topuk dikeni egzersizleri video / TOPUK DİKENİ için 27 fikir, | topuk dikeni, sağlık, youtube

Topuk Dikeni Egzersizleri Video

topuk dikeni egzersizleri video

Topuk Dikeni Tedavisi


Topuk dikeni olarak bilinen plantar fasit, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Ayağınızın altından geçen ve topuk kemiğinizi parmaklarınızla (plantar fascia) bağlayan kalın bir doku bandının iltihabını içerir.

Plantar fasiit genellikle sabahın ilk adımında bıçak gibi bir ağrı hissedilmesine neden olur. Ayağa kalkıp daha fazla hareket edildiğinde, ağrı normal olarak azalır, ancak uzun süre ayakta kalındıktan sonra veya oturulunca tekrar başlar.

Plantar fasiit, koşucularda daha sık görülür. Buna ek olarak, aşırı kilolu ve yetersiz topuk desteği olan ayakkabılar giyenler, plantar fasiit yani topuk dikeni olma riski daha fazla taşıyor.


Topuk dikeni belirtileri nelerdir?

Topuk dikeni belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Topuk dikeninin en belirgin özelliği sabah kalkıldığına ayak tabanında hissedilen ağrıdır. Sabah uyanıldığında ayakların dinlenmemiş olması, topukta ağrı ile uyanılması topuk dikeninin belirtileri arasındadır.
  • Uzun süre oturularak dinlenilmesi durumunda topukta ağrı birikmesi oluyorsa ve üzerine basıldığında ağrı hissediliyorsa topuk dikeni sorunu var demektir.
  • Topuk dikeni yaşam kalitesinin düşmesine yol açan bir rahatsızlıktır. Kişinin hareket kabiliyetini düşürür. Hasta topuklarının ağrısından rahat yürüyemez.
  • Topuk dikeni günlük ayak ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Ayağın aşırı yorulması durumunda topukta ağrı olması oldukça normal bir durumdur. Ancak ayağa aşırı yük yüklenmediği durumlarda bile topukta durduk yere ağrı oluyorsa topuk dikeni sorunu var demektedir.
  • Topuk dikeni direkt olarak topuktan başlar, başka bir bölgeden ayağa doğru yayılmaz. Topuk dikeni ağrıları tamamen bölgesel olan ve batma hissiyle birlikte ortaya çıkan ağrılardır.
  • Topuk dikeni yürüyüş bozukluklarına da yol açmaktadır. Bunlar yalpalayarak ve içe doğru basarak yürüme gibi sorunları da beraberinde getirir.

Topuk dikeninin sebepleri nelerdir?

Topuk dikeni kişinin yürüme süresini düşüren, yürüme bozukluğuna yol açarak yaşam standardını düşüren bir hastalıktır. Topuk dikeninin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Topuk dikeni aşırı kilolu kişilerde daha fazla görülür. Ayaklar vücuttaki fazla kiloları taşırken yıpranır ve topuk bölgesinde ağrıya neden olur. Çünkü kilonuzun 3 katı kadar daha fazla yük biner ayaklarınıza ve ayaklarınızın hasar görmesine yol açar.
  • Yana ya da içe basma gibi problemleri olan kişilerde de topuk dikeni riski çok daha yüksek olur. Bunun dışında aksama sorunu olanlarda da topuk dikeni sorunu görülebilir. Yürünürken ayağın bir bölgesine daha fazla ağırlık verilmesi ya da ayağın birine daha fazla ağırlık verilmesi gibi sorunlar topuk dikenine neden olmaktadır.
  • Hatalı ayakkabı seçimi de topuk dikenine neden olan faktörler arasındadır. Sert tabanlı ve kalitesiz ayakkabılar topuklarda ağrıya neden olur. Bu durum topuk dikenine yol açar.


Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?

Hastanın yaşam kalitesini düşüren topuk dikeninin tedavi edilmesi çok önemlidir:

        ESWT EN İDEAL VE ETKİLİ YÖNETİMDİR.

  • Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır.
  • Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Fizik tedavi akıllı egzersiz aletleriyle yaptırılan düzenli egzersizler, soğuk ve sıcak uygulaması, özel masajlar uygulanır. Akıllı egzersiz cihazları hastanın egzersiz ile sakatlanma riskini en aza indirir.
  • Fizik tedavi de hastanın göstermiş olduğu istikrar ve özen de tedavinin başarısına doğrudan etki eder. Tedaviye düzenli olarak katılması, hareketleri özenli yapması tedavi sürecinin hızlanmasını sağlar.
  • Doğru ayakkabı ve kaliteli ayakkabı seçimi de topuk dikeni tedavisine ve yakalanma riskine azaltmaya yardımcı olur. Ayakkabı seçiminde ortopedik ve ayak sağlığını koruyan ayakkabıların tercih edilmesine dikkat edilmelidir.
  • Aşırı kilolardan kurtulmak topuk dikene ve diğer birçok hastalığın tedavisinde size yardımcı olur. Hasta fizik tedavi ile birlikte diyet ve egzersize başlayarak kilo vermeye gayret etmelidir.
  • Topuk dikeninin tüm bu yöntemlerle rağmen tedavi edilememesi durumunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu süreç içinde topuk dikenine neden olan aşırı kilo, yürüme bozuklukları ya da diğer hastalıkların tedavisi de tekrarlama riskini ortadan kaldırmak için beraberinde tedavi edilmelidir.
  • Topuk yaraları da topuk dikenine neden olabilir. Bu nedenle ayak tabanındaki bu yaraların da tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sorunun tedavisi için ilaç, lazer ya da PRP tedavisi gibi teknikler uygulanabilir.

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, topuk ile ayak arkının arasında kalsiyum tortularının birikmesi sonucu oluşur. Biriken bu kalsiyum tortuları kemiksi bir hal alarak topuk bölgesinde dışa doğru bir çıkıntı oluşturabillir. Topuk dikeni noktasal, kanca şeklinde gibi değişik biçimlerde olabilir. Oluşan çıkıntı topuktan başlayarak ayak arkına yani ayağın orta kısmına doğru uzanabilir. Topuk dikeni sıklıkla, ayak tabanındaki ligamentlerin iltihaplandığı plantar fasiit ile birlikte görülür. 

Plantar fasiit, topuğu ayağın ön kısmına bağlayan ligamentin iltihaplanması sonucu oluşur.

Topuğun ayağın ön kısmına bağlayan ağ benzeri ligamentin adı plantar fasyadır. Kalın bir yapı olan plantar fasya ayak arkını destekleyerek yürüme, koşma gibi hareketlerin sorunsuzca yapılmasını sağlar. Ancak plantar fasya, günlük hareketlerde bu denli sık yer aldığından zamanla yıpranmaya, aşınmaya yatkın hale gelir. Topuk üzerindeki fazla baskı da plantar fasya ligamentlerine zarar verir. Tüm bunlar sonucunda plantar fasya inflamasyona uğrar, iltihaplanır. İltihaplanma da topukta sertliğe ağrıya neden olur. Topuk dikeni, toplumda en sık karşılaşılan ortopedik problemlerden birisidir. Özellikle koşucularda görülen topuk dikenine kilolu kişilerde de sık rastlanır. Ayak yapısına uygun ayakkabı seçmemek de yine topuk dikeni riskini artıran durumlardandır. 

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir. Topuk dikeni olan kişilerde topukta kemik benzeri küçük çıkıntılar fark edilebilir. Topuk dikeni ağrısının şiddeti; genellikle sabah saatlerinde, kişi ilk adımlarını atarken daha fazladır. Ağrı gün içerisinde zamanla azalır. Ancak gün içerisinde uzun süre ayakta durma ya da uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkma gibi davranışlarda da ağrı şiddetlenebilir. Yine merdiven çıkmak da topuk dikeni sorunu yaşayan kişiler için zorlayıcı olabilir. Topuk dikeni ağrısı egzersiz sırasında çok şiddetli olmaz ama ağrı egzersiz bittikten sonra şiddetini artırır. 

Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuk dikeni, ayaktaki kas ve ligament yapılarının uzun süreli aşınması sonucu topuktaki yumuşak dokuların hasar görmesi nedeniyle oluşur. Topuktaki kemiğin dışını saran zarın yırtılması da topuk dikeni oluşmasının bir sebebi olabilir. 

Yaşın ilerlemesiyle birlikte topuktaki yastıkçıların aşınması ve topuğun şok absorbe etme kapasitesinin azalması de diken gelişiminde etkilidir. 

Topuk gelişimi riskini artıran bazı faktörlerler şu şekildedir:

  • Atletik Aktiviteler: Koşma ve zıplama gibi aktiviteler, topukta ve ayak arkında aşınmaya neden olur.
  • Sert Zeminde Hareket Etmek: Sık sık sert zeminlerde yürümek, koşmak, zıplamak topuktaki yapıların yıpranmasına yol açar.
  • Topuk Yaralanması: Topun travmatik bir şekilde yaralanması, topuktaki kemiği saran zarın yırtılmasına neden olarak diken oluşumuna zemin hazırlayabilir.
  • Yaş: Yaş ilerledikçe topuk dikeni oluşma ihtimali artar.
  • Cinsiyet: Topuk dikeni kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülür.
  • Kilo: İdeal kilodan daha fazla kiloya sahip olmak, topuk üzerindeki baskıyı artırarak o bölgedeki yapıların daha hızlı aşınmasına yol açar.
  • Yanlış Ayakkabı Seçimi: Ayağı yeterince desteklemeyen, ayağa tam oturmayan ayakkabıların kullanımı da topuk dikeni açısından bir risk faktörüdür. 

Altta yatan bazı hastalıklar da topuk dikeni oluşumunda rol oynayabilir. Bu hastalıklar:

  • Reaktif artrit (Reiter hastalığı)
  • Ankilozan spondilit
  • Diffüz idiopatik iskelet hiperostozisi şeklinde sayılabilir. 

Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır?

Topuk dikeni, topukta ağrı yapan diğer hastalıklarla ve ayakla ilgili farklı problemlerle benzer belirti gösterdiğinden kişinin kendi başına tanı koyması mümkün değildir. Tanı için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Topuk dikenin teşhisi için ilk olarak hastanın tıbbi hikayesi alınır ve şikayetleri sorgulanır. Hastada topuktaki ağrının yeri, şiddetinin hangi zamanlarda artıp azaldığı gibi özellikler tanı için önemlidir. Yine hastada topuk dikeni için risk faktörlerinin olup olmaması da teşhis için yol göstericidir. 

Topuk dikeni muayenesinde doktor hastanın ayağında kızarıklık, şişlik gibi iltihaplanma belirtileri varlığı araştırılır. Topukta hassasiyet olması, topuk dikeni teşhisi için önemli bir bulgudur. Topuk dikeni tanısındaki en önemli tetkiklerden biri X-ray ışınlarla çekilen ayak grafisidir (filmidir). Topuktaki kemiksi çıkıntılar gözle görülebilecek boyutta olmayabilir ancak grafide bu yapılar net bir şekilde görülebilir. 

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıldır?

Topuk dikeni tedavisine ilk olarak hayat tarzı değişiklikleri ve istirahat ile başlanır. 

Topuk dikeni sorunu yaşayan kişiler, ayaktaki ağrıyı geçirmek için soğuk kompres uygulaması yapabilir. Ağrıyan bölgeye 15 dakika buz paketleri konularak ilgili bölge uyuşturulabilir. Ayrıca soğuk uygulaması şişliğin inmesine de yardımcı olur. Topuk dikenine bağlı şiddetli ağrı için kortikosteroid enjeksiyonu ile ayaktaki iltihaplanma azaltılabilir. Bu ilaçlarla hem ağrı azaltılır hem de iltihaplanmaya bağlı diğer belirtiler hafifler. Topuk dikenine bağlı ani başlangıçlı, kısa süreli ağrılar için ise basit ağrı kesiciler kullanılabilir. 

Topuk dikeni sonucu oluşabilecek uzun süreli, kronik ağrının rahatlatılmasında fiziksel terapi modaliteleri katkı sağlayabilir. Çünkü uzun süreli ağrı kontrolünde kortikosteroid ilaçlar devamlı kullanılamaz. Fizik tedavi egzersizleri topuk ve ayak arkında yer alan kas ve ligamentlerin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu egzersizlerin nasıl yapılacağı fizyoterapist tarafından hastaya öğretilir. Sonrasında hasta bu egzersizleri evde kendi başına yapabilir. 

Topuk dikeni ve plantar fasiit için en sık önerilen tedavi yöntemlerinden biri istirahattir. Dinlenme hem akut ağrının geçirilmesinde hem de durumun daha kötüleşmesinin engellenmesinde rol oynar. Özellikle dinlenme, uzun süre ayakta kaldıktan sonra ağrının hafifletilmesinde oldukça önemlidir. Ayakkabı içerisine konulan ortopedik tabanlıklar, ayak arkının desteklenmesini sağlar. Bunun yanı sıra topuktaki ağrının azaltılmasına da yardımcı olur. Ayrıca topuk dikeni olan kişiler ayağın her yerini saran rahat ayakkabılar tercih etmelidir. 

Topuk dikeni çok şiddetli ağrıya sebep oluyor ve giderek kötüleşiyorsa hastaya cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekebilir. Cerrahide hastadan topuk dikeni uzaklaştırılır, bazı durumlarda da plantar fasya rahatlatılır. Topuk dikeni ameliyatı ile hastadaki ağrı azaltılırken aynı zamanda hastanın hareket kısıtlılığı ortadan kaldırılır. Ameliyat yapılan hastaların çoğunda topuk dikeninin yanı sıra plantar fasiit sorunu da vardır. Çünkü sadece topuk dikeni sorunu olan hastalarda diğer tedavi yöntemleri genellikle yeterli olur. Topuk dikeni ameliyatı sonrasında iyileşme sürecini hızlandırmak için hasta, cerrahi yapılan bölgeye soğuk uygulaması yapabilir. Ayrıca ameliyat sonrası cerrahi yapılan ayağın üstüne basmadan önce hastanın belirli bir süre istirahat etmesi gerekir. 

Topuk dikeni, kişinin yürümesi başta olmak üzere pek çok günlük aktiviteyi kısıtlayabilecek özellikle ortopedik problemdir. Dolayısıyla topuk dikeni, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavide hastanın ağrısının şiddeti, ayaktaki deformitenin boyutu gibi pek çok faktör etkili olur. Tedavi sonrasında hasta günlük yaşamına daha rahat bir şekilde devam eder. Topuk dikeni şüphesi yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine başvurması faydalı olacaktır. 

TOPUK DİKENİ EGZERSİZLERİ RESİMLİ ANLATIM

 

 

 

 

Bir havlu veya uzun bir bezi şekilde görüldüğü gibi ayağınıza yerleştirin ve iki elinizle havluyu kendinize doğru çekin. Bırakmadan 5&#;e kadar sayın ve gevşeyin.

 

 

 

 

Silindir şeklinde sert bir cismi (soda şişesi, merdane vb.) ayağınızın taban kısmına masaj yapacak şekilde, aşırı bastırmadan ileri geri hareketlerle 3 dakika kadar yuvarlayın.

 

 

 

 

Bacak bacak üstüne atıp şekilde görüldüğü gibi bir elinizle ayak parmaklarınıza yakın kısımdan, diğer elinizle topuğunuzdan tutarak ayak tabanındaki kasları esnetecek şekilde ellerinizi ters yöne çekin. Bırakmadan 5&#;e kadar sayın ve gevşeyin.

Bu egzersizleri her sabah ve her akşam uygulayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası