lif atması nedir / Lif kopması neden olur? Lif kopması belirtileri nelerdir? - Sağlık Haberleri

Lif Atması Nedir

lif atması nedir

Kas yırtılması nedir, neden olur? Kas yırtılması (zedelenmesi) belirtileri ve tedavisi

Günlük yaşam içerisinde gerek çalışma koşulları gerek de yanlış hareketler kaslar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olur. Kas yırtılması da en çok karşılaşılan problemlerin başında yer alır. Hareketsiz olan kaslar ani bir hareket ile karşılaşırsa yırtılma meydana gelir. Kas yırtılması da hem ağrılı bir süreçtir hem de kişinin günlük hareketlerini bir süre kısıtlar. İşte kas yırtılması hakkında merak edilen her şey.

Kas Yırtılması Nedir?

Farklı nedenlerden dolayı kaslar çok fazla zorlanabilir. Bu zorlanmada liflerin kopmasına sebep olur. Bu lif kopması kas yırtılması olarak tanımlanır. Kas yırtılmasının yaşandığı yerde lifler kanar ve bu kanamalar sonucunda ağrı ve şişlik meydana gelir.

Kas Yırtılması Belirtileri

  • Kas yırtılmasının olduğu yerde ağrı hissedilir.
  • Şişlik meydana gelir.
  • Deride renk değişikliği meydana gelir.
  • Basit hareketlerde bile zorlanma yaşanabilir.

Kas Zedelenmesi Nasıl Geçer?

Kas yırtılması meydana geldikten sonra kişiler eğer spor yapıyor ise bir süre bu sporlarına ara vermelidirler. Bunun yanı sıra buz uygulaması yapılmalıdır. Bu buz uygulamasına en az 3 gün devam edilmelidir. Ardından kasın yırtıldığı bölge bir bandaj yardımı ile sıkıca sarılmalıdır.

Kas Zedelenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kas yırtılması meydana geldiğinde hızlı bir şekilde tedavi uygulanması gerekmektedir. Aksi halde kas yırtılması ilerleyebilir ve yırtılmanın meydana bölgede hareket kısıtlılığı meydana gelir.

Bacakta Kas Yırtılması

Bacakta kas yırtılması genel olarak spor ve egzersiz sonrası meydana gelir. Ağır spor yapan kişilerde kas yırtılması görülme ihtimali daha yüksektir. Bacakta kas yırtılması meydana gelirse kişiler spor yapmaya ara vermeli ve hızlı bir şekilde tedavi uygulamalıdır.

Kolda Kas Yırtılması

Kas yırtılması genel olarak bacaklarda meydana gelse de kol ve omuzda da meydana gelebilir. Bu yüzden kişiler kolda kas yırtılması ve omuzda kas yırtılması hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Kol ve omuzda meydana gelen kas yırtılmasının sebepleri arasında yaş ilerlemesinden dolayı eski gücün olmaması ve adelelerin güç kaybetmesi yer alır. Bunun yanı sıra temizlikle ya da çalışılan işte sürekli olarak zorlayıcı hareketleri tekrar etmek de omuz ve kollarda kas yırtılmasına sebep olur.

Kas Yırtılması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.

Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?

Kas yırtılması meydana geldikten sonra yırtılmanın meydana geldiği bölgede bazı belirtiler oluşur. Kas yırtılmasının anlaşılmasını sağlayan 6 önemli belirti vardır. Bunlardan biri yırtığın oluştuğu bölgede ağrı oluşmasıdır. Bir diğeri ise cilt üzerinde meydana gelen şişlikler ve morluklardır. Bunun yanı sıra ciltte hassasiyetin meydana gelmesi ve hareketlerin kısıtlanması da kas yırtılması olduğunun işaretidir. Kas yırtılmasının olduğu kısımda göçme de meydana gelebileceği gibi liflerin koptuğu yerde kramplar da meydana gelir. Bu belirtilerden biri ile karşı karşıya kalındığında doktora başvurulmalıdır.

Lif kopması nedir, nasıl anlaşılır?

Lif kopması son birkaç yıl içerisinde daha da sık rastladığımız basit bir rahatsızlık olarak düşünülürken bu durum ameliyata kadar ilerleyebiliyor. Lif kopmasını anlayıp anlamamakta mümkün. Hastalığın temelinde vücudun zorlanması ve ağır yük taşımak yatıyor. 

Lif kopması vücudumuzun çeşitli bölgelerinde gerçekleşebiliyor. Lif kopması nedir, belirtileri nelerdir, neden olur ve nasıl tedavi edilir gibi merak edilenleri Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Emre Toğrul sizler için AjansHaber’e anlattı.

“LİF KOPMASI İKİ ŞEKİLDE OLUR”

Lif kopmasını, insanlarda kırmızı ve beyaz renkte olmak üzere ikiye ayıran ve “kırmızı kısmına adalenin telvesi, beyaz kısmına ise tendon denir” şeklinde tanımlayan Toğrul böyle devam etti:

“Lif kopması iki şekilde olur. Tendonların yani beyaz kısmın beslenmesi veya esnemesi adale kadar rahat olmadığı için bu kısımlarda bir zorlama sırasında tendon, kopabilir ve yaralanabilir. Lif atması dediğimiz olay da adalenin kendi içindeki sivril dediğimizi lastik gibi ince ince üniter yapıların kopup ayrılması ve kanamanın içe doğru olmasıdır.”

“LİF KOPMASININ NEDENLERİNİN BAŞINDA SPOR VE KAZA GELİR”

Lif kopmasına nedenlerinin başında spor ve kaza gelir. Lif kopan yerde şiddetli bir ağrı belirir. Elle tutulur, gözle görülür bir şişlik oluşur. Lif ince kısmındaysa o bölgede tendonun devamlılığını sağlaması gerekirken, elimizi o kısma koyduğumuz zaman devamlılığının bozulduğunu ve aralık oluştuğunu görürüz. Hastalar bu tür bir durum varsa o zaman tendonun koptuğunu anlayabilir. Şişlikten veya kanamanın (ekimor) dışa doğru olmasından lif kopmasının olduğunu anlayabiliriz.

“AĞIR BİR YÜKÜ TAŞIYARAK LİF ATMASINA NEDEN OLUNABİLİR”

Lif kopması dediğimizde ilk akla bacak kısmı gelse de omuz, kol, dirsek, ön kol, ayakta, elde gibi vücudun çeşitli yerlerinde lif kopması gerçekleşebilir diyen Toğrul, “Kolun kaldıramayacağı kadar ağır bir yükü taşıyarak, lif atmasına neden olabilir. Mesela bilek güreşi yapanlarda, bir şey fırlatırken, spor sırasında ani hareketlerde bulunma, yüksek zıplayıp düşme, yaşlılığa bağlı adalenin kasılma gücünden dolayı lif kopması veya lif atması gerçekleşebilir. Özellikle topuğun arkasındaki uyluğun ön tarafındaki liflerde, pazı adalesi dediğimiz yukarıdaki dirsekte ve biceps dediğimiz adalelerde lif atması gerçekleşir.“ dedi.

“TEMELİNDE ANİ VE ZORLAYICI HAREKETLER VARDIR

Lif kopmasının temelinde ani ve zorlayıcı hareketler vardır olduğunu vurgulayan Toğrul şöyle devam etti:

Lif kopmasını yaşamak istemeyen kişiler taşıyabileceği yükten fazlasını taşımamalıdır ve ani hareketlerde bulunmamalıdır. Lif kopması yaşayan kişiler hareketlerinde kısıtlamalar ve yürüme zorluğu yaşayabilir. Temelinde o lifi taşıyan kas grubunun yükün ani bir zorlanmaya maruz kalması neden olur.

“LİF KOPMASI YAŞANDIĞI ANADA BUZ TAKVİYESİ, İYİLEŞME SÜRESİNİ KISALTIR”

Lif attığı zaman saydığımız belirtileri hissettiyse, ani bir travmadan sonra hastanın ilk yapacağı iş o yere buz takviyesinde bulunmasıdır. Kişi bu takviyeyi havlu veya bir bezin üstünden yapabilir. Bu takviye damar dışına daha fazla kan sızmasına engel olur. Ayrıca lif kopması yaşandığı anda buz takviyesi, iyileşme süresini kısaltır. Daha sonrasında o bölgeye hareket kısıtlaması yapmak lazım. Adaleyi tekrar tekrar zorlarsanız oradaki hasar ve zarar daha da büyür.

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

"Artık Emar diye bir yöntem var. Emar bize lifin ne kadar attığını veya atmadığını göstermeye yardımcı oluyor. Mutlaka bir doktor muayenesinden sonra Emar değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu tür olaylarda kesinlikle geç kalmamak lazım. İşin kronikleşmemesi için lif kopmasında erken teşhis çok önemlidir. Bu tür bir olay yaşadığında hastanın hemen bir hekime başvurup, tanı koyulduktan sonra yapılacak ve yapılmayacakların bir listesi oluşturulması lazım. Küçük bir problemken daha büyük bir hale gelmemesi için bu şart. Bu hastalıkta çok yoğun bir ilaç tedavisine gerek yok ama bazı lif kopmalarında ameliyat gerekebiliyor. Bu duruma da zaten doktor karar verir."

Kas yırtıkları, günümüz dünyasının getirdiği önemli problemlerden olan hareketsizliklere ve oturuş bozukluklarına bağlı olarak çok daha sık görülmeye başlamıştır. Bu tarz yırtıklar insan yaşamını tehdit etmediği için her ne kadar fazla ciddiye alınmasa da, özünde ciddi rahatsızlıkları işaret edebilir. Bir sporcu için kas yırtılması, egzersizleri yanlış yaptığının bir göstergesi olabilirken, bir ofis çalışanı için kas yırtığı, oturuş bozukluğuna dikkat etmesi gerektiğini işaret eder. Hangi seviyede olursa olsun, kas yırtılmaları ciddiye alınmalıdır ve bir doktor kontrolünden geçmekte yarar vardır.

Kas Yırtıkları Nedir?

Kaslar liflerden oluşmaktadır. Bütün iskelet sistemi yapısında bulunurlar ve insanoğlunun hareket etmesini sağlarlar. Nedeni her ne olursa olsun, lifleri kopacak seviyede zorlayan her durum, kas yırtılmasına sebep olabilir. Beraberinde kanamalara da neden olur. Böylece şişlikler ve ağrılar meydana gelir. Kaslarda yaşanan yırtılmalar, aşırı kanlanma nedeniyle kolay iyileşmektedir.

Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtığı belirtileri genellikle her insanda aynı düzlemde ilerler. Fakat yırtılmanın boyutuna bağlı olarak semptomların şiddeti değişiklik gösterebilir.

  • Kasın ağrıması ve hassaslaşması
  • Şişme ve renk farklılığı oluşması
  • Basit hareketleri yaparken zorlanma, kramp girmesi
  • Kas gücünün bariz şekilde azalması, ağır yırtıklarda fonksiyon kaybı
  • Yırtılmanın yaşandığı kasta boşluk ya da eziklik hissi

Bütün bu belirtiler lif yırtılması gibi durumları işaret etmektedir. Bu tarz belirtilerin şiddetinin düşük olması, insanlar arasında küçümsenen bir durum olmasına neden olsa da, ileri seviye yırtıkların hareket kayıplarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Örneğin omuzda kas yırtılması belirtileri arasında olan ödem oluşması halinde, bütün bir kolun hareketliliği zarar görebilmektedir. Çünkü omuz kas yırtığı, kolun diğer bölgelerindeki hareketliliği de etkiler.

Kas Yırtıkları Neden Oluşur?

Kas yırtılmalarının genel sebebi, aniden gelişen ters hareketlerdir. Yırtılmaların nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir sporcu için ters bir hareket yapmak yırtılmaya sebep olabilirken, yaşlı bir insan için basit bir hareket bile yırtılma yapabilir. Bazı insanlar da mesleki olarak gerekliliği olan bir işi yaparken kas yırtılmasıyla karşı karşıya kalabilir. Isınmadan gerçekleştirilen ani hareketler ve egzersizlerde, yırtılmalar kaçınılmazdır.

Kas Yırtığı Tedavi Yöntemleri

Kas yırtığı tedavisinde çoğu hastaya ortak tedavi yöntemleri uygulanır. Burada önemli olan yırtığın bölgesidir. Omuzda kas yırtılması yaşayan biri ile kolda kas yırtılması ya da bacakta kas yırtılması yaşayan birine aynı tedavi uygulanamayabilir. Bir başka deyişle yırtılmanın bölgesine göre kas yırtığı ameliyatı farklılık gösterir. Günümüzde kas yırtılmaları genellikle artroskopik (kapalı ameliyat) yöntemleriyle tedavi edilmektedir. Ancak doktorlar her zaman cerrahi yollara başvurmazlar. Yırtık bölgesine soğuk uygulaması yapmak, yırtılan kası bandajla sıkıştırmak ve yırtık olan bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmaya dikkat etmek faydalı olacaktır. Bandaj yapıldıktan sonra ağrılar artarsa ya da şişme meydana gelirse, bu yöntemin faydası yok demektir. Böyle durumlarda bandaj uygulamasından vazgeçilmelidir. Günümüzde en popüler kas yırtığı cerrahilerinden birisi de, omuz yırtığı ameliyatı olmuştur.

Omuz Yırtığı Ameliyatı

Bir omuz yırtığında cerrahi yöntemler elzem hale gelmişse, uzman bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı süreci üstlenmelidir. Omuz için uygulanabilecek ortopedik ameliyatlar şunlardır:

  • Kemik çıkıntılarının tıraşlanması
  • Rotator manşet yırtıkları
  • Bağ tamiri yapılması
  • Labrum yırtıklarının tamirinin yapılması
  • Kist eksizyonu
  • Tekrarlayan omuz çıkıkları tedavisi
  • Eklem içi enflamasyonu temizliği ve serbest kıkırdak temizliği

Omuzda Kas Yırtığı Cerrahisi Sonrası

Hastaların bir geceliğine hastanede kalması faydalı olmaktadır. Hastaya antibiyotikler ve ağrı kesiciler reçete edilebilir. Hastaya kol gövde bandajı yapılır ve yatarak istirahat etmesi istenir. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda iyileşme çok daha hızlıdır. Ancak hastanın birkaç hafta istirahat etmesi yine de çok önemlidir. Aynı şekilde doktorların yönlendirdiği şekilde buz uygulaması yapmak, şişliklere iyi gelecektir. Öte yandan cerrahın önerdiği süre boyunca omuz askısı kullanmak gerekebilir. Omuz kas yırtığı ameliyatı sonrası yapılan fizik tedavi işlemleri de iyileşme sürecini hızlandırır. Omuz kas yırtığı egzersizleri sayesinde bölgedeki kaslar güçlendirilerek omzun eski kuvvetinin geri getirilmesi sağlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kas yırtılması kaç günde iyileşir?

Hafif dereceli kas yırtığı durumlarında haftada düzelebilirken, daha ciddi kas yırtılmalarında süre 6 haftaya kadar uzayabilir.

Kas kopması nasıl anlaşılır?

Kopma esnasında gelen ses, bölgedeki ağrı ve şişlikle anlamanız mümkün.

 

Avicenna Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktorları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası