cilt kaşıntıya ne iyi gelir bitkisel / Kaşıntıya Ne İyi Gelir? Evde 10 Bitkisel Destek - Nefis Yemek Tarifleri

Cilt Kaşıntıya Ne Iyi Gelir Bitkisel

cilt kaşıntıya ne iyi gelir bitkisel

Alerjik kaşıntıya iyi gelen, hemen geçiren 11 bitkisel çözüm yöntemi

Alerjik kaşıntı; yanlış beslenme ve hava kirliliği gibi çevresel etkenler, kullanılan ilaçların yan etkisi gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Bazı besinler tüketildikten sonra da kişide alerjik kaşıntı görülebilir. Alerjik kaşıntının geçmesi için cildiye doktorunun veya eczacının önereceği krem ve ilaçları kullanabilir yahut aşağıda bildireceğimiz karbonat, elma sirkesi, nane yağı, bal gibi doğal yöntemler ile kaşıntıya şifa bulabilirsiniz… Alerjik kaşıntı şu belirtilerle beraber görülebilir:

ALERJİK KAŞINTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alerjik kaşıntıya şu belirtiler eşlik edebilir:

  1. Alerjik kaşıntının ana belirtisi cildin çeşitli yerlerinde kaşıntı olmasıdır.
  2. Ciltte kızarma
  3. Deride kabarmalar
  4. Ciltte döküntü
  5. Yama şeklinde lekeler
  6. Dudak, yüz ve dilde şişme

ALERJİK KAŞINTI NEDEN OLUR?

  1. Genetik. Ailenizde alerjik kaşıntı öyküsü varsa bu durum sizde de görülebilir.
  2. Tüketilen besinlere bağlı olarak vücutta bir takım gıda alerjileri baş gösterebilir. Özellikle de kuruyemişler ve meyveler vücutta alerjiye sebep olan yaygın besinler arasındadır.
  3. Alerjiye sebep olan bir diğer madde ise solunum yoluyla alınan bu şekilde vücuda giren maddelerdir. Bu maddelerin başında polenler, parfüm, çiçek vb. gelmektedir. Bu tür maddeler vücuda solunum ile girer ve alerjik kaşıntıya yol açar.
  4. Alerjik kaşıntının bir diğer sebebi ise kontakt dermatit olabilir. Kontakt dermatit deride fiziksel temas ile oluşan döküntülerdir ve bu alerjik kaşıntıya yol açmaktadır.
  5. Şampuanlar, vücut kremleri, vücut spreyler, lateks (yoga matlarında ve spor sutyenlerinde kullanılır ) ve spandeks (spor giyiminde kullanılan maddeler) yaygın alerjenlerdir.

ALERJİK KAŞINTI NASIL GEÇER?

Alerjik kaşıntının geçmesi için Cildiye doktoruna gidip doktorun verdiği antihistaminik ilaç ve kremleri kullanabileceğiniz gibi doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz. Alerjik kaşıntı, mutfağınızda bulunan karbonat, limon suyu ve bal gibi malzemeleri kullanarak geçebilir. Aşağıda bildireceğimiz yöntemlerden dilediğinizi uygulayabilirsiniz:

KARBONAT

Karbonat alkali bir maddedir. Alerjiden dolayı hasar görmüş bölgenin pH değerini eski haline getirmeye yardımcı olur, kaşıntıyı giderir. Bir yemek kaşığı karbonata biraz su ekleyip macun kıvamına getirin. Bu macunu kaşınan bölgeye sürüp yarım saat bekleyip yıkayın.

ELMA SİRKESİ

Elma sirkesi birçok cildi hastalığı için yüzyıllardır kullanılagelmiştir. Güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sayesinde alerjinin neden olduğu kaşıntıya şifa olur.

Bunun için 1 bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesini ekleyip güzelce karıştırın. Ardından bir parça pamuğu bu karışımın içine batırıp cildinizde kaşınan yere sürün. Sürdükten sonra kuruması için dakika kadar bekleyin. Bekleme süresi dolduktan sonra bölgeyi temiz su ile yıkayın. Bu yöntemi kaşıntı geçene kadar günde 2 defa düzenli olarak uygulayın.

SOĞUK KOMPRES

Soğuk kompres de alerjinin neden olduğu kaşıntıyı dindirmeye yardımcı olacaktır. Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın. Bunu kaşınan yere tutun.

NANE YAĞI

Nane yağının içeriğinde bulunan mentolün en belirgin özelliklerinden birisi iltihap sökücü etkisinin olmasıdır. Bu yüzden cildinizde kaşıntılı olan döküntülerin üzerine nane yağı uygulaması yapmanız faydalı olacaktır. Bunun için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, hindistancevizi ya da jojoba yağı ile damla nane yağını karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı kaşıntı olan bölgeye sürün. Sürdükten sonra ciltte dakika bekletmeniz gerekmektedir. Bu süre dolduktan sonra bölgeyi su ile yıkayın. Bu uygulamayı her gün defa tekrarlamaya özen gösterin.  Kısa süre içinde ciltteki kaşıntının geçtiğini fark edeceksiniz çünkü nane yağında bulunan mentolün ciltteki kaşıntıyı anında rahatlatan bir etkisi bulunmaktadır.

ALOE VERA JEL

Aloe vera jel alerjik cilt kaşıntılarına doğal çözümdür. Bunun için aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içerisindeki jeli çıkarın. Çıkardığınız bu jeli cildinizde kaşıntı olan bölgeye direkt olarak sürüp 30 dakika bekletin. Sonrasında su ile bölgeyi durulayın. Bu yöntemi birkaç gün boyunca günde 3 defa tekrarlayın.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Özellikle bebek ve çocuklarda ciltte görülen alerjileri geçirmek için başvurulması gereken doğal yöntemlerden birisi Hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri cildi nemlendirme konusunda oldukça etkilidir. Ek olarak, içeriğinde bulunan iltihap sökücü ve analjezik etkiler ciltteki birçok problemi tedavi etmeye yardımcıdır. Bunun için küçük bir cezvenin içine 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı alıp kısık ateşte ısıtın. Isındıktan sonra cildinizde kaşıntı olan bölgeye sürün. Cildinizde 30 dakika beklettikten sonra suyla yıkayıp kurulayın. Bu yöntemi cildinizdeki kaşıntı geçene kadar günde defa tekrarlamalısınız.

YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler ile alerjik reaksiyon nedeniyle kaşıntılı cilt için harika bir çözümdür. Yulaf ezmesini akşamdan sudan bekleyip yumuşamaya bırakın. Ertesi sabah suyunu süzüp yulaf ezmesini blenderdan geçirip kaşınan yere sürün. 20 dk. bekletip yıkayın.

ÇAY AĞACI YAĞI

Çay ağacı yağının içeriği; iltihap ve mikrop karşıtı bileşenler ile doludur ve işte bu sayede ciltte meydana gelen kaşıntı dahil birçok probleme iyi gelmektedir. Çay ağacı yağı alerjinin neden olunduğuna kaşıntıya da şifa olabilir. 1 yemek kaşığı zeytinyağına damla çay ağacı yağı katın.  Hazırladığınız bu karışımı direkt olarak kaşıntı olan bölgeye sürüp dakika bekletin. Bekleme süresi dolduktan sonra bölgeyi su ile yıkayın. Bu uygulamayı düzenli olarak günde defa tekrarlamalısınız.

ÇEMEN TOHUMU

Alerjik kaşıntıyı geçirmek için faydalı yöntemlerden bir diğeri de çemen tohumudur. Bunun için çemen tohumunu bir gece önceden ılık suda bekletin. Sabah çemen tohumunun suyunu süzün ve tohumları bir kaba alıp blenderdan geçirin. Hazırladığınız bu ezilmiş çemen tohumunu ciltte kaşınan yere sürüp kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra cildi ılık suyla yıkayıp kurulayın. Bu doğal yöntemi haftadaen az 3 defa uygulamaya özen gösterin.  

LİMON SUYU

Limon suyunun içeriğinde bulunan asetik ve sitrik asitler ciltte tahriş ve iltihap  önleyici özelliğe sahiptir. Dolayısıyla ciltte alerji sonucu meydana gelen kaşıntı ve iltihabı azaltmak için limon kullanabilirsiniz. Bunun için bir parça pamuğu limon suyuna batırın ve ardından ciltte kaşıntı olan bölgeye uygulayın. Eğer hassas cilde sahipseniz limon suyuna bir miktar su ekleyerek seyreltmelisiniz. Uyguladıktan sonra limon suyu ciltte kuruduktan sonra cildinizi soğuk su ile durulayabilirsiniz. Alerjik kaşıntıyı dindirmek için günde 2 defa bu yöntemi uygulamalısınız.

BAL

Balda mikrop ve iltihap karşıtı özellliklerin yanısıra nemlendirici bileşenler de yer alır. Bu yüzden cilde bal sürmek; ciltte kuruluk problemini, enfeksiyonları ve alerjik kaşıntıyı dindirecektir. Bunun için bir miktar balı mikrodalga fırında birkaç saniye ısıtın. Ardından bir parça pamuğu ılık bala batırıp ciltte kaşıntı olan bölgeye sürün. Sonrasında dakika bekledikten sonra cildinizi ılık su ile durulayın.

Kaşıntı, çok rahatsız edici bir cilt sorunu olup, görüldüğü andan itibaren kişinin günlük düzenini bozmaktadır. Şiddetle nüksetmesi, uykusuzluğa ve strese neden olmaktadır. Kaşıntı, genellikle az su tüketiminden kaynaklı kuruluk, egzama, mantar ve alerjilerden kaynaklı görülür. Ancak, cilt problemleri dışında altta yatan akciğer ve böbrek hastalıklarından kaynaklı olabileceği ihtimali de belirtilir. Kaşıntı, herhangi bir hastalığı olmayan bireylerde doğal bir dürtü olarak görülür. Ancak gün içinde sürekli devam eden, kişiyi rahatsız edecek boyutta nükseden kaşıntı için deri ve zührevi hastalıkları uzmanına danışarak kaşıntının temelde neyden kaynaklandığı tespit edilerek doğru tedavinin uygulanması gerekmektedir. Ancak yapılan tetkiklerde herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması halinde kaşıntının çabucak geçmesi için alışkanlıkların gözden geçirilerek değiştirilmesi, doğal ve pratik yollara başvurulması tavsiye edilmektedir. 

Kekik yağının faydaları nelerdir? Boğaz ağrısına iyi gelen kekik yağı nasıl kullanılır?

Kaşıntının Nedenleri nelerdir?

Kaşıntı cilt hastalıkların en güçlü belirtisi olarak görülen, genellikle cilt kuruluğu, mantar, egzama gibi hastalıklardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte aşırı stres, baskı altında kalmak da kaşıntıya neden olmaktadır. Stres ve üzüntü birçok hastalığın nedeni oluğu gibi kronik ve şiddetli kaşıntıya neden olmaktadır. Deride döküntü, kızarıklık gibi semptomlarla görülen kaşıntının başlıca nedenleri şöyledir:

  • Böcek-sinek ısırığı, arı sokması, uyuz, egzama, mantar, suçiçeği, isilik gibi cilt hastalıkları

  • Gün içinde az su tüketiminden kaynaklı ciltte meydana gelen kuruluk

  • Nemsizlik ve kuruluk

  • Vitamin ve mineral eksikliği

  • Akciğer, böbrek hastalıkları

  • Tiroid hormonlarının sağlıklı çalışmaması

  • Alerji

  • Astım

  • Stres

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Kaşıntının neden kaynaklı olduğu, altta yatan sebepleri inceledikten sonra herhangi ciddi bir hastalıktan kaynaklı olmadığı tespit edilmesi halinde doğal yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Kaşıntının geçmesi için ilk olarak kaşıntıya neden olan alışkanlıkların değiştirilmesi tavsiye edilir. Kaşıntının geçmesi için kişisel temizliğe dikkat edilmesi, gece yatarken vücudun nemlendirilmesi ve gün içinde vücudun ihtiyacı kadar su içilmesi önerilmektedir. Kaşıntıya iyi gelen doğal tedavi yöntemleri şöyledir:

1- Aloe Vera: Cildin yenilenmesine yardımcı olan aloe vera, kozmetik sektöründe en sık kullanılan ürünlerdendir. Kaşıntıyı hafifleterek kişilerin rahatlamasına yardımcı olan aloe vera, su ile seyreltilip kaşınan bölgeye masaj yaparak uygulandığında kaşıntıyı geçirdiği belirtilir. Aloe vera yağı da aynı şekilde saç derisi ve vücudun diğer yerlerine masaj yaparak uygulandığında kaşıntıyı hafifletmektedir. 

Aloe vera faydaları nelerdir? Aloe vera ile cilt bakımı nasıl yapılır? Aloe vera jeli kullanımı

2- Nane Yağı: Antiseptik özelliği sayesinde vücutta meydana gelen herhangi mikrobik nedenden kaynaklı görülen kaşıntının geçmesi için nane yağının kullanılması tavsiye edilir. Kaşınan bölgeye masaj yaparak sürüldüğünde kaşıntıyı hafiflettiği görülür. 

Taze nanenin faydaları nelerdir? Solunum yollarını açan nane limon hazırlanışı

3- Defne Yaprağı: Cilt hastalıklarında rahatlatıcı etkiye sahip olan defne yaprağı 1 su bardağın içine eklenip dakikakaynattıktan sonra cilde masaj yaparak uygulandığında cildi rahatlattığı ve kaşıntıyı hafifletmektedir. 

Defne yaprağının faydaları nelerdir? Kuru defne yaprağı nasıl tüketilir?

4- Elma Sirkesi: Antiseptik yapısıyla kaşıntı ve kızarıklığı kısa sürede tedavi eden elma sirkesi, su ile seyreltilip cilde uygulandığında kaşıntıyı kısa sürede rahatlattığı belirtilir. Su ile seyreltilen elma sirkesiyle cilt temizlenir ve ardından bol su ile durulanır. Cildin kurumaması için de cilt tipine uygun nemlendirici ile nemlendirilmesi tavsiye edilir. 

Doğal antioksidan sirkenin faydaları nelerdir? Sabah sirke içmek hangi hastalıklara iyi gelir?

5- Su: Günden en az 1,5 litre su içmek, cildin nem dengesini sağlayarak kuruluktan kaynaklı kaşıntı ve kızarıklığı engellemektedir. 

Ceviz suyu diyeti nasıl yapılır? Sarımsaklı ceviz suyu diyeti zayıflatır mı?

6- Lavanta Yağı: Egzama gibi cilt hastalıklarına oldukça iyi gelen lavanta yağı, kaşıntının olduğu bölgeye masaj yaparak uygulanması tavsiye edilmektedir.

Lavanta yağının faydaları nelerdir? Lavanta yağı nasıl kullanılır?

Burun Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Toz, duman, kötü koku gibi nedenlerden ortaya çıkan burun kaşıntısı için burnun temiz suyla bol bol temizlenmesi tavsiye edilir. Bununla birlikte sirkeli su ile de burun kanallarının dezenfekte edilmesi kaşıntının kısa sürede geçmesini sağlamaktadır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası