robot hastanesi / Robotik Rehabilitasyon - Gaziosmanpaşa Hastanesi

Robot Hastanesi

robot hastanesi

Robotik Cerrahi

Avienna Ataşehir Hastanesi, robotik cerrahi yönteminden üroloji, kalp ve damar hastalıkları, genel cerrahi, kolorektal cerrahi, obezite cerrahisi, jinekoloji cerrahisi, kulak burun boğaz cerrahisi, tiroit hastalıklarının tedavisi gibi alanlarda faydalanmaktadır. Ataşehir Avicenna Hastanesi&#;nin alanında her biri uzman olan cerrahları, robotik cerrahinin getirdiği avantajlardan yararlanmaktadır.

Robotik Cerrahi ve Avantajları

Robotik cerrahi ve avantajları denildiğinde akla ilk olarak kan kaybındaki azlık ve kan nakli ihtiyacının olabildiğince az olması gelmektedir. Yine, ameliyat esnasında büyük kesiler yapılmadığından, hastanın ameliyat sonrası ağrıları da bir o kadar azalmaktadır. Buna bağlı olarak ağrı kesici kullanımında da ciddi düşüşe neden oluyor. Bunun yanında yine aynı sebeplerden kaynaklı olarak hastanın hastanede yatma süresinde de azalma görülüyor. Robot ile gerçekleştirilen ameliyatlardan sonra, hastaların günlük fiziksel aktivitelerine dönme hızında da büyük bir artış yaşanıyor.

Enfeksiyon Riski Azalır

Hastaların robotik cerrahi ameliyatı sonrası enfeksiyon riski azalmaktadır. Bunun nedeni olarak karnın büyük bir kesiyle açılmaması ve kanamanın azalmış olması da gösterilmektedir. Hastaların estetik olarak da mutlu olacağı sonuçlar elde ediliyor. Zira, büyük kesilerin vücutta kalacağı izler oluşmuyor, hastaya açılan 3 – 4 adet minik delik ameliyat için yeterli oluyor.

Robotik Cerrahi ve Görüntüleme

Standart kapalı ameliyatlarda görüntüler, tek bir kamera ile elde ediliyorken, robotik cerrahide yüksek çözünürlüklü iki kamera kullanılmaktadır. 12 kata kadar büyütülebilen üç boyutlu görüntüler ile rahat bir ameliyat yaşanır. Bir diğer deyişle robot, doktorunun eliyle giremeyeceği yerlere girebilir, doktorun göremeyeceği küçüklükteki yapıları görebilir. Robotik cerrahi ameliyatını yöneten cerrah, robot sayesinde vücudun herhangi bir yerinde ulaşamayacağı noktalarda dahi ameliyatları rahat rahat yapabilir.

Robotun Özellikleri

Robotik cerrahide kullanılan robotların genel olarak dört kolu olmaktadır. Bu kollardan 3 tanesi cerrahi alet ve cihazlar tutarken, 1 tanesi de yüksek çözünürlüklü görüntü veren kamerayı tutmaktadır. Bu kollardan iki tanesi, doktorun sağ ve sol kolu gibi kabul edilmekte ve çalışmaktadır. Buna bağlı olarak da, sağ ve sol ellerde tutulan cerrahi aletleri tutmaktadırlar. 3. kol ise ameliyat esnasında dokuları tutmak, dokuyu çekmek, dikişe yardımcı olmak gibi yardımcı işleri üstlenmektedir. 4. kol ise yukarıda da bahsettiğimiz üzere kamerayı tutar ve anlık olarak cerraha yüksek çözünürlüklü görüntü sağlar. Kolların uçlarında özel eklemler bulunur. Bu eklemler sayesinde, iki boyutlu laparoskopik (Kapalı ameliyat) cerrahisinde yaşanan aksaklıkların hiçbirisi yaşanmamaktadır.

Robotik Cerrahi Cerrah Hatasını Azaltır

Robot ile operasyon esnasında cerrahın bütün el hareketleri robota yansıtılmaktadır. Fakat, robotta bulunan özel bir teknoloji ile, cerrahın el titremeleri robota yansıtılmıyor. Bu da büyük hassasiyet gerektiren cerrahi işlemlerde, robotik cerrahinin tercih edilmesine neden oluyor.

ROBOTİK KEMOTERAPİ CİHAZI

Antineoplastik ilaç hazırlama robotu; uygulayıcıya, çevreye ve ilaç hazırlanmasına yönelik riskleri ortadan kaldırmak için geliştirilmiş tam kapalı bir sistemdir.

Robotik uygulamalar ile hastanelerde antineoplastik ilaç hazırlama aşamalarında; tam doz elde edilir, uygulayıcı kaynaklı hatalar azaltılır, daha yüksek bir etkinlik ve hizmet kalitesi sağlanır. Bununla birlikte delici yaralanmalardan ve postür bozukluklarına bağlı sağlık sorunlarından da kaçınılmış olunur.

Tam Doz Uygulama
Robotik ilaç hazırlama üstün bir doz keskinliği sunar. Antineoplastik ilacı; işlemin başında ve sonunda tartarak, enjektör pozisyonunu da sürekli denetleyerek istenilen pozolojinin tam olarak uygulanmasını sağlar.

Sterilite
Gelişkin hava akım mühendisliği sayesinde Robot iç mekânında ISO Sınıf 5 düzeyinde temiz oda standardı yakalanmaktadır. Böylece ilaçlar kimyasal ve biyolojik kontaminasyondan korunmuş olur. Robotun çalışmadığı zaman diliminde devreye giren UV ışık kaynağı ile sterilite devamlılığı elde edilir.

Antineoplastik ilaçlar robot içinde oluşturulan negatif basınç altında üretilmekte, pozitif basınçlı hava perdeleri ile final torba kontaminasyona karşı korunmaktadır.

İlaç Güvenliği
Uygulayıcı tarafından barkod kullanılarak doğru ilaç ve final torbanın Robot tarafından kullanıldığı kesinleştirilir. Robotun içinde yer alan barkod okuyucu ve flakon tanımlama sistemi ile ek güvenlik tedbirleri uygulamada yer almaktadır.

Uygulayıcı Güvenliği
Tam kapalı sistem halinde üretim; uygulayıcının zararlı antineoplastik ilaçlara maruziyetinin önüne geçer. Delici yaralanmalar ve uzun süreli sabit çalışmanın yol açtığı sorunlar engellenir.

İzlenebilirlik
Hasta ile ilgili gereken veriler Robot veri tabanında elektronik olarak saklanmaktadır. Robotta üretilen her iv ürünün içerik bilgisine bu sistemden ulaşılabilir.

Esneklik
Robot geniş bir aralıkta farklı boy ve hacimlerde antineoplastik ilaçları destekler, farklı hacimlerde final torbalar kullanılabilir.

İş akış Etkinliği
Robot ilaç tasarrufu ile birlikte maliyetleri azaltarak iş akış etkinliğine katkıda bulunur. Gelişkin yazılım ile eczane kaynaklarının optimum kullanımını sağlar.

Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Setleri

Robot ile antineoplastik ilaç hazırlamada kullanılan tek kullanımlık, özel üretilmiş setlerdir.

•    UV ışık korumalı EVA (Etil Vinil Asetat) infüzyon torbası
•    Luer Kilitli Enjektörler
•    Özel açılı iğne uçları
•    Bağlantı hattı
•    "Sitotoksik" uyarı etiketi

 

Tıpta mikro robot cerrahlar devri başlıyor

Günümüzde hastalıkların yüzde ’ının tedavisi hâlâ cerrahiyle yapılıyor. Bu oran geçmişle karşılaştırıldığında hayli azalmış durumda. Artık hastalar geçmişte cerrahiyle tedavi edilen bazı hastalıklardan ameliyat dışı yöntemlerle kurtulabiliyor. 20 yıl önce yapılan bazı ameliyatların ise tarih olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni; lazer, radyo frekans, krio gibi farklı yöntemlerin hastalıkları yok etme güçlerindeki büyük artıştan kaynaklanıyor. Örneğin mide ülseri hastalarına uygulanan, “proton pompa inhibitörü” (mide asit salgısını azaltan ilaçlar) asidi nötralize ettiği için bu hastalıklar artık ameliyatsız şekilde çözülebiliyor. Aynı şeyin tiroit ameliyatları ve böbrek taşları için de geçerli olduğu dile getiriliyor.

Robotik Rehabilitasyon

Giyilebilen Robot (EKSO)

“Giyilebilen robot” olarak da isimlendirilen eksoskleton tipi cihazların gelişmiş bir örneği Amerika ile eş zamanlı  olarak Robotik Rehabilitasyon Merkezimizde kullanılmaya başlamıştır. Son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanılıyor. Robotlar yardımıyla çeşitli girişimler veya ameliyatlar yapılarak iyileşme süresi kısaltılabiliyor. Robotların kullandığı alanlardan biri de rehabilitasyon. Kolların veya bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar için çeşitli robot modelleri var.

Geçirilen her türlü nörolojik problem, trafik kazası veya her hangi bir travmayı takiben yürüme yeteneğini, kollarını kullanma olanağını kaybeden kişilerin bu fonksiyonlarını tekrardan kazanmaları için robotlardan istifade edilmektedir. Klasik sistemlerle tedavi edilen hastalarda senede alınamayan sonuçlar, robotik rehabilitasyon uygulandığı taktirde ay gibi kısa zaman içerisinde alınabiliyor. Sanki normal çalışıyormuşçasına robotlar tarafından hareket ettirilen kol ya da bacaklarda ortaya çıkan özel sinyaller beyinde çalışmayan bölgeler üzerine gönderilir. Böylece çalışmayan kasların yeniden çalışması, hareket etmeyen bir kol ya da bacağın ilerleyen tedavi seansları içinde hareket etmesi mümkün olabilmektedir.

Ekso Nedir?

Ekso, felçli veya herhangi bir düzeyde alt ekstremite güçsüzlüğü olan bireylerin rehabilitasyonunda kullanılan giyilebilir biyonik bir giysidir. Ekso, hastaların ayağa kalkmasını ve tam ağırlıklarını taşıyarak doğal yürümesini sağlar.

Yürüyüş, kullanıcının ağırlık aktarımını algılayan sensörlerin aktif hale geçmesiyle gerçekleşir ve pille çalışan motorlar bacakları hareket ettirir.

Robotik Rehabilitasyondan kimler yararlanabilir?

Hasta Tipleri

Ekso, aşağıdaki hasta tipleri için gözetim altında kullanılması amaçlanan bir yürüyüş eğitim robotudur.

  • Alt ekstremite zayıflığı
  • Felçli hastalar
  • Complete Spinal Cord (C7 seviyesine kadar)
  • Incomplete Spinal Cord (herhangi bir seviyede)
  • İnme
  • MS
  • Guillain Barre Syndrome

Robotik Rehabilitasyondan kimler yararlanamaz?

Oturma dengesi olmayan hastalar, hamile ya da çok yaşlı olan hastalar, iletişim kurulmayan hastalar.

ÇOCUKLARDA ROBOTİK REHABİLİTASYON

Çocuklarda rastlanan hastalıklardan biri de (CP) spastik felçlerdir. İşte bu çocuklar yapılacak robotik rehabilitasyon tedavisine oldukça iyi uyum gösterirler. Çünkü; onlar sanal ortamda tıpkı bir oyun gibi hazırlanan tedavilere büyük ilgiyle katılmakta ve tedavi verimliliği artmaktadır. CP’li çocuğun rehabilitasyonu ayrıca iş-uğraşı tedavisi, konuşma ve yutma terapisi, özel eğitim, cihazlama, ilaç ve bazı cerrahi tedaviler gibi uygulamalar ile desteklenebilmektedir.

G-EO Robotik Rehabilitasyon Sistemlerinin (2. Nesil) Üstünlükleri

Treadmill (kayan zeminler) üzerinde yapılan robotik rehabilitasyonda zaten hareket yeteneği olmayan hastaların, sadece zeminden gelen kayma hareketinden güç alarak yapacağı yürüme sağlıklı bir yürüme olmamaktadır.

G-EO Sistemleri felçli hastaları sadece düz zeminlerde değil her çeşit zeminde yürüten bir alt yapısı vardır. Hatta merdiven çıkma ve iniş özelliği de söz konusudur. Bu nedenle 2. nesil yürüme robotları olarak isimlendirilirler. Hasta hazırlık ve program uygulama evreleri son derece kolay ve basittir.

Omurilik felçli hastalarda yürüme sırasında dengenin sağlanması için koltuk değneği veya yürüteç kullanılması gerekir. Kişinin bu cihazı kullanabilmesi için tekerlikli sandalyeye kendi başına oturacak ve aynı şekilde bu sandalyeden kalkabilecek güç ve dengesinin olması gerekir. Hastalar medikal olarak ayrıntılı değerlendirildikten sonra  ancak rehabilitasyon programına alınırlar ve bu cihazı kullanacak adayları bu uyum çalışmalarını  mutlaka tamamlamak zorundadırlar.

(GYR) Hangi tip felçlerde kullanılır?

Omurilik felçli hastalar, yarım felçli (hemipleji) hastalar, Multipl skleroz, Guillain Barre sendromu.

(GYR) Hangi durumlarda kullanılmaz?

Koltuk değneğini kavramak için kolları yeterli güçte olmayanlar, tansiyon sorunu yaşayanlar, ileri kemik erimesi olanlar, kontrol edilemeyen spastik kasılmalar, otonomik disrefleksi, omurgada denge kaybı olanlar, rehabilitasyonu engelleyecek düzeyde iletişim kusuru olanlar, doğal yürüme hareketine ya da ayağa kalkmaya mani olacak düzeyde eklem hareket kısıtlığı olan bireyler, ağırlığı kilonun üzerinde, boyu – ‘den  farklı olanlar bu cihazı kullanamazlar.

EL ROBOTLARI (AMADEO)

Amadeo el parmak robotik sistemi, baş parmak dahil, her parmağın bağımsız olarak tet tek veya bir arada çalışmasını sağlayan tek mekatronik parmak rehabilitasyonu cihazıdır. Cihaz hasta elin hareket etme ve doğal kavrama hareketini taklit eder. Hareket ve kuvvet hastanın diğer ihtiyaçlarına göre ayarlanabilir.

Tedavi esnasında hasta cihazın önünde rahat konumda oturur. Hastanın kolu desteklenir ve parmaklar cihaza takılır. Böylelikle otomatik hareket dizisi için hasta hazırlanmış olur. Hastanın gereksinimlerine bağlı olarak pasif veya aktif hareketler yaptırılır. Bunlar aynı zamanda sensörler yardımıyla cihaza kaydedilir. Bu sistemin en önemli özelliği , beyin ve omurilik hasarlarından sonra veya ellerdeki sinir kesilerine bağlı felçlerin tedavisinde başarıyla kullanılmasıdır. El cerrahisi geçiren hastaların ameliyat sonrası rehabilitasyonuna da olanak tanımaktadır.

El robotları, herhangi bir nedenle işlevlerini kaybetmiş ellere bu doğal özelliklerini yeniden kazandırır. Eldeki eksikliğin ne kadar ve nerede olduğu tam olarak ortaya konulduktan sonra, elin kaybolan hareketleri robot yardımıyla hastaya yaptırılır. Hareket kabiliyeti olmayan parmaklar robot tarafından hareket ettirilir. Kısmi hareket yeteneği olanlarda robot geriden devreye girer ve hareketin tamamlanmasını sağlar. Sorunun yerine göre istenirse bazı parmaklar devre dışı tutulabilir. Hasta zamanla bazı hareketleri kendiliğinden yapmaya başlar ve robot sadece tamamlayıcı bir rol üstlenerek rehabilitasyon devam eder.

El Rehabilitasyonu Kimlere Yapılır?

İnme nedeniyle elini kullanamayan yarı felçli hastalar (hemipleji), iş kazaları sonucu elinde sinir veya tendon kesiği nedeniyle elini tam olarak kullanamayanlar, romatoid artrir ve benzeri iltihaplı eklem romatizmaları ve ortopedik bazı hastalıklar nedeniyle elini kullanmakta zorluk çeken hastalar ve spastik çocuklar.

REHA TECHNOLOGY GEO SYSTEM

Son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanılmaktadır. Robotlar yardımıyla çeşitli girişimler veya ameliyatlar yapılmakta, bu sayede iyileşme süresi kısalmaktadır . Robot teknolojisinin kullanıldığı alanlardan biri de Rehabilitasyondur. Kollarını veya bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar ve el fonksiyonlarını kaybetmiş hastalar için çeşitli robot modelleri üretilmiştir. Kollarını kullanamayan hastalar için kol robotları, sanal gerçeklik teknolojisi ile birleştirilerek hastaların el ve kol becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. Yürüyemeyen hastalar için robotik sistemde hastaya, hastanın gövde ağırlığı askılar vasıtasıyla yukarı alındıktan sonra , bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla normal yürüyüş şekline birebir benzer tarzda yürüme hareketi yaptırılmaktadır. Vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilebilmekte, hasta karşısındaki sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebilmektedir. Sistemin en önemli avantajı, normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki i merkezleri sürekli uyarmasıdır. Sanal gerçeklik ekranında hasta farklı ortamlarda yürüme hissi algıladığından veya aynada kendisini yürürken gördüğünden tedavi boyunca hiç sıkılmadan yürüyüş egzersizlerini yapma olanağına kavuşmaktadır. Bu yöntemle hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişmektedir.

Robotlar tekrarlayıcı egzersizlerin hasta için daha ilginç ve eğlenceli olmasını sağlayacak şekilde programlanabilmektedir. Bilgisayar tabanlı video oyunlarını robotik eğitimle birleştirerek daha zengin bir çevresel uyarım ortamı yaratılmaktadır. Teknolojinin giderek gelişmesiyle birlikte daha ayrıntılı ve duyarlı sanal gerçeklik görselleri gelişmektedir. GEO SYSTEM robotik rehabilitasyon sistemi ile hasta da zemin yürüyüşü, diğer robotik sistemlerden farklı olarak da merdiven çıkma ve inme aktiviteleri geliştirilmeye çalışılır. Ayrıca GEO SYSTEM robotik rehabilitasyon sistemi dahilinde hastaya özel seçim yapılarak fonksiyonel kas stimülasyonu uygulanarak doğru yürüme paterni ekstra funduszeue.infoa, İsviçre ve İtalya başta olmak üzere pek çok ülkede kullanılmakta olan GEO SYSTEM, Türkiye de ilk olarak merkezimiz bünyesinde hizmete sunulucaktır.

GEO SYSTEM yürüme robotunun en çok kullanıldığı rahatsızlıkların başında inme’ye bağlı yarım felçler, omurilik felçleri, multipl skleroz ve ALS gibi dejeneratif hastalıklar gelir. Çocuklarda ise en çok kullanıldığı alan spastik felçler ( serebral palsi) dir. Çocuklar bu tedaviye iyi bir uyum göstermekte, sanal ortamdaki oyunlara büyük bir ilgi ile katılmakta, böylece tedavinin verimliliği artmaktadır. 

İlgili içerik, yayın kurulu tarafından tarihinde yayınlanmış ve tarihinde güncellenmiştir.

TIBBİ BİRİMLERE GERİ DÖN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası