hizmet akdine dayanarak işverenin yurtdışındaki işlerinde çalışan gerçek kişiyi,

f) Kurum: Türkiye İş Kurumunu,

g) Taşra teşkilatı birimi: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün ilgili il müdürlüğünü/hizmet merkezini,

ğ) Uygun görüş belgesi/yazısı: Taahhüt işleri dışındaki işler ve yatırımlar için işin üstlenildiği ülkedeki yetkili birim tarafından düzenlenen belgeyi/yazıyı,

h) Yetkili birim: İşin üstlenildiği ülkedeki ticaret müşavirliklerimiz ve ticaret ataşeliğimiz, bunların bulunmadığı yerlerdeki dış temsilciliklerde ise misyon veya konsolosluk şefinin uygun göreceği temsilcilik personelini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yurtdışı İstihdam Hizmetleri (Değişik başlık:RG/3/)

İşçi temini

MADDE 4 – (1) Yabancı bir ülkede (Değişik ibare:RG/3/) Türkiye’den işçi götürerek çalıştırmak isteyen firmaların işçi teminine veya yurtdışında işçi olarak çalışmak isteyenlerin yurtdışına gönderilmesine aracılık etme konusunda, Kurum ve Bürolar yetkilidir. Firmalar; yurt dışında kendi iş ve faaliyetlerinde çalıştıracağı işçileri Kurum kayıtlarından veya Bürolar aracılığı ile temin edebilecekleri gibi, kendileri tarafından temin edilen işçileri 5 inci maddede belirtilen belgelerle birlikte hizmet akdini Kuruma onaylatmak kaydıyla yurtdışına götürebilirler.

Ä°braz edilecek belgeler

MADDE 5 –(Değişik:RG/3/)

(1) Yurtdışındaki işlerinde işçi çalıştıracak firmalarca;

a) Türk firmaları için ticaret sicil gazetesi örneği, yabancı uyruklu firmalar için kuruluşuna dair belgenin yetkili birim tarafından onaylı örneği veya yeminli tercüme bürolarınca yapılmış Türkçe çevirisi,

b) Taahhüt işleri için işin alındığı ülkedeki yetkili birimden ya da ülkemizdeki yetkili Kamu Kurumundan alınacak yazı veya İş Alındı Belgesi; taahhüt işleri dışındaki işler için işyerinde çalıştırılacak işçi sayısını belirten yetkili birimden alınacak yazı veya Uygun Görüş Belgesi,

c) Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Yurt Dışı Müteahhitlik Belgesi veya Yurt Dışı Geçici Müteahhitlik Belgesi,

ç) Türk firmaları için Türkiye’de yürürlükte bulunan sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri gereğince işçilerin sosyal güvenliğini sağladığına ilişkin belge,

d) (Değişik ibare:RG-6/7/) İşlemlerin vekil aracılığıyla yapılacağı hallerde vekaletname veya yetki belgesinin aslı ya da aslı görüldükten sonra Kurum tarafından onaylanacak örneği,

e) Türk firmaları tarafından asıl işveren-alt işveren ilişkisi kapsamında yurtdışına götürülecek işçiler için, işi alan asıl işverenin işi devrettiğine dair dilekçesi ve alt işverenlik sözleşmesi,

Kurumun taşra teşkilatı birimlerine ibraz edilir.

Ä°lan izni

MADDE 6 – (1) Kurum 5 inci maddede belirtilen belgelerle başvuran firmalara uygun görmesi halinde ilan yoluyla işçi temini için izin verir. İlanda iznin Kurumun hangi biriminden alındığı ile verilen iznin tarih ve sayısı belirtilir.

Bürolarının yurt dışı faaliyetleri

MADDE 7 – (1) Büroların, işçilere yurt dışındaki işler için iş bulmaları halinde, 5 inci maddede belirtilen belgeleri bulundurmaları ve Kurumun istemesi halinde ibraz etmesi gerekmektedir.

(2) Bürolar; taraflarca imzalanan ve Kurumca onaylanan hizmet akitlerinin bir nüshasını kendilerinde saklamak, birer nüshasını da işçiye ve Kuruma vermek zorundadır.

(3) Büroların yurtdışındaki işler için işçi teminine ilişkin ilanları izne tabi değildir.

Hizmet akitlerinin onaylatılması zorunluluğu

MADDE 8 – (1) Firmaların, Kurum ya da Bürolar kanalıyla veya kendilerinin doğrudan temin ettikleri işçilerle veya tayin ettikleri vekil arasında örneği Kurumca hazırlanan hizmet akdinin imzalanması ve Kuruma onaylattırılması zorunludur.

Birden fazla işçiyi kapsayan hizmet akitleri

MADDE 9 – (1) 1/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlıklar arası Hac Ve Umre Kurulu Kararı Doğrultusunda Hac Döneminde Suudi Arabistan’da Çalışacak Geçici İşçiler İle İlgili Tebliğ kapsamında yurt dışına gidecek geçici işçiler için, işverenle tüm işçileri temsilen bir işçi arasında tek hizmet akdi imzalanabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

İdari para cezası uygulaması

MADDE 10 – (1) Yurt dışına işçi götürülmesi ile ilgili olarak mevzuata aykırı davranılması halinde;

a) sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun hükümlerine aykırı hareket eden gerçek ve tüzel kişilerle bürolara bu Kanunun 18 inci ve 20 nci maddelerinde belirtilen idari para cezaları ve diğer yaptırımlar uygulanır.

b) (Değişik:RG/3/) sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 21 inci maddesi gereğince; iş ve işgücü konularında Kuruma bilgi vermeyen özel kesim işyerlerine aynı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine istinaden idari para cezası uygulanır.

Hizmet akdinin uygulanmasından doğan ihtilafların çözümü

MADDE 11 – (1) İşçi ve işveren arasındaki hizmet akdinin uygulanmasından doğacak anlaşmazlıklar ile diğer ihtilafların giderilmesi hizmet akdinde gösterilen yetkili mercilerce çözüme kavuşturulur.

(2) Çalıştırılmak üzere yurtdışına götürülen işçilerin mağdur edildiğine dair resmi makamlardan gelen veya yurt dışına götürmek maksadıyla işçilerden menfaat temin edildiğine dair belgeler mevcut olması durumunda işveren böyle bir mağduriyetin veya menfaat temininin mevcut olmadığını ispat etmedikçe Kurumca hizmet akitleri onaylanmaz.

(3) Mahkeme kararlarıyla, işçi simsarlığı ve benzeri nedenlerle ceza alan gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların vekillerinin yurt dışına işçi götürme talepleri kabul edilmez.

Masraf karşılıkları

MADDE 12 – (1) Firmalar tarafından yurt dışına götürülecek veya kendi imkanlarıyla yurt dışına gidecek işçiler için işverenlerden alınacak masraf karşılıkları, 24/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Masraf Karşılıklarının Tespiti Ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik esasları doğrultusunda belirlenir ve uygulanır.

Bilgi verme zorunluluÄŸu

MADDE 13 – (1) Kurum, bu Yönetmelik çerçevesindeki görevlerini yerine getirirken firmalardan ve Bürolardan sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 19 uncu, 21 inci maddelerinde belirtilen kapsamdaki bilgileri istediğinde, belirtilen süre içinde gerekli bilgilerin verilmesi zorunludur.

Ä°ÅŸbirliÄŸi

MADDE 14 – (1) Kurum, bu Yönetmelik çerçevesindeki görevlerini yerine getirirken veya yetkilerini kullanırken, kamu kurum ve kuruluşları, dış temsilcilikler ve Türkiye'deki yabancı ülke temsilcilikleriyle doğrudan yazışabilir ve bunların yardımlarını talep edebilir.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü yürütür.

 

__________

(1) Bu yönetmeliÄŸin adı “Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Yurtdışında Ä°ÅŸe YerleÅŸtirme Hizmetine Dair YönetmeliÄŸi” iken 11/3/ tarihli ve   sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Yurtdışında Ä°ÅŸe YerleÅŸtirme Hizmetine Dair  Yönetmelikte deÄŸiÅŸiklik yapılmasına Dair Yönetmelik” ile metne iÅŸlendiÄŸi biçimde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

 

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

16/2/

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin

Tarihi

Sayısı

1.       

11/3/

2.       

 6/7/

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası