gebelikte portakal suyu / Hamilelere portakal suyu uyarısı

Gebelikte Portakal Suyu

gebelikte portakal suyu

Hamileler Portakal Suyu İçebilir mi? Uzman Doktor Cevaplıyor

Portakal suyu sağlıklı bir gebeliği destekleyen birçok temel besin maddesi içerir. Amerikanın en ünlü mecmualarından olan "Parents" dergisi portakal suyunu ve portakalı tüm kadınların tüketmesi gereken en önemli beş gıdadan biri olarak tanımlıyor. Kadın Doğum Uzmanı Doç Dr. Deniz Ulaş gebelikte portakal suyu içmenin güvenli olduğunu ve doyana kadar olmak şartıyla sınırsız olarak portakal suyu içilebileceğini bildiriyor.

Bir su bardağı portakal suyu 82 mg C vitamini içerir. National Institutes of Health (Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne) göre hamile kadınlar günde en az 85 mg C vitaminine ihtiyaç duyar. 1 bardak portakal suyu içmek bile gebelikte almanız gereken C vitaminini nerdeyse tamamını karşılar. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren bir antioksidandır. Bebeğin kıkırdak, tendon, kemik ve cilt gelişiminde de önemli rol oynar. Portakal suyu aynı zamanda fetüsü bazı nöral tüp defektlerinden korumaya yardımcı olan folatın önemli bir kaynağıdır

Folat, anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesi için çok gerekli olan bir mineraldir. DNA oluşumu ve hücre bölünmesinde önemli bir rol oynar. Folik asit, fetüsü beyin ve omurilik, doğum kusurları ve nöral tüp defektlerinden korur. 1 su bardağı portakal suyundaki folat oranı 45 mg. dır ki bu rakam gebelikte mg olan folat ihtiyacının önemli bölümünü karşılar. Yüksek kan basıncı, gebelik sırasında ciddi komplikasyonlara neden olabilir. 1 bardak portakal suyunda mg potasyum vardır, potasyum ise gebelikte kan basıncı düzeyinizi kontrol altında almakta önemli rol oynar.

Yeterli sıvı alımı gebelikte erken doğumu önlemek ve sağlıklı bir hamilelik için çok önemlidir. Özellikle bulantı yaşayan gebe kadınlar su içmekte zorlanabilir, portakal suyu ise suya sağlıklı ve vitamin dolu alternatif bir içecektir. C vitamini ayrıca demir emilimine yardımcı olarak, sizin ve anne karnındaki bebeğin sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmesini sağlar.

Portakal suyunun içindeki bir diğer önemli besin maddesi de kalsiyumdur. Kalsiyumun görevi anne ve bebeğin kemiklerini koruyup, güçlü kemiklere sahip olmanıza yardımcı olmaktır. Kalsiyum ayrıca kan basıncını sağlıklı bir düzeyde tutmakta da etkili bir mineraldir.

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız

Gebelikte Hurma Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Avokado Yemenin Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Soğan Yemek Ve Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Maden Suyu, Soda İçilebilir mi? Doktorlar Cevaplıyor

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal YemekHamilelikte beslenme kategorisinin bugünkü yazısı "hamilelikte (gebelikte) portakal yenir mi?" Bu soru, özellikle kış aylarında anne adaylarının en fazla araştırdığı sorulardan biridir. C vitamini içeriği ve gribe karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini düşündüğümüz portakal acaba gerçekten sağlıklı mı? Gebelikte portakal yenir mi?Hamilelikte portakalın faydaları ya da zararları neler? Ne kadar portakal tüketmeliyiz? Gelin birlikte bu soruları cevaplayalım.

AYRICA:Hamilelikte Nar Yenir mi? Nar Suyu İçilir mi? Faydaları ve Sakıncaları

Hamilelikte portakal yemek düşünüyorsanız, öncesinde doktorunuza mutlaka danışın. Beslenmeniz içerisine yeni bir şey eklemek istediğinizde ya da canınız çektiğinde de doktorunuza danışmayı unutmayın.

AYRICA:Hamilelikte (Gebelikte) Muz Yenir mi? Faydaları ve Zararları

İçindekiler:

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Yenir Mi?

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Yenir mi? Hamilelikte Portakal Yemek Zararlı mı?

AYRICA:Hamilelikte Şeftali Yenir mi? Gebelikte Şeftalinin Faydaları

Portakallar! Bu besleyici meyveler C vitamini bakımından oldukça zengindir. İsterseniz kahvaltılarınızda isterseniz de yemeklerinizin yanında ya da ara öğün olarak portakal suyu tüketebilirsiniz. Hamilelikte portakal suyu içmek istemiyorum diyorsanız da enfes portakal dilimlerini çiğden ya da yiyeceklerinizin içine ekleyerek yiyebilirsiniz. Ancak hamilelik sırasında tükettiğiniz besinlere dikkat etmenizi öneririz. Oldukça sağlıklı bir besin bile fazla tüketildiğinde bazı sorunlara yol açabilir.

AYRICA:Hamilelikte Kivi Yenir mi? Kivi Yemenin Faydaları ve Zararları

Hamileliğiniz sırasında gönül rahatlığıyla portakal tüketebilirsiniz ancak her şeyde olduğu gibi portakalda da sınırı aşmamak gerek. Portakal zengin bir C vitamini, folik asit, kalsiyum ve potasyum deposudur. Dilerseniz doktorunuza danışarak günlük 1 ya da 2 porsiyon portakal tüketebilirsiniz.

AYRICA:Hamilelikte Kaju Fıstığı Yenir mi? Gebelikte Kajunun Faydaları!

Ayrıca bazı uzmanlara göre de hamileliğin haftası olan ikinci trimester döneminden sonra portakal tüketilmemeli ve yerine elma-armut yenmesi öneriliyor. Bazı uzmanlara göre ikinci trimester döneminde tüketilen portakal suyundaki fruktozun bebeğe geçerek bebekte kilo yapımına ve şeker hastalığına yol açabileceği ifade ediliyor. Bunun için kendi doktorunuza danışmayı unutmayın.

AYRICA:Hamilelikte (Gebelikte) Bal Yenir mi? Hamilelikte Bal Yemek Zararlı mı?

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Suyu İçilir mi?

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Suyu İçilir mi?

AYRICA:Hamilelikte (Gebelikte) Omlet Yenir mi? Faydaları ve Zararları

Hamilelikte portakal suyu mide yanması yapar mı? şeklinde sorular sorulabiliyor. Ancak bazı yararlı besinler de gebelik sürecinde mide ekşimesi ya da reflü gibi sık görülen hamilelik problemlerine neden olduğundan bu tarz soruları sormak normaldir.

AYRICA:Hamileler Nutella Yiyebilir mi? Gebelikte Nutella Yemek Zararlı mı?

Hiçbir katkı maddesi içermeyen doğal portakal suları hamileler için besleyicidir. Birkaç saat arayla günde bardak portakal suyu tüketebilirsiniz. Üstelik kalsiyum bakımından zengindir böylece sağlıklı kemiklere sahip olmanıza yardımcı olur.

AYRICA:Hamilelikte Karnabahar Yemek! Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ancak portakal suyu içmek, fazla olmamak şartıyla doktorlar tarafından da önerilmekle birlikte kış aylarında hamilelik diyetlerinde önerilmektedir. Tabii yine de bazı sıkıntılarınız varsa, doktorunuza danışarak, onun talimatlarına göre tüketip tüketemeyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde hamilelikte portakal suyu bebeğe kilo aldırır mı? sorularına karşılık bazı uzmanlar, yukarıda da bahsettiğimiz gibi ikinci trimester döneminden sonra aldırabileceğinden bahsetmişlerdir.

AYRICA:Hamilelikte (Gebelikte) İncir Yenir mi? Faydaları ve Zararları

Ayrıca hamilelikte portakal çekirdeği yutmak herhangi bir hastalığa ya da soruna neden olmaz, ancak nadir durumlarda, büyük tohumların boğazınıza kaçması ve sizi boğması söz konusu olabilir. Bu nedenle çekirdeksiz ve soyulması kolay olan portakallardan almayı tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Yemenin Faydaları

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Yemenin Faydaları

Karnınızdaki minik ve siz hamile anne adayı için hamilelikte portakalın faydaları konusuna birlikte göz atalım.

1.) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, sizi hastalıklara karşı korur. Özellikle hamilelik döneminde meydana gelebilecek pek çok gıda alerjisi ve hastalık zayıf bağışıklık sistemine bağlıdır. Portakal yemek ya da portakal suyu içmek yalnız bağışıklığınızı güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda bebeğiniz için gerekli olan pek çok besinin de sisteminize katılmasına sebep olacaktır.

C vitamini ayrıca, bebeğinizin kıkırdak, kan damarları, kemikler ve dokularının oluşması için gerekli olan çinko gibi bazı besinlerin emilimine yardımcı olur.

2.) Bebeğinizin Beyin Gelişimine Yardımcı Olur

Folik asit ihtiyacınız gebelik döneminde 5 ya da 10 kat arasında artar ve portakal tüketerek folik asit ihtiyacınızın bir bölümünü karşılayabilirsiniz. Folik asit bebeğinizin beyin gelişimini olumlu yönde etkilerken aynı zamanda yeni kan hücrelerinin ve bebeğinizin dokularının gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizin beslenmesini güçlendirerek, doğum ağırlığını artırır.

3.) Kabızlığı Önler

İçeriğindeki zengin lif yapısı sayesinde portakal, bağırsak hareketlerini düzenleyerek özellikle hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan kabızlık problemini önler.

4.) Kan Basıncını Kontrol Eder

Yapısındaki yüksek potasyum oranı sayesinde hamilelikte kan basıncını kontrol ederek, hipertansiyonu önler.

5.) Sıvı Tüketmenize Yardımcı Olur

Özellikle sıvı tüketiminde zorlanan bir yapınız varsa portakal tüketerek vücudunuzu hidrasyona teşvik edebilirsiniz. Ayrıca portakal içeriğindeki sodyum ve potasyum ile vücuttaki sıvı seviyelerini korumak için çalışır.

6.) Böbrek Taşlarını Tedavi Eder

Portakallar idrarınızın pH değerini yükselterek, vücudunuzdaki sitrik asit atılımını arttırır. Böylece böbrek taşlarının oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

7.) Solunum Sistemini Destekler

Portakallardaki yüksek karotenoid içeriği sayesinde hem hamilelik süresi dışında hem de gebelik - hamilelik sürecinde ve lohusalıkta solunum sağlığının korunması sağlanır.

8.) Cilt Sağlığını Olumlu Yönde Etkiler

Portakaldaki C vitamini cildiniz için iki güzel etki sağlar. İçeriğindeki antioksidatif etki cildi nemli ve gergin tutar ve özellikle hamilelikte sık görülen bir sorun olan akne ile başa çıkmanıza yardımcı olur.

Hamilelikte Çok Portakal Yemek Zararlı mı?

Hamilelikte portakın faydaları olmakla birlikte, hamilelikte çok portakal yemek bazı sakıncalara neden olabilmektedir.

  • İçeriğindeki yüksek sitrik asit nedeniyle çok portakal yemek, boğaz ağrısına yol açabilir ve diş minesi için zararlı olabilir.
  • Yüksek lif içeriğinden fazla portakal yemek sindirim sorunlarına neden olabilir ve karın krampları yapabilir.
  • Kalori alımınızı ve şekerinizi arttırabilir. Böylece gebelik diyabeti riskini doğurabilir.
  • Hamilelikte çok portakal yemek, asiditenin yüksek oluşundan mide yanması yapabilir. Reflü şikayetiniz varsa arttırabilir.
  • Ayrıca aşırı C vitamini alımı, erken doğum eylemine yol açabilir.

Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Kabuğu Yemek

Portakal kabukları, meyvesinden 2 kat daha fazla C vitamini içerir. Zengin bir antioksidan kaynağıdır ve antienflamatuardır. Bu nedenle, hamilelik sırasında tüketmek için mükemmeldir. Portakal kabuğu rendesini yoğurdunuza ya da salatalarınıza, limonatanıza ekleyebilirsiniz.

Ancak portakal kabuklarını tüketmeden önce, bitki ve böcek ilaçlarının etkisini yok etmek için bolca yıkamanızı öneriyoruz. Böylece mikropları ve zararlı maddeleri yok edebilirsiniz.

Hamilelikte Kaç Porsiyon Portakal Yenmeli?

Portakallar veya diğer turunçgiller, günün herhangi bir saatinde ara öğün olarak ya da aç karnına bile yenilebilir. Meyveleri öğünlerinize çeşitli şekillerde dahil ederek günde bir - iki ila büyüklüğüne bağlı olarak (eğer küçük ise) en fazla dört adet yiyebilirsiniz.

Ancak bu adedin en iyisini sizin sağlık değerlerinize göre doktorunuz söyleyecektir. Unutmayın ki, fazla gelirse sakıncaları olabilir.

Hamileler Öğünlerinde Portakalı Nasıl Tüketmeli?

Marketlerden portakal suyu alırken şekersiz olanlarına ve taze sıkılmış portakal yazısı yazanlara dikkat edebilirsiniz. Fakat paketlenmiş meyve sularına nazaran bir bütün portakal alarak, suyunu sıkmak daha yararlı olacaktır.

Ayrıca hamilelikte portakal tüketmek için birçok eğlenceli yol da vardır. İşte bunlardan bir iki örnek:

  • Salatalarınıza portakal küpleri ekleyin. Küp küp dilimlediğiniz soyulmuş portakalları tüm salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
  • Rengarenk mevsim meyveleriyle bir meyve tabağı yapabilirsiniz.
  • Soğuk bir bardak portakal suyu herkese iyi gelir!
  • Üzerine esmer şeker serperek soyulmuş portakal dilimlerini, şeker eriyene kadar fırına verin.
  • Portakal meybuz! Herkes dondurma sever. Özellikle yaz aylarında dondurma kalıbına ya da küçük boy kilitli poşete biraz portakal suyu ve portakal küpleri ekleyin ve dondurma çubuğu batırarak dondurun!

Hamilelikte (gebelikte) portakal yemek, faydalı olmakla birlikte ne kadar yenmeli konusunda doktora danışılmalıdır. Yazımızda hamilelikte portakal yenir mi ve portakal suyu içilir mi? soruları hakkında açıklamalarda bulunduk. Gebelikte portakal tüketimi yaptıysanız, doktorunuzun dediklerinin yanı sıra nasıl olduğu gibi konularda yaşadıklarınızı bizimle paylaşmanızı isteriz. Bunun için de aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz

İlginizi çekebilecek yazılar:


Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Hamilelere portakal suyu uyarısı

Hamilelere portakal suyu uyarısı

Hamilelere portakal suyu uyarısı

Hamilelik döneminde beslenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kalsiyum zengini süt, yoğurt ve peynirin yanı sıra yenilecek meyve ve sebzelere de dikkat edilmesini istedi. Prof. Dr. Mocan, anne adaylarına hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını koruyacak şu önerilerde bulundu: ''Portakal suyundaki fruktoz direk bebeğe geçebilir bu da bebeğin kilolu doğmasına sebep olabilir, şeker hastalığına yol açabilir. Portakal yerine günde 1 porsiyon elma, armut (1adet) gibi diğer meyvelerden yenmeli.''

ARA ÖĞÜNDE CEVİZ-BADEM

Günde 2 litre su içilmeli. Haftada 3 kez balık tüketilmeli. Eğer balık tüketimi olmuyorsa Omega3 alınmalı. Derin su balıklarını tercih etmemek gerekir. Ayrıca kabuklu deniz ürünleri kesinlikle yenmemeli. Hamileler aç kalmamalı muhakkak ara öğün yemelidir. Ara öğünde 1 avuç cevizbadem yenebilir. Günde 1 yumurta tüketilmesi önerilir. B12 vitamin desteği demirden zengin gıdalar tüketilmelidir. Folik asit doğum defektlerini önleme açısından son derece önemlidir. Doğum öncesi reçeteniz folik asit için günlük tavsiye edilen dozu içeriyor olsa da B vitamini zengini tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta yenilmeli.

YASAKLI YİYECEKLER

Konserve, koruyucu madde içeren her türlü gıda, asitli içecekler, hazır meyve suları, kabuklu deniz ürünleri, şarküteri ürünleri (salam, sucuk sosis) cips, aşırı tuzlu gıdalar fast-food ürünleri, kolalı içecekler.
Adaçayı, biberiye çayı, kuzu karaciğeri haftada 1 gün alınabilir.
İthal kırmızı etler, salamura balık, ketçap, mayonez asla yenmemelidir.
Demir, bakır ve çinko alımı önem taşır.
Diyetinizin antioksidanlar bakımından zengin olmasına dikkat edin.
Doğum kontrol hapı kullanan kadınların folik asit rezervleri düşük olabilir. Hamile kalmadan önce tamamlayıcı almak konusunda doktora danışılmalı.

Google News ile Takip Et

Hamileler, ilk &#;&#; aydan sonra portakal suyu i&#;meyin

Haberin Devamı

Gerek anne adayları gerekse baba adayı dahil tüm tanıdıklar, ilk günden itibaren anne adayının beslenmesi konusunda aşırı titizlenir. Oysa ki hamileliğin ilk döneminde beslenme konusunda titizlenmek gerekli olmasığını ifade eden uzmanlar, ilk trimestr denilen ilk üç aylık dönemde anne adayının aldığı gıdaların bebek gelişimine katkı sağlamadığını söylediler. 

İlk 3 ay folik asit çok önemli

Dünya  sağlık örgütü, gebeliğin ilk 3 ayında sadece folik asitin önemli olduğunu açıklamıştı. Folik asit doğum defektlerini önleme açısından son derece önemli. Bu nedenle bu aylarda ek olarak folik asit içeren tabletler kullanılabilir. Folik asiti doğal yollardan almak isteyenlerde B vitamini zengini tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta tüketmelidir.

Haberin Devamı

İkinci trimestr'den sonra portakal tüketmeyin!

Uzmanlar, ilk üç ay geçtikten sonra anne adayının beslenmesine özen göstermesi gerektiğine dikkat çekiyor. Hamileliğin haftası olan ikinci trimestrde kalsiyum zengini süt, yoğurt ve peynirin yanı sıra yenilecek meyve ve sebzelere de dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, bu dönemde portakal tüketmemesini, portakal yerine elma ya da armut tüketmesini öneriyor. Uzmanlar, ikinci trimestr döneminde portakal suyundaki fruktozun bebeğe geçmesi durumunda bebeğin kilolu doğmasına sebep olabileceğine, şeker hastalığına yol açabileceğine dair uyarıyor.

Ara öğünü atlamamalı

Uzmanlar ikinci trimestr döneminde olan hamilelere şunları öneriyor: "Günde 2 litre su içmeli, haftada 3 kez balık tüketmeli. Eğer balık tüketimi olmuyorsa Omega3 almalı. Derin su balıkları ve kabuklu deniz ürünleri tüketilmemeli. Aç kalmamalı muhakkak ara öğün yemelidir. Ara öğünde 1 avuç ceviz badem yenebilir. Günde 1 yumurta tüketilmeli. B12 vitamin desteği demirden zengin gıdalar tüketilmeli. Demir, bakır ve çinko alımı da önem taşıyor. Diyetinizin antioksidanlar bakımından zengin olmasına dikkat edin."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası