kontaktör devreye nasıl bağlanır / Kontaktör Nedir, Kontaktör Ne İşe Yarar, Kontaktör Nerelerde Kullanılır, Kontaktör Nasıl Seçilir

Kontaktör Devreye Nasıl Bağlanır

kontaktör devreye nasıl bağlanır

Kontaktör devreye nasıl bağlanır?

Kontaktörün elektrik panosuna montajı gerçekleştirilirken ray veya sac üzerine bağlantısı yapılır. Kontaktör hareket ettirilmeden bağlantının yeri işaretlenir ve ardından markalanır. İşaretlenmiş kısım delinir. Delme ve markalama işlemi ardından tornavidayla kontaktör bağlantısı bitirilir.

Kontaktör gorevi nedir?

Kontaktör, elektrik güç devresini anahtarlamak için kullanılan, elektrikle kumanda edilen bir elektrik anahtardır. Kontaktör, genellikle anahtarlamalı devreden çok daha az güçle, örneğin 230 voltluk bir motor anahtarını 24 voltluk bobin elektromıknatısıyla açıp kapatılması gibi, açıp kapatır.

AC kontaktör ne işe yarar?

Elektrikli özelliğe sahip motorlarda kullanılan bir parçadır. Motor sisteminin otomatik açılıp kapanması için kullanılan bu parça, akımın geçişini sağlar.

Kontaktörler hangi akımda çalışır?

Çalışma Prensibi Kontaktör bobini enerjilendikten 3 – 3.5 ms sonra ise kontaktörün ana kontakları kapanır. Ana kontaklardan kondansatörün nominal akımı geçer.

Kontaktör bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Kontaktör arızalarında en çok karşılaşılan durum kontak yapışması ve bobin yanmasıdır. Kontak yapışmasının sebebi; ana güç kontaklarından taşıyabileceğinden daha fazla akım geçirilirse kontaklar kapandıktan bir süre sonra fazladan ısınacak ve bu ısınma sonucu kontaklar yapışabilir.

Kaç çeşit kontaktör vardır?

Akım cinsine göre kontaktör türleri doğru akım kontaktörleri ve alternatif akım kontaktörleri olmak üzere iki ayrılıyor. kontaktörler imalat durumuna göre ise 3’e ayrılır. Bunlar; elektromanyetik kontaktörler, elektro pnomatik kontaktörler ve basınçlı özellikteki havalı kontaktörlerdir.

Röle ve kontaktör nedir?

Kontaktörler güç devrelerini anahtarlamada kullanılırlar. Rölelerle aynı prensiple çalışırlar. Röleden farkları daha büyük akımlar için imal edilmiş olmalarıdır. Otomatik sigorta, termik röle veya kaçak akım rölesi gibi devrede herhangi bir aşırı akım veya kaçak akım koruması yapmazlar.

Kontaktör nedir çeşitleri nelerdir?

Bobin elektrik verildiği zaman kapalı kontakları açan, açık kontakları kapatan ve uzaktan kontrol edilebilen elektronik anahtar olarak da bilinmektedir. Kontaktörler iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Kontaktörlerin normalde kapalı ve normalde açık olarak iki farklı türü vardır. Kontaktörlerde iki devre vardır.

Kontaktör nasıl tetiklenir?

Mekanik kontaktörlerde kontakları kontrol eden bir kontaktör bobini bulunur ve açma kapama işlemleri bu bobin ile sağlanır. Şebekeden beslenen bu bobinin devreye paralel bağlanır ve üzerinde oluşan enerji ile manyetik bir etki oluşturarak kontaklara etki eder.

Kontaktör ve kontak nedir birbiriyle ilişkisi nasıldır?

Kontaktör Nedir: Bobinine elektrik verildiğinde kapalı kontaklarını açar. Açık olan kontaklarını kapatır. Elektrik yüklerinin korunması ve kontrolü için besleme hattının anahtarlanmasını sağlar. Böylece enerji yönetimini sağlayan elektromekanik röleye kontaktör denir.

Kontaktör alırken nelere dikkat edilmeli?

Kontaktör Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Parametreler

  1. Kutup sayısı Blok kontaktörler genellikle 3 kutuplu veya 4 kutuplu olarak üretilirler. …
  2. Ana kontaklardan geçirilecek güç (kW) ve akım (Ie) …
  3. Bobin gerilimi. …
  4. Uygulama (Kullanım kategorileri) …
  5. Dahili yardımcı kontak sayısı …
  6. Aksesuar seçeneği. …
  7. Boyut. …
  8. Montaj.

Hareketli kontak nedir?

Kontaklar; biri sabit diğeri, hareketli olmak üzere iki kontaktan meydana gelir. Normalde açık ve normalde kapalı olmak üzere iki tip kontak vardır. Palet üzerine monte edilen hareketli kontakların bir kısmı kontaktör çalışmazken açık konumda, bir kısmı ise kapalı konumdadır.

7 5 kw kontaktör kaç amper çeker?

7.5 Kw 16 Amper 3TF42 22 Kontaktör.

AC3 sınıfı kontaktör nedir?

AC3 sınıfı: En yaygın uygulama sınıfıdır. Yol aldıktan sonra, çalışmakta iken devre dışı bırakılan kafesli asenkron motorlarını kapsamaktadır. Kapama anında, kontaktör kontaklarından motorun anma akımının 5…7 katı olan motor kalkış akımı geçer. Açma anında, kontaktör, motorun çektiği anma akımını kesecektir.

Kontaktör kaç amper çeker?

Yol verme anında motorlar nominal akımın 6-7 katı gibi bir akım çekerler, AC4 sınıfı kontaktörler bu akım değerinde açma ve kapama yapabilecek şekilde tasarlanmışlardır.

Kontaktör neden cızırtı yapar?

2) Sesin değişken olması bobin geriliminin stabil olmayışından kaynaklanıyor olabilir. Değişken gerilim, manyetik alan kuvvetinin dolayısıyla çekme kuvvetinin değişken olmasına neden olur. 3) 2.Maddeye ilaveten Nüve palet arasına zamanla giren tozlar bu etkiyi arttırır.

Kompanzasyon kontaktörü neden yanar?

Gerilim dalgalanması bir anda yükselip düşeceği için o anda yanmıştır. (Kondansatörler şu durumlarda patlar; çalışma gerilimi aşılırsa, sistemde harmonik varsa, bulunduğu ortam sıcaksa…) Sistemin kumanda devresine Aşırı ve Düşük Gerilim Koruma Rölesi bağlanırsa bir daha sorun yaşanmaz.

Termik röle neden atar?

Motor sargılarını, motorun nominal akımından fazla akımdan korumak amacıyla motorların önüne termik koruma röleleri konulur. Eğer motorun önündeki bu termik röle attıysa motor ayarlanan akımdan fazlasını çekmeye çalışıyordur. Bunun nedeni mekanik zorlanmalar olabileceği gibi motor sargılarının bozulması da olabilir.

D Tipi kontaktör nedir?

50 veya 60Hz, 660V’a kadar olan gerilimler ve 360 A’e kadar olan anma akımlarına sahip elektik hatlarında motorların uzaktan sık sık çalıştırması, kontrol edilmesi ve devrelerin açılıp kapanması için kullanılır.

AC1 AC2 ne demek?

AC1 = Isıtıcılardaki aktif yükler için kullanılır. AC2 = Nominal akımın 2,5 katı çeken özellikteki motorlarda kullanılır. AC3 = KAfesli asenkron motorlarda yürüyen merdivenler, konveryörler, soğutucular, pompalarda kullanılır.

Basınçlı havalı kontaktör nedir?

Vakum kontaktörler havası boşaltılmış bir ortamda elektrik devrelerini açıp kapamaya yarayan ve uzaktan kumanda edilebilen büyük güçteki anahtarlardır.

Röle nedir ne işe yarar?

Röle üzerinden akım geçtiği zaman çalışan elektromanyetik bir devre elemanıdır. Röleler küçük değerli bir akım ile yüksek güçlü bir alıcıyı anahtarlayabilmek için kullanılır. Röleler, tek bir elemanda birden fazla anahtar kontağına sahip olabilir ve böylelikle birden fazla yükü aynı anda açıp kapatabilirler.

Termik röle nedir ne işe yarar?

Termik röle, aşırı yük olması gibi durumlarda motoru korumaya yarayan bir elektrik koruma cihazıdır. Termik röle kullanılarak 1 fazlı ve 3 fazlı motorun kullanılamaz hale gelmesi ve aşırı ısınması önlenir. Röle, aşırı yük binmesi durumunda kontak çıkışı vererek kontaktörü kapatır ve motorun çalışmasını izler.

Röle ne işe yarar nasıl çalışır?

Röle nedir: Üzerinden akım geçtiğinde çalışan elektromanyetik bir devre elemanına röle denir. Röle elektrik devrelerinde akım ve voltaj değerleri yardımı ile akım yolunu açıp kapatır. Böylece sistemin çalışmasını düzenler. Elektrik rölesi1835’te Joseph Henry tarafından icat edilmiştir.

Mini kontaktör nedir?

Mini Kontaktörler Güç devrelerinin uzaktan anahtarlama ve kontrolü için kullanılır. Yapı olarak güç kontaktörlerinden daha ufaktır.

Kuru tip kontaktör ne demek?

Kuru kontak tanımı: Pasif şalter olarak da tanımlayabiliriz. İki düğüm arasında polarite yoktur ve birbirleri tarafından değişebilirler. Bir kuru kontak, bir voltaj kaynağı tarafından “ıslak” hale getirilmemiştir. Kuru kontak terimi çoğu zaman röle kontağı olarak da kullanılır.

Kontaktör nedir iç yapısı?

Kontaktörlerin iç yapısında demir nüve,bobin, palet ve kontaklar bulunur. Demir Nüve: Kontaktörün tetik voltajına göre iki farklı şekli bulunur. AC kontaktörlerde ince saç yapraklardan oluşurken DC kontaktörlerde tek parçalı olan yumuşak demirden imal edilir.

12v kontaktör nedir?

Elektrik yüklerinin korunması ve kontrolü için besleme hattının anahtarlanarak enerji yönetimini sağlayan elektromekanik röleye kontaktör denir. Kontaktör; nüve, kontrol kontağında yer alan bobin, bakır halkalar ve kontakları birlikte hareket ettiren palet ve kontak bileşenlerinden oluşmaktadır.

Kontaktör bobinleri kaç voltla çalışır?

230 Volt ile 220 Volt kontaktörler arasında da bu bakımdan fiyat farkı bulunur. Ayrıca cihazın amper seviyesi de bu açıdan önem taşır. 25 A, 32 Amper kontaktör, 65 A arasında da bu sebeple fiyat farkı vardır. Kontaktör çeşitleri yalnızca amper ve voltaj değerine göre sınıflandırılmaz.

Kontaktör yerine ne kullanılır?

Solid state röle, kısaca SSR, tamamen elektronik parçalardan oluşmuş bir anahtarlama düzenidir. Klasik röle ve kontaktörle aynı işi yapar. Kontaktör ve röle gibi kumanda ve güç devrelerine sahiptir. Güç devrelerinin anahtarlanmasında kullanılır.

Co kontak nedir?

►Form C Kontak: Normalde açık (NA) ve normalde kapalı (NK) kontaklardan oluşur. Bu kontakların ortak kablo bağlantıları için üçüncü bir bağlantı terminali bulunur. Bunlar genellikle normalde kapalı, ortak ve normalde açık (NA-K-NK) olarak isimlendirilir.

Çift kontak ne demek?

Kontaklar genel olarak tekli kontak yada çiftli kontak olarak ifade edilir. Tekli kontakta bir normalde açık uç bir de normalde kapalı uç bulunurken, Çift kontaklı yapıda normalde açık ve normalde kapalı uçlardan ikişer tane bulunmaktadır.

Araba da kontak ne demek?

Kontağı açmak: Bir taşıtın motorunu çalıştırmak için kontak anahtarını çevirerek elektrik devresini açmak. Kontak anahtarı: Motorlu araçlarda, bujilerin ateşleme yapabilmesi ya da ateşlemeyi kesmek için elektrik donanımına komuta eden anahtar.

Kontaktör AC mi DC mi?

Kontaktörlerin kullanma kategorileri kontaktörün açma akımını ,kesme akımını ve güç faktörünü belirler, kullanma kategorilerinde AC sınıfı alternatif akım altında çalışan DC sınıfı ise doğru akım altında çalışan kontaktörleri belirler.

Maybe you are interested in:

kompresör nasıl çalışır

Related searches

  1. Kontaktör çalışma prensibi
  2. Kontaktör bağlantı Şeması
  3. Kontaktör Nedir
  4. Kontaktör iç Yapısı
  5. Kontaktör Fiyatları
  6. Kontaktör nerede kullanılır
  7. Kontaktör çeşitleri
  8. Kontaktör nedir ne işe yarar

Kontaktör Nedir? Kontaktör Ne İşe Yarar, Nasıl Bağlanır ve Çalışır?

Kontaktörler, kaçak akım rölelerine de benzeyen ancak bunlardan farklı olarak çok daha yüksek akımlarda çalışmaya uygun olan anahtarlama elemanlarıdır. Kontaktörler sayesinde, bağlı bulundukları elektrik devreler uzaktan kontrol yoluyla devreye alınabilir ya da devreden çıkarılabilir. Kontaktörler birçok elektronik devrede anahtarlama elemanı olarak kullanılabilir:

  • Alçak gerilim ile çalışan çeşitli devrelerde
  • Elektrikli motorların kontrol edilmesinde
  • Çeşitli ısıtma ve soğutma sistemlerinin devreye alınıp, devreden çıkarılmasında

Kontaktörlerin yapısında, temel olarak şu parçalar bulunur: Demir nüve, palet, kontaklar ve bobin. Demir nüve denilen parça, AC kontaktörlerde ince saçlardan imal edilmektedir. DC kontaktörlerde ise yumuşak bir demir malzemeden üretilir. Bobin, kontaktörlerde üstünden akım geçtiğinde nüveye manyetik alan sağlayan sargıdır. Kontaklar, bobinin elektriğe maruz kalmasıyla birlikte açık konumdan kapalı konuma veya kapalı konumdan açık konuma geçerler.

KONTAKTÖR NASIL BAĞLANIR?

Kontaktörün sabit bir giriş kısmı vardır ve öncelikle bu kısma enerji kaynağından gelen enerji kablosu bağlanır. Kontaktörün çıkış bölümünden çıkan kablo da aynı şekilde anahtarlaması gerçekleştirilecek motor veya alıcı devre her ne ise onun giriş kısımlarına bağlanır. Kontaktör eğer ki bir elektrik panosu üzerine monte edilecekse, bir sac ya da ray üzerine bağlanarak, sıkıca sabitlenmelidir.

KONTAKTÖR ÇEŞİTLERİ

Kontaktörler, kendi içinde farklı çeşitlere ayrılır.

  • Alternatif akım (AC) kontaktörleri
  • Doğru akım (DC) kontaktörleri
  • Elektromanyetik kontaktörler
  • Elektropnömatik kontaktörler
  • Basınçlı hava kontaktörleri

KONTAKTÖR ÇALIŞMA PRENSİBİ

Kontaktör, üzerinde bulunan bobine elektrik enerjisi verildiği anda, açık olan kontakları kapatan, kapalı olan kontakları açan ve tüm bu işlemleri uzaktan kontrole de imkân sağlayacak şekilde gerçekleştiren elektromekanik anahtarlama elemanıdır. Bobinler üzerine elektrik enerjisi uygulandığında, kontaktörün içinde bulunan nüve kısmında manyetik alan oluşur. Manyetik alan sayesinde mıknatıslanma meydana gelir ve palet demir nüveye doğru çekilir. Böylece, normalde açık olan kontaklar kapanır, normalde kapalı olan kontaklar ise açılır.

YARDIMCI KONTAKTÖR NEDİR?

Yardımcı kontaktör, asıl güç kontaktörüne benzer, ancak ondan farklı olarak iç yapısı rölelere yakındır. Yardımcı kontaktör de röle ve güç kontaktörü gibi çalışır. Güç kontaktörleri, asıl motor veya elektronik sistemi çalıştırmak için anahtarlama elemanı olarak kullanılırken, yardımcı kontaktörler daha çok kumanda devrelerinde anahtarlama işlemi gerçekleştirir.

Kontaktör nedir ve ne işe yarar? Kontaktör nasıl bağlanır?

Böyle durumlarda her aletin ne işe yaradığının bilinmesi olası risklerin de önüne geçecektir. Yanlış bir hamle yapıldığında işler ters gidebilir ve geri dönülmez bir adım atmış olabilirsiniz. Bunu engelleyebilmek için kontaktör nedir ve ne işe yarar? Kontaktör nasıl bağlanır biliyor olmanız gerekiyor.

Okuyarak hepsini öğrenebilirsiniz. Sadece birkaç dakikanızı ayırmanız gerekecek.

Kontaktör Nedir? Ne İşe Yarar?

Kontaktörler, motor sisteminin korunmasında ciddi bir role sahiptir. Ayrıca motorların anahtarlanmasında kullanılan etkili bir parçadır. Röleye benzer ama yüksek akımlarda kullanılabilirler. Buna ek olarak kontaktörler uzaktan kontrol edilmek zorundadır ve elektrik kontrol fonksiyonuna da sahiptir.

Peki bu durumda kontaktör ne işe yarar?

  • - Az önce de belirttiğimiz üzere motor sisteminin çalışmasında son derece önemli bir yere sahiptir.
  • - Bir noktadan bir noktada enerji akımımın sağlanmasında kullanılır.
  • - Aşırı akımda kendini kapatmaz. Bu sebeple de evlerde ya da iş yerlerinde kontaktör kullanımı yaygındır.
  • - Tek başlarına kullanılamazlar. Sigorta, termik röle gibi parçalarla bir arada olmak zorundadır.
  • - Kolaylıkla durdurulabilir bir sistemleri mevcuttur.

Tek başlarına kullanılamamasının en büyük sebebi ise yüksek akıma dayanıklılardır ve tek başına olduklarında motora zarar verme ihtimalleri çok yüksektir.

Kontaktör Çeşitleri Nelerdir?

O halde kontaktör çeşitleri nelerdir ve bu sistem nasıl çalışıyor?

  • - Güç kontaktörleri: Piyasada en fazla bulabileceğiniz kontaktörlerdir. 3 ya da 4 kulpa sahiptir ve 750 kW özelliği bulunuyor.
  • - güç kontaktörlerinden biraz daha küçük olan modeller de 5.5 kW özelliğine sahip.
  • - Bir başka çeşidi de ses çıkarmaz ve açma kapama sesinden rahatsız olma gibi bir durum yaşamazsınız. Genelde ev ve binalarda kullanımı tercih ediliyor.
  • - Demiryolu sektöründe ve endüstri alanında kullanılan model ise DC/AC türü yüksek gerilimi kaldırabilen modellerdir.
  • - Kompanzasyonlarda da özel üretilen modeller kullanılıyor.

Hangi alanda ihtiyaç varsa ona uygun olan model seçilir ve bu sebeple de her birinin özelliğinin, farkının biliniyor olması son derece önemli. Buna bağlı olarak seçimi yapacak ya da bağlayacak kişi, uzman olmak zorundadır.

Kontaktör Çalışma Prensibi

Peki kontaktörler nasıl çalışır? Kontaktör çalışma prensibi nedir?

Elektromanyetik devre elemanı olarak bilinen kontaktörler bobin uçlarına enerji verilerek farklı karakteristiğe sahip yüklerin anahtarlanmasını sağlıyor. Bütün çalışma prensibi bu amaç etrafında şekilleniyor.

Buna ek olarak kontaktörün çalışma prensibi a-b uçlarına uygulanan gerilimle demir nüvede manyetik alanı belirlemesine dayalıdır. Mıknatıslanma oluşur ve paleti kendisine doğru çeker. Böylece açık kontaklar kapatılır, kapalı olanlar da açılır.

Kontaktör nasıl bağlanır dediğimizde de şu adımlar izlenmeli:

  • - Sabit durumdaki giriş bölgesine sigorta çıkışından gelen enerji kablosu bağlanmalıdır.
  • - Böylece çıkan kablo motorun ya da alıcıların giriş bölgesine bağlantısını gerçekleştirilir.
  • - Bu şekilde işlem tamamlanır ve bağlanma tamamlanır.

Son olarak yardımcı kontaktör nedir sorusunun da cevabını sizlerle paylaşalım. Yardımcı kontaktörler, görünüş bakımından güç kontaktörüne benzerler. Ama yapı gereği röleyi andıran bir tür devre elemanıdır. Çok farklı dizilimlere sahiptir, açık ve kapalı kontaklar bulundurur. Bu kontaklar da kumanda etrafındaki sinyallerin iletilebilmesi için kullanılır.

Bu yazıyı okuduktan sonra kontaktörler hakkında daha fazla bilgi edindiniz. Eğer kontaktör bağlamanız ya da bu alanda çalışmanız gerekirse artık onun ne olduğunu ne işe yaradığını ve ne için kullanıldığını çok iyi biliyorsunuz.

Kontaktör Nasıl Bağlanır?

Kontaktör Nasıl Bağlanır?

Yüksek akımlarda kullanım için uygun elektrik kontrollü anahtarlama cihazları olankontaktörler, devrelerin olmazsa olmaz ekipmanları arasında yer alır. Bu da kontaktörlerin devrelere doğru şekilde bağlanmasını zorunlu hale getirir. Montaj yapmadan önce pek çok kişi gibi siz de kontaktörlerin nasıl bağlanabileceğini merak ediyor ve araştırıyor olabilirsiniz. Peki anahtarlama amacıyla kullanılan kontaktör devreye nasıl bağlanır? Kontaktörlerin bağlantı işlemlerini yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bağlantı sırasında ve sonrasında ne gibi sorunlar oluşabilir? Gelin tüm bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım.

Kontaktör Bağlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kontaktör bağlantısına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken detaylara göz atarak işlem öncesinde, sırasında veya sonrasında oluşabilecek muhtemel sorunların önüne geçebilirsiniz. Tüm bağlantı süresince dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ürün bağlantılarını gerçekleştirmeden önce etiket değerlerinin bağlayacağınız sistemle uyumunu kontrol etmelisiniz. 
  • Kontaktör vidalarını sıkarken daima yan kısımda belirtilen tork değerlerine uygun sıkma işlemi gerçekleştirin. 
  • Aşırı güç uyguladığınızda vidalar deforme olabilir ve bu durum da elektriksel ark meydana getirebilir. 
  • Kontaktörlerin yan bölümlerinde NO ile NC biçiminde belirtilen yardımcı kontak girişleri bulunur.
  • Yardımcı kontak girişlerine kesinlikle faz beslemelerinden birini bağlamamalısınız. 

Kontaktör Bağlantı Adımları

Kontaktör bağlantılarını oluştururken temel olarak farklı harf ve numaralarla gruplandırılmış uçlara dikkat etmek yeterlidir. Tüm işlemlerinizi kontaktör üzerindeki uçlara bağlı olarak gerçekleştireceğiniz için bu konuda ekstra dikkatli olmanız gerekir. "Kontaktör nasıl bağlanır?" sorusunu aşama aşama cevaplamaya çalışalım:

  • Öncelikle kontaktör bağlantı şemasına uygun şekilde ürünün sabit giriş barasına, sigorta çıkışından ulaşan enerji kablosu bağlanır.
  • Kontaktörün çıkış barasından gelen kablo ise motorun ya da alıcıların giriş klemenslerine bağlanır. Temel bağlantı işlemleri bu şekildedir.
  • Kontaktörün elektrik panosuna montajı gerçekleştirilirken ray veya sac üzerine bağlantısı yapılır.
  • Kontaktör hareket ettirilmeden bağlantının yeri işaretlenir ve ardından markalanır.
  • İşaretlenmiş kısım delinir. Delme ve markalama işlemi ardından tornavidayla kontaktör bağlantısı bitirilir.
  • Kontaktör, raya bağlanırken belirli bir açıda yakınlaştırılır ve altında yer alan raya düzgün bir biçimde oturtulur.
  • Eğer 3 kutuplu bir kontaktör bağlıyorsanız öncelikle A1 ve A2 uçlarını bulmalısınız. Bu uçlar bobin giriş uçlarıdır.
  • Bobin enerjilendiğinde kontaktörün ana güç kontakları kapanacaktır. A1'e fazı, A2'ye nötrü bağlamalısınız.
  • Son olarak da adım adım L1, L2 ve L3 ana güç kontak beslemelerini gerçekleştirmelisiniz. 

Kontaktör Bağlantısında Oluşabilecek Sorunlar

Kontaktörleri doğru şekilde seçmek ve bağlantılarını doğru şekilde gerçekleştirmek, sonrasında yaşanabilecek teknik problemlerin ve arızaların önüne geçmek açısından oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda doğru kontaktör seçimi ve bağlantısı yapılsa dahi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu tarz durumları önceden bilirseniz, sorunun çözümüne ulaşmak için harcayacağınız zamanı ve eforu en aza indirebilirsiniz. Örneğin; kontaktör bağlantısının ardından en sık görülen problemlerin başında kontak yapışması ve bobin yanması gelir. Ana güç kontaklarından taşıyabileceğinin üzerinde akım geçirilirse kontaklar kapandıktan kısa bir süre sonra fazladan ısınır ve bu ısınma etkisi ile birbirine yapışır. Kontaktörler, kompakt şalter ya da motor koruma şalteri gibi bir koruma elemanı içermez. Şalterler üzerinden aşırı akım geçtiği takdirde açma yaparlar. Ancak kontaktörlerin üzerinden fazla akım geçtiğinde ana kontaklar birbiriyle yapışır. Yine benzer şekilde bobin uçlarına uygulanan gerilim, normalin dışında olursa bobin aşınarak yanma yapabilir. Bu yüzden güç kontakları ile bobin, kesinlikle katalog değerlerine uyan gerilim ve akımla beslenmelidir. Kontaktörle birlikte mutlaka şalter, sigorta ve benzeri koruma elemanları kullanılmalıdır. Aksi takdirde pek çok açıdan tehlike yaratabilecek durumlar ortaya çıkarak hem devreleri hem can güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir