orta parmak ağrısı neden olur / EL PARMAĞI AĞRISI - FORMED HEALTHCARE

Orta Parmak Ağrısı Neden Olur

orta parmak ağrısı neden olur

Karpal tünel sendromu, el bileğinin bir hastalığıdır. Bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar. Median sinir normal olarak başparmağın iç taraf yüzeyel duyusunu, işaret parmağın, orta parmağın ve yüzük parmağında duyusunu taşır. Bu sinir bileğimizde Karpal Tünel olarak bilinen küçük bir kanaldan geçerek dağılır. Bu yüzden hastalıkta bu kanalın adı ile anılır.

Bu rahatsızlığın ilk başlangıç şekli, özellikle hanımlarda hamur yoğurmak, elde çamaşır yıkamak, el işi yaparken veya daktilo bilgisayar tuşlarına basarken yani el bileğini kullanarak yapılan hareketli işlerde uyuşukluğun meydana gelmesi ve özellikle ilk üç parmakta elektrik çarpar gibi hissedilmesidir. Karpal Tünel Sendromu’nda hastalar genellikle geceleri ağrıların artmasından ve yanma tarzı bir acının kişiyi uykudan uyandıracak kadar fazla olmasından şikayet ederler. Tabii ki bu durum hastalığın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak farklılık arz eder.

Kimlerde rastlanır?
Genellikle 40 - 50 yaş arası kadınlarda daha sık görülür. Gerek iş icabı, gerek hobi olarak el bileğiyle tekrarlayan işlerle meşgul olanlar bu sendromun kurbanları olabilirler. Marangozlar, fırça kullanarak boya veya resim yapanlar, tenis oynayanlar, sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şöförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanlarda bu astalık daha sıklıkla görülür. En sık olarak erkeklerde kasaplık mesleği ile uğraşanlarda görülmektedir. Hanımlarda hamilelik sırasında görülür. Bu durum geçicidir. Doğum sonrası birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de geçici olarak rastlanabilir.

Karpal Tünel Sendromu’nun meydana gelmesinde bazı başka hastalıklarında rolü vardır. Bunlar: Romotoid artirit, damar anomalileri, Tendonitis, şişmanlık, Periferik sinir tümörleri veya kistleri ve yaşlılık gibi. Çok ileri yaşlarda ise dejeneratif eklem hastalığına (osteoartrit) bağlı olarak benzer şikayetler ortaya çıkar. Ayrıca alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarında normal durumlardan daha sık görülebilir.

Nedenleri nelerdir?
El bileğinde tekrarlayan küçük travmalar bir band şeklinde Median sinirin üzerini örten karpal ligaman üzerinde skar (nedbe) dokusu oluşturarak bu ligamanın kalınlaşmasına neden seafoodplus.info durumda kalınlaşan bu doku median sinir üzerine bası yapar. Bu bası sonucu sinir giderek incelir, duyu iletim özelliğini kaybeder ve sinir dokusunun ölümüne yol açar. Bu sinir dokusunun ölümü bu sinirin innerve ettiği (bağlandığı) kas dokularında atrofiye (erimeye) neden olur. Dolayısıyla parmaklarda ve ellerde güçsüzlük bir bulgu olarak ortaya çıkar. Geç kalınan durumlarda yani zamanında tanı konulamayıp aradan aylar geçmiş ise tedaviye rağmen sinirdeki bu ileri derecedeki harabiyet irreversibl yani kalıcı olabilmektedir.

El-bilek kanalı hastalığı hekimler tarafından çok eskiden beri bilinmesine rağmen başka hastalıklarla karışabilmekte ve çoğu zaman hastalar doğru tanı alamadığı için hekim-hekim dolaşmaktadır. El-bilek kanalı hastalığı yerine boyun fıtığı tanısı alarak ameliyat olmuş ancak şikayetlerinden kurtulamamış hastalara sık rastlanmaktadır.

El bileği karışık bir anatomik yapıya sahiptir. Parmak ve el hareketlerini sağlayan adele-sinirdamar kompleksi buradan geçerek, dağılır. Median sinir dediğimiz, başparmak ve işaret parmağının hareket ve duyusunu sağlayan bir sinirde bileğin iç yüzünün ortasından geçerek el içinde dallara ayrılır. Bu sinirin üstü, el bileği hizasında ve kısmen de avuç içinde kalın koruyucu özelliği olan bir bandla kaplıdır. Bu koruyucu bant, orta yaşlara doğru çeşitli nedenlerle kalınlaşarak, altında kalan ve koruduğu siniri sıkıştırır.

En sık nedeni aşırı kullanmaya bağlı bant kalınlaşmasıdır. Özellikle bileğine yük vererek senelerce çalışan kimselerde, daktilo-bilgisayar kullananlarda, örgü ören ve yoğun ev işleri yapan ev hanımlarında, oto tamircileri gibi el bileğini çok kullanan kişilerde sık ortaya çıkar.

Teşhis nasıl konulur?
Hastanın şikayetlerini anlatmasıyla klasik olarak teşhis konulabilir. Çünkü tipik bir öyküleri vardır; zaman zaman gelip geçici fakat genellikle giderek artan ilk üç parmağın yarısında uyuşukluk, ellerini biraz sallamak suretiyle geçen gece ağrıları, başparmağa ait kaslarda erimeyi takip eden zamanlarda güçsüzlük. El ve kollarda uyuşukluk, ağrı ve kuvvet kaybı vardır. Hastanın muayenesi ile bu klasik şikayetler doğrulanır. İlave olarak el bileğinde karpal ligamanın bulunduğu yere refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpma yani bir şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel’s Sing (Tinel İşareti) olarak bilinir. EMG testi ile % 90 oranında kesin tanı konulabilir. Bazen hastalığın başlangıç döneminde, hastalar şiddetli ağrıdan şikayetçi olsalar bile EMG testi normal çıkabilir. Bu testin müsbet bir bulgu verebilmesi için hastalığın başlangıcından itibaren en az 1 - 6 ay bir süre geçmesi gerekir.

Belirtileri nelerdir?
- Parmaklarda uyuşma ve keçelenme
- Bilekten kola uzanan ani ve keskin ağrı
- Parmaklarda yanma hissi
- Daha çok sabahları görülen şişlik ve el krampları
- Baş parmakta güç kaybı
-  Elde uyuşma 
- Nöropraksi
- Geceleri ellerde ortaya çıkan ve zaman içinde giderek şiddetlenen uyuşmalar ve ağrılar.
- Uykudan uyandırcak kadar kötü olabilir ve kola, omuza yayılabilir.
- Avuç içinde ve parmaklarda his kaybı veya elektrik çarpması hissi
- Özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda görülür. Elde kuvvet kaybı, tutamama, tutulan şeyleri düşürme. Eli sallamakla bu ağrıların hafiflemesi.

Nasıl tedavi edilir?
Tedavide esas olan karpal ligamanın kesilerek, median sinir üzerindeki basının ortadan kaldırılmasıdır. Böylelikle Median sinir rahatlatılmış ve hastalığa neden olan asıl patoloji ortadan kaldırılmış olur.

- Konservatif tedavi: Ancak orta veya hafif derecedeki ağrı ve uyuşukluk varsa konservatif tedavi denenebilir. Bu da geceleri elin yüksek bir yere konularak istirahata sevk edilmesi yanı sıra analjezik etkili antienflamatuar ve yanında yararının tartışıldığı özellikle içerisinde B6 vitamini bulunan B kompleks vitaminleri verilir. El ve kolundaki ağrı nedeni ile el bileğini sıkıca saran kişiler farkında olmadan sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine bilinçsizce katkıda bulunmuş olurlar. Böylece daha kısa sürede adale erimesi gelişir. Gece ağrıları daha da artar. Orta derecede rahatsız olanlarda lokal olarak steroid enjeksiyonu tanımlanmıştır. Bu ağrının geçmesinde oldukça etkilidir. Nöropatik ağrı tadavisinde efektif olarak kullanılan Gabapentin ve şeker hastalarında siniri koruyucu ilaçlar denenebilir. Ancak sinir üzerindeki bası devam ettiğinden sinir harabiyeti gün geçtikçe artar. Bundan dolayı da yanıltıcı tedavi olabilir. Bu tedavi mutlaka uzman doktor kontrolünde yapılmalı, aralıklarla muayene ve EMG tekrarı yapılmalıdır.

- Cerrahi tedavi: İlaç tedavisi ile şikayetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden duracaktır ve nöral fonksiyonda anlamlı iyileşme süratle görülecektir. Kesi kozmetik olmalıdır. Yaklaşık 2 - 3 cm boyunda yeterlidir. Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur. Kısa süre içerisinde median sinirin üzerindeki karpal ligaman kesilerek sinir serbestleştirilmiş olur. Bu müdahale klasik olarak yapıldığında biraz büyükçe kesi yapılır. Ancak günümüzde ameliyat mikroskobu yada maliyet gözönüne alınmazsa endoskobik yöntemlerle daha küçük bir insizyonla daha az ağrılı bu işlem gerçekleştirilmektedir. Bu aynı zamanda dikişsiz olmakta yada cilt estetik olarak kapatılmakta ve hasta zahmetsiz olarak evine gönderilmektedir.

Elde görülen rahatsızlıklar

Kapınızı açmak için anahtarı çeviremiyor, elinizdeki ağrıyla uykudan uyanıyor ya da bir bardağı kavramakta zorlanıyor musunuz? Şikayetleriniz bu denli belirginse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Ellerde ortaya çıkan rahatsızlıklar yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor.

Günlük hayatta birçok ihtiyacımızı ellerimizle karşılıyoruz. Bu uzuvlarda ortaya çıkan sorunlar ise yaşam kalitemizin ciddi bir şekilde düşmesine neden oluyor. Şiddetli, hatta uykudan uyandıracak kadar sancılı ağrıyla kendini gösteren bu rahatsızlıklar kadınlarda daha sık görülüyor. Ayrıca çalışma hayatında yoğun olarak bilgisayar kullanmak da bu sorunların ortaya çıkışını artırıyor. Peki, toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen bu hastalıklar neler, nasıl belirti veriyor, hangi yöntemlerle tedavi ediliyor?


*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

El ve Bilek Ağrıları Dikkat İstiyor

Gün içerisinde saatlerce masa başında çalışıp bilgisayar kullanmak, örgü örmek ve uzun süre el işi yapmak ellerde karıncalanma ve uyuşmaya neden olabiliyor. "Karpal tünel " ve "Ulnar oluk sendromu"na işaret eden bu belirtiler, dikkat edilmediği takdirde hareket kabiliyeti kısıtlılığından şiddetli ağrılara kadar pek çok rahatsızlık ile kişinin yaşam kalitesini bozuyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmanları, "Karpal tünel ve Ulnar oluk sendromu" hakkında bilgi verdi.

Şeker hastaları ve gebelerde de görülebiliyor

Karpal tünel (El bilek kanalı hastalığı) sendromu, median sinirin el bileğinde dar bir kanalda sıkışması sonucu; başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta ağrı, uyuşma ve karıncalanmalarla ortaya çıkan bir hastalıktır. Daha çok orta ve ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. Median sinirin bilekte bağların altındaki kanaldan geçerken baskı altında kalması bu probleme neden olur. Bazı kişilerde bu kanal doğuştan dardır. Bu durumda mesleki veya tekrarlayıcı bilek hareketleri ile sinir baskı altında kalabilir. Daktilo veya bilgisayar kullanma, yazı yazma, örgü örme gibi hareketler bunlar arasındadır. Ayrıca şeker hastalığı, gebeliğe bağlı su ve tuz tutulması, iltihaplı romatizmalar, el bölgesindeki iyileşmiş kırıklar, tiroid bezinin az çalışması gibi durumlarda da el bileğindeki bağların şişmesi sonrasında karpal tünel sendromu görülebilir.

Ellerde güç kaybına neden olabiliyor

Elin başparmağında, işaret parmağında, orta parmakta ve yüzük parmağının yarısında ağrı olur. Ağrı genellikle yanıcıdır, geceleri daha şiddetlidir. Hasta ağrıdan dolayı ellerini sık sık sallar. Tek veya her iki elde görülebilir. Sağ elde daha belirgindir. Eğer sinirdeki zedelenme çok fazla ise şikayetler gün boyu sürer. El ayası ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve kuvvet kaybı olabilir.  Hastanın şikayetleri, doktorun yapacağı ayrıntılı muayene ile konulur. Kesin tanı sinir iletim hızları ölçümlerinin yapıldığı Elektromiyelografi (EMG) ile yapılır.

Karpal tünel sendromunda en etkili çözüm ameliyat

Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak hasta istirahata alınır ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bazen karpal tünele ince enjektörlerle girilerek yapılacak kortizon enjeksiyonları da hastayı rahatlatabilir. Ancak bu tedaviler ile başarı sağlansa bile, genellikle geçici olmakta ve hastalık tekrar etmektedir. El ve parmaklarda kuvvetsizlik, belirgin his kusuru, uykuya engel olacak şiddette gece ağrıları varsa mutlaka cerrahi tedavi yapılmalıdır. Cerrahinin amacı; median sinire olan basıncı ortadan kaldırmaktır. Ameliyat el bileği uyuşturularak avuç içinden küçük bir kesi ile yapılır ve yaklaşık olarak 15 dakika sürer. Yapılan ameliyat ile median sinir serbestleştirilerek, eldeki ağrı ve fonksiyon kaybı düzeltilir. Hastalar ameliyattan iki saat sonra taburcu edilir ve kısa sürede normal yaşamına dönerler.

Ulnar oluk sendromu boyun fıtığı ile karışmasın

Dirseğin iç tarafından geçen ulnar sinirin bu seviyede sıkışması sonucu dirsekte, ön kolda, elde veya parmaklarda uyuşma karıncalanma, ağrı ve güçsüzlükle ortaya çıkan bir hastalığa "Ulnar oluk sendromu"(Ulnar sinir sıkışması) denir.
Sürekli masa başında çalışmak zorundaysanız ve parmaklarınızda uyuşma ve karıncalanma meydana geliyorsa ulnar oluk (kübital tünel) sendromu sorununuz olabilir. Ulnar oluk sendromu olarak tanımlanan bu sorun, masa başı çalışanlarda özellikle dirseklerin bir yere dayanmasıyla ortaya çıkar ve büyük sıkıntılara yol açabilir. Çoğunlukla boyun fıtığı ile karıştırılabilen bu sorunu çözmek için ise genellikle cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebilir.

Uzun süre dirseğinizin bükük durmamasına özen gösterin

Sinir, üzerinde kemik yer aldığı ve üzerinde çok ince koruyucu bir yumuşak tabaka olduğu için, basınç artışı sinirde sıkışmaya neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı, masa başında uzun süre çalışanlarda, dirseğin iç kısmının sürekli baskı altında olması veya klavyenin çok yakın olması nedeni ile sinir baskı altında olabilir. Uzun süre dirseği bükük vaziyette tutma alışkanlığı olanlar bu duruma çok dikkat etmelidir. Bu problemler uzun süre devam ederse uyuşukluk ve ağrı kalıcı olabilir. Bazen dirseğin iç tarafında sinirin geçtiği oluğun üzerini kaplayan bağ dokusu da kalınlaşıp siniri sıkıştırabilir.

Parmaklarda hissizliğe neden olabilir

Hastalar genellikle ağrı, uyuşma veya karıncalanma şikayetleri ile gelirler. Uyuşma ve karıncalanma çoğunlukla yüzük ve küçük parmaklarda olur. Şikayetler sinirin üzerindeki basınç artarsa şiddetlenir. Telefon tutma, kitap, gazete okuma veya uykudaki gibi dirsek bir süre bükük pozisyonda kaldığı zaman şikayetler artmaktadır. Bazı hastalar ellerinde zayıflık, güçsüzlük, beceriksizlik hissederler ve ellerindeki cisimleri düşürdüklerini ifade ederler. Ulnar sinirin çok sıkışmış olduğu hastalarda parmaklarda hissizlik ve el içi kaslarda erimeler de olabilir. Hastanın şikayetleri, doktorun yapacağı ayrıntılı muayene ile konulur. Kesin tanı sinir iletim hızları ölçümlerinin yapıldığı Elektromiyelografi (EMG) ile yapılır.

Sinir üzerindeki baskı cerrahi tedavi ile kaldırılabilir


Muayene ve EMG ile ulnar sinirdeki sıkışıklığın çok ileri derecede olmadığı durumlarda; günlük kullanım sırasında dirseğin duruş ve konumuna dikkat edilmesi, dirseğin sert zemine temas ettirilmemesi, iç tarafına çeşitli yastıkçıklar kullanarak kemik çıkıntısının ve sinirin korumaya alınması ile şikayetler azaltılabilir. Ayrıca çeşitli fizik tedavi metodları ile sinirin rahatlatılması, gerginliğinin azaltılması ve çevresinde oluşmuş ödem geçirilebilir. Eğer şikayetler ileri derecede ise tüm yöntemler denenmesine rağmen geçmiyorsa; sinirin üzerindeki baskının ortadan kaldırılması için cerrahi tedavi yapılabilir. Ulnar sinirin geçtiği oluğun üzerini kaplayan kalınlaşmış bağ dokusu açılarak sinir rahatlatılır. Ameliyat genellikle genel anestezi altında veya koltuk altından uyuşturularak yapılmaktadır. Hasta hastanede bir gece kalmaktadır. Ameliyattan sonra genellikle dirsekte gün kalan bir pansuman olur ama hastalar ellerini hemen kullanabilirler. gün sonra hastanın dikişlerin alınmasının ardından, birkaç hafta ağır kaldırmaması, aşırı zorlaması ve ağır işleri yapmaması tavsiye edilir. Fizik tedavi gerekli olabilir. Uyuşma ve karıncalanmanın ameliyattan hemen sonraki sürede geçmesi beklenir. Eğer ameliyat öncesi kas güçsüzlüğü veya kas erimesi varsa elin kuvvetlenmesi için fizik tedavi gerekli olabilir.

Parmak ağrısı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Parmak ağrısı başparmak da dahil olmak üzere parmaklarınızın herhangi birinde hissedilir bir zonklama, kramp benzeri, veya acıyan ağrıdır. Parmak ağrısı genellikle bir kaza veya tıbbi bir durumdan kaynaklanır.

Çoğu durumda, parmak ağrısı ciddi değildir ve doğal olarak geçecektir.

Ancak, açıklanamayan parmak ağrısı daha ciddi bir tıbbi durumun bir işareti olabilir. Eğer parmaklarınızda devam eden veya açıklanamayan ağrı varsa doktorunuzu ziyaret ettiğinizden emin olun.

Advertisement

Nedenleri:

Parmak ağrısının en sık nedeni bir el yaralanmasıdır. Parmak yaralanmaları cildin kesilmesine, kemiğin kırılmasına ya da morarmasına veya kas ve dokunun hasarlı almasına neden olabilir.

Parmak ağrısına neden olan genel yaralanmalar şunlardır:

sıklıkla temas sporları sırasında parmak sıkışmasının neden olduğu veya yanlış ağır ekipman tutarken oluşan kırık parmaklar

kesikler

kırık tırnaklar

Sinirleri, kasları veya kemikleri etkileyen tıbbi durumlar da parmak ağrısına neden olabilir. Bu bozukluklar arasında şunlar vardır:

artrit

osteoporoz

müsküler distrofi

multipl skleroz

karpal tünel sendromu

çıbanlar, nodüller, kistler ve tümörler

Kol, bilek, ya da elinizde bir sinir sıkışması da parmak veya başparmak ağrısına katkıda bulunabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Kesikler, sıyrıklar veya yanıklar nedeniyle oluşan parmak ağrısı genellikle tedavisiz iyileşir. Sadece iyileşmek için zaman vermeniz gerekir. Rahatsızlığınızı hafifletmek için reçetesiz ağrı kesiciler alabilirsiniz.

Kırıkların neden olduğu kapsamlı yanıklar, derin kesikler veya morarma tedavi olmadan geçmeyebilir. Geniş yanıklar yanık grafiği ve ağrı kesici ilaç kullanılarak bir hastanede tedavi edilebilmektedir. Kesikler derinse dikiş gerekebilir. Alan iyileşirken ağrı tedaviden sonra haftalar sürebilir.

Doktorunuz sinir, doku veya kas hasarının neden olduğu açıklanamayan parmak ağrısı için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir. Cerrahi, el egzersizleri, ya da özel dişli benzeri ateller gibi diğer tedavi seçenekleri, ağrıyı tamamen hafifletmek için gerekli olabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir