sümüksü ishal neyin belirtisi / Kolon kanserinin önemli sinyallerinden biri! (Uzun süren ishalin 10 nedeni) - Sağlık Haberleri

Sümüksü Ishal Neyin Belirtisi

sümüksü ishal neyin belirtisi

Kanlı ishal neden olur? Kanlı ishale neden olan bakteri nedir? İshal ne zaman tehlikeli olur?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 29,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Tıpta dizanteri ismi ile de bilinen kanlı ishal, bugüne kadar bilinen en tehlikeli ve hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alır. Yeterli hijyenin sağlanmadığı yerlerde bulunan kirli su ve yiyeceklerden bulaşır. Özellikle de çocuklarda ölüme kadar götürebilecek olan tehlikeli bir hastalıktır. Kanlı ishal neden olur sizler için derledik.

Haberin Devamı

Karın ağrısı, kanlı dışkı ve ishal ile kendini belli eder. Enfeksiyon hastalığı olması nedeni ile antibiyotik ile kolaylıkla tedavi edilir. Bu nedenle de insandan insana kolaylıkla bulaşır.

Kanlı İshalNeden Olur?

Kanlı ishal diğer adı ile de dizanteri, bir tür bağırsak enfeksiyonudur. İnsandan insana özellikle iyi temizlenmemiş yiyeceklerden aracılığı ile bulaşan hastalık, yiyeceklerin dışkıya bulaşması sonucunda ortaya çıkar. Hastalığın başlangıcında ortaya çıkan belirtiler aslında yoğun değildir. Ama ilerleyen günlerde ishalle birlikte kişilerde yüksek ateş de görülür. Bu dönem bulaşıcılığın en yoğun olduğu bir dönemdir.

Kanlı İshale Neden Olan Bakteri Nedir?

Bağırsaklara yerleşen virüs ve amip kan dolaşımına geçerek vücudun diğer organlarına da kolaylıkla yayılır. Erken teşhis ve tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilen hastalıklar arasında yer alır. Kanlı ishal amip ya da virüslerin bağırsak mukozasına yapışması sonucunda oluşur.

Kan yolu ile vücudun diğer organlarına da yayılır. Hastalığın bulaşması, hasta kişinin teması ile olur. Ama başlangıç aşaması yeterli temizliğin yapılamadığı sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadığı hallerde veya kişinin tuvalet kullanımından sonra el hijyenine dikkat etmemesi sonucunda ortaya çıkar. Kanlı İshal hamile kadınlardan, bebeğe de aynı oranda bulaşır. Aynı zamanda hasta olan kişinin eşyalarını kullanmak da kolaylıkla virüsün yayılmasına yol açabilir.

Kanlı İshal Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Kanlı ishale yakalanan bir kişi ishal için çeşitli tedavi yöntemlerini uyguladığı halde bile gün içinde geçmiyorsa kanlı ishalin altında yatan nedenlerin de araştırması gerekir. Kişisel olarak yapacağınız ilk araştırma ise tüketilen gıdaların üzerinde olmalıdır.

İshal yapan gıdalar ise, kontrol edilerek bu süreçte bu gıdalardan uzak durulması gerekir. Bunun dışında sıvı tüketimini de hesaba katarak az tüketim yapılmışsa biran önce bu sayının arttırılması gerekir. Bunlar dışındaki tüm testler sağlık kuruluşlarında yapılarak bir teşhis konulabilir. Kanlı ishal şu süreler geçtiği zaman tehlikeli bir hal alabilir. Bu süreler ise;

Haberin Devamı

6 aydan küçük bebeklerde 7 gün geçtiği zaman,

Haberin Devamı

1 ila 5 yaş arası çocuklarda ise, gün,

Yetişkinlerde ise 4 gün.

Mikrobik Bir İshal Kaç Gün Sürer?

Kirli su, hijyen kurallarına uymama, yıkanmamış sebze ve meyveler, bozulmuş yiyecekler, iyi pişirilmemiş etler gibi farklı nedenlere bağlı olarak mikrobik ishaller ortaya çıkabilir. Mikrobik ishal halinde kusma, ateş, mide bulantısı ile ortaya çıkar. Bu belirtiler ise, 24 saat içinde geçmezse en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekebilir. İshale yol açan etkenler yapılan testler sonucunda kolaylıkla anlaşılabilir. Normal şartlar altında mikrobik ishal, genellikle gün kadar sürebilir.

İshal Günde Kaç Kez Olur?

İshal, günlük dışkılama sayısının artması bakımından çok önemli bir etkendir. Sıvı ve yumuşak dışkılama şeklinde meydana geldiği için yetişkin bir insanda günde kez dışkılama şeklinde olabilir. Bebeklerde de aslında, bu durum çok da farklı değildir. Yenidoğan bebeklerde bu sayı genellikle daha da fazla olabilir.

İshalin genel olarak geçme süresi, 2 ila 3 gün arasıdır. Bu süre içinde de ishal genellikle kendiliğinden geçer. Eğer ishalin ilk 24 saati içinde kusma, ateşlenme, bulantı gibi şikayetler geçmezse doktora başvurmanız gerekir.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı, ince bağırsağınıza zarar veren bir sindirim sorunudur. Vücudunuzun gıdalardan besin almasını engeller.

Glutene duyarlıysanız çölyak hastalığınız olabilir. Gluten buğday, çavdar, arpa ve bazen de karışık yulafta az miktarda bulunan bir protein türüdür.

Çölyak hastalığı varlığında gluten içeren yiyecekler tüketildiğinde, vücudunuzda normal olmayan bir reaksiyon olur. Vücudunuzun hastalıklarla savaşan bölümü (bağışıklık sistemi) ince bağırsağınızı çevreleyen küçük yumrulara (villus) saldırır. 

Bu yumrular vücudunuzun besinleri gıdalardan kan dolaşımınıza almasına yardımcı olur. Villi olmadan, ne kadar yemek yerseniz yiyin, ince bağırsağınız yeterli besin alamaz.

Çölyak hastalığı genetiktir ve ebeveynden çocuğa aktarılabilir.

Çölyak hastalığı aşağıdaki özelliklere sahip insanlarda daha yaygındır:

Çölyak hastalığının sebepleri nelerdir?

Çölyak hastalığı, ailelerde kalıtımla aktarılabilen genetik bir hastalıktır. Çölyak hastalığınız olsa bile herhangi bir semptomunuz olmadığı için uzun bir süre bunu bilmeden yaşayabilirsiniz.

Çölyak hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilecek bazı şeyler şunlardır:

Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalığı insanları farklı şekillerde etkiler. Bazılarının çocukken belirtileri vardır. Diğer hastaların belirtileri ise yalnızca yetişkin döneminde görülür. Bazı kişilerde ishal ve karın ağrısı vardır. Diğerleri karamsar veya depresif hissedebilir.

Her hastada belirtiler farklılık gösterebilir. Çölyak hastalığının yaygın belirtileri şunları içerir:

Çölyak hastalığı ağrılı olabilir. Bazı yaygın ağrı semptomları şunlardır:

Çölyak hastalığı olan çocuklarda büyüme problemleri görülebilir.

Çölyak hastalığınız olsa bile bazı durumlarda herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Bunun nedeni, ince bağırsağınızın hasar görmeyen kısmının hala yeterince besin alabilmesidir. Ancak yine de hastalığın yaratabileceği sorunlar için risk altında olabilirsiniz.

Çölyak hastalığı belirtileri diğer sağlık problemlerinin semptomları gibi görünebilir. Hastalığın belirtilerinin varlığında tanı için daima doktorunuz ile görüşün.


Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir?

Çölyak hastalığının teşhis edilmesi zor olabilir. Hastalığın belirtileri, aşağıdaki diğer sindirim sorunlarının belirtileri ile benzerlik gösterebilir:

Çölyak hastalığınız olup olmadığını keşfetmek için doktorunuz tıbbi geçmişinizi inceleyecek ve fizik muayene gerçekleştirecektir. Ayrıca doktorunuz aşağıdaki testleri de gerçekleştirmek isteyebilir :


Çölyak hastalığının tedavisi nedir?

Çölyak hastalığınız varsa gluten yemeyi bırakmalısınız. Gluten yemek ince bağırsağınıza daha fazla zarar verir. Bu hastalığın tek tedavisi gluten tüketimini ortadan kaldırmaktır.

Çoğu durumda, diyetinizden gluteni çıkarmak semptomlarınızı durduracak ve bağırsaklarınızdaki hasarlar iyileşmeye başlayacaktır. 

Gluten birçok yiyeceğin içinde bulunduğu için gluteni diyetinizden çıkarmak zor olabilir. Çeşnilerde, salata soslarında ve diğer beklenmedik bir çok yiyecekte bulunabilir. Bu nedenle, doktorunuz sizi beslenme planlaması için çölyak hastalığı konusunda uzmanlaşmış bir diyetisyene yönlendirebilir.

Gluten içeren yiyecekleri yemeyi bıraktıktan sonra, belirtileriniz birkaç gün içinde muhtemelen iyileşecektir. İnce bağırsağınız 3 ila 6 ay sonra tamamen iyileşmelidir. Villiler tekrardan oluşacak ve yeniden fonksiyonlarını gerçekleştirmeye başlayacaktır. Daha yaşlıysanız, vücudunuzun tamamen iyileşmesi 2 yıla kadar süre alabilir.

Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Bağırsak Enfeksiyonlarına Dikkat !

Yaz mevsiminin gelmesiyle bağırsak infeksiyonlarında da bir artış görülmektedir. Hemen her zaman ishal, çoğu zaman kusma, zaman zaman da ateş ile kendini gösteren bağırsak infeksiyonlarına tıp dilinde "Akut Gastroenterit" adı verilmektedir.

İshal nedir?

İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz bir hal alması olarak tariflenir. Normalde dışkı kuru ve şekilli iken, ishal durumunda içerdiği su miktarı artarak şekilsiz olur. İshal nedeniyle bağırsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar.

İshal nedenleri nelerdir ?

İshale neden olan pek çok durum mevcuttur. İshal nedenlerinin başında mikrobik ishaller gelmektedir ki konumuz olan yaz ishalleri de bu gruptandır. Yaz ishaline neden olan mikroplar, bakteriler ile protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir.

Mikroplar dışında başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-bağırsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, bağırsak veya bağırsak komşuluğunda ortaya çıkan tümöral durumlar, aşırı ve ani ısı değişimleri de ishale neden olabilir. Heyecanlanma, üzüntü, korku, stres gibi durumlar da ishale neden olabilir.

Yazın ishaller neden daha sık ortaya çıkar ?

Doğadaki sıcaklık artışıyla tüm canlıların su ihtiyaçları da buna paralel olarak artar. Dolayısıyla insanlar, yaz aylarında daha fazla su tüketir. Böylece, bu tüketimin beklenmeyen bir sonucu olan yaz ishalleri, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyva ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkar. Bazen insanlar ishal olup bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesi sonucu da ishal olabilir. Her zaman kullanılan suların sağlıklı olup olmadığını bilmek mümkün olmaz. Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Bunlar özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında, özellikle yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğalır. Bu suların içilmesi veya böyle sularla bulaşık, sıcak ortamda beklemiş gıdaların, örneğin çiğ sebzelerle hazırlanmış salataların ve meyvaların tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar, ağız yoluyla alınarak insanların bağırsaklarına ulaşır. Bunların bir kısmı bağırsak duvarında iltihap oluşturarak hem bağırsak hareketlerini artırır, hem de bağırsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur; bir kısmı da bağırsakta iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale neden olur.

Yaz ishallerinin belirtileri nelerdir ?

En önemli belirti, dışkılama sayısının artması ve dışkı vasfının değişmesidir. Dışkı, cıvık, patates püresi görünümünde olabileceği gibi, sümüksü ve iltihaplı veya su gibi olabilir. Dışkı miktarı ve su içeriği, ince bağırsaklarda hastalık yapan parazit ve bakterilerin ishallerinde fazladır, kalın bağırsakta hastalık yapanlarınkinde ise azdır; ayrıca bunlarda dışkılama sayısı diğerlerine oranla daha fazladır. Su gibi tariflenen ishallerin çoğunluğu paraziter nedenlidir. En sık giardia denilen protozoon neden olur. Bu tip ishallerin en ciddisi ve hayatı tehtit edeni ise dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir. İltihaplı dışkılamaya neden olan bakterilere ise tifo ve tifo benzeri hastalıklara neden olan salmonella bakterilerini örnek verebiliriz. Kalın bağırsakta ishale neden olan bakterilerin bir kısmı ve bazı parazitler dışkının iltihaplı, sümüksü görünmesine, aynı zamanda bağırsak duvarını da zedeleyerek damarların kanamasına neden oldukları için, kanlı olmasına da neden olurlar. Dışkının böyle kanlı ve iltihaplı olması dizanteri olarak adlandırılır. Nedenlerinden birisi şigella denilen bakteri, bir diğeri amip denilen protozoondur. İshalle birlikte bulunan diğer belirtiler karın ağrısı, karında buruntu hissi, bazen bulantı, iltihabi durumlarda bunlara ilaveten ateş olarak karşımıza çıkar. Dışkılamadan sonra tam rahatlayamama da bir diğer belirti olabilir. Örneğin kalın bağırsak ishallerinde ağrı ve rahatlayamama sıktır. Aşırı su ve tuz kaybına bağlı olarak kalp damar sistemine, böbreklere, sinir sistemine ait kalp ritm bozuklukları, böbrek yetmezliği, şuur bozuklukları gibi belirtiler de olabilir. Dilin kuruması, cildin parlaklık, nem ve yumuşaklığını kaybetmesi, gözlerin göz çukuruna çökmesi gibi belirtiler, su kaybının işaretleridir.

İshal olunca ne yapmalıyız ?

İlk tedbir olarak kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlayacağımız şu solusyonu içebiliriz: Bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir. Ancak mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve hemen hepsi ilaç tedavisi almadan düzelmez. Bu nedenle, 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene ve tetkik olunması gerekir. Çünkü farkında olmadan dışkımız yoluyla çevreye mikrop bulaştırabilir, ayrıca ishalin tedavisiz kalarak daha ciddi sağlık problemlerine yol açmasına neden olabiliriz.

Sağlık kuruluşunda neler yapılacaktır ?

Sağlık kuruluşunda, şüphelenilen gıdaların ve suyun olup olmadığı, ne zaman tüketildiği, ishalin ne zaman başladığı, karın ağrısı, ateş, dışkıda iltihap ve/veya kan olup olmadığı, yakınımızda başka hasta insanların olup olmadığı sorulacak; muayenenin ardından dışkı tahlili ve kültürü, kan sayımı ve gerekirse diğer kan tetkikleri istenecektir. Tüm verilere göre hekim tedaviye karar verecektir.

Nasıl tedavi edilir ?

Sıvı ve tuz kaybının az olduğu, ishalin hastanın konforunu çok bozmadığı durumlarda, hastaneye yatırılmadan genellikle sadece uygun bir diyetle hasta ayaktan tedavi edilir. Aşırı su ve tuz kaybı, ağır dizanteri halleri, kolera şüphesi olan durumlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılarak öncelikle kaybedilen su ve tuzun yerine konması amacıyla serum verilir, daha sonra uygun ilaçlara başlanır.

İshal diyeti nasıldır?

İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyvalar, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir. Ayrıca bol miktarda içeçek alınmalıdır.

İyileşme şansı nedir ?

Uygun tedaviyle yaz ishallerinin tedavisi oldukça yüz güldürücüdür; hemen hepsinde iyileşme tamdır. Ancak mikroplu ortamla temas devam ediyorsa, gerekli tedbirler alınmadıysa ishalin tekrarlama şansı her zaman vardır.

Yaz ishalleri nasıl önlenebilir ?

Bu ishallerin önlenmesinin en önemli yolu, menşei bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi, özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanmasıdır. Kullanılan ve içilen suların klorlanması pekçok mikrobun yaşamasını önler. Şüpheli suların, şüpheli olmasa bile salgın olduğu bilinen yerlerdeki suların kaynatılarak kullanılması gereklidir.

İshallerde diyet uygulamaları

İçecekler

İzin verilen : Açık çay , malt , orta derecede gazlı içecekler

İzin verilmeyen : Soğuk ve alkollü içecekler , koyu kahve , çay , kakao

Süt

İzin verilen : Hastanın uyumuna bağlı olarak az miktarda , sıcak süt verilebilir. 

İzin verilmeyen : Hastalığın akut evrelerinde içilmemesi gerekir.

Et-balık

İzin verilen : İyice ezilmiş olarak dana , sığır , tavuk, kuzu etleri, taze ve derin dondurulmuş balık türleri önerilir. Balık ve etlerin hazırlanması : haşlanmış , ızgara , çok az yağ ve baharat eklenmiş, fırınlanmış olarak yenebilir.

Ekmek , hamur içi , pirinç ve öteki tahıllar

İzin verilen : İçi çıkarılmış beyaz ekmek ya da tost ekmeği , grissini , peksimet , kraker. Küçük parçalar biçiminde pişmiş hamur işleri , az miktarlarda (gr.) pirinç , pirinç suyu 

İzin verilmeyen : Çavdar ya da kepek ekmeği , ekmek içi , ağır hamur işleri , kepek unu içeren tüm besin maddeleri

Yumurta

İzin verilen : Haşlanmış , rafadan 

İzin verilmeyen : Yağda pişirilmiş

Tatlandırıcı yağlar

İzin verilen : Sıvı yağ , tereyağı ( az miktarda olmak koşuluyla ) 

İzin verilmeyen : Hayvanların iç yağları

Tatlılar, şekerli gıdalar

İzin verilen : Marmelat , meyve jöleleri , kremasız kuru bisküviler, sütlü kremalar, hafif hamur işleri 

İzin verilmeyen : Kremalı pastalar , yumurta ya da kuru meyve içeren kremalar, çikolata, dondurma

Az lif içeren ve önerilecek yeşil yapraklı sebzeler :

Kuşkonmaz ( uçları ), pancar , karnabahar, soğan, dereotu, hindiba, marul, patates, bezelye, domates, kereviz, ıspanak, kabak

Verilmesi doğru olmayan besinler :

Enginar , lahana , Brüksel lahanası , yeşil fasulye , mercimek , kuru bezelye , kuru fasulye , yeşil biber

Önerilen meyveler :

Kayısı , ananas , portakal , muz , kavun , elma , şeftali , greyfurt

Sakıncalı meyveler :

Kuru meyveler , üzüm , hurma , taze incir , böğürtlen , armut

İshalin tedavisinde:

Bağırsaktan suyun geri emilimini uyaran maddeler ( glikoz , pirinç lapası , bizmut bileşenleri ) kullanılır.

Antibiyotiklere ancak bağırsağın derin katmanlarını etkileyen, kanlı-mukuslu ishallere neden olan enfeksiyonlarda başvurulur.

Ağır su kaybı ile seyreden biçimlerde, toplardamar yoluyla fizyolojik tuzlu su ya da şekerli su eriyikleri verilir.

Çocuklarda ishal tedavisinde besinler az ve sık verilir, ayrıca kilo başına 24 saatte en az ml sıvı alınmalıdır. Beslenmedeki yağ miktarı da azaltılmalıdır.

Benzer Öğeler (etikete göre)

Dışkıda Mukus Neden Olur? Dışkıda Mukus Ve S&#;m&#;ks&#; Kan Neyin Belirtisi Olabilir?

Bağırsak yapısının korunması ve gıdaların bağırsaklarda sağlıklı emilimi için mukus denilen sümüksü sıvı salgılanır. Bu salgının varlığı normal ve gereklidir. Ancak bu sıvı normal salgılanma seviyesinde iken gaitada görünecek kadar fazla değildir. 

Dışkıda Mukus Neden Olur?

Bağırsakların iyi şekilde çalışması ve besinlerin emilimi için belli bir oranda mukus salgılanır. Bu salgı gayet normal ve sağlıklıdır. Ancak normalde gaitada mukus pek görülmez. Eğer gaitada normalden fazla mukus ya da sümüksü kan olduğu gözlenirse bu bir hastalığın habercisi olabilir. Böyle bir durumun ciddiye alınarak tıbbi yardım alınması, tahlil yaptırılması doğru olacaktır. 

Gaitada mukus ve sümüksü kan görülmesine neden olan hastalıklar şunlar olabilir:

 - Bazı bağırsak enfeksiyonları,

 - Bazı bakterilerin bağırsakta yerleşmesi ve enfeksiyona neden olması,

 - Bazı mantarlar,

 - Bazı virüsler,

 - Salmonella, shigella, yersinia gibi bazı bağırsak parazitlerinin varlığı,

 - İBS, yani irritabl bağırsak sendromu durumu,

 - Kabızlık

 - Hemoroit

 - Kistik fibroz

 - Anüs blgesinde oluşan çatlaklar

 - Rektum kanseri

 - Bazı zehirlenme durumları

 - Bazı besin alerjileri

 Gaitada görülen mukus ve sümüksü kan bu hastalıkların belirtisi olabilir ancak başlangıçta telaş edilmemesi doğru olacaktır. Çünkü bazen hayat düzeninde yapılan değişiklikler, tüketilen her zamankinden farklı besinler, hava değişimi, grip gibi basit enfeksiyonlar da bu sonuca neden olabilir. 

Dışkıda Mukus ve Sümüksü Kan Neyin Belirtisi Olabilir?

Dışkıda mukus görülmesi bağırsaklarda bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların etkisi ile gerçekleşmiş olabilir. Kabızlık, basur gibi problemler nedeniyle hatta rektum kanseri nedeniyle de dışkıda mukus ortaya çıkabilir. 

 Ancak beslenme düzeninin değişmesi, hava değişimi gibi basit nedenlerle de mukus ve sümüksü kan görülebileceğinden telaş edilmemelidir. Zaten sağlıklı her insanın bağırsaklarında mukus salgılandığı için düşük miktarda görülen mukus çok normal bir durum olarak da değerlendirilebilir.

 Yine de bir gaita tahlili yaptırmakta ve doktor muayenesinde fayda olacağından tıbbi yardım almak doğru olacaktır. 

Dışkıda Mukus Görüldüğünde Uygulanacak Tedaviler

 Öncelikle mukusun nedeni tam olarak anlaşılmalıdır. Gaita tahlili ile bir hastalık tespit edilirse hastalığa uygun tedavi de doktor tarafından belirlenecektir. 

 Mukus görülmesi basit sebeplerden kaynaklanıyorsa doktor tarafından uygun bir diyet belirlenebilir. Ayrıca hastanın psikolojik ve fiziksel olarak rahatlaması halinde şikayetler ortadan kalkabilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası