esnaf kefalet kredi hesaplama / Esnaf Kefalet Kredi Hesaplama Robotu (6 AYLIK ÖDEME)

Esnaf Kefalet Kredi Hesaplama

esnaf kefalet kredi hesaplama

KOBİ ve Esnaf Kredisi Hesaplama

Hesapkurdu

Kredi tutarını ve vadeni seç, hemen karşılaştır

Esnaf Kredisi Faiz Oranları - 25 Haziran

TL 24 Ay Vade

Banka KredileriKredi Adı Faiz Oranı Toplam MaliyetAylık Taksit
İş Bankası Kobi Kredisi Başvurusuİş Bankası Anında Ticari Kredi%2,15 TL TL
Akbank Kobi Kredisi BaşvurusuAkbank KOBİ M&#;şterilerine &#;zel %3,99 TL TL

Hesapkurdu ile Kobi Kredisi Başvurusu

Bilgilerini gir, tüm bankaları karşılaştır

Bilgilerini gir, tüm bankaları karşılaştır

En uygun kobi kredisine kolayca başvur

En uygun kobi kredisine kolayca başvur

Kobi kredini Hesapkurdu'na özel indirimli oranlarla kullan

Kobi kredini Hesapkurdu'na özel indirimli oranlarla kullan

Hesapkurdu ile kredi başvurusu yaptığınızda bankalar kredi talebinizi anında değerlendirerek onaylar ve size daha hızlı dönüş yapar. Bankanın dönüşü ve tüm ihtiyaç kredisi süreci Hesapkurdu tarafından takip edilir.

Aylık 6 Milyon Ziyaretçimiz Ne Diyor?

Neden Hesapkurdu?

Tüm Banka ve Sigorta Şirketleri Bir Arada
40+ banka ve sigorta şirketinden teklif alın, özgürce karşılaştırın

En İyi Oranlar ve Fiyatlar
Size özel indirimli faiz oranlarından ve tekliflerinden yararlanın

Hızlı
Kredi ve sigorta tekliflerine kolayca ulaşın, anında sonuçlandırın

Ücretsiz
Hesapkurdu müşterilerinden hiçbir zaman ücret talep etmez

Hesapkurdu Güvencesi

Türkiye'nin en çok yatırım alan Fintech şirketi - Fintech Forum

Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilk 50 teknoloji şirketi - Deloitte

BDDK tarafından denetlenen kurum

bit SSL ile şifreleme

KOBİ Kredisi Kullanıcı Soruları

Esnaf Kredisi Veren Bankalar

  • Akbank
  • Denizbank
  • Fibabanka
  • Garanti BBVA
  • Halkbank
  • ING Bank
  • İş Bankası
  • Odeabank
  • QNB Finansbank
  • Şekerbank
  • TEB
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi
  • Ziraat Bankası

Esnaf Kredisi Şartları

• Şirketin veya sahiplerinin bankalarla kredi ve kredi kartı çalışmalarının yani kredi sicillerinin düzgün olması,
• Bankaya beyan edilen tüm gelirlerin yasal olarak belgelenebilmesi,
• Şirket ortaklarının krediyi onaylaması ya da şirket adına kredi kullanılmaya kredi başvurusunda bulunan kişinin noter üzerinden yetkisinin olması,
• Şirketin mali verilerinin banka değerlendirmesine göre negatif (genel olarak zarar da) olmaması,
• Şirketin genel vergi borçlarından dolayı e-haciz başlatılmamış olması,
• Aile bireylerinin oturduğu taşınmazlar esnaf kredisi için ipotek verilecekse eş rızasının olduğunu gösteren belge bankada imzalanmalı (taşınmaz sahibinin evli olması durumunda),

Senetle İşletmeye Taşıt Nasıl Alımı

İşletmenin veya sahibinin adına kredi kullanmadan senetle ve kefilsiz olarak taşıt alma imkânı çeşitli firmalarda mevcut. Genel olarak taşıt bedelinin %25’i peşin, geri kalan %75’lik kısım ise 36 aya varan senet imkânı ile taşıt alımı anında yapılabiliyor. Ayrıca işletme olarak özel bir anlaşma yapılması durumunda bu %25’lik peşinat tutarını düşürme imkânı da bulunuyor. Detaylı bilgi için Senetle Araba Satışı yazımızı inceleyin.

Esnaf Kredisi Kimlere Verilir?

KOBİ tanımı içerisinde yer alan ve vergi levhalı olarak faaliyette bulunan her türlü esnafa ve işletmelere verilebilen kredi türüdür. Ayrıca çekilecek kredinin esnaf kredisi kapsamında olabilmesi için kullanımının bireysel değil, işletme adına olması gereklidir.

İhtiyaç Kredisi mi Esnaf Kredisi mi Kullanmak Daha Avantajlı?

Esnaf (KOBİ) kredileri ile ihtiyaç kredisi arasında piyasa faiz oranları açısından çok büyük bir fark bulunmuyor. Ancak bu karşılaştırmada daha belirleyici olan unsurlar kredi tutarı, vadesi ve kullanım kolaylığıdır. İhtiyaç kredisi onay ve kullandırım süreci açısında kolay/hızlı olsa da kredi tutarı üst limitleri sınırlı ve en fazla 60 ay vade ile kullanılabilir. KOBİ kredisi ise hazır bir kredi limiti olmadığı sürece değerlendirmesi uzun ama tüketici kredilerine göre daha yüksek tutar ve vadelerde kullanılabilir. Güncel ihtiyaç kredisi faiz oranlarını görmek ve bankaları kıyaslamak için ihtiyaç kredisi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Esnaf Kredisi İçin Gerekli Belgeler

Ticari nitelikte olan kredilerden istenen evrak bireysel kredilere göre daha fazla. Bunun nedeni işletmelerin finansal durumlarının ölçülebilmesi için bireylerden çok daha fazla değerlendirme ölçütünün olması.
KOBİ ve esnaf kredileri için istenen belgeler şu şekilde:
• Ortakların nüfus cüzdanı fotokopisi,
• İmza sirküleri,
• Oda kayıt belgesi,
• Ticaret sicil gazetesi (kuruluş ve son gazete),
• Vergi levhası,
• Bilanço ve gelir tablosu (en az son iki yıl),
• Varsa ortaklara ve şirkete ait mal varlığı dökümü (örn. tapu fotokopileri)

Esnaf Kredilerinde İpotek İstenir mi?

Esnaf kredisi başvurusunda ipotek istenip istenmeyeceği tamamen bankanın inisiyatifinde olan bir konudur. Banka işletme sahibinin bireysel kredi notunu, işletmenin kurumsal kredi notunu ve finansal tablolarını değerlendirerek gayrimenkul ipoteği isteyip istememe kararını verir. Ancak tüm kredi türlerinde olduğu gibi ipotek verilmesi ek teminat oluşması sebebiyle esnaf kredisinin de kullanılmasını kolaylaştırır.

İşletmeler İçin Kredi Limiti ve Vade Tanımlaması Nasıl Yapılır?

İstenilen evrak teslim edildiğinde KOBİ veya esnaf kredisi süreci başlamış olur. Bankalar şirket ortaklarının genel durumunu da inceler. Bu değerlendirme sırasında ortakların bireysel kredi notu ve işletmenin kurumsal kredi notu ile çek risk raporları incelenir. Oluşan bu değerlendirmeye göre KOBİ’nin ipotekli ve ipoteksiz kredi limiti ile kullanabileceği kredi tutarı, vadesi belirlenir. Kredi vadesi aya kadar uzun olabilir ancak ilgili şirketin ve ortaklarının kredibilitesine bağlı olarak kısıtlanabilir. Bu süreç genel olarak bankacılık sektöründe “işletme kredi limiti tanımlama” olarak ifade edilir.

Bankalar Şirket Bilançosu ve Gelir Gider Tablosunu Nasıl Değerlendiriyor?

KOBİ veya esnaf kredisi için başvuru yapıldığında bankalar, işletmelerin genel gelir gider dengesi ile borç ve alacak durumlarını inceler. Bu inceleme sonucu değerlendirmeyi kişilerden daha çok bankalar tarafından özel olarak geliştirilen otomatik hesaplama araçları yapar. Ancak sonuç kısmında banka personelinin görüşü ve işletme değerlendirmesinin de etkisi olur. Ayrıca bankaların ticari krediler için duydukları iştah da dönemsel olarak değişebilir ve sunulabilecek esnaf kredisi vadelerini etkiler. Bu sebeple talep edilen kredi tutarına uygun bir kredi limitinin onaylanmaması durumunda farklı bankaları da değerlendirmekte her zaman fayda vardır.

Esnaf Kedisi Başvuru Değerlendirme Süresi Ne Kadardır?

Kredi değerlendirme ve onay süreci 1 haftaya kadar sürebilir, ancak bankanın değerlendirme ölçütleri ve şirket yapısına göre süre de değişkenlik gösterebilir. Bu sürecin sonunda oluşturulan limitler ise genelde 12 ay boyunca kullanılabilecek limit teklifleri şeklinde olur.

Şirket Ortaklarının Finansal Geçmişi KOBİ Kredisi Değerlendirmesini Etkiler mi?

KOBİ kredilerinde şirketin genel mali durumu değerlendirilir, ancak kredi kararında önemli bir ölçüt de şirket ortaklarının finansal geçmişleri ve mal varlıklarıdır. Bu geçmişlerin bankalar tarafından önemli görülmesinin nedeni KOBİ’lerin genel olarak şirket ortaklarının mali durumlarından etkilenebilecek bir yapıya sahip olmasıdır. Esnaf için değerlendirildiğinde işyeri sahibi ile işletmenin gelir giderleri ortak yürütüldüğünden işyeri sahibinin değerlendirmeye etkisi daha da büyüktür.

Esnaf Kredisi Faiz Oranları Bankalar Arasında Çok Değişiklik Gösterir mi?

Esnaf kredilerinin faiz oranları diğer kredi türlerine kıyasla bankadan bankaya daha fazla değişiklik gösterir. Bunun başlıca nedenleri olarak kredi limit ve vadelerinin daha uzun olması, esnafın ekonomik dalgalanmalardan etkilenebilmesi ve değerlendirilmesi gereken ölçütlerinin fazla olmasını sıralayabiliriz. Bankalar arasında faiz oranlarının bu kadar değişkenlik göstermesinden dolayı işletmelerin çalışacakları bankaları kıyaslayarak seçmeleri ve özellikle kıyaslama yapmaya devam edebilmek için alternatif birkaç banka ile aktif iletişimde kalmaları doğru bir yol olacaktır.

KOBİ Nedir?

kişiden az yıllık çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı milyon TL’yi aşmayan tüm girişimler KOBİ, yani Küçük ve Orta Boy İşletme şeklinde tanımlanır. TÜİK verilerine göre ise bu tanım içerisinde ülkemizde yaklaşık 2,5 milyon üzerinde işletme bulunuyor. Ayrıca KOBİ’lerin önemli bir kısmı esnaf diye nitelendirildiği için KOBİ ve işletmelere yönelik banka kampanyaları sıklıkla ‘esnaf kredisi’ diye isimlendirilir.

Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir, Kimler Başvurulabilir?

Kredi Garanti Fonu (KGF), teminat yetersizliğinden dolayı kredi kullanmayan işletmelere (KOBİ’lere) bankalar nezdinde kefil olan kamu destekli bir iştiraktir. Kefalet işlemi ile bankaların kredi riski azaldığı için KGF’nin teminat verdiği işletmeler kredi kullanmakta çok fazla bir sıkıntı yaşamaz. KGF ise kefil olduğu işletmeden teminat riskine göre yıllık %0,5 ile %2 arasında bir komisyon alır.

KGF’ye Kimler Başvurabilir?

• Vadesi geçmiş vergi ve SGK borcu bulunmayan,
• İflas veya iflas erteleme sürecinde olmayan,
• Bankalarda takibe düşmüş kredi borcu bulunmayan,

Tüm erkek girişimciler için 1 yıl, kadın girişimciler için ise 2 yıldan az faaliyet gösteren, esnaf ve sanatkârlar, tarımsal işletmeler, çiftçiler, havayolu şirketleri, gemi inşa işletmeleri başvuruda bulunabilir. Kefalet bedeli ise destek türüne göre değişmekle birlikte 3 Milyon TL’yi bulabiliyor. Bu konuda daha detaylı bilgi için Kredi Garanti Fonu yazımızı inceleyin.

Leasing Nedir, Nasıl Yapılır?

Leasing kelimesi dilimize “kiralama” olarak çevrilmekle birlikte bankacılık sektöründe daha çok “finansal kiralama” anlamında kullanılır. İsminden de anlaşılacağı üzere bankacılık sektöründe leasing, mülkiyeti bankada olmak üzere herhangi ekipmanın işletmeye kiralanması işlemidir. Sözleşme de belirtilen kira tutarlarının sözleşme süresince düzenli ödenmesi durumunda ise mülkiyet banka tarafından alıcıya verilir. Leasing süreci ise şu şekilde işler:

  1. İhtiyacı doğrultusunda ekipmanı işletme seçer ve satıcı ile fiyat anlaşmasını yapar.
  2. Fiyat anlaşmasından sonra satıcı veya alıcı olan işletme bankaya leasing için başvuruda bulunur.
  3. Başvuru sonucu olumlu değerlendirilmesi durumunda, ekipmanın mülkiyeti bankada olmak şartı ile para satıcıya gönderilir.
  4. Sözleşme süresi boyunca ödemeler düzenli olarak yapıldıysa, banka mülkiyeti alıcı olan işletmeye devir eder.

Findeks Çek Raporu Nedir, Ne Gibi Faydalar Sağlar?

Çek raporu Findeks tarafından hazırlanan, çeki kesen kişinin (keşidecinin) son 13 aya ait “çek ödeme” alışkanlıklarını adet ve tutar olarak gösteren detaylı bir rapordur. Ayrıca çek raporunda tüm bankalara ait veri de bulunur. İşletme ve şahıslara faydası ise borçlu olacak kişinin güvenilirliğinin doğrudan bankalar üzerinden elde edilen verilere göre denetlenmesi ve bu verilerin günlük olarak güncellenmesidir.

Şirketler Konut Kredisi Kullanabilir mi?

KOBİ’ler işletme adına konut kredisi kullanamaz. Konut kredileri bireysel krediler sınıfında olup yalnızca kişi adına kullanılabilir. Şirket adına kullanılacak krediler “ticari kredi” sınıfında değerlendirildiğinden bireysel kredi türü olan konut kredisi ürünü şirketler tarafından kullanılamaz. Ancak şirketler konut ipotekli ticari kredi kullanılabilir.

KOBİ Destek Kredileri ve KOSGEB Nedir?

Sürekli ve özel olarak yatırımı teşvik etmek ile büyümeyi desteklemek amaçlı olarak KOBİ tanımı içerisinde yer alan işletmelere belirli şartlarla kredi destekleri verilir. Bu destekler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir kuruluşu olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığı ile sunulur. Bu kapsamda özel veya kamu bankalarının sunduğu devlet destekli esnaf kredisi, işletme kredisi veya KOBİ destek kredisi adları altında tanıtılan krediler, belirli şartların karşılanması durumunda KOSGEB aracılığıyla alınabilir.

Esnaf Kefalet Kredisi

İlk kez senesinde kurulan Esnaf ve Sanatkârlar Kefalet Kooperatifleri (EKK) daha sonra çıkarılmış olan sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamına alınmıştır. Kooperatiflerin kuruluş amacı, kooperatife ortak olan esnaf ve sanatkârlara mesleki faaliyetleri için gerekli krediyi sağlamak veya kredi ve banka teminat mektubu almak üzere kefil olmaktır. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) çatısı altında toplanmaktadır. Esnaf ve sanatkârları desteklemek amacıyla verilen bu krediyi alabilmek için gereken şartlar şunlardır:
• Esnaf ve sanatkâr olmak,
• Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı bulunmak,
• İş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunmak,
• Aynı zamanda başka bir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olmamak.

Yukarıdaki şartları yerine getirenler kredi için başvuruda bulunabilirler. Başvurular sadece Halk Bankası’na yapılabilmektedir. Kredi kullanılacağı zaman üyesi olunan oda kişiye kefil olur. Esnaf Kefalet Kredisi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ticari KOBİ Kredilerinin Bankacılık Sektöründeki Payı ve Gelişimi

Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler Eylül ayı raporuna göre KOBİ kredileri milyar TL ile toplam kredilerin %24’ünü oluşturmuştur. Bu oran toplamı milyar TL olan bireysel kredi ve kredi kartı bakiyelerinin toplamından fazladır.

Bankaların Hangi Birimleri KOBİ Kredisi ile İlgilenir?

KOBİ kredileri ticari nitelikli kredi olduğundan dolayı bankaların ticari kredi birimleri ilgilenir. Kredinin KOBİ kredisi kapsamana girebilmesi için ise kredinin işletme adına kullanılması şarttır. Ayrıca işletme adına KOBİ kredisi kullanılmak istenmesi durumunda, bireysel kredi türleri olan ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi şartlarına bakılması, kıyaslanması doğru bir değerlendirme değildir. Çünkü ticari krediler bireysel kredilerden farklı yönetmeliklere tabi olup, uygulamada çok fazla farklılıkları bulunur.

İşletmelerin Alacak Finansmanı İçin Faktoring

Alacak finansmanı için sık başvurulan bir yöntem olan faktoring, vadeli satıştan doğan alacağın vadeden önce faktor adı verilen kuruluşlara belirli bir komisyonla satılarak kısa vadeli finansman elde etme şeklidir. Bu işlem “çek kırdırma” olarak da ifade edilir. Bunun yanında faktoring şirketleri, muhasebe kayıtlarının tutulması, kredi kontrolü, piyasa istihbaratları ve alacağın tahsil edilmesine yönelik olarak teminat verilmesi işlemlerini de yapar. Ticari alacak finansmanı ve çek kırdırma işlemleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için faktoring sayfamızı inceleyin.

loading

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

loading

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

İletişim bilgilerinizi bırakın, bankaların özel kampanyaları ve güncel faiz oranları cebinize gelsin.

Bu formu doldurarak, funduszeue.info adresindeki Internet sitesini görüntüleyerek veya herhangi başka bir şekilde Konut Kredisi Com Tr Danışmanlık A.Ş.’ye (bundan böyle “Şirket” olarak anılacaktır) ileteceğiniz kişisel bilgileriniz Şirket tarafından, bireysel finans (banka, sigorta), ödemeler (elektrik, gaz, su, kontör, TV), ve telekomünikasyon (sabit hat, GSM, ADSL) ürün ve hizmetlerinin size tanıtılması ve/veya kullanılmasına aracılık edilmesi amacıyla (bundan böyle kısaca “Amaç” olarak anılacaktır), saklanacak, kullanılacak ve/veya işlenecektir.

Şirket, yalnızca bu Amaç doğrultusunda kendisine iletmiş olduğunuz kişisel bilgilerinizi 3. tüzel kişilerle paylaşabilecektir. Şirket tarafından kişisel bilgilerinizin iletildiği 3. tüzel kişiler söz konusu bilgileri sadece ve sadece Amaç kapsam ve doğrultusunda ve ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak kullanacak ve/veya işleyeceklerdir. Şirket, yine Amaç kapsam ve doğrultusunda kişisel bilgilerinizin iletildiği 3. tüzel kişilerden Amaç ile ilgili geçtiğiniz süreçlerle alakalı ve ilettiğiniz talebin durumuyla alakalı bilgi alabilecektir.

Kişisel ve süreçlerle alakalı bilgileriniz “Gizli Bilgi” olarak nitelendirilecek olup, Amaç’a uygun süre boyunca saklanacaktır.

Kişisel bilgilerinizin herhangi bir 3. tüzel kişiyle paylaşılmasına ve/veya size Şirket tarafından sunulan herhangi bir hizmete ilişkin olarak Şirket size herhangi bir hizmet ve/veya ürün ile ilgili herhangi bir garanti vermemektedir ve/veya taahhütte bulunmamaktadır.

Bu formu doldurmak ve kutucuğu işaretlemek suretiyle; kişisel bilgilerinizin saklanmasına, işlenmesine, Amaç doğrultusunda 3. tüzel kişilere iletilmesine ve 3. Kişiler veya Şirket tarafından size Amaç ve ilgili ürün ve hizmetlerle alakalı pazarlama faaliyetleri için tarafınıza e-mail ya da SMS gönderilmesine veya telefonla aranmanıza onay vermektesiniz

Burada yayınlanmış olan bilgiler ürün ve piyasa koşulları gözetilerek verilmektedir. Banka’ya yapılan başvurudan sonra kredi değerlendirmesi Banka’nın kendi iş akışına tabi olup kredi değerlendirme neticesi Banka’nın uygun gördüğü yöntemle Müşteri'ye bildirilecektir. Kredi kullandırılıncaya kadar, Banka, kredi koşullarında istediği her türlü değişikliği yapmakta ve/veya krediyi kullandırıp kullandırmamakta tamamen serbesttir. Müşterinin beyan ettiği bilgilerle Banka’ya ibraz ettiği belgeler arasında farklılık olması durumunda, her aşamada Banka krediyi kullandırmaktan imtina edebilecektir.

Bu doğrultuda beyan etmektesiniz ki; Kişisel bilgilerimin nasıl ve hangi amaçla kullanılacağını okudum ve anladım ve kişisel bilgilerimin Amaç doğrultusunda saklanmasına, kullanılmasına, 3. tüzel kişilere aktarılmasına ve Şirket’in tarafıma pazarlama amaçlı e-mail ve SMS göndermesine veya beni telefonla aramasına, izin ve onay veriyorum.

Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Bilgilendirme’yi okudum ve kabul ediyorum.

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezler kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Detaylı Bilgi

Kabul Et

Esnaf Kredisi Hesaplama ve Faiz Oranları

Esnaf kredisi (KOBİ) kredisi, işletmelerin çalışmalarını desteklemek amacıyla verilen kredidir. KOBİ, çalışan sayısı ’nin altında olan, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen isimdir. KOBİ kredileri çerçevesinde sunulan desteğin en temel amacı, işletmelere finansman sağlamaktır.

Kobi (Esnaf) Kredisi Hesaplama

Sistem güncellemesi nedeniyle sonuç gösteremiyoruz.

En kısa sürede talep ettiğiniz tutar için SMS ile karşılaştırma tablosu iletilecektir.

Bankaların kampanyalarına ise hemen başvurabilirsiniz!

Kampanyaları İnceleyin
aktifbank
alternatifbank
şekerbank
teb

ve daha fazlası

Esnaf kredilerinde geri ödeme taksitleri, 3 aylık periyotlar şeklinde belirlenir. Hem periyot düzenlemelerinin hem de kredilerin temel amacı, kritik dönemlerde işletmelere nakit akışı sağlayarak çalışmanın marjinal verimliliğini iyileştirmektir. Söz konusu krediden faydalanmanın belirli şartları vardır. Bu şartlar neticesinde kredinin kapsamı ve boyutu belirlenir.  Esnaf veya Kobi kredisi taksidi aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır.

KOBİ Kredisi Nedir?

KOBİ kredisi, işletmelerin çalışmalarını geliştirmek ve iyileştirmek amacıyla sunulan desteğin ve bu desteğin faizli geri ödemesinin adıdır. İşletmelerin faaliyetlerini finanse etmek amacıyla sunulan bu kredinin kişisel harcamalar neticesinde kullanılması mümkün değildir. Genel olarak değinmek gerekirse; KOBİ’lerin hammadde ve mal alımı, demirbaş alımı, iş yeri yenileme faaliyetleri, taşınma maliyetleri, ihaleye katılma girişimleri gibi amaçlara yönelik esnaf kredisi başvuru yapmak mümkündür. Esnaf kredileri aşağıdaki şekilde 2’ye ayrılır.

  • Nakdi krediler: Doğrudan para akışı sağlayan kredilerdir.
  • Gayri nakdi krediler: Para dışında teminat mektupları gibi alternatiflerle sunulan kredilerdir.

Nakdi krediler, kriz dönemlerinde veya kritik dönemlerde kısa vadeli nakit akışına ihtiyaç duyulan işletmeler tarafından tercih edilen kredi türüdür. Bu kredi türünde işletme sahibi taksit vadesi süresince elde edeceği getirinin, net karın farkındadır. Bu sebeple taksit tutarlarını ve sürelerini bu çerçevede şekillendirir. Nakdi krediler, yaygın olarak küçük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir.  Gayri nakdi krediler, Türk lirası ya da döviz cinsinden alınması mümkün olan, teminat mektupları ile örneklendirilebilecek olan kredilerdir. Yaygın olarak bayilik başvurusu yapacak olan ya da yüklü mal alımına giden işletmeler tarafından tercih edilmektedir.  Döner sermaye ihtiyaçlarının nakdi ya da gayri nakdi krediler ile karşılamak isteyen işletme sahiplerinin bilmesi gereken 3 temel unsur şunlardır.

  • Diğer krediler ile kıyaslandığında esnaf kredisi faiz oranı oldukça düşüktür. Genel faiz oranının %0,75 olduğu söylenebilir.  
  • Geri ödeme periyotları işletmeler açısından son derece avantajlıdır. Genel olarak 3 aylık ya da 6 aylık periyotlar halinde geri ödemeler gerçekleştirilebilir.
  • Üst limiti bin TL’dir. Ancak yeni iş yeri açacak olan ya da işletmesi için ticari araç satın almayı planlayan işletme sahipleri için binlik tutarın ’e kadar çıkarılması mümkündür. Esnaf kredisi üst limiti yılı için bu oranlarda güncellenmiştir.  

yılı için bin TL olarak belirlenen üst limit ve yeni açılan işletmeler için belirlenen TL’lik limit, seçilen bankaya göre değişiklik gösterir. Bankaların esnaf kredisi limiti konusunda değişkenlik göstermelerinin nedenleri şunlardır.

  • Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen faiz politikası: TCMB, aylık ve yıllık veriler halinde açıkladığı faiz oranları ile kredi limitlerini etkileyebilir.
  • Bankaların mevduat maliyetleri: Merkez bankası tarafından açıklanan dönemsel faiz oranları, bankaların mevduat maliyetlerini artırıp azaltabilir.
  • Cari yıl enflasyon oranı: Açıklanan enflasyon oranları, kredi faizlerinde artış ya da azalış görülmesine sebep olur.
  • Kredi arz – talep dengesi: Kredi talebinin arttığı dönemlerde yükselen faiz oranları, kredi arzının arttığı dönemlerde azalır.

Esnaf Kredisi Faiz Oranları  

Esnafların kritik dönemlerinde başvurdukları bir kredi türü olan esnaf kredisi, belirli faiz oranlarıyla birlikte verilir. Kredi faiz oranı ise TCMB bankası tarafından belirlenen faiz politikasına, bankaların mevduat maliyetine, cari yıl enflasyon oranına ve kredi arz ve talep dengesine göre gösterir. TL’lik bir kredinin 12 aylık vadelerle alındığı bir örnekte, bankalar tarafından talep edilen faiz oranları aşağıda verildiği şekilde örneklendirilebilir. 

  • Türkiye İş Bankası tarafından TL’lik 12 ay vade ile alınan bir esnaf kredisi için belirlenmiş olan faiz oranı %2,15’tir. Aylık taksit tutarı ise TL’ye denk gelir.   
  • Yapı Kredi tarafından TL’lik 12 ay vadeli kredi için belirlenen faiz oranı %2,02’dir. Aylık taksit tutarı ise TL’dir.  
  • Akbank’ta aynı kriterler için belirlenen faiz oranı %1,42’dir. Aylık taksit tutarı ise TL’dir. 
  • Garanti BBVA tarafından belirlenen faiz oranı %1,10’dur. Aylık taksit tutarı ise 9, TL’ye denktir.

Yukarıda verilen bilgiler, örnek vermek amacıyla ele alınmıştır. Faiz oranları ve aylık taksit tutarları, çekilecek olan kredinin miktarına ve vadesine göre değişiklik gösterir.

Popüler Esnaf Kredisi Hesaplama Miktarları Nelerdir?

Popüler esnaf kredisi hesaplama miktarları şunlardır.

  • TL
  • TL
  • TL
  • TL
  • TL
  • TL

TL Esnaf Kredisi Hesaplama Örneği

Yıllık %9,5 faiz oranına ve 12 ay vadeye göre TL esnaf kredisi hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır.

x %9,5 = TL yıllık ödenecek faiz

x BSMV(%5) = 23,75

x KKDF (%15) = 71,25

Faiz + BSMV + KKDF = toplam ödenecek faiz matrahı

Toplam maliyet = anapara + toplam faiz matrahı =

TL Esnaf Kredisi Hesaplama Örneği

Yıllık %9,5 faiz oranına ve 12 ay vadeye göre TL esnaf kredisi hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır.

x %9,5 = TL yıllık ödenecek faiz

x BSMV(%5) = 47,5

x KKDF (%15) = ,5

Faiz + BSMV + KKDF = toplam ödenecek faiz matrahı

Toplam maliyet = anapara + toplam faiz matrahı =

TL Esnaf Kredisi Hesaplama Örneği

Yıllık %9,5 faiz oranına ve 12 ay vadeye göre TL esnaf kredisi hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır.

x %9,5 = TL yıllık ödenecek faiz

x BSMV(%5) = 95

x KKDF (%15) =

Faiz + BSMV + KKDF = toplam ödenecek faiz matrahı

Toplam maliyet = anapara + toplam faiz matrahı =

TL Esnaf Kredisi Hesaplama Örneği

Yıllık %9,5 faiz oranına ve 12 ay vadeye göre TL esnaf kredisi hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır.

x %9,5 = TL yıllık ödenecek faiz

x BSMV(%5) = ,5

x KKDF (%15) = ,5

Faiz + BSMV + KKDF = toplam ödenecek faiz matrahı

Toplam maliyet = anapara + toplam faiz matrahı =

TL Esnaf Kredisi Hesaplama Örneği

Yıllık %9,5 faiz oranına ve 12 ay vadeye göre TL esnaf kredisi hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır.

x %9,5 = TL yıllık ödenecek faiz

x BSMV(%5) =

x KKDF (%15) =

Faiz + BSMV + KKDF = toplam ödenecek faiz matrahı

Toplam maliyet = anapara + toplam faiz matrahı =

TL Esnaf Kredisi Hesaplama Örneği

Yıllık %9,5 faiz oranına ve 12 ay vadeye göre TL esnaf kredisi hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır.

x %9,5 = TL yıllık ödenecek faiz

x BSMV(%5) =

x KKDF (%15) =

Faiz + BSMV + KKDF = toplam ödenecek faiz matrahı

Toplam maliyet = anapara + toplam faiz matrahı =

Sıkça Sorulan Sorular

 Esnaf Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Esnaf kredisi başvurusu için evraklarını tamamlayan, kefil ve ipotek konusunu netleştiren işletme sahiplerinin merak ettikleri, başvuru kanallarıdır. Esnaf kredisi başvurusu yapmak isteyen işletme sahipleri başvurularını aşağıda verilen kanallar aracılığıyla yapabilir.

  • Faiz oranlarını ve başvuru şartlarını cazip buldukları bankaların online bankacılık kanallarından başvuru yapabilir.
  • Yoğun araştırma sonucunda belirlemiş oldukları bankaların çağrı merkezlerinden başvuru gerçekleştirilebilir.
  • KOSGEB üzerinden başvuru yapılabilir.
  • Kredi vermeye yetkisi bulunan diğer kuruluşlar üzerinden başvuru tamamlanabilir.  

Esnaf Kredisini Kimler Çekebilir?

Her esnaf KOBİ kredisi için başvuru yapamaz. Esnaf kredisi başvuru belgeleri, kuruma ibraz edildiği halde başvurusu kabul edilemeyecek olan işletmeler vardır. Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması için gerekli olan kriterler aşağıda verildiği gibidir.

  • Esnaf ve sanatkâr olmak gereklidir. 
  • Esnaflık yapan kişinin 1 yıllık deneyimi bulunmalıdır. 
  • İlgili odada kayıt yapmış olmak gereklidir.  (Esnaf ise Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Taksici ise Şoförler Odası gibi)
  • Vergi borcu bulunmamalıdır.  
  • Kefalet amacıyla başvurulan kooperatifin hizmet sunduğu bölgede ikamet etmek gereklidir.  (Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefaret Kooperatifi)
  • Birden fazla esnaf ve sanatkar kooperatifi ile ortak olunmamalıdır.
  • Banka kredi notu yeterli olmalı, risk grubunda yer alınmamalıdır. 

Faizsiz Esnaf Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Kredi faiz oranları, Merkez Bankası tarafından belirlenen faiz politikasına, bankaların mevduat yüklerine, cari yıl enflasyon oranına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak esnaflar tarafından asıl merak edilen konu, kredilerin faizsiz alınıp alınmadığıdır. Öncelikle Türkiye’de faaliyet gösteren ve “katılım bankası” olarak adlandırılan bankalarda faizsiz kredi imkanları mevcuttur. Katılım bankalarının çalışma yönteminde faiz yoktur. Faizin yerine kar paylaşım yöntemi bulunur. Yani faizsiz kredilerde sıfır ek gider ödendiği düşünülmemelidir. Bu tür krediler de kendi içerisinde ve faiz dışında giderler barındırır.

Esnaf Kredisi Dosya Masrafı Nedir?

Kredi dosya masrafı, yılından itibaren kredilerden alınmaya başlayan ve Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği kapsamında ele alınan masraflar bütünüdür. Finansal Tüketiciden Alınacak Dosya Ücretleri Yönetmeliği’nde yer alan ibareye göre, finansal kuruluşlar, talep edilen kredi tutarının maksimum binde 5’i oranında dosya masrafı alabilir. Dosya masrafı, kredi borcuna dahil edilir ve kredi borcuyla birlikte tahsis edilir. Kredi dosya masrafı, kredi borcunun ödenmesinin ardından tüketiciye geri ödenir. Dosya masrafının geri ödenmemesi durumunda tüketici ’e kadar olan borçlar için tüketici hakem heyetlerine, TL üzeri olan borçlar için ise tüketici mahkemelerine başvurabilir.

Esnaf Kredisi Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Esnaf kredisi, işletmelerin döner sermayelerini desteklemek ve kriz dönemlerini hasarsız atlatmak amacıyla kullanılır. Kredi geri ödemesi ise belirlenen faiz oranı, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) gibi unsurların eklenmesinin ardından yapılır. Çekilen anaparaya ek faiz ve vergi oranlarının da ödenecek olması sebebiyle, kredi miktarını belirlemeden önce aylık taksit tutarının hesaplanması gerekir. Esnaf kredisi hesaplamak amacıyla kullanılan 3 yöntem bulunur. Yöntemler aşağıda verildiği gibidir.

  • Vadeye göre esnaf kredisi hesaplama
  • Faiz oranlarına göre esnaf kredisi hesaplama
  • Aylık taksi tutarına göre esnaf kredisi hesaplama

Diğer birçok kredi türünde olduğu gibi esnaf kredisinde de vade süresi arttıkça vergi ve faiz tutarları artar. 12 aylık vade ile alınan bir kedi ile 60 ay vade ile alınan bir kredinin geri ödeme tutarı aynı değildir. Vade süresi arttıkça talep edilen kredinin işletmeye yüklediği maliyet de artar. Örneğin TL’lik bir kredi maliyetinin vadeye göre değişimi aşağıdaki gibidir.

  • TL’lik bir kredi için 12 aylık vade üzerinden verilen faiz oranı %2,02’dir. Bunun sonucunda oluşan aylık taksit TL’dir. Kredinin esnafa toplam maliyeti ise TL’dir.
  • TL’lik 36 ay vade ile çekilen bir kredinin faiz oranı %2,02’dir. Bu durumda aylık taksit tutarı TL, toplam maliyet ise TL’dir.
  • ’lik 60 ay vade ile çekilen bir kredi için belirlenen faiz oranı %2,02’dir. Bu durumda ise aylık taksit tutarı TL, toplam maliyet ise TL’dir.

İşletmelerin vade üzerinden değil, kendi belirleyecekleri bir aylık taksit tutarı üzerinden ödeme yapmaları da mümkündür. Belirlenen taksit tutarı üzerinden ödemelerde ise talep edilen aylık taksit tutarına göre faiz ve vergi oranları hesaplanır, vade süresi belirlenir. Faiz oranı, kredinin toplam maliyeti üzerinde oldukça etkilidir. Bu, faiz oranının sabit kaldığı bir örnekte, vade süresi değiştirilerek görülebilir. Ancak esnaf kredisinde faiz oranının önemi çok daha fazladır. Çünkü uygulanacak olan faiz oranı üzerinden BSMV ve KKDF gibi oranlar da hesaplanır. Faiz tutarı üzerinden hesaplanacak olan bu vergilerden KKDF oranı %15, BSMV oranı ise %5’tir.

Esnaf Kredisinde KKDF Nedir?

Açılımı “Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu” olan KKDF, Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılan bir fondur. Kredilerden alınan faiz üzerinden hesaplanır. Genel hesaplanma oranı ise %15’tir. Bu fon, konut kredisi  haricinde bütün kredilerinden alınır. KKDF, para politikalarını güçlendirmek ve kredilendirmeyi desteklemek amacıyla alınır. Öncelikli olarak TCMB tarafından kurulmuş olmasına karşılık, yılından itibaren yönetim ve takibi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılır. Yönetim ve denetimi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan Kaynak Kullanımını Değerlendirme Fonu, nihai olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nda toplanır.

Esnaf Kredisi BSMV Nedir?

Açılımı “Banka Sigorta Muamele Vergisi” olan BSMV, krediden alınan faiz üzerinden belirlenen ve Gelir İdaresi Başkanlığının hesabına aktarılan bir tutardır. Genel hesaplanma oranı %5’tir. BSMV de tıpkı Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’nda olduğu gibi, konut kredisi haricinde diğer bütün kredilerden alınır.   Banka Sigorta Muamele Vergisi; bankaların işlemlerinden elde ettikleri komisyon, faiz ve ücret gelirlerinden ve sigorta şirketlerinin sigorta poliçeleri üzerinde yer alan prim tutarlarından alınır. Türkiye’de ilk defa yılında kullanılmaya başlamıştır.  Mükellefleri, bankalar ve sigorta şirketleridir. Temel alınma amacı ise banka ve sigorta şirketlerinin kazançlarını kontrol altına almaktır.

Esnaf Kredisi İçin Kefil Gerekli mi?

Esnaf kredisi için her zaman kefil gerekmez. Ancak bankaların büyük bir kısmı, işlemi gerçekleştirmek amacıyla kefil talep eder. Kefil talep edilmesi konusunda belirleyici olan, işletmelerin kredi puanları ve cirolarıdır. Başvuru yapılacak olan kurum öncelikle bu kredi puanı ve ciroya bakar. Kredi puanları ve işletme ciroları bankanın talep ettiği oranları karşılayan işletmelerden kefil talep edilmez. İşletme cirosunun ve işletme sahibinin kredi notunun beklenen tutarı karşılamadığının tespit edilmesi durumunda kefil talep edilir. Esnaf Kefalet Kredisi alınması amacıyla talep edilen kefil sayısı ise kişi aralığındadır. Kişi sayısında belirleyici olan işletmelerin kredi puanları ve cirolarıdır.

Esnaf Kredisi Kefilleri Hangi Belgeleri Hazırlamalıdır?

Kredi çekebilmek için çoğu zaman kefil gerekir. Ancak her kefil teklifi kabul edilmez. Kefil olma durumunun geçerli kabul edilmesi için kişilerden talep edilen birtakım evraklar bulunur. Kefiller tarafından hazırlanacak olan bu belgelerin eksiksiz ve yanlışsız bir şekilde kuruma teslim edilmesiyle birlikte kefil olma isteği kabul edilir.   Kredi çekmek için belirli aşamalar bulunur. Başvuru belgelerini tamamlamak, başvuru yapmak, ipotek göstermek ve istendiyse kefil bulmak gerekir. Kredi başvurusu bu aşamaların herhangi birinde ret yiyebilir. Kredi başvurusunun ret yememesi için kefilin gerekli şartları karşılaması ve başvuru evraklarının eksiksiz hazırlanması gerekir. Esnaf kredisi kefillerinden vergi levhasının aslı ve fotokopisi, kimlik, ikametgah kağıdı ve vergi levası gibi belgeler, asıl olarak talep edilir. Bazı özel durumlara ve bankaların beklentilerine yönelik olarak bunlara ek belgeler istenebilir. Bu sebeple kredi başvurusu yaparken talep edilen belgeler detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.

Esnaf Kredisi İçin İpotek Gerekir mi?

Esnaf Kefalet Kredisi başvurusu yapan kişilerden kefil ve ipotek gösterilmesi istenir. Kimi durumlarda kefil talep edilmeyebilir. Ancak ipotek, her durumda talep edilir. Geri ödeme yapılacağına yönelik güvence için ipotek gösterilmesi zorunludur. İpotek gösterilmediği durumlarda başvuru kesinlikle ret yer.

İpotekli Esnaf Kredisi Nedir?

İpotekli esnaf kredisi, krediyi almak için bir mal ya da mülkün ipotek altına alınmasını zorunlu kılan kredi türüdür. Bu kredi türü yaygın olarak iş yeri ve ticari araç satın almak isteyen işletme sahiplerine uygulanır. Ticari araçlara taksiler örnek gösterilebilir. Taksi satın alan bir esnafın, bu satın alıma finansman sağlamak amacıyla çekeceği kredi, bir mal ya da mülkün ipotek edilmesi karşılığında verilir.   İpotekli esnaf kredisinin hesaplanma formülü, genel esnaf kredisinin hesaplanma formülü ile tamamen aynıdır. İpotekli esnaf kredisi hesaplaması, aşağıda verildiği şekilde uygulanır.

  • TL kredi talebi bulunan ve bu krediyi yıllık %9,5 faizle, 12 ay vadeyle ödemeyi kabul edilen kişiler için belirlenecek olan esnaf kredisi tutarı aşağıda verildiği gibidir. 
  • Yıllık olarak ödenecek faiz oranı x %9,5 = TL’dir.  
  • BSMV = x %5 = TL  KKDF = x %15 = TL 
  • Toplam ödenecek olan faiz matrahı: Faiz + BSMV + KKDF = + + = TL’dir.

KOBİ Kredisi İçin Faiz Notu Önemli midir?

Kredi notu, kredi açısından son derece önemlidir. Esnaf kredisi almak amacıyla talepte bulunan kişiler değerlendirilirken öncelikle kredi notuna bakılır. Kredi puanı değerlendirilirken yalnızca bir banka ile olan ilişkiler değil, bütün bankalar ile olan ilişkiler göz önünde bulundurulur. Kredi notu yüksek olan, bu sebeple de risksiz grupta yer alan kişilere esnaf kredisi çıkma ihtimali daha yüksektir. Kredi notunun, alınacak olan kredinin boyutuyla da doğrudan ilişkisi vardır. Yüksek kredi notuna sahip olan kişilerin üst sınırları geçmemek şartıyla, yüksek miktarlarda kredi almaları mümkündür.

Esnaf Kredisi Vadeleri Nelerdir?

Esnaf kredisi vadeleri, 1 ile 60 aylık süreç aralığında değişkenlik gösterir. Ancak aylık vade genel olarak tercih edilen bir vade değildir. Yaygın olarak tercih edilen minimum kredi vadesi 12 aydır. Diğer popüler esnaf kredisi vadeleri aşağıda verildiği gibidir. 

  • 12 ay  
  • 18 ay  
  • 24 ay  
  • 36 ay 
  • 48 ay 
  • 60 ay

Vade dışında kredi geri ödeme süresi de özelleştirilebilir. Genel olarak ise “2 yıl geri ödemesiz esnaf kredisi” avantajı kullanılır. Tercihini bu yönde kullanan esnaflar, ödemeye 2 yıl sonra başlar, ödeme periyotlarını ise bu çerçevede belirler.

KOBİ Kredisi En Erken Ne Zaman Alınır?

Esnaf kredisi, anında sonuçlandırılan bir kredi türü değildir. Kredi başvurusunun sonuçlandırılma süresi ortalama olarak 15 ila 20 iş günüdür. Bu sebeple ani ve acil ihtiyaçların esnaf kredisi ile karşılanmaları mümkün değildir.   Kredi ihtiyacının acil olduğu durumlarda esnaf kredisi alternatifleri tercih edilebilir. Yaygın olarak tercih edilen esnaf kredisi alternatifleri aşağıda verildiği gibidir.

İhtiyaç Kredisi: Bireysel kredi türlerinden biridir. Yaygın olarak – TL aralığındaki nakit ihtiyaçları için kullanılır. Kredi notunun yeterli olması, yeterli belgelenebilir gelirin bulunması gibi durumlarda işgünü içerisinde sonuçlandırılır. Erken sonuçlandırılması sebebiyle yoğun olarak tercih edilir.

Nakit Avans: Kredi kartı limitinin yeterli olması gerekir. Ödemesi de yine kullanılan kredi kartı dönem sonu borcu üzerinden yapılır. Limitin talep edilen tutar için yeterli olması durumunda anında kullanılabilir. Anında kullanılabiliyor olması sebebiyle avantajlıdır. Ancak kullanıldığı ilk andan itibaren nakit avans kullanım ücreti ve faizi hesaplanmaya başlar. Faiz tutarının ihtiyaç kredisine kıyasla yüksek olması ise dezavantajlı olarak görülmesine neden olur.

Esnaf Kredisi Taksitleri Geç Ödenirse Ne Olur?

Esnaf kredi taksit ödemelerinin gecikmesi durumunda gecikme zamanına bağlı olarak birtakım yaptırımlar uygulanır. Ödemenin gecikme süresi arttıkça yaptırımlar da artar ve en nihayetinde icrai işlemler başlatılır. Esnaf kredisi taksitlerinin gecikmesi durumunda adım adım aşağıda verilen aşamalar gerçekleştirilir.

  • ADIM1: Kredi taksit ödemesinin 30 gün gecikmesi durumunda, krediyi çektiğiniz banka tarafından Kredi Garanti Fonu’na (KGF) bir bilgilendirme gerçekleştirilir.  
  • ADIM 2: Gecikmenin 90 gün gecikmesi durumunda takip kapsamı başlatılır.  
  • ADIM 3: 90 gün sürenin üzerine kredi taksitinin ödenmemeye devam etmesi halinde yaptırım uygulanmaya başlanır. Krediyi almış olduğunuz bankanın avukatları, krediye ve bilgilerinize yönelik olan belgeleri KGF'ye teslim edilir. Böylelikle KGF tarafından tazmin takibi başlatılmış olunur.  
  • ADIM 4: Son olarak KGF tarafından kefil olunan miktar bankaya ödenmiş olur. Dönem dönem yaşanan gecikmeler 30 günü geçmemek şartıyla kişinin durumuna yönelik bir yaptırım gerektirmez. Ancak gecikme faizi her durumda işler. Kredi taksit tutarının geciktiği günden itibaren belirlenmiş tutara faiz uygulaması yapılır. 

Esnaf Kredisi Çekmek Kredi Notunu Etkiler mi?

Kredi notu, esnaf kredisi üzerinde doğrudan etkilidir. Ancak esnaf kredisinin, kredi notu üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Kredi notunu etkileyen unsur, çekilen kredinin geri ödeme süresidir. Geri ödeme süresinin geciktirilmesi, aksatılması, kredi notunun olumsuz etkilenmesini beraberinde getirir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken unsur, tarihlerdir.

Esnaf Kredisi Kesinti Oranları Nelerdir?

Hak kazanılan esnaf kredisinin doğrudan alınması mümkün değildir. Bu kredi tutarı üzerinde belirlenecek olan birtakım kesinti oranları mevcuttur. Bu kesinti oranları aşağıda verildiği gibidir.

  • %3 bloke sermayesi kesintisi: Kredi geri ödemesi bittikten sonra esnafa iade edilen bir kesintidir.
  • %1,5 yıllık masraf kesintisi (Yıllık olarak hesaplanır.)

Örneğin 3 yıl vade ile alınan bir krediden 1,5x3= %4,5 oranında alınır) Bu iki orana ek %1 oranında risk fonu kesintisi ve binde 5 oranında üst kuruluş katılım payı kesintisi alınır. Kesintilerin ardından kalan tutar ise işletme sahibinin belirlemiş olduğu hesaba aktarılır ya da nakit dışı yöntemler ile ödenir.  

Esnaf Kredisi Neden Reddedilir?

Esnaf kredisinin kabul edilmesi, esnaflar açısından son derece önemlidir. Ancak bazı durumlarda kredi başvurusu reddedilir. Kredi başvurusunun reddedilmesine neden olan unsurlar aşağıda verildiği gibidir. 

  • Kredi Notu: Kredi notu, talep edilecek her kredi türü açısından önemlidir. Gerçekleştirilen başvuruların ret yemesinin en temel nedeni kredi notudur. Kredi notu skalası 1 ile puan aralığındadır. Bu not skalasında “iyi” olarak kabul edilebilmek için ’ün üzerinde olmak gereklidir. ’ün altında kredi notuna sahip olan kişiler “riskli” veya “orta riskli” grupta yer almaları sebebiyle ret yer. Kredi notunu yükseltmek isteyen kişilerin ve işletme sahiplerinin yapmaları gereken kredilerin ve kredi kartı borçlarının zamanında ödenmesi, hesaba nakit giriş çıkışının olması ve bankaya verilen bilgiler ile gerçekte var olan bilgilerin pekişmesidir.
  • Gelir Yetersizliği: Gelir beyanı, kredi başvurusu açısından oldukça önemlidir. KOBİ kredisi başvurusu yapan işletme sahiplerinin, başvurdukları kredi tutarını geri ödeyebilecekleri bir gelir seviyesine sahip olmaları gereklidir. Gelir seviyesinin yetersiz olması, kredinin onaylanmasını engeller. Örneğin TL’lik bir kredi için 36 ay vade ile başvuran ve 6 aylık geliri 47 binin belirli bir miktar üzerinde olmayan, net karı bu geliri karşılamayan işletmelere kredi verilmez.
  • Hukuki Gereklilik: Daha önce kredi alan ve bu krediyi ödememesi sebebiyle kara listeye alınan, hakkında hukuki işlem başlatılan kişiler mevcuttur. Hakkında hukuki işlem başlatılan bu kişiler 5 yıl süre ile kredi çekemez. 5 yıllık süresi dolmayan kişilerin gelirlerinin kredi taksitini karşılaması da yeterli değildir. 
  • Belge Teslimi: Evrak ya da belgelerini eksik teslim edilen işletme sahiplerinin başvuruları ret yer. Aynı zamanda belgelerde yer alan bilgilerin doğru olması da gereklidir. Örneğin gelir beyanlarını yanlış yapan, geliri kredi miktarını karşılamadığı halde bu yönde bir beyanda bulunan kişilerin başvuruları ret yer.

Esnaf Kredisi ve İhtiyaç Kredisi Aynı Şey mi?

Esnaf kredisi ve ihtiyaç kredisi arasında “hesaplama” açısından herhangi bir fark yoktur. Formül ve hesaplama açısından kredi karşılığı aynıdır. Ancak bazı yönlerden esnaf kredisi ve ihtiyaç kredisi birbirinden ayrılır. KOBİ ve esnaf kredisi alan kişilerin, bu krediden elde edilen nakdi, bireysel harcamalarında kullanmaları mümkün değildir. Kredi, işletmenin selameti açısından verilir. Bu sebeple çekilen kredi de işletmeyi geliştirmek ve iyileştirmek amacıyla kullanılır. Ancak ihtiyaç kredisi bir bireysel kredi türüdür. İhtiyaç kredisi hem bireylere hem işletmelere hem de büyük ölçekli kurumlara verilebilen bir kredi türüdür. Bu kredi türünün temel veriliş amacı ise bireyin ya da kuruluşun finansal ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Yatırım yapmak ve fırsatları değerlendirerek gelişimi desteklemek amacıyla da ihtiyaç kredisi kullanılabilir. Özetle ihtiyaç kredisi, bireysel ihtiyaçlar için de kullanılabilir. İhtiyaç kredisi almak için gerekli görülen evraklar ve taşınması gereken nitelikler KOBİ kredisi ile oldukça benzerdir. Bunları ise aşağıda verildiği şekildedir. yaşını doldurmuş olmak gereklidir. 18 yaşını doldurmamış olan bireylerin kanunlar nezdinde hukuki ehliyetleri yoktur. Bu sebeple ihtiyaç kredisi başta olma üzere taşıt kredisi, KOBİ kredisi ve konut kredisi gibi kredilerin hiçbirini çekmeleri mümkün değildir. Çünkü bu kişiler, zaten reşit değildir.   -Yeterli kredi notuna sahip olmak, oldukça önemlidir. Çünkü kredi notu bankalar tarafından fazlasıyla önemsenir. Kredi notu ve arası olan kişilerin başvurularının onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. Kredi notu ’e yaklaştıkça kredinin onaylanma ihtimali de artar. -Yeterli gelire sahip olmak gerekir. “Yeterli gelir” kavramı kişiye ve başvuracağı krediye göre değişkenlik gösterir. Örneğin aylık geliri TL olan bir bireyi baz alınsın. Aylık geliri TL olan bireyin çekeceği kredinin aylık taksiti, aylık kazancının yarısı ya da yarısından az olmalıdır. Yani aylık taksit tutarı TL’yi geçmemelidir. Daha önce bir kredi çekmiş olan ve bu kredinin ödemesi devam eden kişileri baz alınsın. TL aylık taksiti bulunan ve TL taksitli bir kredi çekmek isteyen kişilerin aylık kazançları, iki kredinin toplamının en azından iki katı olmalıdır. Bu ise aylık TL gelir şartı demektir. -Birçok bankanın beklentisi, son işte sigortalı olarak çalışılan sürenin en az 3 ay olmasıdır. Ancak bu süre 6 ay olarak da talep edilebilir. Talep edilen toplam sigortalılık süresi ortalama 12 aydır. Esnaf kredisi almaya hak kazanamamış olan bu sebeple de ihtiyaç kredisi almak isteyen esnafların vergi levhalarında karları görünmelidir. Kar oranına ek, işletmenin açılış tarihinin üzerinden en azından 1 yıl geçmiş olmalıdır. 1 yıllık geçmiş şartı, bankaların güvence aramaları sebebiyle ileri sürdükleri bir şarttır.   -İş yerini ya da evini ipotek olarak gösterecek olan esnafların, eşlerinin rızalarını yazılı olarak almaları gereklidir. İhtiyaç kredisi kullanan esnafların eşlerinden muvafakatname almadan ipotek süreçlerini başlatmaları mümkün değildir. Kredi çekmek için esnaflardan kefil istenebilir. Kefil istenmesi bankanın inisiyatifindedir. Ancak kredi için kefil gösterilen kişinin (eğer evliyse) eşinin rızasını alması, bir zorunluluktur.

Kobi ve Esnaf Kredisi Aynı mı?

Esnaf, el emeği, fiziksel gücü ile faaliyetlerini yürüten ve minimum boyutta ticaret ile geçimini sağlayan kimselere denir. “Esnaf” dendiği zaman akla küçük sermayeler ile faaliyetlerine başlayan ve beden gücü ile çalışmalarını destekleyen kimseler gelir. KOBİ işçi sayısı ’den fazla olmayan, yıllık mali bilançosu 40 milyonu geçmeyen işletmelere verilen isimdir. Genel olarak küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ciro ve çalışan şartlarını karşılamaları durumunda KOBİ olarak adlandırılır. KOBİ’ler ve esnaflar arasında temel farklılıklar bulunur. Esnafalar, küçük sermaye ile beden güçlerini ve el sanatlarını kullanır. Gerçekleştirdikleri işi genel olarak tek başlarına yürütür. KOBİ’ler ise daha yüksek sermaye ile kurulur, beden gücünden ziyade işgücünü kullanır. Birden fazla çalışanı bünyesinde bulunur. KOBİ ve esnaf kavramları birbirinden farklı olan kavramlardır. Bu sebeple KOBİ ve esnaf kredileri de kendi içlerinde özelleştirilir ve farklı gereklilikleri kapsar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası