31 çeken aylarda 1 gün işe gelmeme / 31 gün olan aylarda bir günlük ücretsiz izin

31 Çeken Aylarda 1 Gün Işe Gelmeme

31 çeken aylarda 1 gün işe gelmeme

ŞUBAT AYI EKSİK GÜN HESAPLAMA

Geri dön

 

SGK MEVZUATINDA

PRİM ÖDEME VE EKSİK GÜN SAYILARI

NASIL HESAPLANIR?

 

SGK mevzuatına göre prim ödeme ve eksik gün sayıları şu şekilde hesaplanmaktadır.


1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.

2- Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

3- Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

4- İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

5- Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, kısa çalışma gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesap edilir.

6- Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler içerisinde ücret almadığı günlerin bulunması durumunda ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesap edilir.

7- Sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, ve sayılı Kanunlarda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu da göz önüne alınarak ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilerek prim ödeme gün sayısı hesap edilir.

PRİM ÖDEME VE EKSİK GÜN SAYILARININ

HESAPLANMA İŞLEMLERİ

Özellikle şubat aylarında SGK’ ya bildirilecek prim ödeme ve eksik gün sayılarının hesabında tereddütler yaşanmaktadır. Bu konuya ilgili mevzuat bölümünde belirtilen SGK genelgesinde açıklık getirilmiştir. Bu kapsamda SGK’ ya bildirilecek prim ödeme ve eksik gün sayılarının hesabı aşağıda örnekleriyle birlikte açıklanmıştır.

A- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.

Örnek 1: (A) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde /Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, şubat ayının 28 veya 29 gün olduğu üzerinde durulmaksızın 30 gün olarak hesap edilir.

Şubat ayı içinde sigortalının aynı işverene ait başka bir işyerinde naklen ve hizmet akdi sona ermeden çalışmaya başlaması durumunda prim ödeme gün sayılarının hesabı 30/1/ tarih 35 numaraları sirkülerimizde açıklanmıştır.  

B- Ay/dönem içinde işe başlayan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

Örnek 2: (B) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 3/2/ tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı =26 gün olarak, eksik gün sayısı ise 2 gün olarak hesap edilir.

C- Ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesap edilir.

Örnek 3: (C) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 19/2/ tarihine kadar çalıştıktan sonra işten ayrıldığı ve işten ayrıldığı tarihe kadar olan sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 19 gün, eksik gün sayısı ise 9 gün olarak hesap edilir.

D- İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek 4: (D) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 18/1/ tarihinde işe başlayıp 29/1/ tarihinde işten ayrıldığı ve işe başlayıp ayrıldığı sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu sigortalının /Ocak ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 11 gün, eksik gün sayısı ise 20 gün olarak hesap edilir.

E- Ay/dönem içinde bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

E Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, kısa çalışma gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek 5: Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (E) sigortalısının, /Şubat ayında kısa çalışmadan dolayı hiç çalışmadığı varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının hiç çalışmamış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının /Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 0 gün, eksik gün sayısı ise =28 gün olarak hesap edilir.

E Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler içerisinde ücret almadığı günlerin bulunması durumunda, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesap edilir.  

Örnek 6: Özel sektöre ait bir işyerinde 11/1/ tarihinde işe başlamış olan sigortalının, /Ocak ayında işe başladığı tarihten sonra 3 gün istirahatli bulunduğu ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmış olduğu varsayıldığında, ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı 10 - 3 = 18 gün, eksik gün sayısı ise 13 gün olarak hesap edilir.  

F- İşverenlerce SGK’ dan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatli oldukları süreler için ücret ödenmesi halinde prim ödeme gün sayısının hesaplanması

İşverenlerce SGK’ dan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara, SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile normal günlük kazançları arasındaki fark ücretleri veya SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın ayrıca normal günlük ücretlerinin ödendiği durumlarda ücret aldığı günler dikkate alınmak suretiyle prim ödeme gün sayısı hesap edilir.

Örnek 7: Özel sektöre ait bir işyerinde çalışmakta iken 18/1/ - 25/1/ döneminde istirahatli olması nedeniyle SGK’ dan geçici iş göremezlik ödeneği alan bir sigortalı için, işvereni tarafından bu süreler için SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın tam ücretinin ödendiği varsayıldığında, söz konusu sigortalının /Ocak ayındaki prim ödeme gün sayısı 30 olacaktır. İstirahatli sürelerde işverence ücret ödenmemesi halinde ise sigortalının /Ocak ayı prim ödeme gün sayısı =23 olacaktır.

G- Hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanılmamasına göre prim ödeme gün sayısının hesaplanması

Sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, ve sayılı Kanunlarda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu da göz önüne alınacak ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

Hafta tatiline hak kazanmadıkları halde hafta tatili yapan sigortalılara, kullanmış oldukları hafta tatili için ücret ödenmesi zorunlu olmadığından, bu sürelerin prim ödeme gün sayısının hesaplanması sırasında dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.  

 

ŞUBAT AYI İÇİNDE İŞYERİNİN VEYA SİGORTALININ

NAKLİ HALİNDE

ÇALIŞMA GÜN SAYISI NASIL HESAPLANIR?

 

T. C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

Sayı: //   18/03/

Konu: Şubat ayı içinde işyerinin veya sigortalının nakli halinde çalışma gün sayısı nasıl hesaplanır?

GENEL YAZI

İşveren Uygulama Tebliğinde, ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girileceği açıklanmıştır.

Hal böyle olmakla birlikte,  Genel Müdürlüğümüze ulaşan bilgilerden, Şubat ayı içinde sigortalının aynı işverene ait başka bir işyerinde naklen ve hizmet akdi sona ermeden çalışmaya başlaması veya işyerinin başka bir sosyal güvenlik merkezine nakli halinde,  sigortalının hizmetlerinin kesintisiz olması, başka bir ifade ile aylık tam ücrete hak kazanmış olması halinde,  Şubat ayı içindeki nakil tarihinden önceki ve sonraki sürelere ilişkin prim gün sayılarının toplamının 30 olması gerekmektedir.

Bu bağlamda, işyerinin veya sigortalının nakli nedeniyle Şubat ayı içinde aynı işveren tarafından aynı sigortalı için işyeri sicil numarası farklı iki ayrı aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirim yapılacağı durumlarda, nakil öncesi ve nakil sonrası sürelerdeki prim gün sayısının 30’a tamamlanması için  nakil olunan (sonraki) işyerindeki prim gün sayısına Şubat ayının 29 çektiği yıllarda 1 gün, 28 çektiği yıllarda 2 gün ilave edilmesi icap etmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Mustafa Gülşen Forum - vBulletin

Toplam 17 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. Şubat, #1
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    Aralık
    Mesajlar

    31 gün olan aylarda bir günlük ücretsiz izin

    Merhaba Arkadaşlar,


    Ocak ayında bir gün ücretsiz izin alan personelin sgk sını 30 günden yapacağız peki çalışmadığı bir günün ücretini net ücretinden mi düşmeliyiz? brüt ücretini bir günlük azaltmalımıyız ne dersiniz?

  2. Şubat, #2
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    Aralık
    Mesajlar
    2,

  3. Şubat, #3
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    Şubat
    Mesajlar
    Alıntıariesnet Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba Arkadaşlar,


    Ocak ayında bir gün ücretsiz izin alan personelin sgk sını 30 günden yapacağız peki çalışmadığı bir günün ücretini net ücretinden mi düşmeliyiz? brüt ücretini bir günlük azaltmalımıyız ne dersiniz?
    Merhaba asgari ücret bildiriyorsanız düşemezsiniz ama asgari ücretten fazla brütü varsa brütten düşebilirsiniz. gün kaybı olmayacak(sgk yönünden)
    SABIR funduszeue.info SONU SARI ALTINDIR.

  4. Şubat, #4
    Moderatör hadisat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Haziran
    Nereden
    Kartal/İstanbul
    Yaş
    54
    Mesajlar
    15,
    sayın gunay düşüncenize katılmakla beraber kanuni dayanağı olmadığınıda söylemeliyim,iş kanununa göre ücret şekilleri bellidir ve aylıklı olarak çalışan kişinin anlaşması gereği alması gereken rakamıda bellidir ve ay olarak çalışma zaten geneli ile 30 gündür her ne kadar 31 çeken ve 28 çeken aylar olsada ama görüşüm sizinle aynı tekrar bunu belirtmek isterim,kolay gelsin.
    Hüseyin GÖCEN/Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
    '' Yaradılanı Severiz Yaradandan Ötürü''

  5. Şubat, #5
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    Şubat
    Mesajlar
    Ya ssk sını da eksik bildirin, eksik ödeyin. Veya tam bildirin tam ödeyin. Eğer 30 gün bildirip, maaşından 1 gün kesinti yaparsanız kötü sonuçlara yol açabilirsiniz. önerim: bu durum alışkanlık haline gelmediyse, ssk sını ve maaşını tam ödeyin. Neden? diye sorarsanız: 1 ve 2 günleri ssk ödemiyor, işveren ödemiyor, bazı çalışanlar, bazı yerlere işyerini şikayet ediyor, işveren muhasebeye patlar eğer alıyorsa 5 puanlık indiriminden olacak belkide sonra; işçi mağdur, işveren mağdur, muhasebeci mağdure

  6. Şubat, #6
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    Eylül
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    bir işçi hafta içi 6 gün çalıştığı zaman hafta sonu tatilini hakediyor hafta içi 1 gün ücertsiz izin olduğunda hafta sonu tatilini hak etmemiş olduğu için pazar günü çalışması gerekiyor bu nedenle pazarda gelmez ise 2 gün çalışmamış oluyor

  7. Şubat, #7
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    Şubat
    Mesajlar
    AlıntıÖnder YAMAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bir işçi hafta içi 6 gün çalıştığı zaman hafta sonu tatilini hakediyor hafta içi 1 gün ücertsiz izin olduğunda hafta sonu tatilini hak etmemiş olduğu için pazar günü çalışması gerekiyor bu nedenle pazarda gelmez ise 2 gün çalışmamış oluyor
    Önder Bey;
    ne demek istediğinizi anlamadım? Ben işçiyim, Cumartesi ve Pazar günleri çalışmıyorum. Benim için ssk ya her ay 3 gün eksik gün mü bildirilmeli? '' hafta içi 6 gün çalışırsa haftasonu tatili hak eder'' demişsiniz. önceki işyerimde madenci olarak çalıştım, Cumartesi gecesi madene girerdik, sabah maden gibi olurduk, hafta içi çalışmazdık, Pazar günü hak etmiyor muyum? bir bir bir bir önceki işyerimde büyük bir markette kasiyerdim. hafta içi 4,5 gün çalışarak aylık saat/hafta çalışıyordum, Pazar günleri ne olcek?

  8. Şubat, #8
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    Eylül
    Mesajlar
    6,
    AlıntıÖnder YAMAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bir işçi hafta içi 6 gün çalıştığı zaman hafta sonu tatilini hakediyor hafta içi 1 gün ücertsiz izin olduğunda hafta sonu tatilini hak etmemiş olduğu için pazar günü çalışması gerekiyor bu nedenle pazarda gelmez ise 2 gün çalışmamış oluyor
    Haftalık çalışma saati 45 saattir. Buna göre öğleden evvel 15 dk. mola, öğleden sonra 15 dk. mola günlük 7,5 saat net çalışma x 6 gün = net 45 saat. Pazar günü tatildir. Ücretsiz izinde 1 gün gezdi dediğinizde ve pazarda çalışmazsa 2 gün oluyor dediğinizde mantıklı gözükebilir. Fakat pazar günü zaten tatili var. 2 gün gezmiş gibi algılanıyor. Halbuki pazar kendi tatili olduğunda 1 gün gezmiş oluyor.
    1 yıl = gün 6 saat olduğu için, işçinin ücretsiz olarak 5 gün 6 saat izin hakkı vardır. Siz 1 günü arar iken aslında işçinin 4 gün 6 saatini yiyorsunuz.
    Konu Karce tarafından (Şubat Saat ) değiştirilmiştir.

  9. Şubat, #9
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    Eylül
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    değerli arkadaşlar bu benim şahsi görüşüm değildir iş kanunu bu şekilde alo den teyit alabilirsiniz ayrıca 6 ay 31 gün olduğu için tüm bu aylarda 1 gün eksik gelmenin sgk tarafından sakıncası yok 1 ayda 2 gün gelmediği durumda ise ihtar çekemiyorsunuz yani kanun bu hususda boşluk doğuruyor.

    o nedenle pazar tatilini hak etme durumu bu konudaki eksikliği gideriyor.

    syg

  10. Şubat, #10
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    Temmuz
    Mesajlar
    2,
    işveren şunu hiç düşünmüyor, madem ben 31 gün çeken ayda 1 gün yevmiye kesmeye çalışıyorum o zaman 31 gün çalışan elemana neden 1 gün fazla maaş ödemiyorum demeden madolyonun tek tarafını kendi lehine olan tarafını gördüğü için hep bardağın boş tarafını görecektir. Madem adaletli olunacak işyerinde aylık sistem değil yevmiyelik sisteme geçilecek her ay gün üzerinden hesaplanacak o zaman adalet tesis edilmiş olur.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Forum Kuralları

Turkey: 31 Gün Olan Aylarda &#;zin Al&#;nmas&#; Halinde Prim Gün Bildirimi

MGC Legal ekibinin kaleme ald&#;&#;&#; i&#;bu "31 Gün Olan Aylarda Bir Gün Rapor Alan veya Ücretsiz &#;zin Alan &#;&#;çinin Prim Gün Bildirimi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? &#;&#;çinin Ücretinden Kesinti Yap&#;labilir mi?" Ba&#;l&#;kl&#; bilgi notunu okuman&#;za sunar&#;z.

31 Gün Olan Aylarda Bir Gün Rapor Alan veya Ücretsiz &#;zin Alan &#;&#;çinin Prim Gün Bildirimi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Sosyal Güvenlik Kurumu Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan yay&#;mlanan &#;&#;veren Uygulama Tebli&#;i, sigortal&#;lar&#;n prim ödeme gün say&#;lar&#;n&#;n hesaplanmas&#; hakk&#;nda kurallar&#; öngörmektedir. Buna göre;

Ay veya Dönem &#;çindeki Çal&#;&#;mas&#; Tam Olan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin maddesinin "Ay/dönem &#;çindeki Çal&#;&#;malar&#; Tam Olan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;" ba&#;l&#;kl&#; (a) bendine göre;

"Ay/dönem içindeki çal&#;&#;malar&#; tam olan sigortal&#;lar&#;n prim ödeme gün say&#;lar&#;, ay/dönemin kaç gün oldu&#;una bak&#;lmaks&#;z&#;n (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çekti&#;i üzerinde durulmaks&#;z&#;n) 30 gün olarak sisteme girilecektir."

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin ilgili hükmünde de "Örnek" kenar ba&#;l&#;&#;&#;yla an&#;lan bentte de &#;u ifadeye yer verilmi&#;tir:

"(A) sigortal&#;s&#;n&#;n, özel sektöre ait bir i&#;yerinde /Mart ay&#;n&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; oldu&#;u varsay&#;ld&#;&#;&#;nda, /Mart ay&#;ndaki prim ödeme gün say&#;s&#;, Mart ay&#;n&#;n 31 gün oldu&#;u üzerinde durulmaks&#;z&#;n 30 olarak, /&#;ubat ay&#;n&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; oldu&#;u varsay&#;ld&#;&#;&#;nda ise, /&#;ubat ay&#;ndaki prim ödeme gün say&#;s&#;, &#;ubat ay&#;n&#;n 29 gün oldu&#;u üzerinde durulmaks&#;z&#;n yine 30 olarak sisteme girilecektir."

Yine ilgili tebli&#;e göre;

"Ay/dönem &#;çinde &#;&#;e Ba&#;layan ve i&#;ten ayr&#;lan sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#; ise ay/dönem içinde i&#;e giren ve veya i&#;ten ayr&#;lan sigortal&#;lar&#;n prim ödeme gün say&#;lar&#;, i&#;e giri&#; tarihleri ile i&#;ten ayr&#;l&#;&#; tarihleri ve ay/dönemin kaç gün oldu&#;una bak&#;larak parmak hesab&#; yap&#;lmak suretiyle hesaplanmaktad&#;r."

Ay veya Dönem &#;çinde &#;&#;e Ba&#;layan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin maddesinin "Ay/Dönem &#;çinde &#;&#;e Ba&#;layan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;" ba&#;l&#;kl&#; (b) bendine göre;

"Ay/dönemin ilk gününde i&#;e giren ve o ayda tam çal&#;&#;an sigortal&#;lar hariç, ay/dönem içinde i&#;e giren sigortal&#;lar&#;n prim ödeme gün say&#;lar&#;, i&#;e giri&#; tarihleri ve ay/dönemin kaç gün oldu&#;una bak&#;larak parmak hesab&#; yap&#;lmak suretiyle hesaplanacakt&#;r. Ay/dönemin ilk gününde i&#;e ba&#;lam&#;&#; ve ay&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; olan sigortal&#;lar&#;n, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün say&#;lar&#;, (a) bölümünde aç&#;kland&#;&#;&#; gibi olacakt&#;r."

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin ilgili hükmünde de "Örnek" kenar ba&#;l&#;&#;&#;yla an&#;lan bentte de &#;u ifadeye yer verilmi&#;tir:

"(D) sigortal&#;s&#;n&#;n, özel sektöre ait bir i&#;yerinde 19/3/ tarihinde i&#;e ba&#;lad&#;&#;&#; ve i&#;e ba&#;lad&#;&#;&#; tarihten itibaren ay&#;n kalan günlerinin tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; oldu&#;u varsay&#;ld&#;&#;&#;nda, söz konusu sigortal&#;n&#;n /Mart ay&#;ndaki prim ödeme gün say&#;s&#; 13 gün olarak, i&#;e ba&#;lama tarihi ise 19/3/ olarak sisteme girilecektir."

Ay veya Dönem &#;çinde &#;&#;ten Ayr&#;lan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin maddesinin "Ay/Dönem &#;çinde &#;&#;ten Ayr&#;lan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;" ba&#;l&#;kl&#; (c) bendine göre;

"Ay/dönemin son gününde çal&#;&#;t&#;ktan sonra i&#;ten ayr&#;lan sigortal&#;lar hariç olmak üzere, ay içinde i&#;ten ayr&#;lan sigortal&#;lar&#;n prim ödeme gün say&#;lar&#;, i&#;ten ç&#;k&#;&#; tarihleri ve ay/dönemin kaç gün oldu&#;una bak&#;larak parmak hesab&#; yap&#;lmak suretiyle hesaplanacakt&#;r. Ay/dönemin son gününde çal&#;&#;t&#;ktan sonra i&#;ten ayr&#;lm&#;&#; ve ay&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; olan sigortal&#;lar&#;n ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün say&#;lar&#; ise, (a) bölümünde aç&#;kland&#;&#;&#; gibi olacakt&#;r."

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin ilgili hükmünde de "Örnek" kenar ba&#;l&#;&#;&#;yla an&#;lan bentte de &#;u ifadeye yer verilmi&#;tir:

"(K) sigortal&#;s&#;n&#;n, özel sektöre ait bir i&#;yerinde 19/2/ tarihinde çal&#;&#;t&#;ktan sonra i&#;ten ayr&#;ld&#;&#;&#; ve i&#;ten ayr&#;ld&#;&#;&#; tarihe kadar olan sürelerin tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; oldu&#;u varsay&#;ld&#;&#;&#;nda, söz konusu sigortal&#;n&#;n /&#;ubat ay&#;ndaki prim ödeme gün say&#;s&#; 19 olacak ve i&#;ten ç&#;k&#;&#; tarihi olarak 19/2/ tarihi sisteme girilecektir."

&#;&#;e Ba&#;lad&#;&#;&#; Ay veya Dönem &#;çinde &#;&#;ten Ayr&#;lan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin maddesinin "&#;&#;e Ba&#;lad&#;&#;&#; Ay/Dönem &#;çinde &#;&#;ten Ayr&#;lan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;" ba&#;l&#;kl&#; (d) bendine göre;

"&#;&#;e ba&#;lad&#;&#;&#; ay/dönem içinde i&#;ten ayr&#;lan sigortal&#;lar&#;n ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün say&#;lar&#; (ay/dönemin ilk günü i&#;e ba&#;lay&#;p son günü i&#;ten ayr&#;lanlar hariç), sigortal&#;n&#;n i&#;e giri&#; tarihi ve i&#;ten ç&#;k&#;&#; tarihleri dahil kaç gün oldu&#;una bak&#;larak, parmak hesab&#; yap&#;lmak suretiyle hesaplanacakt&#;r. Ay/dönemin ilk günü i&#;e ba&#;lay&#;p son günü i&#;ten ayr&#;lan ve ay&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; olan sigortal&#;lar&#;n ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün say&#;lar&#; ise, (a) bölümünde aç&#;kland&#;&#;&#; gibi olacakt&#;r."

&#;lgili hükümde yer alan; "Ay/dönemin ilk günü i&#;e ba&#;lay&#;p son günü i&#;ten ayr&#;lan ve ay&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; olan sigortal&#;lar&#;n ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün say&#;lar&#; ise, (a) bölümünde aç&#;kland&#;&#;&#; gibi olacakt&#;r." &#;fadesinden de anla&#;&#;laca&#;&#; üzere ay veya dönemin ilk günü i&#;e ba&#;lay&#;p son günü i&#;ten ayr&#;lan ve ay&#;n tamam&#;ndan ücret almaya hak kazanan sigortal&#;lar&#;n ilgili ay veya dönemdeki prim ödeme gün say&#;lar&#; ilgili hükmün a bendine at&#;f yap&#;lmas&#; gerekçesiyle ay veya dönem içindeki çal&#;&#;malar&#; tam olan sigortal&#;lar&#;n prim ödeme gün say&#;lar&#;, ay veya dönemin kaç gün oldu&#;una bak&#;lmaks&#;z&#;n 30 gün üzerinden hesaplanacakt&#;r.

&#;&#;veren Uygulama Tebli&#;inin ilgili hükmünde de "Örnek" kenar ba&#;l&#;&#;&#;yla an&#;lan bentte de &#;u ifadeye yer verilmi&#;tir:

"(B) sigortal&#;s&#;n&#;n, özel sektöre ait bir i&#;yerinde 17/3/ tarihinde i&#;e ba&#;lay&#;p 28/3/ tarihinde i&#;ten ayr&#;ld&#;&#;&#; ve i&#;e ba&#;lay&#;p ayr&#;ld&#;&#;&#; sürelerin tamam&#; için ücret almaya hak kazanm&#;&#; oldu&#;u varsay&#;ld&#;&#;&#;nda, söz konusu sigortal&#;n&#;n i&#;e ba&#;lama tarihi 17/3/ olarak, i&#;ten ayr&#;l&#;&#; tarihi 28/3/ olarak, /Mart ay&#;ndaki prim ödeme gün say&#;s&#; ise 12 olarak sisteme kaydedilecektir."

Ay &#;çinde Eksik Çal&#;&#;mas&#; Bulunan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;

Ay içinde eksik çal&#;&#;mas&#; bulunan sigortal&#;lar&#;n prim ödeme gün say&#;lar&#;, "Ay/Dönemdeki Toplam Gün Say&#;s&#; – Eksik Gün Say&#;s&#; = Prim Ödeme Gün Say&#;s&#;" formülü ile ifade edilebilir.

31 Gün Olan Aylarda Eksik Çal&#;&#;ma Bulunan Sigortal&#;lar&#;n Prim Ödeme Gün Say&#;lar&#;n&#;n Hesaplanmas&#;

"Toplam Gün Say&#;s&#; – Eksik Gün Say&#;s&#; = Prim Ödeme Gün Say&#;s&#;" formülüne göre; 31 gün olan ayda raporlu olan sigortal&#;n&#;n prim ödeme gün say&#;s&#; a&#;a&#;&#;daki örnekle ifade edilebilir:

  • 1. Örnek: 31 gün olan ayda 2 gün raporlu olan sigortal&#;n&#;n; prim ödeme gün say&#;s&#; =26 olacak, eksik gün say&#;s&#; ise 5 olarak bildirilecektir.
  • 2. Örnek: 31 gün olan ayda 1 gün raporlu olan sigortal&#;n&#;n, prim ödeme gün say&#;s&#; =30 olacakt&#;r. Böylece prim ödeme gün say&#;s&#; 30 gün olarak bildirilecek ve eksik gün say&#;s&#; girilmeyecektir.

Ayl&#;k ücrete tabi çal&#;&#;an sigortal&#;lar; 28, 29 veya 31 gün de çal&#;&#;m&#;&#; olduklar&#; takdirde ücret ayn&#; olacak, 30 gün kar&#;&#;l&#;&#;&#;ndaki ücret ödenecektir. Ücretin, günlük veya haftal&#;k &#;eklinde belirlenmi&#; olmas&#; durumunda sigortal&#;ya çal&#;&#;t&#;&#;&#; gün kadar ücret ödenecektir.

Bu durum söz konusu oldu&#;unda sigortal&#; ay içerisinde tam çal&#;&#;t&#;&#;&#; takdirde ay&#;n 28, 29, 30 ve 31 gün sürmü&#; olmas&#;na ba&#;l&#; olarak farkl&#; ücretlere hak kazanabilir. Günlük veya haftal&#;k ücret ile çal&#;&#;an sigortal&#;lara i&#;verenler, &#;ubat ay&#; için 28 gün üzerinden ücret ödeyecektir.

sayl&#; Sosyal Sigortalar ve Genel Sa&#;l&#;k Sigortas&#; Kanunu'nun ve maddeleri gere&#;ince sigorta prim gün say&#;s&#;, ücretin ödeme &#;ekline bak&#;lmaks&#;z&#;n 30 gün üzerinden bildirilmelidir.

&#;lgili hükme örnek olarak; &#;ubat ay&#;nda tam çal&#;&#;ma yapan sigortal&#; i&#;çi 28 günlük ücret alm&#;&#; olsa dahi prim ödeme gün say&#;s&#; 30 gün say&#;laca&#;&#;ndan sigorta primlerinin hesab&#;na esas tutulacak ayl&#;k kazanç tutar&#; 30 gün üzerinden bildirilir.

1 &#;ubat günü hariç, &#;ubat ay&#; içinde çal&#;&#;maya ba&#;layan sigortal&#;n&#;n prim ödeme gün say&#;s&#; ise çal&#;&#;t&#;&#;&#; gün say&#;s&#;na e&#;it olacakt&#;r. E&#;er k&#;smi çal&#;&#;ma söz konusu ise ay içindeki toplam çal&#;&#;ma saati, günlük çal&#;&#;ma süresi olarak kabul edilen 7,5 saate bölünecek ve böylece sigorta primine esas olacak günlerin hesab&#; yap&#;labilecektir.

31 Gün Olan Aylarda Bir Gün Rapor Alan Sigortal&#;n&#;n Prim Gün Bildirimi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Sosyal Sigorta &#;&#;lemleri Yönetmeli&#;i'nin; "Prim Ödeme Gün Say&#;s&#; ve Günlük Kazanç" ba&#;l&#;kl&#; maddesine göre:

"Sigortal&#;n&#;n ayn&#; ay içinde birden fazla i&#;yerinde çal&#;&#;mas&#; hâlinde, o aydaki toplam prim ödeme gün say&#;s&#; 30 günü geçemez. Kanunun 4'üncü maddesinin birinci f&#;kras&#;n&#;n (a) bendi kapsam&#;nda olup bir ay içinde tam çal&#;&#;an ve buna göre ücret alan sigortal&#;n&#;n prim ödeme gün say&#;s&#;, ay&#;n kaç gün oldu&#;una bak&#;lmaks&#;z&#;n 30 gün üzerinden bildirilir. Ay içinde i&#;e al&#;nan sigortal&#;n&#;n prim ödeme gün say&#;s&#;, i&#;e ba&#;lad&#;&#;&#; tarih ile ay&#;n kalan günleri kadar, i&#;ten ayr&#;lan sigortal&#;n&#;n prim ödeme gün say&#;s&#; ise o ayda çal&#;&#;t&#;&#;&#; gün say&#;s&#; kadar Kuruma bildirilir.''

Örne&#;in, sigortal&#;n&#;n bir i&#;yerinde /Ocak ay&#;n&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazand&#;&#;&#; varsay&#;m&#;nda, /Ocak ay&#;ndaki prim ödeme gün say&#;s&#;, Ocak ay&#;n&#;n 31 gün oldu&#;unun önemi olmaks&#;z&#;n 30 olarak, Sigortal&#;n&#;n /&#;ubat ay&#;n&#;n tamam&#; için ücret almaya hak kazand&#;&#;&#; varsay&#;m&#;nda ise /&#;ubat ay&#; prim ödeme gün say&#;s&#;, &#;ubat ay&#;n&#;n 28 gün olmas&#;n&#;n önemi olmaks&#;z&#;n 30 gün olarak sistem girilecektir. Sigortal&#;n&#;n ay/dönem içinde i&#;e giri&#;inin veya i&#;ten ç&#;k&#;&#;&#;n&#;n bulunmas&#;, baz&#; günlerde de çal&#;&#;mam&#;&#; olmas&#; veya çal&#;&#;mad&#;&#;&#; günler için ücret almamas&#; söz konusu oldu&#;u takdirde prim ödeme gün say&#;s&#;n&#;n hesaplanmas&#; için çal&#;&#;ma gün say&#;s&#; parmak hesab&#;yla yap&#;lacakt&#;r.

Ayl&#;k prim ve hizmet belgesi olu&#;turuldu&#;u zaman parmak hesab&#;yla 31 gün olan aylarda bir gün i&#;e gelmemi&#; sigortal&#;n&#;n bildirimi 30 gün yap&#;l&#;r. 31 olan aylarda sigortal&#; i&#;çinin 1 gün raporlu olmas&#; durumunda, i&#;veren taraf&#;ndan bildirge giri&#;i yap&#;l&#;rken ay&#;n 31 çekmesi ve sigortal&#; i&#;çinin eksik gün say&#;s&#;n&#;n da 1 gün olmas&#; söz konusu oldu&#;undan "gün" bölümüne =30 &#;eklinde girilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; sigortal&#;n&#;n ay içerisinde, rapor, ücretsiz izin gibi durumlar sebebiyle sigortal&#;n&#;n eksik çal&#;&#;mas&#; veya çal&#;&#;mad&#;&#;&#; günler için ücret alamamas&#; söz konusu oldu&#;u takdirde maa&#; hesaplanmas&#; parmak hesab&#; ile yap&#;lacakt&#;r.

31 Gün Olan Ayda 1 Gün Rapor Alan &#;&#;çinin Ücretinden Kesinti Yap&#;labilir mi?

Sigortal&#; i&#;çinin ücretinin maktu/ayl&#;k belirleniyor olmas&#; söz konusu oldu&#;unda, sa&#;l&#;k raporunun gün say&#;s&#; fark etmeksizin i&#;çinin alaca&#;&#; maa&#;tan kesinti yap&#;lamayacakt&#;r. Ancak, &#;&#;çinin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) rapor ücreti almas&#; halinde i&#;veren, talepte bulunabilecektir.

E&#;er sigortal&#; i&#;çinin ücreti günlük belirleniyorsa, rapor al&#;nm&#;&#; oldu&#;u takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun i&#;çiye rapor ücreti ödemesinin önemi olmaks&#;z&#;n raporlu olunan gün kadar i&#;çi ücretinden kesinti yap&#;lacakt&#;r. &#;&#;veren, rapor ücretini talep edemeyecektir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

AUTHOR(S)

Berkay Da&#;li

MGC Legal

POPULAR ARTICLES ON: Employment and HR from Turkey

UK Shortage Occupation List

Richmond Chambers Immigration Barristers

When sponsoring a worker for a particular role, employers need to understand how to apply for a sponsor licence and that the worker is sponsored for a job in an eligible standard occupational classification (‘SOC')

Preparing For Family Friendly Workplaces

Herrington Carmichael

Several long-awaited pieces of legislation aimed at creating a more family friendly workplace received Royal Assent last week and once in force, these will extend the current period of redundancy protection for parents

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası