sütten kesince süt ne zaman çekilir / Anne sütüne veda zamanı! Bebeği memeden ayırma süreci nasıl olmalı?

Sütten Kesince Süt Ne Zaman Çekilir

sütten kesince süt ne zaman çekilir

Bebekleri S&#;tten Kesme Y&#;ntemleri: Anne S&#;t&#; Ne Zaman Kesilmeli?

Emzirmenin anne ve bebekleri arasında ne kadar özel bir bağ yarattığını hepimiz biliyoruz. Peki, sütten kesme dönemi ne zaman olmalı ve bu durum bebeğe nasıl alıştırılmalı? Bebek ve Uyku ve Emzirme Danışmanı Seda Özcan sizler için anlattı. 

Emzirme anneyle bebek arasındaki en güzel ve özel anlardandır. İlk 6 ay bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilen anne sütü bebeği hastalıklardan korurken, emzirme esnasında da anne ve bebeğin tensel temas içinde birlikte güzel anlar paylaşması ve bebeğin psikolojik gelişimini de destekleyerek, anne ve bebek arasında özel iletişimi kuvvetlendirmesi demektir. 

 

Meme sadece beslenme aracı değildir aynı zamanda bebeğin en yakın arkadaşıdır. Bir fabrika gibi üretir, bebeği besler ve büyütür, sıkıntısını hafifletir, ağladığında sakinleştirir, yastığı olur uyutur. Tüm bunlar göz önüne alınınca, zamanı geldiğinde emzirmeyi sonlandırma sürecinin ne kadar zorlu olabileceğini biliyor ve kabul ediyorum. Öncelikle endişelerinizi bir kenara bırakın ve duygularınızı kabullenin. Bu bir büyüme süreci! Her anne ve bebek bu süreçten geçiyor. Unutmayın, siz bu durumu kabul ettiğinizde ve psikolojik olarak hazırlandığınızda aslında emzirmeyi sonlandırmak beklediğiniz kadar zor olmayacak!  

Emzirmeyi Sonlandırmaya Ne Zaman Başlanmalı?  

Aslında emzirmenin kesilmesi için doğru bir zaman yok. Burada en önemli etmen bebeğin hazır olması ve annenin duygusal ve psikolojik olarak hazır olduğunu hissettiği zaman emzirmenin kesilmesi için doğru zamandır. Genellikle bebekler aydan önce emzirmeyi bırakmayı tercih etmezler. Önerilen bebeklerin en az 1 yıl anne sütü almalarıdır. Ancak bebeğin gelişimi açısından bakacak olursak 2 yaş civarında sütten kesilmesi gerekir. 2 yaş, çocuğun tam anal döneme girdiği, yani özerkleşmeye başladığı, bağımlı olduğu anneden ruhsal olarak ayrılmaya çalıştığı ve bu nedenle yoğun öfke ve inatlaşmaların yaşandığı bir dönemdir. Memeyi kesmeyi bu döneme bırakmamakta fayda var. Çocuk psikiyatristlerinin de önerisi 18 aylıkken basamaklı azaltmaya başlamak, en geç aylık gibi de kesmek şeklindedir. 

Emzirmenin kesilmesi aşamasında kendinizi yetersiz, üzgün veya depresif hissetmeniz hatta “Ben artık bebeğime yetmiyorum, emzirmediğimde beni daha az sevecek.” gibi kendinizi suçlayıcı düşünmeniz son derece doğal. Bu süreçte emzirmenin kesilmesinin büyümenin bir basamağı olduğunu ve her bebeğin bu süreci yaşadığını kendinize hatırlatın. Sabırla bu süreci sonlandırın. 

Emzirmeyi sonlandırma zamanına karar verirken eğer çocuğunuzun hayatında önemli bir olay olacaksa taşınma, annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı veya hastalık, diş çıkarma dönemi gibi, bu işi bir süre ertelemenizi öneririm. Bebeğinizin psikolojisi hem yeni değişikliğe adapte olmaya hem de memenin gidişine alışmaya çalışırken zorlanabilir ve bu size daha fazla tepki olarak geri dönebilir.


Emzirmeyi Sonlandırırken Nasıl Bir Yol İzlenmeli?  

Emzirmeyi sonlandırmanın iki yolu vardır; emzirmeyi aniden kesmek veya kademeli olarak memeden ayırmak. Tabii ki bu iki durumun psikolojik ve fizyolojik sonuçları farklı olacaktır. Uzmanlar olarak iki taraf içinde daha kolay ve alışılabilir bir süreç olduğu için aşamalı kesmeyi öneriyoruz. Emzirmeyi aniden bebek için travmatik olabilir. Anne memesi bebeğin bağlandığı ilk nesne olduğundan memeden kesme de bebeğin ilk ayrılığı olacaktır. Bu ilk bağlanma ve ilk ayrılma bebeğinizim daha sonraki yakın ilişkilerindeki bağlanma ve ayrılma örüntülerine bir örnek oluşturacaktır. Bu nedenle de iğrendirilerek, kızarak, yoğun strese girdiği durumlarda ya da anneden uzaklaştırılarak kesildiğinde ilerde yakın ilişkilerinde sorunlar yaşanma olasılığı artabilir. Örneğin bantlayarak ya da acı, diğer tiksindirici maddeler sürerek memenin kesilmesi bebeğiniz için ayrılığı çok daha travmatik yapar ve yetişkinlik sürecinde kuracağı ilişkilerde yanlış kişiler seçmesine sebep bile olabilir.

Bu önemli dönemlerinde ona olan ilginizin ve anlayış ve sabrınız biraz daha fazla olması gerekebilir. Bu süreçte onu daha çok kucağınıza almak daha çok konuşmak hem size hem de bebeğinize iyi gelecektir çünkü siz karar verene kadar her zaman ulaşabildiği memenin şimdi neden olmadığını anlamıyor, kızıyor, hırçınlaşıyor, ağlıyor ve inatla size saldırıyor olabilir. Bu zor zamanlarda çocukla inatlaşmamak, biraz onun akışına göre gitmek, memeden kesmeyi bebeğinizin işaretleri doğrultusunda planlı ve aşamalı olarak uygulamak gerekiyor. İşte bu yüzden yaklaşık iki üç aylık bir sürece yayarak ilerlenen memeden kesme süreci çok daha ideal ve kolay oluyor. 

Aşamalı Kesmede Öncelikle Bir Düzen Oturtmak Gerekir.

Bebeğiniz günde kaç kez emiyorsa önce zamanlarını belirleyin ve sonra emzirmeyi sonlandırmaya karar verdiğinizde öncelikle emzirme sürelerini kısaltın. Ardından aşamalı olarak birer emzirme öğününü atlayın, yavaş yavaş haftada bir öğün azaltın. Bu öğünlerde bebeğinize sevdiği bir meyve/çorbayı teklif edebilirsiniz ya da zaten oyun yaşında olan ve gittikçe dışarıya ilgisi artan bebeğinizi oyalamak da kolay olacaktır. Emzirme konusunda gece ve gündüzün farklı olduğunu unutmayın. Geceleri memeden kesme her zaman daha zor bir süreç olduğundan, önce gündüz öğünlerini kesmeyi deneyin. 

Eğer bebeğinizi emzirerek uyutuyor ya da gece emzirerek uykuya döndürüyorsanız bu aşamadan sonra öncelikle bebeğinize meme ve uyku ilişkisini kesme konusunda yardımcı olun. Bebeğinize meme olmadan da uyuyabileceğini öğretin ve gece beslenmelerini sonlandırın. Eğer gece beslenmesini sizi takip eden çocuk doktorunuz önermiyor ya da sonlandıramıyorsanız biberonla beslemeye devam edebilirsiniz. Burada önemli olan meme ile uyku ilişkisini sonlandırmak. Aksi taktirde zaten memenin yokluğuyla baş etmeye çalışan bebeğiniz uykuya da sağlıklı bir şekilde geçemez ise iki taraf içinde süreç daha zorlayıcı olabilir.

Bebeğinizin Duygularını Unutmayın! 

Emzirme öğünlerini planlı azalttıktan sonra yani sabah uyanınca, öğlen ve akşam uyku öncesi emzirme olarak 3 emzirmeye düştükten sonra önce öğlen öğününü kaldırın ve sabah ya da akşam emzirmesini kaldırmadan hemen önce artık bebeğinizi onu bekleyen değişiklikten açık bir dille haberdar edin. Bu kısım oldukça önemli! Kendinizi onun yerine koyun, hayatınızdaki önemli değişikliklerin birden ve size haber verilmeden başkası tarafından yapılması size nasıl hissettirir? Öfkeli üzgün ve kızgın değersiz ve çaresiz hissederiz Bu duyguları bebeğiniz de hissedebilir. 

Bebeğinizi haberdar edebilmek için bir aile toplantısı yapın ve bebeğinizin gelişimine, büyümesine vurgu yapın. Memeyi bırakmanın kendisi için iyi ve önemli olduğunu belirtin. Yani "Sen büyüdün, artık kendin yemek yiyebiliyorsun, yürüyebiliyorsun, konuşabiliyorsun.” gibi o dönemde yapabildiği ve hoşnut olduğu şeyleri vurgulayarak, memeye artık ihtiyacı olmadığı vurgulayın. Bunları söylerken ve memeyi kesmeyle ilgili konuşurken mutlaka yüz ifadeniz olumlu, gülen bir yüz olsun. Siz üzgün ve korkan bir yüz ifadesiyle memeden kesmekten bahsederseniz, çocuk ne söylediğinizden çok ifadenize bakar ve kaygılanır. Siz konuşurken onun sizi dinlemediğini ya da anlamadığını düşünebilirsiniz, 18 ay sonrası bebeğiniz konuşamasa hatta dinlemiyor gibi yapsa bile sizi anlar! 

Eğer bebeğinizin mizacının buna izin vermeyeceğini hissediyorsanız o halde bu konuşmanın ardına bir pazarlık ekleyin (dışarıda gördüğü bir kedi üzerinden bile olabilir) “Bak sen artık büyüdün, biraz memeleri bu yavru kedilere verelim mi? Onlar da senin gibi büyüsünler!” Bu süreçte hayal gücünüzü kullanmaktan kaçınmayın. Bu anlaşma sonucunda bebeğiniz meme istediğinde memenin kedilerde olduğunu ve somut bir zaman dili belirterek getireceklerini söyleyebilirsiniz. Bu noktada kararlılık oldukça önemlidir. 

Eğer bebeğiniz bu sürecin bir döneminde çok strese giriyorsa bir önceki basamağa geçmeden birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Bu dönemde onu motive edebilmek için ufak ödüllerin de bir sakıncası yok.  

Ek olarak emzirmeyi bir kez bıraktıktan sonra kesinlikle geri dönmemelisiniz. Bu sürecin en önemli iki anahtarı iletişim ve tutarlılık. Yoksa bebeğin kafasını karışır. Memeyi bir kaybedip bir daha bulunca yeniden ayrılması da daha zor olabilir. Her an gidecekmiş korkusuyla daha da çok yapışabilir.

Kendinize güvenin ve bu süreçten her anne ve bebeğin geçtiğini unutmayın. Kolaylıkla bu dönemin üstesinden gelmenizi temenni ediyor ve bu maceranızı ileri de gülümseyerek hatırlamanızı diliyorum.  

Şunlara da göz atın;

  1. Anne sütünü arttıran yiyecekler
  2. Anne sütü nasıl saklanır?
  3. Hamileler yazın nasıl beslenmeli?
  4. Bebekleri katı gıdalara başlatma kılavuzu
  5. Ek gıda tarifleri

Anne S&#;t&#; Ne Zaman Bırakılmalı?

Emzirme anneyle bebek arasındaki en güzel anlardandır. Bu kusursuz anda yaşanan özel bağın fiziksel ve ruhsal olarak bebeğe çok önemli faydaları vardır. Bebeğin anne ile duygusal bağ kurduğu emzirme esnasında anne de bebeği ile bir özel bir iletişim geliştirir. Ancak bebeğin gelişimi açısından 2 yaşının ardından sütten kesilmesi gerekir. Çünkü sütten kesilmeyen bebek bir süre sonra ek gıdaları reddeder ve iştahı kapanır. Bu durum kansızlığın gelişmesine neden olur, uyku problemleri ortaya çıkabilir ve ek olarak diş çürükleri görülebilir. Fakat bu alışkanlığın kesilmesi hem bebek hem de anne için oldukça zordur. Koşullar uygunsa bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü almasını öneriyoruz.

 

Anne ve bebek kendini hazır hissetmeli

Anne sütü ne kadar geç kesilirse, inek sütüne de o kadar geç başlanacağı unutulmamalıdır. Bebeği aniden sütten kesmek, tam bir travmaya neden olabilir. Emzirme, yalnızca bir besin kaynağı olarak değerlendirilmemeli. Çünkü emzirme ve emzirmeyi kesme işleminin psikolojik bir boyutu da vardır. Bebek için meme, anne ile en güvenli iletişim aracıdır. Bu nedenle emzirme, bebek 2 yaşına geldiğinde ve anne ile bebeğin kendini hazır hissettiği zamanda kesilmelidir.

 

Emzirmeyi bırakırken annelerde değişiklikler görülüyor

Emzirmeyi kesen annelerin göğüslerinde şişme, tıkanma, ağırlaşma ve süt birikmesiyle karşılaşılabiliyor. Bunun yanı sıra emzirmenin aniden bırakılması süt kanallarının dolmasına ve süt sızıntılarına neden olabiliyor. Bu gibi durumlar karşısında pompa ile süt çekilip göğsün rahatlaması sağlanabilir. Ağrıyı azaltmak için göğüslere de soğuk kompres uygulanabilir.

 

Bu dönemde sabırlı olunmalı

Emzirmenin bitirilmesi sonraki süreci zorlu hale getirebilir. Bebeği en rahatlatıcı aktivite olan emme işlemi kesildiğinde, bebek duruma adapte olmaya çalışır. Anne ise bebeğini memeden uzaklaştırdığı için vicdan azabı yaşayabilir. Ancak annenin böyle bir durumda sabırlı davranması gerekir. Unutulmamalıdır ki bu her bebeğin yaşadığı doğal bir süreçtir.

 

Emzirmeyi kesme sürecini kolaylaştıran ipuçları

  • Bebek, sütten aniden değil birkaç hafta içinde ve aşamalı olarak kesilmeli.
  • Anne emzirmeyi sonlandırmaya karar verdikten sonra emzirme süresini mümkün olduğunca kısaltılmalı.
  • Gün içinde sık sık emziren anne, emzirme işlemlerinden birini atlamalı ve bebeğe alternatif bir besin vermeli. Ayrıca emzirme sayısı gittikçe düşürülmeli. Bu sayı ise anne ve bebeğe göre ayarlanmalı.
  • Bebek annenin elinden biberon kabul etmiyorsa, besleme işlemi babası ya da başka bir yakını tarafından denenmeli. Çünkü bebek, annesinin verdiği biberonu reddederse emzirileceğini bilir. Fakat başkası tarafından uzatılan biberona razı olabilir.
  • Biberonla besleme sırasında bebeğin güzelce kucaklandığından emin olunmalı. Bebeğin, memeden uzaklaştırılmasının anne sevgisinin azalacağı anlamına gelmediğini anlamasına yardımcı olunmalı.
  • Ayrıca anne sık sık bebekle konuşmalı. Bebeğe sütün artık biteceğini, memeden süt alamayacağını fakat annesi olarak her koşulda yanında olacağını ifade etmeli.

Orijinal : funduszeue.info Yazarın izniyle çevrilmiştir.
Yazanlar: Kelly Bonyata, IBCLC, Becky Flora, IBCLC ve Paula Yount 
Çeviren : Özlem Şahin, Çiğdem Kayacık


Sütten kesme sonrasında ağlamaklı, üzgün ya da hafif bunalımda hissetmek hiç de garip bir durum değildir; hatta bazı anneler asabiyet, kaygı veya ruh halinde ani değişimler de yaşar. Bu hisler genellikle kısa vadelidir ve birkaç hafta içinde kaybolmaları beklenir ama bazı annelerde belirtiler tedavi gerektirecek derecede şiddetli seyredebilir. Eğer bu durum hayat kalitenizi iki haftadan daha uzun süre etkilerse, dışarıdan destek almak iyi bir fikir olacaktır. 


Bu ani ruh hali değişikliklerinin kaynağı nedir? 

Bu konuda çok az araştırma var, fakat sütten kesme sürecinde ve sonrasında görülen ani ruh hali değişikliklerinde başlıca etkenin hormonal oynamalar olduğu düşünülüyor. Sütten kesmeyle beraber gerçekleşen değişikliklerden biri, prolaktin ve oksitosin seviyelerindeki düşüştür. Prolaktin, süt üretimi için gerekli bir hormondur, beraberinde kendini iyi hissetme, sakinlik ve rahatlık gibi duygular da getirir. Oksitosin ise, bazen &#;aşk hormonu&#; olarak anılan, süt salınımında (sütün inmesi) rol oynayan hormondur. Bu hormonlardaki ani düşüşün bebeğini sütten kesen annenin duygularını etkileyebileceği akla yatkındır.

Bazı annelerin sütten kesme depresyonu yaşama olasılığı daha yüksek midir? 

Sütten kesme süreci ne kadar hızlı olursa hormon düzeylerindeki değişim o derece ani olacak, yan etkilerin görülme ihtimali de bir o kadar artacaktır. Emzirmeyi haftada tek bir öğünden fazla azaltmamak hem anne hem de bebek için daha şefkatli bir yaklaşımdır. Henüz hazır değilken (veya elinde olmayan sebeplerden dolayı) sütten kesmek zorunda kalan/bırakılan anneler ile daha önce depresyon hikayesi olan anneler sütten kesme depresyonuna daha yatkındırlar. 


Sütten kesmeye hazır hisseden ve kademeli olarak memeden ayıran anneler bile yoksunluk hissi ve üzüntü yaşayabilir. Sütten kesme çocuğunuzla aranızdaki fiziksel birliğin sona ermesi, hayatınızdaki bu çok özel dönemin kapanması demektir. Çocuğunuzun sizin varlığınıza olan güçlü ihtiyacının devam ettiğini aklınızda bulundurun, artık başka şekillerde ifade ediliyor olduğu halde. 



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası