insanda üremeyi sağlayan yapı ve organlar / İnsanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme 7. Sınıf Konu Anlatımı

Insanda Üremeyi Sağlayan Yapı Ve Organlar

insanda üremeyi sağlayan yapı ve organlar

İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme

 

İnsanda üreme:

Canlıların kendilerine benzer canlılar oluşturmasına üreme denir. Bu olay sayesinde canlılar nesillerini devam ettirir. Üreme sayesinde kromozomlarda bulunan genler nesilden nesile aktarılırak türe ait özellikler korunmuş olur.

İnsanda üreme, mayoz sonucunda erkeklerde oluşan üreme hücresi sperm ve yine mayoz sonucunda dişilerde oluşan üreme hücresi yumurtanın birleşmesiyle(döllenme) meydana gelir. İnsanlarda üreme, erkek ve dişi üreme organları tarafından sağlanır.

İnsanda üremeyi sağlayan yapı ve organlar:

Dişilerde üreme sistemi:

Yumurtalık(ovaryum): İki adettir. Yumurta üretir. Vücut içerisinde yer alır.

Yumurta kanalı: Yumurta ile spermin birleştiği yerdir yani döllenme olayı burada gerçekleşir.

Döl yatağı (Rahim): Döllenmiş yumurtanın(zigot) yerleşip geliştiği yerdir. Zigot burada hamilelik süresince gelişerek bebği oluşturur.

Döl yolu (Vajina): Döl yatağı ile dış ortam arasındaki bağlantıyı sağlayan esnek yapıdır. Gelişimini tamamlayan bebek, döl yolundan geçerek doğar. Ayrıca döllenmemiş yumurtanın dışarı atıldığı yerdir.

Erkeklerde üreme sistemi:

Testisler(erbezi): İki adettir. Sperm üretir. Vücut dışında yer alır.

Sperm kanalı: Testislerde oluşan spermi penise taşır.

Penis: İdrarın ve spermin vücut dışına atılmasını sağlar.

Salgı bezleri: Spermlerin dışarı atılmasını kolaylaştıran sıvı salgılar.

Üreme sistemi sağlığında hijyenin önemi

Erkek ve kadın üreme sistemleri, yapısı ve konumu gereği hastalık yapabilecek mikroplara karşı hassastır. Üreme sistemi doğrudan dış ortama açılır. Aynı zamanda boşaltım sistemiyle komşudur. Bundan dolayı bakteri, virüs ve mantarlara karşı daha hassastır. Tuvalet kullanımında hijyen kurallarına dikkat edilmesi üreme sistemi sağlığının korunmasında önemlidir. Üreme sistemi sağlığının korunmasında en önemli kurallardan biri düzenli olarak banyo yapmaktır. Bu şekilde hijyen sağlanır ve birçok hastalıktan korunulur. Cilde temas eden kıyafetlerin temizliğine dikkat etmek ve pamuklu kumaşlar tercih etmek de üreme sistemi sağlığını korumak için alınması gereken önlemlerdendir.

Üreme hücreleri:

Sperm

Yumurta

Erkek üreme hücresidir.

Dişi üreme hücresidir.

Yumurtaya göre daha küçük­tür.

Sperme göre daha büyük­tür

Kuyruğu (kamçısı) nedeniyle aktif hareket eder.

Hareket yeteneği yoktur.

Çok sayıda oluşur.

Az sayıda oluşur.

Sitoplazması az, çekirdeği bü­yüktür.

Büyük sitoplazması saye­sinde sperme göre daha fazla besin içerir.

Baş bölgesinde bulunan bazı özel enzimlerle yumurta zarını delebilir.

Sperm, yumurta, zigot, embriyo ve bebek arasındaki ilişki:

Yumurta ile sperm dişinin yumurta kanalında birleşerek döllenme olayını sağlar. Döllenme sonucu oluşan yapıya zigot denir. Zigot annenin döl yatağına tutunarak burada gelişimini sürdürür. Zigotun gelişmesi sonucu embriyo oluşur. İki aydan sonra embriyo, fetüs adını alır. Yaklaşık 40 hafta (9 ay 10 gün) sonunda bebek dünyaya gelir.

Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Anne adayı düzenli ve dengeli beslenmelidir.
  • Su ve sıvı içecekleri bol tüketmeli, meyve ve sebze tüketimi daha çok tercih edilmelidir.
  • Yeterli protein, kalsiyum ve vitamin alınmalıdır.
  • Sigara, alkol ve kafein içeren maddeler kullanmamalıdır.
  • Ani hareketlerden ve darbelerden kaçınmalıdır.
  • Bir uzmanın onayıyla yapılan yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler anne ve bebek sağlığını olumlu etkiler.
  • Kesinlikle ağır bir şeyler taşınmamalıdır.
  • Röntgen cihazı gibi radyasyon yayan aletlerden uzak durulmalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Hamilelik süresince giyilen kıyafetlerin geniş ve rahat olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kişisel temizliğe özen gösterilmelidir.
  • Düzenli doktor kontrolüne gidilmelidir.
  • Doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır.

 

 

 

&#;İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME&#; KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.

EtiketlerSınıf, Dişilerde üreme sistemi, Döl yatağı (Rahim), Döl yolu (Vajina), embriyo ve bebek arasındaki ilişki, Erkeklerde üreme sistemi, Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler, indir, İnsanda üreme, İnsanda üreme büyüme ve gelişme, İnsanda üremeyi sağlayan yapı ve organlar, konu anlatımı, konu özeti, pdf, penis, salgı bezleri, Sperm, Sperm kanalı, Testisler(erbezi), Üreme hücreleri, Üreme sistemi sağlığında hijyenin önemi, yumurta, yumurta kanalı, Yumurtalık(ovaryum), zigot

İnsanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme 7. Sınıf Konu Anlatımı

İnsanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme konu anlatımı içeriği; Üreme (Çoğalma), üreme organları, zigot, embriyo, insanda üremeyi sağlayan yapı ve organlar, sperm ve yumurta hücresi, insanda gelişim dönemleri ve özellikleri, ergenlik dönemi ve konu ile ilgili diğer kavramlara yer verilmiştir.

ÜREME
Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma denir. Üreme ile;
» Türlerin özellikleri yeni bireylere aktarılır.
» Bir türün neslinin devamı sağlanmış olur. İnsanda üremeyi gerçekleştiren hücreleri meydana getiren ve yavru canlının oluşmasını sağlayan organlara üreme organları denir.

İNSANDA ÜREMEYİ SAĞLAYAN YAPI VE ORGANLAR
erkek dişi üreme organları
ERKEK ÜREME ORGANLARI
Erkek üreme sistemi Testis, Salgı bezleri, Sperm kanalı ve Penisten meydana gelir.
Testis : Erkeklerde 2 adet testis vardır. Erkek üreme hücresi olan spermler burada üretilir.
Salgı Bezleri : Ürettikleri özel bir salgı ile kaygan bir ortam oluşturarak spermlerin rahat hareket etmesini sağlarlar.
Sperm Kanalı : Spermleri testislerden penise taşır.
Penis : Spermlerin bir sıvı içerisinde vücuttan dışarı çıkmasını sağlayan kısımdır.

DİŞİ ÜREME ORGANLARI
Yumurtalık : Yumurtalıkta dişi üreme hücresi olan yumurtalar üretilir. Döngüsel olarak ayda bir tane yumurta üretilir.
Yumurta kanalı : Yumurtanın döl yatağına iletilmesini sağlar.
Döl yatağı : Döllenmiş olan yumurtanın tutunup doğuma kadar geliştiği ortamdır.
Vajina : Döl yatağı ile dış ortam arasındaki kanaldır.

İNSANDA ÜREME HÜCRELERİ

Erkek üreme organı olan testisler ile dişi üreme organı olan yumurtalıklar üreme hücrelerini üretir. Bu organlar ergenlik döneminin başlamasıyla aktif hale geçerler. Testislerde spermler, yumurtalıklarda ise yumurta hücreleri mayozla üretilir. Dişiler ergenlikten sonra ayda bir yumurta üretebilir, erkekler ise milyonlarca sperm oluşturabilir.

1. Yumurta : Yumurta hücresi bol sitoplazmalı, büyük ve hareketsizdir. Hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelir. Yumurtada 23 kromozom bulunur.

2. Sperm : Sperm hücreleri ise az sitoplazmalı, küçük ve kamçılıdır. Spermler baş, orta kısım ve kuyruk olarak üç bölümden oluşur. Spermin baş kısmında hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek vardır. Spermler, kamçılarıyla aktif olarak hareket ederler. Spermde 23 kromozom bulunur.

ÜREME VE GEŞİLME
insanlarda üreme büyüme gelişme

Üreme sürecinde; gamet oluşumu, döllenme ve gelişme olayları meydana gelir.
1. Döllenme
Dişi üreme hücresi yumurta ile erkek üreme hücresi olan spermin çekirdeklerinin birleşmesine döllenme denir. Yumurtanın sperm tarafından döllenmesi dişi canlının yumurta kanalında gerçekleşir. Döllenme sonucunda meydana gelen döllenmiş yumurtaya zigot denir.

2. Büyüme ve Gelişme
Döllenme ile başlayıp ergin canlının oluşması ile sonlanan olayların tümüne gelişme denir. Zigotun bölünmeleri sonucu oluşan hücre topluluğuna embriyo denir. Embriyo oluştuktan bir süre sonra döl yatağına yerleşir. İlk iki ay içinde embriyo büyüyüp hücre sayısını artırıfunduszeue.infoonun görüntüsü değişerek, canlının organ ve sistemleri şekillenmeye başlar. İnsan şekline benzeyen canlı taslağına da fetüs denir. İnsanda, embriyo zigottan itibaren doğuma kadar gelişimini döl yatağında sürdürür.

Embriyo gelişirken etrafında sıvı dolu bir kese, göbek bağı ve plasenta denen bir yapı oluşur. Sıvı dolu kese embriyoyu dış etkilerden korumanın yanınında ona rahat hareket edebileceği bir ortam hazırlar. Göbek bağı anne ile yavrunun birbirine bağlanmasını sağlar. Plasenta ise anne kanı ile fetüs kanının karşılıklı olarak besin, oksijen ve artık madde alış verişi yapmasını sağlar.
Yavru canlı hamileliğin ilk üç ayında çok hızlı biçimde gelişir. Özellikle bu dönemde annenin hem beslenmesine, hem de bir kısım olumsuz etkenlere dikkat etmesi gereklidir. Anne adayının radyasyonun yoğun olduğu yerlerden, sigara içilen ortamlardan, alkol ve uyuşturucudan, kontrolsüz ilaç kullanımından uzak durması gereklidir. Embriyonun madde alış verişi plasenta üzerinden sağlanır.
Embriyonun besin ve oksijen ihtiyacı anne kanından sağlanır. İnsanda zigotun oluşumundan doğuma kadar yaklaşık gün geçer ve yavru gelişiminin haftasında doğar. Doğumun gerçekleşmesi sonucu annenin süt bezleri sinirsel ve hormonsal uyarılarla süt salgılamaya başlar. Artık yavru, anne sütüyle beslenir ve bebeklik dönemi başlar. Bebeklikten sonra sırasıyla çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemleri meydana gelir.

ERGENLİK DÖNEMİ

İnsanların yetişkinliğe geçiş dönemine ergenlik dönemi denir. Ergenlik dönemi 12 - 21 yaşları arasında meydana gelir. Ergenlik döneminin başlamasında kalıtsal, ruhsal ve bazı çevresel faktörler etkili olabilir. Bundan dolayı ergenlik döneminin başlama zamanı ve yaşanan değişmeler ortak olmaz. Çocukluktan ergenliğe geçişte vücutta bazı bedensel değişmeler oluşur. Bu değişmelerden bazıları erkek ve kız çocukları üzerinde benzer şekilde, bir kısmı ise farklı şekilde oluşur.

Sadece erkeklerde gerçekleşen bazı bedensel değişmeler;
» Ses kalınlaşır.
» Bıyık ve sakal oluşumu başlar.
» Testisler gelişir ve sperm üretmeye başlar.
» Kaslar, kızlarınkine göre daha fazla gelişir.

Sadece kızlarda gerçekleşen bazı bedensel değişmeler;
» Yağ doku etkisiyle kalçalar genişler.
» Göğüsler genişleyip, belirginleşir.
» Yumurtalık gelişir ve yumurta üretmeye başlar.
» Hormonunun etkisiyle ayda bir tane yumurta yapılmasını sağlayan adet döngüsü başlar.

Hem erkek hem de kızlarda gerçekleşen bazı bedensel değişmeler;
» Vücut kilosu ve hacmi artar.
» Koltuk altı ve cinsel organların çevresi kıllanır.
» Boyları uzar ve vücut organları gelişir.
» Deride yağlanmalar artar.
» Vücutta ve yüzde sivilceler çıkar.
» Kaslar gelişir ve ter salgılanması artar.
» Besin ve enerji tüketimi artar.

Hem erkek hem de kızlarda gerçekleşen bazı ruhsal değişmeler;
» Kendi başına hareket etme isteği artar.
» Cinsel konulara karşı merak duymar.
» Hayal kurar ve aşırı öfkelenir.
» Bir konu üzerinde dikkatini toplayamaz.
» Sık sık kararsız içinde olur.
» İletişim kurmada güçlük çeker.
» Gün içerisinde duyguları sık sık değişir.
» Sorumluluk duygusu gelişir.

Ergenlik döneminde bedensel ve ruhsal değişmeler geçirdikleri için büyümeye bağlı bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Ergenlik dönemini bilinçli ve olumlu geçirmek sağlıklı gelişmeyi sağlar. Ergenlik dönemindeki değişmeler normal büyüme ve gelişmeyle ilgili olaylardır. Bu sebeple ailelerin çocuklarına yardımcı olması ve onları bilinçlendirmesi gereklidir.

Ergenlik çağındaki çocuklar yeni kimlik gelişimine uğradıklarından, büyüklerinin yaptıklarına özenirler ve taklit ederler. Pek çok güzel davranışın yanında bazı zararlı alışkanlıklar da bu şekilde ergenlik çağındaki çocuklar tarafından yapılmaya başlanır. Bunların en tehlikelileri sigara, alkol ve uyuşturucu kullanma gibi büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli zararlı maddelerdir.

yorum yaz

Benzer İçerikler
Çiçekli Bitkilerde Tozlaşma ve Döllenme Test Soruları
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme Test Soruları
Canlılarda Üreme Büyüme ve Gelişme Test Soruları
HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME Konu Anlatımı
İNSANDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME funduszeue.info FEN TESTİ

7. Sınıf Fen Bilimleri İnsanda Üreme Büyüme Ve Gelişme konu anlatımı

Haberin Devamı

Üreme canlılık için zorunlu değildir ancak neslin devamlılığı için gereklidir. Erkek ve kadın üreme sistemleri yapı olarak birbirinden çok farklıdır. Büyüme ve gelişme dönemleri ise erkek ve kız çocuklarında farklılık göstermektedir.

7. Sınıf Fen Bilimleri İnsan Üreme - Konu Anlatımı

 Erkek üreme hücresi kuyruk, baş, akrozom ve orta parça kısımlarından oluşur. Ek olarak içerisinde kromozom bulunan çekirdek de bu hücrenin içerisinde yer alır. Erkeklerde bir adet X bir adet Y kromozomu bulunur. Kadınlarda ise iki adet XX kromozomu mevcuttur. Erkek çocuk kromozomlarının birini annesinden birini babasından alır.

 Dişi üreme hücresi erkeğe oranla çok daha büyük bir yapıdadır. Yumurta ve çekirdek dışında sitoplazma ve hücre zarından oluşur.

 Erkeklerin testislerinde üretilen spermler kanaldan geçerek penise ulaşır. Üremenin gerçekleşmesi için spermlerin penis vasıtasıyla döl yatağına ulaşması gerekir. Spermin dişi üreme hücresindeki çekirdek ile birleşmesi sonucu dölllenme gerçekleşir. Döllenme üremenin ilk ve en büyük aşamasını oluşturur. Önce zigot ve sonra embriyo aşamasına gelen yumurta 8 haftanın sonunda fetüs haline gelir.

Haberin Devamı

 Bebeğin dünyaya gelmesi için toplam 9 ay 10 günlük sürenin geçmesi gerekebilir. Bazı durumlarda bebekler erken doğabilir. Böyle durumlarda hem bebek hem anne müşahede altına alır. Üremenin - doğumun sağlıklı gerçekleşmesi için annenin sağlığına dikkat etmesi gerekir. Hamilelik boyunca sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Sağlıklı beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalar tüketilmemelidir. Aynı zamanda psikolojik etkenler de bebeğin sağlığını dolaylı olarak etkiler. Bu nedenle anne adayları kaygı ve stres gibi faktörlerden uzak tutulmalıdır.

7.Sınıf İnsanda Büyüme ve Gelişme - Konu Anlatımı

 Doğumdan sonra sırasıyla bebeklik - çocukluk ve ergenlik dönemleri yaşanır. Büyüme ve gelişme ise ergenlik öncesinde, esnasında ve sonrasında ortaya çıkar. Büyüme boyun uzaması ve kilonun artması ile gerçekleşir. Gelişme ise fiziksel - ruhsal ve zihinsel olarak üç ana grupta toplanır. Fiziksel ve hormonal farklılıklarından ötürü erkek ve kadınlarda büyüme ve gelişme belirtileri birbirinden farklıdır.

Haberin Devamı

 Erkeklerde büyüme ve gelişim fiziksel özelliklerin değişmesiyle belirginleşir. Ses kalınlaşır ve karşı cinse olan ilgi artar. Erkek üreme hücresini olgunlaşmaya devam eder. 13 - 14 yaşlarından sonra sakallar görünür hale gelir. Sperm üretiminin başlaması ile birlikte büyüme süreci tamamlanır. Gelişme süreci ise 20 - 21 yaşına kadar devam eder.

 Kızların gelişim sürecinde en önemli aşamayı yumurta oluşumu ve adet dönemi oluşturur. Belli başlı fiziksel değişimler görünür hale gelir.Tıpkı erkeklerde olduğu gibi kızlarda da dişi üreme hücreleri olgunlaşma sürecine girer. Gelişim sürecinde her iki cinste de gözlemlenen ortak özellikler mevcuttur. Bunlardan ilki deri tabakasının yağ salgılamaya başlamasıdır. Buna bağlı olarak her iki cinste de sivilceler oluşur.

Haberin Devamı

 İnsanda büyüme süreci sadece fiziksel iken gelişme sürecinin aynı zamanda zihinsel ve ruhsal boyutları vardır. Bu dönemde hem erkeklerde hem de kızlarda duygusal gel-gitler gözlemlenir. Merak etme güdüsü yerini hayal kurmaya bırakır. Karşı cinsten etkilenme, heyecanlanma, utangaçlık gibi zıt duygular birbiri ardınca yaşanır.

 Kız çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimi daha erken başlar ve daha hızlı sürede tamamlanır. Gelişim süreci genelde 12 - 16 yaş aralığındadır. Erkeklerde ise bu süreç 14 - 15 yaşında başlar ve 21 yaşına kadar devam eder.

<==  7.Sınıf Konularına geri dön
Ortaokul funduszeue.info ==> 6. Ünite: Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme ==> İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme

Kazanımlar

F İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme
Önerilen Süre: 6 ders saati
Konu / Kavramlar: İnsanda üreme, insanda üremeyi sağlayan yapı ve organlar, sperm, yumurta, zigot, embriyo, fetüs ve bebek arasındaki ilişki
F İnsanda üremeyi sağlayan yapı ve organları şema üzerinde göstererek açıklar.
a. Üreme hücrelerinin yapıları verilmez.
b. Neslin devamı için üreme hücrelerinin oluşturulduğu vurgulanır.
c. Üreme sistemi sağlığında hijyenin önemi vurgulanır.
F Sperm, yumurta, zigot, embriyo, fetüs ve bebek arasındaki ilişkiyi açıklar.
Embriyonun gelişim evrelerine girilmez.
F Embriyonun sağlıklı gelişebilmesi için alınması gereken tedbirleri, araştırma verilerine dayalı olarak tartışır.

Konu: İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme


A- Üreme nedir

Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üremedenir.
Üreme sayesinde neslin devamı sağlanır.
Üreyemeyen canlılar yaşamlarını sürdürebilir, fakat yeni bireyler meydana getiremezler.
Üreme sayesinde kalıtsal bilgiler gelecek nesillere aktarılır.


B- İnsanda Üremeyi Sağlayan Yapı ve Organlar


Erkek ve dişi üreme sistemi birbirinden farklıdır.
Üreme faaliyetinin gerçekleşmesi için bu organların beraber çalışması gerekir.

Erkek Üreme Sistemi

Erkek Üreme Sistemi


1. Testis (Erbezi)
Erkeklerde iki testis bulunur.
Burada sperm ve testosteron hormonu üretilir.
Sperm hücrelerinin yaşayabilmesi için vücut dışında bulunur.
Sperm ana hücreleri mayoz bölünme geçirir.

2. Salgı Bezleri
Spermlerin hareketini kolaylaştıran sıvı üretir.

3. Sperm Kanalı
Spermleri testislerden penise taşır.

4. Penis
Sperm ve idrarın dışarı atılmasını sağlar.

Not: Penis ve testisler vücut dışarısında bulunur.
Spermlerin gelişebilmesi için gerekli olan sıcaklık vücut sıcaklığından &#;C düşük olması gerekir.
Bu nedenle testisler vücut dışındadır.



Dişi Üreme Sistemi

Dişi Üreme Sistemi


1. Yumurtalık 
Dişilerde iki adet bulunur.
Yumurtalıklar yumurta üretir.
Burada yumurta ana hücreleri mayoz bölünme geçirir.

2. Yumurta kanalı
Yumurtalıklarda üretilen yumurta buradan döl yatağına iletilir.
Döllenme yumurta kanalında olur.

3. Döl yatağı (Rahim, uterus)
Zigotun yerleştiği ve gelişimini tamamladığı yerdir.

4. Vajina (Döl yolu)
Döl yatağı ile dış ortam arasındaki bağlantıyı sağlar.
Spermlerin alınmasını sağlar.


C- Üreme Hücreleri

Erkek üreme hücresi sperm, dişi üreme hücresi ise yumurtadır.


Sperm özellikleri


Yumurta özellikleri


D- Döllenme ve Embriyonun Gelişimi



Döl yatağına bırakılan milyonlarca sperm yumurta hücresine doğru zorlu bir yarışa başlar.
Yumurtaya gelebilen sperm sayısı civarındadır.
Bunlardan sadece bir tanesi yumurta hücresi ile birleşerek döller.
Döllenmiş yumurtaya zigotdenir.
Zigot hızla mitoz bölünme geçirmeye başlar ve embriyoadını alır.
Embriyo döl yatağına tutunur. Embriyonun gelişimi için gerekli olan besin ve oksijen anneden sağlanır. Anne ve embriyo plesenta ile birbirine bağlıdır.
Embriyo 2 aydan sonra fetüsadını alır.
40 haftalık gebelik döneminden sonra bebekdünyaya gelir.

Eğer yumurta hücresi sperm hücresi ile birleşmez ise döl yatağına gelir, burada bir miktar kanla dışarı atılır. Buna adet döngüsüdenir.
Zigotun Gelişimi


E- Hamilelik Süresince Nelere Dikkat Edilmelidir

  1. Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıktan uzak durulmalıdır.
  2. Anne ve bebeğin gelişim doktor kontrolünde olmalıdır.
  3. Radyasyondan uzak durulmalıdır. Röntgen ve tomografi (X ışını vardır) filmi çektirilmemelidir.
  4. İlaç kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır.
  5. Gebeliğin sağlıklı geçirilebilmesi için egzersiz yapılmalı ve dengeli beslenilmelidir.
  6. Mevsime uygun ve rahat kıyafetler giyilmelidir.
  7. Stresten uzak durulmalıdır.



İnsanda Üreme Büyüme ve Gelişme Konu Anlatımı İndir



Diğer Konular




nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası